Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: donderdag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

donderdag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

Je luistert naar HandicapNieuws UPDATE van donderdag 21 maart 2019.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Inspectie roept aantal bloeddrukmedicijnen terug.
Tweede Kamer: alle Q-koortspatiënten tegemoetkoming.
Reisvaccinaties, wat kosten die?
Minister Bruins over no deal Brexit: Desnoods ontheffing voor medisch hulpmiddel met Brits certificaat.
Zoektocht naar oorzaken tekorten sociaal domein.
GGZ Nederland blij met onderzoek naar ‘vergeten slachtoffers’.
Advies aan leden GGZ Nederland over verstrekking outcome informatie jeugd aan gemeenten.
Inzet van technologie: appeltje eitje?!
Inschrijving Onbeperkt070 gestart met ‘rollende high tea’ in Den Haag.
Iets meer tuberculosepatiënten in Nederland.
Participatiehuis Ermelo officieel geopend.
Omroep MAX zet Jan Slagter in als De Zorgwaakhond.
Rolstoelen in Winkelcentrum Leiderdorp voorbeeld voor anderen.
Soundscaping moet zorgen voor gezondere en stillere steden.
Invoering vermelding BIG-nummer.
Inspirerende lezing over de waarde van werk door Lex Burdorf.
Minder antidiabetica gebruikers.
Recht op huurtoeslag voor cliënten beschermd wonen.
Jeugd gooit met vuurwerk naar invalide persoon in rolstoel.
Zorg kan vaak ook buiten het ziekenhuis.
Oproep: affiniteit met zorg en ict, denk dan mee!
Waarom moet je bij MRI-scans tatoeages melden?
HN-INFOpunt: Hoeveel paracetamol of ibuprofen mag je slikken?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: INSPECTIE ROEPT AANTAL BLOEDDRUKMEDICIJNEN TERUG.
Een aantal medicijnen die worden gebruikt tegen een hoge bloeddruk worden teruggeroepen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zegt dat er een stof in zit die waarschijnlijk kankerverwekkend is.

Het gaat om medicijnen met de werkzame stof losartan. Patiënten die de verdachte pillen slikken, krijgen zelf een oproep van hun apotheek om ze terug te brengen en om te ruilen voor iets anders. Patiënten moeten in elk geval niet uit zichzelf stoppen met gebruik van het medicijn, zegt de inspectie.

De hoeveelheid 'ongewenste stof' in de medicijnen is gering. Volgens de inspectie is de kans dan ook klein dat mensen door het gebruik ervan daadwerkelijk kanker krijgen.

Hartfalen en nierbescherming.

Medicijnen met losartan worden niet alleen voorgeschreven voor de behandeling van hoge bloeddruk, maar ook bij hartfalen en voor de bescherming van nieren bij een bepaald type diabetes.ARTIKEL: TWEEDE KAMER: ALLE Q-KOORTSPATIËNTEN TEGEMOETKOMING.
Bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

De Tweede Kamer blijft erbij dat alle Q-koortspatiënten in aanmerking moeten komen voor een tegemoetkoming. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) moet op zijn minst de mogelijkheid onderzoeken voor een verruiming van de huidige regeling, die alleen geldt voor mensen die tijdens de epidemie tussen 2007 en 2011 besmet zijn geraakt. Zelf gaf de bewindsman vorige week aan daar niets voor te voelen.

Patiënten die zich voor 1 februari hebben gemeld, en aan de voorwaarden voldoen, kunnen rekenen op een bedrag van 15.000 euro. Bruins is de Kamer al ter wille geweest door ook mensen die zich nu nog melden in aanmerking te laten komen, maar alleen als zij de ziekte in de genoemde periode hebben opgelopen. Een Kamermeerderheid wil dat de minister ook die voorwaarde laat vallen, ook omdat de ziekte al in 2005 opdook.

Tijdens de uitbraak raakten ruim 4000 mensen besmet met Q-koorts, een ziekte die zijn oorsprong vindt bij geiten. Tot nu toe zijn 95 patiënten overleden. De tegemoetkomingsregeling is ingesteld omdat de overheid pas laat maatregelen nam om verspreiding tegen te gaan.ARTIKEL: REISVACCINATIES, WAT KOSTEN DIE?
Bron: Redactioneel/Zorg.nu [AVROTROS].

Ga je binnenkort op vakantie buiten Europa? Dan is het verstandig om voor vertrek te checken of je reisvaccinaties nodig hebt. Sommige landen verplichten bepaalde vaccinaties en in andere landen worden ze aanbevolen. Wat kosten deze vaccinaties eigenlijk?

In een aantal Afrikaanse landen, het Midden-Oosten, Azië en Midden- en Zuid-Amerika, worden reisvaccinaties vaak geadviseerd.

Verschillende prijzen van consult en vaccinaties.

De prijzen voor consulten en vaccinaties lopen nogal uiteen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Dat komt doordat apothekers en GGD-locaties zelf de prijzen bepalen. 'De verschillen tussen GGD's hebben mogelijk te maken met de overheadkosten, zoals de huurkosten van een ruimte', meldt Atie Pijtak, arts Infectieziektebestrijding en reizigersgeneeskundige bij GGD regio Utrecht.

Vaccinaties worden soms verplicht.

Een land bepaalt zelf of vaccinaties verplicht zijn. Verplichte vaccinaties zijn meestal bedoeld om de bevolking te beschermen tegen eventuele besmettelijke ziekten van buitenaf. Voor een groot deel van Afrika en voor een paar Zuid-Amerikaanse landen is de vaccinatie voor gele koorts verplicht. Voor gemiddeld 41 euro kan je deze vaccinatie halen. De precieze prijs hangt dus af van de GGD-locatie of apotheek.

Ook komt cholera vaak voor op het lijstje 'verplichte vaccinaties'. Tegen cholera hoef je echter geen vaccinatie te halen. Deze vaccinatie geeft namelijk geen garantie en de kans op cholera is minimaal. Om bepaalde Afrikaanse landen binnen te komen, kan je gratis een stempel halen bij de GGD of apotheek. Deze stempel is bedoeld om problemen bij de douane te voorkomen. Op de stempel staat: 'cholera medically not indicated'.

Geadviseerde vaccinaties.

Veel vaccinaties, voor onder andere Hepatitis A + B, DTP en rabiës, worden aanbevolen te halen voor vertrek.

DTP (difterie, tetanus en polio)

Voor DTP krijgen de meeste kinderen op hun negende jaar een inenting. Heb je deze vaccinatie niet gehad? Dan worden drie inentingen aanbevolen voor vertrek naar een land buiten Europa. Je kan hem dan voor gemiddeld 29 euro per stuk halen als je op reis gaat.

'De DTP-vaccinatie beschermt tegen drie ziekten: difterie, tetanus en polio. Wanneer een kind een volledige basisserie uit het Rijksvaccinatieprogramma heeft gehad, geeft dit kinderen levenslange bescherming tegen polio. Voor tetanus en difterie biedt de vaccinatie 10 jaar bescherming. Difterie komt in Nederland niet meer voor, tetanus is vooral een risico na een verwonding. Als je in het ziekenhuis of bij de huisarts komt na een verwonding, wordt er indien nodig een boostervaccinatie gegeven', aldus Atie Pijtak.

Hepatitis A en B.

Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht, is een ontsteking in de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Je kan dit virus oplopen door besmet voedsel te eten en door drinkwater. Na één prik ben je voor één jaar beschermd tegen hepatitis A. Als je een tweede prik neemt, minimaal zes maanden na de eerste, ben je voor 30 jaar beschermd. Deze vaccinaties kan je voor gemiddeld 60 euro per stuk halen.

Hepatitis B is een infectie, die net als hepatitis A in de lever komt. Via bloed en sperma kan dit virus overgedragen worden. Na drie prikken ben je voor je leven beschermd tegen hepatitis B. Om dit zeker te weten is het verstandig als je één tot drie maanden na het laatste vaccin laat bloedprikken. Deze vaccinaties kosten gemiddeld 43 euro per stuk.

Rabiës.

Rabiës, ook wel hondsdolheid, is een infectie in de hersenen. Deze infectie kan je oplopen door gekrabt, gebeten of in een wond gelikt te worden door van een besmet dier. De infectie is heel erg gevaarlijk en lijdt vrijwel altijd tot de dood. Je bent voor twee jaar beschermd na twee inentingen. Deze zijn voor gemiddeld 82 euro per stuk te halen.

Malaria.

Malaria is een ziekte die je kan oplopen door gebeten te worden door een malariamug. Deze mug spuit parasieten in je bloed. Deze ziekte komt net als veel andere 'reisziekten' veel voor in de tropen. Hier wordt aanbevolen malariapillen mee te nemen. Klachten die je kan krijgen door malaria lijken veel op griep. Deze klachten kunnen veel later pas optreden. Meld het daarom bij griepklachten ook altijd als je in de tropen bent geweest.

Prijzen voor malariapillen kunnen heel erg verschillen. Er zijn verschillende soorten malariapillen en apotheken bepalen hiervoor zelf de prijzen. Voor een recept en prijsindicatie kun je daarom het beste naar een GGD-locatie of huisarts gaan voor vertrek.

Zes weken voor vertrek.

Artsen raden aan om ongeveer zes weken voor vertrek de vaccinaties te halen, omdat het lichaam soms tijd nodig heeft om antistoffen aan te maken. Ook kan er tijdens een consult worden besloten dat er meerdere vaccinaties nodig zijn. 'Bijvoorbeeld als je de DTP-vaccinatie als kind nooit hebt gehad. Dan geven we voor de reis minimaal twee vaccinaties', meldt Pijtak. Neem daarom je reisschema mee naar het consult.

Waar haal je de vaccinaties?

Op verschillende plekken zijn reisvaccinaties te halen. De GGD biedt alle vaccinaties aan die worden verplicht en aanbevolen en laat per regio een tarievenlijst zien. Last minute vaccinaties

Wil je last minute nog een vaccinatie halen? Dan kan je op Schiphol bij de KLM Travel Clinic. 'Voor de vaccinatie tegen gele koorts geldt voor sommige landen dat deze verplicht is en minimaal 10 dagen voor aankomst in het land gegeven moet zijn', voegt Pijtak toe.

De website van Amsterdam Travel Clinic laat zien in welke landen je welke vaccinaties nodig hebt. Voor een consult kun je hier een afspraak maken.

Vergoeding door zorgverzekering.

Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden vaccinaties. Kijk daarom bij je eigen verzekering goed wat er wel en niet vergoed wordt en tot welk bedrag.

Liever geen vaccinaties?

Zonder de verplichte vaccinaties mag het land weigeren je toe te laten. Besluit je om de aanbevolen vaccinaties niet te nemen? Kijk dan op reis uit met gewassen groenten, rauw vlees, kraanwater en contact met (wilde) dieren.ARTIKEL: MINISTER BRUINS OVER NO DEAL BREXIT: DESNOODS ONTHEFFING VOOR MEDISCH HULPMIDDEL MET BRITS CERTIFICAAT.
Bron: Redactioneel/Rijksoverheid.

Bij een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder terugtrekkingsakkoord (no deal scenario) is alles erop gericht dat de zorg in Nederland daar zo min mogelijk hinder van ondervindt. Het waarborgen van de continuïteit van de zorg staat voorop, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Bruins maant producenten van medische hulpmiddelen met een Brits CE-certificaat opnieuw tot haast bij het omzetten van de registratie. In uiterste gevallen zal Nederland omwille van de volksgezondheid ontheffingen verlenen, zodat operaties of behandelingen gewoon door kunnen gaan.

Hoewel veel medische hulpmiddelen met een Brits certificaat de afgelopen weken met succes zijn overgezet naar een registratie in één van de EU27-lidstaten, is het onwaarschijnlijk dat fabrikanten ook voor de resterende hulpmiddelen nog voor eind maart de registratieprocedure kunnen doorlopen. Om te voorkomen dat dit tot problemen leidt, zal minister Bruins in het belang van de patiënt en alleen in uitzonderlijke gevallen ontheffingen verlenen. Nieuwe voorraden van cruciale medische hulpmiddelen met een Brits CE-certificaat, die na een no deal Brexit worden geproduceerd, kunnen dan toch worden gebruikt.

Minister Bruins: “Ondanks herhaalde oproepen zijn er nog steeds fabrikanten die de situatie onderschatten. Dat is zorgelijk. Tegelijkertijd is het natuurlijk niet zo dat de operatiehandschoenen, bloedtesten of één van de vele andere hulpmiddelen met een bestaand Brits CE-certificaat van de ene op de andere dag onveilig zijn geworden. Dit mag dus ook niet leiden tot uitstel van behandelingen en operaties. Met de ontheffing krijg ik zicht op de producten waarom het gaat. Ik heb de Europese Commissie opgeroepen tot een gecoördineerde aanpak van eventuele tekorten. Indien nodig zal ik in uitzonderlijke situaties zelf ontheffingen verlenen. Daarbij gelden uiteraard strakke voorwaarden.”

In de brief aan de Tweede Kamer meldt minister Bruins ook dat er voor de geneesmiddelen op het eerder opgestelde overzicht met de 50 meest kritieke medicijnen al een oplossing is gevonden of in voorbereiding is. Het gaat hier om medicijnen waarbij, naar het oordeel van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, na een no deal Brexit mogelijk problemen kunnen ontstaan. Voor een aanzienlijk deel van de producten uit het overzicht kan de fabrikant voor eind maart alsnog aan de Europese wettelijke eisen voldoen. In andere gevallen worden voorbereidingen getroffen in de vorm van ruimere voorraden, ontheffingen, tijdelijke vergunningen en apothekersbereidingen. Ook wordt gekeken naar onconventionele maatregelen, bijvoorbeeld voor het geval er tekorten zouden ontstaan door logistieke problemen aan de grens. Om ‘hamsteren’ en marktspeculaties te voorkomen wordt niet bekendgemaakt om welke medicijnen er op het overzicht staan.

Minister Bruins: “Het ministerie, het CBG, de Inspectie en tal van andere partijen in de zorg doen er alles aan om te voorkomen dat er voor patiënten problemen ontstaan als gevolg van een no deal scenario. Dat kan wellicht wat improvisatie vergen, maar een no deal Brexit is ook zonder precedent. Nederland is optimaal voorbereid om bij eventuele onwenselijke gevolgen snel en adequaat op te kunnen treden.”ARTIKEL: ZOEKTOCHT NAAR OORZAKEN TEKORTEN SOCIAAL DOMEIN.
Bron: BinnenlandsBestuur/Yolanda de Koster.

Zo’n tien gemeenten verwacht de visitatiecommissie financiële beheersbaarheid sociaal domein tot aan het einde van het jaar te kunnen visiteren. Voornaamste doel is het boven tafel krijgen van de belangrijkste oorzaken van tekorten in het sociaal domein. De visitaties moeten daarnaast leiden tot aanbevelingen die voor alle gemeenten bruikbaar zijn. Een interview met voorzitter Marjanne Sint.

Tien gemeenten, is dat niet wat weinig gezien de noodkreten en signaen over forse tekorten van veel gemeenten?

‘Het zou kunnen dat het uiteindelijk gaat stormlopen, dat is op dit moment nog moeilijk te voorspellen. De VNG en Binnenlandse Zaken hebben besloten de visitatiecommissie in eerste instantie tot het einde van dit jaar in te stellen. Het zou best kunnen dat er uiteindelijk veel meer behoefte is aan visitaties. Dat moet de praktijk uitwijzen. Er heeft al een aantal gemeenten belangstelling getoond, maar er zijn nog geen officiële aanmeldingen.’

Wat denkt u aan te treffen bij gemeenten?

‘Daar ben ik wel heel erg benieuwd naar. Ik lees ook de berichten dat er een flink aantal gemeenten, uit mijn hoofd een kleine honderd, te kampen heeft met hele forse overschrijdingen in het sociaal domein. Wij willen met gemeenten bespreken wat daar onder en achter zit. Als voorbeelden: Zit ‘m dat in de verdeelsystematiek, heeft het te maken met de manier waarop de gemeente beleidskeuzes heeft gemaakt of kun je het herleiden tot het type afspraken dat is gemaakt met aanbieders over bijvoorbeeld korte wachtlijsten. Kloppen zorgaanbieders bij gemeenten aan met de boodschap “wij hebben meer kinderen behandeld dan u had toegestaan” en waar zit ‘m dat dan in. Kortom: is er voldoende grip op overschrijdingen, waarbij natuurlijk altijd spanning zit tussen enerzijds de zorgplicht voor kwetsbare mensen en anderzijds beschikbare middelen. Ik ben benieuwd of wij boven water krijgen welke afwegingen gemeenten daarin maken.’

Hoe gaat de visitatiecommissie te werk?

‘Het is een intensief traject waar een heel voorbereidingstraject aan zit. De uiteindelijke visitatie wordt voorbereid door een expertgroep (waarin onder meer AEF, KPMG en deskundigen uit een aantal gemeenten deel van uitmaken, red). Die expertgroep analyseert gegevens die gemeenten moeten aanleveren, zoals beleidsstukken en financiële rapportages. Zij moet ook de initiële vraag aan de visitatiecommissie formuleren. Op basis van dit voorwerk gaan wij verdiepende gesprekken voeren. Als er financiële problemen zijn, worden die uitvoerig onder de loep genomen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de sturingsinstrumenten die worden gebruikt. Kies je voor trajectbekostiging, stuur je op uitstroom of hanteer je het p x q-systeem (prijs maal hoeveelheid, red) en tot wat voor effecten leidt dat. En hoe zou je, op grond van de inrichtingskeuzes die de gemeente heeft gemaakt, aan knoppen kunnen draaien om het tekort terug te dringen. Maar we willen ook op zoek gaan naar dingen die goed lopen. Waarbij de betreffende gemeente laat zien dat zij weet waar de knoppen zitten en weet te bewerkstelligen dat de beleidskeuzes die aan de voorkant zijn gemaakt aan de achterkant, ook in financieel opzicht, het gewenste resultaat hebben.’

Wat gebeurt er na de visitatie?

‘Op basis van het voorwerk van de expertgroep en de verdieping door de visitatiecommissie wordt per gemeente een rapportage gemaakt met conclusies en aanbevelingen. Alle rapporten van de visitatiecommissie worden in een brede klankbordgroep besproken. (Daarin zitten vertegenwoordigers van de ministeries van BZK, VWS, SZW en JenV, gemeentekoepel VNG en twee gemeenten, red). Die kijkt ook welke onderdelen van belang zijn voor andere gemeenten.

Is er een

‘Er is geen zak met geld.’

Zijn de rapportages bedoeld om als gemeenten straks te lobbyen voor meer geld?

‘De visitatiecommissie is absoluut geen lobbygroep. Het zou natuurlijk kunnen dat je op basis van tien rapporten patronen ontdekt, constateert dat iets heel opvallend is dat kennelijk in alle gemeenten speelt. Mogelijk hebben we dan een stelselvraag te pakken. Dan is het aan de ministeries om daar al dan niet mee aan de slag te gaan.’

Wat is jullie hoofddoel?

‘We willen vooral de oorzaken boven tafel krijgen waarom sommige gemeenten tekorten hebben en anderen erin slagen binnen de begroting te blijven. Ook willen we dat gemeenten leren van elkaars ervaringen. Op basis van die ervaringen destilleren wij suggesties en aanbevelingen die andere gemeenten weer kunnen helpen bij hun inhoudelijke beleidskeuzes en vooral de daaruit voortvloeiende financiële consequenties. We willen gemeenten adviseren hoe zij tot een systeem kunnen komen van financiële beheersbaarheid, gegeven de beleidskeuzes die zij hebben gemaakt.’ARTIKEL: GGZ NEDERLAND BLIJ MET ONDERZOEK NAAR ‘VERGETEN SLACHTOFFERS’.
Bron: Redactioneel/GGZ Nederland.

De Stichting Vergeten Slachtoffers en NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies zijn 14 maart officieel gestart met het onderzoek naar instellingen voor psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Jacobine Geel, voorzitter GGZ Nederland: ‘Volgens een joodse zegswijze sterft een mens tweemaal: eenmaal als hij overlijdt, de tweede keer wanneer hij wordt vergeten. Doorgaans verzetten we ons tegen die tweede dood door te herdenken. Maar in het geval van de mensen om wie het gaat in het onderzoek, realiseren we ons dat zij soms al voor hun eerste dood vergeten waren. Zij zijn ´opgelost in de tijd´. We weten soms nog van hun bestaan, maar we zijn hun spoor bijster geraakt.’

Dit gaat op voor de duizenden psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke handicap, die in de periode 1940-1945 door ondervoeding, ziekte of gebrek zijn overleden. Het onderzoek brengt de ontwikkelingen in de instellingen tijdens de bezetting systematisch in kaart. De leidende vraag daarbij is wat de gevolgen waren van de bezetting voor de patiënten in de psychiatrie en de gehandicaptenzorg. Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre nationaalsocialistische opvattingen over psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking een aanwijsbare rol hebben gespeeld in het beleid binnen de instellingen.

We hebben allemaal een verantwoordelijkheid in het bespreekbaar maken van psychische aandoeningen. Het stigma bestaat helaas nog steeds en belemmert mensen om mét hun kwetsbaarheid de weg te vinden naar herstel. Die bewustwording vergroten en daarmee de belemmeringen weghalen is een belangrijke opgave voor GGZ Nederland.

Jacobine Geel: ‘Om die reden ben ik in zekere zin´blij´ met wat het onderzoek naar vergeten slachtoffers tot dusver aan de vergetelheid ontrukte, en zie ik uit naar de inzichten die het landelijke onderzoek gaat opleveren. Wij moeten deze gevaarlijke herinnering koesteren, want vergeten is een luxe die we ons niet kunnen veroorloven.’ARTIKEL: ADVIES AAN LEDEN GGZ NEDERLAND OVER VERSTREKKING OUTCOME INFORMATIE JEUGD AAN GEMEENTEN.
Bron: Redactioneel/GGZ Nederland.

In diverse regio’s vragen gemeentes aan zorgaanbieders om uitkomstinformatie uit de individuele behandeling op persoonsniveau te leveren aan de gemeente. Leden van GGZ Nederland hebben zorgen over de privacy van hun cliënten en leggen GGZ Nederland de vraag voor of de gemeentes in hun recht staan.

GGZ Nederland ziet hiervoor, net als andere aanbieders van jeugdzorg, geen legitimatie in de relevante wetten. GGZ Nederland vindt het wel van groot belang dat aanbieders van zorg aan jeugd en de gemeente, immers financier van en verantwoordelijk voor de zorg, samenwerken om vraag en aanbod (kwantitatief en kwalitatief) goed op elkaar af te stemmen en te evalueren. Uitkomstinformatie kan hierbij van grote waarde zijn. Daarbij gaat het echter om trends in de uitkomstinformatie; inzage in uitkomstindicatoren op persoonsniveau is hiervoor niet nodig. Voor de gemeentes bestaan, binnen de wet, diverse mogelijkheden voor het verkrijgen van uitkomstinformatie.

GGZ Nederland adviseert haar leden om zich niet contractueel te binden aan het leveren van uitkomstinformatie uit de individuele behandeling op persoonsniveau, en met de gemeente, binnen de wettelijke mogelijkheden, te komen tot andere afspraken over inzage in de uitkomstindicatoren.

Op de website van het Nederland Jeugdinstituut vindt u een dossierpagina met veel informatie over het werken met outcome-indicatoren bij zorg voor jeugd. De informatie die u hier vindt is besproken en getoetst in de Begeleidingscommissie Outcome, waaraan de brancheorganisaties van aanbieders van zorg voor jeugd (dus ook GGZ Nederland), verschillende gemeentes/ gemeentelijke samenwerkingsverbanden, het ministerie van VWS en het CBS deelnemen, onder voorzitterschap van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten.

Op de site vindt u ook een overzicht van de routes voor het aanleveren van outcome-indicatoren.ARTIKEL: INZET VAN TECHNOLOGIE: APPELTJE EITJE?!
Bron: Redactioneel/Bartiméus.

Mensen met een visuele en verstandelijke beperking kun je zo veel meer beleving en zelfstandigheid bieden met producten die in elke elektronicashop te koop zijn! Bartiméus laat het vandaag, donderdag 21 maart, zien op het jaarlijkse EMB-congres voor ouders en begeleiders van mensen met een ernstige meervoudige beperking.

Technologische innovatie in de zorg hoeft niet altijd gepaard te gaan met kostbare ontwikkeltrajecten. Vaak kun je met bestaande consumentenelektronica een goede oplossing bieden voor de hulpvraag van een cliënt. Collega's van Bartiméus FabLab zijn dagelijks bezig met slimme toepassingen: high tech én eenvoudige technologie.

Wat te denken van de ‘Jooki’ geluidsspeler. Hiermee is het mogelijk om muziek te beluisteren van bijvoorbeeld Spotify, wat voor veel mensen met een beperking niet makkelijk te bedienen is.

Of een ‘Neckwear’ speaker, een speaker die je om de nek draagt. Hierdoor beleef je muziek of andere audio in een eigen ‘bubble, maar blijf je wel in contact met de buitenwereld. Anders dan bij een koptelefoon blijven de oren vrij, wat voor mensen met een visuele beperking belangrijk is.

Het zijn voorbeelden van draagbare consumententechnologie die cliënten in staat stellen om te genieten en mee te doen, mét behoud van zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Meer verrassende mogelijkheden van eenvoudige technologie kan iedereen aanstaande donderdag zelf ervaren bij Bartiméus op het EMB-congres in Zwolle. Laat je inspireren door onze collega’s van FabLab bij de Bartiméusstand en de workshop ‘Appeltje Eitje: inzet van technologie bij EMB’ARTIKEL: INSCHRIJVING ONBEPERKT070 GESTART MET ‘ROLLENDE HIGH TEA’ IN DEN HAAG.
Bron: Redactioneel/Doof.nl.

Voorbijgangers op de Lange Vijverberg in Den Haag werden op dinsdag 19 maart verrast met een bijzondere high tea: zij kregen thee en hapjes aangeboden in een rolstoel. Met deze ludieke actie gaf Stichting Voorall het startschot voor de inschrijvingen voor de Onbeperkt070-prijs, die in juni van dit jaar wordt uitgereikt.

Door voorbijgangers aan te laten schuiven bij de ‘rollende high tea’, werd het thema van dit jaar uitgedragen: ‘Onbeperkt Gastvrij’. Op 14 juni 2019 wordt de Onbeperkt070-prijs uitgereikt aan het beste initiatief of idee dat Den Haag toegankelijker maakt voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking en/of een chronische ziekte. Stichting Voorall roept Hagenaars op massaal goede ideeën te delen of mooie initiatieven aan te dragen via onbeperkt070@voorall.nl.

De deadline voor het indienen van ideeën is 20 mei 2019. Het winnende idee of initiatief ontvangt 7500 euro; de tweede plaats krijgt de aanmoedigingsprijs ter waarde van 2500 euro.

Toegankelijke stad.

Als internationale stad van vrede en recht staat Den Haag als geen ander open voor haar bewoners en bezoekers. Met het oog op de Invictus Games én de Special Olympics Nationale Spelen die in 2020 in de stad georganiseerd worden, streeft Onbeperkt070 dit jaar naar onbeperkte gastvrijheid. In het kader van het thema ‘Onbeperkt Gastvrij’, nodigde rolstoelgebruiker Ferry Rouw (op de foto links) voorbijgangers op het Korte Voorhout uit aan te schuiven bij zijn rolstoel-hightea. ‘We wilden niet alleen opvallen door het organiseren van de high tea,’ zegt projectleider Kim Hamatee, ‘maar we wilden ook de dialoog aangaan met voorbijgangers. Door hen plaats te laten nemen in een rolstoel, wilden we hen bewust maken van het belang van een gastvrije en toegankelijke stad.’

Wim Carabain, directeur van Stichting Voorall, licht toe: ‘Voor Stichting Voorall heeft gastvrijheid meerdere betekenissen. Wij willen dat zowel bewoners met een beperking als bezoekers met een beperking zich welkom voelen in Den Haag. Dit betekent dat iedereen zich zonder obstakels moet kunnen verplaatsen. Den Haag heeft voor het verbeteren van de toegankelijkheid van de stad al veel gedaan, maar er valt nog meer te doen. Om de gemeente daarbij te helpen gaan we dit jaar wederom op zoek naar voorbeelden en ideeën om de toegankelijkheid verder te verbeteren.’

Maak Den Haag gastvrijer!

Stichting Voorall roept alle Hagenaren op om mooie initiatieven en ideeën op het gebied van een toegankelijker en gastvrijer Den Haag aan te dragen, klein én groot. Deze ideeën kunnen tot en met maandag 20 mei worden ingediend via onbeperkt070@voorall.nl. Een vakjury, bestaande uit zowel afgevaardigden van verschillende organisaties als cliëntvertegenwoordigers en ervaringsdeskundigen, beoordeelt de genomineerden en kiest vervolgens de beste inzendingen uit.

Op 14 juni wordt in Hilton The Hague bekendgemaakt welk initiatief de Onbeperkt070-prijs wint en wie de 7500 euro ontvangt ter ondersteuning van het idee of initiatief. Daarnaast ontvangt de runner up de aanmoedigingsprijs met een ondersteunend bedrag van 2500 euro en wordt er een officiële eervolle vermelding uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar het idee om in de Sportcampus Zuiderpark de Mobilitheek te openen, waar mensen met een beperking beweeg- en sporthulpmiddelen kunnen lenen.

Meer informatie over de procedure en inschrijving is te vinden op www.onbeperkt070.nl.

Over Schting Voorall.

Voorall is een stichting die de belangen van Hagenaars met een beperking behartigt. Voorall werkt voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking en/of een chronische ziekte in Den Haag, voor de organisaties die zich sterk maken voor hun belangen, maar ook voor degenen die zich daarbij niet hebben aangesloten. Ga voor meer informatie naar www.voorall.nl.ARTIKEL: IETS MEER TUBERCULOSEPATIËNTEN IN NEDERLAND.
Bron: Redactioneel/RIVM.

In 2018 waren er 806 tbc tuberculose -patiënten in Nederland. Dit is 3% meer dan in 2017 (784).

469 tbc-patiënten hadden longtuberculose, waarvan 204 de meest besmettelijke vorm (open tuberculose). Bij de overige 337 patiënten presenteerde de tbc zich buiten de longen. Dit blijkt uit de kerncijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ).

Het grootste deel van de Nederlandse tbc-patiënten komt uit landen waar tuberculose veel voorkomt. In 2018 komt de grootste groep tbc-patiënten uit Eritrea. De behandeling van tbc bestaat uit een combinatie van verschillende soorten antibiotica. Bij zeven patiënten kwam een ernstige vorm van resistentie tegen antibiotica voor.

Bij 1.375 personen is in 2018 een latente tuberculose-infectie gemeld. Dat betekent dat je wel besmet bent geraakt met de tbc-bacterie maar er niet ziek van bent.

Wat is tuberculose?

Tuberculose is een meldingsplichtige infectieziekte en wordt veroorzaakt door een bacterie. Mensen kunnen de bacterie lang bij zich dragen zonder er ziek van te worden (latente tbc-infectie). Later kan de ziekte alsnog optreden. Asielzoekers en immigranten uit landen waar tbc veel voorkomt, worden bij binnenkomst in Nederland gescreend op de ziekte.

Behandeling.

Tuberculose is meestal goed te behandelen met antibiotica. De behandeling duurt lang. Patiënten moeten minimaal zes maanden dagelijks medicijnen innemen.

Wereld Stop Tuberculose Dag.

Op 24 maart 2019 is het Wereld Stop Tuberculose Dag. Deze dag is bedoeld om bewustwording te creëren over de wereldwijde verspreiding en bestrijding van tuberculose. KNVC tuberculosefonds Tuberculosefonds lanceert dan een nieuwe publiekscampagne op www.TBCvrij.nlARTIKEL: PARTICIPATIEHUIS ERMELO OFFICIEEL GEOPEND.
Bron: Redactioneel/Cedris.

Op donderdag 14 maart heeft Wethouder Leo van der Velde het Participatiehuis Ermelo, aan de Paul Krugerweg 43, officieel geopend.

Hij opende met de volgende woorden: ‘Met het Participatiehuis hebben we goud in onze handen. Mensen kunnen hier een traject volgen en zo begeleid worden naar werk. Het bedrijfsleven zit te springen om mensen. Het is van groot belang dat mensen niet thuis zitten, maar participeren en begeleid worden naar werk.’

Handafdruk op een boom.

Wethouder van der Velde opende het Participatiehuis Ermelo door het plaatsen van een handafdruk. Op een wand is een boom geschilderd zonder bladeren. De bladeren van de boom zullen worden gevormd door een handafdruk van mensen die verbonden zijn aan het Participatiehuis. De boom is de basis die we in het Participatiehuis voor mensen neerzetten en waar vanuit we samen bouwen aan een betere toekomst. Van der Velde plaatste als openingshandeling de eerste handafdruk. Hij kon kiezen uit vier verschillende kleuren: groen, geel, blauw of rood. Van der Velde: ‘Ik kies de kleur rood, omdat we ons met het nodige vuur in moeten zetten voor de doelgroep die ons lief is!’

Werken leer je door te werken.

Het Participatiehuis is een onderdeel van Inclusief Intervens. Unitmanager Angela ten Hoven sprak ook tijdens de opening: ‘Ruim 2 jaar geleden zijn we op deze locatie in Ermelo gestart met het in kaart brengen van werknemersvaardigheden. Eind 2018 kwam vanuit Meerinzicht Sociaal Domein (samenwerking tussen gemeente Ermelo, Harderwijk en Zeewolde) de vraag om ook iets te kunnen betekenen voor de doelgroep die een grote afstand heeft tot de arbeidsmarkt.’

Sociale zelfredzaamheid.

Ze vervolgde: ‘We richten ons bij deze doelgroep op het in kaart brengen en vergroten van de sociale zelfredzaamheid. Met deze toevoeging is het Participatiehuis in Ermelo een volwaardig Participatiehuis geworden, waar mensen serieus worden genomen, waar je mag zijn wie je bent en waar hard gewerkt wordt aan persoonlijke doelen. Het Participatiehuis is de start voor de route naar werk of participatie naar vermogen.’

Wat is een Participatiehuis?

Het is niet voor iedereen mogelijk om direct aan het werkende leven te beginnen. Sommige mensen hebben daar iets meer hulp en begeleiding bij nodig. Bij het Participatiehuis Ermelo kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verschillende activiteiten en programma’s volgen, om zo in een veilige omgeving arbeidsgewenning en werkritme op te doen. Iedere kandidaat heeft een individueel traject. Hierdoor zetten zij de eerste stap om weer deel te nemen aan een werkend bestaan of sociale activiteit.

Naast de gemeente Ermelo maken ook de gemeente Putten en Nijkerk inmiddels steeds meer gebruik van de mogelijkheden die in Ermelo geboden worden om werkzoekenden te laten participeren. Inclusief Intervens heeft ook een Participatiehuis in Harderwijk en Oldebroek.ARTIKEL: OMROEP MAX ZET JAN SLAGTER IN ALS DE ZORGWAAKHOND.
Bron: Redactioneel/MAXvandaag/OmroepMAX.

De zorg staat steeds vaker in hoge mate onder druk. Dat is niet alleen het gevolg van politieke besluitvorming, maar ook van de keuzes van zorgverstrekkers en van de steeds groter wordende invloed van zorgverzekeringen. Wat is er waar van verhalen die rondgaan over misstanden in de zorg?

Hoe staat het ervoor met de patiënt die afhankelijk is van goede zorg? Patiënten zijn vaak de dupe en daarmee ook hun familie en mantelzorgers. Dat geldt ook voor de mensen op de werkvloer, de zogenaamde 'handen aan het bed'. Er zijn wachtlijsten, er is een personeelstekort en een hoge werkdruk: allemaal factoren die kunnen leiden tot grote problemen.

Jan Slagter begeeft zich in de vaak ondoordringbare gangen van het hedendaagse zorgstelsel. In elke aflevering worden 2 zaken aan de orde gesteld die staan voor een groter probleem in de zorg, zoals bureaucratie of te weinig handen aan het bed en de consequenties daarvan. Met behulp van een verborgen camera of audio-opnames wordt blootgelegd waar het misgaat in de zorg. Jan Slagter confronteert de verantwoordelijke partij en probeert tot een oplossing te komen.ARTIKEL: ROLSTOELEN IN WINKELCENTRUM LEIDERDORP VOORBEELD VOOR ANDEREN.
Bron: Redactioneel/Leidsch Dagblad/ANP MediaWatch.

Het begon allemaal met een nare smak die Annelies Hoedt maakte bij de Winkelhof, waardoor zij in de kreukels raakte en niet langer haar halfzijdig verlamde zus Marielle met haar rolstoel kon ophalen in verpleeghuis Leythenrode voor hun wekelijkse uitje in het Leiderdorpse winkelcentrum.

Hoedt en haar vriendin Mariette Meulman begonnen een actie voor ’openbare’ leenrolstoelen in de Winkelhof. Dinsdag werden de eerste twee officieel in gebruik genomen.

Maar daar blijft het niet bij, als het aan Meulman ligt. De actie, die zij deels voerde via Facebook en LinkedIn, heeft ook elders in het land de aandacht getrokken van gehandicaptenorganisaties. ,,Ik heb al verzoeken gekregen uit Hoofddorp en Emmen of ik ze wil helpen ook daar van die openbare rolstoelen in winkelcentra te krijgen.’’ En dat wil ze wel. ,,Deze voorziening moet gewoon worden. De wereld is van ons allemaal.’’

In de Winkelhof staan naast de lift in de parkeergarage voorlopig twee rolstoelen die - net als winkelkarretjes - met een munt van 50 cent kunnen worden losgemaakt. Hoedt en Meulman hadden gepleit voor vijf, maar Wereldhave, de eigenaar van het winkelcentrum, wil eerst eens kijken hoeveel gebruik ervan wordt gemaakt. Hoedt heeft, zegt ze, al een paar keer gezien dat beide rolstoelen weg waren.

Haar zus Marielle is nog niet helemaal tevreden. De voetsteun op de rolstoel zit vast en kan niet worden weggeklapt. ,,Dus het is heel moeilijk om eruit te stappen. Maar, we moeten blij zijn met wat we hebben nu.’’

De Nederlandse Raad van Winkelcentra heeft laten weten ’deze vorm van toegankelijkheid’ nadrukkelijk mee te laten wegen bij de verkiezing van het beste winkelcentrum, de NRW-jaarprijs.ARTIKEL: SOUNDSCAPING MOET ZORGEN VOOR GEZONDERE EN STILLERE STEDEN.
Bron: Redactioneel/NatureToday/Doof.nl.

Van alle factoren die bepalend zijn voor de leefbaarheid van een stad, krijgt geluid de minste aandacht. Maar ook geluid biedt kansen voor een gezonde leefomgeving. De nieuwe benadering soundscaping (vrij vertaald: geluidvormgeving) focust niet op het aantal decibellen van geluid, maar op hoe mensen geluid beleven. De inzichten die dit oplevert kunnen beleidsmakers inzetten bij het ontwerpen van een stedelijke leefomgeving.

Miljoenen mensen in Nederland hebben last van ernstige geluidshinder. De grootste drie boosdoeners zijn wegverkeer (9,3%), buren (8,4%) en vliegverkeer (4,6%). Uit de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) blijkt dat deze niveaus van geluidsbelasting de komende jaren zullen toenemen. De oorzaak hiervoor ligt in de verwachte bevolkingsgroei, de toenemende verstedelijking en de toename van verkeer. Ook al veroorzaakt geluidshinder geen dodelijke slachtoffers, het heeft wel degelijk negatieve gezondheidseffecten. Langdurige geluidsoverlast kan leiden tot stress en slaapproblemen, wat weer kan leiden tot hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Onze oren: geen decibelmeters.

Binnen onze maatschappij wordt op allerlei manieren aan de kwaliteit van onze leefomgeving gewerkt, bijvoorbeeld door de lucht- en waterkwaliteit te verbeteren. De huidige aanpak van geluidsoverlast focust op het reduceren van decibellen en het naleven van geluidsnormen. Toch nam de geluidshinder in Nederland de afgelopen decennia niet af.

Dat komt doordat het niveau van het geluid niet altijd iets zegt over hoe mensen een bepaald geluid beleven. Als je aan mensen vraagt om een bepaald geluid te omschrijven, zullen ze het niet hebben over het aantal decibellen, maar juist over hoe prettig, rustgevend, hinderlijk of storend ze dat geluid vinden. Of, zoals senior beleidsadviseur Miriam Weber op platform Verkeerskunde het zo mooi stelt: onze oren zijn geen decibelmeters.

Soundscaping.

Dit is ook waar het om gaat bij soundscaping. De soundscape-benadering is afkomstig uit de academische wereld en bekijkt in hoeverre mensen gezondheidsklachten kunnen krijgen door hoe zij geluidsoverlast ervaren.

De publicatie Slim onderweg naar een gezondere en stille stad beschrijft een aantal inzichten uit de soundscape-benadering. Zo ervaren mensen natuurlijke geluiden doorgaans als prettig en mechanische geluiden als onprettig. Maar ook de omgeving speelt een rol. Mechanische geluiden worden in een groen park vaak als zeer hinderlijk ervaren. Veel hinderlijker dan wanneer deze geluiden te horen zijn op een druk station of bij een drukke verkeersweg.

Dit komt doordat geluid van oudsher een waarschuwingsfunctie heeft. Bij onverwachte (en ongewenste) geluiden gaat een alarmsignaal in onze hersenen af, waardoor we deze geluiden als stressvol ervaren. Prettige geluiden die we verwachten in een bepaalde omgeving, zoals de wind aan zee of het ruisen van bladeren in een park, geven vaak juist een rustgevend en fijn gevoel. Al deze inzichten kunnen we inzetten bij het creëren van een stillere en gezondere stad voor mens en dier. Want ook dieren zijn gevoelig voor geluid in de stad. Zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Southampton dat lawaai in de stad het gedrag en de zang van het roodborstje verandert.

Creatief met geluid.

De soundscape-benadering biedt dus kansen voor stedelijk ontwerpers. In 2016 stelde hoogleraar Auditieve Cultuur, Marcel Cobussen, in zijn oratie Hoe klinkt de stad? dat geluid het minst wordt besproken bij het bepalen van de leefbaarheid van een stad. Een gemiste kans, volgens Cobussen. De akoestische omgeving van een stad is immers geen vaststaand gegeven, maar kan worden ontworpen.

Ontwerpers kunnen de juiste geluidsbalans creëren in een bepaalde omgeving door deze op akoestisch vlak anders in te richten. Bijvoorbeeld door in een stad stille en minder stille plekken af te wisselen. Deze stille gebieden kun je via fiets- en wandelroutes verbinden met grotere rustgebieden buiten de stad. Dan is het aantrekkelijker om de auto te laten staan en dit betekent weer minder geluidsoverlast.

Staal en waterval.

In Nederland zijn er helaas nog weinig voorbeelden van ruimtelijke inrichting die met behulp van soundscaping tot stand is gekomen. In het Engelse Sheffield kun je echter al zien wat er mogelijk is. Daar zorgde de geluidsmuur The Cutting Edge niet alleen voor een stillere leefomgeving, maar ook voor een plek waar mensen nu graag komen.

De geluidsmuur aan Sheaf Square is van staal (tegen het geluid van voorbijrazende auto’s) en heeft een waterval. De muur leidt mensen langs allerlei interessante plekken in het stadscentrum. Het geluid van de waterval heeft een rustgevend effect en het staal van de muur is een verwijzing naar het verleden van Sheffield als mijnstad. De muur levert daardoor ook nieuw cultureel erfgoed op.

Volgens Wim Drost, adviseur milieu en ruimteleefomgeving bij de gemeente Den Haag, biedt soundscaping ook interessante kansen in het kader van de toekomstige Omgevingswet. De Omgevingswet biedt bestuursorganen meer vrijheid om op lokaal niveau regels te stellen en plannen te maken. Binnen die beleidsvrijheid kan soundscaping een belangrijk middel zijn om de kwaliteit van de leefomgeving lokaal te verbeteren.ARTIKEL: INVOERING VERMELDING BIG-NUMMER.
Bron: Redactioneel/ActiZ.

In een nieuwsbericht meldt het CIBG dat door een wijziging in de Wet BIG-zorgverleners per 1 april verplicht zijn hun BIG-nummer actief bekend te maken.

Naar aanleiding van de wijziging van de Wet BIG (I) en vooruitlopend op nadere regelgeving, heeft het CIBG de verplichting aangekondigd in een voorlichtingstekst . De berichtgeving heeft tot grote verontwaardiging geleid in het veld. De verwachting was dat deze verplichting in een AMvB nader zou worden uitgewerkt met betrokkenheid van het veld. Dat is niet gebeurd in plaats daarvan zijn beroepsbeoefenaars overvallen met een tekst die een veel omvangrijkere administratieve ingreep vraagt, dan op voorhand was voorzien. Bovendien was niemand geïnformeerd over de verplichting per 1 april.

Invoering roept vragen op bij veldpartijen.

ActiZ heeft dan ook in gezamenlijkheid met vertegenwoordigers van BIG geregistreerde beroepsbeoefenaren een brief gestuurd naar Minister de Jonge, waarin wordt gevraagd:

• Veldpartijen te betrekken bij de AMvB met betrekking tot dit onderwerp;

• overbodige en onnodige administratieve lasten te voorkomen;

• de inwerkingtreding van de verplichting uit te stellen met een redelijke implementatietermijn;

• een heldere toetsingsnorm door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

De volledige brief vindt u hier

Inmiddels heeft de Minister gereageerd op de brief naar alle partijen, waaronder BOZ partijen en een afspraak wordt gemaakt.

Een inhoudelijke reactie van de Minister leest u op onze webiste in de verschenen KamerbriefARTIKEL: INSPIRERENDE LEZING OVER DE WAARDE VAN WERK DOOR LEX BURDORF.
Bron: Redactioneel/Cedris.

Op donderdag 14 maart was de heer Lex Burdorf, Hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg aan het Erasmus Medisch Centrum, uitgenodigd door Inclusief Groep om zijn visie op werk met zo’n 75 geïnteresseerde politici, wethouders, beleidsambtenaren, experts en ondernemers van de Noord Veluwe te delen.

Sinds de invoering van de participatiewet staan gemeenten voor de geweldige opgave om mensen die daarvoor ondersteuning nodig hebben, te (laten) begeleiden naar werk.

Er zijn nog steeds (te) veel mensen die thuis zitten en geen werk hebben. Dat werk zoveel meer is dan het salaris wat je krijgt op je bankrekening, wordt ook steeds duidelijker. Werk vormt je als persoon en het geeft je ook een positie in de maatschappij. Risco Balkenende, algemeen directeur Inclusief Groep: ‘Het bedrijfsleven staat te springen om mensen en toch zijn er nog heel veel mensen die geen werk hebben. Samen moeten we aan de slag om te werken aan een duurzaam inclusieve arbeidsmarkt, waar ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt plek is. Dit is een behoorlijke opdracht waar we samen voor staan.’

Werk betekent echt wat voor mensen.

Lex Burdorf wist op een inspirerende wijze de verbinding te maken tussen wetenschappelijk onderzoek en een praktische visie op het persoonlijk belang van werk en het belang van werk voor de maatschappij. Onderzoek wijst uit dat het hebben van werk echt wat betekent voor mensen. Mensen voelen zich gezonder, maken minder zorgkosten en voelen zich gelukkiger. De vraag is alleen wat het mag en kan kosten, want willen we meer mensen naar werk begeleiden, dan moet er worden geïnvesteerd in trajecten voor al deze werkzoekenden.

Op de vraag of hij voorstander was voor een paternalistische aanpak, antwoordde hij: ‘Laat mensen niet thuis zitten, maar zet ze aan het werk. Wel met de voorwaarde dat het een duurzame plaatsing is en men perspectief heeft op een baan.’

Risco Balkenende kon zich ook vinden in deze opvatting. ‘Laat mensen starten met werken en laat ze ervaren wat het is om weer te participeren op de arbeidsmarkt.’

Belang van werk op de Noord Veluwe.

Na de lezing was er een buffet voor de aanwezigen en vonden er geanimeerde gesprekken plaats tussen de aanwezigen over het belang van werk en hoe we op de Noord Veluwe kunnen werken aan een duurzaam inclusieve arbeidsmarkt. De noodzaak om hier met z’n allen aan te gaan werken wordt zeker gedeeld.

Een duurzaam inclusieve arbeidsmarkt komt niet vanzelf, maar als we gezamenlijk, met gemeenten, ondernemers en experts hier aan gaan werken, kunnen we veel bereiken!ARTIKEL: MINDER ANTIDIABETICA GEBRUIKERS.
Bron: Redactioneel/Zorgkrant/SFK.

Het aantal gebruikers van de nieuwe generatie diabetes type 2-middelen blijft wel toenemen.

Openbare apotheken verstrekten in 2018 aan 835.000 mensen diabetesmedicatie. Dat zijn er bijna 25.000 minder (-3%) dan in 2017. De daarmee gepaard gaande kosten daalden minder: met bijna een half procent tot € 228 miljoen. Het aantal gebruikers van de nieuwe generatie diabetes type 2-middelen blijft toenemen. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Van de 835.000 mensen aan wie apotheken diabetesmiddelen verstrekten, gebruikten 120.000 mensen (14%) insuline of een insuline-analogon en 545.000 mensen gebruikten alleen een non-insuline antidiabeticum. Daarnaast gebruikten 170.000 mensen vorig jaar antidiabetica uit beide groepen. Voorheen werden de non-insuline antidiabetica aangeduid met de term orale antidiabetica. Met de komst van de nieuwe generatie antidiabetica is die naamgeving niet meer correct, omdat een deel daarvan net als insuline door middel van een injectie wordt toegediend.

NHG-Standaard.

Mensen die zelf geen insuline kunnen aanmaken, zijn aangewezen op het gebruik van insuline; zij hebben diabetes mellitus type 1. Voor hen heeft het gebruik van non-insuline antidiabetica, die het lichaam aanzetten tot de productie van meer insuline, doorgaans geen zin. Het merendeel van de gebruikers van antidiabetica in 2018 heeft diabetes mellitus type 2 (86%). Zij gebruiken, al dan niet in combinatie met insuline, een non-insuline antidiabeticum.

Volgens de NHG-Standaard Diabetes type 2 – aangepast in 2018 – is bij mensen bij wie diabetes mellitus type 2 wordt vastgesteld metformine de eerste stap in de behandeling. Als dat onvoldoende effectief is, wordt als stap 2 een sulfonyl-ureumderivaat toegevoegd en daarna in stap 3 insuline. In stap 3 komen ook DPP-4-remmers en GLP-1-agonisten in aanmerking als alternatief voor insuline of voor het intensiveren van de behandeling daarmee.

Voor de vergoeding uit het basispakket van nieuwe generatie non-insuline antidiabetica gelden voorwaarden. De vergoedingsvoorwaarde dat specialisten de behandeling met GLP-1-agonisten moeten initiëren, is in 2018 komen te vervallen. Uit cijfers over vorig jaar blijkt dat huisartsen vanaf het vierde kwartaal van deze verruiming gebruikmaakten.

Toename gebruikers.

De DPP-4-remmers, SGLT-2-remmers en GLP-1-agonisten vormen een nieuwe generatie non-insuline antidiabetica in het behandelarsenaal. Hiervan telden in 2018 de DPP-4-remmers, al dan niet in vaste combinatie met metformine, de meeste gebruikers: bijna 50.000. Hun aantal nam vorig jaar toe met 4%. De SGLT-2-remmers (inclusief combinatie met metformine) en GLP-1-agonisten (inclusief combinatie met insuline) hebben weliswaar minder gebruikers– beide rond de 19.000 – maar hun aantallen groeiden ten opzichte van 2017 sterker: met 30% respectievelijk 25%.

Dat zorgverzekeraars de nieuwe generatie non-insuline antidiabetica slechts onder voorwaarden mogen vergoeden is gezien hun prijs verklaarbaar. De geneesmiddelkosten van deze drie groepen gezamenlijk (AIP, zonder vergoeding voor de farmaceutische zorg van de apotheek), maken ruim 70% uit van de kosten van alle non-insuline antidiabetica. Hun gebruikersaantal maakt nog geen 12% uit van alle gebruikers van non-insuline anti-diabetica.ARTIKEL: RECHT OP HUURTOESLAG VOOR CLIËNTEN BESCHERMD WONEN.
Bron: BinnenlandsBestuur/Sjoerd Willen.

Mensen die in een voorziening voor beschermd wonen verblijven, hebben gewoon recht op huurtoeslag. Dat oordeelt de Haagse rechtbank in een zaak tussen zeven cliënten en de Belastingdienst.

Zes van de zeven cliënten kregen met een terugvordering van hun ontvangen huurtoeslag te maken omdat de belastingdienst van mening is dat hun tijdelijke huurovereenkomst met Stichting PerspeKtief in Delft ‘naar zijn aard slechts van korte duur’ was. Dat geldt als een uitsluitingsgrond in de Wet op de huurtoeslag (Wht), die in 2016 werd toegevoegd om te voorkomen dat mensen huurtoeslag opstrijken door bijvoorbeeld een vakantiewoning te huren.

Nadruk op wooncomponent, alle kenmerken huurovereenkomst.

De rechter veegt het betoog van de belastingdienst van tafel. Het begrip ‘naar zijn aard slechts van korte duur’, mag volgens de rechter maar in erg weinig gevallen worden gebruikt. Ook kan de belastingdienst niet voldoende onderbouwen dat een dergelijk verblijf de cliënten en Stichting PerspeKtief nadrukkelijk voor ogen stond bij het tekenen van de overeenkomst. Daarbij neemt de rechtbank ook in overweging dat de eisers in de zaak allen daklozen zijn, bij wie de nadruk bij het gebruik van een voorziening beschermd wonen op de wooncomponent ligt. Er is volgens de rechter sprake van alle andere kenmerken van een huurovereenkomst; een contract, de maandelijkse huur omvat geen zorgkosten, zelfstandige wooneenheden, de huurders hielden of houden er hun hoofdverblijf, en de huur is betaald. De Belastingdienst is daarom veroordeeld tot het opnieuw oordelen over de bezwaren van de cliënten tegen de terugvorderingen of het niet toekennen van huurtoeslag.

'Actie haaks op ambulantisering'

De Federatie Opvang is blij met de uitspraak. Zij wijst er bij monde van beleidsmedewerker Rina Beers op dat honderden cliënten laatste jaren in ‘enorme’ financiële problemen zijn gekomen doordat zij geen huurtoeslag krijgen of met terugvorderingen te maken krijgen. ‘Het navrante is ook, vinden wij, dat het beleid van de overheid is dat mensen zoveel mogelijk en zo lang mogelijk zelfstandig thuis moeten wonen’ argumenteert Beers. ‘Daar hebben mensen met een minimuminkomen, zoals cliënten uit de opvang, beschermd wonen of ggz huurtoeslag voor nodig. De actie van de Belastingdienst betekent voor onze cliënten dat ze beter intramuraal beschermd kunnen wonen, dan dat ze zelfstandiger gaan wonen. In dat laatste geval liepen ze risico dat ze opeens huurtoeslag moeten terugbetalen. De actie van de Belastingdienst staat haaks op het beleid van ambulantisering, vinden wij. Deze beweging kon volgens ons toch niet de bedoeling zijn, gezien de decentralisaties.’

Geen duidelijkheid over beroep.

De Belastingdienst kan nog niet aangeven of het toekenningsbeleid omtrent de huurtoeslag wordt aangepast naar aanleiding van de uitspraak. Ook is nog niet duidelijk of de Belastingdienst in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag. ‘De Belastingdienst bestudeert de uitspraak’, is het enige dat een woordvoerder van de Belastingdienst over de kwestie kwijt wil.ARTIKEL: JEUGD GOOIT MET VUURWERK NAAR INVALIDE PERSOON IN ROLSTOEL.
Bron: Redactioneel/Ons West-Friesland/ANP MediaWatch.

Maandagavond ontving de politie meerdere meldingen van een grote groep jeugd in de omgeving van het Betje Wolffplein/Ekster in de Hoornse wijk Kersenboogerd. De groep gedroeg zeer zeer vervelend.

De meldingen variëren van mensen lastig vallen, vernielingen plegen, uitschelden, mensen bespugen en het gooien van zwaar vuurwerk. “Deze laffe jongeren gooiden zelfs vuurwerk naar een invalide persoon in een rolstoel”, aldus de politie op facebook.

Politie.

Bij het zien of horen van politie renden ze snel weg. De politie concludeert dat veel van deze jeugd vermoedelijk in de wijk wonen.

Op het bericht van de politie op facebook werd aangegeven dat het nuttiger kan zijn om een keer in burger langs te gaan. Een suggestie die door de politie zeker wordt overwogen.

Oproep.

“Bij overlast van deze groep, bel ons direct, maak foto’s van de jeugd en als het uw buurjongens zijn, laat het ons weten.”ARTIKEL: ZORG KAN VAAK OOK BUITEN HET ZIEKENHUIS.
Bron: Redactioneel/Parool/ANP MediaWatch.

Onlangs pleitte minister Hugo de ­Jonge voor minder marktwerking in de zorg. Hij stelt: "Als ik 's ochtends in Rotterdam langs seniorenflats rijd, zie ik allemaal auto's van verschillende aanbieders van wijkverpleging staan."

Zolang dit gebeurt door zorginstellingen die gecontracteerd zijn door zorgverzekeraars, is dat wat hem betreft akkoord. Zijn achilleshiel is de zorg door zorgverleners die geen contract hebben. Hij wil ongecontracteerde zorg inperken door minder marktwerking, om explosieve kostenstijging te beteugelen. Maar met de keuzevrijheid van een snel vergrijzende generatie is dit een verloren strijd. De oplossing ligt in digitale transitie.

Wij leveren nu zorg volgens de principes van de jaren zeventig. Een regulier ziekenhuis is vijftig procent van haar inkomsten kwijt aan kolossaal vastgoed, personeel dat niet bijdraagt aan zorg en peperdure administratieve ict. Kosten die niets toevoegen aan het eigenlijke zorgproces. In de bankwereld, reiswereld en andere sectoren vindt sinds de jaren negentig een digitale transitie plaats. De gebruiker kan overal zijn of haar zaken zelf regelen.

Wij leveren nu zorg volgens de principes van de jaren zeventig.

Bankieren via de app, jas kopen bij Bol.com, een kamer huren bij Airbnb, series kijken wanneer je wilt. Naast betere dienstverlening aansluitend bij de wensen van de consument hebben deze toetreders niet de overhead van de oude wereld. In de zorg is het proces van digitale transformatie nog niet op gang gekomen. Dat is het probleem van De Jonge. En marktwerking met nieuwe toetreders - ook ongecontracteerd - zou juist weleens de motor kunnen zijn voor deze broodnodige digitale transformatie.

Geen wachttijd.

Onder digitale supervisie van de huisarts, de paramedicus of de patiënt zelf kan de medisch specialist vijftig procent van de fysieke bezoeken aan het ziekenhuis voorkomen. Partijen als het door mij bestuurde Ksyos, maar ook ­Optometristen Collectief Rijnmond (OCR) en Therapieland bewijzen op grote schaal dat digitale transitie leidt tot betere zorg, zonder wachttijd, dicht bij de patiënt, tegen een eerlijke prijs.

Zo zag Ksyos als landelijk opererende digitale zorginstelling samen met 7500 huisartsen en 4500 medisch specialisten en ­paramedici in 2018 meer dan 250.000 nieuwe patiënten en verwacht het een forse groei de komende jaren. Digitale transitie dwingt ziekenhuizen zichzelf te veranderen in gespecialiseerde centra voor acute, ernstige en sociaal zwakkere patiënten. En tot heroriëntatie van vastgoed, personeel en ict. Maar zullen zij dit zelf kunnen? Zij zijn immers niet gericht op innovatie, zeker niet als deze leidt tot het opheffen van de bestaande structuur.

Leonard Witkamp.

Dermatoloog en bijzonder hoogleraar e-health aan ­Amsterdam UMC. Tevens directeur van Ksyos, een ­instelling voor medisch ­specialistische zorg.

Leonard Witkamp Dermatoloog en bijzonder hoogleraar e-health aan ­Amsterdam UMC. Tevens directeur van Ksyos, een ­instelling voor medisch ­specialistische zorg. © -

Hier komt de innovatieve toetreder naar ­voren - vaak ondernemers die werken met gedreven mensen die de zorg willen verbeteren. Die bereid zijn om alles op alles te zetten om hun idealen te bereiken, bijvoorbeeld om gezondheid naar de Nederlander te brengen met behulp van digitale transitie. Die dat doen binnen de regels van de zorg en die samenwerken met publieke of semipublieke ­instellingen.

Die gecontracteerd worden door zorgverzekeraars, maar die ook in onderaan­neming werken van andere zorginstellingen. Die de zorginstellingen verder helpen in het proces van digitale transitie - innovatie komt immers van buitenaf. En die hebben aangetoond in een behoefte van de burger te voorzien.

Deze toetreders zijn van vitaal belang voor het bereikbaar houden van zorg voor onze ouders, onszelf en onze kinderen. Zorgverzekeraars, overheid en conventionele zorginstellingen hebben de plicht tegenover hun verzekerden, burgers en patiënten om deze toetreders op te schalen. Als dit onvoldoende gebeurt binnen de gecontracteerde zorg, moeten zorgverleners en zorgvragers de mogelijkheid houden om voor deze betere innovatieve zorg te kiezen op ongecontracteerde basis.

Flauw, kortzichtig, schadelijk.

De Jonge moet ervoor waken met zijn opmerkingen het kind niet met het badwater weg te gooien. Ongecontracteerde zorg 'framen' als een aantal busjes van soms twijfelachtig allooi voor een seniorenflat is flauw, kortzichtig en in mijn ogen schadelijk voor de burger. Die burger wacht op brede inzet van verbeterde zorg die bewezen binnen handbereik is. Ook met gedreven toetreders die liefst gecontracteerd en - indien door verzekeraars of overheid gedwongen - ongecontracteerd echt betere zorg leveren ten behoeve van hun patiënten.ARTIKEL: OPROEP: AFFINITEIT MET ZORG EN ICT, DENK DAN MEE!
Bron: Redactioneel/Computable.

Het Informatieberaad Zorg van de Rijksoverheid roept iedereen, die affiniteit heeft met zorg en ict, op om mee te denken. Meer specifiek: het beraad, waarin bestuurders uit het zorgveld en het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, werkt aan standaarden voor de uitwisseling van patiëntgegevens, plus aan het eenduidig en gestandaardiseerd uitwisselen van deze gegevens.

Om de oproep aan ict-leveranciers, it-specialisten, maar ook patiënten en zorgprofessionals kracht bij te zetten, heeft het Informatieberaad Zorg sinds gisteren de documenten ‘Kaders voor het Duurzaam Informatiestelsel’ gedeeld voor consultatie. Belanghebbenden kunnen op deze open consultatie reageren tot en met 15 april. Ook is hier aanvullende informatie over de desbetreffende consultatie op te vragen en is aangegeven hoe input is aan te leveren.

"De manier waarop wij omgaan met ziekte en gezondheid is in beweging"

Langer thuis.

In een toelichting verklaart het beraad dat de manier waarop wij omgaan met ziekte en gezondheid in beweging is: van de behandelkamer naar de huiskamer en van het ziekenhuis naar de smartphone. De technologische ontwikkelingen maken het mogelijk dat patiënten langer thuis kunnen wonen en minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. Ook zijn ze door de voortschrijdende technologie vaak beter te helpen. Ofwel, alle input voor de openbare consultaties van het Informatieberaad draagt bij aan de manier waarop gebruik wordt gemaakt van technologische vernieuwingen in de zorg.ARTIKEL: WAAROM MOET JE BIJ MRI-SCANS TATOEAGES MELDEN?
Bron: Redactioneel/Gezondheid.be.

Als je een MRI-scan laat maken, moet je op verschillende dingen letten. Je mag bijvoorbeeld geen kleding dragen waarin metaal zit, je moet sieraden afdoen en mag bij een scan van het hoofd geen make-up dragen. Zelfs tatoeages moet je melden. Maar waarom?

Een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging) is een onderzoekstechniek die gebruik maakt van een zeer sterk magneetveld en radiogolven. Daarmee worden signalen door de weke delen van het lichaam gestuurd, zoals de spieren, pezen, gewrichten, wervelkolom, hersenen en organen in de buik. Een computer zet die signalen om in gedetailleerd driedimensionaal beeld. Zo kan de radioloog de vorm, structuur en ligging van alle inwendige organen of weefsels in het onderzochte gebied goed beoordelen.

Op verschillende websites is te lezen dat tatoeages in een MRI-scan veel pijn kunnen veroorzaken. De magnetische kracht van een MRI zou zo sterk zijn dat de metaaldeeltjes die in een tatoeage zitten worden aangetrokken en zich onder de huid verplaatsen. Vooral oudere tatoeages met de kleuren rood, bruin of zwart, kunnen ijzer of titaniumoxide bevatten.

Door de magnetische straling op je tatoeage kun je effectief blaren krijgen of kunnen de beelden verstoord worden. Maar dat komt niet door de aantrekking tot de magneet. Daar zijn de metaaldeeltjes veel te klein voor. Voor het maken van de beelden stuurt de MRI energie door het lichaam van een patiënt. Die energiegolven kunnen reageren met de metaaldeeltjes. Daardoor kan je tatoeage opwarmen en blaren veroorzaken. En dat kan flink pijn doen.

Een geruststelling: hoewel er op internet genoeg plaatjes te vinden zijn van mensen met enorme blaren, is dat uiterst zeldzaam. Een patiënt kan bovendien direct op de bel drukken als hij heftige opwarming voelt. Dan wordt de MRI-scan meteen gestopt.ARTIKEL: HN-INFOPUNT: HOEVEEL PARACETAMOL OF IBUPROFEN MAG JE SLIKKEN?
Een HN-INFOrmateur beantwoord een ingezonden vraag.

Wij ontvingen de volgende vraag:
"Ik las laatst dat mensen slecht op de hoogte zijn van het gebruik van pijnstillers. Mijn vraag: wat zijn de risico's en hoeveel mag je er maximaal per dag slikken?"

Onze HN-informateur antwoord:
Mensen zijn inderdad slecht op de hoogte van wat verantwoord gebruik is van pijnstillers. Een paracetamolletje of een ibu'tje is zo genomen. Maar als je te veel neemt, kan dat heel nare gevolgen hebben. Wat is precies 'verantwoord gebruik' van pijnstillers? Hoeveel paracetamol mag je op een dag, en welke pijnstiller gebruik je waartegen? Radar zet de informatie over de twee meest geslikte pijnstillers, paracetamol en ibuprofen, voor je op een rij.

1. Paracetamol.

Waartegen gebruik je paracetamol?

Paracetamol gebruik je tegen pijn, en het verlaagt koorts. Je kunt paracetamol ook gebruiken bij hoofdpijn, migraine, keelpijn, oorpijn spierpijn en menstruatieklachten. Ook bij koorts, griep en verkoudheid.

Hoeveel paracetamol mag je per dag?

De maximale dosis paracetamol per 24 uur is 6 x 500 milligram, bij chronisch gebruik. Bij incidenteel gebruik mag je 6 tot 8 keer per etmaal (24 uur) een tablet van 500 milligram. Er moet minimaal 3 tot 4 uur tussen de doseringen inzitten. Tabletten werken binnen een half uur, zetpillen binnen een uur

Wat zijn de risico's van paracetamol?

Als je meerdere weken een hoge dosering paracetamol gebruikt, heb je kans op schade aan de lever, nieren en/of bloed. Gebruik geen andere pijnstillers samen met paracetamol. Je kunt dan te veel binnenkrijgen.

2. Ibuprofen:

Waartegen gebruik je ibuprofen?

Ibuprofen remt ontstekingen en stilt ook de pijn en verlaagt de koorts. Je kunt het gebruiken bij gewrichtspijn, hoofdpijn, migraine, menstruatieklachten en spierpijn, en ook bij griep en verkoudheid.

Hoeveel Ibuprofen mag je per dag?

De maximale dosis ibuprofen is 6 x 200 milligram werkzame stof of 3 x 400 milligram. Het middel werkt na 30 tot 60 minuten en de werking houdt 8 uur aan, in gewone tabletten. Bij zetpillen werkt het pas na 2 tot 3 uur, maar duurt de werking langer; zo'n 12 uur.

Wat zijn de risico's van ibuprofen?

Bij het gebruik van ibuprofen heb je kans op maag- en darmzweren en bloedingen. Als je ouder bent dan 70 jaar en je hebt eerder een maag of darmzweer gehad, of je gebruikt anti-bloedstollingsmedicijnen, dan heb je een maagbeschermer nodig wanneer je ibuprofen gebruikt.

Pas op met alcohol. Ibuprofen in combinatie met alcohol vergroot de kans op maagklachten.

Ibuprofen geeft ook bijwerkingen in combinatie met andere medicijnen. Gebruik je medicatie en wil je ibuprofen nemen, vraag hierover dan advies bij je huisarts, apotheek of drogisterij.

Ibuprofen kan schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Overleg als je in verwachting bent altijd met je huisarts voordat je ibuprofen neemt.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Vandaag ingezonden door Nienke den Otter.

Zegt de ene vriend tegen de andere:

“Wat trek jij aan met carnaval?”

Zegt de andere:

“Knappe vrouw"

En dat was het weer voor vandaag. Maar we zijn snel bij je terug; morgen al.
Je kent HandicapNieuws... iedere (werk)dag 'uitgesproken' actueel voor gehandicapten, chronisch zieken én hun omgeving.
We wensen je nog een prettige dag en graag tot morgen.