Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: Maandag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

maandag

Keuze: ReadSpeaker aan.

Je luistert naar HandicapNieuws UPDATE van maandag 12 november 2018.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Thuiszorgmedewerkers hebben geen tijd voor pauze.
Zorgpremies alle grote verzekeraars bekend.
Voor het eerst arts vervolgd voor euthanasie.
Minister dreigt met lagere vergoeding voor zorgverleners zonder contract.
Gebruikers van pijnstillers weten te weinig over bijwerkingen.
Leven met autisme: niet raar meer, maar er valt nog veel te winnen.
Nieuwe EU-regels moeten leven gehandicapten makkelijker maken.
Ziekenhuis top 100: beste ziekenhuizen dit jaar in Brabant en Zeeland.
Hilde schrijft boek over haar eetstoornis anorexia.
Lager budget zorg in regio Eindhoven.
Zorgprofessionals en NZa zetten zich in voor samenwerking in palliatieve zorg.
Huisarts loopt nog niet warm voor persoonlijke gezondheidsomgeving.
Voedselallergie bepaald door genen en omgevingsfactoren.
Contant betalen blijft de komende jaren gewoon mogelijk.
Zzp'ers blij met afschermen telefoonnummer, maar ze willen meer privacy.
Maak Zvw-pgb volwaardig instrument voor eigen regie.
Kabinet moet nú met extra geld over brug komen.
Vergoeding pleegouders ook volgend jaar belastingvrij.
Weer eens last van een blauwe plek? Dit kan de oorzaak zijn.
Toeslag? Vermogen telt mee!
Amsterdam: alleen vuurwerk in speciale zones vanaf volgend jaar.
Kamerlid Rens (27): Denken aan de dood is een eenzaam proces.
HN-INFOpunt: Vergoedt de WMO mijn aangepaste keuken?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: THUISZORGMEDEWERKERS HEBBEN GEEN TIJD VOOR PAUZE.
bron: Redactioneel/RTLnieuws/Zorg.nu/ANP.

De werkdruk in de verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorg (vvt) is zo groot, dat een op de twee medewerkers in de sector geen thee- of koffiepauze kan nemen. In plaats daarvan werken ze in eigen tijd door terwijl hier geen vergoeding tegenover staat, meldt FNV Zorg & Welzijn op basis van eigen onderzoek onder ruim 2000 medewerkers in de vvt.

Naast de meldingen over problemen met pauzes, komen er bij de bond ook veel klachten binnen over de reistijd van cliënt naar cliënt. Deze reistijd krijgen zorgmedewerkers in de huishoudelijke zorg of wijkzorg vaak verkeerd of helemaal niet uitbetaald.

Verantwoordelijkheid nemen.

Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: 'We roepen de werkgevers op om hun verantwoordelijkheid te nemen. In de huidige cao zijn hier heldere afspraken over gemaakt. Een cao geldt niet alleen voor de werknemers, maar óók voor de werkgevers. We maken deze afspraken niet voor niets.'

ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties, laat in een reactie weten het belangrijk te vinden dat de cao in de branche wordt nageleefd. 'We weten dat het op de meeste plaatsen wel goed gaat. Signalen over waar het niet goed gaat, nemen we zeer serieus. Reistijd tussen cliënten moet uitbetaald worden, daarover verschillen we niet van mening met de FNV', zo laat een woordvoerster weten.

Verdiende pauzes.

De vereniging zegt zich goed te realiseren dat veel gevraagd wordt van mensen die werken in de wijkverpleging en de thuiszorg. 'We vinden het belangrijk dat mensen van hun verdiende pauzes kunnen genieten. Daarom hebben we een belangrijk deel van de zeggenschap over werk-, pauze- en rusttijden bij werknemers zelf neergelegd. Werkgevers en werknemers moeten hierover met elkaar tot maatwerkafspraken komen, dat brengt de aard van het werk met zich mee. ActiZ zal de dialoog hierover tussen werkgevers en werknemers stimuleren. Goed werkgeverschap staat bij ons hoog in het vaandel.'ARTIKEL: ZORGPREMIES ALLE GROTE VERZEKERAARS BEKEND.
bron: Redactioneel/NOS/ANP.

De zorgpremie van VGZ stijgt volgend jaar met 4,75 euro naar 120,95 euro per maand. Bij Menzis stijgt de premie met 3 euro naar 122 euro. Die verzekeraar laat weten een deel van zijn reserves aan te spreken om de verhoging beperkt te houden. De premie van de meest gekozen zorgverzekering van Zilveren Kruis stijgt 6,3 procent naar 126,95 euro per maand.

Het ministerie van Volksgezondheid rekende nog op een gemiddelde stijging van meer dan 9 procent, wat neerkomt op ongeveer 10 euro per maand.

De nieuwe maandpremie van Univé komt uit op 120,95 euro, net zo hoog als die van VGZ. De twee zorgverzekeraars behoren tot hetzelfde concern.

CZ maakte gisteren bekend dat de basispremie met 8,55 euro per maand stijgt naar 124,80, een stijging van 7,4 procent. CZ was de eerste van de grote zorgverzekeraars die zijn premie bekendmaakte.

Waarom verandert jouw zorgpremie elk jaar?

Uiterlijk maandag moeten alle zorgverzekeraars hun premie voor 2019 hebben aangekondigd. Klanten hebben vervolgens tot eind dit jaar om eventueel hun huidige zorgverzekering op te zeggen. Ze hebben dan nog uiterlijk een maand de tijd, tot 1 februari, om een contract af te sluiten met een andere zorgverzekeraar.ARTIKEL: VOOR HET EERST ARTS VERVOLGD VOOR EUTHANASIE.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Een arts van een verpleeghuis wordt vervolgd voor de euthanasie op een 74-jarige vrouw in 2016. De vrouw was dement en daardoor was het niet duidelijk of zij echt dood wilde. Volgens het Openbaar Ministerie is het de eerste vervolging sinds euthanasie in 2002 werd toegestaan.

De Regionale Toetsingscommissie Euthanasie had vorig jaar al geconcludeerd dat de arts niet zorgvuldig was geweest. De vrouw had een zogeheten wilsverklaring opgesteld voordat ze in een verzorgingstehuis werd opgenomen, maar die was onduidelijk en tegenstrijdig. Het Openbaar Ministerie deed daarom verder onderzoek en is het eens met de commissie.

Onduidelijke sterfwens.

Volgens het OM had de vrouw regelmatig gezegd dat ze wilde sterven, maar had ze ook meerdere keren gezegd dat ze niet dood wilde. De arts had haar daarom moeten vragen of zij echt wilde sterven, ook al was zij dement.

Volgens artsenorganisatie KNMG was dezelfde arts in juli al berispt door het tuchtcollege voor de euthanasie. Het OM doet nog onderzoek naar twee andere gevallen van euthanasie. Daar wordt 'binnen enkele weken' duidelijk of er een aanklacht komt.

KNMG: vervolging voor arts 'enorm belastend'.

KNMG noemt de vervolging voor deze arts 'enorm belastend'. Voorzitter René Héman zegt: 'Ik heb respect voor de openheid die deze arts heeft betracht en de wijze waarop zij zich toetsbaar heeft opgesteld. (...) Euthanasie bij gevorderde dementie is in de samenleving, maar ook onder artsen, zeer omstreden en onderwerp van uitgebreid debat.' Verder wilde KNMG niet inhoudelijk reageren zolang de zaak onder de rechter is.

Dat geldt ook voor de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso, die alleen een algemene reactie wil geven: 'Euthanasie bij dementie is een ingewikkelde kwestie.'

Reactie NVVE.

De Nederlandse Vereniging voor Euthanasie (NVVE) noemt het 'in de eerste plaats een tragedie voor de betrokken arts', vooral omdat 'het tuchtcollege in juli oordeelde dat deze arts naar eer en geweten en in het belang van de patiënt handelde.'

De directeur van de NVVE, Agnes Wolbert, laat in een persbericht weten: 'Het staat buiten kijf dat sprake moet zijn van een weloverwogen en vrijwillig verzoek. Van groot belang is dat het tuchtcollege oordeelde dat de euthanasie wel zorgvuldig was verleend indien sprake was geweest van een 'kraakheldere' wilsverklaring. Daarmee onderstreepte het tuchtcollege het enorme belang van een wilsverklaring, op voorwaarde dat die eenduidig de wens van de opsteller weergeeft.'

De NVVE vindt in dit geval de uitspraak van de tuchtrechter duidelijk genoeg en hoopt dat ook de strafrechter de intenties van de arts en de patiënt laten meewegen. Agnes Wolbert: 'Zorgvuldigheid bij euthanasie gaat immers niet uitsluitend over regels, maar ook over de verstandhouding tussen arts en patiënt. Wij vinden dat belangrijke aspecten als empathie en invoelbaarheid zwaar moet wegen.'ARTIKEL: MINISTER DREIGT MET LAGERE VERGOEDING VOOR ZORGVERLENERS ZONDER CONTRACT.
bron: Redactioneel/NOS/ANP.

Pijnstillers worden vaak gebruikt door chronisch zieken, maar die weten te weinig over de bijwerkingen van de medicijnen. Dit is op te maken uit de Pijnpeiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Het onderzoek werd onder zeshonderd chronisch zieken gehouden.

De helft van de ondervraagden koopt gewoon pijnstillers bij de drogist. 40 procent van de respondenten weet echter niet dat pijnstillers forse bijwerkingen kunnen hebben, aldus het IVM. Driekwart vindt het belangrijk dat in de drogisterij deskundig personeel aanwezig is om te adviseren over juist gebruik.

Paracetamol 1000 mg.

De onderzoekers zagen ook boosheid over het uit het verzekeringspakket halen van paracetamol 1000 mg. Hoewel de prijs van een doosje veelal rond de twee euro schommelt, zou ruim een kwart de dokter een ander wel vergoed middel vragen. 'Wanneer de arts daarin mee zou gaan, stijgt het gebruik van de risicovollere, zwaardere pijnstillers, zegt het CBD.

Verantwoord gebruik.

Waarvoor gebruik je paracetamol, en waarvoor gebruik je ibuprofen? Hoeveel mag je daarvan slikken? Hoe gebruik je pijnstillers op een verantwoorde manier? Het blijkt dat mensen slecht op de hoogte zijn van de 'regels' omtrent het gebruik van pijnstillers.ARTIKEL: GEBRUIKERS VAN PIJNSTILLERS WETEN TE WEINIG OVER BIJWERKINGEN.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Pijnstillers worden vaak gebruikt door chronisch zieken, maar die weten te weinig over de bijwerkingen van de medicijnen. Dit is op te maken uit de Pijnpeiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Het onderzoek werd onder zeshonderd chronisch zieken gehouden.

De helft van de ondervraagden koopt gewoon pijnstillers bij de drogist. 40 procent van de respondenten weet echter niet dat pijnstillers forse bijwerkingen kunnen hebben, aldus het IVM. Driekwart vindt het belangrijk dat in de drogisterij deskundig personeel aanwezig is om te adviseren over juist gebruik.

Paracetamol 1000 mg.

De onderzoekers zagen ook boosheid over het uit het verzekeringspakket halen van paracetamol 1000 mg. Hoewel de prijs van een doosje veelal rond de twee euro schommelt, zou ruim een kwart de dokter een ander wel vergoed middel vragen. 'Wanneer de arts daarin mee zou gaan, stijgt het gebruik van de risicovollere, zwaardere pijnstillers, zegt het CBD.

Verantwoord gebruik.

Waarvoor gebruik je paracetamol, en waarvoor gebruik je ibuprofen? Hoeveel mag je daarvan slikken? Hoe gebruik je pijnstillers op een verantwoorde manier? Het blijkt dat mensen slecht op de hoogte zijn van de 'regels' omtrent het gebruik van pijnstillers.ARTIKEL: LEVEN MET AUTISME: NIET RAAR MEER, MAAR ER VALT NOG VEEL TE WINNEN.
bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP MediaWatch.

Mensen met autisme werden vroeger als gek bestempeld en achterin de klas gezet. Want die mensen 'waren maar raar'. Nu, veertig jaar nadat de Nederlandse Vereniging voor Autisme is opgericht, is dat beeld veranderd. En dat is maar goed ook.

Hoeveel Willem Momma daaraan heeft bijgedragen, is moeilijk te zegggen. Maar invloed heeft hij zeker gehad. Hij ging de barricade op voor zijn zoon Kees omdat niemand begreep wat hem mankeerde. Kees bleek later autisme te hebben, maar kreeg eerst het etiket 'diep zwakzinnig' op zich geplakt. De vader had nooit het gevoel dat er goed naar Kees' verhaal werd geluisterd.

Nooit gehoord.

Dus besloot hij in actie te komen. Hij richtte met andere ouders in 1978 de Vereniging voor Autisme op. Een vereniging die naar eigen zeggen zijn bestaansrecht meer dan eens heeft bewezen. Want hoewel Willem niet meer actief is betrokken bij de vereniging, is het stokje altijd doorgegeven.

"Mensen met autisme horen er inmiddels bij, en daar zijn steeds meer mensen van overtuigd", vertelt Joli Luijckx, actief lid van de vereniging. Ze blikt vandaag tijdens een speciaal congres samen met haar collega's terug op de afgelopen veertig jaar. Het leven voor autisten is veranderd: ze worden steeds meer betrokken bij de maatschappij.

'Vroeger in een hoek van de klas'

Hoe anders was dat veertig jaar geleden in bijvoorbeeld het onderwijs, weet Joli. "Vroeg werd je gewoon achterin de klas gezet. De meester keek of je aanwezig was, maar dat was het dan ook wel. Je kreeg soms gewoon een ander taakje dan de rest. Daarnaast zaten alle kinderen aan hun eigen tafel, in rijen, dus er werd niet echt gelet op je."

Leerlingen met autisme worden nu beter gezien, en er is speciaal onderwijs waar ze terecht kunnen. Toch is er nog wel een kanttekening te plaatsen: "Er wordt natuurlijk nu ook veel meer in groepjes gewerkt, dat kan lastiger zijn voor kinderen met autisme."

Wat is autisme?

Autisme is een aangeboren aandoening waardoor signalen in de hersenen niet goed worden verwerkt. Autisten ervaren hun omgeving als onsamenhangend en dat zorgt voor een mix van sterke en zwakke kanten.

Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend, maar hebben ze moeite met overzicht houden en sociale contacten en hebben ze een opvallend beperkt aantal interesses of activiteiten.

Ruim 1% van de Nederlanders – ongeveer 190.000 mensen - heeft een vorm van autisme.

'Ze waren gek'

Ook op straat worden mensen met autisme beetje bij beetje anders benaderd. "Heel vroeger, toen werd gewoon gedacht dat ze gek waren, dat het idioten waren. Daarna kwam een tijdperk dat het 'die rare' was, 'die persoon die anders doet'. Nu zijn mensen er steeds meer van overtuigd dat mensen met autisme heel veel kunnen. Ze hebben veel kwaliteiten en daar moeten we rekening mee houden."

Er wordt ook steeds meer rekening gehouden met de diagnose in het ziekenhuis, merkt Joli. Want waar Kees nog te horen kreeg dat hij diep zwakzinnig was, wordt er nu veel beter gekeken naar ieder kind afzonderlijk. "Vroeger was het zo: dit heeft je kind en daar moet je het maar mee doen. Naar ouders werd niet geluisterd, een vorm van overleg was niet eens denkbaar. Er was ook gewoon minder bekend over autisme. Nu staat de mens met autisme steeds vaker centraal in de behandelkamer."

'Nog steeds een achterstand'

Maar Joli is realistisch. Na veertig jaar moet er nog veel veranderen. "We willen echt een inclusieve samenleving waarbij met iedereen rekening gehouden wordt. De cijfers liegen er helaas niet om: mensen met autisme hebben een achterstand bij het krijgen van een baan."

'Ik vond het niet relevant'

En er zijn meer dingen die beter kunnen. Want hoewel mensen met autisme misschien niet meer weggestopt worden in hoekjes, voelen ze zich nog vaak eenzaam. "Ze blijven het moeilijk vinden om sociale contacten te maken. Het beeld bestaat dat ze die contacten door hun autisme niet nodig hebben. Maar ze hebben daar juist wel behoefte aan."ARTIKEL: NIEUWE EU-REGELS MOETEN LEVEN GEHANDICAPTEN MAKKELIJKER MAKEN.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Voor de ongeveer 80 miljoen mensen met een handicap in de Europese Unie wordt het leven wat makkelijker. Belangrijke producten en diensten moeten in de toekomst in de hele EU aan dezelfde eisen voldoen, zodat deze groep 'volledig' aan de samenleving mee kan doen.

Het gaat om zaken als computers, telefoons, tv’s, geldautomaten, bankdiensten, vervoer, e-books en webwinkels. De regels waarover de lidstaten en het Europees Parlement het donderdag eens zijn geworden, worden omgezet in wetgeving die het voor bedrijven eenvoudiger maakt toegankelijke producten en diensten in heel Europa aan te bieden.

Dat zal leiden tot meer concurrentie en lagere prijzen, verwacht de Europese Commissie, die betere toegankelijkheid van onderwijs, arbeidsmarkt en transport voor gehandicapten voorziet.

'Vandaag hebben we een belangrijke stap gezet richting een eerlijker en socialer Europa', reageert EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk, Sociale Zaken en Arbeidsmobiliteit). 'De EU wordt een toegankelijkere plek om te leven en werken voor mensen met een handicap.'ARTIKEL: ZIEKENHUIS TOP 100: BESTE ZIEKENHUIZEN DIT JAAR IN BRABANT EN ZEELAND.
bron: Redactioneel/OmroepBrabant/OmroepMAX/MAXvandaag.

De totale lijst van de Ziekenhuis Top 100 van het AD wordt op vrijdag 9 november 2018 bekend gemaakt, maar het is al wel bekend welke ziekenhuizen de nummers 1 zijn.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en Zorgsaam in Zeeuws-Vlaanderen voeren de lijst aan.

Beoordeeld op 36 factoren.

Zorgsaam is het beste streekziekenhuis en het Jeroen Bosch het beste topklinische ziekenhuis in deze 15e editie van de Ziekenhuis Top 100. Voor de Top 100 worden ziekenhuizen beoordeeld op 36 factoren, die een doorsnede zijn van de behandelingen in ziekenhuizen. Zoals oncologie, cardiologie, veelvoorkomende operaties, toezicht op medicijngebruik en kwaliteit van de verpleging. Er wordt gebruik gemaakt van gegevens die ziekenhuizen elk jaar moeten aanleveren, zoals bijvoorbeeld aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Topklinische ziekenhuizen voeren complexe operaties en behandelingen uit en streekziekenhuizen verrichten vooral basiszorg. Academische ziekenhuizen zijn buiten de ranglijst gehouden, evenals specialistische klinieken.

Winnaar Zorgsaam.

Zorgsaam, de winnaar bij de streekziekenhuizen, heeft zich na moeilijke tijden bijzonder goed hersteld. 3 jaar geleden staat het er financieel nog slecht voor en 200 mensen bij Zorgsaam Zeeuws-Vlaanderen, waar het ziekenhuis onderdeel van is, verliezen hun baan. Inmiddels heeft het de controle op medicatie goed op orde en worden veel punten gescoord met het beleid rond operaties. In 2017 is het Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem het beste ziekenhuis van het land en bekleedt ZorgSaam de 32e plaats. Volgens directielid Lodewijk de Beukelaar heeft het AD toen enkele verouderde gegevens gebruikt, die het beeld vertekenen. De nummer 1-positie dit jaar is volgens het directielid het gevolg van heel hard werken.

Winnaar Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis, de nummer 1 bij de topklinische ziekenhuizen, verliest punten op het thema verpleging en complicaties na operaties aan een verwijde buikslagader, maar scoort hoog bij oncologie en cardiologie.

De complete lijst wordt vrijdag 9 november 2018 bekend.ARTIKEL: HILDE SCHRIJFT BOEK OVER HAAR EETSTOORNIS ANOREXIA.
bron: Redactioneel/BN De Stem/ANP MediaWatch.

Hilde Houweling (22) uit Zwolle wilde tophockeyster worden. Onderweg naar het realiseren van die droom ging het echter gruwelijk mis. Ze ontwikkelde een ernstige eetstoornis die haar bijna fataal werd.

Een half jaar geleden zat Hilde Houweling nog in een kliniek, op de moeizame weg naar een gezond gewicht. Nu is ze eerstejaars student aan hogeschool Windesheim, brengt ze haar eigen boek uit en wordt ze gevolgd in de tv-serie Het Voedselgevecht. Genezen? ,,Nee, ik ben nog in therapie. Maar ik heb het geloof dat ik honderd procent kan herstellen.’’

Ze doet haar verhaal in het ouderlijk huis in Zwolle-Zuid. Nu een plek van harmonie en rust, maar jarenlang was het hier strijd. ,,Ik terroriseerde en manipuleerde mijn ouders en zusje. Alles moest volgens mijn regels gebeuren. De anorexia was de baas in huis.’’

Hockey, daar draaide álles van jongs af aan om voor Hilde. Bij de toenmalige hockeyclub ZHMC in Zwolle werd haar talent gezien en gestimuleerd. De Zwolse kon haar school en sportcarrière combineren op het Centre for Sport and Education. Na de havo besloot ze haar geluk te beproeven bij een topclub in Spanje. ,,Ik vertrok voor een jaar naar Barcelona, met maar één doel: zo goed mogelijk worden.’’

Je was toen nog heel jong. Best een grote stap voor een vijftienjarige.

,,Achteraf was het misschien een uitvlucht. Ik zat toen al helemaal niet lekker in mijn vel. Ik ben namelijk tussen mijn elfde en dertiende jaar misbruikt door een hockeytrainer. Dat heb ik pas later aan mijn ouders verteld. Ik heb aangifte gedaan, maar de rechtszaak werd geseponeerd in overleg met de officier van justitie. Ik kon de zaak doorzetten, maar dan zou het een lange slepende rechtszaak. Hij ontkende en dan zou het zijn woord tegen het mijne worden.”

Hoe ging het in Barcelona?

,,Ik vond het geweldig dat ik daar heel veel kon hockeyen. Maar het ging al snel bergafwaarts. Toen ik naar Barcelona vertrok was ik namelijk al een flink aantal kilo’s kwijt, omdat ik gehoord had dat je beter presteert en minder blessures hebt met een laag vetpercentage. Het begon met het schrappen van koekjes en zoetigheid, maar het afvallen ging me steeds meer beheersen. In Spanje ging het van kwaad tot erger. Ik voelde me daar eenzaam, en ik merkte dat ik minder voelde naarmate ik minder at. Ik werd steeds onverschilliger.’’

Had je door wat er aan de hand was?

,,Ik wist dat er iets mis was maar ik bleef het ontkennen. Zelfs toen ik donshaar op mijn lichaam kreeg (een typisch kenmerk van anorexia, FM) en wel tien keer per dag flauwviel. Ik weet nog dat ik een trotse foto van mijn spierballen naar mijn ouders stuurde. In werkelijkheid was ik vel over been. Maar ik wilde niet weg, ik wilde mijn droom waarmaken. Toch hebben mijn ouders me teruggehaald naar Nederland. Het kon niet langer.’’

Wat gebeurde er daarna?

,,Ik ben in behandeling gegaan en dat heeft jaren geduurd. Ik ben een paar keer opgenomen geweest omdat ik zo veel afgevallen was dat mijn behandelaars het medisch niet meer verantwoord vonden. Mijn dieptepunt was 32, 33 kilo. Het aankomen ging wel maar zodra ik daarna weer aan de achterliggende problemen begon te werken viel ik weer af. De anorexia is een soort jas om je trauma’s heen. Kom je daar te dicht bij dan neemt je eetstoornis het weer over. In mijn geval heeft het seksueel misbruik een grote rol gespeeld. Zodra het daar over ging, sloeg de eetstoornis weer toe.’’

Volgens je moeder heeft deze periode ook een grote impact op het gezin gehad.

,,Mijn ouders en zusje hebben het heel zwaar gehad. Het was een dagelijkse strijd. Als ik niet bepaalde wat we gingen eten, dan at ik niet. Daardoor heeft het hele gezin jarenlang elke avond hetzelfde gegeten. Meestal broccoli of bloemkool met een stukje kip of witvis. Heel eenzijdig. Mijn moeder bleef koken, dat wilde ze niet uit handen geven, maar ik stond erbij in de keuken en ze moest niet proberen om een klontje boter of druppeltje olie in de pan te doen. Ik bepaalde ook hoe laat we aten. Meestal zo laat mogelijk, zodat ik de volgende ochtend het ontbijt weer kon uitstellen. Andere mensen mochten niet bij ons komen eten van mij. Ik had zoveel regeltjes rond het eten dat ik me ervoor schaamde, en ik wilde niet dat mensen van buiten ons gezin dat zagen.’’

Je laatste opname is nog maar kort geleden.

,,Ja, tot eind april zat ik in een kliniek waar ze me hebben geholpen om weer aan te komen. Ik ben nu 57 kilo en dat is voor mij een gezond gewicht. Nu is het de kunst om dat vast te houden én aan de onderliggende problemen te werken.’’

Je hebt nu het boek ‘Over winnen‘ geschreven. Waarom?

,,Schrijven was voor mij een vorm van zelfreflectie, tussen de moeilijke periodes in heb ik het schrijven steeds weer opgepakt. Ik hoop dat mensen door dit boek de impact van een eetstoornis wat meer gaan begrijpen.’’

Er zijn al heel veel boeken over anorexia geschreven. Wat voegt de jouwe toe?

,,Ik neem de lezer mee in de gevangenis die ik voor mezelf gecreëerd had. De eindredacteur van de uitgeverij zei: ,,Het komt zo dichtbij, ik krijg er rillingen van.’’

Ook heb je weer een studie opgepakt.

,,Ja, ik doe de opleiding Social Work. Het is fijn om weer onder leeftijdsgenoten te zijn en veel dingen opnieuw te ontdekken: uitgaan, vriendjes. Dat is weer een heel nieuwe wereld nadat ik jarenlang op de bank lag en in klinieken zat. En ik begin weer te merken dat het leven ook leuk kan zijn.’’ARTIKEL: LAGER BUDGET ZORG IN REGIO EINDHOVEN.
bron: BinnenlandsBestuur/Sjoerd Willen.

De invoering van een budgetplafond voor zorgaanbieders in de gemeente Eindhoven per 2019 leidt tot discussie in de regio. Het budgetplafond, dat tot kostenbeheersing moet leiden, is ook van toepassing op de zorg aan cliënten beschermd wonen uit de veertien omliggende gemeenten.

De Veldhovense wethouder Mariënne van Dongen (Wmo, jeugd en welzijn, Gemeentebelangen) is daarom fel gekant tegen het budgetplafond. Volgens haar gaat de maatregel recht tegen de gemeentelijke zorgplicht in als het gevolg is dat benodigde zorg niet meer kan worden geleverd. ‘Ook schaadt het de keuzevrijheid van clienten in het geval zij voor een zorgaanbieder willen kiezen die al aan z’n plafond zit.’

Intake terug.

Van Dongen maakte vorige week bekend dat Veldhoven de intake terug in de handen van de gemeente Eindhoven legt. ‘Die taak hebben wij in 2015 in eigen handen genomen omdat Eindhoven als centrumgemeente dit voor de regio niet ingeregeld kreeg’, aldus Van Dongen. ‘Het risico is nu bovendien dat onze klantmanagers geen beschikking kunnen afgeven terwijl er wel een indicatie voor beschermd wonen is afgegeven. Daarvoor wil ik me niet moeten verantwoorden.’

Inmiddels ligt de kwestie ook op het bordje van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) nu Tweede Kamerlid John Kerstens van de Partij van de Arbeid vragen over de zaak heeft gesteld. Kerstens wil dat minister De Jonge gemeenten die budgetplafonds voor Wmo- en jeugdzorg overwegen een aanwijzing geeft dat niet te doen.ARTIKEL: ZORGPROFESSIONALS EN NZA ZETTEN ZICH IN VOOR SAMENWERKING IN PALLIATIEVE ZORG.
bron: Redactioneel/NZa.

Zorgaanbieders in de palliatieve zorg willen de zorg voor mensen in de kwetsbare laatste levensfase verbeteren. Ze zetten in op het gesprek met de patiënt en op samenwerking tussen verschillende zorgprofessionals en organisaties. Ze zien graag dat de bekostiging hierop aansluit. Dat blijkt uit de rondetafels die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hield met meer dan 75 zorgaanbieders in de palliatieve zorg.

Iedereen is het eens hoe palliatieve zorg eruit zou moeten zien: de patiënt en zorgprofessional bespreken samen de zorg die geboden gaat worden. De zorgvraag staat centraal. Zorgaanbieders richten zich nu vooral op samen beslissen/proactieve zorgplanning en samenwerken. Wij ondersteunen deze stappen. In de rondetafels hebben we besproken hoe de bekostiging kan helpen om een brug te slaan tussen het kwaliteitskader palliatieve zorg en de huidige praktijk.

Het is heel belangrijk dat het gesprek met de patiënt, waarin zowel medische als sociale, spirituele en culturele aspecten aan de orde komen, bekostigd kan worden. Hiervoor zijn in alle zorgsectoren veel mogelijkheden. Dit geldt ook voor de bekostiging van de samenwerking tussen professionals, maar deze mogelijkheden zijn erg versnipperd. Deelnemers aan de rondetafels denken dat de bekostiging samenwerking meer kan stimuleren dan nu het geval is. Ze denken daarbij aan verschillende manieren om dit technisch vorm te geven: bekostigen van casemanagement, bekostigen van transmurale samenwerking en patiëntvolgende bekostiging.

Casemanagement.

Voor het bekostigen van casemanagement blijkt al veel mogelijk te zijn. We brengen een informatiekaart uit waarin we die mogelijkheden uitleggen. We roepen zorgaanbieders en zorgverzekeraars die in het bekostigen van casemanagement een stimulans voor vernieuwing in de palliatieve zorg zien, dan ook op hiermee aan de slag te gaan.

Samenwerking over de schotten.

We concluderen dat er vanuit de huidige monodisciplinaire bekostiging al mogelijkheden zijn om regionaal te werken aan het verbeteren van de palliatieve zorg door samen te werken in teams van verschillende aanbieders. Dat is niet eenvoudig omdat voor de verschillende zorgsectoren (zoals huisartsenzorg, ziekenhuiszorg en wijkverpleegkundige zorg) verschillende bekostigingsregels gelden. Het vraagt dan ook de nodige kennis van wet- en regelgeving en tijd en energie om te komen tot praktisch werkbare afspraken van aanbieders met zorgverzekeraars. Om hier inzicht in te geven brengen we een informatiekaart met de bestaande mogelijkheden uit.

Patiëntvolgende bekostiging.

Het is voorlopig niet mogelijk om een patiëntvolgende bekostiging in de palliatieve zorg technisch vorm te geven, omdat er nog veel onduidelijkheden zijn. De komende jaren staan leren en experimenteren rondom organisatie en bekostiging centraal. De NZa draagt hieraan bij door met zorgvernieuwers in gesprek te zijn over bestaande en/of experimentele mogelijkheden voor innovatief bekostigen. Tenslotte moeten er ook meer cijfers beschikbaar komen over omvang, kosten en kwaliteit van palliatieve zorg. In samenwerking met partijen als PZNL (Palliatieve Zorg Nederland) en RIVM gaan we aan de slag om hier meer zicht op te krijgen richting 2020. Voor alle opties die de zorgaanbieders aandroegen tijdens de rondetafels geldt: Waar de huidige mogelijkheden tekortschieten, kunnen zorgaanbieders een beroep te doen op de beleidsregel ‘Innovatie voor kleinschalige experimenten’.ARTIKEL: HUISARTS LOOPT NOG NIET WARM VOOR PERSOONLIJKE GEZONDHEIDSOMGEVING.
bron: Redactioneel/Patiëntenfederatie Nederland.

Digitale zorg wordt steeds meer onderdeel van de gewone zorg en patiënten weten hun weg beter te vinden op internet als ze informatie zoeken over ziekte en behandeling. Maar de digitale zorg stagneert als het gaat om directe toepassingen ervan, zoals telemonitoring waarbij de patiënt aan huis zijn gegevens meet en invoert.

En dat terwijl deze vorm van digitale zorg zeer patiëntvriendelijk is, want ze hoeven minder vaak naar het ziekenhuis. Dat blijkt uit de jaarlijkse e-health monitor van Nictiz.

Online inzien.

ManmetIpadHet onderzoek laat zien dat steeds meer zorgverleners en instellingen aan patiënten de mogelijkheid bieden om hun medische gegevens online in te zien, maar dat er nog weinig gebruik van wordt gemaakt. Dat bleek eerder ook al uit onderzoek van de Patiëntenfederatie: patienten willen wel de mogelijkheid van online inzage, maar gebruiken het dan toch vaak (nog) niet.

Vooral mensen met een chronische aandoening zijn koploper in het gebruik van online inzage, of een persoonlijke gezondheidsomgeving. Veel zorggebruikers verwachten dat online inzage bijdraagt aan een beter overzicht van de zorg en betere informatie over de gezondheid en behandeling. Het is dan ook belangrijk dat zorgverleners dit actief bij patiënten onder de aandacht brengen.

Huisarts wacht af.

Uit de monitor blijkt dat de meeste verpleegkundigen en medisch specialisten toejuichen als patiënten hun gegevens online kunnen inzien. Maar huisartsen zijn meer terughoudend. Zij denken dat mensen moeite hebben om de informatie te beoordelen en zijn overigens ook bang dat patiënten niet altijd even veilig met hun gegevens omgaan.

Directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie noemt dit 'koudwatervrees'. Zij zegt: “Wij werken er met veel andere partijen aan om mensen bewust te maken van de voordelen van een persoonlijke gezondheidsomgeving. Iedereen die dat wil moet een pgo kunnen krijgen en gebruiken.”

Onbekendheid.

Voor het zover is, moet er wel nog heel wat water door Rijn. Uit de monitor blijkt dat 61 tot 71 procent van de verpleegkundigen en 76 procent van de mensen met een chronische aandoening nog nooit van een pgo heeft gehoord. Veldman: “Maar een kwart dus wel. Wij gaan er nu hard aan trekken om die bewustwording te vergroten.”

Uit de monitor: Er is nog veel onbekendheid onder zorggebruikers over hun wettelijke rechten wat betreft (online) inzage in hun patiëntendossier, hun mogelijkheden betreffende zelfregie en zelfmanagement en de meerwaarde van e-health toepassingen zoals online inzage - en op termijn ook een pgo. Ook met betrekking tot het veilig omgaan met medische gegevens ligt een belangrijke taak voor overheid, belangengroepen en zorgverleners om zorggebruikers bewust te maken van de risico’s van het delen van het dossier met derden. Bij het leren, gaan en blijven gebruiken van online inzage hebben veel zorggebruikers nog hulp en ondersteuning nodig.

Dianda Veldman: “Daar zijn we met MedMij hard mee bezig. En we werken ook aan een Patiëntgeheim, dat veel bezwaren tegen onveiligheid van gegevens kan ondervangen. Daar gaan we komende tijd mee door, zoals we ook met andere partijen werken aan vergroting van digitale vaardigheden van patiënten en andere zorggebruikers.ARTIKEL: VOEDSELALLERGIE BEPAALD DOOR GENEN EN OMGEVINGSFACTOREN.
bron: Redactioneel/Gezondheid.be.

Er zijn meerdere genen die de kans op voedselallergie vergroten, maar de omgeving speelt een belangrijke rol in het daadwerkelijk ontwikkelen van allergie. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Groningen over genetische factoren en omgevingsfactoren bij voedselallergie.

Ongeveer 12% van de Nederlandse volwassenen en jongeren denkt voedselallergie te hebben. Daarvan heeft maar een derde symptomen die, vanuit medisch oogpunt, wijzen op voedselallergie. De studie focust op de mensen met de klinische symptomen voor voedselallergie.

Verschillende genen spelen een rol bij het ontwikkelen van voedselallergie. Een voorbeeld daarvan is het filaggrine gen, dat belangrijk is voor de beschermende functie van de huid. Kinderen met dit gen blijken vaker voedselallergie te hebben. Ook komen specifieke genen voor bij kinderen en volwassenen met pinda-allergie. Daarnaast werd gekeken naar de relatie tussen omgevingsfactoren en voedselallergie. Hieruit blijkt dat de kans op voedselallergie kleiner wordt als kinderen langer borstvoeding krijgen, opgroeien op een boerderij en er geen eczeem bij familieleden voorkomt.ARTIKEL: CONTANT BETALEN BLIJFT DE KOMENDE JAREN GEWOON MOGELIJK.
bron: Redactioneel/OmroepMAX/MAXvandaag/ANP.

Er wordt steeds vaker gesproken van een cashloze maatschappij. Maar er zijn en blijven altijd mensen die liever contact betalen. Voor hen is er goed nieuws, want de komende jaren kunnen we bij de meeste winkels gewoon contant betalen. Dat blijkt uit een onderzoek door De Nederlandsche Bank (DNB) onder winkeliers.

Uit het onderzoekt blijkt dat we bij ruim 95 procent van de winkeliers in Nederland nog steeds contant kunnen betalen. Pinnen wordt steeds populairder en er zijn zelfs winkels waar alleen gepind kan worden. Volgens de DNB is het belangrijk dat contant geld als betaalmiddel blijft behouden, want voor laaggeletterden, ouderen of mensen met een visuele beperking kost pinnen veel moeite. Daarnaast speelt er volgens DNB nog een andere factor een rol en dat is onze kwetsbaarheid. Want mocht er een pin-storing zijn, dan is er zonder contant geld geen betaling meer mogelijk.

In de toekomst meer pinbetalingen.

De ondervraagde ondernemers achten de kans op de korte termijn erg klein dat contant betalen niet meer mogelijk is. Op de langere termijn, tot 2022, wordt die kans weer wel wat groter. Maar ook dan kunnen klanten in veel winkels nog steeds met cashgeld betalen, aldus DNB.ARTIKEL: ZZP'ERS BLIJ MET AFSCHERMEN TELEFOONNUMMER, MAAR ZE WILLEN MEER PRIVACY.
bron: Redactioneel/NOS/ANP MediaWatch.

Naast telefoonnummers zijn andere persoonsgegevens van zzp'ers vaak openbaar en die moeten ook worden afgeschermd. Dat zeggen politici en belangenbehartiger PZO. Ze reageren op het nieuws van de Kamer van Koophandel, die het moeilijker gaat maken om telefoonnummers van zzp'ers op te vragen.

Nu kan iedereen die dat wil voor 7 eurocent het telefoonnummer van een ondernemer opvragen bij de KvK. Dat wordt straks 2,30 euro. Daarmee hoopt de Kvk een barrière op te werpen voor commerciële partijen die de nummers opvragen en gebruiken voor telemarketing. Veel ondernemers hebben er genoeg van ongevraagd gebeld te worden.

"Het is een hele mooie eerste stap op weg naar meer privacy", zegt Iris de Jong, woordvoerder bij PZO, een belangenbehartiger voor zzp'ers. "Maar het beperkt alleen de inzage in telefoonnummers, terwijl andere privacygevoelige gegevens, zoals je btw-nummer, nog wel openbaar zijn."

Doorn in het oog.

De bel-overlast onder zzp'ers is in ieder geval groot: vier op de tien zelfstandige ondernemers zegt regelmatig ongewenste telefoontjes te krijgen van partijen die een aanbieding willen doen, blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. Die wijst erop dat het aanvragen van telefoonnummers wettelijk niet mag weigeren, ongeacht het doel.

2019.

Telefoonnummers van ondernemers staan tot het eerste kwartaal van 2019 nog in het openbare adressenbestand van de KvK. De verhoging van 7 cent naar 2,30 euro geldt alleen voor een eenmansbedrijf, een vennootschap onder firma en een maatschap. Ondernemers hoeven niets te doen om hun telefoonnummers uit het openbare register te verwijderen.

Het is en blijft een dilemma voor de KvK, zegt Liv van der Veen, manager afdeling Beleid en Juridische Zaken. Aan de overlast moet een eind komen, zegt ze, maar ze ziet ook de voordelen van openbaarheid van gegevens. "Openbare gegevens kunnen fraude tegengaan, omdat je op deze manier goed kunt zien met wie je als ondernemer zaken doet. Anderzijds heeft die openbaarheid een invloed op de privacy van personen en kunnen aanbieders ongewenst contact opnemen."

Eerste stap.

Maar binnen dat wettelijke kader is een aanpassing van de regels dus wel mogelijk, bewijst dit nieuwe besluit. Belangenbehartiger PZO wijst erop dat er een flink contrast is tussen de bescherming van consumenten en die van zzp'ers, waarvan Nederland er zo'n 1,5 miljoen telt.

Iris de Jong: "Dat komt omdat je als zzp'er met je persoonlijke gegevens wordt ingeschreven in het handelsregister. Dat maakt het een kwetsbare zaak. Dit is dus een eerste stap in de goede richting, maar er zou meer moeten gebeuren voor echt goede bescherming."

Want of dit besluit voor zzp'ers echt een verschil maakt, valt nog te bezien, zegt De Jong. Dat telefoonnummers worden afgeschermd is goed nieuws, maar feit is dat die gegevens al wel in de omloop zijn en hiermee niet zomaar verdwijnen. "Nieuwe zzp'ers zullen de vruchten plukken van deze maatregel, maar mensen die al even staan ingeschreven, niet. Hun telefoonnummers verdwijnen niet zomaar uit de databases van bedrijven."

Motie voor adreswijziging:

Na de aankondiging van de verandering bij de KvK over de telefoonnummers, dienden regeringspartijen CDA en VVD vandaag een motie is om het woonadres van zzp'ers - vaak ook het vestigingsadres - te gaan afschermen. Staatssecretaris Keijzer zegt het vervelend te vinden "dat ondernemers zo vaak benaderd worden voor allerlei marketingdoeleinden". Dinsdag wordt de kwestie besproken in de Tweede Kamer.ARTIKEL: MAAK ZVW-PGB VOLWAARDIG INSTRUMENT VOOR EIGEN REGIE.
bron: Redactioneel/Per Saldo/Pgb.nl.

Het pgb in de Zorgverzekeringswet (Zvw) is naar de mening van Per Saldo nog geen volwaardig pgb. Zo is bijvoorbeeld het flexibel inzetten van je budget maar zeer beperkt mogelijk. De Tweede Kamer debatteert komende week over de wijkverpleging, waarbij het Zvw-pgb ook aan de orde komt. Per Saldo heeft de Kamer een brief gestuurd met de punten die verbeterd kunnen worden.

8 NOVEMBER 2018 LEESTIJD 3 MINUTEN ARTIKEL

Flexibele inzet.

Bestedingsvrijheid is de kern van het werken met een pgb. De budgethouder kan daardoor schuiven met zijn budget. Dat wil zeggen: zorg inkopen aangepast aan de omstandigheden, afgestemd op ieders agenda. Binnen de Zvw is flexibele vaak niet of maar zeer beperkt mogelijk. Vaak moet tot op de minuut per dag worden ingevuld welke zorg wordt ingezet. De ene week meer en de andere week minder zorg inzetten kan niet.

Per Saldo: Wij vragen de Kamer om de minister te verzoeken de bestedingsvrijheid in het Zvw-pgb in wet- en regelgeving te verankeren.

Indicatiestelling.

Wij zien dat de kwaliteit van gestelde indicaties zeer wisselend is en dat dit invloed heeft op de hoogte van de indicatie. De ene wijkverpleegkundige levert een goede indicatie af terwijl bij een andere wijkverpleegkundige dit niet het geval is. Verzekeraars zien zich genoodzaakt om 30-50% van de indicaties bij te stellen. Dit is aanzienlijk en onwenselijk. Voor zowel verzekeraars, die de indicaties daardoor kritisch bekijken, als voor verzekerden/budgethouders, die zich niet juist behandeld voelen.

Per Saldo: Wij denken dat dit kan worden opgelost door de indicaties voor het Zvw-pgb te laten uitvoeren door een speciaal daarvoor ingericht onafhankelijk indicatiebureau. Wij hebben daarom de Kamer gevraagd aan de minister voor te leggen of hij dit ook een oplossing vindt.

Tekort (kinder)wijkverpleegkundigen voor indicatie.

Een melding die wij steeds vaker van onze leden ontvangen is het tekort aan (capabele) (kinder)wijkverpleegkundigen om een indicatie te stellen. Door dit tekort krijgen kinderen vaak niet tijdig de zorg die nodig is.

Per Saldo: Tijdens eerdere debatten over wijkverpleging is het tekort aan wijkverpleegkundigen al ter sprake geweest. Wij hebben daarom aan de Kamer gevraagd om na te gaan bij de minister wat er al gedaan is om dit te verbeteren. Ook hebben wij gevraagd wat er gebeurt met mensen die niet op tijd een wijkverpleegkundige kunnen vinden.

Afschaffen 5-minutendeclaratie.

In maart dit jaar droeg de minister de NZa op de 5-minutenregistratie af te schaffen. De nieuwe werkwijze die is ontwikkeld lijkt tot op heden alleen betrekking te hebben op zorg in natura, terwijl ook bij een pgb de budgethouder per vijf-minuten moet declareren. Budgethouders moeten vaak de geleverde uren, zoals die gespecificeerd zijn op de nota van de zorgverlener, omrekenen naar eenheden van vijf-minuten. Gewenst is dat de budgethouder de factuur van de zorgverlener controleert en na goedkeuring indient bij de verzekeraar.

Per Saldo: Wij hebben de Kamer gevraagd de minister te verzoeken de 5-minutendeclaratie ook bij een pgb af te schaffen.

Bijkomende zorgkosten.

Momenteel kan een budgethouder geen bijkomende zorgkosten declareren. Deze worden bijvoorbeeld gemaakt om de reis- en verblijfskosten van de zorgverlener te vergoeden die meegaat met vakantie of een dagje uit.

Per Saldo: Wij hebben de Kamer gevraagd om de minister te verzoeken mogelijk te maken dat bijkomende zorgkosten ook in de Zvw gedeclareerd mogen worden.

Keuze leveringsvorm.

In de wet is verankerd dat mensen kunnen kiezen tussen zorg van een instelling (zorg in natura) of zelf regelen met een pgb. Ondanks de wettelijke verankering blijkt dat mensen met een zorgvraag onvoldoende weten dát zij kunnen kiezen en waaruít zij kunnen kiezen.

Per Saldo: Wij hebben de Kamer verzocht om de minister erop te wijzen dat het pgb een gelijkwaardige keus is naast zorg in natura en dat dit ook zo moet blijven. Niet alleen wanneer het gaat om de leveringsvorm - van een instelling of met een pgb - maar ook daar waar het gaat om de keuze voor een zorgaanbieder.ARTIKEL: KABINET MOET NÚ MET EXTRA GELD OVER BRUG KOMEN.
bron: BinnenlandsBestuur/Yolanda de Koster.

Het kabinet moet nú met geld over de brug komen om de oplopende tekorten op de jeugdhulp te dekken. Wachten op het door minister De Jonge (VWS) toegezegde onderzoek naar de oorzaak van tekorten en de volumegroei komt te laat.

Dat stellen wethouder financiën van Hof van Twente, Harry Scholten (CDA) en de zeventien gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid. Zij luiden, afzonderlijk, de noodklok over tekorten in de jeugdhulp. Scholten vindt bovendien dat er een andere financieringssystematiek voor de jeugdhulp moet komen.

Klakkeloos.

Scholten ziet de tekorten op de jeugdhulp en Wmo in Hof van Twente alsmaar oplopen: van 1,3 miljoen euro in 2016 tot ruim 3,7 miljoen dit jaar. De verwachting is dat dit tekort volgend jaar nog verder gaat oplopen naar ruim 3,8 miljoen euro. ‘Anderen bepalen en wij betalen’, vat Scholten de problematiek samen. ‘Artsen, huisartsen en rechters bepalen wat er nodig is. Wij betalen klakkeloos de rekening, maar kunnen nauwelijks sturen. Het rijk moet dit dekken.’

Reserves.

De gemeente komt dit jaar omgerekend uit op een tekort van de jeugdhulp en Wmo van ruim 106 euro per inwoner; volgend jaar stijgt dat naar bijna 110 euro per inwoner. Over 2016 en 2017 bedroegen die tekorten per inwoner respectievelijk 37,62 euro en 85,92 euro. De aanvraag bij het Fonds tekortgemeenten is echter afgewezen. Om de gaten te dekken, is inmiddels de reservepot van 2,1 miljoen euro leeggetrokken. Ook een extra miljoen uit de lopende exploitatie biedt onvoldoende soelaas. Het tekort op de programmabegroting van 750.000 euro moet worden gedekt door onder meer bezuinigingen op het onderhoud van bruggen, wegen en bermen en cultuursubsidies, zoals die voor de bibliotheek. ‘Door de nieuwe (jeugd)zorgtaken kunnen wij onze nieuwe voorzieningen niet meer op peil houden. Deze platte boodschap brengen we over aan politiek Den Haag’, aldus Scholten.

Andere financieringssystematiek.

Naast het aanvullen van de gemeentelijke tekorten door het rijk, moet op een andere financieringssystematiek voor de jeugdhulp worden overgegaan, vindt Scholten. Hij denkt daarbij aan een systematiek à la de bijstand, waarbij gemeenten (min of meer) een vergoeding van het rijk krijgen voor het aantal bijstandsgerechtigden in een gemeenten. ‘Op basis van het aantal kinderen in jeugdhulp, zou dan een rijksvergoeding naar gemeenten moeten gaan.’ Eventueel niet voor de volle honderd procent zodat er een prikkel blijft.

Opeenstapeling tekorten.

‘De grens is voor ons inmiddels ruim overschreden’, schrijven de zeventien gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid in een brandbrief aan minister De Jonge (VWS). ‘De afgelopen jaren zijn wij als gemeenten geconfronteerd met een opeenstapeling van omvangrijke kortingen, terwijl de vraag naar jeugdhulp is toegenomen. Vanwege die extra vraag hebben onze gemeenten tot en met 2018 al 17,5 miljoen euro meer geïnvesteerd dan zij ontvangen middels de rijksbudgetten. Dit betreft in 2018 alleen al 11,6 miljoen euro.’ Voor 2019 is de verwachting dat de regio ten opzichte van de berekende rijksbijdrage circa 12 miljoen euro extra kwijt zal zijn. In afwachting van de resultaten van het onderzoek naar de groeiende vraag naar jeugdhulp moet het rijk ‘een tijdelijke maatregel te treffen die ook de nijpende tekorten in onze regio verlicht’, zo schrijft de regio aan De Jonge.

Onverteerbaar.

De regio noemt het ‘extra wrang’ dat de regio door de gehanteerde definities en ingebouwde drempel geen aanspraak heeft kunnen maken op de stroppenpot, maar daaraan wel moet meebetalen. De regio vindt het al met al ‘onverteerbaar dat onze gemeenten structureel geld moeten bijpassen om aan de toegenomen vraag en zwaarte van jeugdhulp te kunnen voldoen en het rijk ons geen extra bijdrage geeft.’ARTIKEL: VERGOEDING PLEEGOUDERS OOK VOLGEND JAAR BELASTINGVRIJ.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Pleegouders hoeven ook na 1 januari geen belasting te betalen over de vergoeding die zij ontvangen voor het bieden van pleegzorg. Zij hoeven die inkomsten ook niet op te geven bij hun aangifte inkomstenbelasting. Dat voorstel heeft staatssecretaris Menno Snel (Financiën) aan de Tweede Kamer gestuurd.

Sinds 2013 geldt al een belastingvrijstelling voor pleeggezinnen, ongeacht het aantal kinderen dat zij opvangen. Daarvoor gold die alleen voor mensen die drie of minder pleegkinderen verzorgen. Destijds is afgesproken dat de ruimere regeling na vijf jaar zou worden geëvalueerd. Omdat die evaluatie geen ongewenste effecten aan het licht heeft gebracht, wil het kabinet de vrijstelling permanent maken.

De maatregel moet de drempel om pleegouder te worden verlagen. Het kabinet vindt dat kinderen in een zo huiselijk mogelijke situatie moeten opgroeien. Pleegouders spelen daarbij 'een cruciale rol'.ARTIKEL: WEER EENS LAST VAN EEN BLAUWE PLEK? DIT KAN DE OORZAAK ZIJN.
bron: Redactioneel/Gezondheid.be.

Je maakt je klaar voor een avondje uit: je hebt je benen geschoren, je ingesmeerd met bodylotion en misschien zelfs een laagje zelfbruiner aangebracht. Je trekt je favoriete zomerjurk aan om dan in de spiegel te merken dat je een kanjer van een blauwe plek op je been hebt.

Uiteraard zijn er ergere dingen dan een blauwe plek maar het kan toch ontsierend zijn! Het bizarre aan blauwe plekken is dat je vaak niet weet hoe ze daar precies terecht gekomen zijn. Plots merk je ze op.

Wat is een blauwe plek precies? Eigenlijk is het niet meer dan een kneuzing die ontstaat wanneer bloedvaatjes beschadigd worden door een huidblessure, bijvoorbeeld wanneer je met je scheenbeen tegen de badrand stoot of je elleboog tegen de keukenkast knalt. Het bloed van deze beschadigde adertjes ‘lekt’ dan naar het omliggende gebied wat de verkleuring verklaart. Vaak zijn deze kwetsuren zo onbeduidend dat je je het voorval amper herinnert.

Why me?

Waarom heeft de ene persoon sneller een blauwe plek dan de ander? Er zijn verschillende mogelijke oorzaken. Zo kan leeftijd een belangrijke rol spelen. Naarmate je ouder wordt, wordt je huid namelijk dunner en fragieler.

Daarnaast kan een vitaminetekort aan de oorzaak liggen. Vitamine C is cruciaal voor het helingsproces, dus als je hier een tekort van hebt, loop je makkelijker blauwe plekken op en blijven ze ook langer zichtbaar.

Wie dacht dat sporten enkel gezond was, moet ook even opletten. Bij sommige sporten drijf je je spieren zo tot het uiterste dat dit tot kleine scheurtjes in je aders leidt, wat dan weer ontsierende blauwe plekken tot gevolg heeft.

Verder hebben vrouwen sneller kans op blauwe plekken dan mannen, niet omdat ze een zwakker geslacht zijn (zeker niet) maar wel omdat de aders van vrouwen nu eenmaal kwetsbaarder zijn. Tot slot zijn er ook gewoon onhandige mensen die sneller dan anderen ergens tegenaan lopen.

Geen reden tot paniek.

Blauwe plekken zijn heel normaal en zijn absoluut geen reden tot paniek. Merk je dat de plek opzwelt en heel erg pijn doet, ga dan veiligheidshalve even bij je huisarts langs, vooral als je bloedverdunnende medicatie neemt.ARTIKEL: TOESLAG? VERMOGEN TELT MEE!
bron: Redactioneel/Omroep MAX/MAXvandaag.

Naar aanleiding van onze column Laat uw toeslagen niet liggen! in de HNnieuwsbrief van september j.l. hebben wij bij ons HN-INFOpunt veel vragen gekregen.

We gaven u in die column de grensbedragen voor het inkomen waaronder u recht heeft op verschillende toeslagen. We kregen van u veel vragen over het vermogen; ook dat speelt een rol bij de toekenning!

Vermogensgrens zorgtoeslag 2018.

Als u geen toeslagpartner heeft, dan mag uw maximale vermogen € 113.415 zijn. Heeft u wel een toeslagpartner, dan is de grens € 143.415. Heeft u maar voor een deel van het jaar een toeslagpartner gehad, dan hoeft u zijn of haar vermogen niet mee te tellen. Heeft u op 1 januari te veel vermogen? Dan hebt u het hele jaar geen recht op toeslag.

Vermogensgrens huurtoeslag 2018.

Zonder toeslagpartner mag u een vermogen hebben van maximaal € 30.000 en met toeslagpartner € 60.000. Voor medebewoners geldt een maximaal vermogen van € 30.000. Een voorbeeld: uw vermogen op 1 januari 2018 was € 35.000. Uw toeslagpartner had op die datum € 20.000 op zijn of haar bankrekening staan. Samen is uw vermogen niet meer dan € 60.000. U kunt dus huurtoeslag krijgen. Een tweede voorbeeld: was uw vermogen op 1 januari 2018 € 20.000 en had uw medebewoner voor de huurtoeslag op die datum € 35.000 op zijn of haar bankrekening staan? Dan heeft u geen recht op huurtoeslag, omdat het vermogen van uw medebewoner meer is dan € 30.000. Ook hier geldt dat als u niet het hele jaar een toeslagpartner of medebewoner heeft gehad, maar slechts voor een deel van het jaar, dat u zijn of haar vermogen niet hoeft mee te rekenen.

Zelf verantwoordelijk.

U blijft zelf verantwoordelijk voor de juistheid van uw gegevens. Dat geldt ook voor de schatting van uw inkomen waarmee de Belastingdienst uw toeslag kan berekenen. Controleer daarom regelmatig of uw geschatte inkomen nog klopt en geef het de Belastingdienst door als uw inkomen wijzigt. Aan het eind van het jaar krijgt u een voorschotbeschikking voor het nieuwe jaar. Hebt u deze aan het eind van het jaar niet gekregen? Dan heeft u volgens de gegevens van de Belastingdienst geen recht meer op de toeslag. U krijgt hierover altijd bericht. Denkt u dat u nog wel recht heeft op de toeslag? Dan kunt u deze opnieuw aanvragen. Als u geen computer heeft en u wilt huur- en/of zorgtoeslag aanvragen, dan kunt u contact opnemen met de Belastingdienst door de belastingtelefoon te bellen op nummer 0800-0543, bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur. Zij kunnen u een aanvraagformulier opsturen dat u kunt invullen.ARTIKEL: AMSTERDAM: ALLEEN VUURWERK IN SPECIALE ZONES VANAF VOLGEND JAAR.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Gemeente Amsterdam gaat vanaf de jaarwisseling 2019/2020 zones aanwijzen waar vuurwerk afgestoken mag worden. De rest van de stad blijft vuurwerkvrij, schrijft Het Parool.

Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Voor de komende jaarwisseling belooft zij een uitbreiding van het aantal vuurwerkvrije zones om de overlast en de hoeveelheid incidenten terug te dringen.ARTIKEL: KAMERLID RENS (27): DENKEN AAN DE DOOD IS EEN EENZAAM PROCES.
bron: Redactioneel/RTLnieuws.

???????Rens Raemakers was 18 jaar toen hij in 2009 erge pijn kreeg aan zijn onderrug en zijn tepel. Lange tijd konden artsen niets vinden, totdat op een scan bleek dat er een tumor zat in zijn zaadbal. Rens overleefde de ziekte door operaties en chemo, maar in de periode daarna miste hij de psychische hulp. "Kanker was klaar met mij, maar ik nog niet met kanker."

Rens is inmiddels 27 en zit sinds vorig jaar in de Tweede Kamer voor D66. Hij schreef samen met Mérie van der Rijt een boek over zijn ziekte en welke invloed dat had op zijn leven.

Positief blijven.

"Tijdens mijn ziekte hoorde ik vaak 'Wel positief blijven'. Dat is moeilijk als de kans op overleving slechts 30 tot 50 procent is. Daarnaast heeft positief blijven geen enkele invloed op de genezing van kanker. Het is een kwestie van pech of geluk. Overlevers van kanker zijn geen overwinnaars."

Toch noemde hij zijn boek 'Wél positief blijven' - De strijd van Rens Raemakers tegen kanker. "Dat is wel een worsteling geweest. Maar ik vond het prettig om dat zo neer te zetten. Mensen proberen je moed in te spreken. De buitenwereld zegt dat je positief moet blijven, daarom staat het in de titel ook tussen aanhalingstekens. Intern voelde ik het heel anders, maar dat kreeg ik niet uitgelegd. Ik voelde me verdrietig, eenzaam en alleen. De gedachte: misschien ga ik dood, dat is een heel eenzaam proces."

Bloed ophoesten.

Rens had als 18-jarige jongen lange tijd last van zijn tepel, zijn onderrug en een keer heel heftig aan zijn zaadbal. Artsen konden niets vinden. "Uiteindelijk kon ik niet meer lopen door de pijn in mijn rug. En ik begon bloed op te hoesten. Toen ze een scan van mijn longen maakten begrepen ze wat er aan de hand was. Ze zagen de uitzaaiingen van een zeer kleine tumor in een van mijn zaadballen."

Een paar weken daarvoor was er nog niets te zien op scans van zijn onderlichaam. Raemakers had een bijzondere vorm van teelbalkanker, een kleine tumor met enorme uitzaaiingen. "Teelbalkanker is al behoorlijk zeldzaam. Zo'n 800 mensen krijgen het per jaar."ARTIKEL: HN-INFOPUNT: VERGOEDT DE WMO MIJN AANGEPASTE KEUKEN?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.
Beantwoord door de mederwerkers van ons HN-INFOpunt.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"Door mijn handicap moet ik mijn keuken laten aanpassen. Worden deze kosten vergoedt door de WMO?"

Onze HN-informateur antwoord:

Wmo aanpassingen zijn mogelijk wanneer de hoofdgebruiker van de keuken een handicap heeft. Daarbij is altijd sprake van de "goedkoopst compenserende (adequate)" voorziening. Dat is meestal een simpel recht keukenblokje met bovenkastjes. Inbouwapparaten, magnetrons, inductiekookplaten ed. worden doorgaans als "algemeen gebruikelijk" (lees: "niet subsidiabel") beschouwd. Uw gemeente heeft het recht om u te vragen, het huishouden anders te organiseren. Als anderen dan de zorgvrager het keukenwerk (kunnen) overnemen, ligt subsidiëring minder voor de hand.

Gemeenten verwijzen ook wel eens naar "algemene voorzieningen" zoals maaltijddiensten, in plaats van een keukenaanpassing te verstrekken. Maaltijden klaarmaken kan voor iemand echter een belangrijke sociale bezigheid zijn. Deze kan in zo'n geval worden gezien als "elementaire woonfunctie", die onder de gemeentelijke compensatieplicht behoort te vallen.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Nanja ter Hoef.

Op de Albert Cuyp staat een man appelpitten te verkopen. "Appelpitten, mensen, goed voor de hersenen !", brult hij de markt over. Een belgisch blondje (kan 't erger ?) staat er even stil en vraag wat ze kosten. "Vier voor tweevijftig", reageert de koopman en voegt er snel aan toe: ".. Is geen geld als je bedenkt hoe slim je ervan wordt !" Onze blonde zachte 'g' besluit er vier te kopen en peuzelt ze terplaatse op terwijl ze van de kraam wegloopt. Even later is ze weer terug bij de koopman.

"Zeg beste man, voor dien tweevijfig had ik natuurlijk ook appels kunnen kopen, en dan had ik zeker en vast veel meer pitten gehad !"

"Zie je wel", antwoord de koopman, "'t werkt !"En hiermee zijn we aan het eind gekomen van ons nieuwsoverzicht van vandaag.
Voor meer nieuws gaat u naar www.handicapnieuws.net of volgt u ons op social media.
Morgenvroeg maken we weer een nieuwe updat
e, want je weet het: Handicapnieuws.net is dagelijks 'uitgsproken' actueel!

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.