Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: maandag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

maandag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

U luistert naar HandicapNieuws UPDATE van maandag 19 februari 2017.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Parkinsonpatiënt wijkt uit naar België.
NVWA komt voortaan eerder met voedselwaarschuwingen.
Dunne Japanse hartmonitor past als 'tweede huid' om je hand.
Aantal sterfgevallen deze winter hoger dan gewoonlijk.
Wat kan je doen tegen reisziekte?
Pensioenfonds Werk en (Re)Integratie (PWRI) maakt werk van inclusie.
Gevolgen wijziging Wet Minimumloon (Wml) voor pgb houders.
Keuzevrijheid voor informele zorgverlener niet beperken.
Oproep: deelnemers gevraagd aan evaluatie Zvw-pgb.
Supermarkt PLUS haalt paaseitjes terug.
Zwangeren niet goed voorgelicht over kinkhoest-vaccinatie.
Arts haalt 14 wormpjes uit ontstoken oog vrouw.
Uitspraken rechter: aanvragen jeugdhulp altijd deskundig behandelen.
Slimme loterij houdt mensen aan het sporten.
Piek in laxansgebruik door landelijke darmonderzoek.
Longkankermiddel atezolizumab niet in basispakket.
Tumoren misleiden het immuunsysteem. [+Video]
Onderzoek jobcoaching van start, werkt u mee?
Doe mee aan ons onderzoek naar verspilling in de zorg.
Gemeenten in de fout met persoonsgegevens bij hulpvraag.
100 Miljoen extrra voor tekorten sociaal domein.
Proef de Ongezouten Waarheid. [+Video]
Zelfverzekerder door het leven met rolstoeltraining. [+Video]
HN-INFOpunt: Wat te doen bij verkoudheid?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: PARKINSONPATIËNT WIJKT UIT NAAR BELGIË.
bron: Redactioneel/De Telegraaf/Zorg.nu/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Honderden mensen met de ziekte van Parkinson moeten tot twee jaar wachten op een DBS-behandeling. Patiënten laten zich daarom behandelen in België, bericht De Telegraaf.

Een DBS-behandeling is een speciale operatie die wordt ingezet als medicatie niet meer werkt of te veel bijwerkingen veroorzaakt. Chirurgen erkennen dat de wachttijden te lang zijn. Directeur Carla Aalderink van de Parkinson Vereniging zegt dat momenteel 'honderden mensen' op de wachtlijst staan.

'Tijdelijke opleving'

De lange wachttijden worden volgens de directeur veroorzaakt door een tekort aan behandelcentra. Wetgeving zou het lastig maken om nieuwe centra te openen. Behandelaars zeggen dat de belangstelling voor de behandeling is toegenomen doordat DBS bekender is geworden. Ze denken dat die opleving tijdelijk is.ARTIKEL: NVWA KOMT VOORTAAN EERDER MET VOEDSELWAARSCHUWINGEN.
bron: Redactioneel/NVWA/Kassa/Radar. door: Ton van Vugt.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat voedselwaarschuwingen voortaan eerder doorgeven via de website, Twitter en Facebook. Dat heeft woordvoerder Benno Bruggink gezegd in het tv-programma Kassa.

Uit onderzoek van het programma bleek dat de NVWA dergelijke waarschuwingen vorig jaar geregeld te laat of helemaal niet publiceerde. In totaal waren er 93 waarschuwingen, waarvan de NVWA er maar 65 doorgaf. 25 daarvan kwamen een of meerdere dagen later pas op de site, Twitter en Facebook, 28 meldingen kwamen helemaal niet door.

NVWA wil 'het centrale informatiepunt' worden.

Bruggink zegt dat de NVWA vanaf nu niet meer wacht totdat ze is geïnformeerd door de fabrikant, maar de waarschuwing voortaan direct doorplaatst. 'We gaan alles erop inzetten om voor consumenten het centrale informatiepunt te worden', belooft Bruggink.

Voedselwaarschuwingen worden uitgegeven voor producten die schadelijk zijn, bijvoorbeeld omdat ze een ongewenste bacterie bevatten of omdat een allergeen ingrediënt niet op het etiket wordt vermeld. Doorgaans volgt een terugroepactie.ARTIKEL: DUNNE JAPANSE HARTMONITOR PAST ALS 'TWEEDE HUID' OM JE HAND.
bron: Redactioneel/NOS/ANP MediaWatch. door: Marlies van der Vloot.

Het apparaat is dun, heeft ledlampjes en kan direct op het lichaam worden geplakt: een medische monitor om de gezondheid van ouderen en zwakke mensen in de gaten te houden. Via een mobiele telefoon of computer kunnen de gegevens worden verstuurd naar bijvoorbeeld artsen of familieleden die ver weg wonen.

Het apparaat, dat op de rug van de hand moet worden geplaatst, kan onder meer hartscans doen die nu alleen nog maar in een ziekenhuis kunnen worden uitgevoerd. In noodgevallen zou familie bij het ontvangen van een bericht meteen actie kunnen ondernemen.

De Japanse professor Takao Someya heeft het elastische apparaat ontwikkeld. Hij noemt het een soort tweede huid van maar één millimeter dik. Het is zo licht dat gebruikers ervan uiteindelijk vergeten dat ze het dragen. Volgens Someya is een veertje nog zwaarder, maar is het tegelijkertijd verrassend sterk.

De professor hoopt dat zijn uitvinding wordt doorontwikkeld voor nieuwe toepassingen voor sporters en het bedrijfsleven.ARTIKEL: AANTAL STERFGEVALLEN DEZE WINTER HOGER DAN GEWOONLIJK.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP. door: Carlijn de Groot.

Het aantal sterfgevallen is deze winter opnieuw hoger dan gewoonlijk, maar niet zo hoog als in de winter van 2016 op 2017. Dit becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vanaf begin november 2017 tot en met eind januari 2018 stierven 43.400 mensen, 1500 minder dan in hetzelfde tijdvak van 2016 op 2017. Vooral onder ouderen gingen minder mensen heen dan vorig jaar: het aantal overleden 80-plussers ligt tot nu toe zelfs 5 procent lager.

In vergelijking met eerdere winters ligt de sterfte wel duidelijk hoger, maar er zijn ook steeds meer ouderen. Daarbij was er zowel deze als vorige winter een stevige griepepidemie.

Niet alleen in Nederland is het aantal sterfgevallen de huidige en vorige winter hoger dan in een gemiddelde winter, ook in andere Europese landen is dat zo.ARTIKEL: WAT KAN JE DOEN TEGEN REISZIEKTE?
bron: Redactioneel/Zorg.nu. door: Marlies van der Vloot.

Met reisziekte bedoelen we wagenziekte, luchtziekte en zeeziekte. Je kunt misselijk, bleek en draaierig worden en zelfs moeten overgeven. Het komt vooral bij kinderen voor.

Feit of fabel?

Als ik last heb van wagenziekte, word ik ook zeeziek.

Dat verschilt per persoon. De één krijgt alleen last op een woeste zee, de ander heeft bij elk autoritje last.

Het helpt om voorin te gaan zitten.

Ja, dat helpt zeker. De meeste mensen hebben minder last als ze de horizon kunnen zien.

Een dutje doen helpt.

Ja, dat is een feit. Een van de dingen die je kunt doen om te zorgen dat je minder last hebt, is gaan slapen.

Ik ben nu eenmaal wagenziek, daar is niets aan te doen.

Dat is gelukkig niet waar. Voor sommige mensen helpt het om bepaalde tabletjes tegen allergie in te nemen.ARTIKEL: PENSIOENFONDS WERK EN (RE)INTEGRATIE (PWRI) MAAKT WERK VAN INCLUSIE.
bron: Redactioneel/Locus/Cedris. door: Carlijn de Groot.

Ook in 2018 gaat Locus weer op pad voor het Pensioenfonds Werk en (Re)Integratie (PWRI). Al zo’n dertig bedrijven in de Inclusion portefeuille van het PWRI zijn actief aan de slag gegaan met certificering Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) en dus met het creëren van een inclusieve organisatie.

Eind dit jaar is het onze ambitie dat alle 50 bedrijven over de streep zijn en werk maken van werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Inclusion portefeuille.

Het PWRI wil meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het bedrijfsleven aan het werk zien en daarmee ‘duurzaam inclusief ondernemen’ in Nederland stimuleren. In 2016 heeft het fonds een Inclusion portefeuille voor 50 beursgenoteerde bedrijven ontwikkeld. Jaarlijks doet het PWRI een Impact investering in de bedrijven opgenomen in de portefeuille.ARTIKEL: GEVOLGEN WIJZIGING WET MINIMUMLOON (WML) VOOR PGB HOUDERS.
bron: Redactioneel/Mezzo. door: Ton van Vugt.

Budgethouders van een persoonsgebonden budget zijn sinds 1 januari 2018 verplicht om ook aan zorgverleners met een ‘overeenkomst van opdracht’ minimaal het minimumloon, plus 8% vakantiegeld uit te betalen.

Dit gold al voor zorgverleners met een arbeidsovereenkomst. Voor partner of familie geldt een uitzondering.

Uitzondering voor overeenkomst met partner of familie.

De verplichting om minimumloon te betalen geldt echter niet voor een pgb-overeenkomst met partner of familielid. Budgethouders hoeven het salaris van een partner of familie in de eerste of tweede graad die zij onder het minimumloon uitbetalen voorlopig niet aan te passen.

Deze uitzondering geldt voor één jaar (in 2018) voor budgethouders die:

- in 2017 een overeenkomst van opdracht hebben afgesloten met een partner of familielid in de eerste of tweede graad
- waarbij de betaling via de SVB loopt en die
- minder uitbetalen aan hun partner/familie in de eerste of tweede graad dan het minimumloonARTIKEL: KEUZEVRIJHEID VOOR INFORMELE ZORGVERLENER NIET BEPERKEN.
bron: Redactioneel/Per Saldo/Pgb.nl. door: Ton van Vugt.

Binnen gemeenten zijn de voorbereidingen op de verkiezingen in volle gang. Verkiezingen die van invloed zijn op de positie van de budgethouder.

Want deze staat onder druk. Terwijl erkenning van de zorg- en/of ondersteuningsvraag van de budgethouder toch voor elke gemeente vanzelfsprekend moet zijn.

Keuzevrijheid.

Eén van de belangrijkste pijlers van het pgb is de keuzevrijheid in wie, waar, op welk moment de zorg verleent. Informele zorgverleners worden bijvoorbeeld ingezet om op onmogelijk te plannen momenten hulp te kunnen bieden. Zorg die via formele zorgverleners vaak lastiger of onmogelijk te regelen valt.

Beleid gemeenten.

Er zijn echter gemeenten die de keuzevrijheid voor budgethouders inperken. Zoals een gemeente die het volgende in de verordening heeft opgenomen.

Informele hulpen die partner of eerste- of tweedegraadsfamilielid zijn en die een uitkering of pensioen ontvangen, ontvangen geen inkomen uit het pgb voor de geleverde hulp, tenzij als gevolg van het inkomen uit het pgb de uitkering op grond van de Participatiewet kan worden stopgezet.

De drijfveer van deze gemeente om wel of geen pgb af te geven voor informele hulp is gebaseerd op het inkomen van de zorgverlener, terwijl de zorgvraag het uitgangspunt zou moeten zijn. Het lijkt alsof het belang van zorg op maat, de wensen en voorkeuren van een budgethouder, een goede klik of een vertrouwensband niet meetellen.

Wat vindt Per Saldo?

- Eigen regie en het centraal staan van de individuele zorg-/ondersteuningsvraag is de essentie van het pgb.
- Bij het in kaart brengen van de zorgvraag moet de persoonlijke situatie van de zorgvrager het vertrekpunt zijn; in samenhang met de directe omgeving van de zorgvrager, zodat er sprake is van een evenwichtige gezins-/partner/thuissituatie.
- De best passende zorgverlener met de beste zorg moet kunnen worden ingezet om de gestelde doelen te bereiken.
- De keuze voor een informele zorgverlener mag niet worden geblokkeerd vanwege het inkomen.
- Een informeel zorgverlener moet bij voorkeur niet afhankelijk zijn van het inkomen uit werken voor de budgethouder, omdat in dat geval het gevaar bestaat dat juist het inkomen centraal staat en niet de zorgvraag.
- Voorlichting over gebruikelijke/boven-gebruikelijke zorg, mantelzorg, informele zorg aan zowel budgethouders als professionals is erg belangrijk.
- Per Saldo juicht het toe als gemeenten gebruik maken van het Protocol Gebruikelijke Zorg CIZ om vorm te geven aan hun beleid. Dit protocol geeft heldere richtlijnen en voorkomt discussie over de hoogte en inzet van het pgb.

Oproep gemeenten.

Om verordeningen als de bovengenoemde, waarin de positie van de budgethouder niet wordt erkend, in de toekomst te voorkomen is het noodzakelijk dat zorgvragers een stem krijgen bij het maken en aanpassen van beleid. Daarom doet Per Saldo een oproep aan alle gemeenten: betrek uw inwoners!

Mocht u als gemeente vragen hebben bij zaken die het pgb betreffen, Per Saldo informeert en adviseert u graag! Neem contact op via e-mail beleid@pgb.nl.ARTIKEL: OPROEP: DEELNEMERS GEVRAAGD AAN EVALUATIE ZVW-PGB.
bron: Redactioneel/Per Saldo/Pgb.nl. door: Ton van Vugt.

In opdracht van het ministerie van VWS voert onderzoeksbureau Significant een evaluatie onderzoek uit naar het Zvw-pgb. Zij willen graag van u te weten komen welke knelpunten en problemen zich voordoen in de praktijk, maar natuurlijk ook welke zaken door u als positief worden ervaren. Het kan dan gaan om de indicatiestelling, de kwaliteit van zorg, de aanvraag en het administratief proces enzovoort.

Voor 2017 en 2018 zijn tussen het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland en Per Saldo bestuurlijke afspraken gemaakt over de toepassing van het pgb. Zowel in deze bestuurlijke afspraken, als in de Zorgverzekeringswet is bepaald dat het Zvw-pgb geëvalueerd dient te worden. In deze evaluatie staat centraal hoe het Zvw-pgb in de praktijk werkt en daarom gaat Significant in gesprek met onder andere wijkverpleegkundigen, zorgverzekeraars en budgethouders.

Wat houdt uw deelname in?

Significant zoekt een aantal budgethouders met een Zvw-pgb met wie zij een diepte-interview kunnen houden van ongeveer 1,5 uur. De tijd en locatie wordt in overleg met u bepaald. Eventuele reiskosten worden vergoed. Na het interview ontvangt u een verslag van het interview en na afronding van de evaluatie kunt u het rapport raadplegen.

Procedure.

Nadat u heeft aangegeven dat u graag mee wilt werken neemt Significant contact met u op om nog een aantal ‘selectie-vragen’ te stellen. Zij willen een zo representatief mogelijke groep interviewen en zullen daarom op een aantal punten een selectie maken tussen de budgethouders die zich aanmelden. Een aantal punten waar Significant bijvoorbeeld op gaat selecteren zijn: vertegenwoordiging of niet, herindicatie of nieuwe indicatie, verschillende verzekeraars enzovoort.

Aanmelden.

Als u wilt meewerken aan een interview, kunt u zich opgeven door een e-mail te sturen naar: jaap.meijer@significant.nlARTIKEL: SUPERMARKT PLUS HAALT PAASEITJES TERUG.
bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Heb je paaseitjes van de PLUS-supermarkt gekocht en heb je een ei-allergie? Let dan even goed op.

PLUS Supermarkten waarschuwt dat er in de zakken paaseitjes (melk/puur/wit) van 500 gram van het huismerk ook eitjes met een vulling van advocaat kunnen zitten. Daarin zit ei verwerkt, maar dat staat niet op de verpakking vermeld.

Mensen met een ei-allergie kunnen een allergische reactie krijgen door het eten van deze paaseitjes.

NVWA.

PLUS roept de zakken terug waar paaseitjes met advocaatvulling in terecht zouden kunnen zijn gekomen, meldt de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.ARTIKEL: ZWANGEREN NIET GOED VOORGELICHT OVER KINKHOEST-VACCINATIE.
bron: Redactioneel/NOS/ANP. door: Carlijn de Groot.

Zwangere vrouwen worden onvoldoende geïnformeerd over de mogelijkheid zich op eigen kosten te laten inenten tegen kinkhoest. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een rondgang onder tientallen vrouwen die zwanger zijn of waren.

Nu worden jaarlijks gemiddeld 120 baby's in het ziekenhuis opgenomen omdat ze kinkhoest hebben. Dat is te voorkomen door hun moeder in te enten tijdens de zwangerschap, zegt een kinderarts tegen RTL. "Zwangere vrouwen weten gewoon niet dat het vaccin er is en krijgen er bijna geen voorlichting over van hun verloskundige of gynaecoloog. Zelfs huisartsen weten er weinig van."

Wanneer zwangere vrouwen gevaccineerd zijn, is hun baby ook beschermd. De baby's die kinkhoest krijgen zijn meestal jonger dan een maand of drie. Daarna zijn ze, als het goed is, beschermd door het Rijksvaccinatieprogramma.

Advies ligt er al.

De Gezondheidsraad adviseerde ruim twee jaar geleden om zwangere vrouwen te vaccineren tegen kinkhoest, maar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft er nog geen besluit over genomen.

Het ministerie heeft aan RTL laten weten dat er binnenkort een besluit wordt genomen over het inenten van zwangere vrouwen.

In landen als België en het Verenigd Koninkrijk worden zwangere vrouwen wel ingeënt. Er zou geen hoger risico zijn op de bijwerkingen van de vaccinatie of complicaties bij de zwangerschap.ARTIKEL: ARTS HAALT 14 WORMPJES UIT ONTSTOKEN OOG VROUW.
bron: Redactioneel/BN De Stem. door: Marlies van der Vloot.

Een vrouw die met een pijnlijke oogontsteking bij de huisarts kwam, bleek na onderzoek maar liefst 14 wormen in het oog te hebben. De vrouw had op een boerderij in Oregon een zeldzame oogontsteking opgelopen die normaal alleen bij koeien voorkomt.

De 26-jarige Abby Beckley uit de Amerikaanse staat Oregon is volgens wetenschappers de eerste vrouw bij wie de parasiet werd aangetroffen. De wormpjes werden al in augustus 2016 uit het linkeroog van de vrouw verwijderd, maar van de zeldzame infectie werd pas deze week melding gemaakt in de American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

De worm, ook bekend als thelazia gulosa, wordt verspreid via een vlieg die ook wel 'gezichtsvlieg' wordt genoemd en vooral voorkomt bij vee in het noorden van de Verenigde Staten en in het zuiden van Canada. De vlieg voedt zich met traanvocht op de oogbal.

De vrouw was wezen paardrijden en vissen in de buurt van een grote boerderij in Gold Beach, Oregon. Een week later kreeg ze last van de infectie en kroop er een worm uit het oog. Na onderzoek van de arts bleken er nog eens 13 doorschijnende wormpjes in het oog te zitten. Nadat alle beestjes waren verwijderd, genas ook de infectie. De vrouw hield geen nadelige effecten aan de ontsteking over.ARTIKEL: UITSPRAKEN RECHTER: AANVRAGEN JEUGDHULP ALTIJD DESKUNDIG BEHANDELEN.
bron: Redactioneel/Ieder(in). door: Carlijn de Groot.

Heeft u onlangs jeugdhulp aangevraagd, maar heeft de gemeente dit afgewezen? Het kan lonen om hiervoor in beroep te gaan. Gemeenten moeten bij aanvragen voor jeugdhulp zorgen dat die deskundig en zorgvuldig worden behandeld. Waar nodig moeten ze de juiste expertise inschakelen. De rechter heeft dit in meerdere uitspraken bevestigd.

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft vorig jaar mei een belangrijke uitspraak gedaan, waarbij de wijze is komen vast te liggen waarop de gemeente onderzoek moet doen in jeugdhulpzaken. Een belangrijk punt waar de Raad in haar uitspraak de nadruk op legt is dat de gemeente bij het onderzoek, indien nodig, voldoende gespecialiseerde deskundigheid moeten inschakelen. De Raad heeft daarvoor een aantal stappen uiteengezet die de gemeente moet volgen voordat op een aanvraag voor jeugdhulp een zorgvuldig besluit kan volgen.

Nieuw onderzoek.

Deze stappen worden niet altijd gevolgd door gemeenten, waardoor zij uiteindelijk hun huiswerk over moeten doen. Zo heeft de rechtbank in Overijssel geoordeeld dat de gemeente een besluit over jeugdhulp niet goed heeft onderbouwd. De rechtbank heeft toen zelf een beslissing genomen. Ook in Limburg heeft de rechtbank geoordeeld dat de noodzakelijke hulp niet afdoende inzichtelijk in kaart is gebracht en dat er nieuw onderzoek nodig is.

Heeft u naar aanleiding van dit stuk vragen over het aanvragen van jeugdhulp? Neem dan contact op met het Nationale Zorgnummer.

Lees hier het eerdere bericht over de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.ARTIKEL: SLIMME LOTERIJ HOUDT MENSEN AAN HET SPORTEN.
bron: Redactioneel/RIVM. door: Marlies van der Vloot.

Mensen met overgewicht die regelmatig willen sporten hebben baat bij loterijen als stok achter de deur. Dat blijkt uit de Beweegloterij; een veldexperiment van het RIVM en Tilburg University dat is gepubliceerd in Annals of Behavioral Medicine.

Tijdens de proef committeerden 163 mensen (BMI van 25 of hoger) in zes sportscholen zich van tevoren aan hun doel: 26 weken lang twee keer per week sporten in de sportschool van High Five Health Promotion. Een deel van de deelnemers deed 13 weken lang wekelijks mee aan een speciaal ontworpen loterij ter waarde van €100. Een ander deel maakte daarbovenop kans op een gezinsvakantie na 26 weken.

Inspelen op spijtgevoelens.

De loterijwinnaar, die door een notaris van de Staatsloterij getrokken werd uit alle deelnemers, werd altijd bij alle deelnemers bekend gemaakt. De winnaars mochten hun prijs alleen houden als ze hun beweegdoel hadden gehaald. RIVM-onderzoeker Koen van der Swaluw: “De winnaars die niet genoeg hadden gesport, kregen dan te horen dat ze hun prijs wel hadden gekregen als ze wel volgens afspraak waren komen sporten.” Het experiment gaat uit van het idee dat mensen zich goed kunnen voorstellen hoeveel spijt ze krijgen op het moment dat ze door hun eigen toedoen een prijs mislopen.

Het experiment ondersteunt het idee dat veel mensen inderdaad zo denken. Om niet met zo’n spijtmoment geconfronteerd te willen worden, bleven de meeste deelnemers trouw aan hun beweegafspraak (57 tot 66 procent per week). Dat percentage lag een stuk hoger dan in de controlegroep (25 procent), waar niet met de Beweegloterij werd gewerkt. Dertien weken nadat de wekelijkse loterijen waren gestopt was het succespercentage weer lager (23 procent). Maar in de groep waar na nog eens dertien weken sporten een extra gezinsvakantie werd verloot, was het aantal trouwe sporters significant hoger (51 procent). “De beweegafspraak met loterijen diende zo echt als steun in de rug om regelmatig naar de sportschool te gaan”, concludeert Van der Swaluw.

Lage kosten.

De onderzoekers van het RIVM en Tilburg University denken dat mensen die zich bewust zijn van hun neiging tot uitstelgedrag – veel mensen nemen zich voor om te gaan sporten, maar sporten uiteindelijk veel minder dan ze vooraf hadden gewild – , gebaat zijn bij een methode als de Beweegloterij. Van der Swaluw wijst niet alleen op de gunstige uitkomsten, maar noemt ook de lage kosten van deze methode in vergelijking met andere leefstijlprogramma’s. “Door gebruik te maken van gedragseconomische inzichten kostte de loterijen wekelijks slechts €1,15 per persoon in de eerste 13 weken”. Momenteel wordt onderzocht wat de langetermijneffecten van de loterijen zijn.ARTIKEL: PIEK IN LAXANSGEBRUIK DOOR LANDELIJKE DARMONDERZOEK.
bron: Redactioneel/SFK. door: Ton van Vugt.

In 2014 is de overheid gestart met het bevolkingsonderzoek darmkanker

De overheid startte in 2014 met het bevolkingsonderzoek darmkanker. Inwoners die positief testen op een thuisonderzoek worden uitgenodigd voor een vervolgonderzoek bestaande uit een coloscopie. Daarvoor moet de darm schoon en leeg zijn. Het laxansgebruik piekt onder de groep mensen die daarvoor voor het eerst worden opgeroepen. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is in 2014 geleidelijk van start gegaan. Bij het onderzoek worden uiteindelijk alle personen in de leeftijd van 55 tot en met 75 jaar iedere twee jaar opgeroepen. In het eerste jaar is het onderzoek begonnen met het oproepen van vijf jaargangen*. Dit jaar (2018) zullen voor het eerst het maximumaantal van elf jaargangen worden uitgenodigd: de mensen die geboren zijn in de oneven jaren van 1943 tot en met 1963, in totaal ruim 2,2 miljoen mensen. Volgend jaar zijn dat de mensen die geboren zijn in de even jaren van 1944 tot en met 1964. Dit schema schuift zo ieder jaar op.

Mensen krijgen een zelf-afnametest thuisgestuurd. Vervolgens worden de mensen met een positieve score op bloed in de ontlasting opgeroepen voor een coloscopie, een inwendig kijkonderzoek. Voor dat onderzoek is het nodig dat de darm helemaal schoon en leeg is. Dit gebeurt met een laxeermiddel dat door apotheken wordt verstrekt.

Meer gebruikers.

De SFK publiceerde twee weken geleden dat in 2017 laxeermiddelen bestaande uit een combinatie van macrogol (A06AD) de meeste gebruikers kenden. Hun aantal bedroeg 1,2 miljoen en was ten opzichte van 2016 gestegen met 7,5%. Als een van de mogelijke oorzaken van deze stijging noemde de SFK toen het bevolkingsonderzoek darmkanker. Dat was aanleiding om eens nader te bekijken of uit de verstrekkingscijfers van deze macrogolcombinaties een relatie met het bevolkingsonderzoek kon worden gelegd.

Voor het bevolkingsonderzoek werden in 2017 tien jaargangen uitgenodigd. Voor de tweede keer – na in 2015 ook te zijn uitgenodigd – deden de mensen mee die zijn geboren in de jaren 1946, 1948, 1950, 1952 en 1954. Mensen die geboren zijn in 1942, 1944, 1956, 1958 en 1960 zijn voor de eerste keer opgeroepen. In totaal gaat het om 2,0 miljoen mensen.

Uit cijfers van de SFK blijkt dat het laxansgebruik van 24.000 mensen uit deze groep is toe te schrijven aan het darmonderzoek. Het aantal mensen dat in 2017 een laxeermiddel heeft gebruikt en geboren is in de genoemde jaren, is relatief groter dan het aantal dat niet in die jaren is geboren. Daarbij blijkt ook een verschil tussen de mensen die voor de eerste en tweede keer zijn opgeroepen.

Onder de jaargangen die voor het eerst deelnamen kregen gemiddeld negentien mensen per duizend inwoners meer dan ‘normaal’ een laxans. Bij de twee oudste jaargangen blijken dat er zelfs gemiddeld 23 per duizend meer te zijn. Onder de jaargangen van de mensen die voor de tweede keer zijn uitgenodigd, bleken gemiddeld bijna zes mensen per duizend meer dan normaal een laxans te hebben gebruikt.ARTIKEL: LONGKANKERMIDDEL ATEZOLIZUMAB NIET IN BASISPAKKET.
bron: Redactioneel/Zorginstituut Nederland. door: Ton van Vugt.

Atezolizumab (Tecentriq®) bij longkanker is in augustus 2017 in de 'sluis voor dure geneesmiddelen' geplaatst.

Atezolizumab (Tecentriq®) is een effectief middel bij de behandeling van gemetastaseerde niet-kleincellige longkanker, maar moet vanwege de hoge prijs niet opgenomen worden in het basispakket. Hiervoor moet eerst onderhandeld worden over de prijs, zodat het middel wel concurrerend ingezet kan worden. Omdat atezolizumab het derde beschikbare middel is voor deze indicatie, kan dit de onderhandelingspositie van de minister voor medische zorg versterken, schrijft het Zorginstituut in het 'Pakketadvies atezolizumab bij gemetastaseerde niet-kleincellige longkanker'.

Derde dure longkankermiddel.

Vanwege 2 kort gelden geïntroduceerde longkankermiddelen - nivolumab en pembrolizumab - vindt het Zorginstituut dat introductie van nieuwe, vergelijkbare geneesmiddelen een prijsdempend effect zou moeten hebben. Dat effect is echter niet zichtbaar in de prijs van atezolizumab. Daarbij komt dat voor nivolumab en pembrolizumab prijsafspraken zijn gemaakt. Op dit moment is er dan ook geen concurrerende inzet van atezolizumab mogelijk. Bovendien kan de beschikbaarheid van een derde middel de onderhandelingspositie versterken, en zou op termijn onderzocht kunnen worden of alternatieve onderhandelingsstrategieën mogelijk zijn, zoals een ‘veiling’. Hierbij kan marktexclusiviteit worden verstrekt voor een bepaalde periode aan de fabrikant die het middel tegen de laagste prijs beschikbaar stelt.

- Pakketadvies pembrolizumab (Keytruda®) bij de behandeling van niet-kleincellig longkanker
- Pakketadvies nivolumab (Opdivo®) bij de behandeling van niet-kleincellige longkanker

Effect en prijs.

In de belangrijkste studie naar de werkzaamheid van atezolizumab is een verbetering van de overleving van 4 maanden aangetoond in vergelijking met docetaxel (een chemotherapie).

De kosten van atezolizumab bedragen, uitgaande van de adviesprijs en 30% marktpenetratie, ongeveer € 10,6 miljoen per jaar. Omdat over nivolumab en pembrolizumab geheime prijsafspraken zijn gemaakt, zijn meerkosten dan wel besparingen ten opzichte van nivolumab en pembrolizumab niet goed inzichtelijk te maken.

Sluis voor dure geneesmiddelen.

Atezolizumab (Tecentriq®) bij longkanker is in augustus 2017 in de 'sluis voor dure geneesmiddelen' geplaatst. In het kort komt het erop neer, dat voor intramurale geneesmiddelen met een voorzienbaar groot kostenbeslag, bij wijze van uitzondering, een product niet automatisch instroomt in het verzekerde pakket, maar in een 'sluis' wordt geplaatst. Dit houdt dus in dat het geneesmiddel eerst expliciet wordt uitgesloten van vergoeding. Instroom kan pas volgen na een positieve beoordeling door het Zorginstituut, succesvolle prijsonderhandelingen en afspraken over gepast gebruik.ARTIKEL: TUMOREN MISLEIDEN HET IMMUUNSYSTEEM.
bron: Redactioneel/VUmc/Zorgkrant. door: Carlijn de Groot.

Tumoren kunnen op verschillende manieren herkenning door het immuunsysteem voorkomen. Ze doen dit door processen van ons eigen lichaam na te bootsen die de immuunrespons onderdrukken.

Een van die processen is het veranderen van eiwitten op tumoren door middel van patronen van suikermoleculen, ook wel glycanen genoemd. Glycanen vormen zodoende de buitenkant van de tumorcel: de tumor glycancode. Ons immuunsysteem heeft receptoren die het 'type' suiker herkennen en programmeren de immuunreactie in een remmende modus; immers zij denken dat dit het eigen lichaam betreft. Door de glycancode van tumoren te veranderen in een 'actieve' of vreemde glycan-code kan de tumorcel positief herkend worden door immuuncellen. Daarbij is een specifieke instructie van immuuncellen nodig zodat de aanval op de tumor ingezet kan worden. Dit noemen wij immuuntherapie. Deze kennis is van groot belang voor het onderzoek naar nieuwe vormen van immuuntherapie bij kanker.

Yvette van Kooyk (van het onderzoeksinstituut Amsterdam Infection & Immunity en CCA) e.a. publiceerden hierover een paper in Nature, met de titel 'The tumour glyco-code as a novel immune checkpoint for immunotherapy'.BearbeitenLöschen

(Bekijk de video op onze website)ARTIKEL: ONDERZOEK JOBCOACHING VAN START, WERKT U MEE?
bron: Redactioneel/Cedris. door: Carlijn de Groot.

In opdracht van Cedris en SBCM start onderzoeksbureau De Beleidsonderzoekers binnenkort met een onderzoek naar jobcoaching op de werkvloer. Voor de casestudie, een onderdeel van het onderzoek, zijn de ervaringen van jobcoaches nodig.

Met het onderzoek willen Cedris en SBCM meer inzicht krijgen in de huidige aanpak en in de ervaring met jobcoaching op de werkplek voor mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen. Ook de toegevoegde waarde en de randvoorwaarden van jobcoaching en de behoeften van verschillende betrokkenen worden onderzocht. Voor de casestudies die deel uitmaken van het onderzoek, zijn we op zoek naar jobcoaches. Binnen de casestudie wordt niet alleen u als jobcoach geïnterviewd, maar ook een van uw klanten, de directe collega en de leidinggevende. De gesprekken vinden plaats op de werkplek van uw klant. Wilt u meedoen aan het onderzoek, stuur dan een mail naar m.grootscholte@caop.nl.

Bouwstenen voor inhoudelijke agenda kenniskring jobcoaching.

De resultaten van dit onderzoek zijn de bouwstenen voor de inhoudelijke agenda van de kenniskring jobcoaching die Cedris en SBCM in 2017 zijn gestart.

Voor de begeleiding van dit onderzoek is een klankbordgroep samengesteld waarin vertegenwoordigers zitten vanuit AWVN, de BVK, Divosa, Noloc, Kennis Platform Jobcoaching, de Landelijke Cliëntenraad, Oval, en opleiders.ARTIKEL: DOE MEE AAN ONS ONDERZOEK NAAR VERSPILLING IN DE ZORG.
bron: Persbericht/Patiëntenfederatie Nederland. door: Marlies van der Vloot.

Er wordt in Nederland ieder jaar meer gebruik gemaakt van de gezondheidszorg. En de kosten van de gezondheidszorg gaan ieder jaar omhoog.

BalieZiekenhuisKLOm de zorg betaalbaar te houden, is het belangrijk om zuinig te zijn met zorg en geen onnodige zorg te geven. Tegelijkertijd moeten mensen de zorg krijgen die zij nodig hebben en de juiste behandeling krijgen.

Patientenfederatie Nederland doet samen met RTL-Nieuws onderzoek naar verspilling in de zorg. Het gaat dan bijvoorbeeld om dubbele medische onderzoeken, onnodige foto’s en verkeerde medicijnen. We onderzoeken ook of de kosten van behandelingen ter sprake komen in de spreekkamer.

Doet u mee?

> U kunt hier naar de vragenlijst van het onderzoek gaan.

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

ARTIKEL: GEMEENTEN IN DE FOUT MET PERSOONSGEGEVENS BIJ HULPVRAAG.
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur. door: Sjoerd Willen/Ton van Vugt.

Nijmegen en Zaanstad zijn in de fout gegaan met het gebruik van persoonsgegevens voor het opmaken van zelfredzaamheidsmatrixen, constateert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Beide gemeenten hebben inmiddels verbeteringen doorgevoerd.

Nijmegen en Zaanstad verzamelden gegevens van inwoners waarvoor in het kader van de Jeugdwet en de Wmo zelfredzaamheidsmatrixen moesten worden opgesteld. Door middel van die matrix wordt de ondersteuningsbehoefte van een cliënt in kaart gebracht. Daarbij maakten de gemeenten echter ook gebruik van gegevens die niet relevant zijn voor de hulpvraag. De AP oordeelde dat Nijmegen en Zaanstad daarmee in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Goede zorg.

Nijmegen en Zaanstad verzamelden en registreerden onder meer medische en strafrechtelijke gegevens zonder dat deze ter zake deden voor de hulpvraag van de desbetreffende cliënten. Persvoorlichter Sandra Loois van de AP: ‘Het is natuurlijk van belang dat wijkteams cliënten breed uitvragen, maar het is ook van wezenlijk belang voor goede zorg dat gemeenten in de registratie van privacygevoelige gegevens zorgvuldig zijn en zich aan de wet houden.’

Steekproef.

In 2016 deed de AP onderzoek naar de manier waarop 41 gemeenten in Nederland omgaan met de registratie van persoonsgegevens in het sociaal domein. Daaruit bleek dat vaak niet duidelijk was waarvoor gemeenten bepaalde persoonsgegevens registreerden, en op welke grondslag. Daarop werd besloten steekproeven uit te voeren in Nijmegen en Zaanstad. AP-voorzitter Aleid Wolfsen hoopt dat ook andere gemeenten nu tegen het licht gaan houden hoe zij omgaan met het opvragen en registreren van persoonsgegevens in het sociaal domein.

Integrale benadering.

In de onderzoeken van de Autoriteit Persoonsgegevens staat dat beide gemeenten inmiddels aanpassingen hebben gemaakt in hun registratiesystemen en instructies voor werknemers over de registratie van persoonsgegevens. De Zaanse wethouder Jeroen Olthof (jeugd en zorg, PvdA) en de Nijmeegse wethouder Bert Frings (zorg en welzijn, GroenLinks) onderstrepen in een gezamenlijk persbericht de noodzaak van uitgebreide registratie van gegevens voor een samenhangende werkwijze in het sociaal domein. ‘Beide gemeenten vinden dat de leefwereld van mensen en gezinnen leidend moet zijn en er daarom een basis moet komen in de verschillende wetten om de integrale benadering en de daarvoor noodzakelijke verwerking van gegevens mogelijk te maken.’ARTIKEL: 100 MILJOEN EXTRA VOOR TEKORTEN SOCIAAL DOMEIN.
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur. door: Hans Bekkers/Ton van Vugt.

Het kabinet en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben overeenstemming bereikt over het oplossen van de tekorten in het sociaal domein. Gemeenten krijgen 100 miljoen euro extra van het rijk.

Met het gisteren getekende Interbestuurlijk Programma (IBP) is volgens de ondertekenaars ervan - premier Rutte, minister Ollongren (BZK) en de VNG, IPO en de Unie van Waterschappen - ‘de discussie over de door gemeenten ervaren financiële problematiek in het sociaal domein afgerond en is een streep onder het verleden gezet.’

Afgesproken is dat er een fonds wordt gevormd voor gemeenten die worden geconfronteerd met een stapeling van tekorten in het sociaal domein. In 2018 zal dat fonds 200 mijoen euro bedragen. Het kabinet stelt daarvan 100 miljoen euro beschikbaar. De andere helft komt ten laste van het gemeentefonds. Met andere woorden: dat betalen de gemeenten zelf. Voor 2019 zal worden bezien of een aanvulling van dat fonds nodig is.

Nieuwe colleges.

Voorafgaand aan de onderhandelingen over het IBP, met daarin de uitgangspunten voor een gezamenlijke aanpak van grote maatschappelijke opgaven, had de VNG twee voorwaarden gesteld: het oplossen van de financiële problemen die de vorige kabinetsperiode zijn ontstaan in het sociaal domein en vrije inzetbaarheid van het accres voor de nog te vormen nieuwe colleges bij de uitwerking van de opgaven in het IBP om zelf beleid te maken en uit te voeren.

Vrij besteedbaar.

Volgens het VNG-bestuur is met het IBP in combinatie met een tegemoetkoming in de tekorten van het sociaal domein en de bijbehorende financiële afspraken – een brede koppeling van de accressen en de samen de trap op en samen de trap af-systematiek – ‘voldoende basis gevormd voor samenwerking met het nieuwe kabinet.’ Door een bredere grondslag van het accres en de extra uitgaven van het rijk die doorwerken via de nieuwe systematiek, komen er voor gemeenten en provincies meer middelen beschikbaar. In persberichtgeving van Binnenlandse Zaken rondom het IBP lijkt het kabinet ervan uit te gaan dat een deel van dat extra geld wordt ingezet voor de gezamenlijke doelen. Gesproken wordt van 'een ruim accres'. Gemeenten, zo was al bekend, krijgen van 2017 tot 2022 5,6 miljard euro aan accres.

Redelijk uitgangspunt.

Het VNG-bestuur vindt een gedeeltelijke inzet van dat accres 'een redelijk uitgangspunt': 'de gemeenschappelijke opgaven vragen [] om investeringen, zowel van gemeenten als rijk.' Maar, zo voegt het VNG-bestuur daar in een brief aan de leden aan toe dat besluitvorming daarover een bevoegdheid blijft van de gemeenteraden. Die moeten zelf kunnen bepalen hoe zij geld uit de algemene uitkering willen inzetten.

Ledenvergadering.

Het voorgenomen besluit dient door de gemeenten nog worden bekrachtigd. Dat moet dan gebeuren tijdens de algemene ledenvergadering in juni.ARTIKEL: ZELFVERZEKERDER DOOR HET LEVEN MET ROLSTOELTRAINING.
bron: Redactioneel/Revalidatiefonds/Nierstichting/50Plusser.nl. door: Carlijn de Groot.

Zoutbewust eten is belangrijk voor je gezondheid. De Nierstichting wil je daarbij helpen met de campagne, de Ongezouten Waarheid.

Op de website kan je bijvoorbeeld heerlijke recepten vinden om met minder zout te koken. Maar je kan het ook aan topchefs overlaten...

Nierstichting Restaurant Driedaagse.

Hoe lekker zoutbewust eten kan zijn ervaar je op het hoogste niveau tijdens de Restaurant Driedaagse op 6, 7, en 8 maart. Toprestaurants bij jou in de buurt serveren dan een fantastisch tasting menu voor lunch of diner met aandacht voor pure smaken en minder zout. Laat je verleiden tot culinaire smaaksensaties via restaurantdriedaagse.nl.BearbeitenLöschen

(Bekijk de video 'De Ongezouten Waarheid' [Nierstichting/Youtube] op onze website)

P.S. Volg de Ongezouten Waarheid ook op Facebook.ARTIKEL: HN-INFOpunt: WAT TE DOEN BIJ VERKOUDHEID?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.
Beantwoord door de mederwerkers van ons HN-INFOpunt.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"Heel Nederland hoest en proest momenteel. Nu nemen we iedere dag wat extra middeltjes als voorzorgsmaatregel, maar wat kan ik het beste doen als ik toch verkouden wordt?"

Onze HN-informateur antwoord:

De 'r' zit weer in de maand en dat betekent dat veel mensen last krijgen van een verkoudheid. Weten waar je verstopte neus vandaan komt en hoe je de pijn enigszins kunt verzachten? Wij zochten het voor je uit.

'Ik ben niet helemaal fit', of 'Ik heb een verkoudheid' zijn geen allesomvattende begrippen. Voor een verkoudheid blijf je misschien niet thuis om uit te zieken, zoals bij griep, maar toch kun je je behoorlijk lamlendig voelen door een verkoudheid.

Wat is verkoudheid?

Verkoudheid is eigenlijk niet één ziekte, maar kan worden veroorzaakt door allerlei virussen en enkele bacteriën. Het treft de gemiddelde Nederlandse volwassene zo’n twee tot vijf keer per jaar en kinderen hebben wel zes tot tien keer per jaar last van een snotneus.

Een verkoudheid heeft verschillende stadia. Eerst komt het virus binnen via de neus en komt het via het snot terecht in de neuskeelholte. De neuskeelholte is extra gevoelig en raakt geïnfecteerd. De ontsteking breidt zich al snel uit naar de voorzijde van de neus. Dit veroorzaakt snotteren en een verstopte neus. Het laatste stadium is een verspreiding naar de keelholte. Dit veroorzaakt een hoest en keelpijn.

Symptomen.

De symptomen zijn een pijnlijke keel, een verstopte of lopende neus, verhoogde slijmproductie, hoesten, keelpijn, hoofdpijn en een onbehaaglijk gevoel. De ergste symptomen duren meestal een tot drie dagen. Na zeven tot tien dagen ben je weer van de verkoudheid af. Als de verschijnselen dan nog niet zijn verdwenen, kun je een bezoek aan de huisarts overwegen.

Bij volwassenen en kinderen ouder dan twaalf jaar oud kan een verkoudheid nooit hoge koorts (38,5° of meer) veroorzaken. Als dit wel het geval is, dan is er meestal sprake van griep. Raadpleeg bij twijfel de huisarts.

Wat veroorzaakt de verkoudheid?

Volgens een groot onderzoek naar verkoudheid, uitgevoerd door de Universiteit van Alberta, wordt verkoudheid meestal veroorzaakt door een virus en is maar vijf procent van de gevallen een gevolg van een bacteriële infectie. De meest voorkomende veroorzaker van een verkoudheid is een infectie met het Rhinovirus, maar er zijn daarnaast nog honderden andere soorten virussen die je verkouden kunnen maken. Wanneer je een aantal keren achter elkaar verkouden wordt, gaat het steeds om een ander virustype.

Ondanks dat de naam het doet vermoeden, is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat ‘kou vatten’ verkoudheid kan veroorzaken. Wel kan je weerstand door afkoeling afnemen, waardoor je gevoeliger bent voor de virussen.

Verspreiding.

De virussen of bacteriën verspreiden zich na het hoesten of niezen via vochtdruppels door de lucht. Besmettingen door het inademen van die druppels komt het meest voor in afgesloten ruimtes zoals op kantoor, school en in het openbaar vervoer. Ook via de lichaamscontact, meestal via de handen of de mond, is besmetting mogelijk.

Vanaf het moment dat je de eerste klachten ervaart, kun je een ander besmetten. De periode tussen besmet raken en ziek worden (incubatietijd) is twee tot drie dagen.

Hoe kan ik verkoudheid voorkomen?

Het is eigenlijk onmogelijk om verkoudheid te voorkomen. Ieder persoonlijk contact mijden is eigenlijk de enige optie. Ook blijkt uit het Canadese onderzoek dat je jaarlijks één verkoudheid zou kunnen voorkomen door zinksupplementen te slikken. Ook driemaal daags gorgelen met water zou je een verkoudheid kunnen schelen.

Hoe kan ik als drager verspreiding voorkomen?

De drager van het virus kan wel wat doen. Als je eenmaal verkouden bent, dan kun je voor zorgen dat een ander het minder snel van jou krijgt. Je moet dan regelmatig je handen wassen en je mond bedekken voor het hoesten of niezen. Je kunt een ander pas besmetten als je zelf symptomen ervaart.

Geneesmiddelen.

Het is heel lastig om een geneesmiddel te vinden voor verkoudheid, omdat er zoveel verschillende virussen zijn die het kunnen veroorzaken. Daarbij veranderen die ziekteverwekkers steeds weer een beetje. Ook kwamen de Canadese onderzoekers erachter dat de meeste onderzoeken naar geneesmiddelen voor verkoudheid, veelal gefinancierd door farmaceuten, vooringenomen zijn. De werkzaamheid is dus vaak minder dan beloofd.

Wat werkt wel?

Volgens de wetenschappers ben je bij verkoudheid aangewezen op middelen die de symptomen verlichten. Je kunt natuurlijk ook gewoon wachten tot het overgaat.

- Een neusspray met xylometazoline vermindert de zwelling van het slijmvlies. Dat kan je helpen weer door je neus te ademen. Vraag altijd de drogist voor gebruiksadvies, want onverantwoord gebruik kan leiden tot 'verwoesting' van je neusslijmvlies.
- Driemaal daags stomen met water kan helpen. Voor kinderen wordt stomen in zijn geheel afgeraden. Stomen doe je door met een handdoek over je hoofd boven een kom met heet water te hangen. Let hierbij op dat het water niet te heet is en laat de kom niet omvallen.
- Bij kinderen kan het eten van een lepeltje honing helpen om in slaap te komen. De honing kalmeert de luchtwegen. Bij volwassenen is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode werkt. Let op: Kinderen jonger dan 1 jaar oud mogen geen honing, omdat dit bepaalde bacterie
- Bij hevige hoest, kun je de huisarts om een recept voor hoestdrank vragen.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Hermien de Bakker uit Oisterwijk.

Een helikopterpiloot moet vliegexamen doen. De examinator zegt: "Ik stel jouw drie vragen, als je ze alle drie goed hebt ben je geslaagd."

De helikopter stijgt op. De examinator wijst naar een meter en vraagt aan de piloot: "Wat is dit voor meter?". De piloot antwoord: "de benzinemeter".

De examinator wijst naar een andere meter en vraagt: "Wat is dit voor meter?" De piloot antwoord: "de hoogtemeter".

En nu de laatste vraag: "Wat is dat ding boven ons wat ronddraait?" De piloot antwoord: "Dat is de airco". De examinator schud met hoofd en zegt: "Jammer maar dat is niet goed". De piloot zegt: "oh nee, moet u eens zien hoe warm u het krijgt als ik dat ding uitzet. (

En hiermee zijn we aan het eind gekomen van ons nieuwsoverzicht van vandaag.
Voor meer nieuws gaat u naar www.handicapnieuws.net of volgt u ons op social media.
Morgenvroeg maken we weer een nieuwe update, want je weet het: Handicapnieuws.net is dagelijks 'uitgsproken' actueel!

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.