Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: dinsdag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

dinsdag

Keuze: Readspeaker uit.

Lees voor

Je luistert naar HandicapNieuws UPDATE van dinsdag 12 febrari 2018.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Patiënten vaak onterecht geweigerd bij zoeken nieuwe huisarts.
Amsterdam UMC krijgt miljoenen om medicijnen tegen zeldzame ziekten te maken.
Maak 112 ook bereikbaar voor mensen met een beperking.
Erasmus Medisch Centrum gaat eigen operatieassistenten opleiden.
Nu weten we het zeker: bier na wijn geeft helemaal geen venijn.
Zorgkosten terug van de belasting.
Ruim 850 doodgeboren kinderen alsnog in bevolkingsregister.
Venlo: Weg met PxQ voor zorg.
Transdiagnostisch team Altrecht vermindert aantal wachten ggz.
Ontbijt overslaan verhoogt kans op diabetes type 2.
Verloopt verstrekking hulpmiddelen uit Wmo binnenkort beter?
Aandacht voor onzichtbare taalontwikkelingsstoornis (TOS).
Ook voetballers met handicap voortaan bij profclub.
Actieagenda voor versterken kennisontwikkeling langdurige zorg.
Hartaanvallen steeds minder vaak dodelijk.
Voor de allerkleinsten en zwangere vrouwen: babyrestaurant opent de deuren.
Verordening tegen valse geneesmiddelen van kracht.
Special Olympics Team NL is klaar voor World Games 2019 in Abu Dhabi.
Alles over veilig en comfortabel wonen op de Veiligheids10daagse.
Minister Koolmees biedt ruimte voor uitzondering in Wet arbeidsmarkt in balans.
Een ochtendmens of avondmens? Het ligt aan uw genen.
Werven op straat door goede doel: irritant of efficiënt?
HN-INFOpunt: Hoe pas ik mijn huis bij mijn spierziekte aan?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: PATIËNTEN VAAK ONTERECHT GEWEIGERD BIJ ZOEKEN NIEUWE HUISARTS.
Bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Patiënten die een nieuwe huisarts zoeken worden regelmatig onterecht geweigerd, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

'Patiënten moeten vrij zijn in hun keuze voor een huisarts. Onderlinge afspraken tussen huisartsen die overstappen belemmeren, zijn verboden', aldus de toezichthouder.

Eén op de vijf huisartsen weigert patiënten.

Huisartsen mogen patiënten alleen in sommige gevallen weigeren. Bijvoorbeeld als de praktijk vol is of omdat er een te grote reisafstand tussen patiënt en huisarts zit. Maar volgens onderzoek van de ACM weigert één op de vijf huisartsen weleens patiënten, in strijd met de eigen regels of in strijd met de mededingingswet. Dit gebeurt vaker bij huisartsen die niet goed op de hoogte zijn van de regels.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Patiëntenfederatie Nederland gaan de regels voor het overstappen nu beter onder de aandacht brengen.ARTIKEL: AMSTERDAM UMC KRIJGT MILJOENEN OM MEDICIJNEN TEGEN ZELDZAME ZIEKTEN TE MAKEN.
Bron: Redactioneel/NOS/ANP.

Het Amsterdam UMC krijgt vijf miljoen euro van de Vriendenloterij om geneesmiddelen te ontwikkelen voor patiënten met zeldzame ziekten. Het gaat om medicijnen die bij farmaceutische bedrijven tonnen per patiënt per jaar kunnen kosten.

Vorig jaar had het ziekenhuis een wereldprimeur. Er werd een veel goedkopere variant nagemaakt van een medicijn tegen een erfelijke stofwisselingsziekte. Fabrikant Leadiant verhoogde de prijs van het beschikbare middel CDCA in korte tijd naar 200.000 euro, terwijl de ziekenhuisapotheek het voor circa 20.000 euro kan maken. De zorgverzekeraars waren er blij mee en gingen het ook vergoeden.

Knelpunten.

Het ziekenhuis is erg blij met de gift. "Het is zo dat sommige geneesmiddelen ongelooflijk duur zijn, waardoor ook de beschikbaarheid in het gedrang kan komen", zegt hoogleraar Carla Hollak. Ze is gespecialiseerd in erfelijke stofwisselingsziekten. "We kunnen met eigen bereidingen de prijs naar beneden krijgen en zo de beschikbaarheid verbeteren. Dat we geld krijgen om dit soort projecten vanuit de academie van de grond te trekken, is uniek".

Met het nieuwe geld willen ze meer middelen ontwikkelen, maar het wordt ook gebruikt om te onderzoeken waarom bepaalde geneesmiddelen niet beschikbaar zijn voor de patiënten.

Hoogleraar Hollak: "We willen enerzijds geneesmiddelen zelf bereiden en nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen. Daarnaast willen we ook kijken naar de knelpunten in het systeem: waarom zijn bepaalde geneesmiddelen niet beschikbaar voor onze patiënten?" Dit moet leiden tot het vinden van goed werkende voorbeelden.ARTIKEL: MAAK 112 OOK BEREIKBAAR VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING.
Bron: Redactioneel/Ieder(in).

Niet iedereen weet dat dat je in heel Europa via alarmnummer 112 kunt bellen met noodhulpdiensten zoals brandweer, politie en ambulance. Om daar verandering in te brengen, is 11 februari in heel Europa ‘De dag van 112’. Ieder(in) grijpt deze dag aan om een 112-alliantie te lanceren, die gaat lobbyen voor een alarmnummer dat ook volledig toegankelijk is voor mensen met een beperking.

Het thema van de Europese 112-dag is dit jaar ‘De mensen achter 112.’ Op internet en sociale media vertellen ambulancebroeders, politieagenten, brandweermensen en 112-centralisten vandaag over hun werk voor 112. Bijvoorbeeld 112-meldkamercentralist Rens uit Nederland. Meer voorbeelden en verhalen worden gedeeld onder de hashtag #HumansOf112.

Toegankelijkheid.

Ieder(in) vindt de Europese dag een mooi initiatief. Maar er valt nog wel het nodige aan te merken op de bereikbaarheid van het alarmnummer in Nederland. Zo kunnen dove mensen niet ’s avonds en ’s nachts bellen met 112, omdat de beeldbemiddelingsdienst KPN Teletolk - voor het vertalen van gebarentaal - dan niet beschikbaar is. Ook kunnen mensen met een auditieve beperking of een spraakbeperking 112 niet altijd goed bereiken, omdat het gebruik van de software Total Conversation soms technische problemen oplevert.
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt aan verbeteringen te werken. Maar de technische problemen met Total Conversation lijken nog steeds niet verholpen. En de nieuwe ontwikkelingen die zijn aangekondigd – zoals gebruik van SMS of een app voor het bereiken van 112 – laten nog op zich wachten.

Doe mee aan de 112-Alliantie.

Ieder(in) vindt het belangrijk dat (belangenorganisaties van) mensen met een beperking betrokken worden bij het beter toegankelijk maken van 112 en bij nieuwe ontwikkelingen. Daarom lanceert Ieder(in) vandaag de 112-Alliantie. In deze alliantie gaat Ieder(in) samen met belangenorganisaties van mensen met een beperking met de overheid praten over een beter toegankelijk 112.

Wil jouw gehandicapten- of patiëntenorganisatie ook meedoen aan de 112-Alliantie? Meld je dan aan bij Wouter Bolier: w.bolier@iederin.nl

Voor wie dit bericht in gebarentaal wil zien, hier naar link naar het bericht in gebarentaal.ARTIKEL: ERASMUS MEDISCH CENTRUM GAAT EIGEN OPERATIEASSISTENTEN OPLEIDEN.
Bron: Redactioneel/Zorg.nu.

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gaat wegens tekort aan mogelijkheden in eigen huis operatieassistenten opleiden met hulp van buitenaf. Daarvoor gaat het samenwerken met zelfstandig behandelcentrum Equipe Zorgbedrijven. Volgens een woordvoerder van de laatste organisatie gaat het om tien assistenten de komende twee jaar. Het is een soort proef.

'De ernstige personeelskrapte leidt tot de noodzaak om meer op te leiden. Daarom worden er nieuwe vormen van samenwerking verkend en benut', aldus Joke Boonstra, lid van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC.

Equipe heeft 22 vestigingen in het land. Bij die in de regio Rotterdam worden nu mensen voor het Erasmus klaargestoomd.ARTIKEL: NU WETEN WE HET ZEKER: BIER NA WIJN GEEFT HELEMAAL GEEN VENIJN.
Bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP.

Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier. Een kater is dus minder zwaar als je eindigt met wijn in plaats van bier. Toch? Nee dus. Nieuw Brits onderzoek maakt korte metten met deze fabel.

In het onderzoek werden 90 vrijwilligers getest, schrijft de BBC. De ene groep dronk 2,5 pint bier (ruim een liter), en daarna vier grote glazen wijn. De tweede groep dronk hetzelfde, maar dan andersom, en de derde groep dronken alleen bier. Een week later draaiden de groepen om. De groep met alleen bier stapte over naar wijn.

Geen verschil.

De deelnemers aan het onderzoek moesten aan het eind van elke dag aangeven hoe dronken ze waren. Ze werden 's nachts in de gaten gehouden en de volgende dag moesten ze zeggen hoe heftig de kater was. Het resultaat: de katers van alle groepen waren net zo hevig.

Geen verrassing, zo zegt Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut. "Dit zeggen wij al jaren. Het gaat niet om de volgorde, het gaat om de totale hoeveelheid. Maar als je afwisselt, heb je minder in de gaten hoeveel je precies hebt gedronken. Dan drink je vaak meer."

Drankjes tellen.

Wat wél uit het onderzoek kwam, is dat vrouwen doorgaans iets meer last hebben van een kater dan mannen. Ook logisch, zegt Ehrlich. "Vrouwen hebben ook een hoger alcoholpromillage in hun bloed bij dezelfde hoeveelheid alcohol."

Heb je dus een kater, dan ligt het in ieder geval niet aan de volgorde van je drankjes. Minder drinken is altijd een oplossing, maar zijn er nog andere tips om de kater beheersbaar te houden? Ehrlich: "Houd de totale hoeveelheid in de gaten. Een zwaarder biertje kan al zomaar voor twee eenheden tellen. En een standaardmaat voor wijn is 100 milliliter. Maar thuis schenken we al gauw 150 tot 200 ml in. Dat hebben mensen niet in de gaten."

En, misschien een beetje voor de hand liggend, drink niet te veel achter elkaar. "Als je op een normale manier drinkt, voel je aan wanneer je genoeg hebt gedronken."ARTIKEL: ZORGKOSTEN TERUG VAN DE BELASTING.
Bron: Redactioneel/Ieder(in).

De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet.

Leven met een beperking of chronische ziekte brengt kosten met zich mee. Betaalt u deze kosten zelf, dan kunt u een deel daarvan terugkrijgen via de aangifte inkomstenbelasting. De website Meerkosten.nl legt in eenvoudige taal uit hoe u dat doet. Wilt u de informatie toch ook graag op papier? Onderaan het bericht op de site van Ieder(in) kunt u het artikel ’De aftrek van zorgkosten’ downloaden.

Extra uitgaven voor kleding en beddengoed. Kosten voor extra gezinshulp, dieet hulpmiddelen, reiskosten ziekenbezoek, medicijnen en particuliere verpleging. Al deze kosten kunt u opvoeren bij uw aangifte. Op Meerkosten.nl staat gedetailleerd beschreven welke kosten u wel of niet kunt opvoeren. Twee voorbeelden:

Vervoerskosten naar een arts.

Voor vervoer naar uw arts geldt dat u de werkelijk gemaakte kosten kan aftrekken. Hier is een speciale rekenmodule voor te vinden op de ANWB website.

Extra gezinshulp.

Huurt u zelf een gezinshulp in omdat u geen Wmo-indicatie heeft gekregen of omdat de Wmo-indicatie ontoereikend is, ook die kosten kunt u opvoeren. De eigen bijdrage Wmo is niet aftrekbaar.

Drempel.

Niet alle extra zorgkosten zijn aftrekbaar. Er geldt een drempel. De hoogte van de drempel is afhankelijk van het (gezamenlijk) drempelinkomen. Ook hierover geeft Meerkosten.nl uitvoerig uitleg: drempel voor alleenstaanden, drempel fiscaal partners, drempelverhoging bij laag inkomen.

Negatieve belasting.

Ook als uw inkomen laag is en u geen belasting hoeft te betalen, kunt u toch belastinggeld terugkrijgen vanwege extra zorgkosten. Dat komt door de Tegemoetkomingsregeling, een soort ‘negatieve belasting’: u krijgt geld terug dat u nooit hebt afgedragen. Als u zorgkosten opvoert bij uw aangifte, hoort u vanzelf van de Belastingdienst of deze regeling voor u geldt.

Dubbel voordeel.

Aangifte doen loont vaak dubbel. U krijgt namelijk niet alleen belastinggeld terug. Door de aftrek wordt uw inkomen voor de berekening van eigen bijdragen voor zorg, hulp of voorzieningen lager. Daardoor gaan ook die eigen bijdragen naar beneden. Mogelijk krijgt u ook meer zorgtoeslag of huurtoeslag.

Meer weten:

Ga naar www.meerkosten.nl. Heeft u vragen? Neem contact met het Nationale Zorgnummer.ARTIKEL: RUIM 850 DOODGEBOREN KINDEREN ALSNOG IN BEVOLKINGSREGISTER.
Bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

De ouders van ruim 850 doodgeboren kinderen hebben dat de afgelopen vier dagen alsnog aangegeven bij de burgerlijke stand. Die mogelijkheid, waar lang naar was uitgezien, bestaat sinds vorige week zondag.

Het merendeel van de kinderen is ingeschreven op naam van beide ouders, laat de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens weten.

Lage inschatting.

Het kabinet verwacht dat jaarlijks 550 ouders van een doodgeboren kind dit aangeven. Stille Levens, het kenniscentrum voor babysterfte, noemt dat een lage inschatting. Wanneer een kind levenloos ter wereld is gekomen, maakt niet uit. Ook als dat al jaren geleden is, kan het nog worden ingeschreven.

Vervelende situaties.

Tot nu toe was het niet mogelijk om doodgeborenen in het bevolkingsregister op te nemen, waardoor ze formeel niet bestonden. Dat leidde volgens ervaringsdeskundige en columniste Roos Schlikker, die zich jarenlang sterk maakte om dat te veranderen, tot vervelende situaties. Ouders die een kind hadden verloren, werden bij de aangifte van hun tweede kind door de ambtenaar bijvoorbeeld gefeliciteerd 'met jullie eerste'.ARTIKEL: VENLO: WEG MET PXQ VOOR ZORG.
Bron: BinnenlandsBestuur/Yvonne Jansen.

Een zinkgat waarin steeds meer geld verdween, daar leek het sociale domein in Venlo op. Met op het dieptepunt een tekort van 25 miljoen euro. De situatie keert snel ten goede en financieel evenwicht is in zicht. De oplossing: prestatiegerichte inkoop en strakke sturing op toegang tot zorg en ondersteuning.

De gemeenteraad eiste stringente maatregelen. Een ‘taskforce’ moest dat voor elkaar krijgen, met aan het hoofd een crisismanager. Een paar weken nadat die als adviseur was benoemd, vroeg en kreeg jan Hijzelendoorn een ruimer mandaat. Want hier en daar wat tweaken volstond niet, v, volgens hem. ‘Om, zelfs binnen een gemeentelijke omgeving, binnen een jaar een turn-around te realiseren is echt vereist dat je kunt zeggen: zó gaat het gebeuren. Als je niet diep ingrijpt en denkt dat het wel goed komt, loop je in no time uit de pas en duurt het jaren voor je op het niveau bent waar je moet zijn.’ De structurele maatregelen, hierna beschreven, maakten dat Venlo ontsnapte aan verscherpt provinciaal toezicht, wat bijvoorbeeld Sittard-Geleen niet lukte, dat z’n begroting sluitend kreeg met incidentele dekkingsmaatregelen.

Factuurverwerking.

Allereerst moest het lek boven. Onder meer de factuurverwerking bleek een bron van veel problemen. Doordat de administratie niet op orde was, hadden ambtelijke en politieke top nauwelijks inzicht in belangrijke kengetallen, waardoor het onmogelijk was betrouwbare financiële prognoses af te geven voor lopende en komende boekjaren. Pas in mei 2017 was duidelijk dat het tekort 12 miljoen bedroeg over 2016. ‘Een duidelijk teken dat de verslaggeving niet op orde was’, aldus de crisismanager. En zo was het: over 2017 nam het resultaat nog monstrueuzer vormen aan dan verwacht. ‘Over de duim kwam ik op 22 miljoen uit’, aldus Hijzelendoorn. ‘Uiteindelijk werd het 25 miljoen.

Weg met PxQ.

Tijdens de sanering kwam Venlo tot de conclusie dat het PxQ-model voor zorg zo snel mogelijk overboord moest. ‘Een blanco cheque’, volgens Hijzelendoorn. ‘PxQ gaat vaak op een wonderlijke manier samen met een stijgende vraag’, zegt ook Jansen over dit financieringsmodel.

Kwaliteit toewijzingen.

Na onderzoek bleek dat de kwaliteit van de toewijzingen niet op orde was. Er werd te ruim geïndiceerd. Melissa Jansen, die in Venlo de coördinatie doet van het contractmanagement zegt : ‘Veel inwoners werden verwezen naar beschermd wonen en andere dure maatwerkvoorzieningen. We hebben gedetacheerde medewerkers in de wijkteams gestimuleerd om beter te beoordelen wat vanuit de basis en het eigen netwerk opgelost kan worden, zoals het beleid ook is geformuleerd.’

Al na een half jaar bleek dat velen prima geholpen waren met een lichtere vorm van zorg. Bijvoorbeeld van begeleid wonen naar individuele begeleiding.

Intensief ‘relatiemanagement’ maakt in Venlo deel uit van de omslag. Zorgaanbieders hebben elke drie weken een gesprek met hun accountmanager, over aantallen cliënten in zorg, de problemen en over het verloop van de transformatie. Opvallende afwijkingen worden meteen gemeld en eventueel worden passende maatregelen genomen.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 3 van deze week (inlog)ARTIKEL: TRANSDIAGNOSTISCH TEAM ALTRECHT VERMINDERT AANTAL WACHTEN GGZ.
Bron: Redactioneel/JIMBO/GGZ Nederland.

Patiënten met complexe problematiek op het gebied van angst, stemming of persoonlijkheid bij wie een eerdere behandeling vaak onvoldoende effect heeft gehad, kunnen terecht bij het Transdiagnostisch Team van Altrecht in Utrecht.

Het blijkt dat er vaak sprake is van meer dan één psychiatrische stoornis en ook andere factoren spelen een rol. Die factoren kunnen ervoor zorgen dat de problematiek in stand wordt gehouden.

In een pilot kijkt een multidisciplinair team samen met de patiënt op een andere manier naar de klachten, waarbij niet de diagnose maar de hulpvraag het uitgangspunt is. Door deze groep patiënten een andere vorm van (kortdurende) behandeling aan te bieden, wordt voorkomen dat zij (opnieuw) op de wachtlijsten voor angst-, stemmings- of persoonlijkheidsstoornissen terecht komen. Daardoor vermindert het aantal wachtenden op die wachtlijsten.

“We benaderen mensen op een andere manier,” zegt Lieske Sonneveldt, klinisch psycholoog en inhoudelijk leidinggevende bij Altrecht. “Als mensen binnenkomen krijgen ze direct een eerste gesprek, waarmee we de behandeling starten. We kijken daarbij oplossingsgericht en zoeken antwoord op de vragen: wat zou jou kunnen helpen, wat wil je anders in je leven en wat is haalbaar? Daarover willen we ook duidelijk zijn. Dat de patiënt een betekenisvol leven kan leiden, is ons doel.”

Elke week kunnen minimaal vijf patiënten in zorg komen bij het Transdiagnostisch team, dus 250 mensen per jaar. Ze zijn nooit langer dan 9 maanden in zorg waardoor er een goede doorstroming is. De wachttijd voor stemmingsproblematiek is sinds de start van de pilot teruggebracht van 48 naar 38 weken. Sonneveldt: “Als je op de wachtlijst staat vanwege stemmingsklachten, dan gaan de acute aanmeldingen voor, waardoor mensen vaak heel lang moeten wachten.” Naast het terugbrengen van de wachttijd, is er nog een voordeel: “Door deze mensen in het Transdiagnostisch team sneller te behandelen en meteen te kijken wat er nodig is, zijn ze ook veel gemotiveerder dan na half jaar wachten.”

Op zoek naar gemeenschappelijke, transdiagnostische factoren bij stoornissen en behandelingen?

Het Transdiagnostisch team is voor patiënten van 18 jaar en ouder uit de stad Utrecht. Ze kunnen er terecht met een verwijzing van hun huisarts, van Altrecht zelf of via de crisisdienst. Het gaat om mensen die vaak meerdere klachten hebben en soms niet in een bestaand behandeltraject passen. Bijvoorbeeld stemming en/of angst in combinatie met gedrags- of emotieregulatieproblemen, suïcidaliteit, eetproblemen of verslaving.

De behandeling door het Transdiagnostisch team is gericht op de zogenoemde transdiagnostische factoren die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en in stand blijven van psychiatrische stoornissen. Voorbeelden van deze factoren zijn: problemen in omgaan met anderen en de sociale omgeving, gebrek aan zelfwaardering of zelfvertrouwen, problemen op het gebied van eten, slapen, bewegen, dagstructuur, etc. Het Transdiagnostisch Team gaat op zoek naar deze factoren, om zo de klachten te verminderen en het functioneren van de patiënt te verbeteren. Het team bestaat uit een psychiater, (klinisch) psychologen een sociaalpsychologisch verpleegkundige, een verpleegkundig specialist (in opleiding), een casemanager, een systeemtherapeut én een ervaringsdeskundige.

Patiënt volgt één van de drie zorgpaden.

Uitgangspunt is de hulpvraag van de patiënt. Centraal in de behandeling staan de termen: empowerment, autonomie en het stellen van realistische doelen. Gestreefd wordt naar twee behandelafspraken per week: één keer individueel en één keer een groepsbijeenkomst. In de eerste fase van vier (intake)gesprekken, kijkt het team naar de hulpvraag en de concrete doelen die de patiënt wil behalen. Is bijvoorbeeld een systeemfactor belemmerend, zoals een slechte relatie, dan wordt de behandeling daarop ingezet. Daarbij wordt het netwerk zoals het gezin van de patiënt ook nadrukkelijk betrokken. Vervolgens wordt een behandelplan gemaakt en volgt de patiënt modules in één van de drie zorgpaden: Leren over jezelf, Veranderen en Omgaan met klachten en acceptatie van klachten. Elke drie maanden volgt een evaluatie en kan de behandeling worden vervolgd met andere modules. Totaal duurt de behandeling nooit langer dan 9 maanden.

Metingen om goed beeld van populatie patiënten te krijgen.

Op dit moment is het nog een pilot van een jaar, tot september 2019, en onderdeel van een onderzoek van een klinisch psycholoog. Sonneveldt: “We maken gebruik van vragenlijsten en houden ook bij welke patiënten er in behandeling komen. Doel is dat we dan na 1 jaar goed beeld hebben van de populatie en waar patiënten heen gaan.” Over de resultaten is nu nog niet veel te zeggen, maar wat wel duidelijk is: patiënten vinden het heel plezierig om eerst eens rustig te praten en te kijken wat er aan de hand is en wat ze nodig hebben. En ze kunnen meteen starten met een relevante behandeling.”

Weerstand verdwijnt door teruglopende wachttijden en goede samenwerking.

Toch zijn er ook punten waar Altrecht tegenaan loopt bij deze pilot. Het blijkt dat het ontwikkelen van zorgproducten, zoals kortdurende kleine groepsmodules, tijd kost. Ook het in de praktijk brengen van oplossingsgericht werken vergt tijd. Ook was er aanvankelijk wat weerstand bij sommige andere teams. “Ze zeiden: wat jullie doen, doen wij ook. Grotendeels klopt dat, maar wij nemen meer de tijd om te kijken wat de patiënt zelf wil en volgen niet de gebaande paden. Nu zien ze gelukkig ook dat de wachttijden teruglopen en dat we goed kunnen samenwerken.” Sonneveldt ziet wel een toekomstig knelpunt als het gaat om de toestroom van nieuwe cliënten: “Hoe houden we de voordeur zo dat we zonder wachtlijst kunnen blijven werken. We moeten duidelijk maken hoeveel mensen we maximaal kunnen toelaten per week. Een voordeel is wel dat we door de groepsbehandelingen en modulaire opbouw meer mensen kwijt kunnen in het behandeltraject. En we moeten goed blijven samenwerken met ons netwerk om ervoor te zorgen dat patiënten die meer nodig hebben, ook tijdig door een ander team of een andere partner worden overgenomen.”

Tips voor andere regio’s:

• Verzamel mensen met een diversiteit aan achtergrond, die het anders aan willen pakken, flexibel, klantgericht en minder diagnosegericht.

• Wees gericht op samenwerken. Kijk over je eigen zorgeenheid heen: door te bekijken wat je over en weer van elkaar kunt overnemen. Dat maakt samenwerken makkelijker.

• Durf het anders te doen.ARTIKEL: ONTBIJT OVERSLAAN VERHOOGT KANS OP DIABETES TYPE 2.
Bron: Redactioneel/Gezondheid.be.

Wie zijn ontbijt overslaat, loopt een verhoogd risico op diabetes type. Dat blijkt uit een onderzoek in Duitsland gepubliceerd in The Journal of Nutrition.

De onderzoekers analyseerden gegevens van bijna honderdduizend mensen. De kans op diabetes type 2 lag 33 procent hoger als iemand zijn ontbijt overslaat. Het risico stijgt hoe meer men het ontbijt overslaat. Door vier keer per week niet te ontbijten heeft iemand zelfs 50 procent meer kans op diabetes type 2.

De onderzoekers vermoeden dat mensen die het ontbijt overslaan sneller zin hebben in (ongezond) snacks. Bovendien lijkt het erop dat mensen met overgewicht hun ontbijt vaker overslaan omdat ze hopen hun dagelijkse inname van calorieën zo te verlagen. Bij mensen zonder overgewicht is de kans op diabetes type 2 22 procent groter als ze het ontbijt negeren.ARTIKEL: VERLOOPT VERSTREKKING HULPMIDDELEN UIT WMO BINNENKORT BETER?
Bron: Redactioneel/Supportbeurs.

Wanneer je vanwege een ziekte of beperking een hulpmiddel nodig hebt, is dat vaak om zo goed en zelfstandig mogelijk te leven, werken, wonen… Sinds de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) is jouw gemeente verantwoordelijk om jou de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zoals hulpmiddelen, toe te kennen (al dan niet met een eigen bijdrage).

De toewijzing en levering van hulpmiddelen verloopt echter lang niet altijd even soepel. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft nu een vernieuwde “Handreiking inkoop hulpmiddelen” opgesteld. Hiermee wil zij gemeenten helpen bij het maken van betere afspraken met leveranciers om zo jou als zorgvrager een betere en klantgerichte dienstverlening te bieden.

Knelpunten hulpmiddelenbeleid gemeenten.

In 2014 werd de eerste versie van de “Handreiking inkoop hulpmiddelen” opgesteld om gemeenten voor te bereiden op hun nieuwe taken in het kader van de Wmo. In de praktijk blijkt het toch niet altijd even soepel te gaan. Wmo ambtenaren zijn soms niet deskundig genoeg om een goed oordeel te vellen, zeker niet als je een complexe hulpvraag hebt. En doordat de focus vaak op prijs ligt, heeft de gemeente er belang bij om je hulpmiddelen uit het ‘standaardpakket’ aan te bevelen in plaats van maatwerk te leveren. Dit zijn maar een paar van de moeilijkheden waarmee je als zorgvrager te maken krijgt als je een hulpmiddel aanvraagt bij je gemeente.

De problemen met de Wmo zijn bekend en staan al geruime tijd op de agenda van minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hij stuurde de gemeenten een brief, waarin hij oplossingen vroeg voor zes veel voorkomende knelpunten: (1) gebrek aan informatie en aan maatwerk; (2) problemen rond verhuizingen; (3) wachttijden, levertijden en bereikbaarheid; (4) kwaliteitsverschillen tussen gemeenten; (5) de afstemming tussen cliënten, gemeenten en leveranciers en (6) de samenwerking tussen gemeenten onderling, verzekeraars en het zorgkantoor. Deze knelpunten zijn gesignaleerd door onderzoeksbureau Berenschot, dit bureau heeft ook een veranderagenda met mogelijke oplossingsrichtingen voorgesteld. Eén daarvan is het aanpassen en stimuleren van het gebruik van de handreiking inkoop hulpmiddelen.

Betere positie zorgvrager in nieuwe handreiking inkoop hulpmiddelen.

De VNG heeft in overleg en samenwerking met diverse partijen * de vernieuwde en verbeterde handreiking inkoop hulpmiddelen gemaakt. Volgens de betrokken partijen legde de oude handreiking te veel de nadruk op prijs en te weinig op vernieuwing. Ook waren de inkoopvoorwaarden, uitvoeringspraktijk en procedures er niet altijd op voorzien als de zorgvraag urgent en/of complex is en er haast geboden is bij de toekenning, aanmeting of service. Als rode draad in de vernieuwde handreiking loopt nu het gegeven dat hulpmiddelen passend moeten zijn en de zorgvragers in staat moet stellen zo volwaardig mogelijk mee te doen.

Dat een hulpmiddel passend dient te zijn, wil zeggen dat eigenlijk altijd maatwerk nodig is. In die zin dat er echt goed gekeken moet worden naar wat in jouw situatie bruikbaar en functioneel is. Soms is er meer (aandoeningspecifieke) expertise nodig om een hulpmiddel te vinden dat écht bij je past. Maar dan nog moet de tijd van (onder)zoeken zo beperkt mogelijk gehouden worden, zeker als je het hulpmiddel dringend nodig hebt. Snel en goed contact tussen jou, zorgprofessionals, Wmo consulenten en leveranciers is daarom van groot belang. In de handreiking worden enkele belangrijke uitgangspunten opgenoemd voor het tijdig realiseren van een passende oplossing.

Deze uitgangspunten zijn:

(1) een snelle beoordeling van wat precies jouw zorgvraag is en binnen welke termijn een oplossing nodig is;

(2) voldoende deskundigheid (op afroep beschikbaar) over jouw aandoening / beperking en wat dit betekent voor jouw (on)mogelijkheden om te participeren;

(3) een oplossing die functioneel passend is voor jou en die voldoet aan de doelmatigheidseisen vanuit de gemeente;

(4) jouw kwaliteit van leven, jouw welzijn en een zo zelfstandig mogelijk leven staan voorop;

(5) goede communicatie, inzicht in het proces en duidelijke afspraken en verantwoordelijkheidsverdeling tussen de uitvoerder, leverancier en jou als zorgvrager;

(6) inbreng van de mensen om wie het gaat bij de zorginkoop, waarbij in ieder geval afspraken worden gemaakt over kwaliteit, informatievoorziening, gunningscriteria en weging en contractbeheer;

(7) de gekozen oplossing is vanaf het begin duurzaam en met een overbruggingsmaatregel of tussenoplossing waar het moet;

(8) beperking van het herhalen van onderzoek en bureaucratie;

(9) goede waarborging van de betrokkenheid van jou als cliënt in het hele proces;

(10) er is samenhangende / overkoepelende regie op het hele proces.

Dit alles moet er toe leiden dat jij, als eindgebruiker, een betere positie én uiteindelijk ook een passend hulpmiddel van goede kwaliteit mét klantvriendelijke, passende service krijgt.

* in overleg met het ministerie VWS, diverse gemeenten en belangenorganisaties en in samenwerking met de brancheorganisatie van hulpmiddelenleveranciers Firevaned en de koepelorganisatie Ieder(in).ARTIKEL: AANDACHT VOOR ONZICHTBARE TAALONTWIKKELINGSSTOORNIS (TOS).
Bron: Redactioneel/Kentalis.

De komende maanden slaan Kentalis, Pento en de Hanzehogeschool Groningen de handen ineen om extra aandacht te vragen voor de – te vaak nog- onzichtbare taalontwikkelingsstoornis (TOS).

Zo’n 70 studenten Logopedie bezoeken in februari en maart alle basisscholen in Groningen plus een deel van de kinderopvangsector met een TOS-tas onder het mom ‘Als taal geen feestje is.’

Vijf procent van de kinderen heeft TOS.

In een klas of groep van twintig kinderen, heeft – statistisch gezien – één kind TOS. Bij kinderen met TOS wordt taal in de hersenen minder goed verwerkt. Een kind met TOS heeft grote moeite met praten of het begrijpen van taal. De taal- en spraakontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten. Vroegtijdig de juiste hulp bieden kan grote ontwikkelproblemen en frustraties op latere leeftijd voorkomen. Met extra hulp kunnen kinderen met TOS vaak goed meekomen, bijvoorbeeld door behandeling bij een logopedist. Soms is vroegbehandeling nodig.

De TOS-tas helpt.

Het is belangrijk om TOS zo vroeg mogelijk te signaleren zodat de achterstand nog kan worden ingehaald. Met de TOS-tas vergroten we de kans om de onzichtbare TOS te herkennen. De groep studenten van de Hanzehogeschool Groningen helpt mee door deze tas persoonlijk aan te bieden bij scholen en de kinderopvang in Groningen. In de tas zit een voorleesboek over TOS, een praatplaat met taalvragen én een set van hulpmiddelen waarmee men signalen kan herkennen. Want naast het consultatiebureau spelen leerkrachten en pedagogisch medewerkers een belangrijke rol bij het signaleren van taal- en/of spraakproblemen bij kinderen.

Organisatie.

De TOS-tas is een initiatief van Kentalis en Pento (organisaties die zorg en/of onderwijs bieden aan mensen die een taalontwikkelingsstoornis hebben, slechthorend of doof zijn) in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen.ARTIKEL: OOK VOETBALLERS MET HANDICAP VOORTAAN BIJ PROFCLUB.
Bron: Redactioneel/NSGK.

Het is de ultieme droom voor vrijwel iedere jongen of meisje met een passie voor voetbal: spelen bij Ajax, FC Groningen of NAC. Tenminste, als ze gezond zijn. Want voor kinderen met een handicap is het lokale G-voetbalteam vaak het hoogst haalbare. Met de Bijzondere Eredivisie komt daar verandering in. Met het initiatief NSGK kunnen ook voetbaltalentjes met een handicap voortaan uitkomen voor een Eredivisieclub. De nieuwe competitie is mogelijk dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij. Ambassadeur Johnny de Mol verraste NSGK met een cheque van € 938.000 voor het project.

In Nederland zijn naar schatting 250.000 gehandicapte kinderen en jongeren. Zij staan vaak letterlijk en figuurlijk buitenspel. Terwijl het voor hen juist extra belangrijk is om te sporten, want sport versterkt je gezondheid, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen. En door samen te sporten leer je vriendjes en vriendinnetjes kennen, heel belangrijk voor een groep die bovengemiddeld vaak eenzaam is. Maar de sportparticipatie onder mensen met een handicap is laag.

Door de Bijzondere Eredivisie wordt het ook voor deze kwetsbare jonge mensen mogelijk om te dromen van voetballen voor een profclub. Clubs als Ajax, De Graafschap, FC Groningen en NAC nemen elk een G-team uit hun regio onder hun hoede. Deze teams meten hun krachten in een meerjarige competitie. Zo geven we ook jongeren met een handicap de kans om te dromen, het beste uit zichzelf te halen, te groeien en te schitteren.

Door de competitie krijgt het G-voetbal een impuls, niet alleen in kwaliteit maar ook in bekendheid: de start van de competitie wordt gevolgd in een tv-programma dat wordt uitgezonden door KRO-NCRV op NPO1. Producent Skyhigh TV heeft het programma bedacht en zal het produceren in coproductie met KRO-NCRV.

NSGK en Skyhigh TV hadden al langer de wens om deze competitie voor kinderen met een handicap op te zetten en voor het voetlicht te brengen. Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij komt die wens nu uit. Dorine Manson, Managing Director VriendenLoterij: “We zetten ons in voor maatschappelijke initiatieven op het gebied van welzijn en gezondheid. Samen maken we zo de samenleving aangenamer en beter. Dit initiatief is daarvan een mooi voorbeeld. Door NSGK te steunen hopen wij dat de ‘Bijzondere Eredivisie’, dé nationale competitie voor G-voetballers, een vanzelfsprekende plek krijgt binnen de profclubs van de Eredivisie en de amateurverenigingen in Nederland.”

Het streven is dat de competitie volgend seizoen zal starten voor een periode van minimaal drie jaar. In die tijd worden sponsors gezocht om er een blijvende competitie van te maken. Acht Eredivisieclubs hebben al toegezegd om mee te doen.ARTIKEL: ACTIEAGENDA VOOR VERSTERKEN KENNISONTWIKKELING LANGDURIGE ZORG.
Bron: Redactioneel/ActiZ

In de Kamerbrief ‘Beter weten’ zet de minister van VWS een ambitieuze agenda neer voor het versterken van kennis en onderzoek in de langdurige zorg. Het doel is meer onderling samenhangende en structurele, ontwikkeling en verspreiding van kennis. Dit om tot systematische kwaliteitsverbetering te komen voor de steeds complexere zorgvraag in de langdurige zorg.

Dit onderwerp maakt o.a. deel uit van het beleidsprogramma ‘Thuis in het verpleeghuis’ (maar raakt op onderdelen ook aan de bredere zorg en de Wmo).

Betere kennisontsluiting en versterking kennisontwikkeling.

De brief informeert over wat er al gebeurt op deze kennis-onderwerpen én beschrijft wat er nog op de rails gezet wordt. Op de korte termijn wordt de al beschikbare kennis beter ontsloten voor zorgverleners, met name via Vilans (o.a. via Zorg voor Beter). Op de langere termijn wordt er gemikt op versterking van kennisontwikkeling en meer eigenaarschap in het veld.

Actieagenda.

De ‘actieagenda’ zet een aantal stappen gericht op: advisering, inventariseren, programmeren, onderzoek en opleiding/scholing. Onderdelen daarvan zijn: kennis- en vraaginventarisaties, academische werkplaatsen, expertise voor specifieke doelgroepen, vrijwillige basisregistratie t.b.v professionele standaard-ontwikkeling en onderzoek, leren en verbeteren, slechten van belemmeringen tussen zorg-onderzoek-onderwijs en beleids-adviesvragen over kennisevaluatie en -bekostiging.

Financiering.

Onder het kopje ‘Financiering van de kennisinfrastructuur’ staat te lezen:

“De middelen die de zorgaanbieders ontvangen zijn gekoppeld aan de zorgverlening van de cliënten. Middelen vrij maken voor kennisontwikkeling voelt voor vele zorgaanbieders als het onttrekken van middelen aan de zorg voor cliënten. Hierdoor is er niet altijd voldoende eigenaarschap bij de zorgaanbieders voor kennisontwikkeling en het ontwikkelen van een cultuur op de werkvloer waarbij zoeken naar nieuwe kennis ‘normaal’ is.”

Dit is saillant in het licht van de restrictie, door VWS verbonden aan de kwaliteitsmiddelen-WLZ, die tot 85% directe zorginzet verplicht, en alle overige ontwikkel-inzet (b.v. onderzoek, technologie, ICT, e-health, leren en verbeteren) afperkt.

Voor de evaluatie en voor de bekostiging van kennis wordt door respectievelijk het zorginstituut en de NZa eind/najaar 2019 nog advies uitgebracht.ARTIKEL: HARTAANVALLEN STEEDS MINDER VAAK DODELIJK.
Bron: Redactioneel/NOS/ANP.

Wie wordt getroffen door een hartinfarct, een hartstilstand of een andere hart- of vaatziekte heeft in de loop der jaren een steeds grotere kans gekregen om dat te overleven. Sinds 1980 is het sterftecijfer voor mannen gedaald met 70 procent en voor vrouwen met 61 procent.

Vijftig jaar geleden stierf de helft van de Nederlanders aan een hart- of vaatziekte, nu is dat een kwart. Dat is mede het gevolg van de sterk verbeterde acute zorg, schrijft de Hartstichting in het rapport Hart- en vaatziekten in Nederland. Ook is er meer aandacht voor gezond eten, bewegen en stoppen met roken.

Steunharten.

"Artsen hebben de beschikking over steeds betere medische technieken, zoals katheterbehandelingen voor het openen van afgesloten bloedvaten bij een herseninfarct en steeds betere steunharten voor hartfalen", zegt directeur Floris Italianer van de Hartstichting.

Ondertussen neemt het aantal mensen met een hart- of vaatziekte gestaag toe. De Hartstichting schrijft in een rapport dat dat er nu 1,4 miljoen zijn, 725.000 mannen en 675.000 vrouwen. De verwachting is dat dat aantal in 2030 is toegenomen tot 1,9 miljoen mensen, wat neerkomt op een op de zeven volwassenen.

Grote impact.

Hartstichting-directeur Italianer zegt dat deze ontwikkeling een grote impact heeft op de maatschappij, zowel voor patiënten als voor hun naasten. "Om deze trend te keren is het nodig dat we mensen met een verhoogd risico - en dat zijn er nogal wat - eerder opsporen. Het is belangrijk dat Nederland zich daarbij integraal inzet."

Volgens de Hartstichting kunnen mensen zelf veel doen om hun hart zo lang mogelijk gezond te houden. "Als de helft van de Nederlanders een gezondere bloeddruk zou hebben, kan dat in 2030 bijna 100.000 hart- en vaatpatiënten besparen."

Italianer wil dat mensen in actie komen en bijvoorbeeld hun bloeddruk en cholesterolgehalte controleren. "Wij roepen volwassenen vanaf 40 jaar op om hun waarden in de gaten te houden en regelmatig hun bloeddruk te meten."ARTIKEL: VOOR DE ALLERKLEINSTEN EN ZWANGERE VROUWEN: BABYRESTAURANT OPENT DE DEUREN.
Bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP.

Mag de kleine al het broodbeleg al eten? En hoe maak ik een echt lekker fruithapje voor mijn oogappel? In een heus 'babyrestaurant' kunnen aanstaande en jonge ouders met al die vragen terecht. Het Voedingscentrum opent de pop-up zaak binnenkort op de Negen Maanden Beurs.

Ouders willen het beste voor hun jonge kind. Op het gebied van eten en drinken is dat niet anders. Om al die vragen te beantwoorden opent op de Negen Maanden Beurs een pop-up babyrestaurant. Daar zijn groente en fruit de belangrijkste ingrediënten in de gerechten.

Patricia Schutte van het Voedingscentrum verwacht veel vragen van aanstaande of jonge ouders. "Wanneer begin je met het eerste hapje, dat vraagt iedere jonge ouder zich af." Maar ook met specifiekere vragen kunnen ouders in het restaurant terecht.

Nieuwe trends, nieuwe vragen.

De meest gestelde vragen van ouders verzamelt het Voedingscentrum op de eigen website. Kan ik honing eten? Ja, maar een kind van minder dan een jaar niet. Mag ik gerechten waarin een scheutje alcohol zit eten? Doe het uit voorzorg maar niet. En kan een baby al kruiden eten? Geen probleem, maar begin met de mildere versies.

"Gezondheid is een belangrijk onderwerp", weet Schutte. "Daar zijn we allemaal meer mee bezig dan een aantal jaar geleden." Nieuwe voedingstrends zorgen voor nieuwe vragen. "We krijgen tegenwoordig vaker de vraag of je vlees weg kan laten uit de maaltijden voor je kind." Geen probleem aldus het Voedingscentrum, als je alle voedingsstoffen die er in zitten maar op een andere manier binnen krijgt.

Tijdens de zwangerschap.

Zelfs voor het kindje er is, is het voor vrouwen al verstandig over hun eetpatroon na te denken. Schutte: "Al voor de zwangerschap is het goed om foliumzuur te nemen." Twijfel over welke gerechten zwangere vrouwen moeten laten staan is van alle tijden. "Rauwe producten en sommige soorten vis zijn niet zo gezond voor zwangere vrouwen en jonge baby's. Hun weerstand is natuurlijk wat lager dan die van volwassenen."

Naast informatie is er in het Babyrestaurant ook wat te eten te krijgen. Aan de bar zijn hapjes te proeven die lekker, maar vooral gezond, zijn voor zowel zwangere vrouwen als baby's. Een workshop leert de jonge ouders die gerechten ook thuis te maken.

Nieuwe app.

Het pop-up Babyrestaurant opent volgende week. De Negen Maanden Beurs is van 20 tot 24 februari in de RAI in Amsterdam. Zwangere vrouwen met vragen over voeding voor hen en hun kind kunnen dan ook de app ZwangerHap downloaden van het Voedingscentrum.ARTIKEL: VERORDENING TEGEN VALSE GENEESMIDDELEN VAN KRACHT.
Bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Medicijnen die vanaf zaterdag de fabrieken verlaten, moeten voorzien zijn van de Falsified Medicines Directive (FMD), een code en een verzegeling die de echtheid garanderen. Wat apotheken nu nog op voorraad hebben, mag nog zonder aan patiënten worden uitgeleverd.

In 28 landen sluiten ruim 145.000 apotheken, 6000 groothandels en 2000 medicijnfabrikanten aan op het controlesysteem, zegt de stichting Nationale Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO), die zich met de introductie in Nederland bezighoudt.

KNPM zaterdag bereikbaar.

In ons land zijn er 400 groothandels, 2100 (ziekenhuis)apotheken en 400 apotheekhoudende huisartsen bij betrokken.

Apothekersorganisatie KNMP is zaterdag voor alle zekerheid bereikbaar voor de 500 apotheken die open zijn en vragen hebben.

Lees meer over de FMP op de site van de KNMPARTIKEL: SPECIAL OLYMPICS TEAM NL IS KLAAR VOOR WORLD GAMES 2019 IN ABU DHABI.
Bron: Persbericht/Special Olympics Nederland.

De 65 sporters met een verstandelijke beperking van Special Olympics Team NL hebben zich zaterdag gepresenteerd in Utrecht. Zij zijn klaar om te strijden voor de ereplaatsen tijdens de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. Het Sport College van ROC Midden Nederland opende speciaal haar deuren voor de ploegenpresentatie van de sporters en het begeleidingsteam van Special Olympics Nederland. Op donderdag 7 maart vertrekt deze bijzondere TeamNL-formatie naar de World Games.

Na maandenlange voorbereidingen en trainingen zijn de 65 sporters met een verstandelijke beperking bijna klaar voor de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi, ’s werelds grootste sportevenement in 2019. Zaterdag werden de laatste puntjes op de i gezet. De sporters kregen bijvoorbeeld een mediatraining van niemand minder dan voormalig wereldkampioene Nelli Cooman en sportcommentator Henk-Jan Kerkhoff. De ouders en familieleden kregen tips van National Messenger Lize en haar moeder Maria over hoe je je kinderen en sporters kunt ondersteunen om op eigen benen te staan.

De middag werd spectaculair afgesloten met een modeshow. Op de voor deze gelegenheid speciaal aangelegde catwalk presenteerde Team NL zich in de kleding van Craft waarin zij topprestaties zullen gaan leveren tijdens Special Olympics World Games over minder dan vijf weken.

Special Olympics World Games 2019.

Team NL stapt op 7 maart op het Etihad Airways vliegtuig naar Abu Dhabi, waarna vele levens zullen veranderen en de sporters boven zichzelf uit zullen stijgen wat betreft sportprestaties maar vooral ook zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Van 14 t/m 21 maart strijden in totaal 7.000 sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 170 landen tegen elkaar tijdens de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. De 65 sporters en 23 coaches van Team NL zullen in Abu Dhabi actief zijn in 13 takken van sport: atletiek, bowlen, golf, gymnastiek, handbal, inline-skaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen, zwemmen en open water zwemmen.

Deelname aan de World Games is voor de sporters de kans van hun leven en tegelijkertijd de moeilijkste competitie ooit. Door middel van de World Games kunnen de sporters hun talenten en vaardigheden op wereldniveau tonen en laten zien dat zij net zoveel respect en waardering verdienen als andere sporters op topniveau.

Special Olympics.

Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 170 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. Naast de vele gezondheidsvoordelen geeft Special Olympics de sporters een kans om te stralen op een podium. Een podium dat hen meer zelfrespect en zelfvertrouwen geeft. Zij worden mondiger, zelfstandiger en leren opkomen voor hun eigen belangen. Daarmee verbetert de kwaliteit van hun leven en neemt hun geluksgraad toe.

Dit gaat niet zonder de hulp van onze partner Rabobank Foundation, maatschappelijk partners Fonds Gehandicaptensport & VriendenLoterij en Eventpartners Coca Cola Nederland, Stamhuis & Kerry Group.ARTIKEL: ALLES OVER VEILIG EN COMFORTABEL WONEN OP DE VEILIGHEIDS10DAAGSE.
Bron: Redactioneel/ANBO.

Veilig en comfortabel willen wonen is van alle leeftijden. Wie nu fijn woont, wil dit zo lang mogelijk blijven doen. Dan is het handig als u weet hoe u uw veiligheid in en om uw woning kunt vergroten

Wat doet u als er een onbetrouwbaar sujet aan de deur komt? Is uw hang- en sluitwerk veilig? En wat kunt u doen om uw veiligheid te vergroten? Met betrouwbare informatie vergroot u uw weerbaarheid. En niet alleen in en om het huis, óók online! U leert u te wapenen tegen online oplichting, u leert veiliger te betalen en u leert u hoe uw privacy nog beter beschermt. Weet u al hoe u uw telefoon en tablet zó kunt beveiligen dat al uw gegevens veilig zijn?

Kom ook naar de Veiligheids10daagse!

Van 1 tot en met 12 april.

Met hulp van het ministerie van Justitie & Veiligheid, ABN-AMRO, het CCV, Google, ING, Interpolis, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Nu.nl, de Politie, Rabobank, Samsung, SNS, Startpagina en brancheorganisatie WDTM organiseren we voor de tweede keer de Veiligheids10daagse. Hier leert u alles over babbeltrucs, woningbeveiliging, veilig online betalen en nog veel meer. Bovendien doen we dat op leuke locaties, zoals op de hoofdkantoren van de betrokken bedrijven. Wees welkom in Leeuwarden, Hoofddorp, Zwolle, Amsterdam, Roermond, Tilburg, Arnhem, Hoofddorp, Den Haag en Utrecht.

Meteen aanmelden

Enkele details.

? Iedereen is welkom, ook niet-leden. U bent ook van harte welkom om een introducee mee te nemen;

? De bijeenkomsten vinden plaats op de kantoren van onze partners. Per locatie is er ruimte voor 50 tot 200 mensen;

? De inloop van alle bijeenkomsten is om 13:00. We eindigen na de workshopronden rond 16:00 met een borrel;

? U krijgt een bevestiging per e-mail met daarin meer informatie. Wanneer we u op de wachtlijst zetten hoort u dat ook.

Leerzaam en leuk.

Vorig jaar organiseerde ANBO voor de eerste keer de Veiligheids10daagse. Zo'n 650 mensen bezochten acht bijeenkomsten. "En dit jaar doen we er nog een schepje bovenop. We hebben plaats voor 1000 mensen op 10 inspirerende locaties. Leuk én leerzaam. Uit onderzoek onder bijna 4500 senioren vorig jaar leerden we dat mensen dénken dat ze goed voorbereid zijn, bijvoorbeeld op babbeltrucs en phishing. Maar deze vormen van criminaliteit zijn een groeiend probleem en daarom vermoeden we dat mensen hun vaardigheden overschatten. Om te zorgen dat mensen voorbereid zijn en zich assertief en weerbaar voelen organiseren we workshops over veiligheid in en om het huis en online. Zo willen we ervoor zorgen dat mensen minder snel slachtoffer worden. En áls ze dan slachtoffer worden, dat zij weten wat ze moeten doen. Ten onrechte schamen mensen zich als ze in een val getrapt zijn”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.ARTIKEL: MINISTER KOOLMEES BIEDT RUIMTE VOOR UITZONDERING IN WET ARBEIDSMARKT IN BALANS.
Bron: Redactioneel/Cedris.

Afgelopen dinsdag heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans (Wab). Minister Koolmees pastte het voorstel op het laatste moment aan.

Er komen aparte regelingen voor arbeidsbeperkten, waardoor mag worden afgeweken van de complexere een duurdere payroll-regels uit de nieuwe wet.

Wet arbeidsmarkt in balans.

De Wab is bedoeld om negatieve effecten van flexibele arbeid te beperken. De wet moet het aanbieden van een vast contract aantrekkelijker maken voor werkgevers. In de wet zijn 16 maatregelen opgenomen, waaronder de aanscherping van de regels bij payrolling. De arbeidsvoorwaarden van payrollmedewerkers, mensen die via een derde partij ergens werken, worden voortaan gelijkgetrokken met de arbeidsvoorwaarden van het eigen personeel van het inlenende bedrijf.

Risico’s payrolling.

De Wab geeft een bredere uitleg van het begrip payrolling. Dat levert risico’s op voor het inzetten van detachering en (tijdelijke) verloning als onderdeel van een re-integratietraject. Daarvoor vroeg Cedris aandacht via internetconsultatie, in een position paper en, voorafgaand aan het kamerdebat vorige week donderdag, tijdens het Radio-1 Journaal.

Wijziging op wetsvoorstel.

Veel partijen (PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, VVD, 50Plus) drongen tijdens het kamerdebat aan op een oplossing voor de door Cedris, de ABU en NBBU aangekaarte risico’s. Als antwoord daarop diende Minister Koolmees (SZW) een Nota van wijziging in. De Wab wordt uitgebreid met een bepaling dat via lagere regelgeving (AMvB) een uitzondering kan worden gemaakt voor:

? mensen werkzaam in een Wsw-dienstbetrekking;

? werknemers die vallen onder de doelgroep banenafspraak;

? de doelgroep Beschut werk (artikel 10b Participatiewet).

Het Kabinet erkent hiermee dat de aanvankelijke voorstellen negatief zouden uitpakken voor bepaalde categorieën werknemers met een arbeidsbeperking.

Vervolg,

Het is de bedoeling dat de Wab op 1 januari 2020 ingaat. Cedris is blij met de wijziging en denkt graag mee over de formulering van de lagere regelgeving. De Wab is nu geen barrière meer om mensen met een arbeidsbeperking naar werk te begeleiden door het inzetten van flexibele arbeid.ARTIKEL: EEN OCHTENDMENS OF AVONDMENS? HET LIGT AAN UW GENEN.
Bron: Redactioneel/MAXvandaag/OmroepMAX.

Zit u in de avond vol energie en bent ‘s ochtends niet uit bed te slepen? U kunt er niets aan doen het zit in uw genen. Een onderzoek van verschillende universiteiten heeft aangetoond dat 351 soorten genen bepalen of u een ochtend- of avondmens bent.

Volgens de hoofdauteur van het onderzoek, wetenschapper Michael Weedon van de universiteit van Exeter, bepalen uw genen of u een ochtend- of avondmens bent. Eerder is al geconcludeerd dat zeker 24 genen hier invloed op hebben, maar nu blijkt uit verder onderzoek dat dit er 351 zijn. Aan het onderzoek hebben 700.000 mensen meegewerkt. Dit grote aantal is tot stand gekomen door de samenwerking tussen verschillende universiteiten, DNA-databanken en onderzoeksinstituten.

Biologische klok.

De reden dat u een ochtend of een avondmens bent, komt volgens de wetenschapper door de instelling van de biologische klok. Hoe uw klok is afgesteld is weer afhankelijk van genetische factoren. De genen die uw biologische klok beïnvloeden hebben volgens deze studie onder andere invloed op uw hersenen en op het netvlies in uw ogen. Onze biologische klok is iets langer dan de 24 uren die er in een dag zitten, waardoor de hersenen zichzelf telkens moeten resetten om gelijk te lopen met de cyclus van de aarde. Wanneer u uw biologische klok sneller bij kunt stellen, bent u actiever en alerter in de ochtend dan wanneer u hier meer tijd voor nodig heeft. Maar over het algemeen heeft het grootste deel van de mensen geen specifieke voorkeur voor de avond of de ochtend.

Minder psychische klachten voor ochtendmensen.

Ook is uit het onderzoek gebleken dat mensen die graag vroeg opstaan minder psychische klachten hebben dan nachtbrakers. Ochtendmensen hebben minder kans op psychische aandoeningen, zoals depressies en schizofrenie. Wel is er volgens de onderzoekers meer onderzoek nodig om te kunnen bevestigen wat het verband is tussen de biologische klok en bepaalde psychische aandoeningen. Uit de onderzoeksresultaten moet op termijn ook blijken welke tijd het beste is om bijvoorbeeld uw medicijnen in te nemen.ARTIKEL: WERVEN OP STRAAT DOOR GOEDE DOEL: IRRITANT OF EFFICIËNT?
Bron: Redactioneel/Kassa [BNNVARA].

Je herkent het waarschijnlijk wel: je bent aan het winkelen, op weg naar de trein of gewoon een rondje aan het lopen door de stad. En dan word je opeens enthousiast aangesproken door iemand die daar staat namens een goed doel. En voor je het weet vul je je (bank)gegevens in om maandelijks geld af te laten schrijven door de betreffende partij. Maar wil je dat eigenlijk wel?

Sinds 1 januari 2016 is de Reclame Code Fieldmarketing opgenomen in de Nederlandse Reclame Code. In deze code staan regels voor straatwerving en werving aan de deur. Het initiatief voor deze nieuwe code komt van de sector zelf. Verenigd in de DDMA zijn energieleveranciers, uitgevers, telecombedrijven en goede doelen gezamenlijk tot deze regels gekomen.

Noodzaak.

Voor deze organisaties is het van belang dat zij ook in de toekomst op straat en aan de deur kunnen blijven werven. Daarvoor zijn een aantal basisvoorwaarden van belang, die nu in deze code zijn vastgelegd. In de code staat onder meer dat een fieldmarketeer duidelijk moet aangeven voor wie hij werft en dat hij geen aanbiedingen mag doen aan consumenten van wie hij vermoedt dat zij onder de 16 jaar zijn. Daarnaast worden de tijdstippen waarop men aan de deur mag werven aangeduid.

Respecteren bestaande Bel-niet-aan stickers.

Ook geeft de code handen en voeten aan het zogenaamde’ recht van verzet’: iedere consument moet zich kunnen vrijwaren van deze communicatie. De code erkent de bestaande Bel-niet-aan stickers van onder meer Kassa en de Consumentenbond.

De Reclamecode Fieldmarketing is 1 januari 2016 in werking getreden. Dit betekent dat er een tweetrapsraket ontstaat voor toezicht en handhaving op basis van klachten. Indien een consument vindt dat hij bij de inzet van fieldmarketing door een goed doel onheus bejegend is en/of dat de bepalingen in de Code niet zijn nageleefd, zal hij/zij zich met de klacht eerst moeten wenden tot het betreffende goed doel of het bureau dat door het goed doel is ingeschakeld. Indien er geen bevredigend antwoord is, kan in tweede instantie een klacht ingediend worden bij de Stichting Reclame Code.ARTIKEL: HN-INFOPUNT: HOE PAS IK MIJN HUIS BIJ MIJN SPIERZIEKTE AAN?
Een HN-INFOrmateur beantwoord een ingezonden vraag.

Wij ontvingen de volgende vraag:
"Bij mij is enkele weken geleden een progressieve spierziekte geconstateerd. Dit houdt in dat deze alleen nog erger zal gaan worden. Hoe lang dit duurt en hoe dit zal gaan is natuurlijk nog niet bekend. Ik wil nu mijn huis alvast gaan aanpassen voor deze toekomst, maar hoe pak ik dit aan?"

Onze HN-informateur antwoord:
Woningaanpassingen zijn er in soorten en maten. Eenvoudige aanpassingen kunt u zelf laten aanbrengen. Voor meer ingewikkelde aanpassingen hebt u de hulp nodig van deskundigen.

De eerste stap is: kijken of u met eenvoudige aanpassingen uit de voeten kunt. Denk aan een verhoogde of verlaagde toiletpot, een wandbeugel bij het toilet, antislipvoorzieningen in de douche of een tweede trapleuning.

• Woont u in een huurhuis, dan kunt u aan de verhuurder vragen of die de aanpassingen kan aanbrengen. Sommige woningcorporaties doen dit gratis, als onderdeel van hun service voor senioren.

• Woont u een eigen woning, dan kunt u deze aanpassingen zelf laten aanbrengen door een klussenbedrijf of een aannemer. De kosten zijn dan voor uw eigen rekening.

Meer uitgebreide aanpassingen.

Vaak is er meer nodig, bijvoorbeeld het verwijderen van drempels, het aanbrengen van een traplift, het plaatsen van een aangepast toilet, het monteren van automatische deuropeners, het plaatsen of juist verwijderen van een bad of het installeren van een keukenblok dat omhoog en omlaag kan bewegen. Of een complete verbouwing. Hebt u dit soort aanpassingen nodig, klop dan aan bij de gemeente, loket Wmo.

Verhuizen.

Soms is het niet mogelijk uw huis aan te passen aan het leven met een handicap of ziekte. Of u hebt zelf helemaal geen zin in al het gedoe rond een verbouwing. Misschien hebt u al een mooie, wat nieuwere woning op het oog. Het kan ook zijn dat de gemeente heeft besloten u een andere woning aan te bieden die beter aangepast is aan uw beperkingen. Ze vergoedt dan de aanpassing van uw huidige huis niet, maar u krijgt wel een bijdrage in de verhuiskosten.

In al deze gevallen ligt het voor de hand om te gaan verhuizen. Ook daar komt heel wat bij kijken.

• Zoekt u een huurhuis, kijk dan in het lokale of regionale huuraanbod bij aangepaste woningen. Betaalt u een hogere huur omdat u een aangepaste woning nodig hebt? Dan krijgt u in een aantal gevallen meer huurtoeslag.

• Zoekt u een koophuis, zoek dan gericht naar een woning die al aangepast is of die eenvoudig aangepast kan worden aan uw wensen. Maakt u daardoor meerkosten en moet u daar extra geld voor lenen via uw hypotheek? Dan kunt u de extra rente die u daarvoor betaalt ook gewoon aftrekken, onder de gewone regels voor de aftrek van hypotheekrente.

Plaatsing van een woon- of zorgunit.

Soms moet er veel aangepast of verbouwd worden in en om uw woning. En gaat het om een tijdelijke situatie, bijvoorbeeld bij ouderen in de laatste levensfase of bij mensen met een sterk progressieve spierziekte zoals ALS. Veel gemeenten kiezen er dan voor om niet uw huis aan te passen maar een tijdelijke woon- of zorgunit bij uw huis te plaatsen. Daar moet dan natuurlijk wel plaats voor zijn. Het voordeel is de snelheid waarmee dit kan. Na het aanleggen van de nodige aansluitpunten komt er een hoogwerker voorrijden die de unit in één keer op zijn plaats tilt. De unit blijft eigendom van de gemeente. U krijgt de unit in bruikleen.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Vandaag ingezonden door Hennie Zwanenveld.

Een klein oud vrouwtje begeeft zich naar de buurtwinkel en legt 3 dozen kattenvoer in haar mandje, de duurste die ze maar kon vinden in de winkel . Aan de kassa gekomen, zegt ze tegen de kassière: "Niets is me te duur voor mijn katjes." De kassière antwoordt: "Het spijt me, maar ik mag u deze dozen kattenvoer niet verkopen , zonder dat u me een bewijs levert dat u wel degelijk een kat bezit. Er zijn teveel ouderen van dagen die deze voeding in realiteit voor zichzelf kopen, daarom vraagt de directie altijd een bewijs bij aankoop." Het dametje keert naar huis terug, neemt haar kat mee en toont ze aan de kassierster. Deze is akkoord met de verkoop van het kattenvoer . s’ Anderendaags keert het vrouwtje terug om hondenvoer te kopen en nogmaals kiest ze er het duurste eten uit. De kassière herhaalt haar dezelfde toespraak, dat ze de koekjes niet mag verkopen zonder een bewijs dat de koper een hond heeft . Gefrustreerd haalt het oude vrouwtje haar hond en toont hem aan de kassière. Deze heeft nu geen bezwaar meer en verkoopt de hondenkoekjes. De volgende dag komt het dametje aandraven met een doos met een gat in het deksel. Ze vraagt aan de kassière om er haar vinger in te stoppen. De kassière weigert, "Nee, ik ben bang dat daar misschien wel een slang inzit!" Het oude dametje stelt haar gerust en zegt dat er niets in de doos zit dat haar kan kwetsen. Uiteindelijk stopt de kassière haar vinger maar in de doos, haalt hem er weer uit en bemerkt een verdachte geur??? Ze schreeuwt het uit: "Maar dat is stront wat u daar in die doos hebt!!!" Waarop het oudje met haar mooiste glimlach antwoordt: "EN MAG IK NU 3 ROLLEN TOILETPAPIER ??????????"En hiermee zijn we aan het eind gekomen van ons nieuwsoverzicht van vandaag.
Voor meer nieuws gaat u naar www.handicapnieuws.net of volgt u ons op social media.

Morgenvroeg maken we weer een nieuwe update, want je weet het: HandicapNieuws is dagelijks 'uitgsproken' actueel!

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.