Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: maandag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

maandag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

U luistert naar HandicapNieuws UPDATE van maandag 18 juni 2017.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Één op de zeven kinderen heeft gehoorschade.
Huisartsen stoppen met aanbieden patiëntenfolders in wachtkamer.
Hoofdbrekens over euthanasie op zwaar demente vrouw.
Ondanks strengere leeftijdsgrens toch meer jonge comazuipers.
G40 luidt noodklok over tekorten sociaal domein.
Tekort jeugdhulp moet gecompenseerd.
Onconventionele oplossingen schuldenproblematiek broodnodig.
Bartiméus toegankelijkheidsteam adviseert gemeentes en musea.
Ideale Europese meetmethode sigaretten bestaat niet.
Breid initiatieven uit om persoonsvolgende Wlz-zorg te leveren.
Nieuwe kinderambassadeurs gezocht!
Minister De Jonge wil met het VN-verdrag echt verschil maken.
Oudere minder vaak eenzaam, en 85-plusser beter af in verpleeghuis.
Depressie bij kind vaak over het hoofd gezien.
Uitvoering van het VN-verdrag Handicap komt op stoom.
KWF Kankerbestrijding geeft bijna 3 miljoen aan LUMC voor nieuw onderzoek.
Niet altijd nodig om medicijnen te slikken om hart- en vaatziekten te voorkomen.
Breed front wil snel aan tafel over loondispensatie.
Hoe haal je meer uit het keukentafelgesprek?
Nieuwe keuzehulpen op ZorgkaartNederland.
Meer verlof voor partner.
Twijfel bij besparing door beperking vergoedingen.
Ouderen gezocht voor documentaire ‘Uit Elkaar’ van Frans Bromet.
HN-INFOpunt: Zijn medische hulpmiddelen opgenomen in het basispakket?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: ÉÉN OP DE ZEVEN KINDEREN HEEFT GEHOORSCHADE.
bron: Redactioneel/NOS/ANP MediaWatch. door: Ton van Vugt.

Zo'n 14 procent van de kinderen rond de 10 jaar heeft gehoorschade door lawaai. Zij zijn ook vaker dan leeftijdsgenootjes gevoelig voor harde geluiden of hebben last van oorsuizen. Dat komt naar voren uit een onderzoek in het kader van de grootschalige studie Generation R van het Erasmus MC. De onderzoekers namen bij 3000 kinderen een uitgebreide gehoortest af.

Veertig procent van deze kinderen gebruikt draagbare muziekspelers, zoals de mobiele telefoon. De onderzoekers hebben de kinderen slechts geobserveerd en niet gekeken naar een direct verband tussen de gehoorschade en het luisteren naar muziek via koptelefoons. "Het is te vroeg om te zeggen dat het een leidt tot het ander. Daarvoor moeten we de testen herhalen. Maar het lijkt er wel erg op", zei kno-arts en hoofdonderzoeker Marc van der Schroeff in het NOS Radio 1 Journaal. Wel is duidelijk dat kinderen die muziekspelers gebruiken een drie keer hoger risico lopen op gehoorschade.

Van der Schroeff noemt het schokkend dat al op zo'n jonge leeftijd gehoorverlies wordt vastgesteld door lawaai, en een relatie met het gebruik van muziekspelers. "Zeker omdat het hier gaat om 10-jarigen. We gaan ervan uit dat de lawaaibelasting bij deze kinderen in de komende jaren zal toenemen, bijvoorbeeld door evenementen die zij gaan bezoeken."

Onomkeerbaar.

Gehoorverlies is volgens de onderzoekers vaak onomkeerbaar, vroege gehoorschade kan zich opstapelen en leiden tot bijvoorbeeld problemen op school of met het gedrag. "Juist daarom is het zo belangrijk om te weten hoe het met het gehoor van jonge kinderen is gesteld en wat de relatie met het gebruik van muziekspelers is", zegt onderzoeker Carlijn le Clercq.

Volgens haar gaat het bij de 'lawaaischade' om zowel gehoorverlies in de hoge tonen als een dip in het audiogram, de toonhoogte van spraak en muziek. "In totaal zegt ruim elf procent van de kinderen zelf last te hebben van harde geluiden, vervorming van geluid of oorsuizen."

Generation R is een grootschalige studie waarbij duizenden kinderen door het Erasmus MC worden gevolgd, van de vroege zwangerschap totdat ze jongvolwassen zijn. Inmiddels zijn de kinderen 13 jaar oud. Er is al een vervolgstudie gestart: Generation R Next.ARTIKEL: HUISARTSEN STOPPEN MET AANBIEDEN PATIËNTENFOLDERS IN WACHTKAMER.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP. door: Carlijn de Groot.

Wie wel eens in de wachtkamer van een huisarts heeft gezeten, kent ze ongetwijfeld: de kleurijke foldertjes met informatie over tal van kwalen. Die foldertjes gaan verdwijnen.

Volgens huisartsengenootschap NHG zijn de folders overbodig nu belangstellenden zich prima kunnen behelpen met de site Thuisarts.nl. Op die site zou ook veel meer informatie staan dan in de foldertjes.

Uitprinten.

Het genootschap zegt dat de site populair is. "Recent onderzoek laat zien dat 95 procent van de huisartsen de website gebruikt." Wie zijn weg niet kan vinden op internet, kan de huisarts vragen om de informatie van de site uit te printen.

Aanklacht.

Vorige maand kwam het verhaal van Corrie naar buiten. Haar man had acute hartproblemen, maar de huisarts dacht dat het zijn maag was. Het begin van tragedie die niet zo groot had hoeven worden als de arts niet te lang aan haar diagnose had vastgehouden.ARTIKEL: HOOFDBREKENS OVER EUTHANASIE OP ZWAAR DEMENTE VROUW.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP. door: Carlijn de Groot.

Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg zal de komende weken een oordeel vellen over de euthanasie op een zwaar demente, wilsonbekwame vrouw. Op het moment dat zij in een Haagse instelling voorafgaand aan de euthanasie alvast een middeltje in haar koffie kreeg voor een rustige inleiding, was zij niet over de plannen ingelicht. Wel had de vrouw ooit opgeschreven dat zij wilde sterven voor zij naar een tehuis zou moeten, maar later voegde zij toe dat ze wel zelf het moment wilde bepalen.

Volgens de specialiste ouderengeneeskunde die de euthanasie verrichtte, zou een laatste bespreking van de aanstaande euthanasie op dat moment niet meer bij de patiënten zijn aangekomen, zei ze woensdag tijdens de zitting. 'Iemand heeft het recht bij wilsonbekwaamheid niet overvraagd te worden.'

Nadat verdere stappen voor de euthanasie werden verricht, richtte de vrouw zich op en vloekte zij, maar dat zou een schrikreactie op de middelen zelf zijn geweest en 'geen verzet'.

'Ze was diep ongelukkig'

De arts is ervan overtuigd dat de vrouw euthanasie wilde, niet alleen door de verklaring, maar herhaaldelijk ook door haar gedrag, waaruit volgens haar bleek dat de vroegere kleuterleidster diep ongelukkig was. 'Ik sta hier met een zuiver geweten', aldus de arts van wie de gezondheidsinspectie echter vindt dat ze 'buiten de kaders heeft gehandeld'.ARTIKEL: ONDANKS STRENGERE LEEFTIJDSGRENS TOCH MEER JONGE COMAZUIPERS.
bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Het aantal comazuipende jongeren is vorig jaar met bijna 10 procent toegenomen. Er belandden 860 jongeren in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging, de meesten van hen lagen in coma. In sommige gevallen duurde die coma 24 uur.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers over 2017 van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK).

Er belandden vorig jaar 70 meer jongeren in het ziekenhuis door alcohol dan in 2016. Toen was er nog sprake van een daling ten opzichte van het jaar daarvoor. De gemiddelde leeftijd van de comazuipers is sinds 2007 iets gestegen: van 14,9 naar 15,5 jaar.

Ouders zijn minder streng.

?Volgens kinderarts Nico van der Lely, onderzoeker en oprichter van de alcoholpoli, zijn ouders minder streng geworden over het alcoholgebruik van hun tieners. In 2017 gaf 51 procent van de ouders geen toestemming aan hun kinderen om alcohol te kopen terwijl dit in 2016 56 procent was.

"Gezien de trend bij de ouders om minder streng te worden, moeten we ons nu meer gaan richten op bewustwording bij de jongeren zelf om er voor te zorgen dat zij niet voor hun achttiende gaan drinken."

Nix18 geen succes?

"De NIX18 campagne heeft ouders enorm bewust gemaakt van de gevaren van alcohol," gaat hij verder. "Maar toch gaat er nog veel mis."

Gera Nagelhout, onderzoeker van het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving denkt dat de NIX18 campagne nog wat effectiever kan. Zij vroeg jongeren die een alcoholvergiftiging hebben opgelopen hoe het zo ver heeft kunnen komen en of de NIX18 campagne invloed op hun gedrag heeft gehad. "Je kunt niet zeggen dat Nix18 niet werkt, maar er zijn succesvollere campagnes te bedenken," zegt ze tegen Editie NL.

Normaal om op je zestiende te drinken.

"De jongeren die we spraken zeiden dat ze de campagne niet effectief vonden." Volgens haar kenden de jongeren de effecten van alcoholgebruik niet en wordt het nog steeds normaal gevonden om op je zestiende te drinken.

"Vaak ging de alcoholvergiftiging gepaard met vergissingen zoals te snel drinken of uit te grote glazen drinken. Of te veel alcohol in een mixdrankje stoppen," gaat ze verder. "En als ze eenmaal aan de sterke drank zitten, nemen ze niet de moeite om daarna voor bier of wijn te gaan."

Extreem drinken moet een uitzondering worden.

Het aantal jongeren met een alcoholvergiftiging is dus weer gestegen. Kinderarts Van der Lely wil dat extreem drinken over een jaar of vijf of tien echt een uitzondering is. "Daarom ben ik blij dat de staatssecretaris de bestrijding van problematisch alcoholgebruik heeft opgenomen in het nationaal preventieakkoord."ARTIKEL: G40 LUIDT NOODKLOK OVER TEKORTEN SOCIAAL DOMEIN.
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur. door: Yolanda de Koster/Ton van Vugt.

Gemeenten kunnen niet (extra) investeren in grote maatschappelijke opgaven zoals de klimaatadaptie en energietransitie vanwege de grote tekorten binnen het sociaal domein. ‘We hebben het geld niet in de achterzak’, aldus Ferd Crone, voorzitter van de G40 en burgemeester van Leeuwarden.

Door de toegenomen vraag naar jeugdhulp - ‘hoger dan het rijk heeft geraamd’, aldus Crone - en de 276 miljoen euro tekort op de bijstandsbudgetten, zijn gemeenten genoodzaakt te bezuinigen. ‘Zowel binnen het sociaal domein als daarbuiten. Uit een tekort kunnen we niet meebetalen aan de grote en mooie ambities die in het Interbestuurlijk Programma (IBP) zijn vastgelegd. Eerst moeten de tekorten worden opgelost’, aldus Crone. ‘Richting kabinet blijft boter bij de vis ons motto.’

Oplossingen knelpunten.

De uitkomsten van een aantal aangekondigde onderzoeken, en de oplossingen die voor geconstateerde problemen worden gemaakt, zullen mede bepalend zijn voor de mate waarin gemeenten uitvoering kunnen en willen geven aan het IBP, benadrukt Crone. Hij doelt daarbij onder meer op het onderzoek van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) naar de toereikendheid van het macrobudget van de bijstandsbudgeten (BUIG) en naar de verdeelmodellen BUIG, het onderzoek naar de groei van het aantal jongeren in zorg en het onderzoek naar de effecten van het abonnementstarief voor de Wmo. Vanaf 2019 voert het kabinet een vast tarief voor eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen van 17,50 euro per vier weken, ongeacht het inkomen, in. Crone: ‘Gemeenten vrezen vooral voor de aanzuigende werking die dit zal hebben op aanvragen voor bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp.’

Wachtlijsten.

Gemeenten vullen de gaten in het sociaal domein al een paar jaar vanuit de reserves, maar die raken op, aldus Crone. ‘Ik zie in het najaar dan discussies over wachtlijsten in de jeugdzorg ontstaan, en dat kan niet. Als burgers recht op zorg hebben, mogen en willen wij ze dat niet weigeren. Wij betalen de rekening, maar we bepalen niet de indicaties.’ Concrete bedragen waarmee het kabinet over de brug moet komen, wil Crone niet noemen. ‘Wij vragen niet direct meer geld, maar een trager bezuinigingspad.’ Dat betekent per saldo de komende jaren wel meer rijksgeld voor de gedecentraliseerde taken, al wil de G40-voorzitter niet ingaan op de technische uitwerking van zo’n ‘trager bezuinigingspad’. Ook moet de volumegroei van de jeugdhulp, Participatiewet en Wmo in de macrobudgetten worden verdisconteerd.

Uitwerking IBP belangrijk.

Met deze boodschap van de G40 aan het kabinet is niet gezegd dat de gemeenten voor of tegen het IBP zullen stemmen. Die staat op de agenda van de Algemene Ledenvergadering van de VNG van 27 juni. ‘Dat zal op de Algemene Ledenvergadering duidelijk worden’, aldus Crone. ‘De uitwerking van het IBP is overigens belangrijker dan het ondertekenen ervan.’ Er zijn wel diverse moties in voorbereiding.

Tekorten.

Alle colleges van de 40 grootste gemeenten waren donderdag en vrijdag in Putten bijeen. Crone: ‘Dat zegt wel iets over de urgentie om samen te werken en van elkaar te leren.’ De bijeenkomst stond in het teken van de nieuwe bestuursperiode. Daarbij is uitgebreid over de belangrijkste bestuurlijke en politieke onderwerpen voor de komende jaren is gesproken, waaronder de tekorten in het sociaal domein.ARTIKEL: TEKORT JEUGDHULP MOET GECOMPENSEERD.
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur. door: Yolanda de Koster/Ton van Vugt.

De Groningse gemeenten willen compensatie voor de tekorten op de jeugdhulp. Die bedraagt 30 miljoen euro over 2017 en kunnen ‘simpelweg’ niet door de gemeenten zelf worden opgebracht, zo schrijven zij in een brandbrief aan minister Hugo de Jonge van VWS.

‘Recht uit het hart spreekt onze tong, in heldere en duidelijke taal: kom de belofte van uw voorganger voor adequate middelen voor de uitvoering van onze zorgtaken na’, schrijven de Groningse wethouder jeugd Mattias Gijsberts en wethouder Johan Hamster (Stadskanaal) namens alle jeugdwethouders van de provincie Groningen. De Groninger gemeenten gaan tot het uiterste om ‘onze kinderen kansen te bieden om gezond, veilig en kansrijk op te groeien. Maar we willen u ook in heldere bewoordingen vertellen dat de financiële middelen daarvoor ruim tekortschieten’, aldus de brief.

Groei kinderen in zorg.

Bij een relatief groot deel van de kinderen is sprake van stevige problematiek, zo stellen de gemeenten. Een relatief hoog percentage kinderen groeit op in armoede ‘en gebleken is dat armoede grote effecten heeft op het gezond, kansrijk en veilig opgroeien van kinderen’. De kans op het ontstaan van kindermishandeling is vanwege een hoge concentratie van risicofactoren in verschillende Groninger gemeenten relatief hoog ‘vanwege een hoge concentratie van risicofactoren’, aldus de brandbrief. Daarnaast hebben de ‘spanningen rondom de aardbevingen effect op het opgroeien van kinderen en zijn er relatief veel kinderen en ouders met verstandelijke beperkingen in de Groninger gemeenten’. Omdat de gemeenten na de decentralisatie van de jeugdhulp veel van de problematiek vroegtijdig hebben gesignaleerd en opgepakt, is sprake van een sterk groeiend aantal kinderen in zorg. Die groei zet zich tot op heden voort.

Compensatie.

‘Met dit succes (want dat is het als je vroegtijdig signaleert dat kinderen en gezinnen hulp nodig hebben) komen ook de tekorten’, aldus de brandbrief. De gemeenten nemen zelf ook zo veel mogelijk maatregelen om dat tekort op te lossen, maar dat lost het tekort van ruim twintig procent niet op. ‘De groei in aantallen kinderen – die zich nog steeds doorzet – vraagt om compensatie.’

Objectief verdeelmodel.

Begin april stuurde ook de Jeugdhulpregio Noordoost-Brabant al een brandbrief naar minister De Jonge. Daarin vroeg zij 8,8 miljoen euro extra voor de uitvoering van de jeugdhulp. Het objectieve verdeelmodel en de lastige toegang van jongeren tot de Wet langdurig zorg (Wlz) brengt hen in grote problemen. Begin december vorig jaren luidden 21 gemeenten en jeugdzorginstellingen uit Zuidoost-Brabant vanwege tekorten de noodklok bij de Tweede Kamer. Meer jeugdhulpregio’s en gemeenten, zoals Leeuwarden, Hengelo en Sittard-Geleen, kampen met forse tekorten op de jeugdhulp.ARTIKEL: ONCONVENTIONELE OPLOSSINGEN SCHULDENPROBLEMATIEK BROODNODIG.
bron: Redactioneel/ANBO. door: Carlijn de Groot.

“Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Staatssecretaris Van Ark moet aan de slag met nieuwe en onconventionele maatregelen voor het oplossen én voorkomen van schuldenproblemen”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

In april berichtte het Nibud dat minstens 40 procent van de Nederlanders moeite heeft met het voeren van hun financiële administratie. ANBO pleitte in verband hiermee voor een duurzame oplossing door financiële bewustwording een integraal onderdeel van het onderwijs in Nederland zou moeten zijn.

Kamervragen.

Naar aanleiding van de berichtgeving zijn in de Tweede Kamer vragen gesteld aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark. Deze week stuurde de staatssecretaris haar antwoord naar de Kamer. “Haar reactie is ronduit teleurstellend”, zo zegt Den Haan. “De staatssecretaris zoekt oplossingen in de bestaande regelingen en conventies. Ik heb al vaker aangegeven: je moet het probleem niet bij de achterdeur oplossen, maar bij de voordeur. Voorkomen is het devies.” Volgens ANBO levert het voorkomen van schulden veel meer op. En dat begint bij financiële bewustwording. Den Haan: “Financiële bewustwording moet een integraal onderdeel van het onderwijs zijn. Hoe beheer je een bankrekening, wat zijn belastingen, waarvoor betaal je zorgpremie zijn voorbeelden van belangrijke zaken die je al op school zou moeten leren!”

Laagdrempelige en snelle hulp.

ANBO pleit verder voor vroege signalering en laagdrempelige hulp. De gemeente moet de verantwoordelijkheid voor schuldhulpverlening nemen én zoveel mogelijk proactief optreden. Een laagdrempelig loket moet voorkomen dat mensen met schulden of betalingsproblemen intensieve schuldhulpverlening nodig hebben. Ook betalingsachterstanden bij de woningcorporatie kunnen een signaal zijn. Dergelijke signalen moeten in een vroeg stadium verzameld worden, zodat snel hulp aangeboden kan worden.

Moeilijkheden.

Verder moet de gemeente niet alleen naar geldproblemen kijken, maar ook naar andere eventuele moeilijkheden. In Nederland wonen bijvoorbeeld 2,5 miljoen mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven. Voor hen is het moeilijk en soms onmogelijk om aanmaningen en brieven van schuldeisers en de Belastingdienst te begrijpen. Ook toenemende digitalisering in bijvoorbeeld het betalingsverkeer vergt een andere benadering voor het voeren van de financiële administratie. Den Haan: “Een dergelijke ontwikkeling, die ook nog eens snel gaat, kan niet zonder burgers daarvoor een goede uitrusting mee te geven.”

ANBO Consulenten.

Ondersteuning kan door professionele schuldhulpverleners maar zeker ook door vrijwilligers uitgevoerd worden. Zeker het bekorten van het voortraject, het wijzen op de toegang tot schuldhulpverlening en de nazorg zijn mogelijkheden voor in een buddy-systeem. Zo is te voorkomen dat mensen die hun financiën weer op de rit hebben opnieuw in de schulden geraken. Dit vergroot de efficiency en bespaart daarmee kosten. Elke euro investeren in een vrijwilliger levert bij schuldhulpverlening drie euro op. Ook ANBO helpt daar haar leden bijvoorbeeld via onze ANBO Consulenten, die in een vroeg stadium helpen met het op orde brengen van de financiële administratie.ARTIKEL: BARTIMÉUS TOEGANKELIJKHEIDSTEAM ADVISEERT GEMEENTES EN MUSEA.
bron: Redactioneel/Bartiméus. door: Marlies van der Vloot.

Nationale topmusea en diverse gemeentes hebben Bartiméus gevraagd om een toegankelijkheidsadvies. Door het 'Toegankelijksheidsteam' maken we Nederland stap voor stap beter begaanbaar en toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn of in een rolstoel zitten. In opdracht van de betrokken gemeente toetst Bartiméus de inrichting van de openbare ruimte voor mensen met een visuele of fysieke beperking. Daarbij geven we een advies over de benodigde aanpassingen.

Maaike Swennenhuis en collega Marten van Doorn zijn experts 'openbare ruimte en gebouwen' in het toegankelijkheidsteam dat de laatste maanden flink aan de weg timmert. Samen met Erwin Pelleboer, onze relatiemanager 'publieke sector', zijn ze al in verschillende steden en dorpen op pad geweest. In opdracht van de betrokken gemeente toetst Bartiméus de inrichting van de openbare ruimte voor mensen met een visuele of fysieke beperking. Daarbij geven we een advies over de benodigde aanpassingen.

Erwin Pelleboer: 'We zien dat gemeentes toegankelijkheid op hun agenda hebben gezet. De bereidheid om een toegankelijke samenleving te maken is zeker aanwezig. In de gesprekken met de gemeentes kaderen we een gebied af dat prioriteit heeft. Dat kunnen stadscentra zijn, een sportveldcomplex of gebieden waarin zorg wordt afgenomen. Denk aan ziekenhuizen, huisartsenposten en apothekers. In deze gebieden wil je dat iedereen zich zo zelfstandig mogelijk zelf kan redden. Vervolgens trekken we het aangegeven gebied in voor de toetsing.'

'Moet je zien waar deze geleidelijn uitkomt?!' O&M-instructeur Maaike Swennenhuis wijst naar een soort tribunetrap rond station Utrecht Centraal. De treden zijn zeker 50 centimeter diep. 'Dit is echt heel gevaarlijk. Eigenlijk vraagt dit direct om een aanpassing!'

'We maken een rapport met duidelijke foto's van de situaties die we tegenkomen. Daarbij komen verschillende goede en minder toegankelijke punten aan bod. Dit rapport geeft de gemeentes een duidelijk werkdocument in handen waarmee ze de nodige aanpassingen kunnen verrichten om hun gemeente toegankelijker te maken. Vaak lichten wij onze rapportage toe aan de hand van een presentatie voor de verkeersdeskundigen en raadsleden van de gemeente. '

We zien dat gemeentes wel een begin willen maken met toegankelijkheid, maar niet weten waar te beginnen

Ze doen uit goede wil aanpassingen, die helaas niet voldoen aan het doel waarvoor ze zijn gemaakt.

Met voorbeelden uit het dagelijks leven proberen we duidelijk te maken welke gevolgen sommige maatregelen hebben. Zo stuiten we regelmatig op een kruising waarbij in de bocht een oversteekpunt is gemaakt. Zou een blind persoon hier oversteken, dan loopt hij diagonaal het kruispunt over. Terwijl zo'n oversteek juist is bedoeld om de verkeerssituatie veiliger te maken.'

Maaike Swennenhuis: 'De beoordeling voor de gemeentes delen we op in drie groepen. De eerste is slechtzienden, die vooral behoefte hebben aan een overzichtelijke route en voldoende contrasten. Blinde mensen vormen de tweede groep. Zij hebben vooral behoefte aan routes die op de tast goed te volgen zijn, grasranden en muurtjes fungeren dan als 'natuurlijke geleiding' en waar deze natuurlijke geleiding ontbreekt adviseren we vaak geleidelijnen. De derde bestaat uit mensen met een fysieke beperking, die vooral gebruik maken van een mobiliteitshulpmiddel zoals een rolstoel of rollator. Voor deze doelgroep is het fijn als het gelijkvloers is en hellingen zijn aangebracht om panden in te komen of een trottoir af te kunnen.'

Meer over toegankelijkheid.

Bartiméus biedt de gemeentes een compleet aanbod. Niet alleen fysieke toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking, maar ook mensen in een rolstoel of rollator. Door onze samenwerking met Accesibility kunnen we ook de digitale toegankelijkheid onder de aandacht brengen. De gemeente heeft zo bij Bartiméus één loket waar ze met al hun toegankelijkheidsvragen terecht kunnen. Meer info vindt u op deze site bartimeus.nl/toegankelijkheid

Contactpersoon: Erwin Pelleboer, e-mail epelleboer@bartimeus.nlARTIKEL: IDEALE EUROPESE MEETMETHODE SIGARETTEN BESTAAT NIET.
bron: Redactioneel/RIVM/NU.nl/ANP. door: Ton van Vugt.

De Europese Commissie stelt dat er nog geen ideale Europese meetmethode is om de schadelijke stoffen in sigaretten te meten.

De commissie reageert daarmee op uitspraken van staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis. Hij heeft dinsdag gezegd dat er één Europese meetmethode moet komen. Volgens Blokhuis kan er dan minder worden gesjoemeld.

"Tijdens een bijeenkomst van experts van de lidstaten was er bij andere lidstaten weinig interesse in dit punt'', aldus een woordvoerder van Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid).

De Europese Commissie is zich "bewust van de beperkingen van de methoden die momenteel voorhanden zijn'', maar stelt dat er te weinig bewijs is om de regels te veranderen.

De woordvoerder verwijst naar Canadees onderzoek uit 2006 waaruit ook al bleek dat verschillende meetmethodes zeer uiteenlopende resultaten opleveren.

De conclusie van dat onderzoek was dat geen enkele meetmethode met machines adequaat weergeeft hoeveel schadelijke stoffen een roker binnenkrijgt.

RIVM.

Dinsdag bleek uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat er veel meer schadelijke stoffen in sigaretten zitten dan op de verpakking wordt vermeld.

De hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide is zeker twee keer zo hoog als fabrikanten beweren. In het slechtste geval bevat de rook zelfs 26 keer zoveel teer als op het pakje staat.

Het RIVM meldde dat het verschil te maken heeft met de verschillende meetmethodes die worden gebruikt. Volgens het RIVM ontstaat een realistischer beeld als de gaatjes in sigaretten worden afgeplakt. Dat gebeurt niet bij iedere meting.ARTIKEL: BREID INITIATIEVEN UIT OM PERSOONSVOLGENDE WLZ-ZORG TE LEVEREN.
bron: Redactioneel/NZa. door: Carlijn de Groot.

Het is goed mogelijk om langdurige zorg zo te organiseren dat de wensen van de cliënt daarin centraal staan. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de randvoorwaarden die daarvoor nodig zijn in de bekostiging het afgelopen jaar aangepast.

Waar het eerder nodig was om de (bekostigings-)regels hiervoor via een experiment aan te passen, hoeft dat nu niet meer om persoonsvolgende zorg te kunnen leveren.

‘’We hebben het afgelopen jaar de regels aangepast, zodat de effecten die we in het experiment wilden bereiken ook in andere regio’s gerealiseerd kunnen worden,’’ aldus Marian Kaljouw, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NZa.

“Persoonsvolgende zorg kan nu in heel Nederland.”

De NZa adviseert dan ook om het experiment persoonsvolgende zorg dat tot het eind van dit jaar loopt in Rotterdam en Limburg, niet te verlengen. Het experiment startte in 2017 in Rotterdam voor de gehandicaptenzorg en in Limburg in de verpleging en verzorging. Doel daarvan is de cliënt de vrijheid te geven om zorg af te nemen bij de aanbieder van zijn voorkeur, zonder daarin belemmerd te worden door bestaande regels.

Een mooi resultaat van het experiment is dat door betrokken zorgaanbieders, het zorgkantoor en het projectteam in de regio’s veel is geïnvesteerd in de onderlinge samenwerking. Zij hebben initiatieven ontplooid om cliënten vroeg te informeren over hun keuzemogelijkheden en zijn in gesprek gegaan met de cliënt over de vraag welke zorg het best passend is.

Dat moet ook in de andere regio’s goed geregeld worden, stelt de NZa. Zorgkantoren hebben daar een belangrijke rol in, in het kader van hun wettelijke taak als cliëntondersteuner. Zij kunnen een cliënt ondersteuning aanbieden, waarbij een onafhankelijk adviseur met hem nagaat welke zorg het best past bij zijn wensen en bij welke aanbieder hij daarvoor terecht kan.ARTIKEL: NIEUWE KINDERAMBASSADEURS GEZOCHT!
bron: Redactioneel/NSGK. door: Marlies van der Vloot.

Na het junior reporter avontuur in The Voice Kids is Merijn sinds kort kinderambassadeur bij NSGK. En nu zijn we samen met Merijn op zoek naar versterking! Heb jij een beetje lef? Ben jij een goede prater? En sta je graag op het podium? Dan zoeken wij jou!

Merijn: "Ik heb echt een top top topjaar! Ik ben reporter van The Voice Kids op RTL4 geweest en heb zelfs Ali B. geïnterviewd. Nu ben ik zelf kinderambassadeur van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. En ik heb versterking nodig om Nederland helemaal gek te maken! Met elkaar gaan we zorgen dat iedereen naar de speeltuin kan. Dat school een chille plek is voor alle kinderen. En we gaan de politiek laten zien dat we allemaal toppers zijn. Ben je tussen de 8 en 14 jaar? En denk jij dat deze taak bij je past?"

Schrijf je dan vóór 1 juli via onze website in!

Tot gauw! Groetjes, MerijnARTIKEL: MINISTER DE JONGE WIL MET HET VN-VERDRAG ECHT VERSCHIL MAKEN.
bron: Redactioneel/Ieder(in). door: Ton van Vugt.

Minister De Jonge van VWS heeft woensdag het programmaplan Onbeperkt meedoen! aan de Tweede Kamer gestuurd. Hij vertelt daarin hoe hij het VN-verdrag Handicap wil uitvoeren. De Jonge zegt te willen bereiken dat mensen met een beperking aan het eind van deze regeerperiode aantoonbaar beter kunnen participeren in de samenleving.

In het plan staat dat de uitvoering vooral ligt bij gemeenten, bedrijven en organisaties en dat de ministeries zich in deze regeerperiode (de komende drie jaar) richten op de onderwerpen Bouwen en Wonen, Werk, Onderwijs, Vervoer, Participatie en Toegankelijkheid, Zorg en Ondersteuning en het Rijk als organisatie.

Zo wil de regering meer aangepaste woningen en woonvormen. Ook moet het stemmen toegankelijk worden voor iedereen en krijgen mensen met een arbeidsbeperking meer hulp bij het vinden van een baan. Verder moet het regelen van zorg en ondersteuning eenvoudiger worden. Want goede zorg is een voorwaarde om aan de samenleving mee te kunnen doen, stelt de minister.

Gevoelige onderwerpen.

De onderwerpen die minister De Jonge in het plan aansnijdt, omvatten niet het hele VN-verdrag en lang niet alles zal in drie jaar geregeld zijn. VWS is daarom met de Alliantie VN-verdrag in gesprek over een lange-termijn agenda en over de gevoelige onderwerpen in het verdrag zoals inclusief onderwijs, dwang en drang en geboortebeperking. De Alliantie wil dat de ministeries de noodzakelijke maatschappelijke discussie over die thema’s gaan organiseren, mét de mensen die het betreft en hun vertegenwoordigende organisaties.

Niets over ons zonder ons.

Met het op stoom komen van de implementatie neemt de vraag naar inbreng van ervaringsdeskundigheid sterk toe. De Alliantie dringt er bij de minister op aan om ervaringsdeskundigen en hun vertegenwoordigende organisaties ook financieel in de gelegenheid te stellen die positie duurzaam te kunnen vervullen.

Monitor.

VWS start in december al met een monitor om te kunnen meten in welke mate mensen met een beperking daadwerkelijk ervaren dat ze meer naar eigen wens en vermogen zelfstandig meedoen aan de samenleving. De ervaringen van mensen met een beperking zelf moeten hierbij het uitgangspunt zijn, zodat echt kan worden nagegaan of doelen worden gehaald. De Alliantie wordt hier nauw bij betrokken.ARTIKEL: OUDERE MINDER VAAK EENZAAM, EN 85-PLUSSER BETER AF IN VERPLEEGHUIS.
bron: Redactioneel/NOS/ANP MediaWatch. door: Carlijn de Groot.

Ouderen zijn minder eenzaam dan twintig jaar geleden, zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dat komt vooral doordat 55-plussers vaker een partner hebben en een groter netwerk onderhouden.

De daling gaat over de persoonlijke kansop eenzaamheid. In totaal stijgt het aantal eenzame ouderen nog steeds, omdat er ook steeds meer mensen van boven de 55 jaar zijn. Dat maakt eenzaamheid een groter wordend maatschappelijk probleem. Ongeveer 1 op de 10 ouderen is sterk eenzaam.

Verpleeghuis.

Kwetsbare ouderen boven de 85 lopen meer risico op eenzaamheid. Vooral het verlies van een partner speelt een grote rol. Volgens het SCP zijn kwetsbare 85-plussers zelfs beter af in een verpleeghuis, omdat ze dan minder eenzaam zijn en zich beschermd voelen: "We vonden een opmerkelijke verlaging van eenzaamheid, namelijk door verhuizing naar een woonzorgcentrum van oude ouderen met ernstige gezondheidsproblemen."

Opmerkelijk is de conclusie dat mensen die eenzaam zijn, niet per definitie ook ongelukkiger zijn. Dat ligt volgens deze studie genuanceerder: een deel van de eenzame mensen is gelukkig (gemeten als tevredenheid met het leven) en een deel is ongelukkig. Er is wel enige samenhang tussen eenzaamheid en geluk, maar deze is volgens de onderzoekers laag.

Geen bingo.

Het rapport biedt ook aanknopingspunten om eenzaamheid van thuiswonenden en verpleeghuisbewoners te verminderen. Zo beschermt zelf op bezoek gaan beter tegen eenzaamheid dan bezoek ontvangen. En sociaal contact krijgt meer waarde als dat betekenisvol is en in combinatie met leuke activiteiten.

Maar "meer koffie-ochtenden en bingo" zijn dan volgens de onderzoekers niet de oplossing. Men wil, zoals een van de geïnterviewde het zelf verwoordde, "niet van dat georganiseerde carnaval met activiteiten, maar gewoon samenzijn." Voorbeelden daarvan zijn vaker een praatje met de eerste verantwoordelijk verzorgende, samen in de tuin zijn, samen lekker eten, een klein barretje waar je een wijntje kan drinken, samen naar buiten in een gemeenschappelijke tuin.

Eenzaamheid is geen simpel probleem met simpele oplossingen, aldus het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het is een probleem met meerdere factoren. Om daar meer inzicht in te krijgen, is volgens de onderzoekers nog meer onderzoek nodig.ARTIKEL: DEPRESSIE BIJ KIND VAAK OVER HET HOOFD GEZIEN.
bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP MediaWatch. door: Marlies van der Vloot.

Depressieve kinderen worden vaak te laat geholpen omdat hulpverleners hun klachten niet herkennen. Dat kan ook op de lange termijn een probleem zijn, omdat de ontwikkeling van kinderen door een depressie vertraging kan oplopen. Een groot landelijk onderzoek moet daar verandering in gaan brengen.

Bij volwassenen is een depressie te herkennen aan neerslachtigheid en minder interesse in bijna alle dagelijkse activiteiten, maar bij kinderen openbaart het zich op een andere manier. Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn nog niet in staat om te vertellen dat ze zich somber voelen.

Gedragsverandering.

Een depressie uit zich bij hen in gedragsverandering. Ze zijn opeens vaker boos of opstandig, ontwikkelen meer onzekerheden en angsten en zijn meer geremd in hun spel. Ook ontstaan er vaak lichamelijke klachten, waardoor ze niet of minder naar school gaan. Een depressie kan de ontwikkeling van kinderen op die leeftijd vertragen. Dat kun je merken doordat ze niet meer groeien of hun gewicht hetzelfde blijft.

Een probleem dat bij depressieve kinderen vaak speelt; twee derde van hen heeft ook andere klachten, die de depressie maskeren. Daardoor zien hulpverleners vaak niet dat een kind depressief is.ARTIKEL: UITVOERING VAN HET VN-VERDRAG HANDICAP KOMT OP STOOM.
bron: Redactioneel/Ieder(in). door: Ton van Vugt.

Na de lancering van het Plan van Aanpak uitvoering VN-verdrag in maart 2017, hebben het ministerie van VWS, MKB (midden- en kleinbedrijf) en de VNG (gemeenten) in kaart gebracht hoe dit in de praktijk handen en voeten moet krijgen.

Nu zien we daar de eerste resultaten van. De VNG trapt af met het programma Iedereen doet mee! en het MKB overhandigt haar actieplannen aan minister Hugo de Jonge.

MKB toegankelijk.

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn gestart met het programma ‘MKB Toegankelijk’ waarmee ze brancheorganisaties en ondernemers stimuleren om werk te maken van toegankelijkheid. Maar liefst 7 brancheorganisaties overhandigden hun actieplannen aan minister Hugo de Jonge. Daarin staat wat zij de komende jaren doen om hun branche toegankelijk te maken. Ook is de website www.mkbtoegankelijk.nl gelanceerd waar ondernemers tips en informatie kunnen vinden over toegankelijkheid.

Ook wordt een aantal lokale pilots gestart waarin een ondernemersvereniging samen met gemeente en mensen met een beperking bijvoorbeeld een winkelgebied toegankelijk maakt. De pilots moeten kennis en goede voorbeelden opleveren over hoe je zo’n samenwerking tot een succes kan maken.

Iedereen doet mee!

25 gemeenten, door de VNG geselecteerd als koplopergemeente, zijn officieel gestart met het programma Iedereen doet mee! De koplopergemeenten kwamen voor het eerst bij elkaar om goede voorbeelden te delen en elkaar te inspireren met hun plannen.

Wethouders en ervaringsdeskundigen uit alle 25 gemeenten ondertekenden een manifest. Daarin staat onder andere dat ze in 2020 willen samenwerken met andere gemeenten uit de regio, of met gemeenten die met dezelfde thema’s werken. Doel is dat er in 2020 minimaal 100 gemeenten actief werken aan een inclusieve samenleving. Het betrekken van ervaringsdeskundigen is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Minister Hugo de Jonge en Ieder(in)-directeur Illya Soffer tekenden ook mee. Illya deed dat namens de Alliantie VN-verdrag.

‘Niets over ons, zonder ons’

Illya Soffer: “Wij zijn blij dat ook gemeenten en de brancheorganisaties voortvarend aan de slag gaan met inclusie. Ondernemers hebben een sleutelrol als het gaat om het toegankelijk maken van horeca, winkels en evenementen. En gemeenten als het gaat om de ontwikkeling van inclusief beleid op het gebied van werk, onderwijs, wonen, openbaar vervoer en dienstverlening. Het is ontzettend belangrijk dat ze dat zoveel mogelijk samen doen mét mensen met een beperking. Dan weet je tenminste zeker dat je naar een samenleving toewerkt die voor iederéén passend is!”

Alliantie VN-verdrag.

De Alliantie VN-verdrag is een samenwerkingsverband van Ieder(in), Per Saldo, MIND Landelijk platform, LFB en de Coalitie voor Inclusie en richt zich op de implementatie van het VN-verdrag voor mensen met een beperking.ARTIKEL: KWF KANKERBESTRIJDING GEEFT BIJNA 3 MILJOEN AAN LUMC VOOR NIEUW ONDERZOEK.
bron: Redactioneel/KWF/LUMC/NU.nl/ANP. door: Carlijn de Groot.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgt bijna 3 miljoen euro van KWF Kankerbestrijding voor het starten van vijf nieuwe onderzoeken naar kanker.

De onderzoeken "richten zich op onder meer het verbeteren van immunotherapie en een behandeling op maat voor vrouwen met een groot risico op het krijgen van erfelijke borst- en eierstokkanker", schrijft het LUMC in een persbericht.

De afdeling immunohematologie van het LUMC krijgt 600.000 euro, omdat "uit onderzoeken blijkt dat het afweersysteem een belangrijke rol kan spelen bij het behandelen van kanker".

Daarnaast gaat er 700.000 euro naar de afdeling Humane Genetica. Deze afdeling gaat onderzoek doen naar de erfelijke factoren die een rol spelen bij borst- en eierstokkanker.

In totaal krijgt het LUMC 2,97 miljoen euro. De onderzoeken starten in het komende half jaar.ARTIKEL: NIET ALTIJD NODIG OM MEDICIJNEN TE SLIKKEN OM HART- EN VAATZIEKTEN TE VOORKOMEN.
bron: Redactioneel/LUMC. door: Marlies van der Vloot.

Het gaat om een specifieke groep mensen die een kleine kans hebben om de komende 10 jaar hart- en vaatziekten te krijgen.

Mensen die een kleine kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten, slikken nu vaak medicijnen om deze kwalen te voorkomen. Zij kunnen daar onder begeleiding van hun huisarts veilig mee stoppen, blijkt uit onderzoek van promovenda Clare Luymes. Zij promoveerde op 7 juni in Leiden.

Het gaat om een specifieke groep mensen die een kleine kans hebben om de komende 10 jaar hart- en vaatziekten te krijgen. Zij hebben nooit eerder last gehad van deze aandoeningen. Volgens oude richtlijnen moeten deze patiënten cholesterol- en bloeddrukverlagers slikken om hart- en vaatziekten te voorkomen, maar de nieuwste richtlijnen spreken dit tegen. “Of stoppen inderdaad veilig is, is nooit in de praktijk getest”, aldus Luymes.

Studie.

Zij besloot dat te doen door 1067 mensen te selecteren van 46 huisartsenpraktijken. “We hebben onder meer gekeken naar bloeddruk, cholesterol, leeftijd, geslacht en of iemand wel of niet rookt”, legt Luymes uit. De helft van deze mensen bleef de medicatie slikken, de andere helft besprak met de huisarts of zij kon stoppen met de preventieve geneesmiddelen. De personen werden 2 jaar gevolgd.

“Bij beide groepen was de stijging van het risico op hart- en vaatziekten hetzelfde”, zegt Luymes. “Men kan dus onder begeleiding van de huisarts veilig stoppen met het slikken van deze medicijnen.” Daarbij plaatst Luymes wel een kanttekening. “We hebben alleen gekeken naar de gevolgen op de korte termijn. We weten niet wat de impact is van het stoppen met deze medicatie op de lange termijn. Daarvoor is verder onderzoek nodig.”

Prijzen.

Het onderzoek viel nationaal en internationaal in de prijzen. Zo kreeg het een onderzoeksprijs van de Hart- en Vaatziekten Huisartsen Advies Groep en de Dr. Barbara Starfield Award.ARTIKEL: BREED FRONT WIL SNEL AAN TAFEL OVER LOONDISPENSATIE.
bron: Redactioneel/Ieder(in). door: Ton van Vugt.

Een breed front van maatschappelijke partijen wil zo snel mogelijk met staatssecretaris Tamara van Ark aan tafel over het plan loondispensatie.

Dit plan heeft negatieve gevolgen mensen met een beperking en hun economische zelfstandigheid. Bovendien is het plan strijdig met mensenrechten.

Onzekerheid mensen met arbeidsbeperking.

In een dringende oproep aan de staatssecretaris pleiten FNV, CNV, Wij staan op!, Cedris, VCP, Landelijke Cliëntenraad en Ieder(in) om gezamenlijk en nog voor de zomer het gesprek aan te gaan over aanpassing van het kabinetsplan voor loondispensatie. Het huidige voorstel loondispensatie stuit op breed maatschappelijk verzet, grote onzekerheid en onbegrip bij mensen met een arbeidsbeperking en toenemende twijfel bij fracties in de Tweede Kamer.

Beter plan waarin mensen met beperking volwaardig werknemer zijn.

De gezamenlijke organisaties hopen daarom snel op een constructief gesprek met de staatssecretaris, waarin stappen voorwaarts kunnen worden gezet zodat er een goede regeling komt, die zowel politiek als maatschappelijk acceptabel is. ‘De belangrijkste voorwaarde is dat moet worden voldaan aan het principe dat mensen met een beperking volwaardige werknemers zijn’, schrijven de organisaties.

Al in april beloofde de staatssecretaris om met belanghebbenden in gesprek te gaan over het kabinetsvoornemen. De gezamenlijke organisaties gaan ervan uit dat hun oproep nu snel tot een uitnodiging van de staatssecretaris zal leiden.

Petitie tegen het plan loondispensatie

DOWNLOADS:

Loondispensatie werkt niet
pdf / 2018-06-12

Gelijkwaardigheid op de arbeidsmarkt
pdf / 2018-06-12

Gezamenlijke oproep aan staatssecretaris tot gesprek over loondispensatie
pdf / 2018-06-14ARTIKEL: HOE HAAL JE MEER UIT HET KEUKENTAFELGESPREK?
bron: Redactioneel/Supportbeurs. door: Carlijn de Groot.

Een keukentafelgesprek is voor veel mensen met een zorgvraag een spannende gebeurtenis. In dat gesprek bekijkt de gemeente welke zorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en/of Jeugdwet passend is.

Maar wat als je jezelf niet altijd goed kunt uitdrukken, en je situatie daardoor misschien niet helemaal helder is voor de gemeente? Of wat als je niet alles begrijpt of het ergens niet mee eens bent? Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor een beter gevoel rondom het gesprek.

Derde zorgt voor beter keukentafelgesprek.

Volgens onderzoeksbureau I&O Research neemt de tevredenheid over de inhoud en de uitkomsten van het gesprek toe als er een derde persoon deelneemt. Vraag bijvoorbeeld een vriend, familielid of onafhankelijke cliëntondersteunerom ondersteuning. Schuift er een derde persoon aan, dan heeft dat een positief effect op het gesprek volgens 60% van de mensen met een zorgvraag. Van degenen die aansluiten, vindt zelfs tweederde dat.

Hulpbehoevenden geven aan dat zij zich met steun van een derde sterker voelen en hun rug sneller recht houden. Ook hebben ze het gevoel dat de gemeente een beter beeld van de situatie krijgt, aldus I&O Research. De ondersteuners weten namelijk vaak beter hoe ze instanties benaderen en kennen de weg in het zorgsysteem. Het resultaat: een keukentafelgesprek met een prettiger gevoel, meer regie en duidelijker zorgbeeld. Als er een derde aansluit, haal je dus vaak meer uit het gesprek.

Nog niet iedereen heeft ondersteuning.

De uitkomsten van cliëntervaringsonderzoeken Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de ervaringen van MEE, de Verenging voor cliëntondersteuning, komen overeen met de onderzoeksresultaten. Desondanks heeft nog niet iedereen die belangrijke ondersteuning bij het keukentafelgesprek; maar zes op de tien mensen voeren het gesprek met iemand anders erbij. Meestal is dat een vriend of familielid; slechts één op de veertien hulpbehoevenden maakt gebruik van een onafhankelijke cliëntondersteuner.

Onafhankelijke cliëntondersteuning is nog vaak onbekend, stelt MEE. Niet alleen bij mensen die zorg nodig hebben, maar ook bij professionals. Dat moet anders vindt onder anderen D66-Kamerlid Vera Bergkamp. Zij heeft onlangs een motie naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze het kabinet vraagt om mensen met een zorgvraag actiever te wijzen op de gratis en onafhankelijke cliëntondersteuner. Dat kan bijvoorbeeld door campagnes in voor iedereen begrijpelijk taalgebruik. De Kamer heeft de motie van Bergkamp aangenomen.

Een ruime voldoende als rapportcijfer.

Als de overheid actief aan de slag gaat, weet straks hopelijk iedereen de weg naar een derde bij het keukentafelgesprek te vinden. Momenteel beoordelen mensen met een zorgvraag het gesprek hoger dan in 2015. Destijds kregen de keukentafelgesprekken een 6,8 als rapportcijfer; inmiddels is dat cijfer gestegen naar een 7,1. Naasten zijn iets minder positief, maar ook hun oordeel is hoger. In 2015 gaven zij het gesprek een 6,4, maar nu is hun rapportcijfer gestegen naar een 6,8. Een ruime voldoende dus.ARTIKEL: NIEUWE KEUZEHULPEN OP ZORGKAARTNEDERLAND.
bron: Redactioneel/Zorgverzekeraars Nederland [ZN]. door: Marlies van der Vloot.

Elk jaar worden er in Nederland zo’n 160.000 staaroperaties gedaan en elke week krijgen 1200 mensen te horen dat zij diabetes hebben. Maar hoe vinden deze mensen het ziekenhuis dat het beste bij hun wensen past?

Om op die vraag een antwoord te geven hebben patiëntenverenigingen en Patiëntenfederatie Nederland de handen ineen geslagen en keuzehulpen ontwikkeld. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is blij met het initiatief. ZN benadrukt dat het belangrijk is dat door gebruikers van de keuzehulpen wordt nagegaan of/in hoeverre de gekozen zorginstelling vergoed wordt. Dit kan door de zorgverzekeraar te bellen of de Zorgverzekeringskaart te raadplegen.

De nieuwe keuzehulpen staan op ZorgkaartNederland en passen in de aandacht voor Value Based Healthcare, waarin de patiënt zelf een actieve rol heeft. De keuzehulpen vragen wat patiënten belangrijk vinden en selecteert de ziekenhuizen en klinieken die daar bij passen. Deze selectie kunnen patiënten gebruiken om te bepalen welke zorginstelling het beste bij hun wensen past en hierover te praten met hun arts. De keuzehulpen halen informatie uit de database van Zorginstituut Nederland waar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken jaarlijks informatie over hun zorg aanleveren. Denk aan informatie over behandelmethodes, gespecialiseerde verpleegkundigen of de contactmogelijkheden die ziekenhuizen aanbieden. De keuzehulpen vullen dit aan met andere informatie die patiënten belangrijk vinden. Zoals waarderingen van anderen over de zorg in dat ziekenhuis.

De eerste keuzehulpen zijn nu beschikbaar. Het gaat hierbij om keuzehulpen voor liesbreuk, eczeem, knievervanging, heupvervanging, staar, Crohn en colitis ulcerosa, osteoporose, blaaskanker, coeliakie, diabetes kinderen en volwassen, het carpaletunnelsyndroom en ernstige hoofdpijn. In de tweede helft van dit jaar volgt een tweede serie keuzehulpen, zodat aan het eind van dit jaar 30 keuzehulpen voor veel voorkomende aandoeningen beschikbaar zijn.ARTIKEL: MEER VERLOF VOOR PARTNER.
bron: Redactioneel/Rijksoverheid. door: Ton van Vugt.

Ouders krijgen na de komst van een baby meer tijd samen met hun kind. Dat wordt geregeld in de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Nu krijgen partners na de geboorte twee dagen verlof. Dat geboorteverlof wordt vanaf januari 2019 een hele week volledig doorbetaald. Partners kunnen dat verlof meteen opnemen, maar dat mag ook in de eerste vier weken na de bevalling. Bijvoorbeeld als de kraamzorg weer weg is.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is er trots op dat het kabinet deze stap zet om ouders met kinderen te ondersteunen in de verdeling van arbeid en zorg. ,,Zeker de eerste dagen met je kind zijn heel bijzonder. Fijn om dan meer tijd te krijgen, zodat je kunt wennen aan het leven met een baby erbij. Dat is een betere start voor iedereen: niet alleen voor de partner van de moeder, maar ook voor de moeder en het kind.”

Ook regelt de nieuwe wet dat partners vanaf juli 2020 in het eerste half jaar na de geboorte van de baby nog eens vijf weken extra geboorteverlof kunnen opnemen. In die periode hebben partners recht op een uitkering ter hoogte van 70% van het loon. Ook het adoptie- en pleegzorgverlof voor ouders wordt verlengd, van vier naar zes weken. Dit gaat 1 januari 2019 in.

,,Een goed begin is het halve werk. Als je vanaf het begin al de taken thuis verdeelt, kun je daar later de vruchten van plukken. Dan doe je het écht samen: samen zorgen, samen werken,” zegt Koolmees. Bovendien blijkt uit meerdere onderzoeken dat langer geboorteverlof voor een betere binding tussen ouder en kind zorgt.

DOCUMENTEN:

Wetsvoorstel invoering extra geboorteverlof (incl. memorie van toelichting)

Wijziging van de Wet arbeid en zorg en enige andere wetten in verband met het geboorteverlof en het aanvullend geboorteverlof...

Kamerstuk: Voorstel van wet | 14-06-2018ARTIKEL: TWIJFEL BIJ BESPARING DOOR BEPERKING VERGOEDINGEN.
bron: Redactioneel/SFK. door: Carlijn de Groot.

De minister stelt expliciet niet te twijfelen aan nut en noodzaak van de uit te sluiten geneesmiddelen, maar vindt dat ze voor eigen rekening kunnen komen.

De aanspraak op geneesmiddelen in het basispakket wordt per 2019 beperkt, zo heeft de ministerraad 1 juni jongstleden besloten. Dat komt overeen met het pakketadvies "Horen vitaminen, mineralen en paracetamol 1000 mg (nog) thuis in het te verzekeren pakket?" van het Zorginstituut. De maatregel moet € 40 miljoen opbrengen, zo meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Vitaminen, mineralen en paracetamol worden niet meer vergoed wanneer hiervan ook niet-receptplichtige, gelijkwaardige varianten, waaronder voedingssupplementen, verkrijgbaar zijn. Volgens het Zorginstituut, dat zich baseert op omzetgegevens uit 2014, brengt de maatregel € 40 miljoen op. Volgens de SFK bedraagt de betrokken omzet in 2017 inmiddels ongeveer € 57 miljoen.

De minister stelt expliciet niet te twijfelen aan nut en noodzaak van de uit te sluiten geneesmiddelen, maar vindt dat ze voor eigen rekening kunnen komen. Hij gaat ervan uit dat “patiënten en artsen het goede gesprek voeren om de juiste geneesmiddelen te kiezen en de therapietrouw te borgen. Daarbij zou de vergoedingsstatus geen invloed moeten hebben.” De minister vervolgt met “de behandelaar heeft de verantwoordelijkheid om geen zwaardere medicatie voor te schrijven dan nodig en om de patiënt uit te leggen waarom een geneesmiddel voorgeschreven wordt.”

Alternatief.

Bijna 80% van de gebruikers van de middelen die met de maatregel uitstromen, gebruikt minimaal vijf geneesmiddelen chronisch. Minimaal evenveel maken hun eigen risico vol. Dit verhoogt de druk vanuit de patiënten op de behandelaars om een alternatief middel dat wel wordt vergoed.

Hoe reëel is de verwachting dat de maatregel inderdaad € 40 miljoen oplevert? Zo verdwijnen de receptplichtige varianten van colecalciferol (vitamine D3) in tabletvorm (ongeveer 600.000 gebruikers in 2017) uit het pakket, evenals alle middelen met alléén calcium en enkele van de vele combinatiepreparaten van calcium met colecalciferol. Colecalciferol in drankvorm (450.000 gebruikers) blijft wel vergoed, evenals het overgrote deel van de combinatiepreparaten met calcium en colecalciferol.

Bij de medicamenteuze behandeling van mensen met een matig tot hoog fractuurrisico wordt, ter voorkoming van osteoporose (botontkalking), in eerste instantie suppletie van colecalciferol geadviseerd, waaraan zo nodig calciumsuppletie wordt toegevoegd. Naar verwachting zal een deel van de mensen die nu colecalciferol in vaste vorm gebruiken overstappen op een vloeibare vorm of op een vaste combinatie van calcium en colecalciferol die per 2019 wel vergoed blijven. De tijd zal leren hoe groot dat deel is.

Ook uit pakket.

Ook de receptplichtige foliumzuur-tabletten van 5 mg, die onder meer worden toegepast om ernstige bijwerking van het reumamiddel methotrexaat te voorkomen, verdwijnen uit het pakket. De reden is dat er een voedingssupplement verkrijgbaar is dat 5000 mcg foliumzuur (= vitamine B9) bevat. De minister rekent hiermee op € 4,5 miljoen. Vanwege de bijwerkingen van methotrexaat is het noodzakelijk dat mensen dit folium-zuur ook gebruiken. Soortgelijke maatregelen in het verleden hebben echter aangetoond dat een deel van de mensen een geneesmiddel niet gebruikt als het niet wordt vergoed.

Vanaf 1 januari worden ook de paracetamoltabletten van 1000 mg niet meer vergoed. Zij zijn op de markt gebracht als veilige pijnstillers bij de behandeling van artrose. Ook hier bestaat de kans op substitutie door andere, minder veilige, pijnstillers om betalingen door de patiënt te vermijden. Gecalculeerde opbrengst: € 12 miljoen.ARTIKEL: OUDEREN GEZOCHT VOOR DOCUMENTAIRE ‘UIT ELKAAR’ VAN FRANS BROMET.
bron: Redactioneel/NTR/Frans Bromet. door: Sjoerd de Vries/Marlies van der Vloot.

Veel hoogbejaarde echtparen worden gedwongen gescheiden omdat een partner moet worden opgenomen in een verpleeghuis

Geen enkel oud stel wil gedwongen scheiden – ouderen gezocht voor documentaire ‘Uit Elkaar’ van Frans Bromet

Veel hoogbejaarde echtparen worden gedwongen gescheiden omdat een partner moet worden opgenomen in een verpleeghuis, waar geen mogelijkheid tot partneropname is.

Documentairemaker Frans Bromet gaat hier in de documentaireserie 'Uit Elkaar' voor de publieke TV-zender NTR aandacht aan besteden. Sinds 2014 is het bij wet verboden om echtparen te scheiden, maar helaas blijkt in de praktijk nog steeds dat echtparen vaak niet samen kunnen wonen wegens een tekort aan plekken in verpleeghuizen.

In ons tijdsgewricht is zelfredzaamheid steeds belangrijker geworden. Met name bij de zorg voor ouderen staat voorop, dat zij zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Bejaardentehuizen zijn afgeschaft, de thuiszorg is steeds belangrijker geworden. Oudere echtparen zorgen zoveel mogelijk ook voor elkaar als één van de partners aftakelt door ziekte en ouderdom. Maar die zorg heeft z'n grenzen. Dan moet de hulpbehoevende partner naar een zorginstelling. De gezondere partner blijft dan meestal thuis wonen. Het echtpaar dat bijna levenslang met elkaar heeft opgetrokken, wordt noodgedwongen uit elkaar gehaald. Met alle ongemakken die met het ouder worden samengaan, heeft dit voor beiden vaak grote gevolgen.

Het blijkt dat er veel te weinig appartementen beschikbaar zijn in verpleeghuizen voor de opvang van echtparen. Tijdens dit onderzoek wordt duidelijk dat de ouderenzorgsector eigenlijk helemaal niet bekend is met dit probleem. Aangezien de vergrijzing de komende twintig jaar nog behoorlijk zal toenemen, lijkt het ons van belang om in een documentaire op humane wijze aandacht te vragen voor dit gegeven.

De redactie van Bromet zoekt echtparen die op zoek zijn naar een plek in een verpleeghuis om samen oud te worden maar voor wie deze zoektocht haast onmogelijk lijkt. Of naar echtparen die al gedwongen gescheiden wonen. Via hun ervaring hopen wij een duidelijk beeld te krijgen hoe de actuele situatie is.

Herkent u zich in dit verhaal? Kent u in uw buurt ouderen die voor deze drempel staan en moeite hebben met het vinden van een echtparenwoning voor henzelf of voor iemand in uw omgeving? Of gaat u zich binnenkort oriënteren op een echtparenwoning en daarmee dit gehele, ingewikkelde proces doorlopen? Dan zou redacteur Sjoerd de Vries heel graag uw verhaal horen!

U kunt uw ervaring met hem delen door een e-mail te sturen naar het volgende e-mailadres: mail@featurez.com , of bel Sjoerd 06-54 750 177.

Sjoerd de Vries
Voor &Bromet & NTR
www.enbromet.nl
www.ntr.nl/ARTIKEL: HN-INFOPUNT: ZIJN MEDISCHE HULPMIDDELEN OPGENOMEN IN HET BASISPAKKET?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.
Beantwoord door de mederwerkers van ons HN-INFOpunt.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"Met de jaren komen ook de ongemakken. Ook mijn vrouw en ik moeten aan loophulpmiddelen (zoals rollator). Onze vraag is of deze nog vergoed worden."

Onze HN-informateur antwoord:

Heeft u hulpmiddelen nodig voor behandeling, verpleging, revalidatie of verzorging? Dan krijgt u deze vergoed uit het basispakket. Zorgverzekeraars vergoeden eenvoudige loopmiddelen, zoals krukken of een rollator niet meer. Heeft u blijvend hulpmiddelen nodig, bijvoorbeeld vanwege een handicap? Dan krijgt u deze meestal van uw gemeente.

Hulpmiddelen via zorgverzekeraar.

Uw zorgverzekering regelt de hulpmiddelen die u nodig heeft voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging. Bijvoorbeeld een verstelbaar bed of een speciale matras als u langdurige bedrust nodig heeft. Voor meer informatie hierover neemt u contact op met uw zorgverzekeraar. Meer informatie over hulpmiddelen vindt u in de hulpmiddelenwijzer.

Hulpmiddelen via gemeente.

Heeft u een hulpmiddel nodig om thuis zelfstandig te kunnen blijven wonen? Of om u in huis en daarbuiten goed te kunnen verplaatsen? Deze hulpmiddelen krijgt u van de gemeente vanuit de Wmo (officieel Wmo 2015). Voorbeelden van hulpmiddelen die u blijvend nodig kunt hebben zijn een rolstoel, traplift of een elektrische deuropener. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Wmo-loket van uw gemeente.

Eenvoudige loophulpmiddelen niet meer vergoed.

Eenvoudige loophulpmiddelen, zoals rollators, krukken en looprekken, zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering. U kunt deze hulpmiddelen zelf kopen of huren. Bijvoorbeeld bij een thuiszorgwinkel. Het is ook mogelijk dat uw zorgverzekeraar deze hulpmiddelen heeft opgenomen in een aanvullende verzekering. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar.
Kunt u deze hulpmiddelen niet zelf betalen? Dan komt u misschien in aanmerking voor bijzondere bijstand. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.ARTIKEL:
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Ruben.

Mijn vrouw is nogal jaloers:
Onlangs keek ze in mijn agenda
en vroeg argwanend:
“Wie is toch die Juli?”En hiermee zijn we aan het eind gekomen van ons nieuwsoverzicht van vandaag.
Voor meer nieuws gaat u naar www.handicapnieuws.net of volgt u ons op social media.
Morgenvroeg maken we weer een nieuwe updat
e, want je weet het: Handicapnieuws.net is dagelijks 'uitgsproken' actueel!

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.