Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: maandag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

maandag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

Je luistert naar HandicapNieuws UPDATE van maandag 11 februari 2019.
Handicapnieuwsmail is het dagelijkse mailmagazine van handicap nationaal.
De voorleesfunctie wordt u aangeboden door readspeaker nederland.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Er dreigt een groot tekort aan huisarsten.
Werkonderbrekingen passagiersbegeleiders Schiphol om cao-eisen.
Bruins roept fabrikant op MS-medicijn tijdelijk te vergoeden.
Verplichte streepjescode op geneesmiddelen moet echtheid aantonen.
D66 vindt minister De Jonge te laks in euthanasiedebat.
Verkiezingen Provinciale Staten: Stem jij ook?
Maximaal 40 uur per week zorg verlenen in de Wet Langdurige Zorg.
Kennismakingsclinics kickboksen voor mensen met een beperking.
Maak het voor meerdere beroepsgroepen mogelijk om een GGZ-behandeling te starten.
IGJ vraagt zorgbestuurders zich voor te bereiden op harde Brexit.
9 snacks die gezond lijken, maar dat eigenlijk niet zijn.
Medicijngebruik per hoofd bevolking gelijk gebleven.
Tabaksfabrikant heeft mond vol van gezondheid, maar wie gelooft dat?
150 banen verdwijnen in ziekenhuis Nijmegen.
Nieuwe KLIN©-groep voor kinderen met CMB.
NSGK Samen naar School genomineerd voor Impact Challenge Award.
Ook ZZP’ers moeten diensten draaien.
Onderzoek naar een calamiteit in Noord-Holland.
In 2030 passende zorg voor alle kinderen met overgewicht en obesitas.
Nieuwe regels: Fysiotherapie bij COPD.
Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren.
David maakt armprotheses van Lego: 'Ik wilde ook twee handen'.
HN-INFOpunt: Ik heb een zorgverzekering en een reisverzekering, ben ik dubbel verzekerd?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: ER DREIGT EEN GROOT TEKORT AAN HUISARTSEN.
Bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP MediaWatch.

De huisartsenzorg voor patiënten staat onder druk. Dat komt onder andere doordat de vraag naar zorg in Nederland toeneemt en steeds minder huisartsen een eigen praktijk willen hebben. In het ergste geval kunnen patiënten geen nieuwe huisarts vinden als hun eigen arts ermee stopt, blijkt uit onderzoek van kennisinstituut voor de zorg NIVEL.

Uit het onderzoek blijkt dat de komende jaren zo’n 1500 praktijkhouders met pensioen gaan. Een arts die de praktijk wil overnemen, wordt lang niet altijd gevonden. Patiënten moeten dan overstappen van praktijk en in het ergste geval is er zelfs geen andere praktijk beschikbaar. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) maakt zich grote zorgen. "Het probleem is misschien nog wel heviger dan we dachten", zegt algemeen bestuurslid Wendy Borneman.

Patiënten op straat.

Ook directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie is bezorgd. "Het mag niet zo zijn dat er straks patiënten op straat staan en geen vaste huisarts meer hebben."

Door het tekort aan praktijkhouders kan het zijn dat patiënten vaker met verschillende huisartsen te maken krijgen. Dat heeft volgens Veldman gevolgen voor de patiënt. "Bij een kleine behandeling is dat niet zo erg, maar als je langdurig terug moet komen of in een ernstige situatie zit, is het erg vervelend als je voortdurend je situatie moet uitleggen. We weten uit onderzoek dat mensen veel liever een vertrouwensband opbouwen met hun arts." Borneman bevestigt dit. "Sterker nog, het is wetenschappelijk aangetoond dat patiënten met een vaste arts langer en gezonder leven en ook betere zorg krijgen."

Tekort nu al merkbaar.

Het tekort is volgens de LHV nu al zichtbaar. "Vooral in krimpregio’s krijgen we steeds meer signalen dat praktijkhouders die met pensioen willen gaan, geen opvolger kunnen vinden. Maar het onderzoek van NIVEL laat zien dat de vraag naar huisartsenzorg ook nog eens toeneemt. Daardoor zullen er binnen vijf jaar in grote delen van Nederland tekorten zijn en kunnen we de huisartsenzorg niet meer voor iedereen garanderen", aldus Borneman.

Robbert Keppel (31) is een van de vele jonge huisartsen die niet direct uit de opleiding een praktijk wilden overnemen en ook vrienden van hem maken daar nog geen haast mee: "Hoewel je als praktijkhouder echt nog wel meer verdient, verdien je als waarnemer al goed. Daarbij ben je erg flexibel, waardoor je ook andere dingen kan doen."

Flexibiliteit.

"Huisarts zijn is het vak waar ik van hou, maar nu kan ik daarover bijvoorbeeld ook cursussen geven. Die flexibiliteit geef je ten dele op als praktijkhouder, omdat je dan gebonden bent aan diensten en meer verplichte zaken, zoals de extra administratie. Daar zit ook niet iedereen op te wachten. De waarnemend huisarts kiest, zeker in het begin van zijn carrière, eerder voor minder lusten, maar daarbij ook minder voor lasten dan de praktijkhouder."

Dat is een probleem, want uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 20 procent van het totaal aantal praktijkhouders de komende vijf jaar met pensioen gaat. Er komen wel huisartsen bij, maar niet genoeg om te voldoen aan de toenemende vraag aan zorg. In de krimpregio’s zorgt dat nu al voor problemen.

Werkende partner.

Volgens Borneman speelt de partner van een huisarts hierin ook een rol. "Vroeger was de man vaak de huisarts en werkte zijn vrouw als ondersteuner in de praktijk. Nu is het merendeel van de huisartsen vrouw en is er – ook als de huisarts een man is – meestal een partner die zelf ook een carrière heeft en niet zomaar naar een afgelegener gebied kan verhuizen."

"Na een tijdje als waarnemer te hebben gewerkt, start ik vanaf april als praktijkhouder in een praktijk in Maarn", vertelt Robbert. "Mijn vriendin werkt in Rotterdam, dus ik wil niet naar de andere kant van het land verhuizen. Dat hoeft ook niet, want er is overal vraag naar praktijkhouders. Bovendien is het zo dat als ik in bijvoorbeeld Friesland ga werken, ik mijn flexibiliteit nog verder in moet leveren, omdat het daar moeilijker is om vervanging te vinden."

Meerdere praktijkhouders bij een praktijk.

Het NIVEL-onderzoek bevestigt dat de weerstand van partners een belangrijke rol speelt bij de keuze om niet te verhuizen. En het ziet nog een reden voor het dreigende tekort: huisartsen werken steeds vaker parttime. Daarom worden praktijken vaker gerund door meerdere praktijkhouders. Borneman: "Gaat er iemand met pensioen, dan heb je in sommige gevallen dus twee opvolgers nodig. Maar vergis je niet hoor, een parttimehuisarts ben je als je zo’n 40 uur in de week werkt. Eén volle fte is voor een huisarts namelijk iets meer dan 60 uur."

Ook Robbert gaat aan de slag als parttimepraktijkhouder: "Dat past beter bij mijn ambities. Hierdoor kon ik een deel van mijn flexibiliteit behouden. Ik denk dat veel mensen van mijn generatie daar de voorkeur aan geven."

Oplossingen.

Borneman wil dat er snel een oplossing komt. "Er is niet alleen een tekort aan huisartsen, de zorgvraag is ook eens toegenomen doordat we langer zelfstandig wonen en de huisarts ingewikkeldere behandelingen moet uitvoeren dan vroeger. Dat maakt het probleem nog groter. Er moet nu ingegrepen worden. We moeten meer huisartsen opleiden, ze goed voorbereiden op het werk als praktijkhouder en zorgen dat een partner ook werk in de regio kan vinden. Doen we dat niet, dan kunnen we de huisartsenzorg niet meer voor iedereen garanderen."

De Patiëntenfederatie ziet nog andere oplossingen. Veldman: "Mogelijk biedt beeldbellen voor spreekuren een oplossing als er geen praktijk meer dichtbij is. Of kunnen we de studieschuld van jonge huisartsen kwijtschelden als ze een bepaald aantal jaar in krimpgebieden werken of daar een praktijk oprichten."ARTIKEL: WERKONDERBREKINGEN PASSAGIERSBEGELEIDERS SCHIPHOL OM CAO-EISEN.
Bron: Redactioneel/NOS/ANP.

Passagiersbegeleiders op Schiphol hielden gisteren werkonderbrekingen. Zij verzorgen op de luchthaven het vervoer van reizigers, die vanwege een beperking of hun leeftijd hulp nodig hebben om zich te verplaatsen van en naar de vliegtuigen.

De ruim 300 medewerkers van het bedrijf Axxicom Airport Caddy hielden vorige week al een stiptheidsactie. Hun werkgever wil niet met vakbond FNV praten over een nieuwe cao, maar alleen met de ondernemingsraad, die dat weigert. Moederbedrijf Trigion heeft als beleid om alleen te onderhandelen met ondernemingsraden, zegt FNV.

De vakbond wil onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent, verlichting van het werk en meer personeel. Meer dan 100 stagiairs moeten wat de bond betreft alleen boven de sterkte ingezet worden. Nu werken ze als volwaardige krachten, ook in de nachten.

De oude cao is al drie jaar verlopen. Axxicom won vorig jaar een nieuwe aanbesteding met steun van FNV, en zou daarna volgens de bond over een nieuwe cao gaan onderhandelen, maar het bedrijf zou die toezegging niet nakomen.

Tijdelijke medewerkers.

De passagiersbegeleiders ervaren veel werkdruk. Op drukke dagen worden passagiers met een beperking in groepjes weggebracht, omdat er te weinig personeel is. Officieel moeten ze een voor een worden begeleid. Verder horen reizigers die niet kunnen staan of lopen door drie mensen in of uit hun vliegtuigstoel te worden getild, maar in de praktijk zijn dat vaak een of twee begeleiders.

Axxicom is op zoek naar honderden tijdelijke medewerkers voor het vakantieseizoen tussen mei en oktober.ARTIKEL: BRUINS ROEPT FABRIKANT OP MS-MEDICIJN TIJDELIJK TE VERGOEDEN.
Bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Minister Bruins doet een oproep aan fabrikant Biogen om het middel Fampyra tegen multiple sclerose voorlopig gratis ter beschikking te stellen aan patiënten die baat hebben bij dat medicijn.

Het Nederlands Zorginstituut kwam tot de conclusie dat de effectiviteit van het middel niet is bewezen. Daarom werd Fampyra halverwege vorig jaar uit het basispakket gehaald.

Biogen besloot daarop het medicijn gratis te verstrekken, maar stopte daar op 1 januari mee. Bruins roept de fabrikant nu op de vergoeding te hervatten totdat een nieuw onderzoek naar de effectiviteit is afgerond.

Patiënten willen dat het medicijn in het pakket terugkomt. Zij zeggen dat een deel van de mensen met MS wel degelijk profijt heeft van het middel en dat Fampyra voor hen het verschil maakt tussen wel of niet kunnen lopen.

Geen precedent.

Naar aanleiding van het protest heeft minister Bruins met diverse patiënten en organisaties gepraat en is afgesproken dat er een nieuw onderzoek komt naar de werking van het middel.

Het wordt gedaan door Biogen en de Nederlandse Vereniging van Neurologie en ook het Zorginstituut is erbij betrokken. Binnen een half jaar moet het Zorginstituut een nieuw advies uitbrengen over vergoeding van het middel.

De Tweede Kamer is blij met het nieuwe onderzoek, maar in een debat over de kwestie vroegen ook veel Kamerleden of het middel het komende half jaar niet al via het basispakket kan worden vergoed. Bruins zei dat dat niet kan, want dat nu eenmaal alleen "bewezen effectieve middelen" voor vergoeding in aanmerking komen en dat hij geen precedent wil scheppen.

Hard over het Plein hollen.

Maar hij voegde eraan toe dat ook voor hem dat antwoord ongemakkelijk voelt. Hij zei dat hij zelf mensen heeft gezien die tot voor kort in een rolstoel zaten en na gebruik van het medicijn "hard over het Plein holden", verwijzend naar het Haagse plein achter het Binnenhof.

Daarom doet Bruins nu dus een appel op de fabrikant om de periode van het onderzoek te overbruggen. Hij hoopt de Kamer binnenkort te kunnen vertellen of die oproep wat heeft opgeleverd. Het gebruik van Fampyra kost een patiënt gemiddeld ongeveer 128 euro per maand.ARTIKEL: VERPLICHTE STREEPJESCODE OP GENEESMIDDELEN MOET ECHTHEID AANTONEN.
Bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Geneesmiddelen die worden verkocht op doktersvoorschrift moeten vanaf zaterdag zijn voorzien van een speciale streepjescode waarmee de echtheid van het middel kan worden aangetoond.

Apotheken, ook online, en ziekenhuizen moeten de code controleren voor ze het geneesmiddel aan een patiënt geven.

Kwaliteit geneesmiddelen waarborgen.

De maatregel is bedoeld om vervalsingen van geneesmiddelen tegen te gaan en daarmee de veiligheid en kwaliteit van in de EU verkochte geneesmiddelen te waarborgen. Farmaceuticabedrijven zijn voortaan verplicht een 2D-streepjescode en een antimanipulatiehulpmiddel op de verpakking aan te brengen.

Vangnet voor bescherming van burgers.

EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid): 'Dit is een extra vangnet om burgers te beschermen tegen de gevaren van niet-toegelaten, ondoeltreffende of gevaarlijke geneesmiddelen.'

Geneesmiddelen die voor 9 februari zonder veiligheidsvoorzieningen zijn geproduceerd, mogen op de markt blijven tot hun vervaldatum.ARTIKEL: D66 VINDT MINISTER DE JONGE TE LAKS IN EUTHANASIEDEBAT.
Bron: Redactioneel/NOS/ANP.

D66 vindt dat minister de Jonge met plannen moet komen voor een discussie over euthanasie. Kamerlid Dijkstra zegt in het AD dat De Jonge op dat punt te laks is en dat hij moet beseffen hoe belangrijk dit is voor D66.

In het regeerakkoord staat onder meer dat het kabinet een "brede discussie zal faciliteren over waardig ouder worden, de reikwijdte en toepassing van de huidige euthanasiewetgeving en het onderwerp voltooid leven".

Dijkstra zegt in het AD dat ze bij vicepremier De Jonge niks ziet over die discussie en dat ze daar teleurgesteld over is. "Hij lanceert het ene na het andere actieplan voor de zorg, maar op dit thema levert hij niet."

Argwanender.

Het D66-Kamerlid voegt eraan toe dat ze denkt dat dit voor een CDA-minister een heel lastig onderwerp is en dat ze hier in de formatie al een beetje beducht voor was. "Hoe langer het duurt, hoe argwanender ik word. Deze minister moet leveren."

Op de vraag of De Jonge de coalitie in gevaar brengt, antwoordt Dijkstra dat hij bij het onderwerp waardig sterven meer in de coalitie moet investeren.

De discussie rond voltooid leven was een van de gevoeligste onderwerpen in de formatie van 2017.ARTIKEL: VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN: STEM JIJ OOK?
Bron: Redactioneel/Ieder(in).

Op woensdag 20 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en indirect voor de Eerste Kamer. Iedere Nederlander boven de 18 jaar mag stemmen.

Vanaf dit jaar moeten stemlokalen volledig toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Een nieuwe schouwlijst helpt bij het toegankelijk maken van de stembureaus.

Toegankelijkheid beoordelen.

Het recht om te stemmen is het fundament van onze democratie. Daarom mag niemand belemmeringen ervaren bij de verkiezingen. Als het college van B en W niet aan de toegankelijkheidseis kan voldoen, moet de gemeenteraad worden geinformeerd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken,VNG, NVVB (vereniging burgerzaken) en Ieder(in) hebben een vernieuwde schouwlijst ontwikkeld die gemeenten kunnen gebruiken om de toegankelijkheid van de stembureaus te beoordelen. Deze staat in de toolkit van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Begrijpelijk stemproces.

Kiezers met een verstandelijke beperking krijgen volgens de huidige kieswet geen hulp in het stemhokje. Buiten het stemhokje kan wel hulp en uitleg worden verschaft aan mensen met een (licht) verstandelijke beperking. In veel gemeenten of zorgorganisatie ’s wordt hier in aanloop naar de verkiezingen extra aandacht aan besteed. Ook kunnen mensen voor informatie terecht op de website www.stemjijook.nu en is er een verkiezingskrant in gewone taal. Vanuit verschillende LFB-steunpunten worden bijeenkomsten georganiseerd.

Zelfstandig stemmen.

In 11 gemeentes kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen. Dit gebeurt met behulp van een mal met audio-ondersteuning. Woont de kiezer niet in één van deze gemeentes? Ook dan is het mogelijk om in één van deze gemeentes een stem uit te brengen. Hiervoor is een kiezerspas nodig uit de eigen gemeente. Lees hier meer over op de website van de Oogvereniging.

Lokaal aan de slag.

Als lokale belangenbehartiger kun je aandacht vragen voor de toegankelijkheid van het stemproces. Denk hierbij aan de toegankelijkheid van partijbijeenkomsten, verkiezingensinformatie en de toegankelijkheid van de verkiezingen zelf (stembiljetten, stemmen, stembureau). Om de verkiezingen voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk te maken is het belangrijk dat de plannen van de politiek in eenvoudige taal zijn geschreven. Op verschillende plaatsen in Nederland worden politieke cafés georganiseerd voor mensen met een beperking. Vraag of dit in uw gemeente ook gebeurt.ARTIKEL: MAXIMAAL 40 UUR PER WEEK ZORG VERLENEN IN DE WET LANGDURIGE ZORG.
Bron: Redactioneel/Per Saldo/Pgb.nl.

Ons HN-INFOpunt en Per Saldo ontvangen de laatste tijd signalen van budgethouders in de Wet Langdurige Zorg dat de overeenkomst met hun zorgverlener wordt afgekeurd door het zorgkantoor, omdat de zorgverlener naast het werken voor de budgethouder nog een andere baan heeft.

Wat betekent dit?

In de regeling staat dat een zorgverlener maximaal 40 uur per week voor de budgethouder mag werken, omdat de kwaliteit van de zorg gewaarborgd moet blijven. De afgelopen maanden horen we regelmatig van budgethouders dat het zorgkantoor een overeenkomst afwijst, omdat zorgverleners naast het werken voor de budgethouder ook een andere baan hebben. Dus een zorgverlener die een baan heeft van 20 uur per week en daarnaast nog 40 uur per week zou willen werken voor een budgethouder, dat mag volgens het zorgkantoor niet.

Wat vindt Per Saldo?

Per Saldo vindt dat het zorgkantoor erop toe moet kunnen zien dat de zorg van goede kwaliteit is en dat de zorgverlener niet overbelast raakt. Maar in de verhalen die Per Saldo hierover te horen krijgt, wordt hier geen onderzoek naar gedaan. Als het zorgkantoor een overeenkomst afwijst omdat de zorgverlener een andere baan heeft, zou dit op zijn minst onderbouwd moeten worden.

Loopt u hier ook tegenaan? Meldt u het dan via info@pgb.nl, of bel met de advieslijn 0900 – 742 48 57.ARTIKEL: KENNISMAKINGSCLINICS KICKBOKSEN VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING.
Bron: Redactioneel/BOSK.

Laat je niet beperken door je beperking en doe mee met een kickboksclinic! Tijdens de clinic werk je aan jouw conditie, snelheid, lenigheid, kracht, controle, explosiviteit en mentaliteit.

Bevalt de kickboksclinic? Dan kun je daarna verder met kickboksen bij een structurele trainingsgroep. De clinics zijn gratis, dus meld je aan!

Data en locaties:

Raalte: Woensdagen 27 februari, 6 maart en 13 maart.

Jeugd van 5 t/m 16 jaar: 16 jaar en ouder:

16.30 uur – 17.30 uur 18.15 uur – 19.30 uur

Zwolle: Vrijdagen 1 maart, 8 maart en 15 maart.

Jeugd van 5 t/m 16 jaar: 16 jaar en ouder:

16.30 uur – 17.30 uur 18.45 uur – 20.00 uur

Je kunt je aanmelden via de website van SportService Zwolle.ARTIKEL: MAAK HET VOOR MEERDERE BEROEPSGROEPEN MOGELIJK OM EEN GGZ-BEHANDELING TE STARTEN.
Bron: Redactioneel/GGZ Nederland.

Voor werkgeversorganisatie GGZ Nederland en staatssecretaris Paul Blokhuis (volksgezondheid) is de oplossing duidelijk: het doen van nacht- en weekenddiensten en crisisdiensten moet voor iedere psychiater – zzp’er of niet – verplicht zijn en onderdeel uitmaken van de uitoefening van het beroep.

Daarnaast vindt GGZ Nederland dat, vanwege het personeelstekort, het mogelijk moet zijn voor meerdere beroepsgroepen om een behandeling te kunnen starten. Op dit moment is per aandoening aangegeven welke professional de regie voert over een behandeling; het zogenoemde regiebehandelaarschap. Hij/zij is de enige die een behandeling mag opstarten en in die tijdens de behandeling als centraal aanspreekpunt voor het multidisciplinair team is. Wij denken dat we het personeelstekort en de werkdruk kunnen verlichten door hier meerdere professionals voor op te lijnen en de regiebehandelaar te ondersteunen in het uitoefenen van zijn/haar taken. Een verruiming van de mogelijkheden zal ook een positief effect hebben op het terugdringen van de wachttijden.

Lees hier het hele artikel in Trouw, 8-2-2019, via onze website.ARTIKEL: IGJ VRAAGT ZORGBESTUURDERS ZICH VOOR TE BEREIDEN OP HARDE BREXIT.
Bron: Redactioneel/Rijksoverheid/IGJ.

Een harde Brexit kan gevolgen hebben voor de gezondheidszorg in Nederland. Daarom roept de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zorgbestuurders op zich voor te bereiden op een zogenaamde no-deal.

In dit scenario is er na 29 maart 2019 geen overeenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor kunnen zich direct een aantal problemen voordoen met betrekking tot de beschikbaarheid van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Deze producten kunnen bijvoorbeeld vast komen te staan bij de grens, waardoor deze niet meer in de handel kunnen worden gebracht en dus niet meer beschikbaar zijn.

Zorgaanbieders zijn altijd zelf verantwoordelijk voor de continuïteit van goede en veilige zorg. Daarom vraagt IGJ zorgbestuurders zo snel mogelijk een inventarisatie te maken van geneesmiddelen en producten uit het Verenigd Koninkrijk en op zoek te gaan naar alternatieven. Daarnaast werkt de inspectie samen met de douane, RIVM en het ministerie van VWS om te zorgen dat de overgang naar andere licenties zo soepel mogelijk verloopt.

Het VK heeft een belangrijke positie in de geneesmiddelen- en medisch technologische sector, omdat het een belangrijk productie- en doorvoerland is, een grote rol speelt bij kwaliteitscontrole, als ook op het gebied van markttoelating en toezicht. In het no-deal scenario kunnen er mogelijk leveringsproblemen ontstaan met geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, zoals rolstoelen of catheterzakjes.

Daarnaast kunnen er gevolgen zijn voor producten die al op de Nederlandse markt aanwezig zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een CE markering van een medisch hulpmiddel dat in de handel wordt gebracht na 29 maart 2019 niet meer geldig is, doordat deze is afgegeven door een Engelse keuringsinstantie. Met betrekking tot geneesmiddelen gaat het bijvoorbeeld over de geldigheid van certificaten rondom productie van geneesmiddelen.

Verder kunnen er allerlei gevolgen zijn voor de diensten in de zorg. Zoals onderhoudscontracten voor medische of andersoortige apparatuur, waar mogelijk een directe of indirecte relatie bestaat met bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Of de situatie dat (patiënten)data of onderzoeksgegevens opgeslagen staan in de ‘Cloud’ en in de praktijk op servers van IT-aanbieders in het Verenigd Koninkrijk staan.

Daarnaast kunnen er gevolgen zijn voor producten die al op de Nederlandse markt aanwezig zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een CE markering van een medisch hulpmiddel dat in de handel wordt gebracht na 29 maart 2019 niet meer geldig is, doordat deze is afgegeven door een Engelse keuringsinstantie. Met betrekking tot geneesmiddelen gaat het bijvoorbeeld over de geldigheid van door het VK afgegeven certificaten rondom productie en distributie van geneesmiddelen.

Verder kunnen er allerlei gevolgen zijn voor de diensten in de zorg. Zoals onderhoudscontracten voor medische of andersoortige apparatuur, waar mogelijk een directe of indirecte relatie bestaat met bedrijven in het VK. Of de situatie dat (patiënten)data of onderzoeksgegevens opgeslagen staan in de ‘cloud’ en in de praktijk op servers van IT-aanbieders in het VK staan.

Wat doet de IGJ?

De IGJ voert intensief overleg met verschillende partijen zoals het ministerie van VWS, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, RIVM, douane.

De IGJ zorgt ervoor dat de beschikbaarheid van kritische geneesmiddelen wordt bevorderd door waar nodig, in het kader van een tijdelijk (dreigend) geneesmiddelen tekort, op basis van artikel 3.17a Regeling Geneesmiddelenwet toestemming te geven aan fabrikanten, groothandelaren of apotheekhoudenden om een alternatief vergelijkbaar geneesmiddel uit het buitenland te betrekken, waarvoor in Nederland geen vergunning is verleend en waarvoor geen adequaat medicamenteus alternatief in de handel is. Het CBG inventariseert voor welke van de kritische geneesmiddelen er geen alternatieven beschikbaar zijn.

Voor medische hulpmiddelen kan de minister op advies van de IGJ in uitzonderingssituaties ontheffing verlenen voor het in de handel brengen van medische hulpmiddelen en in-vitro diagnostica zonder CE-markering. Dit kan alleen onder zeer strikte voorwaarden en voor een bepaalde tijd en op moment dat er geen alternatief medisch hulpmiddel beschikbaar is.

De IGJ zal net als in 2018 aandacht blijven vragen voor de mogelijke gevolgen van de Brexit door dit te agenderen op de diverse bestuurlijke overleggen met veld- en koepelorganisaties.

De IGJ kan in haar toezichtsbezoeken aandacht vragen voor de voorbereidingen op gevolgen van de Brexit.

Wat betekent dit voor het toezicht van de IGJ?

De inspectie realiseert zich dat de gevraagde voorbereidingen om grote inspanningen vragen. Daarom zal de inspectie waar nodig hiervoor aandacht vragen in contacten met het veld.ARTIKEL: 9 SNACKS DIE GEZOND LIJKEN, MAAR DAT EIGENLIJK NIET ZIJN.
Bron: Redactioneel/Gezondheid.be.

Hier op de redactie eten we graag en als dat ook nog eens gezond is, is dat alleen maar mooi meegenomen. Maar als je écht een lichte, gezonde snack wilt, kies je maar beter niet voor een van de onderstaande opties. Die lijken misschien gezond, maar zijn dat eigenlijk niet.

1. Granola;

Niks beters dan wat granola ‘s ochtends. Oké, behalve misschien donuts. Of een eitje. Koffiekoeken kunnen er ook wel altijd in. Soit, we wijken af. Granola is ook echt lekker, maar helaas niet heel erg gezond.

Het hangt natuurlijk van de soort af en of je ‘m zelf maakt of niet, maar in de meeste kant-en-klare granola zit veel suiker. Wil je minder of geen suiker eten, dan kun je beter losse muesli (zonder suiker) of havermout in je yoghurt doen.

Tip: wil je de havermout wat krokanter? Rooster hem dan in een pan met eventueel wat honing.

2. Smoothies:

Yoghurtdrankjes lijken gezond, maar ze bevatten ook vaak meer suiker dan je zou verwachten. Ben je op dieet, koop dan liever een versgeperst sapje; daar zitten ook vaak al (fruit)suikers in, maar geen toegevoegde suiker. Of nog beter: maak zelf een smoothie met magere yoghurt en vers fruit.

3. Meergranenmuffins;

Het woord zegt het zelf: meer granen, dat kan niet anders dan gezond zijn toch? Feit is: het is en blijft een muffin die met witte bloem, suiker en boter gemaakt wordt. Heerlijk, maar niet ideaal als je gezond wilt eten.

4. Cruesli:

Cruesli lijkt healthy, maar bevat – opnieuw – veel suiker en andere toevoegingen. In 1 portie cruesli zitten vaak al 200 calorieën; bij dezelfde portie muesli is dat 120. Wil je minder suiker eten, koop dan muesli met veel granen en zaden en weinig glucose/fructose.

5. Wraps:

Wraps lijken vaak een lichter alternatief voor bijvoorbeeld een sandwich, maar 1 ongevulde wrap bevat al bijna 200 calorieën. Meergranenwraps bevatten zelfs meer calorieën dan een bruine boterham (80 calorieën).

6. Kant-en-klare vegaburgers:

Groenteburgers klinken erg gezond, want er zitten groentjes in, toch? De kant-en-klare variant in de supermarkt zit echter vaak vol met ingrediënten waarvan je de naam amper kunt uitspreken. Ze bevatten vaak ook véél zout en smaakversterkers. Check het ingrediëntenlijstje: hoe korter en duidelijker, hoe beter. Tip: maak je eigen burgers, dan weet je precies wat erin zit.

7. Lightdrankjes:

Lightdrankjes zoals cola zero, bevatten misschien geen calorieën, maar wel allerlei toevoegingen om het drankje lekker zoet te maken, zoals aspartaam. De meningen zijn verdeeld, maar echt gezond is die toevoeging natuurlijk niet. Drink – als je erop wil letten – liever water met limoen en munt, ga voor ongezoete thee of een bruiswatertje.

8. Bagels:

Op de een of andere manier denken veel mensen dat bagels, zeker de meergranenvariant, gezonder zijn dan gewone broodjes. Maar of je ze nu met sla belegt of niet: een bagel bevat zonder beleg al tussen de 300 en 400 calorieën. Ter vergelijking: een bruine pistolet bevat er 135.

9. ‘Gezonde’ zoutjes:

‘s Avonds in de zetel wil je vaak iets om te knabbelen en om het toch wat gezond te houden ga je voor zoutjes in plaats van chips. Ook in hartige zoute snacks zitten echter vaak onnoemelijk veel calorieën. Een portie (60 gram) kroepoek: 310 kcal. Portie Japanse mix: 250 kcal. Ter info: in dezelfde portie Naturel Chips zitten 320 kcal.ARTIKEL: MEDICIJNGEBRUIK PER HOOFD BEVOLKING GELIJK GEBLEVEN.
Bron: Redactioneel/SFK.

Het totale gebruik van geneesmiddelen uit het basispakket nam in 2018, uitgedrukt in standaarddagdoseringen (DDD), toe met ongeveer een half procent.

Openbare apotheken verstrekten in 2018 binnen het basispakket gemiddeld vrijwel evenveel geneesmiddelen per hoofd van de bevolking als in 2017, ondanks beperkte toename van de totale hoeveelheid verstrekte geneesmiddelen met een half procent. Het geneesmiddelgebruik per 70- plusser nam sterk af. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Het totale gebruik van geneesmiddelen uit het basispakket nam in 2018, uitgedrukt in standaarddagdoseringen (DDD), toe met ongeveer een half procent. Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt een toename van de bevolking met eveneens ongeveer een half procent. Daardoor is het gebruik van geneesmiddelen per hoofd van de bevolking vrijwel gelijk gebleven op 545 DDD’s. De sfk hanteert DDD’s als maat voor de hoeveelheid verstrekte geneesmiddelen omdat daarmee gebruik, hoeveelheden en kosten van verschillende geneesmiddelen goed met elkaar vergeleken kunnen worden. Een standaarddagdosering – defined daily dose – is de theoretische hoeveelheid van een geneesmiddel die door een volwassene per dag wordt gebruikt voor de belangrijkste toepassing van dat middel. Met DDD’s worden dus in feite aantallen dagdoses bij elkaar opgeteld of vergeleken. Bij (jonge) kinderen is het gebruik uitgedrukt in DDD’s daardoor echter een onderschatting. Omdat kinderen doorgaans minder van een geneesmiddel gebruiken dan volwassenen, doen kinderen langer dan een dag met een hoeveelheid waarmee een volwassene één dag doet.

70 plus.

Verstrekten apotheken vorig jaar per hoofd van de bevolking gemiddeld evenveel DDD’s als in 2017, voor de verschillende leeftijdsgroepen ligt dat anders. Zo vond met 3,1% naar verhouding de grootste toename van het geneesmiddelgebruik plaats in de leeftijdsgroep 70- tot en met 74-jarigen. Binnen deze categorie nam het gemiddeld gebruik per persoon echter af met 1,6%. Dit kan worden verklaard door de grote toename – bijna 5% – van het aantal mensen in deze leeftijdsgroep. Dit is het gevolg van de naoorlogse geboortegolf. Mensen die in 1946 zijn geboren, bereikten in 2018 de 72-jarige leeftijd. Daardoor valt het begin van de geboortegolf precies in deze leeftijdsgroep. Ook voor de leeftijdsgroep 75 en jaar en ouder geldt dat totale gebruik is gegroeid (+1,1%), en dat per persoon gemiddeld minder geneesmindelen zijn gebruikt. Ook in deze categorie is het aantal mensen in een jaar tijd gestegen. Als verklaring hiervoor ligt de toegenomen levensverwachting voor de hand.

Pakket.

Het lijkt strijdig dat het geneesmiddelgebruik in de leeftijdsgroep 11 tot en met 20 jaar hoger is dan dat in de groep van 21 tot en met 40 jaar. Het klopt echter wel, omdat deze analyse alleen betrekking heeft op pakketgeneesmiddelen. Voor jonge vrouwen tot en met 20 jaar hoort de anticonceptiepil tot het basispakket en boven die leeftijd uitsluitend onder strikte voorwaarden. Voor de leeftijd 11 tot en met 20 was de anticonceptiepil alleen al goed voor gemiddeld bijna een derde van alle DDD’s (113 miljoen). Zonder de pil zou het gebruik uitkomen op gemiddeld 108 DDD’s per persoon.ARTIKEL: TABAKSFABRIKANT HEEFT MOND VOL VAN GEZONDHEID, MAAR WIE GELOOFT DAT?
Bron: Redactioneel/NOS/ANP MediaWatch.

Het is steeds moeilijker om geld te verdienen aan sigaretten, en dus investeert de grootste sigarettenfabrikant ter wereld steeds meer in een grootschalige 'gezondheidscampagne'. Philip Morris International wil toe naar een rookvrije wereld - en dat is niet hetzelfde als een wereld zonder tabak.

Het bedrijf brengt de rookvrije sigaret al sinds een paar jaar op de markt. Het is in feite een klein apparaatje waarbij tabak wordt verhit in plaats van verbrand, wat volgens de tabaksfabrikant beter zou zijn voor de gezondheid. Wetenschappers betwijfelen dat vooralsnog.

Volgens Philip Morris staat de introductie van dit nieuwe product los van de dalende populariteit van de sigaret op veel plekken. Feit is in elk geval dat het bedrijf steeds meer afhankelijk wordt van de verkoop van andere producten.

Minder sigaretten.

De fabrikant verkocht afgelopen jaar wereldwijd 2,8 procent minder sigaretten, blijkt uit jaarcijfers die het bedrijf gisteravond bekendmaakte. Het bedrijf draait verlies. De verkoop van 'heated tobacco' is nog steeds maar een klein deel van de omzet, maar groeide wel met maar liefst 14 procent.

Met name in veel westerse landen, waar goed geld te verdienen valt, verliest de sigaret aan populariteit. Minder mensen roken, en overheden zijn strenger in hun beleid geworden. In delen van Afrika en Azië neemt de verkoop wel toe, maar daar is de verkoop van sigaretten minder winstgevend.

Ook investeerders hebben minder trek in het roken. Steeds meer Nederlandse pensioenfondsen willen bijvoorbeeld niet meer in tabak investeren. En de beurskoersen van de vier grootste tabaksfabrikanten is, na een piek rond 2016 en 2017, ook flink aan het dalen.

Zo ook bij Philip Morris. Door het verlies van de afgelopen anderhalf jaar is het aandeel zo'n acht jaar teruggezet in de tijd.

Verkoop verdubbelen.

Voor de Amerikaanse fabrikant is het een goed moment om de campagne tegen rook, en voor de rookvrije sigaret met tabak, extra kracht bij te zetten.

Het wil de verkoopcijfers van het nieuwe product komende twee jaar verdubbelen. Daarvoor wil het ook dat reclameregels worden aangepast, omdat het in veel landen nu niet mogelijk is reclame te maken voor tabaksproducten. En dus ook niet om het aan te prijzen als gezonder alternatief.

Eind vorig jaar richtte het bedrijf de Foundation for a Smoke-Free World op. Daar zal het de komende jaren 80 miljoen dollar in stoppen.

In de Amerikaanse krant The Wall Street Journal plaatste het afgelopen januari een paginagrote advertentie. Daarin interviewt André Calantzopoulos, de ceo van Philip Morris, zichzelf.

"Als je zo serieus wilt dat mensen stoppen met roken, waarom stop je dan niet vandaag met het verkopen van sigaretten?" Dat zou niets uitmaken, meent hij. "Dan kopen rokers gewoon sigaretten van een ander merk."

Tijdens de economische top in Davos enkele weken terug deed de sigarettenfabrikant een oproep om vanaf nu samen te werken met regeringen, toezichthouders en gezondheidsinstellingen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Maar de WHO heeft daar absoluut geen trek in, laat ze weten. Niet in de laatste plaats omdat er nog onvoldoende bekend is over de gezondheidseffecten van de rookvrije sigaretten met tabak.

Gezondheidsrisico's onduidelijk.

Volgens wetenschappers is het nog niet mogelijk om de langetermijneffecten zoals ernstige ziektes als kanker te onderzoeken, omdat het product nog zo nieuw is.

Bovendien betekent het feit dat de tabak die erin zit niet verbrand wordt, nog niet dat die niet schadelijk is, zegt Esther Croes, arts en epidemioloog bij het Trimbos Instituut. "De productie van schadelijke stoffen is misschien lager. Maar een kleine blootstelling aan die stoffen kan bij mensen ook al schadelijk zijn. En die studies kunnen ze nog niet gedaan hebben."

Ze wijst er daarnaast op dat veel van het onderzoek dat wel al gedaan kan worden, bijvoorbeeld naar hoeveel schadelijke stoffen in een rookvrije sigaret met tabak zitten, zijn betaald door Philip Morris zelf.

Slechte reputatie.

De WHO twijfelt sterk aan de oprechte goede wil van de tabaksfabrikant. De tabaksindustrie heeft niet de beste reputatie als het gaat om publieksvoorlichting over gezondheidsrisico's.

"De tabaksindustrie en haar lobbygroepen hebben het publiek misleid over de risico's van andere tabaksproducten", aldus de WHO. "Onder meer door zogenoemde 'light' en milde tabaksproducten te promoten, terwijl ze zich er ten volle van bewust zijn dat die niet minder schadelijk zijn voor de gezondheid."

Andere oplossingen.

Bovendien zijn er andere oplossingen. In een verklaring benadrukt de organisatie dat als het bedrijf oprecht mensen wil helpen te stoppen met roken, er al allerlei wetenschappelijk bewezen maatregelen voorhanden zijn die het kunnen toepassen.

"Wie niet met ons meewerkt, maakt het onmogelijk om de gezondheidsproblemen op te lossen."

Philip Morris International.

Zoals andere verpakkingen van sigaretten en afschrikwekkende plaatjes op de pakjes. Maar daar verzet Philip Morris zich nog steeds fel tegen, omdat dat de verkoop van zijn eigen sigaretten zou drukken.

Onlangs gaf het bedrijf nog 24 miljoen dollar uit in een juridische strijd in Uruguay om te voorkomen dat het de verpakkingen moest aanpassen.

De WHO roept dan ook alle autoriteiten op om niet samen te werken met de tabaksfabrikant. En dan klinkt Philip Morris een beetje venijnig. Op de webpagina die het bedrijf aan de campagne voor de rookvrije sigaret wijdt, schrijft het: "Wie niet met ons meewerkt, moet zich realiseren dat zij het zijn die het onmogelijk maken om de gezondheidsproblemen op te lossen."ARTIKEL: 150 BANEN VERDWIJNEN IN ZIEKENHUIS NIJMEGEN.
Bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen gaat honderd volledige arbeidsplaatsen schrappen.

Dat betekent dat er ongeveer 150 banen van verpleegkundigen op reguliere verpleegafdelingen verdwijnen. Het personeel is volgens het ziekenhuis donderdagmiddag ingelicht over de plannen.

Patiënten worden verdeeld.

Het ziekenhuis wil dit jaar 9 miljoen euro bezuinigen op personeelskosten en materiaal door efficiënter te gaan werken. Dat is nodig, omdat de kosten steeds verder stijgen, terwijl de zorg snel verandert, aldus de kliniek. Per april sluit de afdeling Longziekten al. De patiënten worden verdeeld over andere afdelingen. Meer afdelingen staan op de nominatie om dicht te gaan, terwijl ook de niet-medische functies onder de loep worden genomen.

Het CWZ is een topklinisch opleidingsziekenhuis en onderdeel van de Santeon Groep. waarin zeven ziekenhuizen samenwerken. Bij het CWZ werken ongeveer 3700 mensen, verdeeld over 2650 voltijdsbanen.ARTIKEL: NIEUWE KLIN©-GROEP VOOR KINDEREN MET CMB.
Bron: Redactioneel/BOSK.

Heb jij een kind met communicatief meervoudige beperkingen (CMB)? Op 25 februari en 13 april is er een informatiebijeenkomst van Stichting Milo over het behandelprogramma KLIN©. KLIN© is het voor- en vroegschoolse educatie programma van Stichting Milo.

Kinderen van 3 tot 8 jaar die niet of nauwelijks spreken vanwege een taalontwikkelingsstoornis en communicatief meervoudige beperkingen, kunnen in het KLIN© Atelier in Schijndel starten met de voorbereiding van hun volgende stap naar passend onderwijs. De bijeenkomst start met een toelichting op het KLIN© programma. Daarna gaan de ouders en professionals op KLIN©-tour met één van de behandelaars die hen laat zien hoe een KLIN©-dag eruitziet. Een ouder vertelt over de rol van de ouders in het programma en de effecten in de omgang en communicatie met hun kind. Ouders spelen namelijk een belangrijke rol in de thuisbehandelingen.Behandelprogramma.

Het behandelprogramma KLIN© neemt vier dagen per week van 9.00 – 15.00 uur in het KLIN© Atelier in Schijndel in beslag. Dit programma beslaat het hele schooljaar. Prof. dr. Hans van Balkom ontwikkelde het programma in samenwerking met

Kentalis, Stichting Radar (Maastricht) en de Radboud Universiteit en dit is vervolgens doorontwikkeld door Stichting Milo in de huidige toepasbare vorm. Door ankergestuurd werken wordt een fundament aangelegd voor verdere taalverwerving, voor de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden en beginnende vormen van geletterdheid. Maar ook de aandacht, concentratie, het zelfvertrouwen en zelfinzicht van het kind verbetert. Het kind ziet meer samenhangen, patronen en relaties tussen gebeurtenissen en activiteiten.Je kunt je aanmelden voor het programma via het aanmeldformulier. De sluitingstermijn voor maandag 25 februari is 22 februari 2019.
De sluitingstermijn voor zaterdag 13 april is 10 april 2019.ARTIKEL: NSGK SAMEN NAAR SCHOOL GENOMINEERD VOOR IMPACT CHALLENGE AWARD.
Bron: Redactioneel/NSGK.

Hoe kunnen we de bijdrages van onze donateurs en vrijwilligers het meest effectief inzetten voor kinderen en jongeren met een handicap? Dat is een vraag die ons bij NSGK dagelijks bezighoudt. We zijn dan ook trots op onze nominatie voor de Impact Challenge Award!

De Impact Challenge is een initiatief om de impact van de goede doelen te stimuleren. Door kennis en ervaringen te delen, helpen goede doelen elkaar om nog meer te bereiken. Wij deelden onze ervaringen met ons project Samen naar School, en werden daarmee genomineerd voor de Impact Challenge Award. NSGK is een van de vijf goede doelen die doorgaat naar de finale van deze eervolle prijs.

Met Samen naar School helpen we bij de oprichting van speciale klassen voor kinderen met ernstige handicaps binnen reguliere scholen. Kinderen die door hun beperking niet naar school konden, krijgen nu de kans om zich te ontwikkelen en vriendjes en vriendinnetjes te maken in hun eigen buurt.

Samen naar School begon met enkele klassen, opgericht door bevlogen ouders of docenten. Met ons project hebben we de krachten van deze losstaande initiatieven gebundeld, en de kennis en ervaring gebruikt om nog veel meer van deze klassen mogelijk te maken. Het project wordt gevolgd door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij onderzoeken onder meer de effecten van de Samen naar School klassen op de ontwikkeling van kinderen met ernstige meervoudige beperkingen. Met die kennis kunnen we nog meer kinderen met een handicap helpen om gewoon naar school te kunnen gaan.

Tijdens het Impact Event op 29 maart 2019 presenteren we met de andere vier genomineerden onze cases aan het aanwezige publiek. De winnaar wordt gekozen door een deskundige jury samen met het publiek, dat livARTIKEL: OOK ZZP’ERS MOETEN DIENSTEN DRAAIEN.
Bron: Redactioneel/GGZ Nederland.

GGZ Nederland is blij met de uitspraak van staatssecretaris Blokhuis in Dagblad Trouw dat alle psychiaters en ggz-verpleegkundigen moeten meedraaien in de weekend- en avonddiensten.

De branchevereniging pleit er al langer voor om de werklast tussen personeel in loondienst en zzp’ers eerlijk te verdelen. Lees hier het interview met Blokhuis in Trouw via onze website.ARTIKEL: ONDERZOEK NAAR EEN CALAMITEIT IN NOORD-HOLLAND.
Bron: Redactioneel/Rijksoverheid/IGJ.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft onderzoek gedaan naar een suïcide van een jeugdige. De jeugdige verbleef op dat moment in een gesloten setting bij Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie Triversum.

De inspectie concludeert dat de behandeling niet vaak genoeg is besproken met deskundigen die niet bij de behandeling betrokken waren. Daardoor was er niet genoeg evaluatie en reflectie op de behandeling.

Door bijvoorbeeld advies in te winnen van een deskundige van buiten in de instelling, kan met enige afstand worden gekeken naar het behandelbeleid, en of dat nog past bij de ontwikkeling in het gedrag van de jeugdige. Uit een recent onderzoek blijkt dat Triversum alle aanbevelingen inmiddels heeft opgevolgd en de verbetermaatregelen zijn doorgevoerd.

Aanleiding.

In juni 2017 ontving de Commissie Meldingen Jeugd een melding van Triversum over de suïcide van een jeugdige. Aangezien sprake is van een suïcide in gesloten setting, doet de inspectie eigen onderzoek.

Nadat Triversum op verzoek van de inspectie een eigen onderzoek had uitgevoerd, heeft de inspectie haar eigen onderzoek verricht. Het onderzoek gaat over de periode vanaf de opname van de jeugdige (december 2016) tot aan het overlijden (mei 2017). Tijdens het onderzoek heeft de inspectie onder andere gesproken met ouders en professionals.

In oktober 2018 bezocht de inspectie Triversum opnieuw. De inspectie zag toen dat Triversum alle aanbevelingen zijn opgevolgd en de verbetermaatregelen zijn ingevoerd. De inspectie sluit daarom het onderzoek.ARTIKEL: IN 2030 PASSENDE ZORG VOOR ALLE KINDEREN MET OVERGEWICHT EN OBESITAS.
Bron: Redactioneel/RIVM.

Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft op 6 februari het startsein gegeven voor de volgende fase van de ketenaanpak overgewicht en obesitas bij kinderen. In 2030 moet in alle gemeenten passende ondersteuning en zorg beschikbaar zijn voor kinderen met overgewicht. Volgend jaar starten 35 gemeenten met de aanpak, onder begeleiding van een coalitie waar het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderdeel van is.

In Nederland is één op de zeven kinderen te zwaar. De fysieke en psychische gevolgen hiervan zijn vaak groot. Omstandigheden zoals echtscheiding, ziekte en armoede maken het soms lastig voor kinderen hun leefstijl te veranderen. Kinderen met obesitas of overgewicht hebben dan baat bij passende ondersteuning en zorg door professionals die oog hebben voor hun welzijn.

Ambities Nationaal Preventieakkoord.

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft met een aantal gemeenten een succesvol model ontwikkeld om de ondersteuning voor deze kinderen te optimaliseren. Het model biedt een structuur en handvatten om de ketenaanpak lokaal in te richten.

Paul Blokhuis: staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Het model voor de ketenaanpak is een goed uitgangspunt voor alle gemeenten en zorgverzekeraars om de ondersteuning en zorg goed te organiseren voor de kinderen die het nodig hebben.“

In navolging van de ambities beschreven in het onlangs gesloten Nationaal Preventieakkoord gaat een coalitie de ketenaanpak de komende jaren in andere gemeenten implementeren. De coalitie bestaat uit: Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG Jongeren Op Gezond Gewicht ), Care for Obesity/Vrije Universiteit Amsterdam (C4O/VU Vrije Universiteit ), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Nederlands Jeugdinstituut (NJi Nederlands Jeugdinstituut ) en Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ Nederlands Centrum Jeugdgezondheid ).

Het RIVM zorgt samen met het NJi en het NCJ voor kennis op het gebied van borging, implementatie en evaluatie en kennisuitwisseling tussen stakeholders. Daarnaast gaat het RIVM aan de slag met monitoring en evaluatie van de implementatiefase van deze ketenaanpak.ARTIKEL: NIEUWE REGELS: FYSIOTHERAPIE BIJ COPD.
Bron: Redactioneel/MAXvandaag/OmroepMAX.

Verschillende mensen met COPD belden ons omdat zij van hun fysiotherapeut te horen hadden gekregen dat zij minder behandelingen vergoed krijgen vanuit hun basisverzekering.

Meneer Geerts uit Best was één van de bellers. Hij heeft COPD Gold Klasse 3, een relatief hoog stadium. Meneer kreeg vanuit de basisverzekering altijd vergoeding voor twee keer in de week fysiotherapie. Nu zei de fysiotherapeut tegen hem dat hij hem zou indelen in een nieuwe klasse en dat hij nog maar recht had op een paar keer per jáár therapie vanuit de basisverzekering. De rest zou hij uit de aanvullende verzekering moeten halen. Wij zijn erin gedoken en vrezen dat veel fysiotherapeuten de klok hebben horen luiden, maar nog niet weten waar de klepel hangt. En daardoor heeft u misschien verkeerde informatie gekregen. Tot 2019 was het zo dat fysiotherapie bij matige tot zeer ernstige COPD-patiënten met een chronische indicatie onder de vergoedingsregels van het basispakket viel. Behalve de eerste twintig behandelingen, die moest de patiënt zelf betalen. Of ze konden vergoed worden uit een aanvullend pakket.

Klok en klepel…

Sinds 1 januari hoeft niemand nog de eerste 20 behandelingen zelf te betalen. De aandoening is in klassen verdeeld. Per klasse (‘groep’) geldt een aantal vergoedingen. De ziektelast is onderverdeeld in vier groepen. Deze groepen hebben in het startjaar van de behandeling recht op: Groep A: maximaal 5 sessies Groep B: maximaal 27 sessies Groep C en D: maximaal 70 sessies Ná het eerste jaar wordt het maximum aantal aangepast aan de hand van het aantal benodigde onderhoudsbehandelingen. De maximumaantallen zijn dan lager: Groep B: 3 sessies Groep C en D: 52 sessies.

Navragen bij de longarts.

Iedere patiënt weet in welke klasse hij zit of kan dat navragen bij zijn longarts. Meneer Geerts werd geconfronteerd met een (eigenwijze) fysiotherapeut die hem indeelde in categorie A. Wij adviseerden hem om aan zijn longarts een verklaring te vragen. Die kreeg hij en stuurde hij op ons advies naar de fysiotherapiepraktijk. Volgens de arts viel hij in 3C en dus had hij recht op 70 behandelingen. Toen ging de fysiotherapeut overstag; hij had een fout gemaakt.

Onbetaalbaar.

Gelukkig hield meneer Geerts voet bij stuk. Maar helaas is hij niet de enige. We vragen ons af hoeveel mensen gestopt zijn met de belangrijke COPD-oefeningen. Niet omdat ze dat wilden, maar simpelweg omdat ze foute informatie kregen. Zonde voor de fysiotherapeut waar de klanten wegblijven, maar nog erger voor de patiënten die het zo hard nodig hebben en menen het niet meer te kunnen betalen. We zijn benieuwd of u ook een dergelijke ervaring heeft.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.ARTIKEL: STRESSHORMOON KAN EXPOSURETHERAPIE BIJ PTSS MISSCHIEN VERBETEREN.
Bron: Redactioneel/RadboudUMC.

Benno Roozendaal, neurowetenschapper bij het Radboudumc en het Donders Instituut, heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw. Hij gaat die gebruiken om met Erno Hermans, Robbert-Jan Verkes en Gert-Jan Hendriks de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij de exposure-therapie die wordt toegepast bij patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Exposuretherapie werkt bij ongeveer de helft van de patiënten. Mogelijk kan dat percentage omhoog door gericht gebruik van cortisol bij de juiste patiënten.

Posttraumatische-stressstoornis (PTSS) is een ernstige psychiatrische aandoening, die wordt gekenmerkt door oncontroleerbare angstreacties. De stoornis kan het gevolg zijn van ingrijpende traumatische gebeurtenis eerder in het leven, zoals seksueel misbruik, fysieke mishandeling of oorlogservaringen. Exposure-therapie, ook wel blootstellingstherapie genoemd, zorgt ervoor dat patiënten zich in een veilige omgeving bevinden en roept dan het opgelopen trauma weer op. Op deze manier – het herbeleven van het trauma in een veilige omgeving - wordt geprobeerd de angst bij de patiënt blijvend te verminderen.

Te weinig stresshormoon.

Exposure-therapie is een van de meest effectieve behandelingen voor PTSS. Toch werkt ze maar bij ongeveer de helft van de patiënten en bij de andere helft dus niet. Hoe dat komt is onbekend. Met de TOP-subsidie gaan Roozendaal en zijn collega’s onderzoeken of de exposure-therapie met name faalt bij patiënten bij wie de cortisol reactie bij stressvolle reacties niet goed meer werkt. Normaal komt cortisol vrij wanneer iemand in een stressvolle situatie terecht komt. Het hormoon speelt een rol bij het vermogen om goed met die situatie om te gaan.

Angstvermindering.

Roozendaal: “Bij sommige patiënten zien we een zwakke cortisol respons, met name bij de patiënten die al in de vroege kindertijd traumatische ervaringen hebben meegemaakt. Kennelijk is er iets mis met hun stressreactie. Dat gaan we nu onderzoeken, allereerst in ratten. We bekijken of een verzwakte cortisol reactie in deze dieren inderdaad leidt tot een zwakkere uitdoving van de angstreactie. Zo ja, dan wordt het interessant om te onderzoeken of cortisol kan zorgen voor angstvermindering bij patiënten met PTSS. En nog specifieker: of dat vooral effect heeft bij patiënten met zo’n verstoorde, zwakkere cortisol respons.”

Als dit experimenteel onderzoek voldoende bewijs oplevert voor de hypothese, dan kan het mogelijk bijdragen aan een meer gepersonaliseerde behandeling van PTSS.

Het door ZonMw gehonoreerde project: Targeted glucocorticoid treatment for HPA-axis dysfunction in post-traumatic stress disorder: toward personalized treatmentARTIKEL: DAVID MAAKT ARMPROTHESES VAN LEGO: 'IK WILDE OOK TWEE HANDEN'.
Bron: Redactioneel/NOS/ANP MediaWatch.

"Ik wilde mezelf in de spiegel zien zoals ik andere jongens ook zie. Met twee handen." De 19-jarige David Aguilar droomt ervan om betaalbare protheses te ontwikkelen voor iedereen die het nodig heeft. Hij heeft nu al vier verschillende versies, gemaakt van zijn favoriete speelgoed: Lego.

En dat idee heeft alles te maken met de onvolgroeide onderarm van de Spanjaard. Vanwege zijn fascinatie voor Lego maakte hij op zijn negende al zijn eerste prothese. "Als kind voelde ik me altijd erg ongemakkelijk in het bijzijn van andere jongens, omdat ik anders was", zegt Aguilar. "Maar dat weerhield me er niet van om in mijn dromen te blijven geloven."

Aguilar heeft nu meerdere protheses gemaakt, waarvan bijvoorbeeld de vingers kunnen bewegen:

David Aguilar heeft het syndroom van Poland, een aangeboren aandoening waarbij onder meer de grote borstspier onderontwikkeld is. Bij hem heeft het ook een afwijking aan zijn onderarm en hand veroorzaakt.

Aguilar studeert aan de universiteit van Barcelona. "Maar daarna zou ik protheses willen gaan maken voor mensen die geen echte prothese kunnen betalen. Als het kan, zou ik ze de protheses gratis willen geven zodat ze zich ook een normaal persoon kunnen voelen."ARTIKEL: HN-INFOPUNT: IK HEB EEN ZORGVERZEKERING EN EEN REISVERZEKERING, BEN IK DUBBEL VERZEKERD?
Een HN-INFOrmateur beantwoord een ingezonden vraag.

Wij ontvingen de volgende vraag:
"Ik ga regelmatig naar het buitenland op vakantie. Nu heb ik een zorgverzekering én (doorlopende) reisverzekering. Is dit niet dubbelop? Ben ik niet dubbelverzekerd? Wat is (on)nodig?"

Onze HN-informateur antwoord:
Als je op vakantie gaat naar het buitenland, blijf je verzekerd voor zorg. Welke medische zorg je kunt krijgen hangt af van het land waar je je bevindt. Ook de vergoeding van zorgkosten hangt daarvan af. Maar ben ik met een zorgverzekering en reisverzekering dubbel verzekerd?

Soms dekt je zorgverzekering sommige kosten niet helemaal of helemaal niet. Misschien heb je een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig. De basisverzekering vergoedt voor iedereen spoedeisende medische zorg in het buitenland. Je krijgt maximaal 100% van het in Nederland geldend tarief. Als je naar een privékliniek wordt gebracht kan de zorg duurder zijn. De hogere zorgkosten moet je extra verzekeren en vallen niet onder je basisverzekering. Een aanvullende zorgverzekering kan extra medische kosten in het buitenland dekken. Ook als je geneeskundige kosten op je reisverzekering hebt, worden deze extra zorgkosten vergoed.

Ben je zowel via je zorgverzekering als je reisverzekering verzekerd, dan zal je zorgverzekeraar eerst de kosten vergoeden. Je reisverzekering zal het eventuele restant van de kosten vergoeden. Kijk dus altijd goed na waarvoor je zorgverzekering dekking biedt. Als dit niet volledig is, dan is het verstandig je medische kosten ook mee te verzekeren op je reisverzekering en ben je dus niet dubbel verzekerd.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Vandaag ingezonden door Nicolette Zandstra.

Dat is nu eens echt boerenverstand!
Een landbouwer laat 17 paarden na aan zijn drie zonen. In zijn testament verdeelt hij de erfenis als volgt:
Mijn oudste zoon de helft van alle paarden.
Mijn tweede zoon een derde van alle paarden.
Mijn jongste zoon een negende van alle paarden.
Daar het onmogelijk is om 17 paarden te delen door 2, door 3 of door 9, beginnen de problemen tussen de drie zonen.
Op een gegeven ogenblik beslissen ze ten einde raad om hun buur, ook een landbouwer Dirk, wiens intelligentie ze al lang bewonderen, om raad te vragen, in de hoop dat die een oplossing kan vinden.
De boer neemt het testament en leest het aandachtig, na enkele ogenblikken gaat hij thuis zijn eigen paard halen en voegt het toe aan de zeventien andere. Nu staan er 18 paarden in de wei.
Vanaf nu wordt het mogelijk voor de erfgenamen om tot de verdeling over te gaan, zoals voorzien in het testament van hun vader.
De oudste neemt de helft van de 18 paarden = 9 paarden
De tweede neemt een derde van de 18 paarden = 6 paarden
De jongste neemt een negende van de 18 paarden = 2 paarden
Samen hebben ze nu, 9+6+2=17 paarden
Er blijft 1 paard over, dat van Dirk, die het terug mee naar huis neemt.En via onze websitemee zijn we aan het eind gekomen van ons nieuwsoverzicht van vandaag.
Voor meer nieuws gaat u naar www.handicapnieuws.net of volgt u ons op social media.
Morgenvroeg maken we weer een nieuwe updat
e, want je weet het: Handicapnieuws.net is dagelijks 'uitgsproken' actueel!

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.