Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: maandag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

maandag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

U luistert naar HANDICAPNIEUWSnet NIEUWSUPDATE van maandag 20 maart 2017.
Handicapnieuwsmail is het dagelijkse mailmagazine van handicap nationaal.
De artikelen zijn afkomstig van hun internetsite www.handicapnieuws.net.
De voorleesfunctie wordt u aangeboden door readspeaker nederland.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Nieuwe zorgverzekering: veranderingen en tips op een rijtje.
VVD: keiharde lobby medicijn taaislijmziekte ging te ver.
Verloskundigen luiden noodklok over drukte.
Grotere kans op langer leven voor hondeigenaren.
Apothekers hekelen 'kaasschaafbeleid' zorgverzekeraars.
Kinderen eten meer fruit, maar nog altijd te weinig.
Landelijke campagne geeft antwoord op zorgvragen.
OM eist 120 uur taakstraf na fataal incident thuiszorg.
Opmerkelijk veel jonge vrouwen getroffen door burn-out.
Herfst- en winterdip bestaan, maar 'zijn ook een beetje mode'. [+Video]
Korting op en advies over uw zorgverzekering via het ANBO Zorgcollectief.
Gebruik antibiotica schadelijk voor gezondheid bij jonge kinderen.
Gelijke behandelingstarieven bij alle ziekenhuizen en verzekeraars.
Eerlijk delen: pensioen bij echtscheiding.
Test Zorgverzekering 2018.
Drieënhalf miljoen mensen per jaar een zalf of crème.
Minder 75-plussers krijgen hulp
Test zelf innovatief hulpmiddel MyEye bij Bartiméus. [+Video's]
Hoe gaat het met zorg en ondersteuning in uw gemeente?
Matje vaak boosdoener bij klachten na liesbreukoperatie.
Drenthse zorgboerderij mag voorlopig geen patiënten meer helpen.
Noah (4) is dolblij dat hij straks elke dag mag slapen op school. [+Video]
Waar zit meer suiker in? Doe de test!
INFOpunt: Is er een minimum- of maximumleeftijd voor een heupvervanging?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: NIEUWE ZORGVERZEKERING: VERANDERINGEN EN TIPS OP EEN RIJTJE.
bron: Redactioneel/Radar [AVROTROS]. door: Marlies van der Vloot.

De premies voor de zorgverzekering van 2018 zijn bekend. Wat gaat er allemaal veranderen in de basisverzekering? Gaat het eigen risico omhoog? Kan je profiteren van collectiviteitskorting?

Elk jaar moeten zorgverzekeraars uiterlijk in november hun premies bekend hebben gemaakt. Vanaf dat moment kunnen consumenten de premies en dekking van aanvullende pakketten vergelijken zodat er een weloverwogen keus gemaakt kan worden.

Restitutiepolis of naturapolis?

Let er voor komend jaar ook weer goed op of je een naturapolis of restitutiepolis neemt. Zorgeconoom Wim Groot legt uit dat een restitutiepolis je recht geeft op vergoeding van alles dat gedekt wordt, ongeacht de zorgverlener. 'Soms moet je het zelf eerst voorschieten, maar steeds vaker gaat de rekening rechtstreeks van de zorgverlener naar de verzekeraar.' Bij een naturapolis is de vergoeding afhankelijk van het contract dat de zorgverlener afgesloten heeft met de verzekeraar. 'Als zorg niet-gecontracteerd is krijg je meestal 75% vergoed.'

Wat gebeurt er met het eigen risico?

Niets. Dat blijft gelijk. De coalitie heeft de dag na Prinsjesdag besloten om de voorgestelde verhoging van het eigen risico naar 400 euro niet door te voeren.

Veranderingen in het basispakket?

In 2018 krijgen mensen die last hebben van artrose aan de heup- en kniegewrichten hun oefentherapie vergoed. Het gaat dan om de eerste twaalf behandelingen. Wie minderjarigen helpt bij het wassen of het innemen van medicijnen kan rekenen op een vergoeding voor deze verzorging. Dit moet dan wel samenhangen met de geneeskundige zorg die de minderjarige nodig heeft. Kankerpatiënten krijgen vanaf 1 januari 2017 zittend ziekenvervoer vergoed als zij immuuntherapie ontvangen. Radar heeft daar het afgelopen jaar meerdere keren aandacht aan besteed om dit voor elkaar te krijgen.

Nieuw medicijnen?

Medicijnen komen en gaan in het basispakket. As de overheid nieuwe medicijnen goedkeurt komen die zo snel mogelijk op de vergoedingenlijst voor de basisverzekering, bijvoorbeeld als er een goedkopere variant van een medicijn op de markt wordt gebracht. Soms verdwijnen duurdere varianten van een medicijn, soms kan je het nog wel gewoon krijgen, maar zal je moeten bijbetalen. In 2018 komen er nieuwe geneesmiddelen in het basispakket om hepatitis C, darmverstopping en borstkanker te behandelen.

Hogere zorgtoeslag.

De zorgtoeslag voor mensen met een minimuminkomen gaat omhoog. Zij krijgen er tot 194 euro per jaar bij om de hogere zorgpremie te compenseren.

Premie omhoog.

Of de premie stijgt, gelijk blijft of daalt verschilt per verzekeraar. Gemiddeld betalen we 72 euro meer zorgpremie in 2018. De overheid haalt daarmee 4,2 miljard euro extra op, dat gaat vooral naar verpleeghuizen.

Tips:

Waar moet je op letten als je een nieuwe zorgverzekering kiest en kan je besparen op de premie? We zetten een aantal tips onder elkaar.

- Gooi je zelf je eigen risico omhoog? Zet dan het geld dat je uitspaart apart op een spaarrekening. Het is sowieso een goed idee om een bedrag ter hoogte van je eigen risico opzij te zetten zodat je altijd je zorgkosten kan betalen.

- Heb je jonge kinderen? Goed nieuws, want tot hun achttiende verjaardag zijn ze gratis meeverzekerd. Als vader en moeder verschillend verzekerd zijn, verzeker het kind dan mee met de ouder die de breedste dekking heeft.

- Zorgeconoom Wim Groot zegt dat je goed moet kijken naar aanvullende verzekeringen. 'Als je denkt dat je veel kosten zult maken bij de tandarts is het slim om een aanvullende verzekering te nemen, maar als je één keer per jaar op controle gaat kun je dat net zo goed zelf betalen.'

- Vermijd dat je dubbel verzekerd bent. Als je regelmatig op reis gaat kan je je bijvoorbeeld verzekeren voor de werkelijke medische kosten in het buitenland. Dit kan via de reisverzekering, maar ook via de zorgverzekering. Zorg dat ze niet beiden aangevinkt staan op je polis.

- Zegt je tandarts dat je een bepaalde dure behandeling moet ondergaan en heb je hier zelf twijfels over? Vraag dan een second opinion aan bij een andere tandarts.

- Collectiviteitskorting krijg je als je je bijvoorbeeld verzekert via je werkgever of een tussenpersoon die deze korting kan aanbieden, omdat hij heel veel verzekerden aan een verzekeraar kan aanbieden. Let er wel op dat een collectieve verzekering niet altijd de beste keus is voor jouw persoonlijke situatie.

- kan je de zorgpremie voor een heel jaar in één keer betalen? Er zijn verzekeraars die je dan een korting geven tot 3%. Stel je betaalt 1362 euro per jaar, dan bespaar je hiermee 40,86 euro.ARTIKEL: VVD: KEIHARDE LOBBY MEDICIJN TAAISLIJMZIEKTE GING TE VER.
bron: Redactioneel/VVD/NOS/ANP. door: Ton van Vugt.

Verloskundigen luiden de noodklok over de toegenomen druk op verloskunde-afdelingen van ziekenhuizen.

Het gebeurt steeds vaker dat barende vrouwen niet terechtkunnen in het ene ziekenhuis en worden doorgestuurd naar een ander ziekenhuis. Een kwart van de verloskundigen zegt dat dat tot gevaarlijke situaties leidt, zo blijkt uit een enquête onder 1200 verloskundigen door het KRO-NCRV-programma De Monitor.

Tijdelijke opnamestop.

De problemen zijn het grootst in de regio's Amsterdam en Rotterdam. Verloskunde-afdelingen kampen daar met pieken in het aanbod en een gebrek aan personeel, wat geregeld leidt tot een tijdelijke opnamestop. Het komt voor dat verloskundigen voor de bevallende vrouw vier tot zes ziekenhuizen moeten bellen.

De minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, zegt tegen De Monitor dat verloskundigen gevaarlijke situaties moeten melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.ARTIKEL: VERLOSKUNDIGEN LUIDEN NOODKLOK OVER DRUKTE.
bron: Redactioneel/Zorg.nu. door: Carlijn de Groot.

Verloskundigen luiden de noodklok over de toegenomen druk op verloskunde-afdelingen van ziekenhuizen.

Het gebeurt steeds vaker dat barende vrouwen niet terechtkunnen in het ene ziekenhuis en worden doorgestuurd naar een ander ziekenhuis. Een kwart van de verloskundigen zegt dat dat tot gevaarlijke situaties leidt, zo blijkt uit een enquête onder 1200 verloskundigen door het KRO-NCRV-programma De Monitor.

Tijdelijke opnamestop.

De problemen zijn het grootst in de regio's Amsterdam en Rotterdam. Verloskunde-afdelingen kampen daar met pieken in het aanbod en een gebrek aan personeel, wat geregeld leidt tot een tijdelijke opnamestop. Het komt voor dat verloskundigen voor de bevallende vrouw vier tot zes ziekenhuizen moeten bellen.

De minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, zegt tegen De Monitor dat verloskundigen gevaarlijke situaties moeten melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.ARTIKEL: GROTERE KANS OP LANGER LEVEN VOOR HONDEIGENAREN.
bron: Redactioneel/NU.nl. door: Marlies van der Vloot.

Apothekersorganisatie KNMP zegt dat apothekers steeds meer zorg voor minder geld moeten leveren. 'De zorgvraag is in zes jaar tijd met 26 procent toegenomen, terwijl de netto vergoeding daalde.'

KNMP baseert dit op cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. 'In 2010 verstrekte de gemiddelde apotheek 93.000 keer een geneesmiddel met de bijbehorende zorg, in 2016 117.000 keer. De tariefinkomsten die hiertegenover stonden, bleven in dezelfde periode nagenoeg gelijk.' Netto gingen apotheken er op achteruit, stelt de organisatie vast: 'Deze cijfers zijn niet gecorrigeerd voor inflatie.'

Werkbelasting neemt toe.

Directeur Léon Tinke klaagt over het 'kaasschaafbeleid van zorgverzekeraars'. Dat is volgens Tinke 'zo ver gegaan dat niet eens sprake is van een normale prijs- en looncompensatie. Er heeft daarentegen een enorme verhoging van de werkbelasting plaatsgevonden.'ARTIKEL: APOTHEKERS HEKELEN 'KAASSCHAAFBELEID' ZORGVERZEKERAARS.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP. door: Ton van Vugt

Apothekersorganisatie KNMP zegt dat apothekers steeds meer zorg voor minder geld moeten leveren. 'De zorgvraag is in zes jaar tijd met 26 procent toegenomen, terwijl de netto vergoeding daalde.'

KNMP baseert dit op cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. 'In 2010 verstrekte de gemiddelde apotheek 93.000 keer een geneesmiddel met de bijbehorende zorg, in 2016 117.000 keer. De tariefinkomsten die hiertegenover stonden, bleven in dezelfde periode nagenoeg gelijk.' Netto gingen apotheken er op achteruit, stelt de organisatie vast: 'Deze cijfers zijn niet gecorrigeerd voor inflatie.'

Werkbelasting neemt toe.

Directeur Léon Tinke klaagt over het 'kaasschaafbeleid van zorgverzekeraars'. Dat is volgens Tinke 'zo ver gegaan dat niet eens sprake is van een normale prijs- en looncompensatie. Er heeft daarentegen een enorme verhoging van de werkbelasting plaatsgevonden.'ARTIKEL: KINDEREN ETEN MEER FRUIT, MAAR NOG ALTIJD TE WEINIG.
bron: Redactioneel/RIVM/NOS/ANP. door: Marlies van der Vloot.

De laatste vijf jaar zijn kinderen 20 procent meer fruit gaan eten. Maar veel kinderen tot 12 jaar eten nog altijd minder fruit, groente en vis dan door het Voedingscentrum wordt aanbevolen.

Uit een jaarlijkse gezamenlijke enquête van het RIVM, het CBS en het Voedingscentrum blijkt verder dat jonge kinderen (tot 4 jaar) meer fruit en groente eten dan oudere kinderen.

De uitkomsten van deze Gezondheidsenquête zijn gebaseerd op antwoorden van mensen op vragen over hun gezondheid en leefstijl. Voor kinderen tot 12 jaar worden de vragen beantwoord door hun ouders.

Een andere uitkomst is dat kinderen meer groente en fruit eten dan volwassenen. Bijna 40 procent van de kinderen tot 12 jaar eet voldoende fruit, ruim 40 procent genoeg groente. Iets meer dan de helft van deze groep eet genoeg vis.

Volgens de meest recente richtlijnen van het Voedingscentrum moeten kinderen van 1 tot 4 jaar 150 gram fruit per dag eten, 50 tot 100 gram groenten per dag en 1 keer per week 50 gram vis.

Om aan deze richtlijnen te voldoen moeten kinderen van 4 tot 9 jaar elke dag 150 gram fruit eten en 100 tot 150 gram groenten, en 1 keer per week 50 tot 60 gram vis.

Kinderen van 9 tot 12 jaar moeten dagelijks twee ons fruit, 150 tot 200 gram groenten en 1 keer per week 100 gram vis. Hierbij komt 50 gram groenten overeen met 1 opscheplepel en komt 200 gram fruit overeen met 2 stuks fruit.

Vooral bij groente zijn de verschillen tussen kleuters en oudere kinderen groot: in de leeftijdsgroep tot 4 jaar eten twee keer zoveel kinderen genoeg groente als in de groep tussen 9 en 12 jaar.

Bewerkt vlees.

Nederlanders in het algemeen zijn de afgelopen vijf jaar gemiddeld minder alcohol, aardappelen, vetten, zuivel, koek en gebak en vlees gaan consumeren. Het gebruik van niet-alcoholische dranken nam toe. Groente- en broodconsumptie bleef ongeveer gelijk.

Peulvruchten en vis worden weinig gegeten. 90 procent van de dagen staat er vlees op tafel, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week.ARTIKEL: LANDELIJKE CAMPAGNE GEEFT ANTWOORD OP ZORGVRAGEN.
bron: Redactioneel/Rijksoverheid. door: Ton van Vugt.

Valt een bezoek aan de dokter wel of niet onder het eigen risico? Wie kan mij helpen om sneller behandeld te worden? En hoe zit het precies met de zorgtoeslag?

Veel Nederlanders weten het antwoord op deze vragen niet. Om hier verandering in te brengen start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de campagne Ik-regel-mijn-zorg-goed.

'Ik regel mijn zorg goed'

Het ministerie informeert Nederlanders elk jaar over veranderingen rondom de zorgverzekering door middel van een campagne. Mensen worden aangespoord bewust te kijken naar de eigen zorgsituatie en om te controleren of hun zorgverzekering hier wel goed bij past. Ook wordt uitleg gegeven over waar je op moet letten bij overstappen van verzekeraar en wat het verschil is tussen een restitutie- of naturapolis. De campagne richt zich op iedereen van 18 jaar en ouder en daarnaast ook specifiek op laaggeletterden en mensen met een lage sociaal-economische status.

Team voorlichters het land in.

Een informatieteam van VWS gaat het land in om allerlei vragen te beantwoorden over de zorg. Het team is vanaf vandaag te vinden op diverse drukbezochte plekken in het hele land, van markten tot stations en van uitkeringskantoren tot beurzen, te beginnen in Haarlem. Het team is daarna op ruim 60 plaatsen in Nederland aanwezig. De campagne omvat naast het voorlichtingteam ook radiospots, animaties, een quiz en een brede online inzet en een informatieve website www.ikregelmijnzorggoed.nl. Dit alles is vanaf volgende week te zien en te horen op internet, sociale media en radio. De campagne loopt tot februari 2018.ARTIKEL: OM EIST 120 UUR TAAKSTRAF NA FATAAL INCIDENT THUISZORG.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP. door: Ton van Vugt.

Tegen de toenmalige directeur en een voormalige regiomanager van een thuiszorginstelling is donderdag voor de rechtbank in Haarlem 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist vanwege hun rol bij het overlijden van een 81-jarige Haarlemse in 2012. De vrouw was met haar voet klem komen te zitten onder de bank, kon nog alarm slaan, maar kreeg door een reeks fouten bij de thuiszorginstelling nooit hulp.

De hoogbejaarde vrouw, suikerpatiënte, werd na meer dan 48 uur ernstig onderkoeld, met een afstervende voet en met extreem hoge bloedsuikerwaarden gevonden in haar woning door de politie. Dat gebeurde nadat familie aan de bel had getrokken, omdat de vrouw niet bereikbaar was. Het slachtoffer werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze twee dagen later overleed.

Adequate zorgverlening ontbrak.

Voor de rechtbank zei de officier van justitie dat de voormalig regiomanager als eerstverantwoordelijke in de reeks van missers 'meerdere cruciale fouten heeft gemaakt', waardoor het slachtoffer pas twee dagen later werd gevonden. De directeur van de thuiszorginstelling wordt gezien als eindverantwoordelijke voor de 'slechte bedrijfsvoering' en het gebrek aan adequate zorgverlening, dat daardoor ontstond.

Tuchtcollege.

De zaak kwam in de openbaarheid in 2014, toen de Inspectie voor de Gezondheidszorg bij het Regionaal Tuchtcollege een klacht indiende tegen de dienstdoende verpleegkundige. Zij kwam er destijds vanaf met een officiële waarschuwing. Omdat zij daarnaast 'lering heeft getrokken' uit het drama, besloot het Openbaar Ministerie haar niet meer strafrechtelijk te vervolgen, aldus de aanklaagster.ARTIKEL: OPMERKELIJK VEEL JONGE VROUWEN GETROFFEN DOOR BURN-OUT.
bron: Redactioneel/RTLnieuws. door: Carlijn de Groot.

Veel meer mensen dan vroeger worden getroffen door een burn-out, blijkt uit nieuw onderzoek. En vrouwen onder de 36 jaar lopen nog eens extra risico. Psychotherapeut en stressdeskundige Carien Karsten weet wel waardoor dat komt. "Vrouwen piekeren meer dan mannen."

En de invloed van piekeren is bij het ontstaan van burn-out 'heel groot', zegt Karsten. De resultaten van het vandaag verschenen Nationaal Salaris Onderzoek 2017 [.pdf], waarin overspanning en burn-out dit jaar speciaal worden belicht, wijzen er ook op dat het met beroepskeuze te maken kan hebben: onderwijs en zorg, waarin vanouds veel vrouwen werken, zijn emotioneel zwaarder dan veel andere sectoren.

Huishouden en opvoeding.

Een andere reden die de onderzoekers aanvoeren, is dat vrouwen naast hun werk onevenredig vaak worden belast met huishouden, opvoeding en mantelzorg. Dat is ook wat recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau uitwijst.

Op vrouwen ligt, zegt stress-expert Karsten, 'een grote druk om te presteren en aan heel veel verschillende rollen te voldoen'. Ook lijkt het erop alsof ze de keuzes die ze in het leven maken, beter moeten motiveren dan mannen.

Knop omzetten.

Karsten is benieuwd of de stijging ook zit in de hoek van de alleenstaande jonge vrouwen. "We weten dat vrouwen met een relatie en kinderen beter beschermd zijn tegen een burn-out." Dat komt, zegt ze, doordat die 'de knop omzetten'. Alleenstaande vrouwen zijn daar minder toe in staat: die 'blijven piekeren', al was het maar omdat ze daar meer tijd voor hebben dan vrouwen met een druk gezinsleven.

Wie lijdt aan een burn-out, heeft deskundige hulp nodig, zegt Karsten. "Met zeven dagen per week sporten kom je er niet." Herstel vereist gedragsverandering, en daar komt vaak therapie bij kijken. Je hebt niet alleen behoefte aan steun, maar ook aan confrontatie: pas dan kun je je gedrag en gedachten veranderen.

Geen schuldgevoel.

Het is belangrijk om jezelf niet gebukt te laten gaan onder schuldgevoel als je wordt getroffen door een burn-out, zegt Karsten. Immers: het kan iedereen overkomen. Hou je liever bezig met dingen die je leuk vindt en waarvan je beter wordt: lezen, muziek luisteren, je vrienden opzoeken.

Doseer voorzichtig, adviseert Karsten. "Jezelf één keer per dag inspannen is genoeg." En er is niets op tegen om het de rest van de dag lekker rustig aan te doen.

Het kan iedereen overkomen: een burn-out

Test jezelf.

Online zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je kunt vaststellen hoe het zit met jouw risico op een burn-out. Deze zelftest op de site van Interapy laat je met behulp van vijftien eenvoudige vragen bepalen of er aanleiding is om professionele hulp te zoeken voor je klachten.ARTIKEL: HERFST- EN WINTERDIP BESTAAN, MAAR 'ZIJN OOK EEN BEETJE MODE'.
bron: Redactioneel/NOS. door: Carlijn de Groot.

Vallende blaadjes, dalende temperaturen en kortere dagen. Bij sommige mensen leidt herfst- en winterweer tot neerslachtigheid. Tijdens deze seizoenen komen zij lastiger uit bed en zijn ze 's avonds sneller moe. Maar is zo'n herfst- of winterdip ook echt een psychische aandoening?

We laten het ons een beetje aanpraten, zegt Aart-Jan Beekman, hoofd van de afdeling psychiatrie bij het VUMC. Verzonnen dagen als Blue Monday - de meest deprimerende dag van het jaar - hebben van de herfst- en winterdip een bekend fenomeen gemaakt.

"Zulke initiatieven zijn puur commercieel", vertelt Beekman in het radioprogramma Nieuws en Co. "Blue Monday is bedacht door reisbureau's die ook buiten het hoogseizoen mooie reizen willen verkopen. Wat dat betreft is een dip in de wintermaanden een beetje mode."

Zeldzame aandoening.

Er bestaat wel zoiets als seizoensgebonden depressie, maar die aandoening is zeldzaam. Bij naar schatting 0,5 tot 1 procent van de Nederlanders wordt in de wintermaanden een depressie vastgesteld. Beekman: "Deze patiënten kunnen dan nauwelijks functioneren en gaan bijvoorbeeld niet meer naar hun werk. Dat is wel wat anders dan een beetje down zijn."

(Bekijk de video 'Heb jij ook last van een herfstdip?' |NOS op 3/Youtube] op onze website)

Zo'n winterdepressie wordt mogelijk vooral veroorzaakt doordat het in de herfst en winter overdag minder lang licht is. De gedachte hierachter is dat mensen evolutionair gezien zo zijn afgesteld dat ze in de herfst en winter minder actief zijn. Bij sommige mensen slaat dit door: zij hebben in deze maanden weinig energie en willen eigenlijk alleen nog maar slapen.

Patiënten worden daarom vaak behandeld met lichttherapie. Door een behandeling met licht wordt het biologische ritme hersteld en voelen mensen zich beter.

Doorbijten.

Om die reden helpt ook een ochtendwandeling goed tegen stemmingswisselingen, zegt Beekman. "In de ochtend wordt de biologische klok het meest beïnvloed. Een paar keer per week een uurtje buiten lopen is gezond. En al helemaal op dagen dat de zon schijnt."

Voor andere remedies tegen neerslachtigheid in de wintermaanden - zoals chocola eten, seizoensgroentes serveren of klassieke muziek luisteren - ontbreekt wetenschappelijk bewijs. Vaak gaat een sombere bui vanzelf weer over, vertelt Beekman uit eigen ervaring. "Het is ook gewoon even doorbijten totdat het weer zomer is."ARTIKEL: KORTING OP EN ADVIES OVER UW ZORGVERZEKERING VIA HET ANBO ZORGCOLLECTIEF.
bron: Redactioneel/ANBO. door: Ton van Vugt.

De zorgpremie is elke maand een aanslag op uw portemonnee. Wilt u daar ook op besparen? Dat kan met het ANBO Zorgcollectief.

Dat kan meer dan 100 euro zorgpremie per persoon per jaar schelen. Dit voordeel geldt ook voor inwonende partners en thuiswonende kinderen. Dus met één ANBO-lidmaatschap kan een huishouden honderden euro's per jaar besparen. Wij hebben afspraken gemaakt met dertien zorgverzekeraars.

Onafhankelijk advies.

Korting is prettig, maar misschien nog wel belangrijker: ANBO geeft ook onafhankelijk

advies. Dat doen we in samenwerking met onze partner SUCSEZ. We werken al ruim tien jaar samen.

Misschien betaalt u nu zelf voor geneesmiddelen die een andere verzekeraar wel vergoedt. Is die aanvullende verzekering eigenlijk wel nodig? Vergoedt uw verzekeraar de fysiotherapie na uw geplande heupoperatie? Kunt u volgend jaar bij dezelfde zorgverleners terecht? En vergoedt uw verzekeraar die behandelingen in 2018 ook? Bij de ANBO Sucsez Zorgadvieslijn kunt u met al uw vragen terecht.

24/7

Elk jaar onderhandelen verzekeraars opnieuw over de contracten met zorgverleners. Dat u dit jaar bij

de zorgverlener van uw keuze terechtkon, wil niet zeggen dat dit volgend jaar ook lukt. U kunt dat natuurlijk zelf uitzoeken, maar u kunt ook de ANBO SUCSEZ Zorgadvieslijn bellen. Die is zeven dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer 0182 30 45 00.

Persoonlijk.

Gediplomeerde adviseurs geven onafhankelijk en deskundig, maar vooral: persoonlijk advies. De een betaalt nu eenmaal graag wat meer voor vrije keuze, terwijl de ander een lage premie het belangrijkst vindt. En wellicht bent u bereid om een hoger eigen risico te nemen, omdat u nog een spaarpotje achter de hand hebt. Op basis van uw persoonlijke wensen vinden de adviseurs de zorgverzekering die bij u past.

Klik voor meer informatie op (een van) de volgende links:

1. ANBO Zorgcollectief
2. De 13 zorgverzekeraars
3. Vraag onze Zorgspecial aan
4. Bereken uw korting
5. Veelgestelde vragen
6. Ga naar de ANBO Zorgvergelijker
ARTIKEL: GEBRUIK ANTIBIOTICA SCHADELIJK VOOR GEZONDHEID BIJ JONGE KINDEREN.
bron: Redactioneel/Winclove Probiotics/Radar/ANP MediaWatch. door: Marlies van der Vloot.

Het gebruik van antibiotica bij jonge kinderen, met name bij baby’s, leidt tot een verstoring van de darmflora. Dit blijkt uit recente onderzoeken van het Nederlandse onderzoeksbedrijf Winclove Probiotics.

Ernstige gevolgen voor de gezondheid.

De onderzoeken laten zien dat de verstoring van de darmflora ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van kinderen. De verstoring kan op korte termijn zorgen voor klachten als diarree. Ook wanneer er geen diarree optreedt, kan er schade ontstaan aan de darmflora. Zeker bij het gebruik van breedspectrumantibiotica, zoals amoxicilline.

Ook lopen kinderen door antibiotica een groter risico op het ontwikkelen van obesitas, allergieën en inflammatoire darmziekten. Deze schadelijke effecten van antibiotica op de darmflora worden door zorgprofessionals nog onvoldoende ingezien. 'Antibioticagebruik op jonge leeftijd lijkt een verklaring te zijn voor de explosieve groei van het aantal mensen met overgewicht en auto-immuunziekte', laat diëtiste Anneliet Bannier van Winclove weten.

Meer aandacht zorgt voor meer gezondheidswinst.

Uit het onderzoek blijkt dat er veel winst op de gezondheid kan worden behaald als er aandacht wordt besteed aan het beschermen en herstellen van de darmflora bij antibioticagebruik. 'Vooral bij kinderen is het opbouwen van een goede darmflora belangrijk voor de ontwikkeling van het immuunsysteem en daarmee voor de gezondheid op latere leeftijd', aldus Bannier.ARTIKEL: GELIJKE BEHANDELINGSTARIEVEN BIJ ALLE ZIEKENHUIZEN EN VERZEKERAARS.
bron: Redactioneel/Radar/Zorg.nu/ANP MediaWatch. door: Ton van Vugt.

Er bestaan grote prijsverschillen tussen ziekenhuisbehandelingen met een prijs tot het maximale eigen risico-bedrag van 885 euro. De tarieven verschillen per ziekenhuis, per verzekeraar en in enkele gevallen zelfs per verzekeraar in hetzelfde ziekenhuis. 'We moeten naar een systeem, waarbij de prijs per behandeling niet meer verzekering- of ziekenhuisafhankelijk is', zegt Jean-Paul van Haarlem in het consumentenprogramma Radar. Hij is voorzitter van de Raad van bestuur van zorgverzekeraar ONVZ.

In het huidige systeem kan iemand met een eigen risico van 885 euro bij het knippen van zijn amandelen in het ene ziekenhuis zijn volledige eigen risico kwijt zijn, terwijl diezelfde behandeling in een ander ziekenhuis maar 300 euro kost. Omdat zorgverzekeraars en ziekenhuizen die tarieven niet openbaar hoeven te maken, kan de verzekerde zo onnodig voor een vervelende verrassing komen te staan.

Prijsverschillen tussen ziekenhuizen.

Van Haarlem erkent dat het systeem lastig te begrijpen is voor de verzekerde. 'Dit komt omdat het systeem gebaseerd is op de inkoop van zorg bij ziekenhuizen door zorgverzekeraars.' Al zijn de prijsverschillen tussen ziekenhuizen volgens hem wel te verklaren. 'Het is heel lastig om van een simpele indicatie, zoals amandelen knippen, tot een prijs te komen. Zo kunnen er vervolgonderzoeken plaatsvinden en verschillen de behandelmethoden per ziekenhuis. Ook de voorschrijvingen van medicijnen kan verschillen per persoon. Dat leidt tot een andere rekening.'

Hoe voorkom ik onnodige kosten?

Toch kun je voorkomen dat je bij een keer amandelknippen 885 euro kwijt bent, want volgens Van Haarlem kun je nadat door een arts de diagnose is vastgesteld, altijd jouw zorgverzekeraar om een prijsopgave vragen.

Vaste tarieven voor zorg.

Van Haarlem erkent de omslachtigheid en pleit voor een systeem met vaste kosten per behandeling. 'Zo weet iemand die verzekerd is en zorg gebruikt van tevoren waar hij aan toe is. Bijvoorbeeld dat de prijzen voor een poliklinisch bezoek vijftig euro, dag opname honderd euro en een meerdaagse opname 200 euro zijn.' Dat resulteert in een systeem, waarbij de prijs per behandeling dus niet meer verzekerings- of ziekenhuisafhankelijk is. 'Dat zorgt voor een vorm van eerlijkheid. Nu kan het zo zijn dat je bij een ziekenhuisbezoek al je hele eigen risico kwijt bent. Bij een systeem met een 'kostenplafond’ is dat verleden tijd.'

Zorgpremie stijgt flink.

Die systeemwijziging zorgt voor flinke stijging van de zorgpremie, omdat het eigen risico-bedrag drastisch afneemt. 'Het huidige systeem brengt 3,3 miljard euro op buiten de premie. Bij het andere systeem zullen die opbrengsten veel lager zijn', stelt de voorzitter. De bal ligt volgens hem dan bij de politiek. 'Dan moet er ook een premieopslag komen om die vaste tarieven te kunnen realiseren.'

Draagvlak.

Bij branchevereniging ZN, waar Van Haarlem de functie van vicevoorzitter bekleedt, voert hij dit gesprek naar eigen zeggen al jaren. Hij wil dat de verzekeraars de eerste stap zetten. 'Er is steeds meer draagvlak bij andere zorgverzekeraars, maar ook bij zorgverleners. Uiteindelijk ligt de keuze bij de politiek, maar ik ga mij er hard voor maken', belooft hij.ARTIKEL: EERLIJK DELEN: PENSIOEN BIJ ECHTSCHEIDING.
bron: Redactioneel/ANBO. door: Carlijn de Groot.

Dossier partnerpensioen: hoe zit het met het aanvullend pensioen bij scheiden of overlijden? Niet het meest leuke onderwerp, wel belangrijk.

Pensioen is nu eenmaal niet het meest voor de hand liggende onderwerp wanneer er iets ingrijpends gebeurt. In ANBO Magazine 7 gaan we in op de details van het partnerpensioen; deel 1: pensioen bij echtscheiding.

Wist u dat..?

... Als u na 30 april 1995 gescheiden bent, dat het pensioen in beginsel gelijk verdeeld moet worden over de ex-partners. Het gaat dan om het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd;

... Pensioen wordt niet automatisch zo verdeeld. Ten eerste kunt u andere afspraken maken. Ten tweede moet u zich wel binnen twee jaar melden bij de pensioenuitvoerder;

... Overlijdt de ex-partner? Dan vervalt het pensioen. Overlijdt de partner die het pensioen niet zelf heeft opgebouwd? Dan krijgt degene die het oorspronkelijk opbouwde weer het hele bedrag;

... Alleen als er een bijzonder nabestaandenpensioen is opgebouwd, dan is er ook pensioen na overlijden van de ex-partner. De situatie verschilt per fonds en het is belangrijk dat dit al tijdens het huwelijk of geregistreerd samenzijn is geregeld.

Lees meer!

Meer weten? Lees de antwoorden op de 9 meest gestelde vragen over het partnerpensioen in ANBO Magazine 7. Of blader hieronder naar pagina 7:ARTIKEL: TEST ZORGVERZEKERING 2018.
bron: Redactioneel/BOSK. door: Marlies van der Vloot.

Men zegt: "Bij twijfel niet doen." Maar zit je nog in dubio over een mogelijke overstap naar een andere zorgverzekeraar?

Maak en weloverwogen keuze en doe met de nieuwe polis bij de hand de 1-minuut-test om te bepalen of je huidige zorgverzekering voor jou nog steeds de beste keus is. Want wat is nu 1 minuut als je er financieel beter van wordt?

>> Doe de test via onze website >>ARTIKEL: DRIEËNHALF MILJOEN MENSEN PER JAAR EN ZALF OF CRÈME.
bron: Redactioneel/SFK. door: Marlies van der Vloot.

Openbare apotheken verstrekten in 2016 aan ongeveer 3,5 miljoen mensen minstens één keer een geneesmiddel voor toepassing op de huid, dat is opgenomen in het basispakket. In totaal ging het daarbij om 8,1 miljoen verstrekkingen. Dat is ongeveer 1% meer dan in 2015. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Aan ongeveer 1,8 miljoen mensen – meer dan de helft van de 3,5 miljoen gebruikers van dermatica – verstrekten de apotheken een huidpreparaat met alleen een corticosteroïde. Deze middelen worden vooral toegepast bij de behandeling van eczeem. Volgens de NHG-Standaard Eczeem vindt medicamenteuze behandeling van eczeem in eerste instantie plaats met indifferente middelen. Deze middelen bestaan uit een basis waaraan verder geen werkzame stof is toegevoegd. Het aantal gebruikers van indifferente huidpreparaten bedroeg in 2016 één miljoen. Ze ontvingen in dat jaar gemiddeld 2,2 keer zo’n middel.

Huidproducten met alleen antibiotica werden in 2016 door bijna 650.000 mensen gebruikt. Letterlijk 99% van hen gebruikten het antibioticum fusidinezuur in de vorm van een crème of zalf.

Corticosteroïden.

Corticosteroïden zijn ingedeeld in klassen van oplopende werkzaamheid: zwak werkzaam (met hydrocortisonacetaat als meest gebruikte vertegenwoordiger), matig sterk werkzaam (vooral triamcinolon--acetonide), sterk werkzaam (bèta-methason en mometason) en zeer sterk werkzaam (onder meer clobetasol). Van de enkelvoudige preparaten van de genoemde cortico-steroïden kent triamcinolonacetonide de meeste gebruikers (640.000) gevolgd door hydrocortisonacetaat (475.000).

Corticosteroïden worden ook in vaste combinaties met andere middelen gebruikt. De meest gebruikte combinatie is die van hydrocortisonacetaat met het antimycoticum miconazol. Meer dan 400.000 mensen gebruikten deze combinatie in 2016. Deze combinatie wordt qua aantal gebruikers (25.000) gevolgd door bèta-methason met salicylzuur (Diprosalic).

ATC-wijziging.

Voor de indeling van geneesmiddelen wordt het ATC-classificatiesysteem van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikt. ATC staat voor anatomisch-therapeutisch-chemisch. Het systeem kent vijf niveaus waarbij het vijfde het meest specifiek is en meestal wordt gebruikt voor een enkelvoudige stof of voor één combinatie van werkzame stoffen. Bij de huidpreparaten is dat anders. Zo hebben alle combinaties van een corticosteroïde met overige middelen, ongeacht welk middel, dezelfde ATC-code. Zo is D07XB02 de ATC-code van triamcinolon met salicylzuur, maar ook van triamcinolon met zinkoxide en van triamcinolon met koolteer. Aan de ATC-code is te herkennen om welk corticosteroïde het gaat maar niet om welk overig middel.

Voor de huidige ATC-code van de combinatie van hydrocortison met anti-mycotica (D07AX01) geldt dat ook. Met ingang van 1 januari 2018 wijzigt deze ATC-code echter in D01AC20 en valt daarmee niet meer onder de corticosteroïden maar onder de antimycotica. Dat is van belang voor de apothekers die de FTO-module Eczeem van de SFK gebruiken. Vanaf januari 2018 vinden apothekers de gebruikers van deze combinatie niet meer terug in die module. Het gaat daarbij per apotheek om gemiddeld tweehonderd patiënten per jaar.ARTIKEL: MINDER 75-PLUSSERS KRIJGEN HULP
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur. door: Sjoerd Willen/Ton van Vugt.

Het aantal 75-plussers dat begeleiding, verpleging of hulp bij huishouden en verzorging krijgt, is tussen 2014 en 2016 met 13 procent afgenomen.

Dit schrijft het Sociaal Cultureel Planbureau in het jaarlijkse rapport met kerncijfers over zorg en ondersteuning. De grootste afname is te zien tussen 2014 en 2015.

Opvallend.

Hoewel de daling opvallend is, zegt het SCP die afname niet te kunnen verklaren. Andere opvallende fluctuaties in de zorgcijfers zijn te zien in het percentage zelfstandig wonende volwassenen dat huishoudelijke hulp ontvangt, 12 procent in 2016. Dat percentage was in 2014 significant hoger, evenals het percentage Nederlanders dat die hulp van mantelzorgers ontvangt.

Kerncijfers.

De overige kerncijfers laten vooral continuïteit zien. Zestien procent van de zelfstandig wonende volwassenen, zo’n twee miljoen Nederlanders, ontvangt enige vorm van hulp waarvan bijna de helft met publiek geld. Iets meer dan de helft ontvangt die hulp of een deel daarvan van naasten. Huishoudelijke hulp is nog altijd de meest wijdverbreide hulpvorm. De hoogste hulpdichtheid qua type gezondheidsbeperking is te zien onder mensen met een ernstige lichamelijke beperking (83 procent).

Inkomens.

Wat betreft de samenstelling van het huishouden zijn het vooral de éénpersoonshuishoudens die regelmatig een vorm van hulp ontvangen (26 procent). Iets meer dan een vijfde van de éénoudergezinnen doet hier ook een beroep op. Van de vier inkomensgroepen, maken de laagste inkomens het meeste gebruik van begeleiding, verpleging of hulp hij huishouden en verzorging (21 procent).ARTIKEL: TEST ZELF INNOVATIEF HULPMIDDEL MYEYE BIJ BARTIMÉUS.
bron: Redactioneel/Bartiméus. door: Carlijn de Groot.

De OrCam MyEye is een nieuw hulpmiddel - in de vorm van een mini-camera - voor mensen die slechtziend of blind zijn. De MyEye kan teksten lezen en gezichten en voorwerpen herkennen. Test nu zelf of de MyEye iets voor u kan betekenen. Dit kan op de roadshow die Bartiméus onder andere op maandag 27 november in Rotterdam organiseert.

De MyEye is een intelligente camera die op een poot van een bril wordt geklikt. Het apparaatje leest - als je ze aanwijst - teksten in je omgeving voor: straatnaamborden, etiketten, verpakkingen en teksten in kranten, tijdschriften en beeldschermen. Ook herkent de MyEye - indien geprogrammeerd - gezichten van bekenden en van voorwerpen, zoals bankbiljetten en je bankpas.

De MyEye is eind september gelanceerd in NL, is vernieuwend en daarom ook enthousiast ontvangen. De MyEye is nu ook verkrijgbaar.

(Bekijk de video 'OrCam MyEye 2017' [youtube] via onze website)

Roadshows.

Bartiméus houdt de nieuwste ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Daarom wil Bartiméus mensen die blind zijn of slechter gaan zien de gelegenheid geven uit te proberen of het apparaatje iets voor hen is. Misschien gebruikt u nu een loep om de krant nog te kunnen lezen. Of u heeft een beroerte gehad, waardoor u moeilijker kunt lezen.

Expertise inzetten.

Als expertisecentrum willen we mensen met een visuele beperking in aanraking brengen met de nieuwste handige 'snufjes' en hulpmiddelen. Daarom houden we op maandag 27 november van 13.00 - 16.00 uur een roadshow. Dan wordt de MyEye gedemonstreerd en uitgelegd en kunnen bezoekers vragen stellen en de MyEye zelf uitproberen. De medewerkers van Bartiméus geven daarbij ook advies. De eerste roadshow wordt gehouden op de locatie van Bartiméus aan de Maasstadweg 150 in Rotterdam (op de Zorgboulevard, ingang 5 aan de kant van de Haastrechtstraat).

Belangstellenden voor de roadshow in Rotterdam kunnen zich aanmelden via het online aanmeldformulier op deze website. Maximaal 20 deelnemers (vol = vol). Toegang gratis!

De volgende roadshows staan gepland op:

woensdag 17 januari 2018 bij Bartiméus in Deventer (tijdstip nog onbekend);

donderdag 25 januari 2018 bij Bartiméus in Den Haag (tijdstip nog onbekend).

Ook voor deze data kunt u zich nu al via het online aanmeldingsformulier aanmelden!

(Bekijk de videoreportage van Hart van Nederland [SBS6] op onze website)ARTIKEL: HOE GAAT HET MET ZORG EN ONDERSTEUNING IN UW GEMEENTE?
bron: Redactioneel/Ieder(in). door: Marlies van der Vloot.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart willen Ieder(in), Patiëntenfederatie Nederland en MIND/LPggz van u weten wat er afgelopen jaren goed ging op het gebied van zorg, hulpmiddelen en ondersteuning. En wat er beter kan. Dat doen we aan de hand van een vragenlijst.

De uitkomsten van dit onderzoek worden gebruikt om rondom de gemeenteraadsverkiezingen betere zorg en ondersteuning in gemeenten aan de orde te stellen.

Wat willen we van u weten?

Bijvoorbeeld hoe de toegang tot de zorg, ondersteuning en hulpmiddelen is geregeld. En of de zorg aansluit bij uw wensen en behoeften. Wordt er in uw gemeente gewerkt aan toegankelijkheid en wordt aan mensen gevraagd wat ze belangrijk vinden?

>> Ga naar de vragenlijst via onze website >>ARTIKEL: MATJE VAAK BOOSDOENER BIJ KLACHTEN NA LIESBREUKOPERATIE.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP. door: Ton van Vugt.

Een paar honderd patiënten hebben jaarlijks na een liesbreukoperatie zo veel pijn dat ze er niet meer door kunnen werken. Chirurg in opleiding Willem Zwaans heeft ontdekt dat het matje waarmee de liesbreuk wordt verholpen vaak de boosdoener is. Door dat matje weg te halen vermindert of verdwijnt de pijn bij twee derde van de patiënten, meldt de Volkskrant.

Zwaans, die deels werkzaam is in het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Eindhoven, promoveert vrijdag op het onderzoek. Het gaat om patiënten met een zwakke plek in de buikwand. Bij de operatie wordt de buikwand verstevigd met een kunststof matje.

Ernstige pijnklachten.

Na de operatie krijgt 2 tot 6 procent van de patiënten ernstige pijnklachten. Zwaans concludeert dat zij te maken hebben met zogenoemde 'matpijn'. Volgens de arts zouden landelijk gezien per jaar honderd tot tweehonderd patiënten baat kunnen hebben bij het verwijderen van dat matje.ARTIKEL: DRENTHSE ZORGBOERDERIJ MAG VOORLOPIG GEEN PATIËNTEN MEER HELPEN.
bron: Redactioneel/Radar/ANP. door: Ton van Vugt.

De Inspectie Gezondheidszorg pakt Zorgboerderij Ons Voorland in het Drentse Linde aan. De zorgboerderij mag zes van de negen patiënten voorlopig niet meer zelf verzorgen. Ze moeten ergens anders heen.

Aan het opnemen van nieuwe patiënten mag de boerderij de komende tijd al helemaal niet denken. Intussen moet alles op alles worden gezet om de werkwijze te verbeteren. De inspectie 'maakt zich al langere tijd ernstige zorgen over de kwaliteit, veiligheid en continuïteit van de zorg' en eerder verscherpt toezicht leverde te weinig verbetering op.

Zo is er onvoldoende deskundig personeel. Naar het oordeel van de inspectie ziet Ons Voorland 'in onvoldoende mate in dat er risico’s zijn en waar deze risico’s zich voordoen. Hierdoor wordt er niet goed gestuurd op de kwaliteit en veiligheid en zijn er grote risico’s voor de cliëntveiligheid.'ARTIKEL: NOAH (4) IS DOLBLIJ DAT HIJ STRAKS ELKE DAG MAG SLAPEN OP SCHOOL.
bron: Redactioneel/AD/RTLnieuws.. door: Carlijn de Groot.

In de ochtend lessen volgen, en 's middags op school slapen in bed. Tot grote vreugde van hemzelf en van zijn ouders is het voor de 4-jarige Noah Verstappen uit Nijmegen straks mogelijk op basisschool EigenWijs in Middelaar.

Noah lijdt aan een zeldzame genafwijking, waardoor zijn dag- en nachtritme is omgedraaid. Pas één keer eerder in de wereld is deze fout in een slaapgen vastgesteld. In de middag is Noah moe en wil hij slapen, terwijl hij 's nachts juist fit is, zo vertelden zijn ouders Jochem en Sandra afgelopen zomer al aan De Gelderlander.

Vanwege zijn slaapstoornis was het 'een flinke zoektocht' een geschikte school te vinden. ,,Eerst hoopten we dat hij naar een basisschool dichter bij huis zou kunnen. Maar een school met een slaapkamer en bed vind je niet zomaar. Het was hier in de buurt gewoon niet praktisch voor Noah. Ook is een kleine, overzichtelijke school met veel begeleiding wat Noah nodig heeft. In de buurt zijn de scholen toch groter’’, zegt moeder Sandra.

(Bekijk de video [AD} via onze website)ARTIKEL: WAAR ZIT MEER SUIKER IN? DOE DE TEST!
bron: Redactioneel/AD. door: Marlies van der Vloot

Vorige week was het Wereld Diabetes Dag. Een dag om aandacht en begrip te vragen voor een ziekte die epidemische vormen aanneemt. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.200 bij.

Wereld Diabetes Dag wordt elk jaar gevierd op 14 november ter gelegenheid van de verjaardag van Frederick Banting die, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Mensen met diabetes type 1 moeten namelijk insuline spuiten, omdat hun afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernietigt.

Suikerziekte.

Het is een misverstand dat suiker de oorzaak is van diabetes of dat diabetespatiënten geen suiker mogen. Toch wordt patiënten geadviseerd suiker met mate te eten. Van suiker stijgt je bloedsuiker snel en er zitten geen nuttige voedingsstoffen in. Overigens raadt het Diabetesfonds iedereen af te snoepen. ,,Hierin zitten meestal veel vetten en calorieën. Daarvan word je dik, en daar kun je wel diabetes door krijgen.''

Maar suiker zit ongemerkt in heel veel levensmiddelen, in grote en in kleine mate. Zelfs de meest gezonde producten met bijvoorbeeld fruit bevatten zeer veel suikers. Een glas versgeperste jus d'orange bevat zelfs zeven suikerklontjes. Weet jij welke producten meer suiker bevatten ten opzichte van de ander?

>> Doe de test via onze website >>ARTIKEL: INFOpunt: IS ER EEN MINIMUM- OF MAXIMUMLEEFTIJD VOOR EEN HEUPVERVANGING?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"Ik ben al jarenlang slecht ter been en de situatie gaat steeds verder achteruit. Nu praat mijn omgeving over een heupvervanging. Maar kom ik daar door mijn leeftijd voor in aanmerking? Kortom, zit hier een minimum of maximum leeftijd voor?"

Onze HN-informateur antwoord:

Het antwoord hierop is kort: Nee.

Wanneer een patiënt relatief jong (voor het 50ste jaar) een kunstheup krijgt, is de kans wel groot dat die op latere leeftijd één of twee keer vervangen moet worden.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Nienke de Smet uit Leeuwarden.

Een jonge man is net aangenomen bij een grote multinational. Op zijn eerste dag neemt hij de telefoon, belt de bedrijfscafetaria en brult: “Een koffie, en snel een beetje!” Aan de andere kant van de lijn antwoordt een stem: “Ik denk dat u een verkeerd intern nummer gedraaid hebt. Weet u wel met wie u spreekt, onnozelaar?” “Euh… nee…,” antwoordt de pas aangenomen werknemer. “Ik ben de directeur-generaal van deze firma, jij idioot!” Waarop de jonge man tweemaal luider roept: “En u, dik opgeblazen directeur- generaaltje, weet u wel met wie u spreekt?” “Euh….nee,” antwoordt de directeur ietwat verbaasd. “Perfect!” antwoordt de jonge man. En hij legt de telefoon neer.En hiermee zijn we aan het eind gekomen van ons nieuwsoverzicht van vandaag.
Voor meer nieuws gaat u naar www.handicapnieuws.net of volgt u ons op social media.
Morgenvroeg maken we weer een nieuwe update, want je weet het: Handicapnieuws.net is dagelijks 'uitgsproken' actueel!

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.