Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: donderdag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

donderdag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

Je luistert naar HandicapNieuws UPDATE van donderdag 17 januari 2019.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Advocaten staken tegen bezuinigingen sociale advocatuur.
Gordelroos: achtergrondinformatie voor advies vaccinatie ouderen.
Meer vrouwen dan mannen beperkt in bewegen.
Huisarts ontkent ontucht met zeven jonge patiëntes.
Al vier weken griep in Nederland: zo voorkom je dat ook jij ziek wordt.
Minister Bruins opent nieuw lab apotheker om dure medicijnen te maken.
Zelftest baarmoederhalskanker net zo nauwkeurig als uitstrijkje.
Huisartsen maken gemiddeld 59 uur per volledige werkweek (1 fte).
Zicht op nog betere kwaliteit in de spoedzorgketen.
Door voeding de ziekte MS terugdringen.
Nieuwe genen gevonden die samenhangen met depressie.
Nieuwe algemene detacheringsvoorwaarden.
Crisishulp jongeren Limburg korter en ambulanter.
Geen kater, minder suiker: alcoholvrije wijn wint aan populariteit.
Groot deel zorgprofessionals ontevreden in hun werk.
Boots apotheken accepteren geen contant geld meer.
Te weinig geld voor afslankprogramma van overheid.
Hoe het is om doof te zijn in Utrecht.
NIEUW! Middagtickets voor de ZieZo-beurs 2019.
Kun je pinda-allergie voorkomen bij baby's met eczeem?
Steeds meer transplantaties, maar wachtlijst nog niet verdwenen.
Geen rolstoel? Geen rol!
HN-INFOpunt: Welke zorg valt onder de Wlz?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: ADVOCATEN STAKEN TEGEN BEZUINIGINGEN SOCIALE ADVOCATUUR.
Bron: Redactioneel/NOS/ANP.

Advocaten protesteerden gisteren in diverse steden tegen de plannen van het kabinet om de gesubsidieerde rechtsbijstand ingrijpend te veranderen.

In Amsterdam, Arnhem, Maastricht, Breda, Den Bosch, Middelburg en Utrecht deden advocaten en solidaire rechters vandaag stiptheidsacties. Zittingen begonnen daardoor later.

Schulden.

Minister Dekker (Rechtsbescherming) schaft de gesubsidieerde advocaat af voor burgers die in de schulden zitten, van wie de uitkering is afgewezen, of van wie het huurcontract is ontbonden. Ook treffen de maatregelen mensen die willen scheiden. De sociale advocatuur blijft wel overeind in het strafrecht.

De minister vindt dat mensen problemen moeten oplossen buiten advocatenkantoren om, bijvoorbeeld via rechtsbijstand op een verzekeringspolis. Of ze moeten (meer) betalen voor de rechtshulp.

Klassenjustitie.

Volgens de actievoerders dreigt de sociale advocatuur te verdwijnen. Omdat advocaten in de voorstellen ook nog minder betaald krijgen voor zo'n zaak, dreigt voor honderden sluiting van de praktijk. Nu al werken ze meer uren dan waarvoor ze betaald worden.

Daarnaast vrezen ze voor klassenjustitie omdat rechtzoekenden met een lager inkomen geen advocaatskosten kunnen betalen en mensen met een hoger inkomen wel.

Een ander bezwaar is dat een overheidsorgaan in de plannen bepaalt wie een sociale advocaat mag inschakelen. "Terwijl 60 procent van de zaken tegen diezelfde overheid wordt gevoerd", vertelt advocaat Sanne van Oers aan Omroep Gelderland. Zij is portefeuillehouder rechtsbijstand van de Orde van Advocaten in Gelderland.

Eergisteren waren de eerste acties - met het motto 'Dekker is niet lekker'- bij de rechtbank in Rotterdam.ARTIKEL: GORDELROOS: ACHTERGRONDINFORMATIE VOOR ADVIES VACCINATIE OUDEREN.
Bron: Redactioneel/RIVM.

De Gezondheidsraad bereidt daarom opnieuw een advies voor over gordelroosvaccinatie bij ouderen

Gordelroos is een infectieziekte die vooral voorkomt bij ouderen. In 2018 is er een nieuw vaccin tegen gordelroos op de markt gekomen. De Gezondheidsraad bereidt daarom opnieuw een advies voor over gordelroosvaccinatie bij ouderen. Dit rapport bevat achtergrondinformatie voor dit advies.

De Gezondheidsraad bracht al eerder een advies uit over vaccinatie tegen gordelroos. Dat was in 2016, met een ander vaccin (Zostavax®). Dit vaccin kwam niet in aanmerking voor een landelijk aanbod, omdat het onvoldoende bescherming bood. Volgens de Gezondheidsraad zou de vaccinatie opnieuw kunnen worden overwogen zodra er een nieuw vaccin op de markt zou komen. Dit was begin 2018 het geval met Shingrix®.

Achtergrondinformatie.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft achtergrondinformatie verzameld over vaccinatie tegen gordelroos en de mate waarin het in Nederland voorkomt. Het document bevat onder meer gegevens over het aantal mensen in Nederland dat jaarlijks ziek wordt, de werkzaamheid en veiligheid van vaccins en de mening van het publiek over gordelroosvaccinatie. Deze informatie gebruikt de Gezondheidsraad voor het opstellen van het advies aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister of staatssecretaris neemt vervolgens een beslissing of de vaccinatie tegen gordelroos landelijk wordt aangeboden aan ouderen.

Gordelroos.

Gordelroos is een pijnlijke ziekte. Het begint meestal met jeuk, tintelingen, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes op een deel van het lichaam die later indrogen tot kostjes. Gordelroos kan soms ernstige complicaties veroorzaken, zoals zenuwpijn die lange tijd kan aanhouden of ontsteking van de aangezichtszenuw. De kans dat iemand ooit in zijn leven gordelroos krijgt is 23 tot 30 procent. Het komt vooral voor bij volwassenen die ouder zijn dan 50 jaar.

Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat ook waterpokken veroorzaakt. Nadat iemand waterpokken heeft gekregen, blijft het virus in het lichaam achter zonder actief te zijn. Als het virus later weer actief wordt, kan het gordelroos veroorzaken.ARTIKEL: MEER VROUWEN DAN MANNEN BEPERKT IN BEWEGEN.
Bron: Redactioneel/CBS.

Meer vrouwen dan mannen gaven in 2017 aan moeite te hebben met activiteiten die mensen normaal gesproken wel kunnen doen. Beperkingen in bewegen worden het meest gerapporteerd, gevolgd door beperkingen in horen en zien. Meer vrouwen dan mannen met een bewegingsbeperking rapporteren gewrichtsaandoeningen. Dit blijkt uit de jaarlijkse gezondheidsenquête van het CBS.

Bijna 15 procent van de vrouwen en 8 procent van de mannen van 12 jaar of ouder rapporteerde in de gezondheidsenquête minstens één matige of ernstige beperking in horen, zien of bewegen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om moeite hebben met het volgen van een gesprek, het lezen van een krant, of het dragen van de boodschappen. Het hebben van een beperking neemt toe met de leeftijd. Voor alle leeftijdsklassen vanaf 20 jaar melden meer vrouwen dan mannen dat ze één of meer lichamelijke beperkingen hebben. Sinds 2001 is dit beeld nagenoeg gelijk.

Beperkingen in bewegen, horen of zien, 2017 % 12 jaar of ouder

Toon tabel Beperkingen in bewegen, horen of zien, 2017 (% 12 jaar of ouder)

Meeste beperkingen bij bewegen.

Beperkingen in bewegen worden het meest gerapporteerd door zowel mannen als vrouwen, maar komen bij vrouwen vaker voor. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen vanaf 20 jaar. Iets meer vrouwen dan mannen rapporteren beperkingen bij het zien. Vrouwen en mannen melden even vaak dat ze beperkingen ervaren bij het horen.

Meer aandoeningen aan gewrichten bij vrouwen.

Onder personen van 12 jaar of ouder met minstens één matige of ernstige beperking in bewegen, komen gewrichtsaandoeningen relatief vaak voor. Bijna 57 procent van de vrouwen rapporteerde gewrichtsslijtage van heupen of knieën te hebben, of te hebben gehad gedurende de afgelopen twaalf maanden. Onder mannen was dit bijna 46 procent. Ook meer vrouwen dan mannen hebben aandoeningen aan elleboog, pols of hand, of gewrichtsontstekingen. Aandoeningen aan rug, nek of schouder worden door mannen en vrouwen even vaak gemeld.

Vrouwen moeite met tillen, mannen met lopen en bukken.

Ruim 9 op de 10 vrouwen en 6 op de 10 mannen met een bewegingsbeperking hebben veel moeite met het dragen van zware voorwerpen zoals boodschappen, of kunnen dit helemaal niet. Hoewel bewegingsbeperkingen bij vrouwen vaker voorkomen dan bij mannen, geven meer mannen dan vrouwen aan beperkingen te hebben bij bukken of lopen.

Ervaren gezondheid onder mensen met bewegingsbeperking.

Mensen met ten minste één bewegingsbeperking ervaren hun gezondheid aanzienlijk minder vaak als goed of zeer goed dan degenen zonder deze beperking. Dit geldt in gelijke mate voor mannen en vrouwen. Onder de totale bevolking van 12 jaar of ouder rapporteren vrouwen minder vaak een goede gezondheid dan mannen: 74 procent tegen 80 procent.ARTIKEL: HUISARTS ONTKENT ONTUCHT MET ZEVEN JONGE PATIËNTES.
Bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Een 38-jarige huisarts uit Leiden die wordt verdacht van ontucht met onder anderen zeven jonge patiëntes, ontkent dat hij dat heeft gedaan. Verdachte Maarten B. gaf dinsdag voor de rechtbank in Den Haag wel toe dat hij heimelijk 46 filmpjes maakte in huisartspraktijken in Amstelveen en Schiedam.

Daarvan zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) achttien filmpjes aangemerkt als kinderpornografisch en zijn er volgens medisch deskundigen op zeven opnamen ontuchtige handelingen te zien. B. zei dat hij het daar niet mee eens was, omdat hij vond dat zijn handelen onderdeel was van zorgvuldig medisch onderzoek.

Ontucht met dochtertje van 2.

Ook wordt B. ervan beschuldigd dat hij ontucht pleegde met zijn eigen dochtertje vanaf 2 jaar en drie vriendinnetjes van haar, van 4 tot 7 jaar. Hij ontkende de ontucht deels maar bekende dat hij 'kennelijk' filmpjes en foto's had gemaakt. Hij zei dat hij zich daarvan weinig tot niets kon herinneren.

Hij erkende dat er 'dingen zijn gebeurd die niet kunnen en die ik zelf ook verwerpelijk vind'. Maar, zo zei B. meerdere keren, hoewel hij bijna niks van zijn daden kon terughalen, zei hij wel zeker te weten dat er geen seksuele lading achter zat. De verdachte verklaarde zijn handelen uit 'een soort gekke kronkel' en 'een drang om dingen te doen die niet door de beugel kunnen'.

Fotograferen onder rokjes.

Het begon volgens hem met fotograferen van meisjes onder hun rokjes, met zijn mobieltje, maar het werd steeds erger. Eén keer gooide een boze vader, die hem zou hebben betrapt, hem in de vijver in Madurodam.

'Ik was niet op zoek naar kinderporno'

Hij zei dat hij het gemaakte materiaal niet had verspreid en dat hij evenmin op zoek was naar kinderporno. Dit materiaal op zijn computer was volgens hem bijvangst bij het downloaden van gewone films. Nog steeds is niet alles onderzocht, want B. weigert toegangswoorden voor enkele gegevensdragers.

De huisarts werd in december 2017 vastgezet en vanaf februari 2018 onderzocht. De verdachte weigerde in eerste instantie mee te werken.

Strafeis.

Het om heeft gisteren een celstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging geëist wegens ontucht met zijn dochtertje, drie andere zeer jonge meisjes en zeven minderjarige patiëntes in de behandelkamer. Ook beschuldigt het Openbaar Ministerie (OM) verdachte Maarten B. van het maken van kinderporno en het bezit daarvan. Hij maakte onder meer heimelijk tientallen filmpjes van ontblote meisjes en jonge vrouwen in twee huisartsenpraktijken in Schiedam en vooral in Amstelveen. Het OM eist ook dat hij na zijn straf een beroepsverbod krijgt van elf jaar.ARTIKEL: AL VIER WEKEN GRIEP IN NEDERLAND: ZO VOORKOM JE DAT OOK JIJ ZIEK WORDT.
Bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP.

Er heerst weer een flinke griep door Nederland. Dit is inmiddels de vierde week van een griepgolf. Iedereen probeert er natuurlijk aan te ontkomen, maar wat kun je zelf doen om de verspreiding van het virus enigszins in te dammen?

In de eerste week van januari hadden 57 op 100.000 in Nederland mensen de griep, dan spreken we van een heuse epidemie. Ziekenhuizen nemen hun maatregelen, zo hebben ze een sneltest waarin ze binnen 20 minuten weten of iemand de griep heeft. Maar ook zelf kun je proberen de schade te beperken.

Hygiëne.

Hygiëne speelt hierin een grote rol. "Wie goed let op hygiëne kan verspreiding van het griepvirus enigszins indammen", vertelt Aura Timen van het RIVM. "Toch is het helemaal voorkomen van de griep een illusie, zeker in een gezin met jonge kinderen."

"Een griep is nou eenmaal heel makkelijk over te brengen. Dit gebeurt namelijk vaak via de luchtwegen", zegt Timen. Toch heeft het RIVM een aantal tips die wel het risico verkleinen.

Tips:

1. Houd bij een hardnekkige hoest niet je hand voor je mond, maar vang de hoest op in je de holte van je elleboog.

2. Gebruik papieren zakdoeken, in plaats van katoenen zakdoeken. En gooi deze vervolgens meteen weg.

3. Was regelmatig je handen, vooral na het hoesten.

4. Lucht overdag alle ruimtes in huis, ook in de winter. Zo hou je het fris en schoon, en verspreidt het virus zich minder makkelijk.

5. Maak deurklinken en kraanknoppen een paar keer per dag schoon om verspreiding via de handen te voorkomen.ARTIKEL: MINISTER BRUINS OPENT NIEUW LAB APOTHEKER OM DURE MEDICIJNEN TE MAKEN.
Bron: Redactioneel/NOS/ANP.

De Haagse apotheker Paul Lebbink opent vandaag een nieuwe, ultramoderne bereidingsruimte boven zijn apotheek. In het lab gaat hij dure geneesmiddelen maken waarvoor de farmaceutische industrie heel hoge prijzen vraagt. Lebbink gaat die middelen voor lagere prijzen maken voor zijn eigen patiënten. Die zogeheten magistrale bereiding wordt nog maar in een beperkt aantal apotheken en ziekenhuisapotheken gedaan.

Minister Bruins voor Medische Zorg verricht de openingshandeling. Bruins profileert zich de laatste tijd nadrukkelijk in het debat over dure geneesmiddelen en weesgeneesmiddelen. Hij wil dat vaker dan nu het geval is medicijnen in ziekenhuisapotheken of openbare apotheken worden gemaakt in plaats van dat door de farmaceutische industrie geleverde producten ingekocht worden.

In Nederland zijn volgens apothekersorganisatie KNMP zo'n 300 apotheken die nog magistraal medicijnen bereiden. Van de ongeveer 2000 openbare apotheken in Nederland maken er zo'n 250 nog zelf medicijnen. Meestal gaat het daarbij om relatief makkelijk te maken middelen, omdat de bereidingsruimtes van de apotheken vaak tamelijk eenvoudig zijn.

Daarnaast zijn er 27 ziekenhuisapotheken waar medicijnen magistraal worden bereid. Ongeveer de helft van die apotheken mag ook middelen maken voor patiënten in andere ziekenhuizen. Ten slotte zijn er zo'n tien grootbereiders, een soort industriële apotheken, waar geneesmiddelen gemaakt worden.

Het eerste dure medicijn dat Lebbink en zijn collega Arwin Ramcharan willen namaken is Orkambi, een middel tegen taaislijmziekte. Fabrikant Vertex bood het middel aan voor 170.000 euro per patiënt per jaar. Na geheime onderhandelingen is het door de vorige minister van VWS Edith Schippers in de basisverzekering opgenomen. De prijs van het middel is onbekend. Wel is duidelijk dat Vertex er uiteindelijk flink minder voor krijgt dan de aanvankelijke prijs.

Veel lagere prijs.

Destijds kondigde Paul Lebbink al aan dat hij Orkambi voor een veel lagere prijs kon maken. Lebbink ging er toen - en nu nog - van uit dat hij dat kan doen voor alle ongeveer 800 Nederlandse patiënten die ervoor in aanmerking komen. Tot voor kort waren Lebbink en Ramcharan er niet in geslaagd de grondstoffen te bemachtigen, mogelijk doordat fabrikant Vertex een exclusiviteitsbeding had afgesloten met grondstoffenleveranciers.

Dat probleem is opgelost. De Haagse apotheek heeft de grondstof voor Orkambi in huis. "Die gaan we nu heel zorgvuldig analyseren om te kijken of de zuiverheid ervan voldoende is. We willen niet nat gaan op onzuiverheid in onze grondstof." Bovendien verandert in februari de Europese octrooiwetgeving, vertelt Lebbink. "Daar wachten we ook even op."

Op kleine schaal.

In de tussentijd kan er volgens Lebbink mooi een ander probleem worden opgelost. "In de wet staat dat magistrale bereiding van geneesmiddelen is toegestaan op kleine schaal en voor eigen patiënten. We zijn nu in een werkgroep bezig uit te werken wat 'kleine schaal' is." Over een paar weken komt er een Kamerbrief van minister Bruins waarin dat begrip wordt uitgewerkt. "Dat kan in het vervolg juridisch nog heel belangrijk worden."

Als de 800 patiënten hun medicijn één keer per kwartaal in de Haagse apotheek zouden komen halen, dan komt dat neer op bijna tien patiënten per dag. Komen ze elke maand dan zijn het er bijna dertig per dag. "Ik lever nu dagelijks honderd flesjes medicinale wietolie af aan patiënten. Ik kan dat nog steeds bereiden op kleine schaal", zegt Lebbink. "Maar in die werkgroep ben ik wel eens weggelachen om dat voorbeeld."ARTIKEL: ZELFTEST BAARMOEDERHALSKANKER NET ZO NAUWKEURIG ALS UITSTRIJKJE.
Bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Een zelfafnameset voor baarmoederhalskankeronderzoek is net zo nauwkeurig als het uitstrijkje bij de huisarts. Dat concluderen onderzoekers van Amsterdam UMC, Radboudumc en Erasmus MC op basis van een onderzoek onder 14.000 vrouwen.

Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat de nauwkeurigheid op zo'n grote schaal is vastgesteld in een onderzoek met controlegroepen.

Zelfafnameset als keuze.

Sinds 2017 worden vrouwen in het bevolkingsonderzoek getest op aanwezigheid van het seksueel overdraagbare virus HPV, de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Daarbij krijgen vrouwen die liever geen uitstrijkje bij de huisarts willen laten maken de mogelijkheid om te kiezen voor een zelfafnameset.

Acht op honderd vrouwen besmet met HPV.

Gezondheidsinstituut RIVM stelde eerder al vast dat de zelfafname net zo betrouwbaar is als het uitstrijkje bij de huisarts. Uit eerder onderzoek blijkt dat acht op de honderd vrouwen besmet zijn met HPV.ARTIKEL: HUISARTSEN MAKEN GEMIDDELD 59 UUR PER VOLLEDIGE WERKWEEK (1 FTE).
Bron: Redactioneel/NIVEL.

De Nederlandse huisarts werkt gemiddeld driekwart van een volledige werkweek. Ze maken in die driekwart werkweek ruim 44 uur. Voor een volledige werkweek (1 fte) is dit gelijk aan 59 uur. Dit blijkt uit recent tijdsbestedingsonderzoek van het Nivel, onder 708 huisartsen, met 39.648 meetmomenten.

De huisartsen kregen, in hun meetweek, iedere dag, op een willekeurig moment, een sms’je met de vraag ‘Wat doet u nu?’, waarop ze in bijna alle gevallen direct reageerden. De antwoorden op al die sms’jes bij elkaar geven een betrouwbaar beeld van het werkelijk gemaakte aantal uren van de Nederlandse huisarts.

Mannen en vrouwen maken vrijwel evenveel uren per fte.

Mannen en vrouwen verschillen maar weinig wat betreft het aantal uur per volledige werkweek, respectievelijk 59,1 en 59,6 uur.

Wanneer er onderscheid wordt gemaakt naar 'type' huisarts, blijkt dat zelfstandig gevestigde huisartsen 61 uur per fte maken. HIDHA’s (huisartsen in dienst van een huisarts) en vaste waarnemers maken gemiddeld 55,9 uur en wisselende waarnemers 53 uur per fte.ARTIKEL: ZICHT OP NOG BETERE KWALITEIT IN DE SPOEDZORGKETEN.
Bron: Redactioneel/Zorginstituut Nederland.

In het in 2018 ontwikkelde concept Kwaliteitskader Spoedzorgketen hebben partijen afspraken gemaakt over de kwaliteitseisen waaraan de spoedzorg in Nederland moet voldoen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in een budget impactanalyse nu ook in kaart gebracht welke mogelijke financiële effecten er optreden bij implementatie van dat kwaliteitskader. Op basis van die informatie zullen partijen nadere afspraken maken over het kwaliteitskader en de implementatie ervan.

Meerkosten én besparingen.

Invoering van het kwaliteitskader Spoedzorgketen gaat maximaal € 26,8 miljoen kosten. Dat blijkt uit de budget impactanalyse (BIA) die de NZa op verzoek van het Zorginstituut maakte. Hierbij is geen rekening gehouden met de mogelijke besparende effecten die optreden bij implementatie van de normen, omdat deze nog niet goed te kwantificeren zijn. Er zijn namelijk mogelijkheden voor ziekenhuizen om aan de norm te voldoen zonder het aannemen van nieuw personeel, waardoor de maximale meerkosten naar verwachting onder het maximum bedrag blijven. Ook kan er mogelijk bespaard worden door een snellere doorlooptijd en het anders organiseren van de acute zorg. Partijen verwachten dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars afspraken maken over een doelmatige en pragmatische invulling van de normen.

Bevorderen en borgen kwaliteit.

In het algemeen is de acute zorg in Nederland goed geregeld. Maar de kwaliteit van de spoedzorg in Nederland kan nog beter. Het Kwaliteitskader Spoedzorgketen dat in 2018 door betrokken partijen in concept is aangeboden aan het Zorginstituut beschrijft de normen, richtlijnen en aanbevelingen die de kwaliteit van de spoedzorgketen bevorderen en borgen. Een belangrijk element hierin is hoe het pad van de patiënt door de spoedzorgketen verloopt voor verschillende ingangsklachten: de keten start bij de 1e klachten van de patiënt en eindigt als de patiënt kan instromen in de reguliere zorg of terug naar huis kan.ARTIKEL: DOOR VOEDING DE ZIEKTE MS TERUGDRINGEN.
Bron: Redactioneel/Zorg.nu/Dokters van Morgen [AVROTROS].

Multiple Sclerose (MS) is een ziekte waarbij het immuunsysteem niet goed werkt. In Dokters van Morgen onderzoeken we hoe deze ziekte ontstaat en hoe gezonde voeding kan zorgen voor meer energie.

Hoogleraar Biologische Immunologie Marieke van Ham vertelt hoe MS ontstaat. 'We snappen het nog niet helemaal, maar we zien wel veel dingen gebeuren. Normaal gesproken zijn je hersenen en je ruggenmerg relatief geïsoleerd van je immuunsysteem. Die cellen komen daar als het ware niet of nauwelijks in. In een normaal lichaam heb je zenuwcellen in je hersenen en zenuwcellen aan de bovenkant van je ruggenmerg. Deze communiceren met elkaar via uitlopers. Deze uitlopers zijn beschermd met een dikke isolatielaag. Net als bij elektriciteitsdraden.'

'Bij iemand met MS, gaan de cellen vanuit het bloed de hersenen in. Zoals macrofagen en t-cellen. Die vallen als het ware die beschermlaag aan. Die horen daar niet en zeker niet in zulke grote getale. Die beschermlaag raakt op deze manier beschadigd en je zenuw komt bloot te liggen. En dan krijg je kortsluiting. Je ziet verschijnselen van MS: je spieren en/of darmen doen het bijvoorbeeld niet goed meer. Er ontstaat ontstekingsplekken in je hersenen, die je kunt zien op een scan.'

'Slechte voeding activeert het immuunsysteem'

Omdat er geen medicijnen zijn om MS te genezen, onderzoeken wetenschappers of voeding het immuunsysteem bij MS positief kan beïnvloeden. Renger Witkamp is farmacoloog en onderzoekt wat voeding doet bij chronische ziektes als MS. 'Wat we de laatste tijd steeds beter doorkrijgen is dat voeding een effect heeft op de activiteit van het immuunsysteem. Goede voeding onderdrukt dat immuunsysteem, en haalt de scherpe kantjes eraf. Terwijl misschien slechte voeding het immuunsysteem activeert. En dan wordt het erger.'

Maar om wat voor soort voeding gaat het dan? 'We weten steeds beter dat bepaalde voeding pro-inflammatoir werkt, dat betekent ontstekingsbevorderend. Dan moet je niet denken dat je daar koorts van krijgt, maar je ontstekingsstatus gaat wel omhoog. Dat noemen ze een chronische laaggradige ontsteking. Dat merk je niet, maar je hebt wel problemen met de verschijnselen. Anti-inflammatoire voeding daarentegen, bijvoorbeeld groentes, remmen dat. En dat draagt bij veel mensen bij aan gezondheid bij ziekte.'

75 MS-patiënten starten met een dieet.

Zou dat echt kunnen helpen? Anders eten om MS te lijf te gaan? In Dokters van Morgen kijken we hoe 75 MS-patiënten, samen met de organisatie Voeding Leeft, drie maanden lang anders gaan eten. De basis? Onbewerkt, vers en gevarieerd eten.

Ook Fleur van Beuningen is aanwezig op de startdag van het dieet. In 1997 hoorde zij dat ze MS had. Ze merkt dat bepaalde voedingsmiddelen meer of minder energie geven. 'Hoe gezonder, hoe meer energie. Maar ja, af en toe roepen die koekjes ook heel hard… Maar dan maak ik wel een bewuste keuze en ga ik er heel hard van genieten. Suiker bijvoorbeeld is echt een energievreter.' Floor staat heel positief in het leven:ARTIKEL: NIEUWE GENEN GEVONDEN DIE SAMENHANGEN MET DEPRESSIE.
Bron: Redactioneel/Zorgkrant/UMCG.

Het lijkt dat het toch mogelijk is om de genetische achtergrond van psychiatrische ziekten en problemen te achterhalen

In een internationaal onderzoek geleid door wetenschappers van de het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn nieuwe genen gevonden die samenhangen met depressie. Dit onderzoek past in een recente serie van internationale studies die laten zien dat het, na jarenlange vruchteloze pogingen, toch mogelijk is om de genetische achtergrond van psychiatrische ziekten en problemen te achterhalen. Het wetenschappelijke vakblad Molecular Psychiatry heeft de uitkomsten van dit onderzoek gepubliceerd.

Pas heel recent worden er genetische markers voor depressie gevonden. Met name de steeds omvangrijker wordende studies met zowel genetische informatie als informatie over depressie hebben tot dit succes geleid. Daarvoor was er een periode van ruim tien jaar waarin onderzoekers wel het menselijk genoom in kaart konden brengen, maar geen link met depressie konden vinden.

Combineren studies depressie, schizofrenie en bipolaire stoornis.

De onderzoekers van het UMCG baseerden zich ook op hele grote studies, maar hadden een wat andere benadering. Zij gebruikten reeds gepubliceerde gegevens van andere onderzoekers voor het vinden van genen. Hun aanpak richtte zich op het combineren van studies over depressie met twee andere psychiatrische aandoeningen: schizofrenie en bipolaire stoornis. Schizofrenie en bipolaire stoornis hebben een gedeelde genetische achtergrond met depressie. De erfelijke overlap met schizofrenie en bipolaire stoornis gebruikten de UMCG-onderzoekers om nieuwe genetische markers voor depressie te vinden. Ze maakten zo gebruik van het feit dat ook voor schizofrenie en bipolaire stoornis reeds hele grote studies waren gedaan. Dit bleek een extra krachtige aanpak om nieuwe genetische markers voor depressie te vinden.

Nieuwe genetische markers depressie.

In totaal leverde deze aanpak 20 nieuwe genetische markers op. Tot slot keken de onderzoekers in een onafhankelijke steekproef onder deelnemers van de UK Biobank met en zonder depressie om te zien in hoeverre de nieuwe bevinding van de 20 markers ook daar werden teruggevonden. Dat was het geval voor 13 markers, 5 waren al in de wetenschappelijke literatuur gelinked aan depressie, maar 8 waren helemaal nieuw. Catharina Hartman, een van de hoofdonderzoekers van het UMCG onderzoek: “Ik had dit recente succes eigenlijk niet meer verwacht. Langere tijd vonden we helemaal niets, terwijl er veel succes was voor andere veelvoorkomende complexe ziekten zoals type 2 diabetes en hoge bloeddruk. Ik ging er inmiddels vanuit dat depressie, en psychiatrische stoornissen in het algemeen, te “ingewikkeld” was om onderliggende genen te kunnen identificeren.”

Betekenis voor onderzoek en behandeling.

Het aantal nieuwe markers is een bescheiden aantal, maar draagt zeker bij in het totaalplaatje. Het is opmerkelijk dat het combineren van resultaten van reeds bestaand onderzoek, dus zonder extra kosten en zonder extra moeite van mensen om biologisch materiaal af te staan en informatie over symptomen van depressie te geven, tot nieuwe bevindingen kan leiden. Hoofdonderzoeker en genetisch epidemioloog Harold Snieder: “Dit type onderzoek is dan ook veelbelovend en kan bij toepassing op andere complexe psychische of fysieke aandoeningen tot verdere ontdekkingen leiden. Langzaam leren we meer over de onderliggende biologische mechanismen, er is echter nog een lange weg te gaan.” Desalniettemin is er, eindelijk, veel progressie in het onderzoek naar de erfelijkheid van psychiatrische stoornissen. De onderzoekers zijn dan ook optimistisch: “Mogelijk gaat dit genetische onderzoek uiteindelijk wel veel opleveren voor de vroegherkenning en behandeling van patiënten”.ARTIKEL: NIEUWE ALGEMENE DETACHERINGSVOORWAARDEN.
Bron: Redactioneel/Cedris.

De afgelopen maanden werkte Cedris aan een model voor algemene detacheringsvoorwaarden. Met het overgaan van Vereniging DetaNet in een Kennisplatform detacheren binnen Cedris, was er behoefte aan nieuwe en geactualiseerde detacheringsvoorwaarden. De DetaNet voorwaarden uit 2016, die leden tot op heden hanteerden, zijn niet meer actueel.

Twee nieuwe modelovereenkomsten:

Het nieuwe model voor algemene detacheringsvoorwaarden bestaat uit een gedegen en juridisch getoetste set van overeenkomsten. Samen met juriste Els Huisman van De Voort Advocaten is onderzocht aan welke uitgangspunten en randvoorwaarden een huidige detachering moet voldoen. Er is ook gekeken naar hoe afspraken tussen de detacheringsmedewerker, inlener en uitlener geborgd worden.

De nieuwe algemene detacheringsvoorwaarden bestaan uit twee modelovereenkomsten:

? Opdrachtovereenkomst: Uitlener – Inlener

? Detacheringsovereenkomst: Uitlener – Inlener – Gedetacheerde

Inzet van de nieuwe algemene detacheringsvoorwaarden:

De opdrachtovereenkomst en detacheringsovereenkomst zijn modelovereenkomsten. De diverse opties die in de praktijk bestaan zijn daar zoveel mogelijk in verwerkt. Het is daarom van belang om de modellen te specificeren op basis van de situatie van uw organisatie. Cedris adviseert om zowel de opdrachtovereenkomst als de detacheringsovereenkomst te gebruiken. Daarmee worden de belangen van alle partijen het beste behartigd.

In de bijlagen vindt u de modellen voor de opdrachtovereenkomst en de detacheringsovereenkomst en een toelichting op deze modelovereenkomsten.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Susan van Hoegee, E: svanhoegee@cedris.nl.ARTIKEL: CRISISHULP JONGEREN LIMBURG KORTER EN AMBULANTER.
Bron: BinnenlandsBestuur/Yolanda de Koster.

De crisishulp aan jongeren in zestien Zuid-Limburgse gemeenten gaat per 1 juli op de schop. Doel is kwetsbare jongeren in een crisissituatie sneller te helpen en het verblijf in de crisisopvang te beperken tot maximaal één week. Dat kan worden gerealiseerd door bijvoorbeeld sneller intensieve ambulante hulp in het gezin in te zetten.

De gemeenten stellen dat in het verleden relatief veel jongeren lang in crisisopvang zaten. Ook was er te vaak sprake van meerdere overplaatsingen. ‘Dit is voor het welbevinden van de jongeren niet goed en het leidt ook tot stijgende kosten’, zo meldt de gemeente Maastricht op haar website. De Zuid-Limburgse gemeenten kampen met grote tekorten op de jeugdzorg. Alleen al Maastricht had 16,3 miljoen euro aangevraagd bij het Fonds Tekortgemeenten (‘stroppenpot’); de gemeente kreeg ruim 12,3 miljoen euro uitgekeerd.

Korter en ambulanter.

‘Voor de jeugdigen in een crisissituatie is het ‘t beste om deze situatie zo kort mogelijk te laten zijn en zo snel mogelijk te normaliseren’, aldus Maastricht op haar website. ‘We willen de zorg korter en ambulanter en daarmee beter regelen’, vat een woordvoerder van de gemeente Maastricht samen.

Verschillende expertise.

Meerdere zorgaanbieders met verschillende expertise moeten vanaf juli gaan samenwerken om een meer integrale aanpak te realiseren. De crisishulp is aanbesteed en gegund aan Xonar; een samenwerkingsverband met Koraal, Mondriaan en een aantal onderaannemers. Zij gaan samen de crisishulp-nieuwe-stijl organiseren. De zorgaanbieders gaan als één team werken, dat onder meer verantwoordelijk is voor het hele proces van melding, crisisinterventie en crisiszorg. ‘Ook wordt op deze manier de kennis gebundeld van o.a. jeugd- en opvoedingsvraagstukken, expertise jeugd met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische kennis’, zo meldt de gemeente Maastricht.

Tot juli blijft de crisisdienst Jeugd van Bureau Jeugdzorg het meldpunt voor crisissituaties bij jongeren.ARTIKEL: GEEN KATER, MINDER SUIKER: ALCOHOLVRIJE WIJN WINT AAN POPULARITEIT.
Bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP MediaWatch.

Wijnliefhebbers grijpen vaker naar een glaasje wijn zonder alcohol. In smaak komen de alcoholvrije wijnen nog niet helemaal op hetzelfde niveau als gewone wijn; vooralsnog zijn het vooral de bubbels zonder alcohol die gretig aftrek vinden.

Niet alleen bier zonder alcohol zit in de lift: ook alcoholvrije wijn begint langzaam aan een opmars. Dat blijkt uit het wijnrapport 2018 van onderzoeksbureau Nielsen.

Het onderzoeksbureau vroeg 1500 wijndrinkende Nederlanders naar hun drankconsumptie. Daaruit blijkt dat 37 procent van de ondervraagden meer of veel meer alcoholvrije wijn nam. Ook alcoholvrije cider zit in de lift (33%), naast alcoholvrije pils (33%) en radler (30%).

In de verkoop cijfers van supermarkten is dat ook terug te zien. De verkoop van alcoholvrije wijn bij de grote supermarkten steeg met 37 procent, blijkt uit de cijfers van Nielsen over Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Lidl en de Superunie-leden. Die groei ligt rond hetzelfde niveau als van alcoholvrij speciaalbier en pils, al zijn de volumes daar vele malen hoger.

Minder calorieën.

Bij Ahold herkennen ze het beeld dat meer mensen zoeken naar een wijntje met weinig of geen alcohol, laat een woordvoerder weten. Bij Gall & Gall loopt het aanbod alcoholvrije wijnen goed, en dan met name de bubbelwijnen. Bij Albert Heijn doen de wijnen met een laag alcoholpercentage het goed.

De vraag komt vanuit mensen die graag gezonder willen leven, geeft de woordvoerder aan. Dat zit enerzijds in minder alcoholgebruik, en aan de andere kant minder calorieën. "We zien een groep mensen die is geïnteresseerd in wijn met een lager alcoholpercentage, omdat alcohol een van de caloriebronnen in wijn is", vertelt een woordvoerder. De keten verkoopt sinds augustus dan ook zogenaamde 'skinny wijnen'.

Vooral rond feestdagen.

Wijnwinkelketen GrapeDistrict ziet vooral vraag onder zwangere vrouwen. "Wij hebben een alcoholvrije bubbelwijn in het assortiment opgenomen, die doet het erg goed", vertelt wijninkoper Thijs van Vugt. "Vooral in december zien we een sterke groei in de verkoop. Dan verkopen we veel aan zwangere vrouwen die met de feestdagen toch een glaasje mee willen kunnen heffen."

Geen druivensap.

Niet elke alcoholvrije wijn is echt wijn: er zijn ook wijnboeren die druivensap op de markt brengen als alcoholvrij alternatief. Het verschil zit 'm in de productiemethode: alcoholvrije wijn wordt geproduceerd als gewone wijn, waarna de alcohol er met apparatuur aan wordt onttrokken. Daardoor blijft de wijn (grotendeels) als wijn smaken.

Veel zoeter.

Grapedistrict heeft bewust geen alcoholvrije stille wijnen opgenomen in het assortiment, dus wijn zonder bubbels. "We hebben er heel veel geproefd, maar het is een stuk lastiger om daar kwalitatief goede wijnen te vinden. Er zit veel restsuiker in de wijn zonder alcohol in het stille segment. Dat komt doordat er veel restsuiker achterblijft als de alcohol aan de wijn wordt onttrokken. De wijn is daardoor een stuk zoeter, terwijl Nederlanders juist steeds drogere wijnen willen drinken."

Het bedrijf blijft zoeken naar goede alcoholvrije wijnen, maar stuit iedere keer op hetzelfde probleem. "Dé stille wijn zonder alcohol hebben we nog niet gevonden."

Bubbelwijn zonder alcohol levert minder bezwaren op, want daar zit een stuk minder suiker in, legt hij uit. "Dat heeft ermee te maken dat de druiven voor bubbelwijnen iets vroeger worden geplukt, dus daar zit sowieso minder suiker in."ARTIKEL: GROOT DEEL ZORGPROFESSIONALS ONTEVREDEN IN HUN WERK.
Bron: Persbericht/HappyNurse.

Zorgprofessionals zoals verzorgenden en verpleegkundigen zijn in toenemende mate ontevreden over de invulling van hun baan. Dit blijkt uit een uitvraag onder bijna 900 zorgprofessionals in opdracht van uitzend- en thuiszorgorganisatie HappyNurse. Een te hoge werkdruk, in combinatie met onvoldoende mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling en onvoldoende uitdaging zorgt ervoor dat 93% van de ondervraagden een of meerdere aspecten van hun huidige baan als storend ervaren. Ruim twee derde is zelfs van mening dat ze niet de kwaliteit zorg kunnen bieden die ze willen bieden.

De ondervraagde zorgprofessionals omschrijven zichzelf overwegend als ‘ambitieus en zelfstandig’, maar worden door veel werkgevers niet als zodanig behandeld. Zo zou 70% graag meer zelf de hand hebben in de werkplanning en weekindeling, en zegt eenzelfde percentage dat ze door alle rapportage-eisen onvoldoende tijd overhouden voor het bieden van goede zorg.

Slechts 7% van de ondervraagden zegt ‘heel tevreden’ te zijn met zijn/haar huidige baan. Overige ondervraagden geven onder meer aan last te hebben van bureaucratie, onvoldoende inhoudelijke coaching te krijgen en onvoldoende te worden uitgedaagd. Vooral de hoge werkdruk als gevolg van onvoldoende inzet van personeel is veel zorgprofessionals een doorn in het oog. Dit zorgt er onder meer voor dat ruim 12% van de ondervraagden niet toekomt aan enige vorm van persoonlijke/professionele ontwikkeling.

Meer plezier in het werk als ondernemer in de zorg.

Ondanks de onvrede onder zorgprofessionals in loondienst, overweegt slechts een klein deel om als zorgondernemer voor zichzelf te beginnen (i.e. onderneming met personeel). Uit de survey blijkt dat dit beperkte animo vooral voortkomt uit zorgen over administratieve belasting, in combinatie met onbekendheid met het ondernemerschap. Tegelijkertijd denkt ruim de helft van de ondervraagden dat ze meer plezier in hun werk zouden hebben als ze zelf als zorgondernemer actief zouden worden (betere zorg kunnen bieden, meer afwisseling in opdrachten, meer eigen tijd indelen, minder bureaucratie en meer persoonlijke groei).

Dat laatste is overigens ook door onderzoek aangetoond, zegt Marijke Horstink, directeur en oprichter van HappyNurse. “Onderzoek door Triple i Human Capital naar de mentale energie van verpleegkundigen in Nederland heeft laten zien dat professionals die de ruimte krijgen en voldoende leer- en ontwikkelmogelijkheden hebben, meer bevlogen zijn en beduidend minder last hebben van burn-out klachten. Dat zien we ook in onze eigen organisatie en we sturen dus ook op het geluk van onze medewerkers, zodat ze uiteindelijke betere zorg kunnen leveren.”

Koudwatervrees onterecht.

Volgens Horstink is het ‘begrijpelijk maar tegelijkertijd jammer’ dat zo weinig zorgprofessionals de stap naar het zelfstandig ondernemerschap durven te maken. “Ik zie dat als een gemiste kans, juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn voor getalenteerde verzorgenden en verpleegkundigen om als ondernemer het verschil te maken. Een groot deel van hun huidige frustraties over een baan in loondienst verdwijnt als ze met een klein, effectief en collegiaal team durven te kiezen voor echt persoonlijke zorg met veel aandacht en service voor de cliënten”, aldus de HappyNurse-oprichter.

HappyNurse bracht tevens in kaart wat zorgprofessionals denken nodig te hebben om alsnog de stap naar ondernemerschap in de zorg te zetten. Daaruit blijkt dat er het meeste behoefte is aan begeleiding bij het opzetten en uitvoeren van een bedrijfsplan, respectievelijk bij het managen van een bedrijf in het algemeen. Ook hulp bij boekhouding en administratie en de mogelijkheid om met weinig eigen geld of een kleine investering te kunnen beginnen scoren hoog. Horstink: “Stuk voor stuk zaken waarin wij kunnen voorzien met onze franchiseformule. Er is wat dat betreft weinig reden tot koudwatervrees. Wie zelfstandig en in vrij ondernemerschap zorg wil gaan bieden aan Nederlanders die zorgbehoevend zijn, kan wat ons betreft morgen beginnen.”

* Het onderzoek van HappyNurse werd door middel van een online vragenlijst uitgevoerd onder 882 verzorgenden en verpleegkundigen in Nederland in december 2018. Het merendeel van de respondenten is vrouw (96,5%) en voor het grootste deel tussen de 26 en 55 jaar oud. Meer dan 45% van de deelnemers heeft als opleiding niveau 3 (verzorgende), 30% niveau 4 (verpleegkundige) en een klein deel (13%) niveau 5 (verpleegkundige). Zij werden via Facebook en Instagram benaderd om de online test in te vullen.

HappyNurse is opgericht in 2008 en heeft inmiddels 19 uitzendvestigingen en bijna 40 wijkteams in Nederland. Zij levert verpleegkundigen en verzorgenden aan zorginstellingen en biedt thuiszorg aan cliënten met lokale wijkteams. De tevredenheid van de medewerkers staat daarbij centraal: Happy Nurse = Happy Patiënt. Op deze manier wordt een hoge kwaliteit van zorg gewaarborgd en zijn Happy Nurses meer bevlogen in hun werk.
ARTIKEL: BOOTS APOTHEKEN ACCEPTEREN GEEN CONTANT GELD MEER.
Bron: Redactioneel/Radar [AVROTROS].

Zestig apotheken van Boots accepteren sinds 10 januari alleen nog pinbetalingen. De Consumentenbond is het hier niet mee eens. ‘Zij zetten daarmee groepen consumenten buitenspel’.

Volgens de Consumentenbond zijn het juist de kwetsbare groepen die de dupe worden van deze maatregelen. 'Bijvoorbeeld sommige ouderen die niet goed overweg kunnen met een pinpas en ook consumenten die met contant betalen grip op hun uitgaven willen houden,' aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

"De medicijnen die een apotheek in huis heeft, vormen een veel groter risico dan de beperkte hoeveelheid geld in kas."

Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

Boots voert deze maatregel in voor de veiligheid van hun klanten en medewerkers. Combée gaat hier niet in mee. 'De medicijnen die een apotheek in huis heeft, vormen een veel groter risico dan de beperkte hoeveelheid geld in kas.'

Contant geld is toch een wettig betaalmiddel?

Contant geld is een wettig betaalmiddel, maar: 'de wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren', aldus de Rijksoverheid. Dat betekent dat een winkelier contant geld of betalen met een pas mag weigeren. Zo kan een bezinepomphouder er ook voor kiezen om grote eurobiljetten niet te accepteren, en mag een supermarkt 1 en 2 eurocenten weigeren.

Eerder uitte De Nederlandsche Bank al haar zorgen om de kwetsbaarheid van een samenleving zonder contant geld.ARTIKEL: TE WEINIG GELD VOOR AFSLANKPROGRAMMA VAN OVERHEID.
Bron: Redactioneel/BN De Stem/ANP MediaWatch.

Veel huisartsen bieden het nieuwe afslankprogramma uit het Nationale Preventieakkoord niet aan. Er is te weinig geld beschikbaar om de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) goed op te zetten voor de 3,5 miljoen mensen die ervoor in aanmerking komen. Dat blijkt uit onderzoek van televisieprogramma De Monitor (KRO-NCRV).

Het programma maakt deel uit van het Nationale Preventieakkoord van de Rijksoverheid. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil met een nieuw tweejarig leefstijlprogramma in de basisverzekering mensen kosteloos gezonder leren leven.

De ruim honderd regionale zorggroepen (samenwerkingsverbanden van huisartsen) zouden een contract moeten gaan afsluiten met de zorgverzekeraar en zorgen voor een aanbod van leefstijlcoaches. De Monitor deed een telefonische rondgang langs tachtig zorggroepen en zeker de helft daarvan geeft aan de GLI niet te gaan aanbieden in januari.

Volgens De Monitor vinden artsen het landelijke budget veel te beperkt. Er kunnen te weinig mensen mee worden geholpen. Ook is het onduidelijk wat er gebeurt als het budget wordt overschreden.

Geen vliegende start.

Staatssecretaris Blokhuis laat in een reactie aan het televisieprogramma weten dat het afslankprogramma nog niet helemaal goed loopt. ,,We zien dat het op 1 januari 2019 in ieder geval niet de vliegende start heeft die we hadden gehoopt. Maar ik span mij er wel voor in om het in 2019 [...] tot een succes te maken. Dat zal in sommige regio’s later zijn dan gepland.’' Het budgetplafond mag volgens Blokhuis geen struikelblok zijn: ,,Het is geen keihard plafond. Als blijkt dat dit een succes wordt en we daar meer geld voor moeten reserveren, dan gaan we dat gesprek aan’', aldus Blokhuis tegen De Monitor.ARTIKEL: HOE HET IS OM DOOF TE ZIJN IN UTRECHT.
Bron: Redactioneel/Doof.nl.

Hoe toegankelijk zijn Nederlandse steden voor mensen met een beperking? In drie artikelen kijkt DUIC, De Utrechtse Internet Courant, hoe toegankelijk Utrecht is voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en mensen in een rolstoel. Welke uitdagingen komen zij tegen in de stad en wat gaat er goed?

Voor het tweede verhaal in hun serie sprak DUIC met Alma Gerritsen (52) om meer te leren over hoe het is om doof of slechthorend te zijn in Utrecht. In het artikel komt aan de orde welke invloed haar slechte gehoor heeft op haar leven en hoe toegankelijk Utrecht is voor doven en slechthorenden.

Onhandig.

Alma vertelt dat veel mensen niet begrijpen dat ze slecht hoort. Daardoor zijn er regelmatig misverstanden. ‘Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld een intercom,’ vertelt ze. ‘Dan bel je aan en dan zeggen ze iets. Soms zien zij jou op een camera, maar jij ziet hen niet. Dan sta je daar wat onhandig bij de deur. Dan zeg ik: “Ik weet niet of je wat zegt, maar ik ben doof en ik wil naar binnen”.’ Hetzelfde geldt voor slagbomen op parkeerterreinen waarbij je op een knop moet drukken. Volgens Alma zou dat visueler gemaakt kunnen worden.

Boos.

Het lastigste vindt ze echter ongepaste reacties van mensen. ‘Laatst zat ik in de trein op mijn mobiel te spelen, terwijl de trein nog bij een station stilstond. Ineens werd er hard op het raam geklopt door de conducteur. Toen bleek dat een deel van de trein bleef stilstaan en een deel verder ging. Dat was toch een heel akelig gevoel, zo’n man die boos was, terwijl ik me van geen kwaad bewust was. Hij stond aan de buitenkant, dus ik kon ook niet uitleggen dat ik doof ben.’

Welke ervaringen Alma nog meer heeft in Utrecht, kun je lezen in het volledige artikel op de website vanARTIKEL: NIEUW! MIDDAGTICKETS VOOR DE ZIEZO-BEURS 2019.
Bron: Redactioneel/ZieZo-beurs.

Op 15 en 16 maart 2019 vindt de 23ste editie plaats van de ZieZo-beurs. Het is dé landelijke Oogbeurs voor iedereen die niet of niet goed kan zien. De toegang is na voorregistratie op deze site gratis. U kunt uw gratis toegangskaarten aanvragen door hier te klikken.

Door op de knop hieronder te klikken, kunt u uw gratis toegangskaarten voor de ZieZo-beurs 2019 reserveren. U kunt er voor kiezen om op vrijdag 15 maart of zaterdag 16 maart naar de beurs te komen. Bestel uw kaarten om de beurs gratis te bezoeken!

Bij het reserveren van uw tickets voor de ZieZo-beurs kunt u vanaf dit jaar ook kiezen voor een middagticket.

Naar aanleiding het grote succes van de ZieZo-beurs in de afgelopen jaren, willen we als beursteam de drukte op de ZieZo-beurs graag nog beter reguleren. Daarom stellen we vanaf heden naast de reguliere dagtickets ook middagtickets beschikbaar, zo hopen we de piekmomenten qua drukte en toestroom van bezoekers ook beter te kunnen reguleren. Een middagticket geeft u entree tot de ZieZo-beurs vanaf 13 uur ’s middags tot het einde van de beursdag. De reguliere dagtickets geven net als in vorige jaren entree vanaf 10 uur tot het einde van de beursdag.

Maar, let op! Zowel de dagtickets als de middagtickets zijn dit jaar in beperkt oplage beschikbaar en daardoor geldt op = op. Wees er daarom snel bij om het ticket van uw keuze te reserveren! Op deze manier hopen we de belangstelling meer over de gehele beurs te kunnen verspreiden, waardoor we willen testen of de ZieZo-beurs zo in zijn geheel als rustiger kan worden ervaren.

Tip! Wie de meeste kans wil hebben op een zo rustig mogelijk beursbezoek, kan het beste ’s middags komen en dus een middagticket bestellen. De ervaring leert namelijk dat de ergste drukte vanaf 14 uur wegebt. Afgaande op de ervaringen uit vorige jaren, heeft u zodoende halverwege tot einde van de middag de meeste kans op rustigere momenten.ARTIKEL: KUN JE PINDA-ALLERGIE VOORKOMEN BIJ BABY'S MET ECZEEM?
Bron: Redactioneel/Zorg.nu/Dokters van Morgen [AVROTROS].

Antoinette is samen met baby Sepp en zijn ouders in het Diakonessenhuis in Utrecht. In dat ziekenhuis maakt allergoloog Marike Stadermann zich hard voor preventie van allergieën bij kinderen. De ouders van Sepp zijn bang dat hij een pinda-allergie ontwikkelt. Is zo'n allergie te voorkomen?

Leonie, de moeder van Sepp, vertelt waarom ze bang is dat haar kindje een allergie ontwikkelt: 'Ik heb zelf een pinda-allergie, en Sepp heeft een koemelk-allergie en last van eczeem. De kans dat hij een pinda-allergie krijgt is daarom vrij groot.' Bij Leonie is de allergie ernstig: als ze iets van pinda binnenkrijgt zwelt haar tong op, moet ze een EpiPen gebruiken en naar het ziekenhuis. 'Alles gaat dichtzitten'.

Bekijk de hele uitzending over het immuunsysteem

In het Diakonessenhuis werkt allergoloog Marike Stadermann. Zij zet zich in voor het voorkomen van allergieën bij kinderen. Ze onderzoekt Sepp, en ziet meteen zijn eczeem. Ze vertelt: 'Jullie hebben een kind dat risico loopt om allergisch te worden, door zijn eczeem. Normaal gesproken, wanneer kinderen geen eczeem hebben, is het de bedoeling dat ze in contact komen met melk, ei, pinda's, etc. Gewoon door deze producten zelf te eten. Op die manier komen de eiwitten via de darmen in contact met ons immuunsysteem. Dat is de bedoeling, en dan word je tolerant. Maar als je eczeem hebt, en de huid dus een ontsteking heeft, is er iets mis met de huidbarrière. Als de huidbarrière niet goed werkt, dan kan de voeding via de huid contact gaan maken met het immuunsysteem. Het immuunsysteem krijgt op zo'n moment een 'waarschuwing' en gaat zich wapenen tegen die eiwitten, door antistoffente maken. Bij kinderen met eczeem zit het immuunsysteem dus 'al klaar om te reageren', op bijvoorbeeld een eerste hapje pindakaas of ei.'

'Het is eigenlijk een race tegen de klok. Komt het eiwit via het maag-darmkanaal bij het kind, dan gaat het naar tolerantie. Of komt het via de huid? En daarom is het dus belangrijk om kinderen heel vroeg bepaalde stoffen te laten eten.'

Unieke aanpak: juist pinda's geven

In nieuw onderzoek is naar voren gekomen dat wanneer baby's met eczeem, die wél al allergische afweerstoffen hebben ontwikkeld, alsnog baat kunnen hebben bij het voorzichtig wennen aan het consumeren van pinda’s. Zo ontwikkelen zij minder snel een pinda-allergie. Dit gaat in tegen de bestaande adviezen. Marike Stadermann: 'Het idee was: als je het kinderen niet geeft, worden ze ook niet allergisch.' Het Diakonessenhuis is bezig met een unieke aanpak, waarbij baby's met eczeem dus juist pinda's worden toegediend.ARTIKEL: STEEDS MEER TRANSPLANTATIES, MAAR WACHTLIJST NOG NIET VERDWENEN.
Bron: Redactioneel/AD/ANP MediaWatch.

Zorgminister Bruno Bruins is blij met de ontwikkeling. ,,Maar er is nog steeds een wachtlijst. Alle aanleiding dus om aandacht te blijven vragen voor orgaandonatie. Ik zou graag willen dat meer mensen hun wens ten aanzien van donatie met hun naasten bespreken en vastleggen in het donorregister.”

Afgelopen jaar hebben 273 mensen na hun overlijden één of meer organen gedoneerd. Daaruit hebben in totaal 815 orgaantransplantaties plaatsgevonden tegen 710 in 2017.

"Ik zou graag willen dat meer mensen hun wens ten aanzien van donatie met hun naasten bespreken en vastleggen in het donorregis­ter."

Zorgminister Bruno Bruins.

Innovatieve technieken.

Het aantal transplantaties stijgt mede door het gebruik van innovatieve technieken, waardoor de conditie van organen verbeterd kan worden. Zo kan bijvoorbeeld vocht uit longen worden gehaald, waardoor de organen geschikt worden voor transplantatie. De techniek is mede gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Vanaf 1 juli 2020 treedt de nieuwe donorwet in werking. Iedereen vanaf 18 jaar wordt actief gevraagd de eigen keuze vast te leggen in het donorregister. Als je niet reageert dan word je vanaf dan geregistreerd als iemand die ‘geen bezwaar’ heeft tegen orgaandonatie.ARTIKEL: GEEN ROLSTOEL? GEEN ROL!
Bron: Redactioneel/OneWorld.

Acteurs zonder beperking moeten geen rollen jatten van acteurs mét beperking.

Het is niet oké dat verhalen over gehandicapte mensen verteld worden door scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs zónder beperking, zegt Xandra Koster. “Hoog tijd dat mensen met een beperking worden betaald voor het vertellen van hun verhaal.”

Vijftien procent van de wereldbevolking heeft een vorm van een beperking. In de Verenigde Staten zelfs een op de vijf personen. Toch zie je in Hollywoodfilms bijna geen gehandicapte mensen. Volgens een Amerikaanse private stichting die zich bezighoudt met inclusiviteit en validisme, gaat het slechts om 2 procent van alle rollen. En van dat kleine aantal rollen wordt 95 procent gespeeld door mensen zonder een beperking.

Zo speelt Bryan Cranston (Walter White in Breaking Bad) in de nieuwe film The Upside een man in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. In Amerika heeft dit tot veel weerstand geleid in de gehandicaptengemeenschap en Cranston heeft zich inmiddels zelfs openlijk verdedigd.

Aan de hand van de meest gehoorde argumenten een uitleg waarom dit een probleem is.

Houterige rolstoelgebruiker.

“Maar we willen gewoon de beste acteur voor de rol”

Dit ‘argument’ komt je misschien bekend voor: Rutte zei iets vergelijkbaars om het gebrek aan vrouwen in zijn kabinet te verdedigen.

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat iemand zonder beperking de handicap beter kan spelen dan een gehandicapte persoon zelf. Ik herken een acteur in een rolstoel die het niet gewend is meteen. Het hoepelen gaat houterig en met korte bewegingen, terwijl een echte rolstoelgebruiker mooie lange bewegingen maakt. Het ziet er gewoon heel knullig uit.

Een acteur in de musicalserie Glee vergat dat zijn karakter zijn benen niet kan bewegen.

De acteur die Artie speelt in de Amerikaanse musicalserie Glee vergat tijdens de opnames weleens dat zijn karakter zijn benen niet kan bewegen, waardoor diverse takes opnieuw opgenomen moesten worden. Dat probleem was er niet geweest met een acteur die echt verlamd was. Er zijn goede acteurs met een beperking. Maar net als op de reguliere arbeidsmarkt is het voor hen veel moeilijker om een plek te veroveren.

Als íemand dat weet is het Bryan Cranston wel. In de hitserie Breaking Bad speelde hij de vader van iemand met een beperking. Deze rol van zoon Flynn werd uitstekend vertolkt door RJ Mitte. Mitte heeft cerebrale parese (een aandoening van de hersenen die spasticiteit veroorzaakt). Bijzonder in Breaking Bad was ook dat de handicap van Flynn geen nadrukkelijke rol speelde in de serie. Het was een gegeven en dat was het. Dit is hoe representatie eruit zou moeten zien.

Mitte is een rolmodel voor gehandicapte kinderen. Ten tijde van de opnames en het uitzenden van Breaking Bad heeft Cranston zich opgeworpen als bondgenoot van gehandicapte acteurs. Maar nu noemt hij het een business decision om zelf de rol van een gehandicapte persoon te accepteren. Met zulke vrienden hebben mensen met een beperking geen vijanden nodig.

Niet aan de bak.

“Maar we willen een acteur met een grote naam”

Wie was Bryan Cranston voor hij beroemd werd? Elke grote acteur was ooit onbekend. Met niemendallen van rollen in niemendallige films en series. Krijgen gehandicapte acteurs nooit een rol, dan worden ze nooit groot in de industrie. En er zijn nauwelijks rollen voor mensen met een beperking. Voor reguliere rollen is het al helemaal lastig om als persoon met een beperking in aanmerking te komen. Acteurs zonder beperking verdienen veel geld als gehandicapt personage, terwijl acteurs met een beperking niet aan de bak komen.

Ook de Oscars zijn dol op films over gehandicapte personen, maar niet zo dol op gehandicapte acteurs. Uit het verleden kennen we veel voorbeelden van acteurs zonder beperking, die Oscar-nominaties kregen voor de rol van een persoon met een beperking. Denk bijvoorbeeld aan Dustin Hoffman in Rainman, Holly Hunter in The Piano en Gary Sinise in Forrest Gump. Als we naar de geschiedenis kijken lijkt een genomineerde 50 procent kans te hebben om te winnen als hij genomineerd is vanwege de vertolking van iemand met een beperking.

Acteurs zonder beperking ontvangen hun prijs op een rolstoelontoegankelijk podium.

Ook dit is een groot probleem voor de gehandicaptengemeenschap: het verhaal van mensen met een beperking wordt niet verteld omdat het een verhaal is dat verteld moet worden, het wordt uitgebuit door Hollywood om prijzen mee te winnen. Acteurs zonder beperking ontvangen hun prijs op een podium dat niet eens toegankelijk is voor iemand in een rolstoel, voor een verhaal dat geen recht doet aan de levens van echte gehandicapte mensen.

LEES HET HELE ARTIKEL OP ONEWORLD

OneWorld is onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld en dat kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer! Word vriend!ARTIKEL: HN-INFOPUNT: WELKE ZORG VALT ONDER DE WLZ?
Een HN-INFOrmateur beantwoord een ingezonden vraag.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"In een gesprek met onze huisarts adviseerde zij om eens te informeren naar zorg die onder de WLZ (Wet Langdurige Zorg) zou vallen. Maar welke zorg valt er nu binnen deze wet?"

Onze HN-informateur antwoord:

De Wlz vergoedt zorg aan kwetsbare ouderen en gehandicapten die blijvend behoefte hebben aan permanent toezicht en 24 uur per dag zorg in de nabijheid. Deze mensen krijgen meestal zorg in een instelling. Op grond van de Wlz kan ook thuis zorg worden verleend op basis van een Volledig Pakket Thuis (VPT) of een persoonsgebonden budget (pgb). Dit is echter alleen mogelijk als de zorg verantwoord is en als de kosten niet hoger zijn dan de opname in een instelling.

Daarnaast valt de zorg voor mensen die voor een behandeling op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in een instelling verblijven na drie jaar verblijf in de Zvw onder de Wlz. Bij deze cliëntengroep is sprake van verblijf in een instelling.

Wat houden de verschillende vormen van Wlz-zorg in?

Wlz geeft recht op een integraal pakket. Wanneer u echter een PGb gebruikt, kunt u bepaalde zorgvormen niet mjet PGB betalen. Hiervoor moet u dan op andere domeinen een beroep doen. Wlz zorg in PGB kan omvatten:

- begeleiding,
- persoonlijke verzorging,
- verpleging,
- dagbesteding
- vervoer naar en van de dagbesteding,
- huishoudelijke hulp06-48451194 (Jacqueline Schoonheim)ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Vandaag ingezonden door Hermien Mota.

Een man en een vrouw zijn 20 jaar getrouwd, en de man gaat met zijn vrouw mee om kleren te kopen voor een feest. De vrouw zoekt tussen de kleding, en de man staat maar een beetje achteraf te wachten tot z'n vrouw klaar is. Loopt de vrouw naar haar man: "Waarom doe je nou niet eens zoals vroeger? Toen hielp je me altijd met kleren uitzoeken." Zegt de man: "Ja, wat zoek je dan?" "Gewoon," zegt de vrouw, "iets dat past bij mijn gezicht." "Kijk dan schat," zegt de man, "er hangen toch plooirokken?"En dat was het weer voor vandaag. Maar we zijn snel bij je terug; morgen al.
Je kent HandicapNieuws... iedere (werk)dag 'uitgesproken' actueel voor gehandicapten, chronisch zieken én hun omgeving.
We wensen je nog een prettige dag en graag tot morgen.