Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: maandag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

maandag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

Je luistert naar HandicapNieuws UPDATE van maandag 6 mei 2019.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Ingrijpende bezuinigingen bij gemeenten om zorgkosten.
Teller voor Alpe d’HuZes al boven 7 milljoen.
Meer discriminatie op grond van handicap gemeld.
College ter Beoordeling van Geneesmiddelen: mazelenvaccin is veilig.
Waarom vaccineren tegen baarmoederhalskanker verstandig is.
Jaarlijks overlijden circa 4.000 senioren door vallen thuis.
Nu al 'abo-tarief' voor algemene voorziening.
Zelf regie nemen lastig voor deel longpatiënten.
Generieke middelen in halfjaar 5,5% duurder.
Doorbraak in strijd tegen aids: Remmers voorkomen nieuwe besmettingen.
Hulpmiddelen aanvragen: kan het niet wat makkelijker?
Tolkvoorzieningen vanaf 1 juli bij één loket.
Denk mee over het vervolg van het project 'Niets Over Ons Zonder Ons'.
VGZ presenteert genomineerden ‘Zinnige Zorg Award 2019’.
Sociale cohesie leidt tot minder jeugdhulp.
Webinar Het Fitte Brein: Mindfulness.
Effect hooikoorts op rijvaardigheid vergelijkbaar met alcohol.
Flaporen voorkomen door spalkje en tape.
Steeds langer leven zonder beperkingen.
Eenzaamheid onder ouderen bestrijden met vriendschapsles.
Ruim een miljoen diabeten bekend bij de huisarts.
Begrijpelijke medicatiefolders dragen bij aan beter medicijngebruik.
HN-INFOpunt: Mag een basisschool een kind met een beperking of handicap weigeren?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: INGRIJPENDE BEZUINIGINGEN BIJ GEMEENTEN OM ZORGKOSTEN.
Bron: Redactioneel/Kassa/ANP.

Tientallen gemeenten staan voor ingrijpende bezuinigen doordat de zorgtaken die zij erbij hebben gekregen veel duurder zijn dan begroot. Er zijn onder meer plannen voor het sluiten van bibliotheken, minder onderhoud aan wegen en gebouwen, minder cultuur en het verhogen van de gemeentebelastingen. Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant.

Voor meer dan twee derde van de gemeenten vormen vooral de kosten voor jeugdzorg een probleem. Bij elkaar hebben de gemeenten hun budget hiervoor overschreden met meer dan 600 miljoen euro. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) erkent het probleem en gaat op zoek naar extra geld.

'Burgers niet de dupe'

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bevestigt dat veel gemeenten overwegen de onroerende-zaakbelasting (ozb) te verhogen of bibliotheekfilialen te sluiten. ,,Terwijl het niet de bedoeling is dat de burger de dupe wordt van de tekorten op de jeugdzorg'', zegt woordvoerder Angela de Jong.

De gemeenten zijn in 2015 verantwoordelijk geworden voor de jeugdzorg. Sindsdien is het aantal jongeren (tot 23 jaar) in jeugdzorg gestegen met 12 procent: van 380.000 in 2015 tot 428.000 in 2018.ARTIKEL: TELLER VOOR ALPE D’HUZES AL BOVEN 7 MILJOEN.
Bron: Redactioneel/De Telegraaf/ANP MediaWatch.

Sponsortocht Alpe d’HuZes heeft dit jaar tot nu toe ruim 7 miljoen euro opgehaald. Het evenement, waarbij fietsers, wandelaars en hardlopers maximaal zes keer de Franse berg Alpe d’Huez trotseren, vindt dit jaar plaats op donderdag 6 juni. Alpe d’HuZes haalt geld op voor onderzoek naar kanker.

De tussenstand werd bekendgemaakt door de organisatie kort voordat het evenement officieel wordt afgetrapt. Dit gebeurt zondag bij Sportcentrum Papendal in Arnhem. Het is de tiende keer dat het topsporttrainingscentrum gastheer is van de ’kick-off’, waarbij deelnemers onder meer hun koerskleding kunnen ophalen en een fototentoonstelling kunnen zien.

Vorig jaar bedroeg de tussenstand in mei circa 6 miljoen euro en werd er uiteindelijk ruim 11 miljoen euro opgehaald. De opbrengst voor dit jaar wordt aan het einde van de koersdag in juni bekendgemaakt. De opzet van de actie is dat de deelnemers in hun omgeving vragen of mensen of bedrijven hun sportieve daad willen sponsoren. De tussenstand toont wat ze nu al hebben opgehaald, maar het werven gaat nog door tot de koersdag.

Deelnemers.

Dit jaar doen ruim 4500 deelnemers mee. Van hen willen ruim 2813 de legendarische berg op de fiets bedwingen en 1281 te voet. Enkele honderden hanteren een combinatie van lopen, hardlopen en fietsen. Ook doen er vijf handbikers mee.ARTIKEL: MEER DISCRIMINATIE OP GROND VAN HANDICAP GEMELD.
Bron: Redactioneel/Ieder(in).

Het aantal meldingen van discriminatie op grond van handicap en chronische ziekte neemt toe. Bij de antidiscriminatievoorzieningen (adv’s) werd in 2018 vaker dan ooit tevoren melding gemaakt van discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte: 596 meldingen, ofwel 14 procent van het totaal.

Onder andere discriminatie rondom werk, onderwijs, vervoer, toegang tot goederen en diensten en wonen is bij wet verboden. Toch komt het nog veel voor.

Grotere meldingsbereidheid.

Meer meldingen betekent niet automatisch dat er vaker sprake is van discriminatie. Het betekent dat meer mensen een vermoeden van discriminatie melden. En dat ziet Ieder(in) als iets positiefs. Mensen met een beperking gingen er vroeger eerder vanuit dat de ontoegankelijkheid van de maatschappij aan henzelf lag. Tegenwoordig zijn mensen zich meer bewust dat de samenleving een inspanning moet leveren. Die bewustwording en het gevoel je klacht te kunnen melden, is belangrijk in de emancipatie van mensen met een beperking of chronische ziekte.

VN-Verdrag en Wet gelijke behandeling.

De invoering van het VN-verdrag Handicap in 2016 is daarvoor belangrijk geweest. Het heeft er toe geleid dat de mensenrechten van mensen met een beperking in Nederlandse wetgeving worden meegenomen. Mensen met een beperking hebben met het VN-verdrag en de uitwerking daarvan in de Wet Gelijke Behandeling meer wettelijke grond om voor hun eigen rechten op te komen. Naast arbeid, onderwijs, vervoer en wonen, is het sinds 2017 ook mogelijk om discriminatie bij de toegang tot goederen en diensten te melden.

Gelijke kansen.

Voor een inclusieve samenleving is het fundamenteel dat mensen op alle gebieden dezelfde kansen krijgen, ondanks hun beperking of chronische ziekte. Discriminatie heeft niets te maken met de intentie waarmee het gebeurt, het gaat om het effect ervan. Die gevolgen zijn verstrekkend en het werkt als vergif op inclusie. Bewustwording aan de kant van mensen met een beperking is een kant van het verhaal, maar de samenleving bewust laten worden van stereotype beelden die leiden tot discriminatie is een belangrijke tweede. Voor inclusie is heldere wetgeving belangrijk. Ieder(in) blijft zich inzetten voor een samenleving waar er voor iedereen plek is en discriminatie in de kiem wordt gesmoord.

Ieder(in)-directeur Illya Soffer werd over discriminatie door EenVandaag geïnterviewd. Bekijk de reportage hier.

Dit rapport geeft inzicht in de discriminatie-incidenten en -meldingen die in Nederland in 2018 door een officiële instantie zijn geregistreerd.

Heb je zelf een vermoeden van discriminatie? Meld het dan. Dat kan lokaal bij een antidiscriminatiebureau, of landelijk bij het College voor de Rechten van de Mens.ARTIKEL: COLLEGE TER BEOORDELING VAN GENEESMIDDELEN: MAZELENVACCIN IS VEILIG.
Bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Ton de Boer, hoogleraar en voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), hamert erop dat het vaccin tegen de mazelen veilig is. Hij wijst erop dat er dit jaar al 20 kinderen in Nederland deze 'gevaarlijke en zeer besmettelijke ziekte' hebben opgelopen.

'Ook in het buitenland neemt het aantal mazelenbesmettingen toe. In de meeste gevallen gaat het om kinderen die niet zijn ingeënt', aldus de Boer. In Nederland zijn er ouders die op religieuze gronden weigeren om hun kinderen te laten inenten. Ook zijn er ouders die denken dat het gezonder is als hun kind zelf de mazelen 'doormaakt'.

'Sommige mensen komen op zoek naar meer informatie vervolgens op internet helaas ook veel spookverhalen tegen. Dat vaccins helemaal niet werken. Dat er allemaal chemische troep in zit. Dat je kind er juist ziek van wordt. Of autistisch', aldus de farmacoloog. Het mazelenvaccin dat in ons land wordt gebruikt is volgens hem echter uitgebreid getest en veilig.ARTIKEL: WAAROM VACCINEREN TEGEN BAARMOEDERHALSKANKER VERSTANDIG IS.
Bron: Redactioneel/NU.nl/ANP MediaWatch.

Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (46), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week: Is het verstandig om je dochter te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker?

De Vaal: "Er zijn een aantal dingen waarvan iedereen al weet dat het de kans op kanker verhoogt, zoals verbrand eten, de zon, roken en alcohol. Sinds kort zijn we er ook achter dat twee typen van het HPV-virus verantwoordelijk zijn voor 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker."

"Bijna iedereen komt in aanraking met een HPV-virus, meestal door seksueel contact. In de meeste gevallen maakt je lichaam gewoon afweerstoffen aan en wordt het virus opgeruimd. Soms lukt dat niet en blijft het virus aanwezig zonder dat je daar klachten van hebt."

"Bij vrouwen irriteert het dan bijvoorbeeld de cellen aan het begin van de baarmoeder, de baarmoederhals, waardoor deze gaan veranderen en uiteindelijk kankercellen kunnen worden."

"Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, krijgen vrouwen tussen de dertig en zestig jaar elke vijf jaar een oproep voor het maken van een uitstrijkje. Dit wordt meestal in de huisartspraktijk gedaan, maar je kunt dit tegenwoordig ook thuis doen. Er wordt eerst getest op het HPV-virus. Als er geen HPV uitkomt, is er niets aan de hand. Zo wel, dan wordt het uitstrijkje ook onderzocht op afwijkende cellen."

Feiten op een rij:

• Baarmoederhalskanker wordt in 70 procent van de gevallen veroorzaakt door het HPV-virus

• Tussen de 30 en 60 jaar krijgen vrouwen iedere vijf jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje van de baarmoederhals. Dit uitstrijkje kun je tegenwoordig ook thuis maken

• Het uitstrijkje wordt getest op het HPV-virus

• Bij het vinden van sterk afwijkende cellen word je verwezen naar de gynaecoloog voor verder onderzoek en zo nodig een behandeling

• Sinds kort krijgen meisjes van 13 jaar een uitnodiging voor twee HPV-prikken

• De vaccinaties geven bescherming tegen een HPV-infectie in de toekomst, waardoor een hoop onrust, angst en stress voorkomen kan worden

• De prikken zijn tot je 18e gratis, dus later alsnog vaccineren is ook mogelijk

Met vaccinatie kan onrust, angst en stress voorkomen worden.

"Bij sterk afwijkende cellen wordt iemand doorverwezen naar de gynaecoloog. De baarmoederhals wordt daar nauwkeurig bekeken en zo nodig worden er stukjes weggehaald en onderzocht. Vaak moet iemand een paar maanden later terugkomen voor een nacontrole. Als de situatie niet is verbeterd, kan er zelfs een stuk van de baarmoederhals met alle afwijkende cellen worden weggehaald. Al deze onderzoeken en behandelingen zorgen vaak voor veel onrust, angst en stress."

"Nu we weten welke twee varianten van het HPV-virus het gevaarlijkst zijn, kunnen we jonge meisjes hiertegen inenten. Hierdoor kan het lichaam vast afweerstoffen maken: als iemand later met het virus in contact komt, ruimt het lichaam het virus meteen op. Daarmee voorkom je dus niet alleen dat iemand later baarmoederhalskanker krijgt en daar zelfs aan kan overlijden, maar je ondervangt daarmee ook allerlei onderzoeken en behandelingen in het voortraject."

"Vaak krijg ik in mijn praktijk vragen van bezorgde ouders: moeten ze hun jonge dochter nou laten vaccineren of niet? Mijn advies is om het te doen. Veel mensen geloven niet meer in vaccinaties, maar het is na jarenlang onderzoek echt bewezen dat het werkt en veel leed voorkomt. Je voorkomt niet alleen baarmoederhalskanker, maar ook een hoop gedoe, zorgen, bezoekjes aan de gynaecoloog en soms zelfs medische ingrepen die met vaccinatie niet nodig waren geweest."ARTIKEL: JAARLIJKS OVERLIJDEN CIRCA 4.000 SENIOREN DOOR VALLEN THUIS.
Bron: Redactioneel/MAXvandaag/OmroepMAX.

Jaarlijks overlijden circa 4.000 senioren na een val in of om het huis en belanden ongeveer 100.000 ouderen na een val in het ziekenhuis. De verwachting is dat dit de komende 10 jaar met 40 procent stijgt. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen we dit voorkomen.

Van de circa 1,5 miljoen 75-plussers woont 92 procent zelfstandig thuis, waarvan de helft alleen. Hierdoor stijgt het aantal valincidenten in en om het huis sterk. De 70-jarige sportjournalist Johan Derksen is begin april 2019 van de trap gevallen bij het ’s nachts naar de wc gaan. De 77-jarige Emma Veldkamp vertelt in Meldpunt over haar gebroken heup, pols en gekneusd stuitje als gevolg van een val.

Vallen voorkomen.

“Ouderen lopen een groter risico om te vallen, maar gelukkig kunnen ze daar zelf wel wat aan doen”, zegt prof. dr. Nathalie van der Velde. Zij is hoogleraar ouderengeneeskunde en valpreventie van het Amsterdam UMC en vrijdag 3 mei 2019 te gast in Meldpunt.

Heupairbag.

Valpreventie leidt tot een levendige markt met producten die langer thuis wonen moeten ondersteunen. Presentatrice Elles de Bruin probeert een heupairbag uit en hoopt op een zachte landing.

Verder in Meldpunt.

Joke Evertzen wordt in 2014 slachtoffer van een geraffineerde phishingtruc, waarbij ze 45.000 euro verliest. De criminele organisatie erachter koopt van het gestolen geld auto’s, juwelen en horloges. Meldpunt besteedt hier in 2016 aandacht aan. Justitie pakt de bende op en brengt ze voor de rechter. In de week van 29 april 2019 is de uitspraak geweest. Meldpunt woont de zitting bij en spreekt mevrouw Evertzen en andere gedupeerden. MAX Ombudsman Rogier de Haan geeft toelichting op deze zaak.

ABP-update.

Rogier de Haan praat u ook bij over de claim richting pensioenfonds ABP, die afgelopen winter besloten heeft om miljoenen euro’s aan te veel uitkeerde pensioengelden terug te vorderen.ARTIKEL: NU AL 'ABO-TARIEF' VOOR ALGEMENE VOORZIENING.
Bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur/Yolanda de Koster.

Stadskanaal heeft ook voor de Algemene Voorziening Schoonmaak het Wmo-abonnementstarief van 17,50 euro per vier weken ingevoerd. Hiermee loopt de gemeente vooruit op de landelijke invoering van het inkomensonafhankelijke tarief per 2020.

Minder administratieve lasten voor de gemeente en een rem op eventuele aanzuigende werking voor de maatwerkvoorziening hulp bij het huishouden zijn reden tot dit besluit.

Inkomensafhankelijk.

De eigen bijdrage voor de Algemene Voorziening Schoonmaak in Stadskanaal was tot nu toe inkomensafhankelijk en varieerde van 1,50 euro per uur tot 7,50 euro per uur. Mensen met een laag inkomen die 1,50 euro eigen bijdrage betaalden, waren 12 euro per vier weken kwijt, bij afname van acht uur. Mensen met een hoger inkomen betaalden 60 euro. De algemene voorziening is gebaseerd op een maximum in te zetten aantal uren van 105 per jaar.

Rekensom.

Voor een maatwerkvoorziening is iedereen sinds januari 17,50 euro per vier weken kwijt. De gemeente vreesde dat mensen met een hoger inkomen, die nu hulp kregen via de algemene voorziening, een Wmo-maatwerkvoorziening zouden gaan aanvragen. Zij zouden zo ruim 40 euro besparen op de kosten voor een schoonmaakhulp. ‘We zijn dan veel tijd en geld kwijt aan onderzoekskosten’, aldus een beleidsmedewerker van de gemeente. Voor een onderzoek naar een aanvraag voor een maatwerkvoorziening, en het bijbehorende papierwerk, is de gemeente al gauw vier tot vijf uur kwijt. Voor een algemene voorziening hoeft slechts een lichte toets te worden gedaan. ‘We hebben een rekensom gemaakt, en zijn met de invoering van het Wmo-abonnementstarief voor de Algemene Voorziening Schoonmaak voordeliger uit.’ Daarnaast heeft de gemeente het al heel druk, en zit zij niet te wachten op extra onderzoeken.

Bijzondere bijstand.

Omdat het tarief wordt gelijkgetrokken, moeten mensen met een lager inkomen meer gaan betalen. De gemeente neemt die verhoging voor de eerste vijf zorgperiodes (tot en met 19 mei) voor haar rekening. Daarna betaalt iedereen het vaste tarief van 17,50 euro. Mensen die dat niet kunnen betalen, kunnen bij de gemeente aankloppen. Dan wordt gekeken of zij voor compensatie in de vorm van bijzondere bijstand in aanmerking komen.ARTIKEL: ZELF REGIE NEMEN LASTIG VOOR DEEL LONGPATIËNTEN.
Bron: Redactioneel/SFK.

Mensen met een longziekte vinden het belangrijk om de regie over hun behandeling en hun dagelijks leven in eigen hand te houden. Circa 40% vindt dit moeilijk en zou hier graag ondersteuning bij krijgen, blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van het Longfonds. Vooral mensen met ernstige longklachten en mensen met een laag opleidingsniveau hebben hierbij hulp nodig. Samen beslissingen nemen blijkt lastig te zijn.

Ongeveer twee derde van de mensen met astma, COPD of een zeldzame longziekte voelt zich actief betrokken bij de behandeling van hun longziekte. Dit is een lichte stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Hoger opgeleiden voelen zich vaker actief betrokken dan lager opgeleiden.

Samen beslissen heeft vooral betrekking op medische behandeling.

Patiënten geven aan dat zij in de spreekkamer weliswaar samen met een zorgverlener beslissingen nemen, maar daarbuiten te weinig gestimuleerd of geholpen worden om zelf regie te nemen over hun ziekte en hun leven als geheel. Het gaat hierbij om zaken als het kiezen van een gezonde leefstijl of het combineren van de longziekte met werk. Wensen en verwachtingen die niet direct betrekking hebben op de medische behandeling worden door de zorgverlener niet vaak ter sprake gebracht; het initiatief hiervoor ligt bij de patiënt, die dit doorgaans niet gemakkelijk doet. Voor mensen die minder vaardig zijn in het communiceren over hun ziekte of het uiten van hun wensen, is het een extra grotere stap om deze zaken bespreekbaar te maken.

Nemen eigen regie afhankelijk van gezondheidsvaardigheden patiënt.

Het Nivel-onderzoek laat zien dat 31% van de mensen met astma en 46% van de mensen met COPD onvoldoende of beperkt gezondheidsvaardig is. Het gaat hierbij om vaardigheden die iemand nodig heeft om gezondheidsinformatie te vinden, te begrijpen en toe te passen. Het wel of niet gezondheidsvaardig zijn is een belangrijke voorwaarde voor het kunnen nemen van eigen regie. Zorgverleners kunnen patiënten met lage gezondheidsvaardigheden helpen om meer de regie te nemen over hun leven en hun behandeling. Door hen tijdens contactmomenten te ondersteunen met informatie en communicatie op maat komt het nemen van eigen regie ook voor deze groep patiënten binnen bereik.

De Longmonitor van het Nivel en het Longfonds.

Het Nivel-onderzoek maakt onderdeel uit van de ‘Longmonitor’, een project waarbinnen al meer dan twintig jaar gegevens worden verzameld over de zorg- en leefsituatie van mensen met longziekten. Voor dit onderzoek heeft het Nivel schriftelijke en online enquêtes gehouden onder circa 1000 leden van het Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten (NPCG) die gediagnosticeerd zijn met astma, COPD of een zeldzame longziekte.ARTIKEL: GENERIEKE MIDDELEN IN HALFJAAR 5,5% DUURDER.
Bron: Redactioneel/SFK.

De prijzen van receptgeneesmiddelen binnen het basispakket zijn per 1 april gemiddeld met ongeveer 0,2% gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Deze daling is gelijk aan die in het afgelopen halfjaar waarin het prijspeil van generieke geneesmiddelen en van spécialités tegengestelde ontwikkelingen hebben ondergaan. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

De prijzen van receptgeneesmiddelen binnen het basispakket zijn per 1 april gemiddeld met ongeveer 0,2% gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Deze daling is gelijk aan die in het afgelopen halfjaar waarin het prijspeil van generieke geneesmiddelen en van spécialités tegengestelde ontwikkelingen hebben ondergaan.

In april en oktober van elk jaar stelt de minister van VWS op basis van de Wet Geneesmiddelenprijzen (WGP) maximumprijzen voor receptgeneesmiddelen vast. De SFK berekende dat de prijzen van receptgeneesmiddelen per 1 april met gemiddeld 0,2% zijn gedaald en dat ze in de maanden daarvoor gemiddeld ongeveer gelijk zijn gebleven. De afzonderlijke prijsindices van spécialités en generieke geneesmiddelen maakten in het afgelopen halfjaar een verschillende ontwikkeling door: spécialités werden gemiddeld 1,9% goedkoper en de generieke middelen gemiddeld 5,5% duurder. Het prijsniveau voor de generieke markt is daarmee terug op het niveau van januari 2017.

Dalers en stijgers.

De meest opvallende prijsdaling onder druk van de WGP is die van het combinatiepreparaat Orkambi (200/125), een middel bij taaislijmziekte. De lijstprijs daalde in april van dit jaar met 10,9%. Vanwege geheime prijsafspraken tussen de minister en de fabrikant is de werkelijke prijs die de overheid betaalt, onbekend. Prijsdalingen die verder het meest bijdroegen aan de indexontwikkeling per 1 april zijn die van het astmacombinatiemiddel salmeterol met fluticason, met een gemiddelde prijsdaling van 8%, gevolgd door cholesterolverlager ezetimib, al dan niet in vaste combinatie met simvastatine, (-12,7%) en insuline degludec (-7,8%). Voor de bijdrage aan de indexontwikkeling is niet alleen de prijsdaling van belang maar ook de hoeveelheid die er van een middel wordt verstrekt.

Met een gemiddelde prijsstijging van 4,6% in april van dit jaar droeg colecalciferol het meest bij aan de opwaartse druk op de prijsindex. Daarna komt fentanyl (+2,2%) en het door verontreinigingen geplaagde losartan (+14,7%).

Spécialité en generiek.

Op de site van de SFK ziet u op bijgaande figuur de ontwikkeling van de prijsindex sinds januari 2017, en de afzonderlijke indices voor spécialités en generieke geneesmiddelen. Waar de prijsindex voor spécialités alleen maar een neerwaartse tendens vertoont, heeft die van de generieke middelen een grillig verloop De duidelijke piek in januari 2018 wordt vooral veroorzaakt door prijsstijgingen van Omecat 20 mg (omeprazol) en Pensa 40 mg (pantoprazol). De prijzen van deze twee middelen, die ondanks hun merknamen tot het generieke segment horen, werden binnen een maand ruim veertien, respectievelijk acht keer zo duur.

Stijgende prijzen over de hele breedte van een segment, zoals het laatste halfjaar bij de generieke geneesmiddelen, is een nieuw fenomeen. Apothekers met contracten met zorgverzekeraars waarin een vast bedrag wordt vergoed voor een vaste hoeveelheid geneesmiddelen, lopen het risico dat de vergoeding achterblijft bij de inkoopprijzen.ARTIKEL: DOORBRAAK IN STRIJD TEGEN AIDS: REMMERS VOORKOMEN NIEUWE BESMETTINGEN.
Bron: Redactioneel/NU.nl/ANP MediaWatch.

Hiv-patiënten die worden behandeld met hiv-remmers geven het virus niet meer door. Dat blijkt uit een Europees onderzoek onder bijna duizend homoseksuele koppels.

Voor het onderzoek werden 972 koppels uit veertien Europese landen acht jaar lang gevolgd. Ze bestonden uit een partner met een virus en één zonder het virus. Zij hadden in de onderzoeksperiode onbeschermde anale seks met elkaar.

De resultaten van het onderzoek zijn donderdag gepubliceerd in het gerenommeerde Britse medische tijdschrift The Lancet.

Ze laten volgens de onderzoekers zien dat het virus niet via seksuele handelingen kan worden doorgegeven als zogeheten retrovirale medicatie (hiv-remmers) worden gebruikt om het hiv-virus in het bloed terug te brengen tot een niveau waarop het niet meer te detecteren is.

Hiv-remmers zorgen er onder meer voor dat hiv-patiënten geen aidsverschijnselen krijgen. Op het moment dat het lichaam van een hiv-patiënt zich door het virus niet meer kan beschermen tegen andere virussen en bacteriën, is er sprake van aids.

Bewijs dat hiv-remmers kans op overdracht wegnemen.

"Onze resultaten vormen doorslaggevend bewijs dat de kans dat homoseksuele mannen die hiv-remmers gebruiken het hiv-virus overdragen nul is", aldus co-hoofdonderzoeker Alison Rodger van University College London.

Rodger meent dat deze "krachtige boodschap" kan helpen de wereldwijde aidsepidemie te beëindigen door te voorkomen dat groepen die een hoog risico op besmetting lopen het virus verspreiden. Tijdens de achtjarige onderzoeksperiode voorkwam behandeling met hiv-remmers zo'n 472 nieuwe besmettingsgevallen, aldus de onderzoekers.

Vijftien van de proefpersonen liepen in de testperiode wel een hiv-besmetting op, maar uit genetisch onderzoek bleek dat zij die van een andere seksuele partner kregen.

Nog 1,8 miljoen nieuwe besmettingen per jaar.

Het onderzoek borduurde voort op de resultaten van een eerder onderzoek onder heteroseksuele koppels bij wie een van de partners hiv-positief was. Ook daar brachten hiv-remmers het risico op nieuwe besmettingen terug naar nul.

Sinds het begin van de aidsepidemie in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn wereldwijd meer dan 77 miljoen mensen besmet geraakt met hiv. Bijna de helft, 35,4 miljoen mensen, overleed uiteindelijk aan aids.

Deskundigen zeggen dat het jaarlijkse aantal aidsdoden daalt en dat het aantal mensen die hiv-remmers krijgen wereldwijd toeneemt, maar met 1,8 miljoen nieuwe ziektegevallen per jaar blijft het aantal besmettingen onverminderd hoog.ARTIKEL: HULPMIDDELEN AANVRAGEN: KAN HET NIET WAT MAKKELIJKER?
Bron: Redactioneel/Oogvereniging.

Telkens weer moeten aantonen dat u een visuele beperking hebt als u een nieuw hulpmiddel aanvraagt: de papieren rompslomp die dit met zich meebrengt is voor veel mensen een ergernis.

Wilt u ook dat er een einde komt aan onnodige bureaucratie rondom hulpmiddelen? Meld dit bij de Ooglijn van de Oogvereniging.

Om wat voor hulpmiddelen gaat het?

Voor mensen met een visuele beperking of een oogaandoening zijn talloze hulpmiddelen beschikbaar die het leven gemakkelijker zouden moeten maken: van een beeldschermloep tot een daisyspeler, van een speciale bril of contactlenzen tot een tast- of herkenningsstok. Maar wat als uw hulpmiddel kapot gaat en u hebt dringend een nieuwe nodig? Of u vraagt speciale aanpassingen aan bij de gemeente, zoals verlichting, en dit levert veel gedoe op?

Deel uw ervaringen.

Hebt u in afgelopen 3 jaar iets vergelijkbaars meegemaakt? Deel uw verhaal dan via de Ooglijn: 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl. Daarmee helpt u ons in onze strijd tegen de bureaucratie bij het aanvragen van hulpmiddelen.

Wat doen we met uw praktijkverhaal?

Begin juni heeft de Oogvereniging een overleg met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) over de bureaucratie bij het aanvragen van hulpmiddelen. Het ministerie is van plan in de zomer enkele praktijkverhalen nader te onderzoeken.

Van de binnengekomen meldingen bij de Ooglijn maken we een anonieme samenvatting voor het ministerie. Als het ministerie uw praktijkverhaal wil onderzoeken, dan vragen wij van tevoren uw toestemming.ARTIKEL: TOLKVOORZIENINGEN VANAF 1 JULI BIJ ÉÉN LOKET.
Bron: Redactioneel/Doof.nl.

Slechthorende, dove en doofblinde mensen kunnen vanaf 1 juli terecht bij één centraal loket voor het aanvragen van tolkuren. Op dit moment moeten tolkgebruikers voor de inzet van een gebarentolk of schrijftolk in onderwijs-, werk- of privésituaties nog bij verschillende organisaties aankloppen. Vanaf 1 juli 2019 is dat verleden tijd.

Als je een tolk wilt inzetten voor het volgen van een lesuur of college, het bijwonen van een vergadering of een bezoek aan een dokter, heb je vanaf 1 juli van dit jaar enkel nog contact met UWV en Tolkcontact. Het gebruik van de verschillende tolkvoorzieningen wordt daarmee een stuk eenvoudiger.

Eén digitale omgeving.

Alle bemiddelingsaanvragen, ingeplande en afgeronde tolkopdrachten staan straks in één digitale omgeving van Tolkcontact. Voor tolkgebruikers betekent dit dat zij een beter inzicht krijgen in hun gebruikte en nog beschikbare tolkuren, voor zowel onderwijs, werk als privésituaties. Ook voor tolken is de verandering gunstig, omdat Tolkcontact vanaf 1 juli de facturatie voor de tolkopdrachten in alle genoemde situaties verzorgt.

Met het realiseren van één centraal loket, komt UWV tegemoet aan de wens van belangenorganisaties van tolkgebruikers en beroepsverenigingen van tolken. Deze hebben al langere tijd de behoefte om het gebruik van de tolkvoorzieningen voor iedereen gemakkelijker te maken.

UWV en Tolkcontact.

De tolkvoorzieningen vallen onder de verantwoordelijkheid van drie ministeries: OCW, SZW en VWS. UWV voert de tolkvoorzieningen voor deze ministeries uit. Zo beslist UWV wie recht heeft op de tolkvoorziening, hoeveel uren iemand toegekend krijgt en voor welke periode.

Tolkcontact verzorgt in opdracht van het UWV de bemiddeling, de voorlichting en de facturatie voor de tolkvoorzieningen. Ook is Tolkcontact dag en nacht bereikbaar als iemand met spoed een tolk nodig heeft.

In juni ontvangen tolkgebruikers en tolken concrete informatie over de werkwijze van Tolkcontact en wat er precies voor hen gaat veranderen.ARTIKEL: DENK MEE OVER HET VERVOLG VAN HET PROJECT 'NIETS OVER ONS ZONDER ONS'.
Bron: Redactioneel/Per Saldo/Pgb.nl.

Na de ratificatie van het VN-verdrag Handicap door de Tweede Kamer is door de Alliantie VN-verdrag Handicap* de afgelopen jaren binnen het project Spoor 1 (nu “Niets Over Ons Zonder Ons”) gewerkt aan de uitvoering hiervan.

Zo heeft de Alliantie bijeenkomsten en trainingen georganiseerd om aan de slag te gaan met de implementatie van het VN-verdrag Handicap. En is het Adviespunt Ervaringsdeskundigheid opgezet. De invoering van het VN-verdrag kan niet zonder de inzet van ervaringsdeskundigen. Op dit moment denkt de Alliantie na over een vervolg van het project. We zijn bezig om hiervoor subsidie aan te vragen bij het ministerie van VWS. In de loop van dit jaar zal duidelijk worden of we subsidie gaan krijgen.

Jouw inbreng is belangrijk!

Voor het eventuele vervolg is jouw inbreng belangrijk. Het project heet immers niet voor niets “Niets Over Ons Zonder Ons”. Laat weten wat jij belangrijke vervolgstappen vindt voor het project “Niets Over Ons Zonder Ons”. Het invullen van de vragenlijst duurt zes minuten en is mogelijk tot 13 mei 2019.

Kijk op onze websiter voor de vragenlijst van ‘Niets Over Ons Zonder Ons’.ARTIKEL: VGZ PRESENTEERT GENOMINEERDEN ‘ZINNIGE ZORG AWARD 2019’.
Bron: Redactioneel/Zorgverzekeraard Nederland [ZN].

VGZ maaktedonderdag 2 mei negen genomineerden bekend die meedingen naar de publieksprijs die zorgverzekeraar VGZ toekent aan zorgvernieuwingen; de Zinnige Zorg Award.

Voor die zorgvernieuwingen zijn vooruitstrevende ideeën nodig die de patiënt centraal zetten en die gepaard gaan met minder kosten, omdat verspilling en overdaad worden gemeden. Het kan immers eenvoudiger, slimmer en met meer aandacht voor de patiënt.

De negen genomineerden zijn:

Bernhoven ziekenhuis (Uden)– Kindvriendelijk gips bij gebroken pols. Softcast gips kan tegen water en wordt eenvoudig zelf verwijderd als de breuk is genezen. Ideaal dus voor kinderen. Dit scheelt de helft aan ziekenhuisbezoeken.

Vincent van Gogh voor GGZ (Venray)- Behandeling met beeldbellen. Beeldbellen helpt een cliënt in de behandeling van een angst- of dwangstoornis. Zo is de therapeut virtueel aanwezig in confronterende situaties. Bij Vincent van Gogh gaat 66% van de cliënten al na 8 (in plaats van 16) weken naar huis om daar de behandeling voort te zetten.

Vivent (Rosmalen) – Zelfredzaamheidskoffer voor wijkverpleging. Een praktische ‘zelfredzaamheidskoffer’ verkort de duur van wijkverpleging. Door direct kennis te maken met praktische hulpmiddelen zijn cliënten eerder zelfstandig.

WarmThuis (Alkmaar) – Mantelzorgers ontlast door logeerhuis. Door WarmThuis worden mantelzorgers ontlast zodat zij even op adem kunnen komen. Zij kunnen hun geliefde met een gerust hart achterlaten. Demente cliënten wonen zo’n negen maanden langer thuis.

Máxima Medisch Centrum (Veldhoven) – Minder complicaties na darmoperatie. Door een intensieve samenwerking voor, tijdens en na een dikkedarmoperatie is het risico op levensbedreigende complicaties met de helft gedaald.

Rivas Zorggroep (Gorinchem) – Telefonisch consult met ziekenhuis helpt huisarts. De huisarts raadpleegt de specialist uit het ziekenhuis met een telefonisch consult. Vaak luistert de patiënt zelfs mee in dit gesprek. Zo voelt de patiënt zich serieus genomen, is sneller geholpen en ontvangt direct gericht zorgadvies. Dit voorkomt onnodige doorverwijzingen naar het ziekenhuis.

Radboudumc (Nijmegen) – Geen algehele narcose voor angstige patiënten. Angstige patiënten krijgen geen narcose meer maar ondergaan ontspannen een pijnlijke ingreep: dit kan dankzij sedatie. Het is veel minder belastend dan narcose, geeft een sneller herstel en dus een korter verblijf in het ziekenhuis.

Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) – Thuiszorg niet nodig voor stoma. Door je stoma zelf te behandelen, kunnen patiënten eerder naar huis en zijn ze niet afhankelijk van thuiszorg. Het ziekenhuis heeft de cijfers omgedraaid: vroeger gingen negen op de tien patiënten naar huis mét thuiszorg, nu gaan negen op de tien patiënten naar huis waarbij thuiszorg niet nodig is.

Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht)– Zorg aan huis bij patiënt met kanker voor toedienen medicijnen. Het toedienen van belastende medicijnen tegen botcomplicaties gebeurt thuis. De patiënt blijft in zijn of haar vertrouwde omgeving en hoeft niet meer naar het ziekenhuis.

Het Nederlandse publiek bepaalt de finalisten.

Het Nederlandse publiek bepaalt wie de finalisten worden door te stemmen op een van de initiatieven: dit kan via de website www.vgz.nl/zinnigezorgaward tussen maandag 13 mei en maandag 3 juni. Een deskundige jury beoordeelt op dinsdagavond 4 juni de drie winnaars. Er zijn drie prijzen: 10.000 euro voor de winnaar, 5.000 euro voor nummer twee en 2.500 euro voor de derde plaats. Met het geld kunnen de zorgaanbieders hun zinnige zorg initiatief verbeteren.ARTIKEL: SOCIALE COHESIE LEIDT TOT MINDER JEUGDHULP.
Bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur/Yolanda de Koster.

Het gebruik van jeugdhulp tussen gemeenten varieert flink, zo bleek deze week uit CBS-cijfers. Gemiddeld maakte in 2018 een op de tien jongere gebruik van een vorm van jeugdhulp, met uitschieters naar boven en naar beneden. Die verschillen zijn zelfs tussen buurgemeenten heel groot. Binnenlands Bestuur vroeg enkele van die gemeenten naar een verklaring daarvoor. Sociale cohesie en een bruisend verenigingsleven lijken te leiden tot een lager beroep op professionele jeugdhulp.

De Limburgse gemeente Leudal telt met 14,64 procent veel meer kinderen met jeugdhulp dan buurgemeente Peel en Maas (8,64 procent). Dit geldt ook voor de Zeeuwse Noord-Beveland en buurvrouw Veere, met respectievelijk 13,43 en 8,55 procent van de kinderen in jeugdhulp. Een belangrijke, en even simpele, verklaring voor het hoge percentage in Noord-Beveland, zowel landelijk als ten opzichte van de buren, is dat zij een locatie voor gesloten jeugdhulp binnen haar grenzen heeft. ‘Hierdoor zijn er meer kinderen in jeugdhulp dan dat je zou verwachten aan de hand van onze gemeentegrootte’, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Speciaal onderwijs.

Dat geldt deels ook voor Leudal. Dat huisvest twee residentiële jeugdzorginstellingen. Maar dat is niet het enige waardoor het gebruik van jeugdhulp zo hoog is, zo bleek uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) van eind vorig jaar. De gemeente liet dat onderzoek, samen met Weert en Nederweert, uitvoeren omdat zij zelf wilde weten waarom het jeugdhulpgebruik ten opzichte van het gemiddelde van Nederland zo hoog ligt. Uit dat onderzoek kwam verder naar voren dat er relatief veel gezinnen met kinderen met (voortgezet)speciaal onderwijs naar Leudal verhuizen. Een groot aandeel van deze kinderen ontvangt ook jeugdzorg.'Aanbod creërt vraag', verduidelijkt een beleidsmedewerker van Leudal. Opvallend was volgens de onderzoekers ook dat een ‘zeer hoog aandeel van de verwijzingen naar jeugdhulp met verblijf door de gemeentelijke toegang plaatsvindt in vergelijking met het landelijke gemiddelde’.

Gezinscoach.

De eerste logische verklaring voor het verschil tussen de buren Leudal en Peel en Maas ligt volgens wethouder Wim Hermans (jeugd) van Peel en Maas dan ook in het feit dat Leudal een tweetal jeugdinstituten herbergt. Maar zijn gemeente doet het ook gewoon heel goed, vertelt hij niet zonder trots. De gemeente zet onder meer gezinscoaches in met behandelbevoegdheid. Deze psychologen en orthotherapeuten zijn in dienst van de gemeente en geven als eerste hulp en ondersteuning aan de kinderen. De twintig coaches hebben ook een plek bij de huisartsen. ‘Die verwijzen veel door naar de coaches. Dat vangt veel zware en langdurige trajecten af’, aldus Hermans.

‘Demedicalisatie’

Een belangrijke ‘succesfactor’ is daarnaast de sociale cohesie in de gemeente, stelt de wethouder. Jongeren worden niet meteen naar een specialist gestuurd, maar als het even kan geholpen en ondersteund door buren of bijvoorbeeld de voetbalclub. ‘We hebben een bruisend verenigingsleven.’ De jeugdhulp wordt als het ware gedemedicaliseerd, aldus Hermans.

Sterk verenigingsleven.

Dat geldt ook voor Veere, die ook minder jongeren dan het landelijk gemiddelde in jeugdhulp heeft. De Zeeuwse gemeente kent een sterk verenigingsleven en sociale cohesie, zo laat een woordvoerder weten. ‘Medewerkers van de gemeente Veere en de toegangsorganisatie ervaren daarin bijvoorbeeld dat de gereformeerde gemeenschap in onze gemeente vaak eerst zelf oplossingen zoekt voordat er aangeklopt wordt bij officiële instanties. Ook is er in Veere een sterke welzijnsstichting actief met welzijnswerkers vertegenwoordigd is in de verschillende dorpskernen, jeugdhonken en ambulant jongerenwerk.’ De gemeente tekent daarbij wel aan dat het een mogelijke verklaring is. Er is geen causaal verband aangetoond.

Armoede.

De gemeenten kan kortom niet met zekerheid zeggen waarom er relatief weinig jongeren gebruik maken van jeugdhulp. ‘De reden dat iemand geen jeugdhulp nodig heeft is namelijk vrijwel onmogelijk te meten.’ Veere noemt, naast het sterke verenigingsleven en de sociale cohesie, nog een aantal kenmerken die mogelijk van invloed zijn. Ten opzichte van het landelijk gemiddelde kent Veere weinig mensen in de bijstand en kinderen in armoede. ‘Jeugdproblematiek die gekoppeld is aan financiële problematiek kan daardoor minder vaak voorkomen.’

Koploper Gouda.

Van alle Nederlandse gemeenten telt Gouda volgens het CBS met bijna 18 procent het meeste aantal jongeren dat jeugdzorg krijgt. De gemeente herkent zich niet in de cijfers en is daar inmiddels met het CBS over in gesprek. Als de gemeente volgens haar eigen definitie naar het aantal jongeren tot 18 jaar in jeugdhulp kijkt, komt ze uit op een percentage van 14 procent. Het CBS gaat in zijn cijfers uit van jongeren tot 23 jaar. ‘Alhoewel 14 procent nog steeds hoger is dan de omliggende gemeenten, is dit voorlopige percentage ongeveer gelijk met vergelijkbare gemeenten van dezelfde omvang en sociale structuur’, aldus een woordvoerder van de gemeente Gouda.

Tekorten.

Ondanks het relatief lage jeugdhulpgebruik heeft ook Peel en Maas een tekort van 7,5 ton op haar jeugdbudget. Noord-Beveland schat in op een tekort van rond de 830.000 euro uit te komen. Ook Gouda heeft een fors tekort op het jeugdbudget. De hoogte daarvan wordt medio mei bekend gemaakt, bij de publicatie van de jaarstukken.ARTIKEL: WEBINAR HET FITTE BREIN: MINDFULNESS.
Bron: Redactioneel/Hersenstichiting.

Naast de populaire theateredities met lezingen van Ard Schenk, Erik Scherder en Dick Swaab over de (fitte) hersenen, zendt Het Fitte Brein dit jaar ook online webinars uit.

We behandelen hierin thema’s zoals stress, slaap en prikkels. Net als bij de theatereditie zal het online webinar wetenschappelijk van aard zijn en daarnaast ook voorbeelden en tips bevatten die u kunt gebruiken in de praktijk. Dinsdag 21 mei is de eerst volgende webinar, met als thema mindfulness.

Meld u nu aan voor webinar over mindfulness.

Neem op dinsdag 21 mei ook deel aan het webinar over mindfulness. Onze hoofdspreker is dr. Martin van Boxtel, universitair hoofddocent bij de vakgroep Psychiatrie en Neuropsychologie van Maastricht University. Aandachtsgebieden in zijn onderzoek zijn gezondheid in relatie tot de cognitieve ontwikkeling en interventies die de cognitieve vaardigheid kunnen verbeteren. Daarnaast is hij mindfulnesstrainer. Ook schuift Marloes van der Heijden aan, zij is yoga- en mindfulnessdocent bij Yogacentrum Tilburg. Zij zal vanuit de praktijk een aantal tips en oefeningen meegeven.

Het webinar start om 20:00 uur en duurt ongeveer een uur. Aanmelden voor het webinar is gratis, maar wel verplicht. U kunt zich aanmelden via de website van Het Fitte Brein.ARTIKEL: EFFECT HOOIKOORTS OP RIJVAARDIGHEID VERGELIJKBAAR MET ALCOHOL.
Bron: Redactioneel/Gezondheid.be.

Volgens een persbericht van Touring kan een hooikoortsaanval met veelvuldig niezen, tranende en gezwollen ogen leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties. Je kan het vergelijken met rijden onder invloed van 2 à 3 glazen alcohol, zegt Touring. Touring verwijst daarbij naar een onderzoek uit 2014 van het Universitair Medisch Centrum Maastricht.

Voor die studie ondergingen twintig hooikoortspatiënten onder verschillende omstandigheden een rijvaardigheidstest buiten het pollenseizoen. De vrijwilligers kregen eerst een neusspray toegediend die pollen bevatte. Vervolgens werd de helft van deelnemers behandeld met een spray tegen hooikoorts, de andere helft kreeg een placebo. De deelnemers moesten een uur met de wagen rijden, aan een constante snelheid van 95 km per uur. Meetapparatuur op de wagens ging na of de deelnemers tijdens het rijden zijwaartse bewegingen maakten. Deelnemers met onbehandelde hooikoorts vertoonden meer zijwaartse afwijkingen dan de deelnemers die behandeld werden.

Daardoor stijgt de kans op ongevallen, en de afwijking was bovendien onder bepaalde omstandigheden vergelijkbaar met een alcoholpromillage van 0,05 - de wettelijk toegestane norm in veel landen.

Hooikoortsmedicatie herstelde de rijvaardigheid van de patiënten voor een groot gedeelte. Volgens de onderzoekers moeten artsen hun patiënten goed informeren over de risico's van hooikoorts, en ook het advies moeten geven om hun aandoening te behandelen. Vooral als er ook sprake is van andere invloeden die de rijvaardigheid kunnen doen afnemen, bijvoorbeeld door gebruik van medicijnen of andere ziektes.ARTIKEL: FLAPOREN VOORKOMEN DOOR SPALKJE EN TAPE.
Bron: Redactioneel/UMC Utrecht.

Met een spalkje en wat tape is de vorm van de oorschelpen van pasgeborenen met flaporen te verbeteren. Zo voorkom je een operatie op latere leeftijd. Dit werd al aangetoond in de tachtiger jaren, maar het was niet duidelijk tot welke leeftijd dit werkte. Utrechts onderzoek door plastisch chirurg Marieke van Wijk laat nu zien dat als het kind bij het starten van spalken niet ouder is dan zes weken, een operatie op latere leeftijd niet nodig is.

De oren van pasgeborenen hebben de unieke eigenschap dat ze vlak na de geboorte, onder de invloed van de oestrogenen van de moeder, heel slap en plooibaar zijn. In de weken na de geboorte ebt dit effect weg en wordt het kraakbeen stugger. Marieke: “Als in deze fase een oor in een gewenste vorm gebracht wordt met een spalkje, en daar enkele weken wordt gehouden, is de vorm van het oor te verbeteren.”

Spalken versus opereren.

Vanuit een functioneel oogpunt zijn oorschelpen niet meer dan ornamenten aan ons hoofd. Oren helpen een beetje met het opvangen van geluid en het kwijtraken van warmte, maar hebben vooral een sociale rol. Zo dragen ze de brillen of sieraden van mensen. Oren kunnen ook anders zijn. Wanneer dat het geval is, dan valt dat op en maken mensen er grappen over. Jaarlijks laten zo’n 2500 mensen in Nederland hun afstaande oren operatief corrigeren.

“Het spalken van oren is een manier om die stap te voorkomen. Onze wetenschappelijke studie, waarbij we 132 baby’s met afstaande oren spalkten tot een half jaar oud, liet zien dat er een redelijke kans op succes is wanneer het kind niet ouder is dan zes weken. Twee van de drie kinderen hadden een goed resultaat.” Bij kinderen ouder dan zes weken nam het effect al snel af. “Bij hen bleek het lastiger om de tape op zijn plek te houden en het spalken moet ook langer worden volhouden.” De spalkduur bleek toe te nemen met de leeftijd.

Ethische verantwoording.

Het advies om gezonde oorschelpafwijkingen bij baby’s zo vroeg mogelijk te spalken raakt de grens tussen ziektebehandeling en lichaamsverbetering.

“Het is de vraag of dit wenselijk is. Voor het individu is het ethisch volledig verantwoord oren te spalken. Zonder chirurgie kun je de vorm normaliseren en de risico’s zijn vergelijkbaar of kleiner dan gangbare behandelingen bij kinderen. Ouders kunnen deze beslissing nemen voor hun kind, de keus hiervoor kan ook niet worden uitgesteld tot het kind oud genoeg is om zelf te beslissen,” licht Marieke toe. “Maar wil je ouders in een vroeg stadium actief wijzen op een niet medische afwijking van hun pasgeboren kind?”

Daarnaast kan het ook effect hebben op de samenleving. “Actieve promotie van oor-spalkjes brengt mogelijk de gedachte naar voren dat afstaande oren niet de bedoeling zijn. Maar het is geen ziekte en de correctie van afstaande oren is niet een behandeling maar een verbetering.”

Een idee zou kunnen zijn om bij de nationale gehoortest, die een kind in de eerste weken na de geboorte krijgt, ook naar de vorm van het oor te kijken. En dan de ouders op de mogelijkheden te wijzen. De World Health Organisation (WHO) heeft echter criteria opgesteld voor screeningsprogramma’s en een screening op afstaande oren voldoet niet aan deze criteria. “Een te verantwoorden alternatief is om verloskundigen, huisartsen, consultatiebureauartsen en verpleegkundigen voor te lichten over deze mogelijkheid en dan zelf te laten spalken of te verwijzen. Dit wordt nu nog niet gedaan. Vooral omdat het bij niemand in de dagelijkse praktijk past. Het is het bespreken waard”, aldus Marijke. Zij promoveerde eind april op dit onderwerp.ARTIKEL: STEEDS LANGER LEVEN ZONDER BEPERKINGEN.
Bron: Redactioneel/ANBO.

Zestigjarigen in 2040 zullen naar verwachting niet alleen langer leven dan de huidige zestigers, ze kunnen ook meer jaren zonder lichamelijke beperkingen en in goede gezondheid verwachten.

Ten minste, als de ontwikkelingen in gezondheid en sterfte van de afgelopen vijfendertig jaar doorzetten. Dat blijkt uit de nieuwe projectie van de gezonde levensverwachting van het CBS. ANBO pleit daarom al een paar jaar voor overheidsbeleid waarmee we ons voorbereiden op een samenleving waarin mensen langer leven en dus andere behoeften krijgen als het gaat over wonen, werken, welzijn, leren en zorg.

Wel ouder worden, niet 'oud' zijn.

“We streven naar een andere perceptie van ouder worden, want de meeste mensen voelen zich niet ‘oud’, maar kiezen hun pad op basis van hun interesses en mogelijkheden. Natuurlijk zien wij ook dagelijks voorbeelden van hoe het leven minder leuk kan worden als je ouder wordt. Maar het geldt niet voor iedereen en belangrijker: het definieert mensen niet. Ga uit van de veerkracht van mensen en help hen hun onmogelijkheden zélf op te lossen", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. ANBO wil de beeldvorming rond ouder worden positief te kantelen en, gezien de stijgende levensverwachting, praten over de nieuwe werkelijkheid van een ouder wordende samenleving.

Pact voor ouderenzorg.

De minister van Volksgezondheid realiseert zich dat de samenleving ouder wordt en presenteerde daarom vorig jaar zijn 'Zilveren Pact voor ouderenzorg'. Den Haan: “Ook wij tekenenden, omdat we de intentie, namelijk om mensen in staat te stellen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen, van harte steunen en daaraan graag bijdragen. Maar we hebben ook bezwaren. In alles wat we doen gaan wij als ANBO uit van de kracht van mensen; we geloven niet in betutteling. Oude mensen zijn niet gek, tenslotte." Ook wil ANBO dat de discussie over ouder worden breder wordt dan alleen zorg. "De meeste mensen hebben pas laat in hun leven intensieve zorg nodig. Door de discussie over ouder worden zo te versmallen problematiseer je het ouder worden onnodig, en geef je mensen het gevoel dat ze niets meer kunnen bijdragen. En dat is natuurlijk lariekoek."

Lees onze uitwerking van het Zilveren Pact voor ouderenzorg: ‘En we leven nog lang en gelukkig’

AOW-leeftijd minder snel verhogen.

Een gezonder leven betekent niet alleen voor de mensen een kwalitatief beter leven, maar het zal ook een gunstig effect hebben op de zorguitgaven. Den Haan: "Investeren in een goede gezondheid loont dus aan alle kanten. Wij moeten geen kans onbenut laten om ervoor te zorgen dat wij deze stijgende lijn voortzetten". De andere kant van de medaille is het risico dat de overheid deze cijfers aangrijpt om de versnelling van een hogere AOW- en pensioenleeftijd te laten doorgaan. "Dat zou voor de periode vanaf 2040 waarschijnlijk ook wel moeten kunnen", aldus Den Haan. "Zestigers in 2040 zijn in 1980 geboren. Van die generatie mag je al verwachten dat ze nu al maatregelen nemen om de gevolgen van de hogere AOW- en pensioenleeftijd in hun situatie te regelen. Maar zoals ANBO onlangs de Tweede Kamer al liet weten, ontstaan nu problemen met de hogere AOW-leeftijd. En daar moet nu een oplossing voor komen. Ondanks de nieuwe gunstige cijfers over de levensverwachting."ARTIKEL: EENZAAMHEID ONDER OUDEREN BESTRIJDEN MET VRIENDSCHAPSLES.
Bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP MediaWatch.Gemeenten, maatschappelijke organisaties, bedrijven en het ministerie van Volksgezondheid slaan de handen ineen om eenzame ouderen weer onder de mensen te brengen. Ze hopen met allerlei maatregelen, van een bezoekje aan iedere 75-plusser tot vriendschapscursussen, toenemende eenzaamheid te kunnen bestrijden.

Nederland telt steeds meer ouderen, en die zijn steeds vaker eenzaam. Ze stoppen met werken en spreken geen collega's meer. Of ze verliezen hun man of vrouw, hun vriendenkring dunt uit of afspreken wordt moeilijk omdat bewegen minder soepel gaat dan voorheen.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil die trend keren en heeft tal van organisaties gemobiliseerd om daar werk van te maken. Die 'coalitie tegen eenzaamheid' moet een evenknie krijgen in iedere gemeente. Die gemeenten kunnen bij elkaar de kunst afkijken. De coalitie wil bijvoorbeeld dat 75-plussers in iedere gemeente jaarlijks minstens één keer bezoek krijgen, net als De Jonge als wethouder in Rotterdam invoerde.

'Eenzaamheid is onderschat probleem'

Eenzaamheid is nog altijd een onderschat probleem of zelfs een taboe, denkt De Jonge. Om dat te doorbreken komt er een publiekscampagne. Verder wil de coalitie gemeenten helpen meldpunten op te zetten en bedrijven alert maken op ongebruikte bankrekeningen, onbetaalde rekeningen en ongeopende post. Ook de kapper en de buschauffeur kunnen eenzaamheid herkennen.

Als een oudere eenzaam blijkt, dan kan de huisarts hem bijvoorbeeld doorverwijzen naar een zogeheten welzijnscoach. Die gaat samen met de oudere op zoek naar activiteiten die hem gelukkiger maken. Ook kunnen gemeenten cursussen organiseren om ouderen te helpen nieuwe vrienden te maken en groepsactiviteiten opzetten.

Eenzaamheid herkennen.

Voor mensen die met ouderen werken komen er trainingen om eenzaamheid te herkennen en te verhelpen. De coalitie wil het ook vrijwilligers gemakkelijker maken. Vrijwilligers die met hulpbehoevende mensen werken, ook met ouderen, kunnen gratis een vereiste Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen. Daarvoor trekt De Jonge extra geld uit.

De coalitie wil verder onder meer in gesprek met woningbouwverenigingen om buurten aantrekkelijk te houden voor ontmoeting en ommetje.

De maatregelen moeten dit jaar op stoom komen. Over twee jaar kijken de initiatiefnemers of ze resultaat hebben.ARTIKEL: RUIM EEN MILJOEN DIABETEN BEKEND BIJ DE HUISARTS.'
Bron: Redactioneel/NIVEL.

Uit cijfers van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn blijkt dat ongeveer 64 op de 1000 mensen diabetes hebben. Dit zijn in totaal ruim 1 miljoen Nederlanders met type 1 of type 2 diabetes. Het gaat met name om personen van 45 jaar en ouder.

Het zorgaanbod in Nederland moet goed aansluiten op de zorgvraag. Maar welke zorgvragen spelen er eigenlijk? NIVEL Zorgregistraties brengt het zorglandschap en actuele zorgvragen in kaart, soms zelfs op de week nauwkeurig. Zo weten we bijvoorbeeld of er griep heerst, of gezondheidscampagnes het juiste effect hebben gehad, en met wat voor zorgvragen mensen bij een huisarts of paramedici aankloppen.

Hiervoor verzamelen we door zorgverleners vastgelegde patiëntgegevens bij honderden hulpverleners uit de eerstelijnszorg verspreid over het land. Deze beveiligde gegevens zijn geanonimiseerd en geschikt gemaakt voor analyses, zodat we antwoorden kunnen geven op uiteenlopende beleidsvragen.

Deze cijfers staan tevens in De Staat van Volksgezondheid en Zorg, waarin de belangrijkste kerncijfers opgenomen zijn voor het Ministerie van VWS.ARTIKEL: BEGRIJPELIJKE MEDICATIEFOLDERS DRAGEN BIJ AAN BETER MEDICIJNGEBRUIK.
Bron: Redactioneel/Reumafonds.

Mensen met reuma moeten goed geïnformeerd zijn over de werking van hun medicijnen en wat dit betekent voor hun dagelijks leven. Uit onderzoek blijkt dat veel bijsluiters niet altijd begrijpelijk zijn. De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) en het Reumafonds bieden een oplossing: begrijpelijke medicatiefolders over zo’n 40 soorten reuma medicijnen.

Bijsluiters van medicijnen zijn voor veel mensen een belangrijke informatiebron. Veel gehoorde verbeterpunten zijn dat bijsluiters korter, beter leesbaar en duidelijker vormgegeven zouden moeten zijn. De nieuwe medicatiefolders spelen in op deze behoefte. Zij zijn een nuttige aanvulling op de bijsluiter.

Patiëntenperspectief.

De medicatiefolders zijn speciaal geschreven voor mensen met reuma vanuit hun perspectief. In begrijpelijk taal staat beschreven hoe het medicijn werkt, voor welke aandoeningen het kan worden gebruikt, welke bijwerkingen er zijn en praktische tips. Het geheel is overzichtelijk vormgegeven en online toegankelijk via de website van het Reumafonds.

Yvonne Balvers, ervaringsdeskundige: "Deze medicatiefolders vind ik een waardevolle aanvulling op de informatie die vanuit de apotheek wordt gegeven. Als je snapt hoe een medicijn inwerkt op je lichaam met reuma, ben je geneigd om je medicatie trouwer te gebruiken. Dat zal de werking van je medicatie zeker bevorderen zodat je bijvoorbeeld reumaontstekingen en beschadigingen beter kunt bestrijden."

Vragen over medicijn?

De NVR en het Reumafonds zijn van mening dat deze medicatiefolders bijdragen aan begrijpelijke informatievoorziening. Zodat mensen met reuma goed geïnformeerd zijn over de werking van de medicijnen die zij gebruiken. Als je gaat starten met reuma medicijnen, lees dan altijd goed de informatie daarover. Neem bij vragen altijd contact op met jouw arts, verpleegkundige of apotheker.ARTIKEL: HN-INFOPUNT: MAG EEN BASISSCHOOL EEN KIND MET EEN BEPERKING OF HANDICAP WEIGEREN?
Een HN-INFOrmateur beantwoord een ingezonden vraag.

Wij ontvingen de volgende vraag:
"Mag een basisschool kinderen met een beperking of handicap weigeren of moet een school zo'n kind altijd toelaten en voor passende ondersteuning zorgen?"Onze HN-informateur antwoord:
Het bedrag dat u bij de apotheek voor een receptmedicijn betaalt, bestaat uit 2 onderdelen. De kosten van het medicijn zelf en een vergoeding voor de dienstverlening van de apotheek. Zorgverzekeraars en apothekers spreken deze bedragen samen af. Daarom kan de prijs van hetzelfde medicijn verschillen per zorgverzekeraar, per zorgpolis en per apotheek. Vraag uw apotheker welke kosten u krijgt vergoed.

Kosten voor dienstverlening apotheek.

De apotheek mag u een vergoeding vragen voor:

? controle of de arts het geneesmiddel in de juiste sterkte en dosering heeft voorgeschreven;

? controle of u andere medicijnen gebruikt die een wisselwerking met het nieuwe medicijn kunnen hebben;

? levering van het geneesmiddel;

? uitleg over gebruik van het geneesmiddel.

De vergoeding hangt af van de handelingen die de apotheek moet verrichten en het moment van aflevering. ’s Nachts of in het weekend kan de vergoeding hoger zijn.

Goedkopere avondapotheken.

Moet u ’s nachts, ’s avonds of op zondag naar de apotheek voor medicijnen? Dan betaalt u vanaf 2016 voor deze spoedzorg maximaal € 45 per receptregel plus de eventuele niet-vergoede kosten voor de medicijnen. Met een tijdelijke subsidie wil de Rijksoverheid de apotheekzorg in dunbevolkte gebieden betaalbaar houden.

Vrije prijzen medicijnen.

De Rijksoverheid stelt geen vaste prijzen voor medicijnen vast. Apothekers en zorgverzekeraars spreken met elkaar de prijs van een geneesmiddel af. Hierdoor kan de prijs van een medicijn per zorgverzekeraar verschillen. Wel stelt de Rijksoverheid maximumprijzen vast zodat geneesmiddelen betaalbaar blijven.

Rekening medicijnen wel of niet eerst zelf betalen.

Hebben uw zorgverzekeraar en apotheker een contract afgesloten? Dan gaat de rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar.

Is er geen contract, dan betaalt u zelf de rekening. Daarna declareert u de kosten bij uw zorgverzekeraar. U bent vrij om naar een andere apotheek over te stappen die wel een contract heeft met uw zorgverzekeraar. U heeft dan wel een nieuw recept nodig.

Met welke apothekers en apotheekhoudende huisartsen uw zorgverzekeraar een contract heeft, leest u op zijn website.

Informatie opzoeken over vergoeding medicijnen.

Op Medicijnkosten.nl vindt u informatie over de vergoeding van geneesmiddelen. Op deze website kunt u nagaan:

? of uw medicijn in het basispakket van de zorgverzekering zit;

? welke kosten meetellen voor uw eigen risico;

? wat eventueel uw eigen bijdrage is;

? of er een goedkoper medicijn is dat u wel helemaal krijgt vergoed.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Vandaag ingezonden door Nico Willems

Twee bejaarde heren zitten op een bankje in de tuin van het rusthuis. De ene kijkt de andere aan en zegt: “Frank, ik ben nu 83 jaar en ik heb allerlei kwaaltjes en heb overal pijn. Ik weet dat jij ongeveer even oud bent als ik, hoe voel jij je nu eigenlijk?” Waarop Frank antwoordt: “Ik voel me als een pasgeboren baby!” “Wablief! Een pasgeboren baby! Wat bedoel je daarmee?” vraagt hij verwonderd. “Wel, legt Frank uit, ik heb geen haar, ik heb geen tanden, en ik denk dat ik net in mijn broek geplast

En via onze websitemee zijn we aan het eind gekomen van ons nieuwsoverzicht van vandaag.
Voor meer nieuws gaat u naar www.handicapnieuws.net of volgt u ons op social media.
Morgenvroeg maken we weer een nieuwe update, want je weet het: Handicapnieuws.net is dagelijks 'uitgsproken' act
ueel!

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.