Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: dinsdag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

dinsdag

Keuze: Readspeaker uit.

Lees voor

U luistert naar HANDICAPNIEUWSnet NIEUWSUPDATE van dinsdag 20 juni 2017.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Opgelet! Nationaal Hitteplan van kracht. [+Video]
Schippers geeft patiënten meer inzicht in behandelmogelijkheden.
De Stofwisseltour: drie dagen fietsen voor het goede doel. [+Video]
Door rolstoelbus kan gehandicapte Quinty (10) eindelijk mee met uitstapjes. [+Video]
Geen richtlijnen maar goede zorg moet centraal staan.
Abortusklinieken hebben te maken met langere wachttijden.
Meer EHBO-lessen voor de jeugd.
Yoga en meditatie zouden speciaal moleculair effect veroorzaken.
Lymfeklierverwijdering na uitzaaiing schildwachtklier leidt niet tot betere overlevingskansen.
Omwonenden van geitenboerderij hebben meer kans op longontsteking.
BN-ers en honderden mensen ‘blind’ voor oogonderzoek. [+Audio]
Door ALS moest ze grenzen verleggen, toch hield ze de regie. [+Video]
Onschuldig imago ecstasy onterecht.
Heropname ziekenhuis kan eenvoudig voorkomen worden.
Transgenders krijgen subsidie voor borstprotheses.
Groei e-health met name te danken aan beeldbellen.
Van Rijn steunt afschaffen inkomensafhankelijke bijdrage. [+Video]
7 Tips voor mantelzorgers in vakantietijd.
Doe de omgekeerde toets en help jongeren echt!
Zorginstelling De Zorgdrager vraagt faillissement aan. [+Video]
Meer tijd voor baby-opvang.
Onderzoek bewijst: vrienden zijn beter voor je gezondheid dan familie.
Pet en zonnebrand: bescherming belangrijk met hoge zonkracht. [+Video]
INFOpunt: Kan ik een vergoeding voor een elektrische fiets krijgen als ik reuma heb?
Onze Lachafsluiting

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL:

De aankomende vier dagen is het Nationaal Hitteplan van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van kracht. Dit houdt in dat in zeven provincies in het midden en zuiden van Nederland mensen met een kwetsbare gezondheid wordt geadviseerd om alert te zijn op de hitte. Het Hitteplan wordt van stal gehaald als de temperatuur vier dagen lang boven de 27 graden is

Het gaat om inwoners van de provincies Utrecht, Zuid-Holland, Limburg, Zeeland, Overijssel, Noord-Brabant en Gelderland. Volgens het RIVM zijn mensen met overgewicht, ouderen, chronisch zieken en mensen in zorginstellingen extra kwetsbaar bij hoge temperaturen.

Welke maatregelen kun je nemen tegen de hitte?

Het RIVM geeft een aantal tips om gezondheidsproblemen te voorkomen. Zo adviseert het om voldoende te drinken, in de schaduw te blijven en om zonnebrandcrème aan te brengen op de huid. Daarnaast wordt aangeraden om dunne kleding te dragen, mits het kleding is die bescherming biedt tegen verbranding en om lichamelijke activiteiten rond de middag, het warmste gedeelte van de dag, te beperken. Het RIVM komt ook nog met de raad om je woning goed koel te houden met behulp van ventilators, airconditioning en zonwering. Ben je samen met mensen die extra zorg nodig hebben? Het instituut roept dan op om extra op hen te letten.

Wil je toch zonnen? Zo doe je dat veilig

(Bekijk de video met praktische tips op onze website)

Hittegolf in het zuiden

Voor inwoners van noordelijke provincies geldt het Nationaal Hitteplan niet, omdat de temperatuur daar onder de 27 graden blijft. Een hittegolf dreigt daarentegen voor zuidelijke provincies. Volgens verschillende weerbureaus stijgt het kwik in het binnenland tot 30 graden met uitschieters van 33 graden in de zuidelijkste puntjes.

Rode Kruis sluit zich aan bij advies

Ook het Rode Kruis roept Nederlanders op om extra te letten op ouderen, chronisch zieken en kinderen. 'Voor hen brengt de extreme warmte risico's met zich mee. Zij raken sneller uitgedroogd, wat voor met name ouderen levensbedreigend kan zijn', aldus de hulporganisatie.

Volgens de organisatie hebben ouderen minder snel een dorstgevoel en transpireren minder. 'Daarom is het juist voor hen van belang om goed te blijven drinken, ook als zij geen dorst hebben. Kinderen vergeten soms te drinken, omdat ze aan het spelen zijn'.

IGZ kijkt of hitteprotocollen worden nageleefd

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat weten dat zorginstellingen extra worden gecontroleerd of de hitteprotocollen worden nageleefd. 'Mocht een bestuurder van een instelling zijn verantwoordelijkheid niet nemen om adequate maatregelen uit te voeren, dan dwingt de inspectie deze af', zegt de IGZ.ARTIKEL: SCHIPPERS GEEFT PATIËNTEN MEER INZICHT IN BEHANDELMOGELIJKHEDEN.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.
door: Ton van Vugt.

Patiënten krijgen voortaan een scherper beeld van de prestaties van onder andere fysiotherapeuten en diëtisten en hun behandelmogelijkheden. Ze kunnen daardoor beter kiezen, hoopt minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Schippers heeft met de patiënten, de zorgverzekeraars en de zogeheten paramedici zelf afgesproken dat er een internetplatform komt waarop patiënten informatie kunnen vinden over hun aandoening en wat paramedici daaraan kunnen doen. Deze zorgverleners, waar ook ergotherapeuten, huidtherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten bij horen, gaan hun behandelingen voortaan beter op elkaar afstemmen en omschrijven. Daardoor kunnen zorgverzekeraars beter vergelijken en bepalen wie waar voor zijn geld levert.

Gezondheidszorg gaat tegenwoordig niet alleen meer om het genezen van aandoeningen, maar steeds meer om zo gezond mogelijk te leven. Paramedici spelen daarin een belangrijke rol.ARTIKEL: DE STOFWISSELTOUR:
DRIE DAGEN FIETSEN
VOOR HET GOEDE DOEL.
bron: Redactioneel/NOSjournaal.
door: Marlies van der Vloot.

"Kinderen met een stofwisselingsziekte gaan gewoon dood. Er zijn namelijk totaal geen medicijnen om de ziekte te genezen," zegt Jeroen Peperkoorn. Hij fietst mee in de jaarlijkse Stofwisseltour om geld in te zamelen voor onderzoek naar deze zeldzame ziekte.

Samen met tientallen andere vrijwilligers laat hij zich sponsoren. De afgelopen drie dagen zijn zij vanuit het hele land op de fiets gestapt, op weg naar Duivendrecht. Daar finishen de familie en vrienden van kinderen met een stofwisselingsziekte vanavond.

De NOS en KRO-NCRV besteden jaarlijks aandacht aan een goed doel, deze keer is dat de Stofwisseltour. Vanavond staat Dionne Stax bij de finish, Joris Linssen rijdt mee met de fiets-estafette en praat met deelnemers. Kijk live mee om 18.10 uur op NPO 1.

Ongeveer 10.000 Nederlandse gezinnen hebben kinderen met een stofwisselingsziekte. Dat houdt vaak het hele gezin in zijn greep, Het is namelijk een progressieve ziekte die alleen maar erger wordt. In veel gevallen is de ziekte ook niet te genezen.

Daardoor weet je als ouder dat je kind waarschijnlijk niet oud wordt. Jaarlijks komen er zo'n 800 nieuwe patiënten bij, meer dan de helft van deze kinderen overlijdt voor hun 18e verjaardag.

"Daar moéten we ons voor inzetten," zegt Peperkoorn. Drie tot vier dagen per week gaat hij langs de deuren om mensen duidelijk te maken hoe ernstig de ziekte is.

Wat is een stofwisselingsziekte?

Wanneer je iets eet, worden de voedingsstoffen die erin zitten opgenomen door je lichaam. Enzymen zorgen ervoor dat alles goed verwerkt wordt. Maar bij een stofwisselingsziekte is er wat mis met die enzymen: ze doen niet wat ze moeten doen. Daardoor worden de voedingsstoffen niet opgenomen en verlaten die je lichaam weer.

(Bekijk de videoreportage van het NOS-journaal op onze website)

In totaal zijn er ongeveer 600 verschillende stofwisselingsziektes. De kenmerken en symptomen verschillen: het ene kind kan een ontwikkelingsachterstand of groeiachterstand krijgen, terwijl het andere in coma kan raken of epileptische aanvallen krijgt.

Iris van Oosterhout (17) heeft een energiestofwisselingsziekte, waardoor ze maar beperkt energie heeft en heel snel vermoeid raakt. Desondanks probeert ze alles uit het leven te halen: ze studeert rechten in Tilburg en schiet bij een schietvereniging. Al drie keer werd ze Nederlands kampioen.

"Ik ga er gewoon vanuit dat ik wel dertig of veertig word. Dus zo plan ik mijn leven ook. Want het zou jammer zijn als je zegt: ik heb maar weinig kans om oud te worden, dus plan ik niks. En dan word je wel zo oud en dan heb je al die tijd helemaal niks gedaan."

De NOS en KRO-NCRV besteden jaarlijks aandacht aan een goed doel. Vanavond is dat de Stofwisseltour. Kijk live mee om 18.10uur op NPO 1.ARTIKEL: DOOR ROLSTOELBUS KAN GEHANDICAPTE QUINTY (10) EINDELIJK MEE MET UITSTAPJES.
bron: Redactioneel/TV Enschede FM/Zorg.nu.
door: Ton van Vugt.

Na vier jaar is het Laura van Veen en Kewin Brouwer uit Glaneburg eindelijk gelukt. Mede dankzij donaties en sponsoring van vrienden hebben zij een rolstoelbus voor hun dochter Quinty kunnen aanschaffen. De tienjarige, die met een zware hersenbeschadiging kampt door een zuurstofgebrek bij de geboorte, kan niet lopen. Waar gaat de eerste reis naar toe? 'Onze grote wens is om naar de Efteling te gaan.'

Vader Kewin zegt tegen Tubantia dat de wereld van Quinty nu nog erg klein is. 'Dat hoort niet. Elk kind hoort te genieten van een pretpark of een dierentuin.' Daarom was de rolstoelbus de ideale oplossing om met Quinty overal naar toe te kunnen. Een van de wensen van het gezin is om op vakantie te gaan. 'We zijn een keer met haar in Limburg naar het Ronald McDonald Huis geweest, wat toen super geweldig was. Dat gaan we nu zeker nog vaker doen.'

(Bekijk de videoreportage van Omroep West op onze website)

En nu andere mensen helpen

Als de wensen vervuld zijn, wil moeder Laura graag andere mensen helpen. 'Ook al is het maar iets kleins, maar dat je wel iets doet. Als er iemand bij mij komt met de vraag 'wil je helpen?', dan doe ik dat met alle liefde. Dat is iets wat wij graag willen doen.'ARTIKEL: GEEN RICHTLIJNEN MAAR GOEDE ZORG MOET CENTRAAL STAAN.
bron: Redactioneel/NU.nl/ANP.
door: Ton van Vugt.

In de hele zorgsector moet goede zorg centraal staan en niet de bewezen zorg en de vaak knellende richtlijnen, die daarmee gepaard gaan. Dat stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) maandag in een advies.

De raad wil met dit advies toewerken naar een nieuw uitgangspunt voor goede zorg. ?Het accent ligt nu te veel op verantwoording, standaarden, transparantie en controle. Dat pakt niet goed uit voor de persoonlijke zorg voor de patiënt.

Volgens Jan Kremer van de RVS is goede zorg "vooral een kwestie van hart en ziel en niet alleen van verstand. Eenduidig wetenschappelijk bewijs doet onvoldoende recht aan het morele en persoonlijke karakter van goede zorg."

De raad wil op alle niveaus in de zorgsector af van het afrekenen op uniform bewijs, dus ook in de spreekkamer tijdens het gesprek met de patiënt. Het moet gaan om de context van de patiënt en de te verlenen zorg.

Vertrouwen.

Dat betekent dat de zorgverzekeraars bij de betaling meer vertrouwen moeten krijgen in de afspraken die de zorgverleners maken met de patiënt. Dat betekent ook "minder controle op de strikte naleving van knellende richtlijnen", aldus de RVS.ARTIKEL: ABORTUSKLINIEKEN HEBBEN TE MAKEN MET LANGERE WACHTTIJDEN.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.
door: Carlijn de Groot.

De wachttijden bij Nederlandse abortusklinieken lopen steeds meer op. Dat meldt BNR na een belronde met verschillende abortusklinieken.

Vooral in de grote steden lopen de wachttijden voor overtijdbehandelingen op. Vrouwen zoeken daarom steeds vaker hun heil bij klinieken elders in het land.

Waardoor lopen wachttijden op?

Directeur bestuurder bij Abortus en Seksualiteits Kliniek Mildredhuis en RutgersStimez, Saskia Capello stelt dat het taboe op het plegen van abortus minder groot is tegenwoordig. Ook vindt abortus steeds vaker onder narcose plaats, wat de behandeling minder belastend maakt. Soms speelt ook geld een rol, zegt ze. Tot 21-jarige leeftijd wordt de pil vergoed, daarna moeten vrouwen er zelf voor betalen en voor sommigen is de pil te duur. Een abortus wordt wel vergoed.ARTIKEL: MEER EHBO-LESSEN VOOR DE JEUGD.
bron: Redactioneel/Telegraaf/ANP.
door: Marlies van der Vloot.

Veel tieners hebben geen idee hoe ze moeten handelen als een vriendje lelijk valt, een moeder onwel wordt of iemand zich verslikt. Zorgelijk, aldus het Nederlandse Rode Kruis, want het kan voorkomen dat juist zij als eerste en enige in de buurt zijn als iedere seconde telt. De hulporganisatie roept op tot meer EHBO-lessen op scholen.

Gisteren presenteerde de organisatie, tijdens de jaarlijkse collecteweek, de resultaten van een onderzoek onder ruim 700 kinderen van 10 tot en met 16 jaar. Daaruit blijkt dat 57 procent van de ondervraagden wel ooit – vaak op school – in meer of mindere mate les in het verlenen van eerste hulp heeft gehad. Maar bijna de helft van de kinderen heeft geen idee wat zij moeten doen als iemand onwel is geworden en niet meer reageert. En maar 30 procent van de kinderen weet hoe ze moeten helpen als iemand een giftige stof heeft binnengekregen.

“We kennen de verhalen van het jongetje of meisje dat moeder wist te redden door 112 te bellen toen het nodig was”, legt woordvoerster Iris van Deinse uit. “Maar wij vinden het ook belangrijk dat jongeren zelf kennis hebben van het geven van eerste hulp zodat zij op de juiste manier kunnen én durven te handelen. Wanneer bel je 112, hoe verbind je een wond op de juiste manier en als iemand zich verslikt, hoe geef je een buikstoot?”

De hulporganisatie heeft gratis lesmateriaal beschikbaar voor de groepen 4 tot en met 8 van de basisschool en voor het voortgezet en beroepsonderwijs. Ook zijn er instructeurs die scholen langsgaan. Eén van hen is Louise Schalkoort, die afgelopen vrijdag nog in de Haagse Houtrustschool lesgaf aan groep 8. “Kinderen zijn niet te jong. Ze leren juist heel snel. Als je de stabiele zijligging voordoet en nog een keer uitlegt, kunnen ze het. Bij veel volwassener duurt het langer, misschien ook omdat die veel meer nadenken over elke stap. Kinderen zijn onbevangener” Ze geeft al ruim 10 jaar EHBO-lessen, maar blijft het bijzonder vinden als kinderen trots naar haar toe komen en vertellen dat zij degene waren die hielpen toen een meneer van zijn fiets viel. “EHBO moeten we helemaal niet zo moeilijk maken. Het is vaak ook gewoon logisch nadenken. Als ouders zijn we soms terughoudend, bijvoorbeeld om kinderen vanaf hun twaalfde reanimeren te leren, maar ze kunnen het echt heel goed al. En willen ook heel graag helpen als het nodig is.”

Het ideaalbeeld van het Rode Kruis is dat op alle scholen EHBO-lessen worden gegeven. De organisatie wil niet zo ver gaan tot een oproep aan de politiek om scholen te verplichten het in het lespakket op te nemen. “Scholen hebben nu zelf de vrijheid om te kiezen en het is niet aan ons om te bepalen of verplichten de juiste route is”, aldus Van Deinse.ARTIKEL: YOGA EN MEDITATIE ZOUDEN SPECIAAL MOLECULAIR EFFECT VEROORZAKEN.
bron: Redactioneel/NU.nl.
door: Carlijn de Groot.

Meditatie en yoga zouden moleculaire reacties in het lichaam kunnen veroorzaken, die tegenovergesteld zijn aan die van stress.

Dat suggereert een verzamelstudie door onderzoekers van de Engelse Conventry University en de Radboud Universiteit. Het onderzoek verscheen vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers of Immunology.

Voor het onderzoek zijn zogenoemde 'mind-body interventions' onderzocht, zoals meditatie, yoga en Tai Chi. Deze worden vaak gezien als manier om stress te verminderen en gaan uit van het idee dat de geest invloed heeft op het lichaam.

Biologische mechanismen.

Hoewel dit idee over het algemeen bekend is, is volgens de Radboud Universiteit nog weinig bekend over het effect van mind-body activiteiten op biologische mechanismen bij stressreacties.

Volgens het onderzoek veroorzaken mind-body interventions een lagere productie van het molecuul NF-kB en eiwitten genaamd 'cytokines', wat de kans op ontsteking gerelateerde aandoeningen vermindert. Bij stress is het tegenovergestelde aan de hand: dan worden deze stoffen juist vermeerderd in het lichaam.

Verzameling.

Het onderzoek is een verzameling van achttien al bestaande onderzoeken die zijn uitgevoerd over een periode van elf jaar. In totaal bevatten deze onderzoeken 846 deelnemers.

De uitkomsten van de achttien onderzoeken zeiden allemaal iets over de werking van genen die eiwitten produceren en zo de biologische samenstelling van het lichaam en het immuunsysteem beïnvloeden (genexpressie). Zowel ervaren als non-ervaren beoefenaars van de mind-body interventions werden onderzocht.

Volgens de onderzoekers is nog onduidelijk of andere activiteiten of een bepaald soort voeding dezelfde moleculaire effecten teweeg zouden kunnen brengen.ARTIKEL: LYMFEKLIERVERWIJDERING NA UITZAAIING SCHILDWACHTKLIER LEIDT NIET TOT BETERE OVERLEVINGSKANSEN.
bron: Redactioneel/Zorgkrant/UMCG.
door: Marlies van der Vloot.

Het verwijderen van de lymfeklieren bij patiënten met de huidkankervorm melanoom, nadat uitzaaiing is geconstateerd in de schildwachtklier, leidt niet tot betere overlevingskansen.

Vergeleken met preventieve poliklinische controle met behulp van echografie. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek uitgevoerd bij 63 centra, waaronder het UMCG en het Nederlands Kankerinstituut. De onderzoekers publiceerden de resultaten onlangs in het toonaangevende vakblad New England Journal of Medicine.

Jaarlijks wordt bij ongeveer 6000 mensen melanoom vastgesteld, een agressieve vorm van huidkanker. Wanneer uitzaaiing van een melanoom optreedt, vindt dit bijna altijd plaats via het lymfestelsel. Vanuit de eerste lymfekier, de schildwachtklier, kan de ziekte zich verder in het lichaam verspreiden. Met de schildwachtklierprocedure, waarbij de schildwachtklier wordt weggenomen en onderzocht op de aanwezigheid van tumorcellen, kan worden vastgesteld of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn. Indien uitzaaiing in de schildwachtklier is vastgesteld, worden aanvullend de overige lymfeklieren verwijderd.

In de internationale studie is onderzocht wat het effect is van de aanvullende verwijdering van de lymfeklieren na een positieve schildwachtklierbiopsie op de overleving van patiënten, in vergelijking met poliklinische en echografische controle van het lymfklierstation van patiënten waarbij geen aanvullende lymfeklieren zijn verwijderd na een positieve schildwachtklierbiopsie. Hieruit blijkt dat de ziektevrije overleving na drie jaar iets beter (5%) is na een aanvullende lymfeklierverwijdering. Dit verschil werd veroorzaakt door een betere regionale controle van de ziekte. Helaas leidt dit niet tot een verbeterde overleving. Lymfoedeem, ophoping van lymfevocht, trad vaker op na een aanvullende lymfeklierverwijdering in vergelijking met alleen een schildwachtklierbiopsie.

De onderzoekers concluderen dat verwijdering van de overige klieren na een positieve schildwachtklierbiopsie bijdraagt aan een betere regionale controle en daarnaast aanvullende prognostische informatie geeft over de ziekte, maar niet leidt tot een betere overleving dan nauwkeurige controle van de lymfeklieren met echografie. Deze laatste optionele behandeling heeft niet de nadelen van een aanvullende lymfeklierverwijdering.

Lees meer over het onderzoek in New England Journal of Medicine?.ARTIKEL: OMWONENDEN VAN GEITENBOERDERIJ HEBBEN MEER KANS OP LONGONTSTEKING.
bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP.
door: Ton van Vugt.

Het was al bekend dat omwonenden van pluimveehouders vaker longontsteking krijgen. Nu blijkt dat dat ook geldt voor de omwonenden van geitenboerderijen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onderzoek gedaan naar het aantal gevallen van longontsteking in de omgeving van geitenboerderijen. Het RIVM heeft nog niet boven water hoe het komt dat longontsteking rond geitenboerderijen vaker voorkomt.

Verder onderzoek.
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken vindt de bevindingen zorgelijk. Hij laat verder onderzoek doen om de oorzaak op te sporen. Van Dam vindt maatregelen nu al nodig, maar wacht verder onderzoek af om gerichter te kunnen ingrijpen. De staatssecretaris roept provincies en gemeenten wel op om nu vast rekening te houden met de conclusies van het RIVM.

Afgelopen zomer stelden onderzoekers al vast dat het fijnstof dat pluimveebedrijven verspreiden de gezondheid van hun buren schaadt. Mensen die tot 1 kilometer afstand wonen van een pluimveehouderij krijgen vaker een longontsteking.ARTIKEL: BN-ERS EN HONDERDEN MENSEN ‘BLIND’ VOOR OOGONDERZOEK.
bron: Persbericht/Oogfonds.
door: Ton van Vugt.

Morgen - woensdag 21 juni, de langste dag van het jaar - vindt voor het eerst ‘Blind voor 1 Dag’ plaats.

Deze bijzondere actie van het Oogfonds laat Nederland ervaren hoe het is om een oogaandoening te hebben of zelfs helemaal blind te zijn. Samen wordt zo veel mogelijk geld opgehaald voor onderzoek naar oogziektes. De actie is een succes. Veel mensen en organisaties doen mee of hebben een donatie gedaan.

Eerste braillespeech van Nederland.

Blind voor 1 dag wordt woensdag om 09:00 uur op ludieke wijze gestart met de eerste braillespeech van Nederland door de Burgemeester van Utrecht Jan van Zanen bij het Stadskantoor van Utrecht. Aansluitend zal hij een korte blinde wandeling maken met ambassadeur Ronald Giphart en Oogfonds-directeur Edith Mulder. Na deze aftrap wordt de actie in het hele land overgepakt door deelnemers die een aantal uur of de hele dag blind of slechtziend gaan.

(Beluister het interview van Radio509 op onze website)

Bekende Nederlanders.

Het Oogfonds wil met Blind voor 1 dag bereiken dat iedereen zich bewust wordt van de obstakels die mensen met een visuele beperkingen iedere dag moeten overwinnen om mee te kunnen doen in de maatschappij. Vele bekende Nederlanders ondersteunen de actie. Zo komen Chantal Janzen, Ronald Giphart, Bart Chabot, Derek Ogilvie en Vincent Bijlo in actie en presenteert Lindo Duvall zijn ochtendshow op 100% NL blind.

Microsoft Nederland.

Naast particulieren gaan ook verschillende organisaties blind, waaronder diverse opticiens, La Ligna en Picnic.Teams van Microsoft Nederland en de Oogvereniging hebben op dit moment beiden al €5000 opgehaald voor het hoofddoel van de actie: oogonderzoek. Voor veel oogziektes bestaat nog geen goede behandeling en steeds meer Nederlanders worden slechtziend of blind. Door te investeren in wetenschappelijk onderzoek wil het Oogfonds de medische wetenschap een impuls geven.

Afsluiting met Schrijvers in het donker.

Om 20.00 uur sluiten Ronald Giphart, Bart Chabot, Vincent Bijlo en andere schrijvers de actie in stijl af door uit eigen werk voor te dragen aan een geblinddoekt publiek in het Stadhuis van Utrecht. Edith Mulder beëindigt de actie rond zonsondergang en maakt dan de voorlopige opbrengst bekend.ARTIKEL: DOOR ALS MOEST ZE GRENZEN VERLEGGEN, TOCH HIELD ZE DE REGIE.
bron: Redactioneel/NOSjournaal.
door: Marlies van der Vloot.

"Hoelang moeten we door filmen?", vroegen Jade en Mirthe van Doornik aan hun tante Anneke. "Tot het einde", was haar antwoord. Ze wilde alles laten zien van ALS, de spierziekte die haar leven in een rap tempo overnam. Ook hoe erg het was.

De documentaire ALS Anneke toont haar laatste maanden. Anneke zit gevangen in een lichaam dat niet meer kan praten, lopen en eten. Een groot contrast met de sterke, onafhankelijke vrouw die ze ooit was.

In Nederland leven zo'n 1500 mensen met ALS. Komende week wordt er wereldwijd stilgestaan bij de ziekte tijdens Wereld ALS Dag. In aanloop daarnaartoe wordt vanavond de film van Jade en Mirthe uitgezonden op tv.

In een karretje.
Op het moment dat Anneke in 2015 aan haar nichtjes vraagt of ze een film over haar willen maken, kan ze al niet meer praten en eten. Begin dat jaar, op haar 62ste, heeft ze de diagnose bulbaire ALS gekregen, een vorm die begint in de keel.

Drie maanden na de diagnose is ze totaal onverstaanbaar en krijgt ze een voedingssonde. "Gelukkig hoef ik nog niet in een karretje", schrijft ze dan in haar dagboek. Twee weken later krijgt ze een elektrische rolstoel aangemeten.

Nederland telt op dit moment ongeveer 1500 patiënten met ALS. Het is een dodelijke zenuw-spierziekte waarbij de signalen vanuit de hersenen niet meer aankomen bij de spieren, met als gevolg dat één voor één de spieren uitvallen.

Jaarlijks komen er zo'n 500 ALS-patiënten bij, maar er overlijden ieder jaar ook 500 mensen aan de ziekte. De gemiddelde levensverwachting is drie tot vijf jaar na de eerste symptomen.

Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar de ziekte, is de oorzaak tot op heden onbekend. Ook bestaan er nog geen medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen.

NOS-journaliste Jade en haar zus Mirthe, schrijfster, kennen Anneke als een stoere tante. Ze reisde de wereld over, opende een restaurant, knapte een bouwval in Frankrijk op en trouwde tussendoor met haar grote liefde Lidia.

Onafhankelijk en zelfstandig zijn, is voor haar een groot goed. "Als ik ooit afhankelijk word van hulpmiddelen, stop ik ermee", is haar boodschap. Maar de ziekte ontwikkelt zich snel en ze moet haar grenzen in een hoog tempo verleggen.

(Bekijk de videoreportage van NOS-journaal op onze website)

Terwijl Anneke steeds verder aftakelt, blijven Jade en Mirthe haar filmen. "Dat we een deel van het proces vanachter een camera volgden was soms prettig en soms moeilijk. Als iemand valt, dan wil je natuurlijk helemaal niet filmen, maar gewoon helpen", vertellen de zussen.

Ze kijken met gemengde gevoelens terug op de afgelopen twee jaar. "Ergens was het fijn dat we haar wens in vervulling konden laten gaan. Dat we iets voor haar konden betekenen in dit ontzettend trieste proces. Maar toen ze was overleden, werd het voor ons ook steeds zwaarder."

Anneke houdt de regie in handen. Zowel over de film als over haar leven.

Jade en Mirthe van Doornik

De 200 uur aan filmmateriaal die ze hadden liggen, moest voor de tv-versie worden teruggebracht naar 52 minuten. "We moesten al het materiaal opnieuw bekijken, ook de heftige fragmenten. Daardoor konden we niet echt afscheid nemen van de ziekte. We hebben er twee jaar voor nodig gehad om de film af te ronden."

Anneke (62) overleed op 29 september 2015. Haar dood is tevens het einde van de film. "Omdat we zo dicht bij haar stonden, is het een heel intieme film geworden. Wat we er erg geslaagd aan vinden, is dat Anneke ondanks alles de regie houdt. Zowel over de film als over haar leven."ARTIKEL: ONSCHULDIG IMAGO ECSTASY ONTERECHT.
bron: Redactioneel/Zorgkrant/Trimbos Instituut.
door: Carlijn de Groot.

Er is geen veilige manier om ecstasy te gebruiken en incidenten te voorkomen.

Ook is er geen duidelijk verband tussen de hoeveelheid MDMA en de ernst van een gezondheidsincident. Gezondheidsklachten kunnen zich niet alleen direct na gebruik voordoen, maar ook nog langere tijd na gebruik. Dat zijn de conclusies van drie nieuwe onderzoeken naar de effecten van ecstasy.

De studies zijn door het Trimbos-instituut uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS i.s.m. met o.a. het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Zij laten zien dat de effecten van ecstasy onvoorspelbaar zijn. Preventiemaatregelen, zoals het laten testen van de pillen, verkleinen weliswaar de risico’s maar kunnen (ernstige) incidenten niet uitsluiten.

Ecstasy is een populaire drug met een onschuldig imago, ondanks het feit dat het aantal gezondheidsincidenten de laatste jaren toenam. Om meer inzicht te krijgen in welke factoren daarbij een rol spelen voerde het Trimbos-instituut in 2016 drie onderzoeken uit.

Ernstige intoxicaties uit de Monitor Drugincidenten.

Uit de gegevens van 631 patiënten met een ernstig intoxicatiebeeld na gebruik van ecstasy blijkt dat patiënten een grote variatie in acute problemen kunnen krijgen. Geregistreerd werden onder meer problemen in de bloedsomloop (te hoge of te lage hartslag, te hoge bloeddruk, hartritmestoornissen), oververhitting, bewustzijnsdalingen, psychiatrische verschijnselen, epileptische insulten, kaakklem en watervergiftiging. De gegevens suggereren dat acute gezondheidsproblemen na gebruik van ecstasy geen zeldzaamheid zijn. Naar schatting krijgt 1 op de 250 gebruikers hier mee te maken.

Dossieronderzoek MDMA-gerelateerde sterfgevallen.

De concentratie van MDMA in het bloed bij overleden personen is soms lager dan bij gebruikers die met dezelfde concentratie in hun bloed nog gewoon aan het verkeer deelnemen. Dat is een opvallende conclusie uit een dossieronderzoek in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) naar MDMA-gerelateerde sterfgevallen. De meeste personen die overleden aan het gebruik van ecstasy bleken verder gezond; in slechts een paar gevallen was er sprake van bestaande afwijkingen, meestal aan een hart of vaten.

Interviews met gebruikers.

Ecstasygebruikers praten niet graag over een negatieve ervaring met ecstasy. Maar weinig van de gebruikers die werden benaderd voor een interview, nadat ze als patiënt behandeling zochten op een EHBO of op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis vanwege een acuut gezondheidsprobleem, wilden hierover geïnterviewd worden. Ecstasygebruikers die geen medische hulp zochten hadden in een flink aantal gevallen wel een serieus gezondheidsprobleem, zoals een angst- of paniekaanval, geheugenverlies of pijn op de borst. Slechts een minderheid van de geïnterviewde ecstasygebruikers meldde geen klachten te hebben gehad.

Veilig gebruik van ecstasy bestaat niet.

De drie onderzoeken bieden weinig aanknopingspunten om te voorspellen welke gebruikers wel of geen (acuut) gezondheidsprobleem zullen ontwikkelen als zij ecstasy gebruiken. Ecstasy blijft een drug met onvoorspelbare effecten. Door het nemen van preventiemaatregelen worden risico’s mogelijk verkleind, maar nooit uitgesloten. Deze onderzoeken onderschrijven opnieuw dat veilig gebruik van ecstasy niet bestaat.ARTIKEL: HEROPNAME ZIEKENHUIS KAN EENVOUDIG VOORKOMEN WORDEN.
bron: Redactioneel/NU.nl.
door: Marlies van der Vloot.

Door aan de patiënt te vragen of de thuissituatie het toelaat om weer naar huis te kunnen na een ziekenhuisopname, kan een onnodige heropname mogelijk voorkomen worden.

Dat blijkt uit een promotieonderzoek van Louise van Galen van het VUmc. Een op de tien patiënten, vooral 70-plussers, ligt na ontslag binnen dertig dagen weer in het ziekenhuis, met volle ziekenhuizen als gevolg.

Jaarlijks worden er 1,7 miljoen Nederlanders in het ziekenhuis opgenomen, waarvan 10 procent binnen een maand na ontslag weer terugkeert. "Door betere communicatie aan het bed denken wij dat circa 50 procent van deze heropnames voorkomen kan worden", zegt Van Galen.

Van Galen bekeek de situatie van 1.300 patiënten uit vijftien ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Hieruit bleek dat de dokter vaak niet vraagt of zij wel naar huis kunnen. "Meestal is het een mededeling: u mag naar huis, want u bent volgens ons beter. Maar de arts vraagt vaak niet of dat eigenlijk wel kan", stelt de onderzoekster.

Hierdoor worden patiënten vaak 'te snel' naar huis gestuurd.

Luisteren.

Er werd ook niet altijd naar de patiënt geluisterd wanneer zij vertelden dat ze nog niet klaar waren voor ontslag, zo concludeerde Van Galen.

"Als een patiënt thuis de trap niet op kan komen, kan het weer misgaan. Wanneer de arts op de hoogte is, kan hij zorgen dat er een bed op de begane grond wordt geplaatst", stelt de onderzoekster.ARTIKEL: TRANSGENDERS KRIJGEN SUBSIDIE VOOR BORSTPROTHESES.
bron: Redactioneel/NU.nl/ANP.
door: Ton van Vugt.

Demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat jaarlijks 2,8 miljoen euro vrijmaken voor borstprotheses bij transgenders. Dat heeft ze de Tweede Kamer donderdag laten weten.

Bij de meeste transgenders die lichamelijk vrouw willen zijn, is er ook na een hormoonbehandeling te weinig borstgroei. Zij kunnen dat volgens Schippers als een "ernstige belemmering" in hun transitie ervaren.

"Ik vind het van belang om deze belemmering te verminderen, mede met het oog op de sociaal-economische positie van transgenders. Een subsidieregeling voor vergoeding van borstprotheses bij transgenders vanuit emancipatieperspectief kan daaraan bijdragen", aldus Schippers.

De behandeling voor deze groep valt buiten het basispakket van de zorg. Daarop was veel kritiek op van onder meer het COC. Schippers komt dus nu met een subsidieregeling.

Het is niet bekend hoeveel transgenders gebruik zouden willen maken van de regeling, aldus de minister. Vanaf voorjaar volgend jaar kunnen man-vrouw transgenders naar verwachting gebruikmaken van de subsidieregeling.ARTIKEL: GROEI E-HEALTH MET NAME TE DANKEN AAN BEELDBELLEN.
bron: Persbericht/Counter Content.
door: Ton van Vugt.

In 40% van de zorginstellingen is een toenemend aantal personen te vinden dat beeldbellen toepast als onderdeel van het zorgproces. Van alle e-health toepassingen groeit beeldbellen het snelst.

Dit blijkt uit een onderzoek gehouden tijdens de beurs Zorg & ICT dit jaar. Uit het onderzoek van vorig jaar blijkt dat de verwachte groei van de bezoekers van vorig jaar is uitgekomen. Ondervraagden geven daarnaast aan het zorgwekkend te vinden dat ICT-afdelingen zich maar langzaam aanpassen aan de opkomst van e-health.

ICT en security als belemmering.

De afdeling ICT en het management zijn bij het merendeel van de instellingen verantwoordelijk voor e-health zo wordt geantwoord. Opvallend is dat een kwart van de respondenten met e-health plannen de eigen ICT-infrastructuur niet vertrouwt, of aangeeft dat de ICT capaciteit onvoldoende is. Dit vormt een belangrijke reden om beeldbellen niet te implementeren. Degenen die beeldbellen zijn vaak behandelaars die op eigen initiatief beeldbelapplicaties gebruiken die bedoeld zijn voor consumenten. Deze toepassingen zijn vaak onvoldoende beveiligd en missen bijvoorbeeld de functionaliteit voor digitale spreekuren. De verklaring is dat zorginstellingen vaak nog werken met verouderde ICT-netwerken.


80% gaat starten of verder uitbreiden met e-health toepassingen.

Ondanks de twijfels over de eigen ICT capaciteit gaat 80% van de ondervraagden met e-health starten of uitbreiden. 14% van hen gaat o.a. investeren in beeldbellen. Het online patiëntendossier is de meeste ingezette e-healthtoepassing, beeldbellen handhaaft zich op de tweede positie.

• Van de ondervraagden die zich bezighouden met e-health, zet 40% beeldbellen in.

• 56% van de zorginstellingen gebruikt een online patiëntendossier.

• Het gebruik van beeldbellen is van 34% naar 40% gegroeid.

• In 2016 werd er veel verwacht van beeldbellen in de thuiszorg. Beeldbellen komt bovengemiddeld voor in deze sector. De groei wordt met name bij ziekenhuizen gerealiseerd.

• Andere toepassingen die gebruikt worden zijn smartphones met bijvoorbeeld valdetectie, zelfmonitoring systemen en systemen voor medicijngebruik.

Het onderzoek op de beurs Zorg & ICT laat zien dat beeldbellen groeit, maar het daadwerkelijk gebruik nog te beperkt is. Het merendeel van de zorgverleners zet in minder dan 10% van de consulten beeldbellen in. “De groei van daadwerkelijk gebruik zal met name afhangen van de ervaringen van patiënten, maar ook door het actief stimuleren en informeren aan de kant van de zorgverlener” verwacht Bert van Gerwen, directeur Webcamconsult. ”Ook de kwaliteit van het implementatietraject door de instelling en de leverancier zijn bepalend om het vertrouwen te winnen van behandelaars en patiënten.”

Voor alle resultaten ga naar:

https://www.webcamconsult.com/images/downloads/resultaten_onderzoek_zorgict2017.pdf
Meer nieuws vandaag:
Afgelopen week:
Maandag 19/6
Vrijdag 16/6
Donderdag 15/6
Woensdag 14/6
Dinsdag 13/6
Einstellungen
NIEUW! Installeer onze Geef-app en steun ons:Website mogelijk gemaakt door:


Deze website is een dienst van:


HN heeft de ANBI-status:


De website in Cijfers:IBAN: NL09RABO0158802764

[Kijk hier voor alle mogelijkheden]

HN-nieuwsbrief Juni 2017Handicap Nationaal

Otto Copesstraat 83

5213 GK 's-Hertogenbosch

Telefoon: 06 - 123 90 746

Fax: 073 - 850 81 88

E-mail: info@handicapnationaal.nl

IBAN: NL09RABO0158802764

KvK Nummer: 51372266

RSIN Nummer: 823247521

GeefGratis Nummer: 5105

ARTIKEL: VAN RIJN STEUNT AFSCHAFFEN INKOMENSAFHANKELIJKE BIJDRAGE.
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur.
door: Aart Verschuur/Ton van Vugt.

Gemeenten die genoeg hebben van alle gedoe rond de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo en deze willen afschaffen, krijgen de steun van staatssecretaris Van Rijn van VWS.

Gemeenten kunnen ook alleen een vaste eigen bijdrage vragen, die wettelijk maximaal 17,50 euro per vier weken bedraagt. Van Rijn reageert op het beleid van de gemeente Leerdam, waar de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo begin dit jaar is afgeschaft.

'Geen moeite met afschaffen'

Van Rijn sprak op de werkconferentie over de praktijk van eigen betalingen in zorg en ondersteuning, georganiseerd door de VNG en het ministerie van VWS op 15 juni in Breda. Gemeenten, zorgverzekeraars en cliëntenorganisaties spraken daar met elkaar over verbetering van de informatie aan burgers over financiële compensatiemogelijkheden en het bieden van financieel maatwerk. Het geheel afschaffen van de inkomensafhankelijke bijdrage in Leerdam wordt er gepresenteerd als good practice. En krijgt de volle steun van Van Rijn.

Parameters.

Gemeenten kunnen meer aan de knoppen van de eigen-bijdrageregeling in de Wmo draaien dan nu gebeurt. Vaak houden gemeenten zich aan de bedragen die door het kabinet zijn vastgesteld in het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015. Maar ze kunnen – ten gunste van de cliënt –rustig schuiven met de parameters waarmee wordt bepaald hoeveel mensen zelf moeten bijdragen aan hun Wmo-voorziening. Dit door de inkomensgrens op te trekken, de maximale periodebijdrage te verlagen en/of het marginale tarief te verlagen. Effecten ervan kunnen eenvoudig worden berekend via de Wmo-monitor van het CAK.

Momenteel hebben 54 gemeenten de parameters voor bepaling van de eigen bijdragen in de Wmo binnen de wettelijke rijkskaders bijgesteld. Andere gemeenten (39) hebben specifiek inkomensbeleid voor minima of gecompliceerde gevallen en weer anderen schaffen eigen bijdragen af voor begeleiding en dagbesteding. Ook de gemeente Leerdam wilde aanvankelijk schuiven met de parameters voor Wmo-bijdragen van cliënten.

Hoge eigen bijdragen.

In samenwerking met andere gemeenten in de regio Alblasserwaard en Vijfheerenland zou in Leerdam per 1 januari 2017 de inkomensgrens voor de Wmo worden verhoogd, waardoor een grotere groep burgers onder de vaste, lage eigen bijdrage zou vallen. Tegelijk zou voor de rijkere inwoners het inkomensafhankelijke percentage worden verlaagd. Kabinetsbeleid avant-la-lettre, want in het najaar van 2016 besloot het kabinet tot hetzelfde. Maar de gemeenteraad van Leerdam stak een stokje voor alle complexiteit van het knoppenstelsel met de parameters. Sinds de invoering van de Wmo klaagden veel inwoners en politieke partijen over de negatieve effecten van hoge eigen bijdragen. Bovendien had ook Leerdam Wmo-geld overgehouden, zo’n acht ton. Om in één klap van alle discussies af te zijn, stelde Wmo-wethouder Arie Keppel (SGP) de raad voor om per 1 januari 2017 burgers uitsluitend nog één vaste eigen bijdrage te vragen, voor alle Wmo-voorzieningen.

Stapelfactuur.

Elke Leerdammer die gebruik maakt van de Wmo betaalt alleen de maximale vaste eigen bijdrage van het rijk: 17,50 euro per vier weken. In Leerdam geen inkomensafhankelijke bijdragen meer. ‘Dit is eenvoudiger en makkelijker te begrijpen’, vertelt Wmo-beleidsmedewerker Arnold Stuy van Leerdam. ‘Gegoochel met inkomensgrenzen en marginale tarieven blijft lastig te doorzien voor buitenstaanders. Het is erg technisch, zelfs voor Wmo-wethouders.’ Een vast bedrag is ook begrijpelijk en inzichtelijk voor de burger. ‘Wij kunnen nu direct vertellen wat een voorziening kost. Zo geven we een betere invulling aan de wettelijke verplichting om burgers goed te informeren over de eigen bijdragen. Voorheen moesten we naar de rekentool van het CAK verwijzen, zonder garanties. Uiteindelijk kon het wel vier maanden duren voordat mensen hun bijdrage wisten, als de eerste hoge stapelfactuur op hun deurmat viel.’

Sterkste schouders.

In Leerdam betaalden ongeveer 600 cliënten een inkomensafhankelijke eigen Wmo-bijdrage, voor enkele tientallen inwoners kwam dit neer op honderden euro’s per maand. Stuy: ‘Dan spreken we ook over dagopvang, waar mensen in het verleden honderden euro’s in de maand voor moesten betalen. Zo is de Wmo toch niet bedacht!’ Bij elk van deze tientallen gevallen steeds weer de hardheidsclausule toepassen, vindt Leerdam onwerkbaar. Bij de hardheidssclausule geeft de wethouder individueel toestemming voor kwijtschelding of verlaging van de eigen bijdrage. ‘Mensen die zich niet zelf melden hebben daar echter geen profijt van’, zegt Stuy. ‘Bovendien zijn we nu ook af van alle ambtelijke voorbereiding die deze aanpak met zich meebrengt.’

Inkomstenderving.

De nieuwe aanpak kost Leerdam naar verwachting tussen 150.000 en 200.000 euro aan misgelopen inkomensafhankelijke eigen bijdragen. Draaien aan de parameters zoals aanvankelijk de bedoeling was, leverde een inkomstenderving van minimaal 100.000 en maximaal 150.000 euro op. Stuy: ‘De vraag of de aanpak van Leerdam zich “terugverdient”, laat zich niet zomaar in geld uitdrukken. Feit is wel dat het veel eenvoudiger is geworden voor de burger en dat het sociaal loket veel minder wordt belast met vragen en gedoe rondom de eigen bijdrage.’ Staatssecretaris Van Rijn is daar gecharmeerd van: ‘Wat Leerdam doet is helder voor iedereen. Het grote voordeel is dat ze geen last meer hebben van de huidige problematiek, waarbij burgers te lang niet weten wat hun eigen bijdrage precies wordt.’ Dat Leerdam nu is afgestapt van het principe in de Wmo om via de inkomensafhankelijke eigen bijdragen de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten betalen, is voor Van Rijn geen punt.

‘In de praktijk van Leerdam wordt het overgrote deel van de Wmo-voorzieningen al verstrekt aan mensen met lage inkomens. Dan is het slechts een kleine stap om het over de hele linie eenvoudiger te doen. En iedereen minder laten betalen, is ook erg sociaal-democratisch.’

(Bekijk voor uitleg werking parameters Wmo naar korte film op website CAK op onze website)ARTIKEL: 7 TIPS VOOR MANTELZORGERS IN VAKANTIETIJD.
bron: Redactioneel/Mezzo.
door: Carlijn de Groot.

Vakantietijd: een tijd om te genieten, dingen los te laten, te ontspannen en weer even op te laden. Wanneer je intensief zorgt voor een ander dan is ‘vakantie’ niet altijd vanzelfsprekend. Want wie zorgt voor de ander?

Hieronder 7 tips die kunnen helpen om de zorg ook in vakantietijd makkelijker te maken.

1. Vraag hulp aan mensen in je omgeving.
Hulp komt meestal niet vanzelf op je af. Vaak willen mensen u best helpen, maar weten ze niet dat je hulp nodig hebt. Denk daarbij niet alleen aan uw naaste familie, maar ook aan andere mensen in uw omgeving.

2. Draag de zorg tijdelijk over.
Vervangende zorg of respijtzorg houdt in dat je de zorg tijdelijk overdraagt aan een ander. Er zijn verschillende vormen. Zie: www.mezzo.nl/vervangendezorg

3. Maak gebruik van apps om de zorg makkelijker te kunnen delen.
Steeds meer initiatieven en hulpmiddelen maken het delen van de zorg makkelijker. Een digitaal zorgdagboek of app kan uitkomst bieden. Hiermee kun je via een beveiligde website afspraken plannen, belangrijke data in de agenda plaatsen en ervaringen en nieuwtjes uitwisselen. Zie: www.mezzo.nl/apps

4. Roep de hulp in van vrijwilligers.
Als een vrijwilliger iets met je naaste onderneemt, kun jij even vrijaf nemen. Bovendien vergroot je zo het sociale netwerk van degene voor wie je zorgt. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo zorgt Stichting Handen in huis voor 24-uurs vervanging als je 24-uur of langer even weg wilt. Lees meer over vrijwilligers.

5. Plan elke dag een ontspanningsmoment in.
Plan elke dag een ontspanningsmoment in. Doe op dat moment iets waar je blij van wordt. Dit kunnen eenvoudige dingen zijn: luister naar muziek, lees een boek, ga uitgebreid in bad, doe ontspanningsoefeningen, bel een vriendin of spreek af voor een etentje of kopje koffie.

6. Check de mogelijkheden bij de zorgverzekeraar.
Ga je alleen op vakantie en wordt de zorgvrager opgenomen, check dan ook de mogelijkheden voor vergoeding bij je zorgverzekeraar.

7. Huur hulpmiddelen op het vakantieadres.
Ga je samen op vakantie: bedenk dat je ook hulpmiddelen kunt huren voor op je vakantieadres.

Meer tips:
Heeft u tips voor mantelzorgers? Deel deze dan op onze Facebookpagina Mezzo mantelzorg of in onze community.ARTIKEL: DOE DE OMGEKEERDE TOETS EN HELP JONGEREN ECHT!
bron: Redactioneel/MEE.
door: Marlies van der Vloot.

Bij hulpverlening aan jongeren in de leeftijd van 16 tot 27 jaar met meervoudige problemen schieten hulpverleners vaak te kort, omdat ze oplopen tegen wettelijke kaders die met elkaar in tegenspraak lijken te zijn.

Het gevolg is dat jongeren tussen wal en schip raken. Stimulansz heeft daarom een boekje uitgebracht met een nieuwe integrale aanpak met de omgekeerde toets, waarmee de jongere echt centraal staat. MEE NL-directeur Mirjam Sterk, die het voorwoord schreef voor 'Doe de omgekeerde toets en help jongeren echt!', ontving woensdag 14 juni uit handen van Pieter-Jan de Jongh van Stimulansz het eerste exemplaar. Dit casusboekje is het tweede in de serie over de omgekeerde toets. Het is volgens Mirjam Sterk een ‘uitwerking van gekanteld denken; een manier van denken die geworteld moet raken in het sociaal domein’.

10 schrijnende casussen.
Het casusboekje van Stimulansz bevat 10 verhalen van jongeren met problemen die zich uitstrekken over de domeinen van de Wmo, jeugdhulp, schuldhulp, werk, inkomen, wonen en onderwijs.

De problemen zijn vaak schrijnend. Neem het verhaal van Lisa en Peter, twee scholieren van 17 jaar. Als ze 18 jaar worden raakt hun alleenstaande moeder, die in de bijstand zit, een deel van haar toeslagen kwijt. Het gezin komt hierdoor in de financiële problemen. De sociale dienst raadt Lisa en Peter aan om een bijstandsuitkering aan te vragen en actief op zoek naar werk te gaan om het inkomen van hun moeder aan te vullen. Jongeren in de bijstand? Er moet een betere manier zijn. De omgekeerde toets bewijst dat die er inderdaad is. Elke casus biedt een oplossing op basis van deze aanpak, waardoor de jongere de draad weer kan oppakken en kan werken aan zijn toekomst. Mirjam Sterk houdt in haar voorwoord dan ook een warm pleidooi voor de toets. ‘Consulenten staan te vaak met lege handen als wetten te strikt worden toegepast’, aldus Sterk. Zij stelt dat de vraag niet moet zijn wat de beschikbare middelen zijn, maar wat er in een specifieke situatie nodig is. De omgekeerde toets komt tegemoet aan deze vraag.

Uitgaan van wat nodig is.
Het principe van de omgekeerde toets is feitelijk eenvoudig. Het begint met kijken wat nodig is en of dat past binnen de grondwaarden van de wet. Daarbij worden de mogelijke effecten van een besluit in de volle breedte meegewogen. Pas als dat helder is, komt de juridische toets, waarbij de wetsartikelen worden gezien als instrumenten om de grondwaarden van de wet te realiseren. Dat is waarom het ‘omgekeerde toets’ heet. De stap die altijd als eerste kwam, komt nu als laatste. Zo is maatwerk mogelijk zonder dat het tot willekeur leidt. Het is toetsbaar in bezwaar en beroep en voor de accountant. En volledig in lijn met de bedoeling van de wetgever. Bovendien wordt zo helder dat de grondwaarden van de verschillende wetten binnen het sociaal domein gelijk zijn. Dat maakt integraal werken veel eenvoudiger.

Over Stimulansz.
Stimulansz is een not-for-profit kennis- en adviesorganisatie in het sociaal domein. Stimulansz helpt haar opdrachtgevers, gemeenten en maatschappelijke organisaties, bij het uitvoeren van hun publieke taken, zodat zij op hun beurt de best denkbare dienstverlening kunnen bieden aan burgers en cliënten. De onlineversie van het boekje is gratis te downloaden op www.stimulansz.nlARTIKEL: ZORGINSTELLING DE ZORGDRAGER VRAAGT FAILLISSEMENT AAN.
bron: Redactioneel/Skipr/Omroep Gelderland.
door: Carlijn de Groot.

Zorginstelling De Zorgdrager uit Arnhem vraagt faillissement aan. Dat zegt directeur en eigenaar Perry Telgt tegen Omroep Gelderland.

De zorginstelling heeft financiële problemen, onder meer doordat Menzis en VGZ de betaling aan De Zorgdrager hebben stopgezet nadat er twijfels waren ontstaan over de kwaliteit van de geleverde zorg.

Salaris.
Volgens Omroep Gelderland hebben alle personeelsleden van de zorginstelling zich ziek gemeld omdat ze geen salaris meer krijgen. Ook loopt er een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar de situatie bij De Zorgdrager. De inspectie had signalen gekregen die duiden op mogelijke risico's voor goede zorg.

De Zorgdrager biedt op locaties in onder meer Arnhem, Nijmegen en Ede hulp aan jongeren met uiteenlopende problemen. De cliënten zijn inmiddels bij andere instellingen ondergebracht.

(Bekijk het videofragment van Omroep Gelderland op onze website)ARTIKEL: MEER TIJD VOOR BABY-OPVANG.
bron: Redactioneel/Rijksoverheid.
door: Ton van Vugt.

Kinderopvangcentra krijgen iets langer de tijd om aan alle nieuwe en strengere eisen te voldoen van de wet Innovatie Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Dat heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag besloten. Hij wil kinderopvangcentra ’voldoende tijd geven om alle kwaliteitsverhogende maatregelen in te voeren en hun bedrijfsvoering daarop aan te passen’, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

De opvangcentra hoeven hierdoor nog niet vanaf 1 januari 2018 meer leidsters voor de baby-opvang te hebben. Vanaf 1 januari 2019 moet er wel één leidster per drie baby’s zijn. Nu zijn dat er nog vier.

Veel andere maatregelen om de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen, gaan wel op 1 januari 2018 in. Er komt bijvoorbeeld meer aandacht voor de ontwikkeling van kinderen. Zo krijgen alle kinderen een mentor. Baby’s krijgen te maken met twee vaste gezichten in plaats van nu nog drie. Alle medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzalen moeten goed Nederlands kunnen spreken. Voor hen komen er taaleisen.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: ,,Ik wil graag dat de kwaliteit van de kinderopvang zo snel mogelijk omhoog gaat. Daarover heb ik heldere afspraken gemaakt met de branche en daar hebben ze ook extra geld voor gekregen. De kinderopvang heeft om iets meer tijd gevraagd, bijvoorbeeld om extra medewerkers te zoeken voor de baby-opvang. Die geef ik voor de baby-opvang. En samen werken wij hard aan een betere kwaliteit van de kinderopvang. Dat is belangrijk voor alle kinderen. Die verdienen allemaal een mooie start van hun leven.’’

Deze nieuwe wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang kan rekenen op een breed draagvlak. Vorig jaar sloot minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hierover een akkoord met de Brancheorganisatie Kinderopvang, Sociaal Werk Nederland (de vroegere MO-groep) en BMK, ouderorganisatie Boink, de FNV en het CNV.ARTIKEL: ONDERZOEK BEWIJST:
VRIENDEN ZIJN BETER VOOR JE GEZONDHEID DAN FAMILIE.
bron: Redactioneel/RTLnieuws.
door: Carlijn de Groot.

Familie heb je, vrienden kies je. En dat laatste loont het meest: van vrienden word je doorgaans gelukkiger én gezonder, blijkt uit nieuw, grootschalig onderzoek. Familie heeft daarentegen nauwelijks invloed op de gesteldheid.

De Amerikaanse Michigan State University onderzocht hoe belangrijk sociale relaties zijn en welk effect ze hebben op onze gezondheid en psyche. Daarvoor werden twee studies gecombineerd.

Het ene onderzoek, dat werd uitgevoerd onder bijna 30.000 mensen uit meer dan 90 landen, liet zien dat mensen die veel waarde hechtten aan hun vriendschappen, zichzelf ook gezonder en gelukkiger voelden dan mensen die hun vriendschappen minder waardevol vinden. Dat effect nam toe naarmate ze ouder werden.

Familie heeft weinig invloed.
Voor een tweede onderzoek werd 7.841 mensen van 50 jaar en ouder gevraagd naar de kwaliteit van hun vriendschappen. In de jaren daarop kregen ze steeds opnieuw de vraag of ze ziektes als diabetes, kanker en hartklachten hadden. Mensen die hun vriendschappen stressvol vonden, leden vaker aan chronische ziektes. Deelnemers die zich erg gesteund voelden door hun vrienden, waren in verhouding vaker gezond.

Ook naar familie werd in beide onderzoeken gevraagd, maar een goede of slechte band met bloedverwanten bleek weinig invloed te hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen. Partners en kinderen hadden wel wat effect, maar ook niet zoveel als vrienden.

Net zo gezond als stoppen met roken.
Onderzoekersleider William Chopik denkt dat dat voor een deel te verklaren is omdat je je vrienden zelf uitkiest en met vrienden eerder geneigd bent om leuke activiteiten te ondernemen. "Ze bieden een uitlaatklep", zegt hij in de Britse krant The Guardian. "Je kunt dingen met ze delen en ze zullen je minder snel veroordelen. Voor vrienden kies je bewust. Familiebanden kunnen ook ernstig, negatief en monotoon zijn."

Ook hoogleraar sociologie aan de UvA Beate Volker deed onderzoek naar vriendschappen. Dat er een verband is tussen vriendschappen en welzijn staat voor haar vast. "Maar is het zo dat mensen die gezonder en gelukkiger zijn meer vrienden krijgen, of word je door het hebben van vrienden gelukkiger? Dat komt niet naar voren uit dit onderzoek."

Minder stress.
Het laatste, dat je door het hebben van vrienden gelukkiger wordt, is het vermoeden van veel onderzoekers. Volgens haar zijn er twee theorieën over waarom dat zo is. De eerste is dat mensen in contact met vrienden ontspannen en dus minder stress hebben. En minder stress is weer goed voor het immuunsysteem. Het effect van vriendschappen op stress is zo groot, dat ze niet te vervangen zijn door iets anders.

De andere theorie is dat vrienden je helpen om sneller te genezen als je wel wat mankeert. Dat doen ze zowel in praktische zin, bijvoorbeeld door boodschappen te doen of te koken, maar ook in mentale zin: ze luisteren bijvoorbeeld naar je en geven je het gevoel dat je niet alleen bent.

Vrienden accepteren je zoals je bent.
"Vrienden zijn de enige relaties die je echt onbaatzuchtig feedback kunnen geven", legt Volker het belang van vriendschap uit. "Je kunt dingen met hen bespreken die je niet met je familie kan bespreken. En vrienden kunnen bijvoorbeeld ook makkelijker zeggen dat ze het gevoel hebben dat er iets niet goed zit in je relatie. Ze willen het beste voor je, zonder dat ze daar zelf belangen bij hebben. Bij hen ben je echt jezelf en ze accepteren je zoals je bent."

Overigens hoeven mensen met weinig vrienden zich nu geen zorgen te maken, zegt Volker. "De meeste mensen hebben maar twee of drie hechte vrienden, en dat is prima. We denken door sociale media altijd dat iedereen heel veel vrienden heeft, maar dat is niet zo. Er zijn maar een paar mensen met wie je persoonlijke dingen deelt of bij wie je midden in de nacht kan aankloppen als er iets is. Dat zijn de mensen die impact hebben. Sommige mensen hebben aan één zo'n vriend of vriendin al genoeg."

Dat hechte vriendschappen goed zijn voor de gezondheid kwam ook uit eerdere onderzoeken naar voren. Een andere grote studie toonde al aan dat de gezondheidseffecten van hechte vriendschappen vergelijkbaar zijn met die van stoppen met roken. In de zeven jaar dat mensen voor dit onderzoek werden gevolgd, bleek dat de overlevingskansen van deelnemers met hechte sociale relaties 50 procent hoger lagen dan die van deelnemers zonder die hechte contacten.ARTIKEL: PET EN ZONNEBRAND:
BESCHERMING BELANGRIJK MET HOGE Z¤NKRACHT.
bron: Redactioneel/NOSjournaal.
door: Marlies van der Vloot.

"Smeer je goed in als je naar buiten gaat!" We horen dat zinnetje al jaren, maar deze dagen is het nog belangrijker. De zonkracht is namelijk heel hoog voor Nederlandse begrippen, en als je je niet goed beschermt is de kans op het krijgen van huidkanker groter.

Vorige week werd een zeldzaam hoge zonkracht in Nederland gemeten: 8,7. Vandaag was er een zonkracht van 8,1. Normaal zijn er ongeveer 10 dagen met een zonkracht van 7 of hoger tijdens de hele zomer, nu zitten we in juni al op tien. "En daar komen nog een aantal dagen bij", vertel Albert Klein Tank, klimaatonderzoeker bij KNMI.

Dat het aantal dagen met hoge zonkracht is gestegen, valt niet direct te verklaren, vertelt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. "Het kan dat we een schonere lucht hebben gekregen, of dat er minder bewolking is."

Wat is zonkracht?
De zonkracht is de maat voor hoe fel de zon schijnt. Weerbureau KNMI meet de ultraviolette straling met een instrument en geeft daar een cijfer aan. In Nederland komen we vaak niet boven de 7, maar in het zuiden van Europa is een zonkracht van 9 of 10 wel normaal.

Bij zonkracht drie kan je ongeveer een half uur in de zon blijven. Bij zonkracht vijf is dat 20 minuten en bij zonkracht zeven een kwartier.

De zonkracht hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de stand van de zon, het tijdstip van de dag, de dikte van de ozonlaag en natuurlijk bewolking mee in hoe krachtig de uv-straling tot ons komt.

Een hoge zonkracht is gevaarlijk, vertelt Klein Tank. "Onbeschermd langdurig blootgesteld worden aan de zon met deze zonkracht creëert een hogere kans op huidkanker." Daarom raadt hij mensen aan om zich goed in te smeren met zonnebrand, een petje te dragen en hun huid te beschermen.

(Bekijk de video op onze website)

Zonkracht 8: je verbrandt sneller dan normaal.

Er ligt op dit moment een gebied met lagere ozonwaarden boven Nederland, waardoor minder uv-straling door de ozonlaag wordt geabsorbeerd. De komende dagen wordt de ozonlaag weer dikker en de zonkracht dus lager. Maar de zon blijft wel veel schijnen, dus is het beschermen van de huid nog steeds belangrijk.

Vandaag wordt het weer 30 of 31 graden, maar met meer bewolking. De zonkracht blijft rond de 7 of 8. morgen wordt het ietsje minder warm met gemiddelde temperaturen tussen 21 en 29 graden.

Wij willen ervoor zorgen dat mensen bewuster worden van de gevaren van de zon.

KWF.

Bij het festival We Are Electric in Eindhoven staat vandaag een 'insmeerteam' van KWF Kankerbestrijding om mensen extra goed in te smeren. "Wij willen ervoor zorgen dat mensen bewuster worden van de gevaren van de zon. Je moet kunnen genieten, maar ook worden beschermd", zegt een van de KWF-medewerkers. Ze zijn vandaag met een extra grote groep aan het werk vanwege de hoge zonkracht.

En dat bewuster maken is nodig, blijkt. Veel mensen weten niet wat de hoge zonkracht inhoudt. "Iets met uv-straling toch? Ik verbrand niet zo gauw, dus hoef me ook niet in te smeren", zegt een jongen. Een andere man heeft er nog nooit van gehoord. "Zegt me helemaal niets. Als het begint te branden, is het goed. Dan word ik een beetje bruin."ARTIKEL: INFOpunt:
KAN IK EEN VERGOEDING VOOR EEN ELEKTRISCHE FIETS KRIJGEN ALS IK REUMA HEB?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.

Wij ontvingen de volgende vraag:
"Ik heb al jaren reuma, maar nu wordt 'gewoon' fietsen toch echt een probleem. Ik overweeg een electrische fiets aan te schaffen. Zijn hier ook vergoedingsmogelijkheden voor?"

Onze HN-informateur antwoord:
Een elektrische fiets wordt in principe niet vergoed. Als je als gevolg van je reumatische aandoening geen gebruik kan maken van een reguliere fiets, zijn er soms wel mogelijkheden om een vergoeding voor een aangepaste fiets te krijgen.

Je kunt een aanvraag voor een aangepaste fiets indienen bij het UWV of bij de gemeente:

• Gaat het om een aangepaste fiets om naar werk of school te fietsen?

Dan kun je bij het UWV informeren naar de mogelijkheden en voorwaarden voor het aanvragen van een aangepaste fiets

• Gaat om een fiets voor privégebruik (bijvoorbeeld om boodschappen te doen)?

Dan kun je bij het Wmo-loket van je gemeente informeren naar de mogelijkheden.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Gerlinde Smallenbrught uit Leiden.

De directeur moet van zijn huisarts aan sport doen en hij neemt tennislessen. Na een paar weken vraagt zijn secretaresse hoe het gaat. “Tja,” zegt de directeur, “dat is zoiets merkwaardigs: als ik op de achterlijn sta en er suist een bal over het net, instrueren mijn hersens razendsnel mijn lichaam: Naar de hoek! Backhand! Nu snel naar het net! Smashen! Weer terug!” “En dan? Wat gebeurt er dan?” vraagt het meisje gespannen. “Dan zegt mijn lichaam: Wie? Ik? Echt niet!”En hiermee zijn we aan het eind gekomen van ons nieuwsoverzicht van vandaag.
Voor meer nieuws gaat u naar www.handicapnieuws.net of volgt u ons op social media.
Morgenvroeg maken we weer een nieuwe update, want je weet het: Handicapnieuws.net is dagelijks 'uitgsproken' actueel!

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.