Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: dinsdag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

dinsdag

Keuze: Readspeaker uit.

Lees voor

Je luistert naar HandicapNieuws UPDATE van dinsdag 11 december 2018.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Zorgverzekeraars onduidelijk over vergoedingen dementiezorg.
Rotterdamse verpleger vervolgd voor zes 'insulinemoorden'.
Staatssecretaris optimistisch over deelname VNG aan hoofdlijnenakkoord Ggz.
ViruProtect: de spray die de duur van je verkoudheid halveert.
Grens aan hoeveelheid transvetten in voedsel.
Hartpatiënt hoest ‘perfect’ bloedstolsel op.
Eerste baby geboren die in baarmoeder van overleden donor groeide.
'Sjoemelsigaret bestaat niet', aldus tabaksfabrikant.
VNG berichtenapp wordt betaaldienst.
Pas op met AH Chocopasta melk als je een hazelnootallergie hebt.
Laatste reddingsactie voor ziekenhuis Lelystad.
VeeGeeTje crasht! Allereerste gezelschapsspel in gebarentaal.
Terrein hoofdingang LUMC per 21 december rookvrij.
Hersenatlas verlaagt stralingsdosis voor radio- en protonentherapie.
Bij dit theatergezelschap zitten er altijd tolken bij.
ANBO: Aanslag koopkracht door lokale belastingen.
Informele mentor beter en goedkoper.
GroenLinks: Bruins moet duidelijkheid geven over medicijnbereiding artsen en apothekers.
Kansfonds scherpt beoordelingscriteria aan.
NZa start officieel onderzoek naar cadeaus bij overstap.
Wist u dat sommige geneesmiddelen worden gemaakt op basis van levende organismen?
Kerstversiering ophangen? zo houdt u het veilig.
HN-INFOpunt: Kom ik in aanmerking voor de regiotaxi?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: ZORGVERZEKERAARS ONDUIDELIJK OVER VERGOEDINGEN DEMENTIEZORG.
bron: Redactioneel/Alzheimder Nederland/Zorg.nu/ANP MediaWatch.

Zorgverzekeraars geven onvoldoende informatie over de vergoedingen voor dementiezorg op hun websites. Dat stelt Alzheimer Nederland na een rondgang op de sites van de tien grootste verzekeraars.

Zo zou op bijna alle websites relevante informatie ontbreken. 'Bij zes van de tien verzekeraars mist zelfs in de polisvoorwaarden informatie over casemanagement bij dementie', vertelt Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging Alzheimer Nederland. 'Dat terwijl casemanagement in de top drie staat van meest gewaarde zorg van de mantelzorgers.' Een casemanager kan een mantelzorger helpen bij de begeleiding van iemand met dementie.

'Boze brief' aan de verzekeraars.

De stichting heeft haar onvrede geuit in een brief aan de tien grootste zorgverzekeraars. Alzheimer Nederland nodigt hen uit om op gesprek te komen om samen te kijken hoe de informatievoorziening beter kan.

De websites van CZ en VGZ werden het best beoordeeld, bij de acht andere verzekeraars - Zilveren Kruis, Menzis, De Amersfoortse, DSW, Zorg en Zekerheid, ONVZ, Salland en De Friesland - was de informatie niet duidelijk genoeg.ARTIKEL: ROTTERDAMSE VERPLEGER VERVOLGD VOOR ZES 'INSULINEMOORDEN'.
bron: Redactioneel/NOS/ANP.

Een 22-jarige verpleger uit Rotterdam wordt vervolgd voor moord in zes zaken waarbij hij ouderen zonder noodzaak insuline zou hebben toegediend. In zes andere zaken wordt hij verdacht van poging tot moord. Deze ouderen overleefden de hoge dosis insuline.

Dat is bekend geworden tijdens een pro-forma-zitting bij de rechtbank in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie onderzocht in totaal vijftien verdachte gevallen. Daarvan zijn er drie afgevallen omdat betrokkenheid van de verdachte niet kon worden vastgesteld. Voor het onderzoek zijn zeker drie lichamen van overleden bewoners van zorginstellingen opgegraven.

'De verwarring is alleen maar groter geworden'

De 22-jarige verdachte werkte als stagiair en invalkracht bij verschillende tehuizen in onder meer Rotterdam, Puttershoek en Ridderkerk. "Hij draaide vaak opvuldiensten, in het weekend en in de avond. Dat betekende dat hij dan alleen was", zegt verslaggever Robert Bas.

Ruim een jaar geleden liep hij tegen de lamp. "Een bewoonster van een van de verzorgingstehuizen waar hij als verpleger werkte, werd ernstig ziek. In het ziekenhuis vertrouwden artsen het niet en ontdekten heel veel insuline in haar bloed", zegt Bas. "Daarna werd een onderzoek gestart en kwamen de andere zaken in beeld."

Motief.

Over het motief van de man is tijdens de zitting niets bekend geworden. Ernst Pols van het OM: "De verdachte heeft wel met de politie gepraat, maar wat er precies is gezegd, zal pas tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak volgend jaar naar buiten komen.

De 22-jarige man wordt ook beschuldigd van diefstal van medicijnen en medische documenten. Pols: "Daarnaast ligt er een beschuldiging van valsheid in geschrifte, daarbij gaat het om zijn Verklaring Omtrent het Gedrag." Zo'n verklaring is nodig voor mensen die in de zorg werken.ARTIKEL: STAATSSECRETARIS OPTIMISTISCH OVER DEELNAME VNG AAN HOOFDLIJNENAKKOORD GGZ.
bron: Redactioneel/GGZ Nederland.

‘Het is niet de vraag of, maar wanneer de VNG meetekent met het hoofdlijnenakkoord voor de ggz’, zo stelde staatssecretaris Blokhuis tijdens het debat over de ggz in de Tweede Kamer. Voor een goede geestelijke gezondheidszorg is de samenwerking van gemeenten essentieel. Dat de VNG aangeeft het hoofdlijnenakkoord nog niet te willen ondertekenen, kon dan ook op veel vragen rekenen. Blokhuis heeft met de VNG afgesproken dat gemeenten in kaart brengen waar ze tekorten hebben op het vlak van de uitvoering van ggz-verplichtingen. De intentie is dat in het voorjaar van 2019 de VNG dan alsnog haar handtekening onder het hoofdlijnenakkoord zet.

Zorgen over de aanpak van wachttijden was het andere hoofdthema tijdens het debat afgelopen donderdag. Kamerleden van alle partijen wilden van staatssecretaris Blokhuis weten wat hij gedaan heeft en nog gaat doen om de wachttijden te verkorten. De staatssecretaris weigert, in tegenstelling tot oud-minister Schippers, aan te geven wanneer de te lange wachtlijsten in de ggz allemaal moeten zijn weggewerkt. Ondanks pogingen van Kamerleden, wil hij zich niet vastleggen op een datum. Wel zei hij toe na vragen van VVD en GroenLinks, dat hij in december niet alleen een kwantitatieve analyse van de wachttijden door de NZa verwacht, maar ook een kwalitatieve analyse op hoofdiagnoses. Aan de hand daarvan wil Blokhuis een spoorboekje opstellen hoe te komen tot oplossingen.

Aanlevering wachttijden.

Hoewel alle leden van GGZ Nederland wachttijden aanleveren aan Vektis, zijn er ook nog zorgaanbieders die dit niet doen. Dit zit verschillende Kamerleden dwars en die vroegen dan ook om maatregelen van staatssecretaris Blokhuis. ‘De boetes kunnen worden gegeven’, stelde Joba van den Berg namens het CDA. Blokhuis sloot dit niet uit. Zowel Antje Diertens (D66) als Wim Jan Renkema (GroenLinks) gaven aan dat werkbezoeken, zoals ze die recent brachten aan GGzE en GGZ Drenthe, hun beeld van de ggz-sector verrijken. Ze zien veel initiatieven en medewerkers die hard werken om patiënten goede zorg te verlenen. Dit werd ook door staatssecretaris Blokhuis beaamd. Zowel CDA als SP herinnerden de staatssecretaris aan de onderbesteding in de ggz. Zorgverzekeraars gaven vorig jaar 288 miljoen euro minder uit dan in het macrokader ggz was gereserveerd, terwijl wachttijden nog altijd een probleem zijn.

Acute ggz en niet-BIG-beroepen.

De inkoop van acute ggz voor 2019 verloopt nog niet goed. Er zijn zorgen of dit wel op tijd lukt. Na vragen van VVD’er Leendert de Lange liet Blokhuis weten dat hij ervoor zorgt dat er geen gaten vallen in de dekking van acute ggz. Kamerleden waren niet enthousiast over het voorstel van de staatssecretaris om zonder schriftelijke vragen of overleg een aanwijzing voor de NZa over een bekostigingsexperiment voor niet-BIG-geregistreerde beroepen uit te geven. Onder meer de SP en het CDA lieten weten dat ze signalen hadden gekregen dat het voorstel van de NZa niet op draagvlak vanuit de sector kan rekenen, dus dat hier toch nader overleg voor nodig is. GGZ Nederland is voorstander van het inzetten en kunnen bekostigen van beroepsgroepen als de ervaringsdeskundige en hbo-psycholoog, zonder dat dit grote aanpassingen vraagt van softwaresystemen of toename aan administratieve lasten. Dit schreven we ook in een brief aan de Tweede Kamer.

Het volledige debat is terug te zien via: Debat GemistARTIKEL: VIRUPROTECT: DE SPRAY DIE DE DUUR VAN JE VERKOUDHEID HALVEERT.
bron: Redactioneel/SupportBeurs.

In het najaar en tijdens de wintermaanden blijven maar weinig mensen van een verkoudheid gespaard. Volwassenen krijgen gemiddeld 2 tot 4 verkoudheden per jaar.

Zo’n verkoudheid sleept ook ongeveer een week aan. Dat dat flink vervelend is, vraagt weinig uitleg. Een verkoudheid kost best wat energie en we gunnen onszelf vaak onvoldoende rust. Gelukkig is er Viruprotect, een spray die de duur van een verkoudheid halveert.

Waarom zijn er zoveel verkoudheden in de winter?

De hogere luchtvochtigheid en de lagere temperatuur in de wintermaanden zijn een ideale broeihaard voor verkoudheidsvirussen. Ook onze weerstand is in de winter wat minder. Daardoor zijn we sneller vatbaar voor een verkoudheid die bovendien erg besmettelijk is.

Uit de buurt blijven van mensen met een verkoudheid is geen garantie om er geen te krijgen: de virussen verspreiden zich door te niezen en te hoesten tot wel 12 meter ver. Bovendien kan je ook besmet raken door een besmet voorwerp aan te raken en dan vervolgens je handen bij je neus, ogen of mond te brengen. Kortom, de kans dat je een verkoudheid krijgt, is dus vrij groot.

Kan ik een verkoudheid voorkomen?

Is het dan onmogelijk om een verkoudheid helemaal te voorkomen? Eigenlijk wel, maar je kan wel op een aantal dingen letten zoals bijvoorbeeld regelmatig je handen wassen en voldoende je huis en werkplek ventileren. Ook zorgen voor een goede weerstand door genoeg te slapen, gezond te eten en regelmatig te bewegen kan de kans op een verkoudheid verkleinen.

Heb je dan toch een verkoudheid te pakken? Dan kan je vanaf de eerste tekenen van een verkoudheid ViruProtect gebruiken. Ook wanneer iemand in jouw nabije omgeving een verkoudheid heeft, kan je ViruProtect preventief gebruiken.

In plaats van de symptomen te bestrijden, pakt ViruProtect rechtstreeks de oorzaak van de verkoudheid aan. Door om de twee uur twee keer in de keel te sprayen, zorgt de spray ervoor dat de verkoudheidsvirussen met meer dan 90% verminderd worden. Zo halveert ViruProtect de duur van een verkoudheid.

De spray legt een beschermende film op de keel die de virussen aantrekt, omsluit en deactiveert. Daarnaast beschermt de spray ook de mond- en keelholte zodat de virussen de cellen niet verder kunnen infecteren. Dankzij de doeltreffende aanpak van ViruProtect ben je dus sneller weer de oude en beschermd tegen een nieuwe besmetting.

ViruProtect is beschikbaar in je apotheek.ARTIKEL: GRENS AAN HOEVEELHEID TRANSVETTEN IN VOEDSEL.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Er komt een maximum voor de hoeveelheid industriële 'foute' vetten in snacks en andere etenswaren in Europa. De EU-lidstaten zijn akkoord gegaan met een voorstel om maximaal 2 procent zogeheten transvetten in voedingsmiddelen toe te staan.

De maatregel moet het eten van gezonder voedsel bevorderen. Transvetten zijn nog ongezonder dan verzadigde vetten en verhogen de kans op hartaanvallen, onvruchtbaarheid, alzheimer, diabetes en zwaarlijvigheid. Dergelijke vetten zitten van nature overigens ook in vlees en zuivel.

'Consumeer dagelijks niet meer dan 2,2 gram'

Studies wijzen uit dat de inname van transvetzuren zo laag mogelijk moet zijn om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Een op de zeven sterfgevallen in de EU is eraan gerelateerd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moet een volwassene dagelijks niet meer dan 2,2 gram aan transvetten consumeren.

Het Europees Parlement had twee jaar geleden opgeroepen tot een wettelijke limiet. Het heeft het recht om de komende twee maanden het besluit nog tegen te houden, maar de verwachting is dat de maatregel daarna snel in werking treedt.

EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid) verwacht dat het besluit leidt tot 'concrete acties om een einde te maken aan industrieel geproduceerde transvetten'.ARTIKEL: HARTPATIËNT HOEST ‘PERFECT’ BLOEDSTOLSEL OP.
bron: Redactioneel/BN De Stem/ANP MediaWatch.

Een 36-jarige hartpatiënt uit Amerika heeft in een ziekenhuis in San Francisco een wel heel opvallend bloedstolsel opgehoest. De gigantische ‘klont‘ die hij op de intensive care uitspuugde leek op een fraai stuk koraal, maar is in werkelijkheid een vrijwel perfecte afdruk van een stuk rechterlong.

Specialist Georg Wieselthaler van het universiteitsziekenhuis waar de man werd behandeld, heeft een foto van de opvallende, ongeveer 15 centimeter lange bloedklont eerder deze week op sociale media gedeeld. Ook publiceerde hij zijn bijzondere vondst in The New England Journal of Medicine. Volgens Wieselthaler kwam de klont tevoorschijn na een extreme, aanhoudende hoestbui van de patiënt. Wanneer dat gebeurde, laat hij in het midden. De arts omschrijft het stolsel als een zogenoemde ‘bronchiënboom’: een deel van de vertakkingen in de longen.

De zieke man arriveerde met ernstige hartklachten in het ziekenhuis en werd aangesloten op een speciale pomp die zorgt voor een goede doorstroming van bloed in de aderen. Door dat apparaat kunnen echter bloedstolsels ontstaan die zich bijvoorbeeld in de longen ophopen. Daarom kreeg de Amerikaan ook bloedverdunners toegediend. Die lossen de bloedklontjes in principe op, waarna ze langzaam maar zeker uit het lichaam verdwijnen.

Opgelucht.

In het geval van de Amerikaanse patiënt leken de behandelingen in eerste instantie te helpen. Terwijl hij op de intensive care lag, hoestte de man volgens de longarts dagenlang. In eerste instantie spuugde hij alleen flintertjes gestold bloed uit, maar uiteindelijk met grote kracht het opmerkelijke ‘koraal’. ,,De man was erg opgelucht toen hij af was van de prop die in zijn longen zat”, aldus Wiesentaler.

De specialist spreidde het stolsel gelijk uit op een gaasje en fotografeerde het. ,,Het is bijna een perfecte afdruk van een deel van de longen. Dat dit is gebeurd, is erg zeldzaam. Het complete medische team dat de patiënt bijstond, was stomverbaasd.”

In zijn publicatie stelt de medicus dat het hoogst uitzonderlijk is dat dergelijke stolsels ongeschonden via de keel omhoog komen. Hij vermoedt dat de man veel fibrinogeen in zijn bloed had: een soort eiwit dat bloedplaatjes aan elkaar kan lijmen waardoor min of meer stevige stolsels kunnen ontstaan.

Na het ophoesten van de prop heeft de Amerikaan nog een week geleefd. Hij stierf, zo benadrukt de longarts, uiteindelijk aan hartfalen. Wiesentaler zegt de foto met toestemming van de nabestaanden wereldkundig te hebben gemaakt om te illustreren hoe mooi de anatomie van het menselijk lichaam kan zijn.ARTIKEL: EERSTE BABY GEBOREN DIE IN BAARMOEDER VAN OVERLEDEN DONOR GROEIDE.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

In Brazilië is vorige week het eerste kind ter wereld gekomen uit de getransplanteerde baarmoeder van een overleden donor. Dat maakten artsen bekend in het medisch tijdschrift The Lancet.

Het gezonde meisje van 2,5 kilogram werd in december vorig jaar geboren in Sao Paulo. Na het overlijden van een 45-jarige vrouw kamen de Braziliaanse artsen erachter dat de baarmoeder geschikt zou zijn voor de 32-jarige vrouw die lijdt aan het Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH)-sydroom, waardoor ze geen baarmoeder heeft. Een op de 4500 vrouwen ter wereld heeft dit syndroom.

Gezonde zwangerschap.

De eierstokken van de vrouw waren in orde. Dokters namen daarop eitjes weg die ze bevruchtten en nadien invroren. De baarmoedertransplantatie duurde tien uur. Zowat zes weken na de operatie begon de vrouw te menstrueren en zeven maanden na de transplantatie plantten artsen de bevruchte eitjes in.

,,De resultaten bewijzen de haalbaarheid van de behandeling van baarmoederonvruchtbaarheid door transplantatie van een overleden donor. Ze openen het pad voor een gezonde zwangerschap voor alle vrouwen met onvruchtbaarheid in de baarmoeder, zonder de noodzaak van levende donors of live donor-chirurgie’’, schreven de artsen.

Levende donoren.

Volgens het team is het meisje gezond en ontwikkelt het kind zich normaal. Er zijn eerder 39 baarmoedertransplantaties geweest van levende donoren. Dat leidde tot elf baby's, maar geen transplantaties van overleden donoren hadden eerder geresulteerd in levende kinderen.ARTIKEL: 'SJOEMELSIGARET BESTAAT NIET', ALDUS TABAKSFABRIKANT.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Tabaksfabrikant JTI wil dat er een einde komt aan beschuldigingen rondom zijn producten, zoals de Camel-sigaretten. Sigaretten worden volgens strikte nationale en Europese wetten geproduceerd. De sjoemelsigaret bestaat niet, stelt JTI zaterdag in een paginagrote advertentie in De Telegraaf.

Japan Tobacco International (JTI) laat van zich horen nadat het gerechtshof in Den Haag eerder deze week bepaalde dat het Openbaar Ministerie (OM) geen strafrechtelijke vervolging hoeft in te stellen tegen de tabaksindustrie. Zolang de tabaksproducenten zich houden aan de regels, kan niet gesteld worden dat hun sigaretten illegale producten zijn en is er ook geen sprake van strafbaar gedrag, aldus het hof.

Aangifte van zware mishandeling.

Advocate Bénédicte Ficq deed in 2016 namens longkankerpatiënte Annemarie van Veen en een aantal maatschappelijke organisaties aangifte van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrifte tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. Volgens de klagers heeft de tabaksindustrie sigaretten bewust verslavend gemaakt.ARTIKEL: VNG BERICHTENAPP WORDT BETAALDIENST.
bron: BinnenlandsBestuur/Sjoerd Willen.

Zorgaanbieders en gemeenten die gebruik maken van de VNG Berichtenapp voor facturen en declaraties, moeten voor het gebruik van die app gaan betalen vanaf mei 2019, meldt de VNG op haar website.

Omdat de VNG het niet als haar kerntaak ziet om de app door te ontwikkelen, heeft zij ervoor gekozen om dat proces uit te besteden aan Zilliz, een marktpartij in zorgadministratiesystemen. De maandelijkse schade voor gebruikers gaat dan 7,50 euro per AGB-code bedragen, exclusief btw.

Aansluiting op landelijk berichtenverkeer.

Meer dan 3.000 zorgaanbieders zouden volgens de VNG inmiddels gebruik maken van de Berichtenapp. Die werd in 2016 opgetuigd zodat kleinere zorgaanbieders en gemeenten zich konden aansluiten op het landelijke berichtenverkeer van iWmo en iJeugdwet. Het landelijke berichtenverkeer was toen nog niet door alle partijen geïmplementeerd. In januari 2016 bleek dat honderden gemeenten nog niet waren overgestapt.

Overstappen of opslaan.

Gebruikers kunnen vanaf februari overstappen via een aanmeldknop in de huidige berichtenapp. Daarvoor hebben zij de tijd tot 15 april. Wie niet wil overstappen, kan tot mei komend jaar de huidige berichten in de app opslaan. Op 1 mei worden die berichten gewist. De helpdesk van de Berichtenapp is vanaf januari 2019 al in handen van Zilliz.ARTIKEL: PAS OP MET AH CHOCOPASTA MELK ALS JE EEN HAZELNOOTALLERGIE HEBT.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Albert Heijn roept de AH Chocopasta melk terug. In de pasta is per ongeluk een hoeveelheid hazelnootpasta verwerkt, wat problemen kan opleveren voor mensen met een hazelnootallergie. Het gaat om potten van 400 gram met houdbaarheidsdatum januari 2020.

Klanten kunnen de chocoladepasta terugbrengen naar de winkel en krijgen dan het aankoopbedrag terug.

Mensen die geen allergie voor hazelnoot hebben, kunnen de chocopasta gewoon eten, zo stelt AH consumenten gerust.ARTIKEL: LAATSTE REDDINGSACTIE VOOR ZIEKENHUIS LELYSTAD.
bron: Redactioneel/De Telegraaf/ANP.

Maatschappelijke organisaties in Lelystad gaan een stichting oprichten, met als doel „alle middelen aan te wenden om een volwaardig ziekenhuis in Lelystad te behouden.” Dat maakten de organisaties, verenigd in de Stichting Behoud Zuiderzee Ziekenhuis, maandag bekend.

Vorige maand bereikten curatoren van het failliete ziekenhuis en St Jansdal in Harderwijk een akkoord over een doorstart van de IJsselmeerziekenhuizen, waarvan de hoofdlocatie in Lelystad staat. Maar volwaardige afdelingen spoedeisende hulp en acute verloskunde zitten er voorlopig niet in.

„De bevolking van Lelystad kan niet afgescheept worden met halve voorzieningen en wenst alle noodzakelijke disciplines te behouden zoals een 24-uurs-spoedeisende hulp, operatiekamer, röntgenafdeling, laboratoria en beddenhuis”, aldus de nieuwe stichting.

De aangesloten organisaties zijn onder meer de Flevolandse Patiëntenfederatie, de Stichting Georganiseerd Overleg Lelystad, Welzijn Lelystad, Respijthuis Lelystad, Voedselbank De korenaar Lelystad en het Interkerkelijk Diaconaal Overleg Lelystad.ARTIKEL: VEEGEETJE CRASHT! ALLEREERSTE GEZELSCHAPSSPEL IN GEBARENTAAL.
bron: Redactioneel/Doof.nl.

Deze week lanceert Doof Vlaanderen het allereerste gezelschapsspel in de Vlaamse Gebarentaal (VGT). Het spel heet VeeGeeTje crasht! en is geschikt voor dove en slechthorende kinderen vanaf 8 jaar en hun familieleden. Met het spel leren niet-gebarenvaardige gezinsleden spelenderwijs gebarentaal en kunnen dove en slechthorende kinderen nu ook een spel spelen in hun eigen taal.

Van alle dove kinderen in Vlaanderen, wordt 90 tot 95 procent geboren in een gezin dat de Vlaamse Gebarentaal niet machtig is. Het verwerven van gebarentaal is echter wel belangrijk voor de identiteits- en taalontwikkeling van dove kinderen. Ook draagt het leren van zowel gesproken- als gebarentaal bij tot een betere integratie in de de samenleving. Om de taalverwerving te ondersteunen, ontwikkelde Doof Vlaanderen daarom samen met De Aanstokerij, Doof & Jong en Visual Box het allereerste gezelschapsspel in de Vlaamse Gebarentaal.

Spel voor doof en horend.

Doof Vlaanderen creëerde met VeeGeeTje crasht! een gezelschapsspel dat kinderen samen kunnen spelen met andere (dove én horende) familieleden. De spelregels worden zowel in VGT als het

Nederlands aangereikt en het spelmateriaal is sterk visueel. Het spel kent verschillende.

moeilijkheidsgraden, van beginner tot expert, zodat alle spelers gemotiveerd blijven om het spel te spelen. Het gezelschapsspel is vanaf 6 december via de webshop van Doof Vlaanderen te koop voor 34,90 euro.

Het spel kwam tot stand met een subsidie van het Ministerie van Cultuur en met een geldbedrag dat zangeres en actrice Ianthe Tavernier (bekend van de VTM-serie De Buurtpolitie) ophaalde met haar deelname aan Music for Life. Ianthe heeft zelf een doof neefje en wilde zich daarom graag inzetten voor de ontwikkeling van spelmateriaal dat de (gebaren)taalontwikkeling van alle gezinsleden zou stimuleren.

VeeGeeTje crasht!

Centraal in het spel staan de figuren Professor Doof, Tom en VeeGeeTje, de robotassistent van Professor Doof. De drie personages zijn de hoofdrolspelers uit een programma van Visual Box, dat in het kader van de 10-jarige erkenning van de Vlaamse Gebarentaal in april 2016 op Ketnet werd vertoond.ARTIKEL: TERREIN HOOFDINGANG LUMC PER 21 DECEMBER ROOKVRIJ.
bron: Redactioneel/LUMC.

Het streven is om per 1 januari 2020 een volledig rookvrij terrein te hebben.

Het terrein tussen de parkeergarage en de hoofdingang van het Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC) wordt vanaf 21 december rookvrij. Patiënten, bezoekers en medewerkers die toch willen roken, kunnen vooralsnog terecht bij twee abri’s die aan de achterzijde van het pand zijn geplaatst.

De werkzaamheden zijn vrijdag 7 december gestart. Het streven is om per 1 januari 2020 een volledig rookvrij terrein te hebben. Op deze manier is er voor iedereen een rookvrije toegang tot het LUMC.

Ieder jaar overlijden 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Het is daarmee de belangrijkste oorzaak van ziekte en vroegtijdig overlijden die we kunnen voorkomen. Sinds juli 2018 is het LUMC aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij. Samen met andere organisaties die bij de alliantie zijn aangesloten, zet het LUMC zich in voor een rookvrije generatie, een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van het roken van tabak en waarin kinderen rookvrij opgroeien.

Het LUMC biedt medewerkers, studenten en patiënten die roken, begeleiding aan bij het stoppen en organiseert regelmatig stoppen-met-roken cursussen. Ook in de Leidse spreekkamers worden rokers actief door hun behandelend arts gewezen op de gevolgen van roken en verwezen naar de mogelijkheden om onder begeleiding te stoppen. Rookvrij draagt bij aan gezond ouder worden.

Bij de parkeergarage en hoofdingang staan borden die verwijzen naar de rookzones.ARTIKEL: HERSENATLAS VERLAAGT STRALINGSDOSIS VOOR RADIO- EN PROTONENTHERAPIE.
bron: Redactioneel/Maastricht UMC+.

Voordat een tumor bestraald kan worden, worden er radiologische beelden gemaakt om nauwkeurig te kunnen berekenen waar de juiste dosis ter plaatse van de tumor moet komen

Bij bestraling van tumoren in de hersenen en in het hoofd & hals gebied kan de dosis straling nu fors worden verminderd, zonder dat dit ten koste gaat van het gewenste behandelresultaat. De kans op bijwerkingen wordt hierdoor drastisch verminderd. Daniëlle Eekers, radiotherapeut-oncoloog bij MAASTRO clinic en ZON-PTC promoveerde 7 december op dit onderwerp aan de Universiteit Maastricht. Zij vergeleek hiervoor diverse behandelingsmethoden. Op haar initiatief werd vervolgens een hersenatlas ontwikkeld in samenwerking met het Maastricht UMC+ en verschillende Europese protonencentra.

Opmerkelijk.

Voordat een tumor bestraald kan worden, worden er radiologische beelden gemaakt om nauwkeurig te kunnen berekenen waar de juiste dosis ter plaatse van de tumor moet komen. Maar hierop is vaak moeilijk te zien waar de tumor precies zit en waar deze grenst aan het gezonde weefsel, bijvoorbeeld de oogzenuw of de geheugen gebieden. Ook wel de risico-organen genoemd. Daarom wordt dit digitaal ingetekend op heel gedetailleerde foto's (MRI) van het hoofd van de patiënt. "In de praktijk bleken er belangrijke verschillen te zijn hoe dit werd gedaan door de diverse Europese centra voor radiotherapie." Niet echt opmerkelijk, vond Daniëlle Eekers, want het gaat om zeer ingewikkelde anatomie. Zij stelde voor om een hersenatlas te ontwikkelen. In goede consensus is MAASTRO nu gekomen tot een definitieve hersenatlas welke gebruik gaat worden door de Europese protonencentra.

Hersenatlas.

De andere Europese centra voor radiotherapie zullen ook deze hersenatlas gaan gebruiken. "Het is een digitale en online beschikbare atlas geworden met hierin afbeeldingen van de hersenen," vertelt Daniëlle Eekers. "Deze kun je vanuit meerdere perspectieven bekijken, zowel op MRI als CT. De bedoeling is dat alle radiotherapeuten de vele belangrijke risico-organen op dezelfde manier gaan intekenen. Dat maakt niet alleen een goede vergelijking mogelijk tussen de verschillende behandelingen, zoals de huidige bestralingstechnieken met bijvoorbeeld bestraling met geladen deeltjes (protonen). Ook de bijwerkingen van de bestraling worden hierdoor verder verminderd omdat er nu bij de berekening van de bestraling rekening gehouden kan worden met deze risico-organen. De hersenatlas levert dus een belangrijke bijdrage aan de verdere optimalisatie van de radiotherapeutische behandeling van tumoren in de hersenen en het hoofd & hals gebied."

Kleine hersenen.

Ook stelde Daniëlle Eekers vast dat de kleine hersenen een belangrijke rol kunnen spelen bij het herstel van de patiënt na bestralen. "Eerder was al bekend dat de kleine hersenen hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn voor onze coördinatie en balans. Nu blijkt dat het achterste deel van de kleine hersenen ook invloed heeft op het proces van kennis verwerven door waarneming en het verwerken hiervan door het denken. Hiermee hebben patiënten soms problemen na bestraling. Het is dus essentieel dat ook het achterste deel van de hersenen zorgvuldig wordt ingetekend om onnodige bijwerkingen te voorkomen."

Protonen

Met twee internationale studies toonde Danielle Eekers aan dat de eerder genoemde risico-organen minder dosis zullen krijgen door te bestralen met geladen deeltjes, zoals protonen en koolstof. "Het bijzondere van deze deeltjes is dat ze stoppen in de patiënt en daardoor geen dosis achter de tumor afgeven." Deze bestraling met protonen is nu mogelijk in Groningen en Delft en over enkele weken ook in Maastricht. De verwachting is dat ongeveer drie procent van alle bestraalde patiënten in Nederland in aanmerking komen voor protonenbestraling.ARTIKEL: BIJ DIT THEATERGEZELSCHAP ZITTEN ER ALTIJD TOLKEN BIJ.
bron: Redactioneel/Bartiméus.

Roos (63) voelt de zware bas trillen in haar ballon. Met haar vingertoppen op het latex houdt ze het voorwerp stevig vast, het is haar lijntje met de buitenwereld. Roos hoort niets, ziet niets en heeft een zware vorm van autisme. En ze is actrice.

Roos, die zelf geen beslissingsbevoegdheid heeft door de ernst van haar beperkingen, staat niet met haar echte naam in de krant. Ze is een van de 23 acteurs van het theatergezelschap Toneel Mooi Uitzicht. Alle spelers van de groep hebben problemen met hun zicht én gehoor, veel zijn volledig doof en blind. Ook heeft een deel van de groep een mentale achterstand.

Op basis van hun beperkingen en niveau zijn de acteurs in drie groepen verdeeld, die wekelijks repeteren in de toneelruimte van Kalorama, een zorgcentrum voor doofblinden in het Gelderse Beek. De meeste acteurs wonen op het centrum, ook spelen doofblinden die zelfstandig wonen mee. Voor zover bekend is Toneel Mooi Uitzicht de enige theatergroep voor doofblinden in Nederland.

"Mijn spelers zijn gedeukte mensen. Al hun hele leven krijgen ze te horen wat ze allemaal niet kunnen – niet horen, niet zien, niet leren. Ik vertel ze wat ze wel kunnen: acteren."

Casper Schimmel (reisseur).

Deze maandagmiddag is de toneelruimte afgehuurd voor de groep van Roos. De negen acteurs hebben verschillende beperkingen. Een aantal is volledig doof en blind, vijf zitten in een rolstoel. „Een lekker gemêleerd gezelschap”, vat Schimmel samen.

Kostuums.

De rechthoekige kamer ziet eruit als iedere andere repetitieruimte. Aan de muren hangen foto’s van voorstellingen, in de hoeken staan kledingrekken die bijna bezwijken onder talloze weelderige kostuums. Verspreid over de ruimte liggen rekwisieten, doeken en hulpmiddelen.

De repetities vergaan altijd op dezelfde manier. De spelers zitten in een halve kring, iedere week in dezelfde volgorde. Voor de halve cirkel zit Schimmel op een kruk met wieltjes. Naast hem zit een centrale tolk, deze week Sarah. Zij vertaalt alle woorden van de regisseur in handgebaren. Vier andere tolken zitten in de halve kring naast de doofblinden.

Er komt veel meer bij kijken dan bij een gewone toneelrepetitie. Iedere keer als Schimmel praat, moeten de tolken aan de slag. De regisseur spreekt langzaam en duidelijk. Tolk Sarah lipleest expressief mee en beweegt haar handen al gebarend door de lucht. De een-op-een tolken pakken de hand van de speler die zij begeleiden en spellen Schimmels woorden in kleine gebaartjes in hun handpalm. De doofblinde spelers staren in de leegte terwijl ze in hun hand voelen wat er wordt gezegd.

Oplossingstheater, zo noemt Schimmel zijn werk bij Mooi Uitzicht. Zijn spelers verschillen op vrijwel ieder vlak van elkaar: op het gebied van leeftijd (de jongste is 34, de oudste 86), als het gaat om denkniveau (de meeste spelers wonen onder begeleiding) en ook zijn er grote lichamelijke verschillen, die bovendien veranderlijk zijn.

Zo is het weleens voorgekomen dat een acteur die normaal liep, ineens in een rolstoel binnenkwam. Voor een andere speler moeten de gordijnen soms gesloten worden, anders krijgt ze hoofdpijn. Ook is het meer dan eens voorgekomen dat een speler net voor de voorstelling overleed, vertelt Schimmel.

Iedereen had iets.

Schimmel werkt twee dagen per week bij Toneel Mooi Uitzicht. De andere dagen bestiert hij zijn eigen theaterbureau. Hij groeide op in een gezin met dertien pleegkinderen. „Bij ons thuis had iedereen wel iets. Zo heb ik geleerd dat anders zijn ook iets heel moois kan betekenen.”

Daarom werkt hij graag met wat hij doelgroepen noemt: mensen met een verstandelijke beperking of grote fysieke ongemakken zoals doofblindheid. Veel activiteiten voor doofblinden zijn individueel, vindt Schimmel. „Toneel is sociaal en zorgt ervoor dat de mensen niet achterblijven in hun donkere, stille wereld.”

Geluidloos.

De acteurs spelen vandaag allemaal een scène voor de groep. De meesten alleen, sommigen in duo’s. De veelal geluidloze scènes zijn de bouwstenen voor het grote toneelstuk. Tijdens de voorstelling zingt een band deze met door Schimmel geschreven liederen aan elkaar.

Scripts voor doofblindentheater bestaan niet, dus schrijft Schimmel ze zelf. Aan het begin geeft hij zijn spelers een thema, dit jaar ‘jungle’. De acteurs kiezen, in tegenstelling tot bij de meeste stukken, hun eigen rol. Op basis daarvan verzint Schimmel het verhaal. Dit jaar komen tijgers, apen en beren voor in het stuk. Roos heeft de rol van paradijsvogel gekozen.

Als zij haar scène mag opvoeren, neemt ze plaats op een stoel voor de halve cirkel. Haar ogen blijven gesloten, haar mondhoeken wijzen naar beneden. Haar gezicht verraadt geen enkele emotie. Achter haar neemt haar persoonlijke tolk Jorien plaats, zij legt haar handen op Roos’ schouders.

Dan begint Schimmel luid te zingen. Jorien tikt op Roos’ rechterschouder als teken dat zij haar arm omhoog moet doen. Met haar vingers tokkelt de tolk vervolgens zachtjes op Roos haar armen, waarna zij haar vingers spreidt en door de lucht beweegt. Zo ‘vliegt’ paradijsvogel Roos op de woorden van Schimmel: „aanschouw mijn vlucht”.

Als de scène is afgelopen, applaudisseren de andere spelers. Sommigen stoten kreten uit om Roos aan te moedigen. Jorien pakt haar hand en schrijft met kleine beweginkjes in Roos’ handpalm dat ze het goed heeft gedaan. Zij reageert ogenschijnlijk niet en keert rustig terug naar haar plek in de halve kring. Jorien legt de ballon terug op haar schoot.

"Met toneel kan ik nare gedachten uitzetten."

Colinda Vermeulen.

Het lijkt alsof Roos geen emoties voelt, maar dat is enkel schijn. Praten kan ze niet, maar als haar tolk haar namens de verslaggever vraagt op te schrijven wat ze van het toneel vindt, stromen er enkel positieve woorden uit haar pen. De wilde strepen op het papier vormen de woorden „Toneel. Leuk. Muziek. Leuk.”

Roos voelt door de geluidsgolven in haar ballon hoe haar medespelers hun scènes opvoeren. Zo ervaart ze hoe de 56-jarige Bert Broeils, een grote, grijsharige man met een bolle buik die ziet noch hoort, overtuigend de rol van beer speelt. Anna Houdijk (49) vertolkt vanuit haar rolstoel de rol van een kat. Colinda Vermeulen (49) speelt een verdwaalde toerist. Terwijl ze medespeelster Marie José Mulder (77) tips toefluistert, loopt ze dansend door de jungle.

Filmster.

Vermeulen is zeer slechthorend en ziet als gevolg van reuma en staar ongeveer de helft van wat de meeste mensen zien. Haar grote droom is echter een beroemde actrice worden. Al achttien jaar staat ze op de planken, vertelt ze. Ze speelde allerlei rollen, toen ze als tiener op de dovenschool zat, samen met familieleden die ook acteren en nu dus bij Mooi Uitzicht. Toneel is een uitlaatklep, zegt Vermeulen. „Als ik me helemaal inleef in mijn rol, heb ik even geen tijd om na te denken over al die vervelende dingen. Ik heb het niet altijd makkelijk en met toneel kan ik nare gedachten uitzetten.”

Ook vindt Vermeulen het fijn om andere spelers te helpen. „Ik wil ze laten zien dat je ook gewoon filmster kunt worden als je doof of blind bent.”

Om stipt 15.30 uur is de repetitie afgelopen. Een voor een verlaten de spelers en de tolken de toneelruimte, de meesten aan de hand van een begeleider van Kalorama. Als het vertrek leeg is, ploft Schimmel neer op een stoel. In zijn hoofd is hij al bezig met de volgende repetitie: hoe kan hij Bert beter laten samenwerken met de andere spelers? Waar moet hij een kostuum voor Colinda vandaan halen?

Als regisseur is het voor hem belangrijk dat hij geprikkeld wordt, vertelt Schimmel. Als hulpverlener wil hij vooral tevreden gezichten zien. „Mijn spelers zijn gedeukte mensen. Al hun hele leven krijgen ze te horen wat ze allemaal niet kunnen – niet horen, niet zien, niet leren. Ik vertel ze wat ze wel kunnen: acteren.”ARTIKEL: ANBO: AANSLAG KOOPKRACHT DOOR LOKALE BELASTINGEN.
bron: BinnenlandsBestuur/Sjoerd Willen.

Alarmerende berichten vanochtend naar aanleiding van een onderzoek van Vereniging Eigen Huis. De aanslag onroerendezaakbelasting zal komend jaar met gemiddeld 2,2 procent stijgen.

"Ik word hier echt niet blij van," zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. "Dit is een rechtstreekse aanslag op de koopkracht! Vooral gepensioneerden met een smalle beurs zullen de klos zijn."

WOZ-waarde stijgt mee met woningwaarde.

De basis voor de aanslag is de vastgestelde WOZ-waarde van de woning. Gelet op de ontwikkeling op de woningmarkt stijgt de waarde van woningen. Dus dat alleen al kan de oorzaak zijn van hogere lasten. Gemeenten mogen zelf bepalen welk tarief zij hanteren voor de onroerendezaakbelasting (OZB). Dat kan dus een dubbel nadeel opleveren. De lasten stijgen al door een hogere waarde en de gemeente kan daar nog via een hoger tarief een schepje bovenop doen.

Inkomenspolitiek.

Den Haan: "In feite bemoeit de gemeente zich via de lokale belastingen met inkomenspolitiek. Ten onrechte, want daar gaat de landelijke overheid over."

ANBO pleit al sinds 2016 voor een landelijke grens voor lokale belastingen en regionale heffingen. Een zorgvuldig inkomensbeleid waarbij de gevolgen voor de koopkracht ook dicht bij de realiteit liggen, kan niet onevenredig negatief worden beïnvloed door lokale ontwikkelingen. "Wij zijn zeer kritisch naar het kabinet waar het gaat om voorspellen van de koopkracht. Dit voorbeeld is een mooie gelegenheid om maatregelen te nemen. Ik ga ervan uit dat dit kabinet deze handschoen oppakt", aldus Den Haan.ARTIKEL: INFORMELE MENTOR BETER EN GOEDKOPER.
bron: BinnenlandsBestuur/Sjoerd Willen.

Jongeren met een complexe problematiek zijn meer gebaat bij begeleiding door een mentorfiguur uit het eigen sociaal netwerk dan bij lange en dure residentiële jeugdzorgtrajecten, concludeert Levi van Dam in zijn promotieonderzoek naar de door hem ontwikkelde JIM-aanpak (Jongere Ingebrachte Mentor).

Uit diverse analyses blijkt dat begeleiding door een informele, door de jongere gekozen mentor meerdere positieve invloeden heeft. De sociaal-emotionele ontwikkeling en de school- en werkprestaties van de jongere ondervinden de sterkste positieve effecten van informeel mentorschap. Ook gevoelens van verbondenheid, sociale steun en autonomie van de jongere worden versterkt dankzij begeleiding door een JIM’er.

Bovendien blijkt dat de begeleiding net zo effectief is bij jongeren met een risicostatus als bij jongeren zonder risicostatus. Dat duidt er op dat jongeren in het algemeen gebaat zijn bij een informele mentor. Van Dam vergeleek ook een groep van ongeveer honderd jongeren die door een JIM’er werden begeleid met ongeveer honderd jongeren met een vergelijkbare problematiek die een residentieel jeugdzorgtraject doorliepen.

De resultaten van die vergelijking suggereren volgens Van Dam dat de betrokkenheid van een informele mentor uithuisplaatsingen kan voorkomen. ‘De resultaten van mijn onderzoek laten zien dat samenwerking met informele mentoren uithuisplaatsing kan voorkomen bij jongeren met complexe problematiek’, aldus Van Dam. ‘Dat is pure winst, omdat we hiermee een alternatief bieden voor een ingrijpende en kostbare maatregel.’ Levi van Dam promoveert op vrijdag 14 december aan de Universiteit van Amsterdam.ARTIKEL: GROENLINKS: BRUINS MOET DUIDELIJKHEID GEVEN OVER MEDICIJNBEREIDING ARTSEN EN APOTHEKERS.
bron: Persbericht/GroenLinks.

GroenLinks wil van minister Bruins weten onder welke voorwaarden medici en apothekers medicijnen zelf kunnen bereiden als farmaceutische monopolisten torenhoge prijzen vragen.

Tijdens het debat over de initiatiefnota ‘Big Farma’ die GroenLinks opstelde met SP en PvdA vragen Kamerleden Corinne Ellemeet en Lisa Westerveld om helderheid van Bruins. Eind november oordeelde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd dat ziekenhuizen zelf goedkope medicijnen mogen maken in hun strijd tegen exorbitant dure middelen van de farmaceutische industrie, maar de finale toezegging van de minister ontbreekt vooralsnog.

Dat is vreemd, vindt Ellemeet. ‘Ik ben blij met de positieve uitspraak van de Inspectie, omdat het waarschijnlijk betekent dat ook het kabinet de strijd tegen torenhoge prijzen van de farmaceutische industrie steunt. Maar een toezichthouder legt de kaders niet vast: die bewaakt ze. Dus waar blijft het verlossende woord van deze minister?’

Verder moeten de kaders helder worden waarbinnen de ‘magistrale bereiding’ mag plaatsvinden. ‘Simpel gesteld: de medische gemeenschap moet er mee aan het werk kunnen. Dus ik wil geen lijst met onmogelijke eisen waardoor het op papier wel mogelijk is om als ziekenhuis zelf een medicijn te ontwikkelen, bijvoorbeeld voor patiënten met een stofwisselingsziekte, maar in de praktijk totaal onuitvoerbaar. Dan schieten we er niets mee op. Ik wil dat deze minister zich actief en ondersteunend opstelt, zodat Big Farma ook echt kan worden aangepakt waar dat nodig is.’

Met de initiatiefnota doen GroenLinks, PvdA en SP verstrekkende voorstellen om de greep van grote farmaceutische bedrijven op de ziekenzorg te verzwakken. Ellemeet: ‘In de farmaceutische industrie lopen op dit moment te veel cowboys rond die winst veel belangrijker vinden dan mensen beter maken. De voorstellen die we in deze nota doen met de andere linkse partijen moet gezondheid weer centraal stellen. Ik snap dat medicijnen ontwikkelen geld kost, maar de vergoeding moet redelijk zijn en de mensen moeten voorop staan.’ARTIKEL: KANSFONDS SCHERPT BEOORDELINGSCRITERIA AAN.
bron: Persbericht/Kansfonds.

Over drie weken is het zover. Met ingang van 1 januari 2019 gaan onze aangescherpte beoordelingscriteria in werking. Onze uitdaging is om projecten te financieren die naadloos aansluiten bij deze missie. Vaak is dat gelukkig al zo. Maar niet altijd. Daarom scherpen wij onze beoordelingscriteria iets aan. Onze missie wordt het belangrijkste uitgangspunt bij de beoordeling van de projecten. Hier leest u wat dat precies inhoudt.

Wat betekent dat nu voor u? Voor verreweg het grootste deel van de projectaanvragen zullen de aangescherpte beoordelingscriteria geen verschil maken. Er zijn echter initiatieven die we voorheen wel financierden, maar vanaf 2019 niet meer. Welke dat zijn leest u hier.

Projecten die nog vóór 2019 worden ingediend, zullen op basis van onze huidige beoordelingscriteria bekeken worden. Ook de meerjarenprojecten die we vóór 2019 zijn aangegaan, zullen we beoordelen op basis van de oude criteria.

Wij zien graag uw nieuwe projectaanvragen tegemoet. Om samen met u te werken aan een samenleving waarin mensen naar elkaar omzien en er plek is voor iedereen.

Met vriendelijke groet,

Henriëtte Hulsebosch
directeurARTIKEL: NZA START OFFICIEEL ONDERZOEK NAAR CADEAUS BIJ OVERSTAP.
bron: Redactioneel/NZa.

De Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt of zorgaanbieders cadeaus en geld mogen bieden aan patiënten die overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Aanleiding voor het onderzoek zijn advertenties waarin zorgaanbieders hun patiënten een smartphone of geld geven als zij kiezen voor een verzekeringspolis die gunstig uitpakt voor de zorgaanbieder. Wij vinden dit zeer onwenselijk omdat wij vinden dat mensen hun zorgpolis moeten kiezen op basis van de inhoud van de polis en de bijbehorende premie.

Mensen die zich laten verleiden door cadeaus bij het kiezen van hun polis lopen het risico dat deze polis niet aansluit bij hun zorgbehoefte. Ook kan het zijn dat zij meer betalen dan nodig is. Wij onderzoeken of het geven van geld of cadeaus in strijd is met de zorgverzekeringswet (Zvw) of de wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Als dit zo is grijpen wij in. Wanneer de wet ruimte laat gaan wij in gesprek met het ministerie van VWS om tot een oplossing te komen.ARTIKEL: WIST U DAT SOMMIGE GENEESMIDDELEN WORDEN GEMAAKT OP BASIS VAN LEVENDE ORGANISMEN?
bron: Redactioneel/Gezondheid.be.

U denkt “geneesmiddel” en denkt automatisch “product van chemische oorsprong”? Wel, er bestaan ook andere soorten geneesmiddelen, namelijk geneesmiddelen die afkomstig zijn van levende organismen: de zogenaamde biologische geneesmiddelen.

Biologische geneesmiddelen zijn vaak essentieel voor de behandeling van patiënten met ernstige en chronische ziekten, zoals diabetes, auto-immuunziekten of kanker. Enkele voorbeelden? Hormonen, zoals insuline en groeihormonen, antilichamen voor de behandeling van auto-immuunziekten en kankers...

Maar hoe worden deze gemaakt? Zijn ze wel even doeltreffend als klassieke geneesmiddelen? De nieuwe campagne van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en het RIZIV zet alle informatie over deze nog weinig bekende geneesmiddelen op een rij.

Biosimilaire geneesmiddelen: meer besparingen, zelfde werking.

En dan zijn er ook nog de zogenaamde biosimilaire geneesmiddelen. Dat zijn ook biologische geneesmiddelen, die zo worden gemaakt dat ze in hoge mate gelijkwaardig zijn aan een reeds goedgekeurd en gebruikt biologisch geneesmiddel. Bovendien hebben biosimilaire geneesmiddelen een positief effect op ons gezondheidszorgsysteem: ze zijn kostenbesparend en maken het mogelijk om meer innovatieve geneesmiddelen terug te betalen, waardoor nog meer patiënten kunnen worden geholpen! Hoe? Ontdek er alles over op www.biosimilairegeneesmiddelen.be.ARTIKEL: KERSTVERSIERING OPHANGEN? ZO HOUDT U HET VEILIG.
bron: Redactioneel/OmroepMAX/MAXvandaag.

Nu Sinterklaas het land heeft verlaten, komt de kerstversiering overal weer uit de kast. Het staat natuurlijk hartstikke gezellig, maar helaas zit een ongeluk in een klein hoekje.

Met deze 10 tips zorgt u ervoor dat uw versiering geen veiligheidsrisico vormt.

Kies de juiste locatie voor de kerstboom.

Wie een kerstboom in huis haalt, doet er goed aan om na te denken over de plek waar deze wordt neergezet. Dichtbij een uitgang is een slecht idee, net als een boom naast een lamp of gordijn zetten. Lampen worden warm als ze aan zijn, waardoor de boom vlam kan vatten en ook gordijnen vliegen makkelijk in brand als ze langdurig tegen een warm kerstlampje aanhangen. Zorg er daarnaast ook altijd voor dat de boom goed stevig staat. Niemand wil immers een wankele boom die bij het minste of geringste kan omvallen. Extra tip: neemt u een echte boom? zorg dan dat de boom niet al te veel uitdroogt, want dan zijn ze extra vlambaar.

Koppel verlengsnoeren niet aan elkaar.

Een kerstboom is natuurlijk niet compleet zonder lampjes, maar wat nu als het snoer van de lampjes niet bij het dichtstbijzijnde stopcontact komt? Dan worden er al snel een verlengsnoer tevoorschijn gehaald, soms zelfs meerdere. Volgens Jet Vroege van Brandweer Nederland is dat niet verstandig: “door meerdere verlengsnoeren aan elkaar te koppelen wordt de kans op brand groter.” Eén verlengsnoer gebruiken kan wel, maar zorg er dan wel voor dat het een deugdelijk verlengsnoer is. Exemplaren die al tientallen jaren oud zijn kunt u dus beter links laten liggen.

Kabelhaspels helemaal uitrollen.

Naast een verlengsnoer, kunt u natuurlijk ook een kabelhaspel gebruiken als de stekker van de kerstverlichting het stopcontact niet haalt. Op zo’n haspel zit vaak meer meters kabel dan nodig is, waardoor veel mensen alleen de benodigde hoeveelheid kabel uitrollen. Dat is geen goed idee, want zo kan kortsluiting of brand ontstaan. Kunt u zich geen voorstelling maken van een kabelhaspel? Hieronder een foto.

Test de veiligheid van de versiering.

Natuurlijk is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de lampjes én de versiering die u in de kerstboom hangt veilig zijn. Veilige lampjes herkent u aan het KEMA-keurmerk dat op de verpakking of op het label aan het snoer staat. Of de rest van de versiering -afgezien van de glazen ballen- veilig is kunt u testen door een stukje van het materiaal te nemen en dat 5 seconde in een vlam te houden. Uiteraard moet u het niet vasthouden met uw hand; een mentale tang is een veiligere optie. Als het materiaal na deze proef niet druppelt, roetvlokken afgeeft of navlamt, is het veilig. Zo niet, dan kunt u het beter niet in de boom hangen.

Ook de versiering die u in huis zet, kunt u door bovenstaande testje toetsen op veiligheid.

Denk goed na over de locatie van de versiering.

Net als bij een kerstboom, is het belangrijk dat u goed nadenkt over waar u de ‘losse’ kerstversiering neerzet in huis. Tegen een lamp of nabij een kaars is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee. Kies liever voor een plek waar het niet al te warm wordt. Hangt u iets aan het plafond? Zorg dan dat u het goed bevestigt en dat het niet boven een kaars of een lamp hangt. Als de versiering dan onverhoopt valt, kunt u alsnog brand krijgen.

Buitenverlichting ophangen: gebruik speciale stekkerdozen.

Niet alleen de versiering binnen moet op een veilige manier worden opgehangen; dit geldt natuurlijk ook voor de buitenversiering. “Bij verlichting voor buiten is het belangrijk dat er stekkerdozen worden gebruikt die speciaal zijn gemaakt voor buitengebruik. Die kunnen tegen kou en regen”, legt Jet Vroege uit. Ook als u buiten geen stopcontacten hebt en gebruikmaakt van een stroombron die zich binnen bevindt, is het belangrijk om dit te doen. “Je kunt beter binnen al meteen een stekkerdoos gebruiken die geschikt is voor buitengebruik. Een verlengsnoer voor binnen combineren met 1 voor buiten, is geen goed idee.”ARTIKEL: HN-INFOPUNT: KOM IK IN AANMERKING VOOR DE REGIOTAXI?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.
Beantwoord door de mederwerkers van ons HN-INFOpunt.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"Ik hoor in mijn kennissenkring dat zij gebruik maken van de zogeheten Regiotaxi. Mijn vraag is wat dat is en of ik hier ook voor in aanmerking kom."

Onze HN-informateur antwoord:

Wmo-vervoer is een vervoersvoorziening die vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kan worden geregeld. De voorziening is bedoeld voor burgers die vanwege een handicap, beperking of psychische aandoening niet meer zelfstandig kunnen reizen. Wmo-vervoer per regiotaxi (of deeltaxi) kan men aanvragen via het Wmo-loket van de gemeente.

Wie komt ervoor in aanmerking?

De Wmo-vervoersvoorziening is bedoeld voor burgers die hun eigen vervoer niet meer zelfstandig en met hulp van familie of vrienden kunnen organiseren. Daar is bijvoorbeeld sprake van als iemand vanwege een fysieke of geestelijke beperking niet meer kan reizen met het openbaar vervoer.

Met een Wmo-taxipas is het dan mogelijk om tegen een gereduceerd tarief te reizen binnen 5 vervoerzones rond het woonadres. Normaliter geldt er een compensatie van 500 vervoerzones per jaar, maar hier kan afhankelijk van de behoefte van worden afgeweken.

Wanneer er sprake is van reizen op langere afstanden (buiten de regio) komt men niet in aanmerking voor de Wmo-vervoer via de regiotaxi. Mogelijk kan er dan wel vervoer via Valys (nummer: 0900 – 9630) worden aangevraagd.

Hoe werkt Wmo-vervoer?

De Wmo is er om ervoor te zorgen dat alle burgers mee kunnen blijven doen in de samenleving en zelfstandig kunnen blijven (wonen). Daartoe behoort ook Wmo-vervoer, ofwel vervoer op maat.

Wmo-vervoer wordt uitgevoerd door de regiotaxi (of deeltaxi). Hoewel de regiotaxi voor iedereen beschikbaar is, kan er vanuit de Wmo een indicatie worden afgegeven om tegen een lager tarief te reizen. Men ontvangt dan een speciale Wmo pas. Hoe hoog het daadwerkelijke tarief is, hangt af van de regio.

Praktische informatie:

• De regiotaxi brengt mensen van deur tot deur en kan 1 of 2 uur van te voren worden besteld, afhankelijk van de regio.
• Wmo-taxivervoer is bedoeld voor ritten binnen een straal van 25 kilometer vanaf het woonadres van de klant.
• Soms rijdt de regiotaxi langs andere adressen om reizigers op te halen of weg te brengen waardoor de reis iets langer kan duren.
• Ongeveer 5 minuten voor het arriveren van de taxi krijgt de klant een melding dat de chauffeur eraan komt.
• De taxichauffeur kan indien nodig helpen met in- en uitstappen.
• De regiotaxi rijdt meestal zeven dagen per week tussen 07:00 en 24:00. Let op: deze tijden kunnen per regio iets verschillen.

Het gereduceerde tarief is alleen bedoeld voor sociaal-recreatieve doeleinden, zoals een ritje naar de sportclub, een pretpark, de supermarkt of om familie te bezoeken. De regiotaxi kan ook worden gebruikt voor vervoer naar werk, school of de dagbesteding, maar in dat geval geldt er geen kortingstarief.

Medisch vervoer.

Ook voor medisch vervoer geldt het volledige tarief. De zorgverzekeraar kan voor dergelijk vervoer vaak wel een dekking bieden vanuit de basisverzekering.

Wie komt ervoor in aanmerking?

De Wmo-vervoersvoorziening is bedoeld voor burgers die hun eigen vervoer niet meer zelfstandig en met hulp van familie of vrienden kunnen organiseren. Daar is bijvoorbeeld sprake van als iemand vanwege een fysieke of geestelijke beperking niet meer kan reizen met het openbaar vervoer.

Met een Wmo-taxipas is het dan mogelijk om tegen een gereduceerd tarief te reizen binnen 5 vervoerzones rond het woonadres. Normaliter geldt er een compensatie van 500 vervoerzones per jaar, maar hier kan afhankelijk van de behoefte van worden afgeweken.

Wanneer er sprake is van reizen op langere afstanden (buiten de regio) komt men niet in aanmerking voor de Wmo-vervoer via de regiotaxi. Mogelijk kan er dan wel vervoer via Valys (nummer: 0900 – 9630) worden aangevraagd.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Marcel de Wit.

Een man in een sexbioscoop zit verschrikkelijk te kreunen. Andere mensen storen zich eraan. De ouvreuse gaat naar de man toe en zegt dat hij niet zo hard moet kreunen, omdat ze anders de politie erbij haalt. "Ohhh, ahhh, dat is goed, oehhhh, ik zal het proberen," zegt de man. Maar de man weet van geen ophouden. De ouvreuse belt naar de politie. Even later gaan twee agenten de bioscoop in, waar de man nog steeds hard zit te kreunen. "Wat is uw naam?" vraagt de agent. En de man zegt: "Ahhh, Jansen, ohhh." "En waar komt u vandaan?" vraagt de agent. Zegt de man: "Ahhh, ohhhh, van het balkon."En hiermee zijn we aan het eind gekomen van ons nieuwsoverzicht van vandaag.
Voor meer nieuws gaat u naar www.handicapnieuws.net of volgt u ons op social media.

Morgenvroeg maken we weer een nieuwe update, want je weet het: HandicapNieuws is dagelijks 'uitgsproken' actueel!

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.