Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: maandag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

maandag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

U luistert naar HANDICAPNIEUWSnet NIEUWSUPDATE van maandag 28 augustus 2017.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Patiënt wil meer te zeggen hebben over behandeling.
Dementerenden moeten vriendelijker benaderd worden in de samenleving.
Komende twee jaar 8 miljoen euro voor bestrijding armoede.
Nieuw ggz-programma moet heropnames voorkomen.
Verzekeraar plaatst hiv-status cliënt zichtbaar op envelop.
Ziekenhuizen willen eenvoudiger eigen risico.
BNN gaat zelf in illegale circuit donornier op de kop tikken. [+Video]
Nieuwe bloedtest kan ingrijpende vruchtwaterpunctie vervangen.
Hugo Borst roept jongeren op om in de zorg te werken. [+Video]
De ziektelast van burnout bij werkenden in Nederland is hoog.
Ook RIVM erkent gevaar van de 'sjoemelsigaret'.
Betere pgb-site vertraagd door chaos.
Begeleiding is nodig voor gezondere schoolkantines. [+Video]
Risico’s leefomgeving niet in één maat uit te drukken.
Tijgermug gesignaleerd in Gelderland. [+Video]
Utrecht houdt rekening met einde zorg Careyn.
Nijmeegs MuZIEum verhuist naar 'Tilders'. [+Video]
Patiënt is tevreden over paramedisch zorg.
Ingezonden brief: Teveel bezuinigd op ouderenzorg.
Hella Hertogs over adem - en klanktherapie. [+Audio]
Belgische robothand als nuttig hulpstuk voor doven. [+Video]
Scheten laten is gezond, dus laat ze lekker gaan!
NIEUW: HNnieuws nu voortaan ook dagelijks als txt-bestand beschikbaar!
INFOpunt: Wat kan ik doen tegen overgevoeligheid voor geuren?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: PATIËNT WIL MEER TE ZEGGEN HEBBEN OVER BEHANDELING.
bron: Redactioneel/RTLnieuws. door: Carlijn de Groot.

Patiënten willen meer betrokken worden bij hun behandeling. Mensen willen graag samen met de arts knopen doorhakken, maar in de praktijk komt daar niet veel van terecht.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland onder bijna 8000 leden van het eigen zorgpanel. De arts beslist nog te vaak voor de patiënt, is de conclusie. "In bijna de helft van de gevallen krijgt de patiënt niet meer dan een keuze voorgelegd door de zorgverlener", zegt de organisatie.

Dat is beter dan tijdens het vorige onderzoek, drie jaar geleden, toen iets meer dan 60 procent van de patiënten géén keuze kreeg voorgelegd in de spreekkamer. "Het gaat iets beter", constateert directeur Dianda Veldman van de federatie, "maar we zijn er nog niet."

Waardevolle bijdrage.

De meeste deelnemers aan het onderzoek zeggen dat ze er behoefte aan hebben om samen met de arts de mogelijkheden te bespreken. Dat willen ze vooral omdat het over hun eigen lichaam gaat, maar ze denken ook dat ze een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de gesprekken over behandeling die ze voeren met de arts.

Andere resultaten van het onderzoek:

• Eén op de zeven patiënten voelt zich te weinig betrokken bij de beslissing over de behandeling.

• Vier van de tien patiënten klagen over gebrek aan aandacht voor hun persoonlijke situatie.

• 70 procent gaat zelf op onderzoek uit om aan informatie te komen.ARTIKEL: DEMENTERENDEN MOETEN VRIENDELIJKER BENADERD WORDEN IN DE SAMENLEVING.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP. door: Carlijn de Groot.

Dementerenden moeten een vriendelijker benadering krijgen in de samenleving. Dat is het doel van een campagne die vandaag van start gaat en die drie weken duurt. De organisatie Samen dementievriendelijk wil in die tijd veel steunbetuigingen verzamelen, om daarmee lokale overheden te overtuigen van het belang van een dementievriendelijker maatschappij.

Aan de campagne 'Laat ze niet staan' werken honderd organisaties mee, waaronder welzijnsorganisaties en zorginstellingen. Bovendien doen 75 Albert Heijn-filialen mee. 'We hebben met Albert Heijn een training ontwikkeld waardoor het personeel weet hoe ze met dementerenden om moeten gaan. De komende weken staan in verschillende filialen mensen om uitleg te geven, in andere vestigingen krijgen de klanten bij de kassa een kaartje mee', vertelt woordvoerster Selma Hoekstra.

Dementie is volgens de voorspellingen in 2040 de belangrijkste ouderdomsziekte. 'We pleiten ervoor dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, met wat hulp. Vaak verslechtert hun situatie sterk als ze niet meer thuis zijn.'

'Als je rustig blijft, ebt de paniek wel weer weg'

Het 'recept' om een dementerende te benaderen is simpel. Hoekstra: 'Soms staat iemand onhandig te doen, weet misschien niet meer waarvoor hij kwam of waar hij is. Maak oogcontact, vraag of je misschien kan helpen. Als je rustig blijft, ebt de paniek wel weer weg en weten ze het meestal wel weer.'

Dementievriendelijker beleid.

Met de actie wil de organisatie e-mailadressen en postcodes verzamelen. Daarmee stapt de stichting Alzheimer Nederland vervolgens naar lokale partijen, die ze aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar wil proberen te bewegen om toezeggingen te doen voor een dementievriendelijker beleid.

'Sommige gemeenten zijn al heel goed bezig', weet Hoekstra. 'Roermond geeft bijvoorbeeld heel veel voorlichting en gaat met groepen in de samenleving plannen maken over hoe ze mensen met dementie kunnen helpen.' De organisatie hoopt dat andere gemeenten dat voorbeeld zullen volgen.ARTIKEL: KOMENDE TWEE JAAR 8 MILJOEN EURO VOOR BESTRIJDING ARMOEDE.
bron: Redactioneel/ANP. door: Ton van Vugt.

Voor projecten om armoede en schulden te bestrijden is ook de komende twee jaar 8 miljoen euro beschikbaar. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft besloten een bestaande subsidieregeling te verlengen tot 2019.

'Ik heb de afgelopen jaren prachtige projecten gezien die mensen enorm hebben geholpen', aldus Klijnsma.

'Bijvoorbeeld in de schuldhulpverlening, waar vrijwilligers mensen leren orde te scheppen in hun geldzaken en hen op die manier weer perspectief bieden. Het is mooi dat zo veel stichtingen zich willen inzetten voor mensen die hulp kunnen gebruiken. Daar ondersteun ik graag bij.'

Volgend jaar

De nieuwe subsidieregeling gaat op 1 februari volgend jaar van start. In het najaar organiseert Sociale Zaken een voorlichtingsbijeenkomst voor organisaties die subsidie willen aanvragen.ARTIKEL: NIEUW GGZ-PROGRAMMA MOET HEROPNAMES VOORKOMEN.
bron: Redactioneel/Omroep Venray. door: Carlijn de Groot.

Ggz-zorginstelling Vincent van Gogh in Venray is met een uniek behandeltraject gestart voor mensen met een verslavingsstoornis en/of een persoonlijkheidsstoornis. Bij een persoonlijkheidsstoornis zijn bepaalde persoonlijkheidstrekken zo sterk aanwezig, dat het je niet meer lukt om je aan te passen. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis hebben het daardoor lastig in contact met anderen. Ze lopen vaak vast op verschillende terreinen van hun leven: thuis, op school, op het werk en in hun sociale leven.

Sommige mensen zijn in het verleden herhaaldelijk behandeld, maar vallen steeds weer terug in probleemgedrag. Vincent van Gogh heeft voor deze doelgroep nu een intensieve combinatiebehandeling vanuit de zorgprogramma’s Verslavingsstoornissen en Persoonlijkheidsstoornissen.

De nieuwe behandeling, die vooralsnog alleen in Roermond wordt aangeboden, bestaat uit meerdere malen per week groepsschematherapie. Schematherapie is een bewezen effectieve manier om persoonlijkheidsstoornissen te genezen. In deze therapie leren cliënten zich bewust te worden van hun starre patronen. Patronen die vaak ontstaan zijn in de jeugd, bijvoorbeeld door emotionele verwaarlozing of fysieke mishandeling.

Bij gebeurtenissen als deze ontwikkelen mensen een overlevingsstijl om hiermee om te gaan. Op latere leeftijd zorgt deze overlevingsstijl juist voor grote problemen.
Met deze nieuwe behandeling wordt zicht gegeven op die gebeurtenissen in hun jeugd en op de rol van middelengebruik in dit proces. Vaak is alcohol- of drugsgebruik ook een overlevingsstrategie of een middel om heftige emoties te dempen.

Tevens ligt de focus op het ontwikkelen van gezonde reacties. In de therapie gebeurt dit niet alleen door over dingen te praten, maar ook door de inzet van veel ervaringsgerichte oefeningen onder begeleiding van een dramatherapeut.

De nieuwe behandeling is zo uniek in Nederland dat Vincent van Gogh met de Verslavingszorg Noord-Nederland aan het bekijken is of er een gezamenlijk onderzoeksproject gestart kan worden naar de wetenschappelijke effectiviteit van de behandeling.ARTIKEL: VERZEKERAAR PLAATST HIV-STATUS CLIËNT ZICHTBAAR OP ENVELOP.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP. door: Marlies van der Vloot.

De Amerikaanse verzekeraar Aetna heeft vorige maand per ongeluk de hiv-status van cliënten onthuld in correspondentie met 12.000 mensen. Hun hiv-status stond vermeld bij de adresgegevens, die zichtbaar waren door een venster op de gesloten envelop. Dat meldt onder meer een juridisch bureau in Pennsylvania dat zich heeft gespecialiseerd in aids.

Het bedrijf heeft inmiddels een tweede brief aan alle geadresseerden verstuurd, met excuses. Het juridisch adviesbureau dat de zaak aan de kaak stelde, zegt dat patiënten hebben geklaagd dat hun familie, kamergenoten en buren de informatie op de envelop hebben gezien. 'Mensen met hiv kunnen te maken krijgen met een wijdverspreid vooroordeel, en discriminatie op de werkvloer, de woonsituatie en onderwijs.'

De verzekeraar gaat een en ander grondig onderzoeken.ARTIKEL: ZIEKENHUIZEN WILLEN EENVOUDIGER EIGEN RISICO.
bron: Redactioneel/NOS/ANP. door: Ton van Vugt.

Eenvoudige behandelingen in het ziekenhuis moeten patiënten maximaal 150 euro van het eigen risico gaan kosten. Dat plan legt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op de formatietafel.

NVZ-voorzitter Van Rooy lanceert het idee in een open brief in het Nederlands Dagblad. Ze wil ermee de wind uit de zeilen nemen van mensen die het eigen risico willen afschaffen. Dat eigen risico is namelijk "een te belangrijke pijler onder de solidariteit van ons zorgstelsel om op een Haagse achternamiddag bij het grofvuil te worden gezet", schrijft ze.

Röntgenonderzoek.

Het plan van Van Rooy gaat over simpele ziekenhuisbehandelingen, zoals een bezoek aan de polikliniek, bloedonderzoek of een röntgenonderzoek. Patiënten moeten daarvoor volgens de NVZ 150 euro aan eigen risico gaan meebetalen, ook al liggen de werkelijke kosten hoger.

Nu worden die hogere kosten nog volledig op het eigen risico van 385 euro verhaald, waardoor mensen soms een flinke rekening krijgen. Bovendien komt die rekening vaak pas na geruime tijd. Een vereenvoudiging van het systeem biedt duidelijkheid voor de patiënt en voorkomt bovendien een onverwachte financiële tegenvaller, lichtte Van Rooy toe in het NOS Radio 1 Journaal.

De patiënt weet na een eenvoudige ziekenhuisbehandeling dan direct waar hij aan toe is en hoeveel hij zelf moet betalen, aldus Van Rooy. Voor behandelingen die goedkoper zijn dan 150 euro wordt een lager bedrag aan eigen risico gerekend, en voor niet-eenvoudige behandelingen wordt wél een bedrag tussen de 150 en 385 euro aangesproken.

Eigen risico: hoe en waarom?

- Het eigen risico is het bedrag dat mensen, naast hun premie, zelf moeten betalen voor zorg die valt binnen de basisverzekering. Voor 2017 is het vastgesteld op 385 euro. Zodra mensen het jaarlijkse eigen risico hebben 'opgemaakt', wordt de zorg vergoed door de verzekeraar.

- Onder het eigen risico vallen bijvoorbeeld veel kosten voor ziekenhuiszorg, ambulancevervoer en medicijnen. Kosten voor de huisarts vallen er niet onder: die worden altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

- Mensen kunnen ook kiezen voor een hoger eigen risico dan 385 euro, in ruil voor een lagere zorgpremie.

- De overheid stapte over op het nieuwe zorgstelsel om de snel stijgende zorgkosten aan te pakken. Het doel was verzekeraars zoveel mogelijk te laten concurreren om zo de prijzen te drukken en de kwaliteit van behandelingen te verbeteren.

- Het solidariteitsbeginsel ligt aan de basis van het huidige zorgstelsel. Dat wil zeggen dat iedereen meebetaalt om de zorg zo betaalbaar mogelijk te houden voor alle inwoners van Nederland. Hetzelfde principe geldt voor het Nederlandse belastingstelsel.

De NVZ heeft het plan besproken met de zorgverzekeraars. Geschat wordt dat het de verzekeraars zo'n 15 miljoen euro zal kosten. Van Rooy noemt dat "een overzichtelijk bedrag, vooral als je bedenkt dat je ongeveer 40 procent van de ziekenhuisbezoeken afdekt".

In haar brief spreekt Van Rooy de politiek aan. "Verschillende politieke partijen willen dat het eigen risico omlaaggaat of zelfs wordt afgeschaft", schrijft ze. "De reflex om het dan maar te gaan verlagen, is het kind met het badwater weggooien."ARTIKEL: BNN GAAT ZELF IN ILLEGALE CIRCUIT DONORNIER OP DE KOP TIKKEN.
bron: Redactioneel/BNN/De Telegraaf/ANP. door: Ton van Vugt.

BnnVara zet opnieuw op onconventionele wijze het tekort aan orgaandonoren op de kaart. In de documentaire Donordrama duikt de omroep het illegale circuit in en probeert zelf een nier te kopen. Of dat lukt en of de makers dan daadwerkelijk over gaan tot aankoop, is nog onduidelijk.

„De film laat zien dat de nood soms zo hoog wordt, dat het niet gek is dat er jaarlijks wereldwijd zo’n 10.000 mensen besluiten om illegaal een nier te kopen”, aldus de omroep, die vandaag zijn najaarsprogrammering presenteerde. „In tegenstelling tot andere Europese landen weigert onze overheid de wetgeving rondom orgaandonatie aan te passen. Het gevolg is dat jaarlijks veel mensen sterven door de lange wachtlijsten waarop ze terecht zijn gekomen.”

BnnVara hoopt met Donordrama „politiek en samenleving te laten zien met welk gruwelijk dilemma nierpatiënten worstelen; illegaal een nier kopen in een derdewereldland of sterven, dat is de vraag. Of moeten de regels rondom orgaandonatie worden aangepast?”

(Bekijk fragment De Grote Donorshow [BNN] op onze website)

De Grote Donorshow.

BNN baarde in 2007 wereldwijd opzien met De Grote Donorshow. Het programma draaide om Lisa uit Arnhem, die zou lijden aan een hersentumor. Zij moest kiezen wie van drie kandidaten een nier van haar zou krijgen. Ze werd daarbij per sms geadviseerd door kijkers.

Tijdens de uitzending werd duidelijk dat Lisa niet ziek was. Lisa bleek Leonie te heten en was een actrice. De omroep wilde zo aandacht vragen voor het tekort aan orgaandonoren. De in 2002 overleden oprichter van BNN, Bart de Graaff, was nierpatiënt.

René Steenhorst, medisch journalist van De Telegraaf, reageert: „BnnVara pretendeert maatschappelijk bezig te zijn, een misstand aan te kaarten. Maar dit is pure sensatiezucht. En ook niet origineel: tv-makers hebben al vaker geprobeerd een nier te kopen.”ARTIKEL: NIEUWE BLOEDTEST KAN INGRIJPENDE VRUCHTWATERPUNCTIE VERVANGEN.
bron: Redactioneel/RTLnieuws. door: Marlies van der Vloot

Een nieuwe - in Utrecht ontwikkelde - bloedtest kan over een paar jaar mogelijk vruchtwaterpuncties vervangen. De test kan erfelijke ziekten opsporen.

De nieuwe test, die door wetenschappers van het UMC Utrecht en het Hubrecht Instituut is ontwikkeld, kan bijvoorbeeld taaislijmziekte (cystic fibrosis) en de bloedziekten sikkelcelziekte en thalassemie in een vroeg stadium van de zwangerschap aan het licht brengen. De wetenschappers denken dat de test in de toekomst kan worden gebruikt als ouders weten dat ze gendrager zijn van een van deze erfelijke ziekten.

Niet mogelijk met NIP-test.

De wetenschappers hebben, onder leiding van professor Wouter de Laat, hun resultaten vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Human Genetics gepubliceerd. De ziekten die met de test kunnen worden opgespoord, kunnen niet met de NIP-test worden gevonden. Met een NIP-test kan bijvoorbeeld de kans op het syndroom van Down worden vastgesteld.

De wetenschappers hopen dat de test over enkele jaren ingrijpende onderzoeksmethoden, zoals vruchtwaterpuncties, kan vervangen. Voor de nieuwe test, die bij achttien families is getest, is alleen wat bloed van de moeder nodig. Bij een vruchtwaterpunctie is er een klein risico op een miskraam van 0,1 procent.

Afwijkend gen.

De ziekten waar de test voor kan worden gebruikt, zijn erfelijk en ontstaan alleen als een kind van allebei de ouders een 'kapot' gen meekrijgt. Aan de ontwikkeling werkten ook wetenschappers uit Griekenland en Iran mee.

Volgens het academische ziekenhuis is de volgende stap een test met grote groepen mensen uit 'risicofamilies' waarin deze zogeheten monogenetische ziekten voorkomen.ARTIKEL: HUGO BORST ROEPT JONGEREN OP OM IN DE ZORG TE WERKEN.
bron: Redactioneel/AD. door: Carlijn de Groot.

Journalist Hugo Borst zorgt samen met zijn broer al jaren voor hun dementerende moeder. Donderdagavond was hij te gast bij RTL Late Night en verteld in een openhartig gesprek over zijn dementerende moeder, ook neemt hij het op voor verplegers in de zorg.

,,Mijn moeder houdt van knuffelen en grapjes, ik sla mijn armen om haar heen. Als er iemand binnenkomt die ze mag dan geeft ze een knipoog," zegt Hugo bij RTL Late Night.

,,Laten we ons hard gaan maken voor iets betere betaling in de zorg." Ook wil Hugo Borst jongeren oproepen om in de zorg te gaan werken. ,,Het geld is er straks, alleen nu moeten we verzorging en verpleegkundige gaan vinden."

Door zijn ervaringen met zijn moeder in het verpleeghuis begon hij een campagne om de zorg te verbeteren en startte het manifest 'Scherp op ouderenzorg'. Mede dankzij deze actie is er meer geld en aandacht voor de ouderenzorg. Vanaf volgende week gaat hij met zijn aangrijpende verhaal het land in met een lezingentournees.ARTIKEL: DE ZIEKTELAST VAN BURNOUT BIJ WERKENDEN IN NEDERLAND IS HOOG.
bron: Redactioneel/AD. door: Carlijn de Groot.

Burnout bij werkenden heeft belangrijke gevolgen voor het ziekteverzuim, maar ook voor het functioneren buiten het werk.

Dit zijn de belangrijkste conclusies van een zojuist verschenen artikel op basis van gegevens van de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2 (NEMESIS-2). Dit is een representatief onderzoek naar de psychische gezondheid van volwassenen van 18-64 jaar in de algemene bevolking, waaronder 2900 werkenden.

(Bekijk de Video 'Burn-out - Symptomen en behandeling' [Gezondheidsplein TV] op onze website)

Hoe vaak komt het voor?

Emotionele uitputting, een belangrijk aspect van burnout, kwam bij 15% van de werkenden in milde vorm voor en bij 2,3% in ernstige vorm.

Het verband met verzuim en verminderd functioneren buiten het werk.

Ernstige burnout gaat vooral samen met afwezigheid van werk, milde burnout met een verminderde kwaliteit en kwantiteit van het werk. In de berekening van het ziekteverzuim zijn deze beide aspecten van verzuim samen genomen. Degenen met ernstige burnout verzuimden vaker >7 dagen per maand (51%) dan degenen met milde (17%) en geen burnout (7%). Ook het sociaal en fysiek functioneren buiten het werk was slechter bij werkenden met burnout, vooral als ze de ernstige vorm hadden. Deze gevolgen van burnout bleken niet verklaard te worden door het tegelijkertijd hebben van een stemmingsstoornis (zoals depressie) of angststoornis.

De ziektelast wordt extra versterkt als men tegelijkertijd een psychische stoornis heeft. Werkenden met een burnout hadden vaker een stemmings- of angststoornis, vooral als de burnout ernstig was (respectievelijk 33% en 28% tegenover 8% en 7% bij degenen met een milde burnout). Niet iedereen met burnout heeft dus een psychische aandoening. Indien men naast de burnout ook een stemmings- of angststoornis had, dan was het verzuim en functioneren veel slechter dan de optelsom van deze ziektelast van de beide afzonderlijke fenomenen (dus van burnout en van een psychische stoornis).

Conclusie.

Burnout vermindert niet alleen het functioneren op het werk, maar ook daarbuiten. Het implementeren van bestaande burnout preventieprogramma’s op de werkplek heeft de potentie de ‘ziektelast’ van burnout te beperken.ARTIKEL: OOK RIVM ERKENT GEVAAR VAN DE 'SJOEMELSIGARET'.
bron: Redactioneel/AD. door: Carlijn de Groot.

Sigaretten met minuscule gaatjes in het filterpapier zijn veel schadelijker dan wat tabaksfabrikanten suggereren.

Dat is te concluderen uit een recent verschenen onderzoeksverslag op de website van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is voor het eerst dat de overheidsdienst zich zo stellig uitspreekt over de veelbesproken rookwaar.

De kleine gaatjes in de sigaretten verlagen het gehalte teer en nicotine tijdens de officiële test. Maar rokers van deze 'sjoemelsigaretten' krijgen in werkelijkheid veel meer schadelijke stoffen binnen omdat zij met hun mond en vingers de gaatjes dichtknijpen. Dat erkent nu ook het RIVM. Het instituut waarschuwt nu op de eigen website voor 'wat de media sjoemelsigaret is gaan noemen'.

Rechtszaak.

De conclusie van het RIVM steunt de rechtszaak die advocate Bénédicte Ficq heeft voorbereid tegen grote tabaksproducenten. De fabrikanten maken zich volgens haar schuldig aan 'zware mishandeling die de dood tot gevolg heeft'. ,,Nu nota bene de overheid zelf breed uitmeet hoe schadelijk deze sigaretten zijn, mogen die wat mij betreft ook niet meer worden verkocht'', aldus Ficq.

Het RIVM zegt dat het gisteren gepubliceerde bericht een verzameling is van verschillende onderzoeken naar de schadelijkheid van de 'sjoemelsigaret'.

"Het is nu aan het ministerie om te beslissen wat er nu gebeurt."

Harald Wychgel, RIVM.

Maatregelen.

Staatssecretaris Martin van Rijn gebruikt de gegevens om te bepalen of nieuwe maatregelen nodig zijn om het roken te ontmoedigen. ,,Bovenop alle maatregelen die al zijn genomen'', zegt Leonne Gartz van het ministerie van Volksgezondheid.

Aanvullend onderzoek naar de schadelijkheid van de sjoemelsigaret is voorlopig niet te verwachten, zegt Harald Wychgel van het RIVM. ,,Dit zijn de resultaten. Het is nu aan het ministerie om te beslissen wat er nu gebeurt.''ARTIKEL: BETERE PGB-SITE VERTRAAGD DOOR CHAOS.
bron: Redactioneel/NRC Handelsblad. door: Marlies van der Vloot.

Het schiet niet op met de nieuwe, gebruiksvriendelijke website voor houders van een persoonsgebonden budget (pgb). De ICT Uitvoeringsorganisatie (ICTU) die de website moet gaan beheren ziet zoveel obstakels dat ze de verantwoordelijkheid niet wil nemen. Dit schrijft NRC Handelsblad.

Tienduizenden patiënten die worstelen met de administratieve rompslomp rond hun persoonsgebonden budget (pgb) hoeven voorlopig niet te rekenen op de gebruikersvriendelijke website die staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) hun heeft beloofd.

De organisatie die deze website moet beheren, ziet zo veel problemen dat ze die verantwoordelijkheid „op dit moment” niet op zich wil nemen, zo concludeert een intern rapport gemaakt in opdracht van de staatssecretaris. Het plan om de website op 1 januari 2018 klaar te hebben, is „niet realistisch”. Uitstel van oplevering lost de problemen niet op, aldus de rapporteurs, omdat de „aanpak onverantwoord is”.

Mensen die langdurig professionele hulp of verzorging nodig hebben, kunnen bij gemeenten of zorgverzekeraars een pgb aanvragen. Hiermee kunnen ze hun zorg zelf regelen. Vroeger kregen ze dat geld zelf, maar per 1 januari 2015 ging de Sociale Verzekeringsbank (SVB) namens 150.000 patiënten geld uitbetalen aan zorgverleners, om fraude tegen te gaan.

Voortdurende strijd tussen gemeenten, zorgverzekeraars en de SVB, waarbij het ministerie niet ingreep, beheerste de voorbereiding van deze majeure stelselwijziging. Bij de invoering ontstond enorme chaos. Patiënten werden nauwelijks voorbereid op de veel ingewikkeldere procedure en hadden geen idee wat ze moesten doen. Zorgverleners kregen niet uitbetaald.ARTIKEL: BEGELEIDING IS NODIG VOOR GEZONDERE SCHOOLKANTINES.
bron: Redactioneel/NU.nl. door: Marlies van der Vloot.

De Richtlijnen Gezondere Kantines, opgesteld door het Voedingscentrum, worden beter gevolgd als de scholen hierbij begeleiding krijgen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. De Richtlijnen zorgen ervoor dat het aanbod in schoolkantines gezonder wordt.

De VU en het Voedingscentrum hebben zowel de Richtlijnen als het Programma De Gezonde Schoolkantine geëvalueerd. In totaal namen 20 scholen deel aan het onderzoek.

Vooraf werden onder meer kantinebeheerders en cateraars gevraagd naar hun ervaringen met de Richtlijnen. Ook werd gevraagd naar ideeën voor hulpmiddelen om ze op scholen te implementeren.

Vergelijking.

Tien scholen kregen begeleiding en ook hulpmiddelen aangeboden van het Voedingscentrum, waaronder een adviesgesprek en een rapport met daarin aanbevelingen voor een gezonder aanbod in de kantine. Ook werd een online tool gebruikt die aangaf hoe "gezond" de kantine is.

De tool en de Richtlijnen werden ook gebruikt door de andere tien scholen, maar kregen verder geen begeleiding en hulp. Vervolgens zijn de twee groepen met elkaar vergeleken.

Daarna bleek dat de scholen die wel begeleiding kregen, een gezonder aanbod in de kantine hadden dan de groep zonder hulp. De eerste groep zag het percentage gezonde producten stijgen van gemiddeld 46 naar 77 procent, de groep zonder begeleiding van 50 naar 60 procent.

De kantines van de groep met ondersteuning werden ook verbeterd op andere opzichten, zoals een meer opvallende uitstalling van gezonde producten.

(Bekijk de video Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum op onze website)

Noodzakelijk.

"Dit onderzoek onderschrijft dat ondersteuning niet alleen gewenst, maar ook noodzakelijk blijkt te zijn voor een goede implementatie van de Richtlijnen Gezondere Kantines op scholen", zegt Carry Renders van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Er wordt nog onderzocht wat het effect is van de Richtlijnen op het aankoopgedrag van de leerlingen. Ook worden de Richtlijnen vaker geïmplementeerd in sportkantines en bedrijfsrestaurants.

De Richtlijnen Gezondere Kantines zijn in 2014 ontwikkeld met criteria voor school- en sportkantines en bedrijfsrestaurants. Hier in staat dat er gezonde producten zoals groente, fruit en water moeten worden aangeboden en minder producten zoals frisdrank en frituurvoedsel.

In de Richtlijnen Gezondere Kantines zijn 3 niveaus gedefinieerd: Brons, Zilver en Goud. Ongeveer een derde van de scholen heeft een van deze schalen verdiend.ARTIKEL: RISICO’S LEEFOMGEVING NIET IN ÉÉN MAAT UIT TE DRUKKEN.
bron: Redactioneel/RIVM. door: Ton van Vugt.

Luchtverontreiniging, chemische stoffen, geluid en andere risico’s vanuit de leefomgeving zijn niet eenvoudig in één maat uit te drukken.

Doordat risicovraagstukken specifiek zijn, is voor oplossingen altijd maatwerk nodig. Wel kan consistentie in dat maatwerk worden bevorderd. Dit staat in een rapport van het RIVM.

Het RIVM heeft een inventarisatie gemaakt van de bedreigingen en de effecten ervan op gezondheid, milieu, economie en maatschappij. Dit levert een gevarieerd beeld op van de ernst en omvang van risico’s. De kwaliteit van de gegevens over ernst en omvang van risico’s blijkt sterk te verschillen. De gewenste gegevens zijn ook niet altijd beschikbaar. Bewijs voor gezondheidseffecten of schade is daardoor niet altijd te leveren, wat niet automatisch wil zeggen dat er geen effecten zijn.

Verder zijn ‘nieuwe risico’s’ niet altijd eenvoudig te vergelijken met bekende risico’s door een gebrek aan gegevens over de aard en omvang ervan. Dat geldt bijvoorbeeld voor drones, nanomaterialen en zelfsturende auto’s. De risico’s zijn dan onzeker.

Samenwerking tussen inhoudelijke disciplines kan bijdragen aan consistentie in het verzamelen, bewerken, duiden en presenteren van veiligheidsinformatie. Bij het beschrijven, beoordelen en vergelijken van risico’s en onzekerheden is het onvermijdelijk dat betrokken partijen afwegingen maken vanuit uiteenlopende maatschappelijke waarden en belangen.

Het RIVM heeft dit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, in het kader van het beleidsprogramma Bewust Omgaan met Veiligheid.ARTIKEL: TIJGERMUG GESIGNALEERD IN GELDERLAND.
bron: Redactioneel/ANP. door: Ton van Vugt.

De Aziatische tijgermug is opgedoken in het Gelderse Aalten. Bewoners van de wijk waar de mug is gevonden hebben donderdag een brief daarover ontvangen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA en de gemeente. De NVWA bestrijdt de schadelijke mug.

Twee bewoners van de wijk meldden recent bij de NVWA de vondst van een opvallende mug, aldus een woordvoerster van de gemeente. Toen bleek dat het om een tijgermug ging, is de wijk nader onderzocht. Daarbij zijn ook larven van de mug gevonden. De NVWA plaatst nu muggenvallen in een straal van 500 meter rondom de vindplaats van de eerste muggen. Water in potten, gieters of regentonnen, waarin de muggen eitjes leggen, wordt weggegooid of behandeld met een voor mensen onschadelijk bestrijdingsmiddel.

(Bekijk de video over de (Aziatische) Tijgermug [Youtube] op onze website)

Knokkelkoorts en zikavirus.

De exotische mug kan ernstige ziektes zoals knokkelkoorts en zikakoorts overbrengen. Dat gebeurt echter alleen als de muggen eerst iemand hebben gestoken die zo'n ziekte heeft. Aangezien deze ziektes in Nederland nauwelijks voorkomen, is de kans op besmetting uiterst klein. De tijgermug wordt actief aangepakt om te voorkomen dat zulke tropische ziektes zich wel in Nederland zouden verspreiden.

Aziatische tijgermuggen liften meestal mee naar Nederland in autobanden of in lucky bamboo, een oosterse kamerplant. Hoe de muggen in Aalten zijn gekomen, is nog niet bekend. Eerder dit jaar zijn tijgermuggen gevonden in Weert en Naaldwijk.ARTIKEL: UTRECHT HOUDT REKENING MET EINDE ZORG CAREYN.
bron: Redactioneel/AD. door: Marlies van der Vloot.

De gemeente Utrecht bereidt zich voor op de situatie dat zorgorganisatie Careyn in grote problemen komt en geen zorg meer kan leveren.

De vier coalitiepartijen in Utrecht zijn bezorgd over de toekomst van Careyn. Het AD meldde onlangs dat de zorgorganisatie grote financiële problemen heeft en het voortbestaan in gevaar is. Dat leidde onder meer tot Kamervragen. Het zorgbedrijf heeft daarna contact gehad met de gemeente en verteld dat het toekomstbeeld positiever is.

Niet solide.

Careyn levert meerdere zorgdiensten in opdracht van gemeente Utrecht, waaronder thuisbegeleiding, dagbegeleiding, kortdurend verblijf en trajecten tijdelijk huisverbod. Het stadsbestuur stelt nu in antwoord op de vragen uit de gemeenteraad dat de financiële basis van Careyn ‘nog niet solide is’. Ook wijst het stadsbestuur erop dat de Inspectie van de Gezondheidszorg op korte termijn forse verbeteringen in de verpleeghuizen heeft geëist.

,,Het college maakt zich sterk voor continuïteit van zorg en ondersteuning voor kwetsbare inwoners’’, schrijft de gemeente. ,,Om deze reden vindt zij het belangrijk voorbereid te zijn voor wanneer er, ondanks de inspanningen van alle betrokkenen, geen zorgcontinuïteit door Careyn geboden kan worden.’’ Utrecht werkt nu aan verschillende scenario’s om de zorg te allen tijde door te laten gaan.

Staatssecretaris.

Daarnaast heeft Utrecht nauw contact met Zilveren Kruis (zorgkantoor en zorgverzekeraar) over andere zorgactiviteiten van Careyn in Utrecht: verpleeghuiszorg en wijkverpleging. Wethouder Diepeveen spreekt binnenkort met staatssecretaris van Rijn over de situatie.

Utrecht benadrukt dat er nu geen sprake van is dat Careyn geen zorg meer kan leveren. De kwaliteit van de zorg die Careyn in opdracht van de gemeente levert, is in orde. Er is geen sprake van verhoogd ziekteverzuim zoals dat bij andere onderdelen van het zorgbedrijf het geval is. Het stadsbestuur wil ook leren van het recente faillissement van thuiszorgorganisatie Leven en Zorg, die in Utrecht actief was.ARTIKEL: NIJMEEGS MUZIEUM VERHUIST NAAR 'TILDERS'.
bron: Redactioneel/De Gelderlander. door: Carlijn de Groot.

Professionele verhuizers waren vorige week woensdag, samen met blinde en slechtziende verhuizers, bezig met het verplaatsen van de inventaris van het MuZIEum. Dat verhuisde van de Stadsschouwburg naar het voormalige Tilderspand aan de Ziekerstraat.

Het MuZIEum laat bezoekers beleven hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Daartoe heeft het museum een aantal 'donker-belevingen' in de aanbieding. In het nieuwe pand worden het er twee. De blinde en slechtziende medewerkers bepalen hoe de inrichting wordt. Bezoekers steken in het donker onder meer een straat over, lopen door een supermarkt of bestellen een drankje aan de bar.

(Bekijk een impressie van het MuZIEum [Omroep Gelderland/Youtube] op onze website)

Gratis.

Verhuisbedrijf UTS Verkroost stelde gratis verhuiswagens en personeel ter beschikking, na bemiddeling door de Rijk van Nijmegen Uitdaging (voorheen de Maatschappelijke Meerwaarde).

Die probeert met gesloten beurzen bedrijven hulp te laten bieden aan maatschappelijke instellingen. Er hoort ook altijd een tegenprestatie bij. Dat is in dit geval de publiciteit voor de verhuizer.ARTIKEL: PATIËNT IS TEVREDEN OVER PARAMEDISCH ZORG.
bron: Redactioneel/QualiZorg. door: Ton van Vugt.

Nederlanders zijn over het algemeen extreem tevreden over hun paramedische zorgverlener, zoals hun fysiotherapeut, huidtherapeut, oefentherapeut en logopedist. Gemiddeld geven zij hun therapeut het rapportcijfer 8,8.

De patiënten zijn het meest tevreden over hun huidtherapeut. Gemiddeld krijgt deze groep een 9,1. Dit blijkt uit onderzoek onder bijna 140.000 respondenten, waarmee een respons van 40-45 procent is behaald. In dit onderzoek zijn de gegevens van zo’n 60 procent van alle praktijken van deze paramedische disciplines in Nederland meegenomen.

Qualizorg richt zich met het onderzoek op de algemene ervaring over de paramedische zorgverleners; zorgverlening die als doel heeft de gezondheid van de patiënt zo goed mogelijk op peil te houden. Uit het onderzoek blijkt dat het participatievermogen van de therapeut en de therapietrouw belangrijke factoren zijn voor de patiënttevredenheid. “Hierbij gaat het erom dat de zorgverlener samenwerkt met de patiënt om de behandeldoelstellingen te bereiken en het advies om nieuwe klachten te voorkomen door bijvoorbeeld thuisoefeningen mee te geven”, zegt Rutger van Zuidam, directeur van Qualizorg.

Daarnaast zijn de therapeuten beoordeeld op hun informatievoorziening, bejegening en hun vermogen om de verwachtingen van de patiënt over de behandeling te managen. “Er is duidelijk naar voren gekomen dat de ervaren communicatie naar de patiënt de belangrijkste factor van tevredenheid is, en dat de patiënt betrokken wil worden bij het behandelplan”, zegt Van Zuidam.

Fysiotherapie.

Als het gaat om fysiotherapie hebben de respondenten aangegeven dat het doel, de voortgang en de resultaten van de behandeling het zwaarst meewegen in hun uiteindelijke oordeel. Daarmee is er een duidelijke focus op het belang van de dialoog in de behandelkamer. Verder is de laagopgeleide Nederlander over het algemeen tevredener met het behandelplan dan de hoogopgeleide Nederlander.

Uit het onderzoek blijkt ook dat mannen gemiddeld genomen iets kritischer zijn op hun fysiotherapeut dan vrouwen en dat naarmate de vrouw ouder wordt ze tevredener is met haar therapeut. Gemiddeld geeft de vrouw in de leeftijdscategorie 16 tot en met 20 jaar haar fysiotherapeut een 8,4. Vrouwen ouder dan 80 jaar geven hun fysiotherapeut ruim een 8,9. Vrouwen zijn ten opzichte van mannen wel kritischer als het gaat om privacy en de hygiëne in de praktijken. “De vrouwelijke patiënt is eerder geneigd om een therapeut aan te bevelen aan een vriend of vriendin dan de mannelijke patiënt, maar dan moeten ze wel voldoende privacy tijdens de behandeling hebben en de hygiëne in de praktijk moet op peil zijn”, zegt Van Zuidam. “De hoge cijfers die de respondenten aan hun therapeut geven, tonen aan dat de meeste praktijken deze zaken goed op orde hebben.”

Oefentherapeut, logopedist en huidtherapeut.

Naast de fysiotherapeuten is er in het onderzoek ook gekeken naar hoe tevreden de Nederlanders zijn met hun oefentherapeut, logopedist en huidtherapeut. Opvallend is dat de respondenten in Noord-Holland hun oefentherapeut de hoogste algemene beoordeling geven. Verder wijst het onderzoek uit dat leeftijd geen rol speelt in de algemene beoordeling. Wel blijkt dat chronische patiënten eerder hun oefentherapeut aanbevelen dan niet-chronische patiënten.

Als het gaat om de logopedist zijn de mensen in Noord-Brabant juist het meest tevreden met hun logopedist. Gemiddeld geven zij de logopedist het cijfer 9. Groningers daarentegen zijn juist het minst tevreden en waarderen hun logopedist ruim een halve punt lager. Daarbij is het voor een logopedist erg belangrijk om hun patiënt goed te informeren. Informatievoorziening is namelijk in de ogen van een logopediepatiënt het belangrijkste thema waarop men hun algemene oordeel vormt.

Wanneer we kijken naar de huidtherapeuten in Nederland zien we geen verschillen. In heel het land geven de respondenten hun huidtherapeut een hoog cijfer waardoor het gemiddelde uitkomt op een 9,1.

Communicatie tussen zorgverlener en patiënt cruciaal.

Opvallend is dat voor alle disciplines voornamelijk de communicatie tussen zorgverlener en patiënt van cruciaal belang is voor de algehele tevredenheid. “Het lukt de huidtherapeuten goed om, net als logopedisten en fysiotherapeuten, de verwachtingen van de patiënt duidelijk te krijgen en hierop in te spelen”, zegt Van Zuidam. “We zien dat mensen steeds kritischer worden en precies willen begrijpen waarom ze een bepaalde behandeling krijgen. Het is daarom belangrijk dat de zorgverlener communicatief sterk is. Dit is een eigenschap die de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden.”

Over Qualizorg:

Qualizorg is gespecialiseerd in het verzamelen, beheren en inzichtelijk maken van kwaliteitsindicatoren in de gezondheidszorg. De data-organisatie gelooft in transparantie en omarmt het Triple Aim-concept: een gezondere populatie, met minder kosten en een hogere kwaliteit van zorg. Qualizorg is marktleider in Nederland, bedient 8.500 zorgorganisaties, beheert databases (TTP), biedt geavanceerde maatwerkprojecten en is de partij achter de toonaangevende dataverzameling en analysetool Qualiview. Qualizorg is ISO 9001, ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd en voldoet hiermee aan de strenge internationale eisen voor informatiebeveiliging en privacyborging.ARTIKEL: SCHETEN LATEN IS GEZOND, DUS LAAT ZE LEKKER GAAN!
bron: Redactioneel/Droge Spieren. door: Marlies van der Vloot.

Scheten laten, we kennen het allemaal. Sterker nog, we doen het allemaal! We vinden het allemaal gênant wanneer iemand zich in het openbaar niet weet te beheersen.

Onlangs bleek uit een onderzoek dat je gelukkiger wordt van het laten van scheten. Maar dat niet alleen, want scheten laten blijkt ook gezond te zijn!

Aantal scheten per dag.

Mensen laten gemiddeld 15 tot 25 scheten per dag. Dit is verspreid over een hele dag, want ook in je slaap blijf je winden laten. Dagelijks verlies je veel darmgassen via winden en ontlasting. Er is geen significant verschil tussen mannen en vrouwen. Dat mannen meer winden laten is een mythe.

Scheten laten is gezond.

Omdat veel mensen het gênant vinden om een scheet te laten gaan, wordt de scheet ingehouden. Dit kan beter niet worden gedaan, het is simpelweg noodzakelijk voor je lichaam om deze afvalstoffen uit te stoten. Gebeurt dit niet dan kunnen zij namelijk alsnog als gasbellen in je bloedbaan terecht komen, wat weer kansd leiden tot hoofdpijn en zware vermoeidheid. Ook kan het inhouden van winden buikkrampen veroorzaken.

De geur.

In principe horen scheten niet heel erg te stinken. Kijk, je ruikt ze wel maar het hoort niet zo te zijn dat iedereen de ruimte moet verlaten. Heeft jouw scheet een sterke zwavelgeur? Dan kan dat erop wijzen dat je veel dierlijke eiwitten eet, deze kunnen niet goed worden verteerd.

Wanneer je te veel suikers en of zetmeel hebt gegeten, ruiken je scheten naar een zurige geur. Ten slotte zorgt plantaardige voeding voor relatief meer winden, maar die stinken daarentegen een stuk minder.

Veel last?

Heb jij veel last van winderigheid? Probeer dan rustiger te eten, dan slik je namelijk minder lucht in. Ook zou het minderen van zwavelhoudende producten als spruitjes, kool en eieren flink kunnen helpen. Zorg daarnaast dat je minder stress hebt, dit kan namelijk ook een oorzaak zijn.

Tot slot kan je ook kijken of je een specifieke intolerantie hebt. Lactose, soja en tarwe zijn de echte boosdoeners. Eet je deze producten vaak? Probeer deze te verminderen of uit je dagelijkse eetgedrag te halen om te kijken wat er gebeurt.ARTIKEL: NIEUW: HNnieuws NU VOORTAAN OOK DAGELIJKS ALS TXT-BESTAND BESCHIKBAAR!
bron: Redactioneel. door: Redactie HNnieuws.

Als Handicapnieuws.net proberen we altijd ons dagelijks nieuws zo toegankelijk mogelijk aan te bieden. Daarom vanaf vandaag al ons dagelijks nieuws ook als txt-bestand beschikbaar.

Een txt-bestand is een zogeheten 'platte tekst' - zonder afbeeldingen, links, codes en dergelijke - en kan dus eenvoudig met ieder hulpmiddel (zoals voorleesprogramma's of brailleleesregels) gelezen worden.

Het txt-bestand is te downloaden onder het dagelijks nieuwsoverzicht en wordt (automatisch) meegeleverd met onze dagelijks HandicapnieuwsMAIL.

Wij verwachten met deze extra service toch weer enkele bezoekers geholpen te hebben en wensen hen veel leesplezier.

De Redactie.ARTIKEL: INFOpunt: MOET IK MIJN VAKANTIE DOORGEVEN?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"Ik heb heel veel veel moeite met alles wat ruikt. Moet altijd opletten wat ik koop bv wasmiddel en poetsmiddelen, een schoenenzaak binnengaan en alle geurtjes. Hier in huis mag niemand iets gebruiken, ik krijg hoestbuien en heb het heel benauwd we hebben nooit gerookt, er wordt ook nooit gerookt en er mag ook niemand op bezoek komen die één of ander geurtje gebruikt."

BearbeitenLöschen

Onze HN-informateur antwoord:

Bedankt voor uw bericht. Wat vervelend dat u zo gevoelig reageert op allerlei prikkels en geuren. In huis kunt u uw eigen regels stellen maar daarbuiten zult u wel eens op onbegrip stuiten; mensen begrijpen het vaak niet. Ik stuur een aantal websites waar u wellicht iets aan heeft.

Meer informatie over prikkels kun u lezen op onze website: https://www.longfonds.nl/astma/prikkels/geuren

Er zijn speciale prikkelarme producten voor mensen met een allergische of overgevoelige huid. Hierin zitten geen fosfaten, parfums, kleurstoffen, witmakers, enzovoorts.

Ecover: fabrikant van biologisch afbreekbare was- en schoonmaakmiddelen. Er worden geen synthetische parfums toegevoegd, wel etherische oliën. Hierdoor wordt wel een geur afgegeven. http://nl.ecover.com/

Veel schoonmaakmiddelen hebben een irriterende geur. Alternatief: groene zeep, soda of niet-chloorhoudend bleekwater.

Neutral is geurloos, maar heeft wel chemische toevoegingen http://www.neutral.nl/

http://www.klok-eco.nl/

Geurvrije producten https://www.parfumvrij.nl/

Lichaamsverzorging: Dermolin, Eucerin en Vanderbend (apotheek of drogist).

Zonnebrandmiddel voor mensen met eczeem en zonneallergie: Penetraze gel en Universol faktor 25. Verkrijgbaar bij de apotheek.

http://www.eucerin.nl/

http://www.dermolin.nl/

http://www.vanderbend.nl/ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Henri Jansman uit Katwijk.

Een vrouw komt thuis uit de stad en vindt haar man in bed met een lekker jong ding. Net voordat ze furieus de deur uit kan rennen zegt haar man tegen haar:
"wacht even, ik kan het uitleggen. Toen ik vanmiddag naar huis reed zag ik dit meisje langs de kant van de weg staan. Ze zag er doodmoe en heel verdrietig uit. Dus ik stopte en nam haar mee naar huis.
Ik maakte wat te eten voor haar klaar, een restje wat jij in de koelkast had laten staan. Ze had een paar versleten sandalen aan haar voeten, dus gaf ik haar een paar goede schoenen die jij toch niet meer draagt, omdat ze uit de mode zijn.
Ze had het koud, dus gaf ik haar de trui die ik je voor je verjaardag heb gegeven, maar die je niet draagt, omdat de kleur je niet staat. Haar broek was ook nogal oud en versleten, dus gaf ik haar er een van jou, die je niet meer draagt, omdat hij je niet meer past.
Toen ze op het punt stond om weg te gaan vroeg ze "is er nog iets anders wat je vrouw niet meer gebruikt?"En hiermee zijn we weer aan het einde van de HandicapnieuwsMAIL van vandaag.
Morgen (vanaf 9 uur 's ochtends) zijn we weer terug met een actueel nieuwsoverzicht.
Prettige dag en tot morgen.

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.