Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: donderdag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

donderdag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

Je luistert naar HandicapNieuws UPDATE van donderdag 13 december 2018.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Artsen behandelen vaak te lang door bij ongeneeslijk zieke.
Patiëntgegevens Gelre ziekenhuizen mogelijk in handen hacker.
Sensoor heet vanaf nu 'De Luisterlijn'.
Ook Tweede Kamer wil helmplicht voor snorfietsers.
Bas (12) op pianoreis langs stations tegen diabetes.
Sigaar uit eigen doos voor COPD-patiënt, nog maar 70 behandelingen fysiotherapie vergoed.
Kamer, steun wooninitiatieven van ouders.
Voedingsmisverstand: waarom is bewerkte voeding goedkoop?
Minister gaat stapeling eigen bijdragen in de Wlz tegen.
Samenwerking Hersenstichting en KNWU.
Kamer tegen voorlichting ongewenst zwangeren door anti-abortusclub.
Weerwerk nodig tegen recentralisatie sociaal domein.
PvdA: bijzondere scholen mogen leerlingen niet meer weigeren.
Antoniusziekenhuis: Nog geen zorgakkoord met Menzis en Zilveren Kruis.
Draai baby’s in stuitligging vaker om en voorkom keizersneden.
Hooggevoeligheid: Hype of serieus onderwerp?
Nederlandse teams succesvol tijdens EK Zaalvoetbal voor Doven.
Bartiméus erkend als expertiseorganisatie Zintuiglijk Gehandicapten.
Arbeidsongeschikt voor de AOW-leeftijd, het overkomt steeds meer 60-plussers.
De nieuwe Wmcz, niet voor pgb-wooninitiatieven?
Prikkelarme voorstelling 'Steefs Operette uurtje'.
De oliebollenvlaai is dé nieuwe decembersnack.
HN-INFOpunt: Kiest gemeente altijd meest goedkope optie voor woningaanpassing?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: ARTSEN BEHANDELEN VAAK TE LANG DOOR BIJ ONGENEESLIJK ZIEKE.
bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP MediaWatch.

Waarom zou je patiënten die niet lang meer te leven hebben overbodige medicijnen geven? Dat gebeurt nog veel te vaak, zegt Eric Geijteman, internist-oncoloog in opleiding en klinisch farmacoloog.

Mensen die bijvoorbeeld een ongeneeslijke vorm van kanker hebben, krijgen vaak medische interventies die helemaal niet nodig zijn en schadelijk, schrijft Geijteman in zijn proefschrift, waarmee hij vandaag promoveert aan het Erasmus MC in Rotterdam.

Niet zinvol.

Geijteman vindt dat artsen bewuster moeten kijken naar de medicatie en behandelingen die patiënten krijgen in hun laatste levensfase. "Als je weet dat iemand binnenkort gaat overlijden aan zijn ziekte, is het dan zinvol om hem of haar bloeddruk- of cholesterolverlagers te laten slikken? Ieder medicijn heeft bijwerkingen."

Volgens Geijteman gaan artsen vaak door met behandelen omdat er geen duidelijke richtlijnen zijn. Bovendien is te weinig onderzoek gedaan naar met name het gevolg van stoppen met medicatie.

Meer onderzoek.

Hij pleit daarom voor meer onderzoek naar het effect van het staken van medicatie waarvan kan worden vermoed dat die overbodig is.

"Artsen mogen af van het credo 'we hebben er alles aan gedaan om overlijden te voorkomen'. In plaats daarvan zou het streven mogen zijn: 'we zijn niet te ver gegaan om het onvermijdelijke sterven te voorkomen'."ARTIKEL: PATIËNTGEGEVENS GELRE ZIEKENHUIZEN MOGELIJK IN HANDEN HACKER.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Een hacker heeft mogelijk gegevens van patiënten van de Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen ingezien door een datalek. Het e-mailaccount van een medewerker van het ziekenhuis werd onlangs gehackt nadat een phishingmail werd geopend.

'Het ziekenhuis kan niet met zekerheid uitsluiten dat de hacker patiëntgegevens heeft ingezien, maar acht de kans hierop klein', aldus Gelre ziekenhuizen. Het account is daarna direct geblokkeerd.

Sommige van de mails bevatten patiëntengegevens zoals naam en patiëntennummer. In 'een enkel geval' stond er een diagnose of behandelplan in.

Gelre-ziekenhuizen denkt niet dat de hacker uit was op patiëntgegevens. 'Onderzoek heeft aangetoond dat de hacker gericht was op het gebruik van het account voor het versturen van spam.'ARTIKEL: SENSOOR HEET VANAF NU 'DE LUISTERLIJN'.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

De landelijke luisterlijn Sensoor gaat voortaan 'De Luisterlijn' heten. De organisatie biedt een luisterend oor bijvoorbeeld bij eenzaamheid, zorgen en pijn.

De reden voor de naamwijziging is om meer bekendheid te krijgen na de aanstaande fusering met de zelfstandige hulplijnen uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De telefonische hulpdienst telt na de fusie 1500 vrijwilligers die vanaf verschillende locaties in Nederland werken.

Jaarlijks worden ongeveer een half miljoen oproepen verwerkt, meer dan een derde van de bellers heeft psychosociale problemen. De hulplijnen worden op 1 januari onder de nieuwe naam samengevoegd.ARTIKEL: OOK TWEEDE KAMER WIL HELMPLICHT VOOR SNORFIETSERS.
bron: Redactioneel/TweedeKamer/NOS/ANP.

Ook de Tweede Kamer wil een helmplicht voor snorfietsers. Een meerderheid is het eens met het pleidooi van 130 artsen dat een helm voor deze groep de verkeersveiligheid vergroot en vindt een draagplicht wenselijk.

Bestuurders van snorfietsen, met een blauw kenteken, mogen nu zonder helm op het fietspad rijden. Ze mogen niet harder dan 25 kilometer per uur. De artsen, die de Kamer vandaag een petitie aanboden, zeggen dat tientallen snorfietsers per jaar bij ongelukken om het leven komen en dat zo'n tachtig ernstig schedelletsel oplopen. Ze denken dat het aantal doden met bijna de helft zal afnemen als er een helmplicht komt.

Rest van je leven.

De kwestie van de helm voor bestuurders van snorfietsen kwam onlangs ook al aan de orde in de Kamer en toen voelde minister Van Nieuwenhuizen er weinig voor. Maar een Kamermeerderheid vindt de argumenten van de artsen zo overtuigend dat de plicht er toch moet komen. CDA-Kamerlid Von Martels benadrukt dat je er de rest van je leven last van kunt hebben als je hoofdletsel oploopt.

Van Nieuwenhuizen zegt nu open te staan voor meer onderzoek naar de effecten van een helmplicht. Het onderwerp komt vandaag uitgebreider in een Kamerdebat aan de orde.

Regeringspartij VVD en oppositiepartij PVV zijn tegen een verplichting. Zij willen het aan de individuele snorfietser overlaten of hij of zij een helm opzet. Tegenstanders gebruiken ook als argument dat bij de introductie van de snorfiets juist is onderstreept dat er geen helm voor nodig is, in tegenstelling tot voor een bromfiets.ARTIKEL: BAS (12) OP PIANOREIS LANGS STATIONS TEGEN DIABETES.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

De 12-jarige Bas Schipper uit Veendam gaat de zaterdag voor kerst op tournee langs alle stationspiano's van Nederland. Met zijn muzikale treinreis, die kriskras door Nederland voert, wil de jongen zijn inzamelingsactie voor het Diabetes Fonds promoten. 'Zodat mijn zus en alle andere mensen die diabetes hebben misschien wel kunnen genezen', motiveert hij zijn actie, die tevens een recordpoging is.

De piano's, die door iedereen bespeeld mogen worden, staan op zestien treinstations. Schipper begint zijn reis dan ook al op de vroege ochtend van zaterdag 22 december. Hij speelt zijn eerste deuntjes om 06.00 in Maastricht, reist dan via Breda naar Rotterdam en vervolgens door de rest van de Randstad. Via het oosten van het land vervolgt hij zijn trip naar Groningen, waar hij zijn laatste pianomuziek laat klinken, waarna hij de trein neemt naar zijn woonplaats.

In Utrecht komt burgemeester Jan van Zanen de jonge pianist aanmoedigen, heeft hij aangekondigd. NS zegt in Zwolle 'een verrassing' voor hem in petto te hebben.ARTIKEL: SIGAAR UIT EIGEN DOOS VOOR COPD-PATIËNT, NOG MAAR 70 BEHANDELINGEN FYSIOTHERAPIE VERGOED.
bron: Redactioneel/ED/AD/ANP MediaWatch.

Patiënten met de longziekte COPD krijgen vanaf 2019 maximaal zeventig behandelingen van een fysiotherapeut per jaar vergoed uit de basisverzekering. Nu moeten zij de eerste twintig behandelingen nog zelf betalen en krijgen pas daarna vergoeding. Bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de longfunctie.

Patiëntenvereniging Longfonds Nederland en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) juichen deze wijziging van het basispakket toe. Maar er zit wel een addertje onder het gras. Nu is het aantal behandelingen dat wordt vergoed na de eerste twintig nog onbeperkt. De nieuwe vergoeding moest van minister Bruno Bruins (VVD, Medische Zorg) ‘kostenneutraal’ zijn. Dat deed hij door het aantal behandelingen te maximeren, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Het eerste jaar ziet de minister als ‘start’ van de behandeling, de jaren daarna als ‘onderhoud’. Patiënten met de ergste vorm van COPD krijgen het eerste jaar zeventig behandelingen, minder ernstige zieken 27 en de lichtste gevallen vijf. Voor ‘onderhoud’ acht Bruins minder behandelingen nodig. Het aantal gaat naar respectievelijk 52, 3 en 0. Om problemen bij de overgang te voorkomen bestempelt Bruins het jaar 2019 voor alle patiënten als eerste jaar van behandeling. Ook als zij al onder toezicht van een fysiotherapeut aan hun conditie werken.

Achteruitgang.

Beperking van het aantal behandelingen betekent volgens fysiotherapeut Rik Bijnen van praktijk Fysio8 in Acht een achteruitgang voor de zwaarste categorie patiënten. ,,Ik heb mensen in behandeling voor wie zeventig behandelingen per jaar te weinig is.”

Ook zet hij vraagtekens bij de manier waarop de ernst van de aandoening wordt vastgesteld. Wie in een jaar geen ernstige terugval doormaakt en niet in het ziekenhuis wordt opgenomen, kan snel in een minder zware categorie terecht komen. ,,Je moet dus eerst ziek worden om meer behandelingen te krijgen", stelt Bijnen. ,,Ik begrijp dat er bezuinigd moet worden op de zorg, maar opname in een ziekenhuis is duurder dan fysiotherapie.”

Aanvullende polis.

Het KNGF is blij dat de eerste twintig behandelingen niet meer voor eigen rekening komen, maar heeft ook zorgen over de beperkte vergoeding die daarvoor in de plaats komt. Dat treft volgens de vereniging de twaalfhonderd patiënten met de zwaarste klachten. Velen van hen kunnen niet werken. Het KNGF vreest daarom dat zij een aanvullende polis met ruimere toegang tot fysiotherapie niet kunnen betalen.

Longarts Frank Smeenk van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven zegt dat de aanpassing van de regels zorg op maat minder goed mogelijk maakt. Hij vreest dat er patiënten tussen wal en schip gaan vallen. Smeenk ziet COPD-patiënten die wel een mindere longfunctie hebben, maar nauwelijks klachten. Die krijgen wel veel fysiotherapie. Maar mensen met een relatief goede longfunctie die toch veel klachten hebben krijgen die behandeling weer niet.

Smeenk vindt de vergoeding van de eerste twintig behandelingen bij de fysiotherapeut wel een voordeel hebben. Daarmee wordt een grotere groep patiënten geactiveerd om tot gedragsverandering, denkt hij.ARTIKEL: KAMER, STEUN WOONINITIATIEVEN VAN OUDERS.
bron: Redactioneel/Ieder(in).

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over wooninitiatieven opgezet door ouders voor hun kinderen met een beperking. Deze initiatieven zijn van groot belang omdat ze ouders en de kinderen in staat stellen zelf hun leven beter vorm te geven. Meer steun is hard nodig voor deze initiatieven.

Ieder(in) hecht grote waarde aan de totstandkoming en het voortbestaan van deze woonvormen. Het VN-verdrag Handicap stelt dat mensen met een beperking net als ieder ander het recht hebben om te kiezen hoe zij wonen, met wie en waar. Eigen regie over leven en wonen is een belangrijk uitgangspunt in het verdrag.

Ondersteun de initiatieven.

Juist bij ouderinitiatieven en andere wooninitiatieven vanuit burgers zelf is de eigen regie en keuzevrijheid goed geborgd. Het grote belang hiervan wordt keer op keer bevestigd in meldacties van Ieder(in) en via signalen vanuit onze achterban. Ruimte voor wooninitiatieven verdient daarom aandacht in de lokale inclusie agenda’s en bij de implementatie van het VN-verdrag. Wij vragen aan de Tweede Kamer en minister dat het ondersteunen van (nieuwe) wooninitiatieven in alle zorgwetten een plaats krijgt.

Schakel woningcorporaties in.

Het SCP-rapport 'Net als thuis' maakt duidelijk dat veel woonvormen te maken hebben met een krappe financiering. Dat geldt voor de zorg maar ook voor het woongebouw zelf, omdat er vaak extra ruimte nodig is voor bijvoorbeeld een gezamenlijke ruimte en plek voor een slaapwacht. Verder is het van de grond tillen van wooninitiatieven moeilijker geworden; door de aantrekkende woningmarkt is het moeilijk om betaalbare locaties of grond te vinden. Ieder(in) vindt dat het bij de maatschappelijk taak van woningcorporaties hoort dat zij nieuwe en bestaande wooninitiatieven steunen. Het kabinet kan de corporaties stimuleren om deze taak op te pakken.

Meer aandacht voor jongeren.

Jongeren met een beperking hebben vaak een laag inkomen. Dat kan een Wajonguitkering of een uitkering uit de Participatiewet zijn en soms krijgen ze zelfs helemaal geen uitkering (als zij kostendeler zijn). Met uitkeringen van 70 tot 75% van het minimumloon zijn woonlasten al snel te hoog. Dat maakt het voor wooninitiatieven lastig om de financiering van de wooncomponent rond te krijgen. Een extra probleem zien wij bij de jongeren onder de 23 jaar, voor wie de uitkeringsbedragen nog lager liggen. Met het inkomen dat zij krijgen is wonen in een woonvorm - waar huur en toeslagen voor was en eten betaald moeten worden - eigenlijk niet mogelijk. Dat dwingt deze jongeren om langer dan ze willen of wenselijk is bij ouders thuis te blijven. Ze kunnen zo maar moeilijk of geen zelfstandig leven.

Wij vragen de Tweede Kamer om meer aandacht voor de groepen jongeren voor wie zelfstandig wonen financieel onhaalbaar is.

Probleem: korte indicaties.

Ook Per Saldo heeft aan de Tweede Kamer een brief geschreven, waarmee aandacht voor de knelpunten wordt gevraagd. Ieder(in) steunt deze brief. De punten gaan onder meer over de noodzaak van goede informatievoorziening voor (potentiële) initiatiefnemers, problemen met ontoereikende tarieven persoonsgebonden budget en de vaak te korte indicaties voor de bewoners door de gemeente.

Het plenaire debat in de Tweede Kamer staat donderdag 13 december om 10.30 uur gepland.ARTIKEL: VOEDINGSMISVERSTAND: WAAROM IS BEWERKTE VOEDING GOEDKOOP?
bron: Redactioneel/OmroepMAX/MAXvandaag.

Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam. Elke maand helpt hij in Tijd voor MAX een voedingsmisverstand de wereld uit. Dit keer bespreken we met hem hoe het toch kan dat bewerkte voeding zoals koekjes en fastfood veel goedkoper is dan gezonde voeding.

Pakken koekjes of biscuits ze zijn er in alle smaken en in overvloed te krijgen en u heeft al een pak koekjes voor 0,49 cent. De reden dat bewerkt voedsel zo goedkoop geproduceerd kan worden is omdat het in grote hoeveelheden gemaakt wordt. Daarnaast gebruiken ze goedkope ingrediënten en producten die lang houdbaar zijn. Koekjes zijn heel lang houdbaar in tegenstelling tot groenten en fruit. En de kosten kunnen laag gehouden worden, omdat er minder transport- en opslagkosten zijn. En er wordt minder verspilt. Fruit en groenten worden vaak met de hand geoogst, direct gekoeld en gaan snel op transport om vers in de winkel te liggen. En als ze niet meer vers zijn, worden ze vaak weggegooid. Het grootste deel van de prijs van vers wordt bepaald door die kosten in de keten, de boer of teler vangt niet veel voor zijn producten.

Subsidies.

Veel van het bewerkte voedsel wordt gemaakt van goedkope ingrediënten zoals mais, soja, tarwe, rijst en suiker. Die ingrediënten komen uit lagelonenlanden of worden in rijke landen goedkoop geproduceerd met landbouwsubsidies. Veel van die gesubsidieerde ingrediënten worden verwerkt in veevoer en goedkope voeding. Consumenten zijn er dol op, want die producten zijn naast goedkoop ook nog eens erg lekker. Een Amerikaans onderzoek laat zien dat meer dan de helft van de inname van calorieën uit voedsel komt dat met de meeste overheidssubsidie wordt geproduceerd. Die subsidies zijn dan ook niet gericht op de volksgezondheid, maar op economische parameters die boeren een goed inkomen geven en gunstig zijn voor de handelsbalans. “Mensen die relatief veel van die gesubsidieerde producten eten, vaak met een laag inkomen, hebben relatief vaak last van obesitas en diabetes type 2 en een grotere kans op hart- en vaatziekten. Zo subsidiëren overheden indirect slecht voedsel en ondermijnen ze tegelijkertijd de volksgezondheid. Dat aspect behoeft veel meer aandacht in ons voedings- en voedselbeleid.”

De waarde van niets.

Een ander voorbeeld van een product wat veel meer kost dan dat wat wij ervoor betalen is de hamburger en een fastfood keten. Gemiddeld kosten die 3,50 euro. Maar er komen veel meer kosten bij kijken. Onderzoeker Raj Patel probeert in zijn boek De waarde van niets de lezer ervan te doordringen dat alleen de prijs niet alles zegt. De hamburger bestaat voor een groot deel uit landbouwsubsidies. Daarnaast zijn er eindeloze hoeveelheden water nodig geweest om het de groenten die erop zitten te laten groeien en de koe groot te brengen. En diezelfde koeien zorgen ook voor een enorme uitstoot van fosfaten en methaan en dat is belastend voor het milieu. Dus alles bij elkaar opgeteld, zou zo’n hamburger rond de 200 dollar moeten kosten. Uiteindelijk betalen wij zelf de rekening. Door belastingen en de komende jaren stijgen onze zorgkosten.

“Ga naar de lokale boer. Als het van dichtbij komt dan weet je zeker dat er niet allerlei milieubelasting in de vorm van transport aan te pas komt. Koop groenten van het seizoen en kijk goed op de verpakking waar groenten en fruit zijn geteeld”, aldus Seidell.ARTIKEL: MINISTER GAAT STAPELING EIGEN BIJDRAGEN IN DE WLZ TEGEN.
bron: Redactioneel/Per Saldo/Pgb.nl.

Ieder jaar zijn er nog veel (nieuwe) budgethouders in de Wlz die de eerste factuur voor hun eigen bijdrage ontvangen wanneer de zorg al maanden geleden is opgestart.

Deze eerste factuur kan dan een stapeling zijn van een aantal maanden zorggebruik en dus ook een aantal maanden eigen bijdrage. Dit kan voor onaangename verrassingen zorgen. De minister wil dit tegengaan en heeft daarom een aantal maatregelen getroffen. De maatregelen treden in werking op 1 januari 2019.

Zorgkantoor geeft bericht aan het CAK.

Het zorgkantoor is per 1 januari 2019 verantwoordelijk om bij een pgb binnen vier maanden na aanvangsdatum van de toekenning de gegevens van de budgethouder door te geven aan het CAK voor het innen van de eigen bijdrage. Het CAK is de organisatie waar je de eigen bijdrage aan moet betalen. Op deze manier kan het CAK de eigen bijdrage tijdig vaststellen. Doordat het zorgkantoor nu gebonden is aan een termijn om de gegevens door te geven aan het CAK, wordt voorkomen dat de eigen bijdrage door stapeling van maanden steeds verder oploopt.

Maximaal één jaar.

Daarnaast is het zo dat per 1 januari 2019 wordt geregeld dat een nieuwe budgethouder de eigen bijdrage die het CAK kan innen wordt beperkt tot maximaal één jaar terug. Dit was drie jaar.

Administratie vergelijken.

Per 1 januari 2019 wordt ook verplicht dat het zorgkantoor en het CAK iedere twee maanden hun administraties naast elkaar leggen om er zeker van te zijn dat zowel het zorgkantoor als het CAK van de juiste gegevens uitgaan. Daardoor wordt bijvoorbeeld duidelijk of er budgethouders zijn die wel zorg afnemen, maar nog geen factuur hebben ontvangen, of vice versa.

Wat vindt Per Saldo?

Per Saldo is blij dat de stapel-facturen van de eigen bijdrage worden tegengegaan, zowel aan het begin van het opstarten van de zorg als gedurende de zorg.ARTIKEL: SAMENWERKING HERSENSTICHTING EN KNWU.
bron: Redactioneel/Hersenstichting.

De Nederlandse Loterij is per 1 januari 2019 de nieuwe hoofdsponsor van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU). Voor de renners en rensters onder de 18 jaar zal de Hersenstichting prominent te zien zijn. De Hersenstichting is één van de 18 goede doelen die gesteund worden via de afdracht van Nederlandse Loterij. De KNWU ondersteunt de Hersenstichting graag bij het realiseren van haar doelen door zichtbaarheid en aandacht te genereren.

“We zijn erg blij met deze samenwerking met de KNWU, die mede mogelijk is gemaakt door Nederlandse Loterij. De Hersenstichting zet alles op alles voor gezonde hersenen om zoveel mogelijk levens te redden en te herstellen. Wij vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren lekker bewegen en tijdens het sporten hun hersenen beschermen. Bij kinderen en jongeren zijn de hersenen nog in ontwikkeling en daardoor extra kwetsbaar bij ongelukken of klappen op het hoofd. Samen met de KNWU kunnen wij nog meer mensen bereiken”, aldus Sigrid Baas, directeur Hersenstichting.ARTIKEL: KAMER TEGEN VOORLICHTING ONGEWENST ZWANGEREN DOOR ANTI-ABORTUSCLUB.
bron: Redactioneel/TweedeKamer/NOS/ANP.

De Tweede Kamer is tegen subsidie voor voorlichting aan ongewenst zwangeren door organisaties die verbonden zijn aan anti-abortusclubs.

Regeringspartijen D66 en VVD keren zich tegen het voornemen van staatssecretaris Blokhuis dat ook deze organisaties subsidie kunnen krijgen voor de zogenoemde keuzehulp-gesprekken. Eerder uitten verschillende oppositiepartijen als GroenLinks en PvdA al bezwaren.

De bezwaren gaan met name over de organisatie Siriz, die voortkomt uit en verbonden is met de Vereniging voor Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) en de Week van het Leven. Siriz ontvangt 1,5 miljoen euro subsidie per jaar.

Veel aanpassen.

D66 en VVD willen dat het kabinet ervoor zorgt dat organisaties die subsidie krijgen voor keuzehulp-gesprekken geen eenzijdige of sturende adviezen geven. D66-Kamerlid Bergkamp: "Wat mijn probleem is met Siriz is dat zij zeggen onafhankelijk te zijn, maar dat uit allerlei uitingen, zoals de website, blijkt dat dat niet zo is". Dat betekent dat Siriz veel moet aanpassen om daarvoor in aanmerking te komen. Staatssecretaris Blokhuis legt zich bij deze eis neer.

Blokhuis raakte door de discussie in een lastige politieke positie. De genoemde organisaties krijgen namelijk politieke steun van de ChristenUnie, de partij van Blokhuis. En zijn politiek assistent Broekema was tot 2017 lid van het bestuur van VBOK.

Siriz was vanavond niet bereikbaar voor commentaar.ARTIKEL: WEERWERK NODIG TEGEN RECENTRALISATIE SOCIAAL DOMEIN.
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur.

De uitspraak van de Centrale Raad van ­Beroep (CRvB) dat gemeenten harde uren schoonmaakhulp moeten indiceren in plaats van het resultaat van ‘een schoon huis’ is een onnodige recentralisatie in het sociaal domein.

Dat stelt Geerten Boogaard in een essay in Binnenlands Bestuur. Volgens de Leidse docent Staats- en bestuursrecht lijkt door de uitspraak voor veel mensen de teerling geworpen: resultaatgericht indiceren mag niet meer van de rechter. Het moet weer zoals het Centrum Indicatiestelling Zorg dat vroeger deed.

Broos.

In de wetenschappelijke literatuur is volgens Boogaard al lang bekend dat decentralisaties altijd broos blijven. Centraliseren, bureaucratiseren en formaliseren gaan vaak ongemerkt vanzelf, de tegenbeweging van decentraliseren en democratiseren moet steeds weer opnieuw worden bedacht en doorgezet. Of, zoals het standaardgrapje wil: ‘decentralisatie’ is het enige Nederlandse woord waar het lidwoord aan het aan het zelfstandig naamwoord vast wordt geschreven.

Sluipend proces.

Na een decentralisatie is er volgens hem voortdurende alertheid nodig op sluipende processen van recentralisatie. ‘Met een cultuur van benchmarken en best practises is op zichzelf niets mis, maar het kan resulteren in een paar adviesbureaus die voor veel geld overal dezelfde eenheidsworst uitserveren. De Algemene Rekenkamer die beleidsresultaten in het sociaal domein wil gaan meten doet gewoon zijn werk, maar eist ondertussen dat alle gemeenten exact dezelfde definitie van armoede gaan hanteren. En zo kan ook rechtsbescherming een recentraliserende keerzijde hebben,’ stelt hij.

Meer weerwerk.

Soms is het niet per definitie slecht als rechtspraak in het sociaal domein een recentraliserende werking heeft. ‘Bij de bescherming van fundamentele rechten, bijvoorbeeld, zou je zelfs kunnen zeggen dat er strikt genomen helemaal geen sprake is van recentralisatie omdat grondrechten schenden nimmer onderdeel van de lokale beleidsvrijheid kan zijn. Die wordt dan ook niet beperkt door de rechter’, aldus Boogaard. ‘Maar wat meer weerwerk tegen de recentraliserende bijeffecten van jurisprudentie prima zou kunnen en ook wenselijk is.’

Vervuilde woning.

Boogaard doelt daarmee op het verbieden van het resultaatgericht indiceren. De casus betreft een inwoner van Steenwijkerland die aan COPD en huisstofmijtallergie lijdt en vroeger recht had op 5,5 uur schoonmaakhulp per week. ‘Een kanteling en vele andere mooie woorden verder heeft dezelfde persoon in hetzelfde huis met dezelfde aandoeningen recht gekregen op een ‘schoon en leefbaar huis’. Alleen komt de zorgaanbieder daar nog maar 4 uur per week voor langs. Dat kan alleen kloppen als er vroeger te veel of tegenwoordig te weinig wordt schoongemaakt. Het juiste antwoord lijkt het laatste: volgens verzoeker heeft de GGD inmiddels vastgesteld dat de woning vervuild en niet stofvrij is. Zo iemand heeft een zaak, zal iedereen zeggen, omdat zijn huis niet schoon en voor hem niet leefbaar is. Alleen tegen wie heeft hij zijn zaak? Tegen de zorgaanbieder, was het standpunt van het college. Tegen het college, oordeelt nu de Centrale Raad van Beroep, waarbij de rechter zelf bepaalt dat verzoeker weer recht heeft op 5,5 uur schoonmaakhulp’, legt Boogaard uit.

Ondeugdelijke regels.

In de motivering richt de voorzieningenrechter zich vooral op het ontbreken van specifieke uren. Noch uit de beleidsregels noch uit het besluit kan worden opgemaakt hoeveel tijd iets kost of aan iemand moet worden besteed. Daarom zijn de beleidsregels ondeugdelijk en is de beschikking in strijd met de rechtszekerheid. Die motivering geeft deze uitspraak zijn recentraliserende werking omdat die zich in potentie richt tegen alle indicaties waar het woordje ‘uren’ niet in voorkomt.

Boogaard: ‘De Centrale Raad had dit individuele geval ook recht kunnen doen door te oordelen dat resultaatsgericht indiceren onrechtmatig is als het college niet op de één of andere manier jegens de eigen inwoners effectief verantwoordelijk blijft voor het daadwerkelijk behalen van het geïndiceerde resultaat. Daarmee zou niet alleen het idee van de decentralisatie gediend zijn, er zou ook iets overblijven van de belofte van de lokale democratie.’

Activistisch.

Hij spoort in het essay met name de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan tegenkracht te organiseren. En dat moet dan verder gaan dan ‘op de effecten gaan studeren’ en ‘indien nodig ondersteunende activiteiten organiseren voor gemeenten.’ Daar hadden volgens Boogaard ook wel paar meer activistische opmerkingen bij gekund. ‘Over gespecialiseerde advocaten die worden vrijgemaakt om gemeenten met een beter verhaal nog eens bij te staan bij een nieuwe zaak. Of over een mogelijke wetswijziging om de Centrale Raad van de focus op uren te verlossen.’

Staatsrechtelijk verzet zich daar volgens hem niets tegen. ‘Sterker nog, de checks and balances die voorschrijven dat gemeenten zich uiteindelijk bij vaste jurisprudentie moeten neerleggen, rechtvaardigen dat gemeenten eerst wel hun best mogen blijven doen om te vechten voor de beleidsruimte die zij van de wetgever hebben gekregen. Ook een rechter kan zijn koers wijzigen.’

Lees het volledige essay in Binnenlands Bestuur nr. 23 van deze weekARTIKEL: PVDA: BIJZONDERE SCHOLEN MOGEN LEERLINGEN NIET MEER WEIGEREN.
bron: Redactioneel/PvdA/NOS/ANP MediaWatch.

Het St. Antonius Ziekenhuis is nog volop in onderhandeling met twee zorgverzekeraars om te komen tot afspraken voor volgend jaar. Voor klanten van zowel Menzis als Zilveren Kruis is nog altijd geen akkoord bereikt over vergoeding van zorgkosten, met alle andere verzekeraars wel.

Duidelijk is inmiddels al wel dat mensen met een budgetpolis bij Zilveren Kruis in 2019 niet meer in aanmerking komen voor vergoeding van alle zorg die zij krijgen in het Antoniusziekenhuis. Gevolg hiervan is dat deze verzekerden na het krijgen van zorg op een van de locaties van het Antonius (Woerden, Leidsche Rijn en Nieuwegein) niet meer moeten rekenen op volledige terugbetaling van hun zorgkosten door deze verzekeraar.

Acute zorg.

Dit geldt niet voor acute zorg, legt een woordvoerster van het ziekenhuis uit. Kosten voor spoedzorg vallen nog wel volledig onder de afspraken die met Zilveren Kruis gemaakt zijn voor mensen met een budgetpolis. Over niet-acute zorg wordt nog volop onderhandeld, om te komen tot afspraken over de prijs, de aantallen (volume) en de kwaliteit van zorg.

Die onderhandelingen lopen ook nog met Menzis. Onduidelijk is nog welke zorg wel en niet vergoed gaat worden. ,,De onderhandelingen moeten voor het einde van het jaar zijn afgerond”, stelt de woordvoerster. zij verwacht niet dat met een van de twee verzekeraars helemaal geen afspraken worden gemaakt. Ondertussen onderhandelt het ziekenhuis ook nog met alle verzekeraars over geestelijke gezondheidszorg.

Vorig jaar lukte het wel om voor dit jaar afspraken te maken met alle zorgverzekeraars. Hierdoor konden in 2018 nog alle verzekerden met een budgetpolis bij het Antonius terecht voor volledig vergoede zorg. Dat lukt voor komend jaar definitief niet, want Zilveren Kruis heeft het ziekenhuis uitgesloten voor contractering voor haar Basis Budget-polis. Over een andere vergoeding met Zilveren Kruis wordt nog onderhandeld.ARTIKEL: ANTONIUSZIEKENHUIS: NOG GEEN ZORGAKKOORD MET MENZIS EN ZILVEREN KRUIS.
bron: Redactioneel/AD/ANP MediaWatch.

Het St. Antonius Ziekenhuis is nog volop in onderhandeling met twee zorgverzekeraars om te komen tot afspraken voor volgend jaar. Voor klanten van zowel Menzis als Zilveren Kruis is nog altijd geen akkoord bereikt over vergoeding van zorgkosten, met alle andere verzekeraars wel.

Duidelijk is inmiddels al wel dat mensen met een budgetpolis bij Zilveren Kruis in 2019 niet meer in aanmerking komen voor vergoeding van alle zorg die zij krijgen in het Antoniusziekenhuis. Gevolg hiervan is dat deze verzekerden na het krijgen van zorg op een van de locaties van het Antonius (Woerden, Leidsche Rijn en Nieuwegein) niet meer moeten rekenen op volledige terugbetaling van hun zorgkosten door deze verzekeraar.

Acute zorg.

Dit geldt niet voor acute zorg, legt een woordvoerster van het ziekenhuis uit. Kosten voor spoedzorg vallen nog wel volledig onder de afspraken die met Zilveren Kruis gemaakt zijn voor mensen met een budgetpolis. Over niet-acute zorg wordt nog volop onderhandeld, om te komen tot afspraken over de prijs, de aantallen (volume) en de kwaliteit van zorg.

Die onderhandelingen lopen ook nog met Menzis. Onduidelijk is nog welke zorg wel en niet vergoed gaat worden. ,,De onderhandelingen moeten voor het einde van het jaar zijn afgerond”, stelt de woordvoerster. zij verwacht niet dat met een van de twee verzekeraars helemaal geen afspraken worden gemaakt. Ondertussen onderhandelt het ziekenhuis ook nog met alle verzekeraars over geestelijke gezondheidszorg.

Vorig jaar lukte het wel om voor dit jaar afspraken te maken met alle zorgverzekeraars. Hierdoor konden in 2018 nog alle verzekerden met een budgetpolis bij het Antonius terecht voor volledig vergoede zorg. Dat lukt voor komend jaar definitief niet, want Zilveren Kruis heeft het ziekenhuis uitgesloten voor contractering voor haar Basis Budget-polis. Over een andere vergoeding met Zilveren Kruis wordt nog onderhandeld.ARTIKEL: DRAAI BABY’S IN STUITLIGGING VAKER OM EN VOORKOM KEIZERSNEDEN.
bron: Redactioneel/Volkskrant/Zorg.nu.

Baby’s die in een stuitligging in de buik liggen - met de billen in plaats van het hoofd naar beneden – moeten met behulp van medicatie vaker worden gedraaid. Dit zou jaarlijks honderden keizersneden kunnen voorkomen, vertelt promoverend gynaecoloog Joost Velzel aan de Volkskrant.

Een gynaecoloog of verloskundige zou met behulp van medicatie van buitenaf met de handen een ongeboren baby van 36 weken oud kunnen omdraaien. De moeder krijgt door middel van een injectie een spierverslapper toegediend, waarna de baby stukje bij beetje kan worden gedraaid. In het proefschrift waarop gynaecoloog Velzel promoveert staat dat jaarlijks tot wel zeshonderd keizersneden voorkomen kunnen worden.

Infecties, trombose of een baarmoederverwijdering .

Het gevolg van een stuitligging is zonder de methode een keizersnede. Deze ingreep kan ernstige complicaties - bloedverlies, infecties of een trombose - veroorzaken. In een extreem geval moet volgens Velzel zelfs de baarmoeder verwijderd worden. Deze complicaties komen vrijwel nooit voor bij een vaginale bevalling waarbij het hoofd naar beneden ligt. De gynaecoloog geeft aan dat bij het omdraaien zelden complicaties ontstaan.

'Je wil niet hoeven kiezen tussen twee kwaden'

Gynaecoloog Leonie van Rheenen van het Amsterdamse OLVG laat tegenover de Volkskrant weten het eens te zijn met het onderzoek van Velzel. Volgens haar is zowel een bevalling in stuitligging als een keizersnede een risico voor de moeder. 'Eigenlijk wil je niet hoeven kiezen tussen twee kwaden, die situatie moet je proberen te voorkomen.' Ze vindt het begrijpelijk dat Velzel voor deze methode pleit.

In ongeveer 4 procent van de zwangerschappen komt een stuitligging voor, dit gaat in Nederland om jaarlijks zesduizend gevallen.ARTIKEL: HOOGGEVOELIGHEID: HYPE OF SERIEUS ONDERWERP?
bron: Redactioneel/NU.nl/ANP MediaWatch.

Hooggevoeligheid is een populair onderwerp, maar wat is het precies en waarom wordt deze term opeens zo veel gebruikt?

Wie op Google op de term ‘hooggevoeligheid’ zoekt, krijgt een flink aantal pagina’s met resultaten voor de kiezen. Tips over hoe ermee om te gaan, verhalen van mensen die zichzelf als hooggevoelig omschrijven en websites van coaches die kunnen helpen ermee om te gaan.

Sinds zo’n twintig jaar houdt het onderwerp veel mensen bezig, toen publiceerde het Amerikaanse psychologenkoppel Elaine en Arthur Aron het eerste wetenschappelijke artikel over het onderwerp. De Arons noemden mensen die hooggevoelig zijn Highly Sensitive Persons (HSP). Die term wordt ook in Nederland volop gebruikt.

HSP’s hebben scherpere zintuigen en het verwerken van informatie en prikkels in de hersenen verloopt intensiever. Alles wat ze zien, voelen, horen, ruiken en proeven komt sterker bij hen binnen. Daardoor kunnen ze overweldigd of gestresst raken. Ook reageren ze heftiger op fysieke veranderingen als pijn en spanning. Anderzijds zijn HSP’s beter in staat om anderen te begrijpen, zich in te leven in sociale situaties, en genieten ze intenser van mooie dingen.

“De positieve dimensies van hooggevoeligheid worden sterk onderbelicht”

Véronique de Gucht.

Maar voor die positieve kanten is nog te weinig aandacht in de onderzoeken naar hooggevoeligheid, vindt gezondheidspsycholoog Véronique de Gucht. "De Arons hebben jaren geleden een vragenlijst opgesteld die nog altijd veel gebruikt wordt om te ontdekken of iemand hooggevoelig is. Maar er wordt veel naar de negatieve aspecten gevraagd, bijvoorbeeld naar de mate waarin je last hebt van drukte en gevoelig bent voor stress en prikkels."

Daarom besloot De Gucht, die verbonden is aan Universiteit Leiden, zelf onderzoek te gaan doen naar het onderwerp. "De positieve dimensies van hooggevoeligheid worden sterk onderbelicht in de wetenschappelijke informatie die er nu is. Het intens genieten van kunst en muziek, maar ook het feit dat deze mensen vaak de neiging hebben om dieper na te denken over dingen. Of het sociale aspect ervan, de empathie en invoelendheid die deze groep ervaart."

Volgens De Gucht ligt de nadruk van hoogegevoeligheidsonderzoek op de negatieve aspecten, zoals gevoeligheid voor stress en prikkels.

HSP populair door maatschappelijke frictie.

De laatste jaren lijkt de interesse in hooggevoeligheid toe te nemen, zo laat ook de hoeveelheid beschikbare informatie zien. Daar heeft deskundige Susan Marletta Hart, tevens schrijfster van het boek Leven met hooggevoeligheid, van opgave naar gave, wel een verklaring voor. "Dit soort onderwerpen wordt populair omdat er in de maatschappij frictie ontstaat. Mensen krijgen klachten en zoeken online naar antwoorden. Zo stuiten ze op onderzoeken van psychologen en wetenschappers en ontdekken dat hun klachten grotendeels overeenkomen met die van mensen met een hooggevoelig zenuwstelsel."

Volgens de Arons is een op de vijf mensen hooggevoelig. Deze groep krijgt volgens hen onterecht snel stempels als 'verlegen', 'introvert' of 'overgevoelig'. Er is meer discussie over wat hooggevoeligheid precies is, zegt ook Marletta Hart. "Er zitten meerdere aspecten aan, en de meningen verschillen over welke wel en niet bij de eigenschap horen."

“HSP's krijgen onterecht snel stempels als 'verlegen', 'introvert' of 'overgevoelig'”

Elaine Aron.

Ieder hooggevoelig mens heeft daarnaast ook andere karaktereigenschappen, dus het uit zich bij iedereen anders. "Het is allemaal niet zo exact als wiskunde." Iemand die hooggevoelig is, kan daarnaast bijvoorbeeld ook druk zijn. Het een sluit het ander niet uit. "De kunst is vooral goed te weten hoe om te gaan met die ene hooggevoelige eigenschap", aldus de auteur.

Mensen gaan zichzelf diagnosticeren.

Ook De Gucht ziet dat er meer aandacht is voor het onderwerp. "Het persoonlijksheidskenmerk heeft altijd bestaan, maar als er meer over wordt geschreven kan dat een hype worden. Mensen gaan zichzelf diagnosticeren."

De term heeft diverse betekenissen gekregen, maar zolang niet goed in kaart is gebracht wat de verschillende dimensies van hooggevoeligheid zijn, is er weinig over te zeggen, vindt de gezondheidspsycholoog. "Daarnaast zijn bijna alle studies naar dit onderwerp gedaan onder studenten en niet onder de algemene bevolking."

Hooggevoeligheid ontstaat niet door veranderingen van omgeving en omstandigheden, benadrukt Marletta Hart. "Het was er altijd al, maar de omgevingsfactoren zijn erg veranderd de afgelopen twintig jaar. Ons leeftempo, prikkels, de druk die jongeren ervaren op school, vrouwen die werk en gezin combineren. Dat is allemaal toegenomen en deze groep ervaart dat heftiger." Als de wereld steeds harder gaat draaien, dan zijn de HSP’s de eersten die eraf vallen, aldus de deskundige.

Veel misvattingen over hooggevoeligheid.

Het onderwerp moet vooral bekender worden voor iedereen, oppert Marletta Hart. "Vooral op scholen. Hooggevoelige kinderen kunnen meegaand zijn, maar ook stil of onopvallend. Het zou goed zijn als de leraar weet wat er onder die oppervlakte zit en welke worsteling daar plaatsvindt. Een worsteling niet alleen met jezelf, maar ook met klasgenoten en de wereld om hen heen."

Marletta Hart vindt het jammer dat hooggevoeligheid soms als trend wordt gezien of zelfs een stoornis wordt genoemd. Er zijn zo veel misvattingen over hooggevoeligheid, benadrukt ze. "Mensen denken snel: zeur niet zo, of stel je niet aan. Maar dat zijn allemaal dooddoeners. En het werkt bovendien averechts. Het advies moet vooral zijn: neem de tijd voor dingen en neem je gevoel serieus."

De Gucht wil zich met haar onderzoek niet alleen op de term hooggevoeligheid richten. "Ik wil ook bestuderen of er een verband is tussen hooggevoeligheid en het ervaren van lichamelijke en psychische klachten, daar is de literatuur nog niet erg duidelijk over."

Momenteel hebben drieduizend deelnemers de vragenlijst van De Gucht ingevuld. Het probleem: het zijn voor 90 procent vrouwen. "Tot op heden werd aangenomen dat het kenmerk gelijk verdeeld is onder mannen en vrouwen, ik hoop dus vooral dat meer mannen zich gaan melden en de vragenlijst invullen. Daarna kunnen we verder met het onderzoek."ARTIKEL: NEDERLANDSE TEAMS SUCCESVOL TIJDENS EK ZAALVOETBAL VOOR DOVEN.
bron: Redactioneel/Doof.nl.

Zowel het Nederlandse vrouwen- als mannenteam behoren tot de beste twaalf zaalvoetbalelftallen van Europa. Beide teams nemen op dit moment deel aan het EK Zaalvoetbal voor Doven in Tampere (Finland).

Het Nederlandse mannenteam won vandaag met 8-4 van Tsjechië. De doelpunten werden gemaakt door Jack Castelijns (4x), Matthijs Terpstra, Martin Mojet, Ferry Heijnis en Chawfung Cheung. Morgen spelen ze om 12.30 uur tegen Bulgarije om de plaatsen 9 t/m 12.

De Nederlandse vrouwen spelen vanaf morgen om de vijfde tot en met de achtste plaats in het Europees klassement. Om 12.30 uur begint de strijd met een wedstrijd tegen Rusland.

Het vrouwenteam verloor de spannende kwartfinale tegen Spanje met 4-5. De doelpunten voor het Nederlandse team werden gemaakt door Henrianne Jansen (2x) en Sharon Nout (2x).

Meer informatie over de wedstrijden is te vinden op de website van het Europees Kampioenschap. Het toernooi is verder via live-stream te volgen in de openbare Facebookgroep EK Futsal voor Doven 2018.ARTIKEL: BARTIMÉUS ERKEND ALS EXPERTISEORGANISATIE ZINTUIGLIJK GEHANDICAPTEN.
bron: Redactioneel/Bartiméus.

Bartiméus is door ZonMw erkend als expertiseorganisatie in de sector Zintuigelijk gehandicapten. Bartiméus voldoet aan alle toetsingscriteria. De erkenning stelt ons in staat om alle kennis op het gebied van leven met een visuele beperking verder te ontwikkelen voor mensen die blind of slechtziend zijn. De erkenning betreft de periode 2018 – 2022. Daarna zal opnieuw een weging plaatsvinden.

De erkenning als expertiseorganisatie betekent voor Bartiméus dat zij mede verantwoordelijk is voor het borgen van de kennisinfrastructuur, waarbij sprake is van een wisselwerking tussen onderzoek, beleid en praktijk. Daarnaast betekent het dat Bartiméus een regierol vervult in de ontwikkeling, indiening en uitvoering van meerjarige deelsectorplannen en de meerjarige programmalijnen.

Belang erkenning.

De erkenning stelt Bartiméus in staat om de kennis op het gebied van leven met blind- of slechtziendheid, verder te ontwikkelen én aan iedereen in Nederland ter beschikking te stellen. Het gaat er om dat kennis van betekenis en toepasbaar is voor mensen met een visuele beperking én de zorgprofessionals en anderen die hen ondersteunen.

Positieve waardering.

De toetsingscommissie van ZonMw geeft aan 'onder de indruk te zijn' van het door Bartiméus in november ingediende erkenningsverzoek (PDF). Daarin wordt een overzicht gegeven van de binnen de organisatie opgebouwde kennisinfrastructuur en de indrukwekkende output:

• tientallen wetenschappelijke artikelen en presentaties per jaar;
• meer dan 100 onderzoeksprojecten en innovatieve trajecten de afgelopen 5 jaar;
• een zeer gevarieerd aanbod van trainingen en scholingen voor eigen medewerkers en externe (zorg)professionals;
• vele samenwerkingsovereenkomsten met universiteiten en andere kennisinstellingen;

Trots.

Bartiméus is er trots op dat het zijn plek in de kenniswereld inmiddels via deze erkenning geconsolideerd heeft. Bartiméus streeft de komende jaren naar een programmatische samenwerking met de andere instellingen in de ZG sector, zoals Visio en de Robert Coppesstichting. Daarbij vinden we het van belang nog nadrukkelijker aandacht te hebben voor de groeiende groep ouderen in de samenleving. Tot slot blijft het van belang op een gelijkwaardige manier samen te werken met (vertegenwoordigers van) de doelgroep.

Meer weten?

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Bartiméus, Kennis en Innovatie: e-mail snavest@bartimeus.nlARTIKEL: ARBEIDSONGESCHIKT VOOR DE AOW-LEEFTIJD, HET OVERKOMT STEEDS MEER 60-PLUSSERS.
bron: Redactioneel/Parool/OmroepMAX/MAXvandaag/ANP.

Het aantal 60-plussers dat arbeidsongeschikt raakt voor het behalen van de AOW-leeftijd is de afgelopen jaren gestegen.

Dat blijkt uit onderzoek van het UWV dat minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vooral leraren komen vaker langdurig ziek thuis te zitten.

Stijgend aantal arbeidsongeschikte 60-plussers.

In de afgelopen jaren is het aantal 60-plussers dat arbeidsongeschikt raakt voor de AOW-leeftijd, toegenomen. In 2015 dreigen 6 op de 1000 mensen tussen de 60 en 65 jaar arbeidsongeschikt te raken. Een jaar later is dit aantal gestegen naar 7 op de 1000 mensen. Vorig jaar, in 2017, is het aantal 60-plusser dat voor de AOW-leeftijd arbeidsongeschikt raakt verder gestegen naar 8 op de 1000 mensen. Er raken iets meer vrouwen arbeidsongeschikt dan mannen. Voor vrouwen geldt niet dat het alleen gaat om 60-plusser, maar het zijn vrouwen van alle leeftijden die uitvallen.

Onderwijs.

In de zorg, het onderwijs, maar ook bij de overheid en zakelijke dienstverleners als banken neemt de kans op arbeidsongeschiktheid toe. Van deze sectoren is bekend dat mensen een grotere kans hebben om uit te vallen. De stress en hoge werkdruk spelen hierin een grote rol. Door het tekort aan leraren is de druk op hen groot. Het aantal leraren dat thuis is komen te zitten is in de afgelopen jaren met 26 procent toegenomen. Ook de arbeidskrapte in de zorg zorgt voor problemen. Opvallend is dat het in deze sector steeds meer mannen treft die arbeidsongeschikt thuis komen te zitten.

Oorzaak door verhogen AOW-leeftijd.

De AOW-leeftijd is in de afgelopen jaren steeds een beetje verhoogd. Regelingen om vervroegd uit te treden zijn afgeschaft. Volgens minister Koolmees wordt het stijgend aantal arbeidsongeschikten onder 60-plusser vooral veroorzaakt doordat mensen langer door moeten werken. Hoewel de toename in 2018 minder groot is dan in voorgaande jaren, heeft Koolmees beloofd de cijfers nauwlettend te blijven volgenARTIKEL: DE NIEUWE WMCZ, NIET VOOR PGB-WOONINITIATIEVEN?
bron: Redactioneel/Per Saldo/Pgb.nl.

Momenteel ligt de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz) voor in de Tweede Kamer. Deze wet gaat de huidige Wmcz vervangen. Per Saldo wil dat deze wet niet van toepassing is op pgb gefinancierde wooninitiatieven waarbij de vertegenwoordiging van bewoners het bestuur van het wooninitiatief vormen.

De Wmcz zal niet van toepassing zijn op alle zorg die onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)[1] valt, en zodoende ook niet op Wmo-pgb gefinancierde wooninitiatieven. De Wmcz zal wel van toepassing zijn op Wlz-pgb gefinancierde wooninitiatieven.

[1] Kamerbrief d.d. 22 november 2018 met kenmerk 1444357-183749-DMO

Wmcz.

In dit wetsvoorstel Wmcz worden de rechten rondom medezeggenschap voor cliënten vergroot. Sneller dan nu het geval is moet bijvoorbeeld een cliëntenraad ingesteld worden. Het voorstel in de wet is dat deze al moet worden ingesteld bij 10 werknemers (dit kunnen ook 10 mensen zijn die parttime werken). Deze grens wordt al snel gehaald. Indien een ouderinitiatief een cliëntenraad moet instellen, dan zou de cliëntenraad uit vertegenwoordigers van de bewoners moeten bestaan en zouden zij geen deel meer kunnen uitmaken van het bestuur. Daarmee zouden zij medezeggenschap in plaats van zeggenschap krijgen, met als gevolg minder in plaats van meer invloed. Dit is dan de waarschijnlijk onbedoelde consequentie van dit wetsvoorstel.

Advies Raad van State.

Eerder heeft de Raad van State gereageerd op het wetsvoorstel. Zij hebben toen al aangegeven dat er meer differentiatie moeten komen tussen de zorginstellingen. Nu worden kleine en grote zorginstellingen namelijk gelijk gesteld. Wij vonden dit niet terecht voor pgb-wooninitiatieven en hebben hier samen met andere partijen op gereageerd. In pgb-wooninitiatieven vormen de vertegenwoordigers van cliënten vaak al het bestuur en is medezeggenschap van de cliënten vaak al goed gewaarborgd.

Motie.

Tijdens de plenaire behandeling is een motie ingediend door de Kamerleden Dik-Faber en Kerstens. Zij hebben gevraagd om met een algemene maatregel van bestuur (AMvB) te regelen dat de wet niet van toepassing is op pgb-gefinancierde wooninitiatieven waar de vertegenwoordiging van de bewoners het bestuur vormen en namens hen de regie over de zorg hebben. De motie is aangenomen.

Een aangenomen motie betekent niet automatisch dat dit ook wordt uitgevoerd. De regering bepaalt uiteindelijk of ze de motie volgen of niet. Echter wordt een aangenomen motie wel gezien als een standpunt van de gehele Tweede Kamer en moet deze motie dus wel serieus genomen worden, de regering kan deze niet zomaar naast zich neerleggen.

Wat vindt Per Saldo?

Wij zijn blij met de motie en hopen dan ook dat de regering deze overneemt. Voor nu is het afwachten hoe de behandeling van de nieuwe Wmcz verder gaat.ARTIKEL: PRIKKELARME VOORSTELLING 'STEEFS OPERETTE UURTJE'.
bron: Redactioneel/Hersenstichting.

Op 22 december a.s. organiseert Het Nationale Theater (HNT) een prikkelarme voorstelling in Den Haag. In het kader van HNT Onbeperkt is theatermaker Steef de Jong gevraagd zijn succesvolle voorstelling, Steef’s Operette Uurtje, toegankelijk te maken voor mensen die prikkelgevoelig zijn. Het Nationale Theater werkt hiermee samen met Stichting Onbeperkt Genieten.

645.900 mensen in Nederland hebben blijvend hersenletsel. Mensen met blijvende beperkingen door hersenletsel kunnen last hebben van zichtbare gevolgen, zoals verlamming, maar juist de onzichtbare gevolgen maken het leven met de gevolgen van hersenletsel zo zwaar. Overprikkeling is één van de voor de buitenwereld onzichtbare, maar grote gevolgen voor mensen die hersenletsel hebben opgelopen. Al het geluid, geur en licht komt ongefilterd bij hen binnen.

HNT Onbeperkt.

HNT Onbeperkt is een initiatief van projectleider Saartje Oldenburg om de theaters en voorstellingen van Het Nationale Theater toegankelijk te maken voor iedereen. Martijn Westerop van HNT: ”Wij vinden het belangrijk dat ons actuele aanbod gezien, gehoord, beleefd of gevoeld wordt. De een kan niet zien, de ander niet horen, de ander kan niet tegen prikkels. Maar dat betekent niet dat de zin om uit te gaan of de culturele interesse weg is.”

De voorstelling op 22 december is geschikt voor mensen die prikkelgevoelig zijn door bijvoorbeeld hersenletsel, autisme of mensen die hoog gevoelig zijn. Er wordt onder andere rekening gehouden met licht en geluid, er wordt een korte pauze ingelast en bezoekers mogen ten alle tijden de zaal verlaten als zij dat willen. Daarnaast richt het theater een stilteruimte in, zodat bezoekers even kunnen bijkomen als dat nodig is.

Overprikkeling zet je leven op z'n kop.

De Hersenstichting juicht dit initiatief van harte toe: ”Na de ideeën voor een prikkelarm uurtje in de supermarkt en een prikkelvrije kermis is dit weer een handreiking naar de grote groep mensen die vaak niet begrepen wordt. Want aan de buitenkant zie je niet dat iemand snel overprikkeld is. In de campagne van de Hersenstichting die net gestart is, laten we zien hoe onder ander prikkelgevoeligheid je leven op z’n kop kan zetten. We hopen hierdoor dat meer mensen aandacht krijgen voor de onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Een prikkelarme voorstelling is een mooie stap in de goede richting!”

Meer info:

Praktische informatie Prikkelarme voorstelling Steefs Operette uurtje:

Locatie: Zaal 3 Constant Rebecqueplein 20A, 2518 RA te Den Haag

Aanvang: Inloop vanaf 13.00 uur, start voorstelling 13.30 uur

Einde voorstelling: 14.45 uur (inclusief 15 minuten pauze)ARTIKEL: DE OLIEBOLLENVLAAI IS DÉ NIEUWE DECEMBERSNACK.
bron: Redactioneel/EditieNL/RTLnieuws.

Als het feest is eten we taart, behalve tijdens oud & nieuw; dan eten we oliebollen. Om die twee samen te brengen heeft de bakker uit het Brabantse Made een echte oliebollenvlaai op de markt gebracht. Is dit jouw nieuwe favoriete decembersnack?

"Een overheerlijke vlaai met vers gebakken oliebollen 'on top'", schrijft bakker Barry uit Made op Facebook. Het is een feestje om op te eten, als we de bakker moeten geloven. "Er zit ook Zwitserse room omheen. Dat bestaat uit slagroom en pudding", zegt Barry tegen Omroep Brabant.

Lovende reacties.

Vanaf dit weekend kun je de vlaai bij de Echte bakker van der Steen in Made bemachtigen. De bakker maakt zijn publiek al warm met een filmpje op Facebook. In het filmpje zie je hoe de oliebollenvlaai gemaakt wordt. De reacties zijn nu al lovend, terwijl ze de vlaai nog niet eens hebben geproefd. "We verwachten dat het een succes wordt. Mijn vrouw die dit idee heeft bedacht, vond de vlaai in ieder geval heerlijk."ARTIKEL: HN-INFOPUNT: KIEST GEMEENTE ALTIJD MEEST GOEDKOPE OPTIE VOOR WONINGAANPASSING?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.
Beantwoord door de mederwerkers van ons HN-INFOpunt.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"Ons huis verbouwen kost 150.000,- euro, een potentieel ander huis kan geschikt gemaakt worden voor 60.000,- euro. Mag de gemeente dan volstaan met een bijdrage van 25.000,- euro?"

Onze HN-informateur antwoord:

Uw gemeente moet vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ‘compenseren’ voor de beperkingen die u als aanvrager ondervindt. Verstandig is om zelf (of met een adviseur) alvast de ergonomische en bouwkundige mogelijkheden te (laten) onderzoeken. In een "keukentafelgesprek" kunt u in een overleg met de gemeente vervolgens uw wensen en (bouw)plannen laten zien. Op dat moment geeft de Wmo aan wat het beleid en de mogelijkheden zijn. Uw ondervonden beperkingen zijn daarin leidend. Net als de bouwtechnische mogelijkheden. Deze moeten zo objectief mogelijk worden vastgesteld aan de hand van een zorgvuldig en deskundig uitgevoerd onderzoek. Door de gemeente zelf of door een via hen ingeschakeld adviesbureau.

Als er meerdere oplossingen mogelijk zijn voor uw woonsituatie, zoals vaak het geval is, kiest de gemeente bijna altijd voor de meest goedkope optie. In geval van een verbouwing in uw eigen woning van euro 150.000,- en een verhuizing naar een andere, goedkoper te verbouwen woning van euro 60.000,- zal de gemeente dus van die laatste optie uitgaan. Tenzij zij een nog goedkopere optie uit de hoge hoed kunnen toveren. Dit zou bijvoorbeeld een nog niet besproken optie ter waarde van de genoemde euro 25.000,- kunnen zijn. Wel dient elke oplossing voldoende compenserend te zijn. Al behoeft een oplossing lang niet altijd overeen te komen met wat u als aanvrager graag had gewild.

Zomaar een bedrag van (bijvoorbeeld) 25.000,- euro prikken, zonder dat hieraan een voldoende compenserende voorziening ten grondslag ligt, mag niet binnen de Wmo. Ook niet als "ergens" in de gemeentelijke regelgeving dergelijke vaste bedragen zijn vastgelegd. Die regelgeving zou daarmee in strijd met de Wmo zijn. Het gaat namelijk altijd om "maatwerk".Er moet dus echt voldoende duidelijk worden aangetoond, dat er een vastgestelde, "goedkoopst compenserende voorziening" bestaat, die met het toe te kennen bedrag daadwerkelijk te realiseren valt.

In alle gevallen heeft de gemeente wel de vrijheid om al dan niet te kiezen voor het opleggen van een eigen bijdrage in de vorm van een vast maandbedrag, dat vervolgens via het CAK wordt afgehandeld en geïnd. Dat is tegelijk de enige manier waarop een gemeente onder de Wmo 2015 financiële invloed kan en mag uitoefenen.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Herman de Waard.

Een man vraagt op de groentenafdeling van een supermarkt om een half kropje sla. Een jonge bediende zegt hem dat ze alleen hele kroppen sla verkopen. Maar de man blijft maar aandringen en dus zegt de bediende dat hij het even aan de filiaalchef zal vragen. Hij loopt het kantoortje van de filiaalchef binnen en zegt: “Een of andere malloot wil een halve krop sla kopen.” Terwijl hij zijn zin afmaakt draait hij zich om en ziet hij de man achter zich in de deuropening staan. Dus voegt hij snel toe: “En deze meneer wil de andere helft”. De chef complimenteert hem even later met zijn tact: “Ik was onder de indruk van de manier waarop je je daar uit redde. We houden wel van mensen die kunnen improviseren hier. Waar kom je eigenlijk vandaan?” “Abcoude, meneer.” “O, en waarom ben je daar weggegaan?” “Je hebt er alleen maar hoeren en ex-voetballers.” “Zo, mijn vrouw komt ook uit Abcoude.” “Echt?” antwoordt de bediende, “voor welke club heeft ze gespeeld?”En dat was het weer voor vandaag. Maar we zijn snel bij je terug; morgen al.
Je kent HandicapNieuws... iedere (werk)dag 'uitgesproken' actueel voor gehandicapten, chronisch zieken én hun omgeving.
We wensen je nog een prettige
avond en graag tot morgen.