Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: vandaag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

Vandaag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

Je luistert naar HandicapNieuws UPDATE van vrijdag 16 november 2018.
Handicapnieuwsmail is het dagelijkse mailmagazine van handicap nationaal.
De voorleesfunctie wordt u aangeboden door readspeaker nederland.

VANDAAG IN ONZE NIEUWS:
Huisartsen luiden noodklok over zorg in woonzorghuizen.
Duizenden 14-jarigen halen geen inenting tegen meningokokken.
Test jonge kinderen op stress, dat voorkomt ellende.
Top 10 laagste zorgpremies van 2019.
Zzp-organisaties blij dat er geen verplicht pensioen komt.
Ambulanceorganisatie Witte Kruis werft verpleegkundigen.
Veertig gevallen van koolmonoxidevergiftiging in laatste zes weken.
NZa voert controles uit bij ggz-aanbieders naar declareren burn-out.
Meer inzicht in de uitkomsten van zorg voor dialysepatiënten.
10 dagdagelijkse voorwerpen die meer bacteriën bevatten dan je wc-bril.
Licht in het Nieuwe Feithenhof.
Ziekenhuiszorg van ‘morgen’ ziet er anders uit.
Ongewenst urineverlies: oplossing niet inlegkruisjes, maar behandeling.
Minder ‘gejuridiseer’ bij jeugdhulp.
Een op de zes Nederlanders acht kans groot dit jaar over te stappen naar andere zorgverzekering.
European Company Sport Games in 2021 in Gelderland.
Hersenletsel Alliantie opgericht.
Nivel-onderzoeker Liesbeth van Vliet ontvangt de L’Oréal-UNESCO ‘For Women in Science’ beurs.
Verzuim VVT verder gestegen.
Er warmpjes bijzitten in je rolstoel of scootmobiel.
Leefstijlprogramma’s effectiever door betere verwijzing door huisartsen en andere begeleiding.
De ING TAN-code gaat verdwijnen! Wat nu?
HN-INFOpunt: Hoe ontstaat zweepslag?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: HUISARTSEN LUIDEN NOODKLOK OVER ZORG IN WOONZORGHUIZEN.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Huisartsen krijgen steeds vaker de zorg aan ouderen in kleinschalige woonzorghuizen op hun bord en luiden nu de noodklok. 'We krijgen dagelijks telefoontjes van huisartsen die het hier heel moeilijk mee hebben', vertelt Garmt Postma, bestuurslid van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LVH). De zorg zou volgens huisartsen eigenlijk in handen moeten zijn van een specialist.

De LVH ziet kleinschalige woonzorginstellingen, zoals bijvoorbeeld twintig oudere bewoners in een omgebouwd monument, 'als paddenstoelen uit de lucht schieten'. Het probleem is dat de overheid de bewoners van zulke huizen beschouwt als thuiswonende ouderen. Voor hen geldt de huisarts als hoofdbehandelaar. Maar volgens de LVH krijgen deze mensen eigenlijk verpleeghuiszorg en zou dan ook een specialist ouderengeneeskunde de hoofdbehandelaar moeten zijn.

Vragen stijgen huisarts boven het hoofd.

Omdat die er vaak niet is, krijgen huisartsen 'zorgvragen waarvan de complexiteit de huisartsenzorg overstijgt', aldus Postma. Hij kan zich voorstellen dat als de zorgvraag de huisarts boven het hoofd groeit, die niet in staat is de patiënt te behandelen. 'Het kan gaan om hele gecompliceerde zorgvragen die niet vallen binnen de bekwaamheid van de huisarts, bijvoorbeeld bij mensen die lijden aan dementie.'

'Wel spoedeisende zorg aan deze patiënten'

De LVH vindt dat huisartsen wel spoedeisende zorg moeten verlenen aan dit soort patiënten, maar raadt artsen aan om 'het gesprek aan te gaan' met de zorgondernemer die de huizen exploiteert. Postma: 'Probeer in onderling overleg te regelen dat er wel een specialist wordt aangesteld.'

'Zorg van specialist moet wettelijk geregeld'

Nog beter zou het zijn, aldus de huisartsenvereniging, als de minister van Volksgezondheid wettelijk regelt dat deze patiënten niet zorg van een huisarts maar een specialist moeten krijgen. Een woordvoerder van de minister zei woensdag tegen de Volkskrant, die over de kwestie publiceerde, dat momenteel onderzocht wordt of de financiering van deze bijzondere woonvorm veranderd moet worden.

Volgens de krant zijn er in Nederland ongeveer zeshonderd van dit soort huizen, waar tien tot ruim twintig bewoners 24 uur per dag zorg krijgen. Deze huizen zouden populair zijn onder rijkere ouderen die meer luxe willen dan een regulier verpleeghuis kan bieden.ARTIKEL: DUIZENDEN 14-JARIGEN HALEN GEEN INENTING TEGEN MENINGOKOKKEN.
bron: Redactioneel/NOS/ANP.

In sommige regio's in Nederland is bijna een kwart van de 14-jarigen niet komen opdagen voor inenting tegen meningokokken type W. Dat blijkt uit onderzoek van het AD. Met name in en rond de 'biblebelt', de streek die loopt van Zeeland via de Veluwe naar Overijssel, was de opkomst veel lager.

Alle jongeren die dit jaar (vanaf mei) 14 jaar worden, krijgen voor het eerst een oproep voor een vaccinatie tegen meningokokken W. De krant maakte een ronde langs tien instanties in Nederland die de inentingen hebben afgerond. Daaruit blijkt dat veel tieners de oproep negeren.

In de omgeving van Apeldoorn was de opkomst bijvoorbeeld nog geen 78 procent. Volgens een jeugdarts in de krant komt dat doordat die regio tegen de biblebelt aanligt en mensen zich daar niet laten inenten om godsdienstige redenen. In andere regio's, bijvoorbeeld Gooi en Vechtstreek, was de opkomst met 90 procent aanzienlijk hoger.

Sinds 2015 is er sprake van een toename van het aantal gevallen van besmetting met meningokokken W. Dit jaar werden al 93 mensen ziek, van wie er negentien zijn overleden. Vorig jaar raakte 68 mensen besmet, zeven van hen overleefden dat niet.

Wie besmet raakt met meningokokken W kan hersenvliesontsteking krijgen, of bloedvergiftiging. Een op de drie mensen overleeft dat niet.

Waarom bijna een miljoen jongeren zich moeten enten tegen meningokokken.

Vanaf volgend jaar krijgen alle 14- tot 18-jarigen een oproep voor een vaccinatie. Het RIVM heeft gekozen voor deze leeftijdsgroep omdat zij het vaakst drager van de bacterie zijn en die ook het meest verspreiden.

"Als je die oproep krijgt, moet je gewoon gaan", zegt Arie van der Ende in de krant. Hij is hoofd van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis. "De kans is een op de drie dat je aan de ziekte overlijdt. De sterftekans is heel erg hoog."

Ook jeugdarts Maria Schutte uit Apeldoorn waarschuwt. "Als 14-jarige doe je dit niet alleen voor jezelf. Je kunt er ook je eigen oma, broertje of je pasgeboren nichtje mee beschermen."ARTIKEL: TEST JONGE KINDEREN OP STRESS, DAT VOORKOMT ELLENDE.
bron: Redactioneel/NCJ/RTLnieuws/ANP MediaWatch.

Kinderen die op jonge leeftijd kampen met stress, hebben op latere leeftijd grotere kans op gezondheidsklachten. Daarom zouden kinderen van 1 en 2 jaar al getest moeten worden op stress, zegt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

Het NCJ slaat vandaag groot alarm in het Algemeen Dagblad. "We leven op een tijdbom", waarschuwt het kenniscentrum voor de jeugdgezondheidszorg in Nederland.

"Het probleem is veel groter dan we dachten", zegt NCJ-adviseur Frans Pijpers. "Chronische stress in cruciale fases van het jonge leven werkt door tot op volwassen leeftijd."

Als je niet op tijd ontsnapt, raak je overspannen.

Of kinderen van 1 à 2 last hebben van stress, is bijvoorbeeld te meten via het haar. "Je kunt cortisol meten, een stresshormoon. Dat zouden we bij kleine kinderen moeten gaan doen, naast het meten van de lengte en het gewicht", zegt Pijpers tegen de krant. Door al op jonge leeftijd te meten, kan vroeg worden ingegrepen, zo is het idee.

Burn-out en depressie.

Kinderen die op jonge leeftijd last hebben van chronische stress ontwikkelen een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, burn-out en depressie.ARTIKEL: TOP 10 LAAGSTE ZORGPREMIES VAN 2019.
bron: Redactioneel/Zorg.nu.

Alle zorgverzekeraars hebben inmiddels hun premies voor 2019 bekend moeten maken. Dit is het juiste moment om te kijken welke verzekering het beste bij jou past. Zorg.nu zet op een rij wat de goedkoopste basisverzekeringen zijn.

Er zijn veel verschillende factoren die een rol spelen bij het kiezen van een zorgverzekering, één daarvan is natuurlijk de hoogte van de premie. In dit artikel worden enkel de basispremies vergeleken; mogelijke aanvullende verzekeringen zijn niet bij de prijs inbegrepen.

Budget, natura of restitutie.

Naast de prijs wordt ook nog het soort polis benoemd. Er zijn een aantal verschillende polissen en het is belangrijk om te weten welke soort wat precies betekent. De soort polis heeft invloed op je zorgaanbod.

Budgetpolis: hierbij heb je een beperkte keuze uit ziekenhuizen, zorgverleners en zorginstellingen.

Naturapolis: bij deze polis heb je een ruime keuze uit ziekenhuizen, zorgverleners en zorginstellingen. Wanneer je zorg krijgt bij een van de zorgverleners, worden de kosten direct verhaald op de verzekering en hoef je zelf niets voor te schieten.

Restitutiepolis: met deze polis kun je terecht bij vrijwel alle ziekenhuizen, zorgverleners en zorginstellingen. Bij dit soort polissen heeft de zorgverzekeraar helemaal geen contracten met een zorgaanbieder en bepaal je zelf waar je naartoe gaat.

Top 10 laagste zorgpremies.

We hebben tweemaal een top 10 opgesteld, een met het laagst mogelijke eigen risico (385 euro) en een met het hoogst mogelijke eigen risico (885 euro). Vervolgens benoemen we de laagste premie bij een basisverzekering per soort polis.

Top 10 laagste zorgpremies van 2019

Hulpartikel 14-11-2018 3 reacties

Top 10 laagste zorgpremies van 2019

Alle zorgverzekeraars hebben inmiddels hun premies voor 2019 bekend moeten maken. Dit is het juiste moment om te kijken welke verzekering het beste bij jou past. Zorg.nu zet op een rij wat de goedkoopste basisverzekeringen zijn.

Er zijn veel verschillende factoren die een rol spelen bij het kiezen van een zorgverzekering, één daarvan is natuurlijk de hoogte van de premie. In dit artikel worden enkel de basispremies vergeleken; mogelijke aanvullende verzekeringen zijn niet bij de prijs inbegrepen.

Je zorgpremie in een keer betalen. Wat levert het op?

Budget, natura of restitutie

Naast de prijs wordt ook nog het soort polis benoemd. Er zijn een aantal verschillende polissen en het is belangrijk om te weten welke soort wat precies betekent. De soort polis heeft invloed op je zorgaanbod.Budgetpolis: hierbij heb je een beperkte keuze uit ziekenhuizen, zorgverleners en zorginstellingen.

Naturapolis: bij deze polis heb je een ruime keuze uit ziekenhuizen, zorgverleners en zorginstellingen. Wanneer je zorg krijgt bij een van de zorgverleners, worden de kosten direct verhaald op de verzekering en hoef je zelf niets voor te schieten.

Restitutiepolis: met deze polis kun je terecht bij vrijwel alle ziekenhuizen, zorgverleners en zorginstellingen. Bij dit soort polissen heeft de zorgverzekeraar helemaal geen contracten met een zorgaanbieder en bepaal je zelf waar je naartoe gaat.

Top 10 laagste zorgpremies

We hebben tweemaal een top 10 opgesteld, een met het laagst mogelijke eigen risico (385 euro) en een met het hoogst mogelijke eigen risico (885 euro). Vervolgens benoemen we de laagste premie bij een basisverzekering per soort polis.

Laagste premies met eigen risico van 385 euro:

1. ZEKUR | 98,85 | Budget
2. ZieZo | 101,95 | Budget
3. Univé | 105,85 | Budget
4. ZieZo | 105,95 | Natura
5. Bewuzt | 105,95 | Natura
6. PMA | 106,25 | Budget
7. De Friesland| 106,75 | Budget
8. Interpolis | 106,75 | Budget
9. Salland | 106,90 | Natura
10. Besured | 107,25 | Natura

Laagste premies met eigen risico van 885 euro

1. ZieZo | 79,95 | Budget
2. AnderZorg | 83,00 | Natura
3. ZEKUR | 83,50 | Basis
4. ZieZo | 83,95 | Natura
5. De Friesland| 84,75 | Budget
6. HEMA | 87,00 | Natura
7. Interpolis | 87,75 | Budget
8. FBTO | 87,95 | Natura
9. Menzis | 89,00 | Budget
10. Salland | 89,40 | Natura

Laagste premie bij een basisverzekering per soort polis:

Budgetpolis:
Eigen risico 385 euro: ZEKUR (98,85 euro)
Eigen risico 885 euro: ZieZo (79,95 euro)

Naturapolis:
Eigen risico 385 euro: ZieZo (105,95 euro)
Eigen risico 885 euro: Anderzorg (83 euro)

Restitutiepolis:
Eigen risico 385 euro: ZEKUR (113,40 euro)
Eigen risico 885 euro: FBTO (95,50 euro)ARTIKEL: ZZP-ORGANISATIES BLIJ DAT ER GEEN VERPLICHT PENSIOEN KOMT.
bron: Redactioneel/NOS/ANP MediaWatch.

Ondernemersorganisaties Zelfstandigen Bouw en ZZP Nederland zijn blij dat er in het pensioenakkoord geen afspraken komen over de anderhalf miljoen zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel).

Woensdag werd bekend dat er geen regeling voor een verplicht of vrijwillig zzp-pensioen komt in het aanstaande pensioenakkoord. De partijen komen daar niet uit. Werkgevers, werknemers en pensioenfondsen onderhandelen al jaren over een nieuw pensioenstelsel.

Zelf pensioenopbouw bepalen.

Volgens Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw, willen zzp'ers graag zelf bepalen of en hoe ze pensioen opbouwen. Hij is blij met de uitkomst, maar betreurt het dat organisaties die zzp'ers vertegenwoordigen niet aan tafel zitten bij de pensioenonderhandelingen.

Maarten Post, voorzitter van ZZP Nederland, vindt het arrogant dat er niet formeel gepraat wordt met zzp'ers terwijl er wel over ze gepraat wordt. Hij zou best in gesprek willen met de pensioenfondsen over aanpassingen die het zzp'ers mogelijk maken om vrijwillig mee te doen.

Beleggen en woningbezit.

Zowel Verhoef als Post zegt dat veel zzp'ers op hun eigen manier voor hun pensioen sparen. Bijvoorbeeld door te beleggen of door eigenwoningbezit.

Dat zzp'ers met een heel laag inkomen in de platform-economie, zoals bezorgers van maaltijden en pakjes of Uber-chauffeurs, niet kunnen sparen erkent Post. Maar volgens hem zijn dat ook geen echte ondernemers. Hij vindt dat de vakbonden meer moeten opkomen voor deze groep.ARTIKEL: AMBULANCEORGANISATIE WITTE KRUIS WERFT VERPLEEGKUNDIGEN.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Ambulanceorganisatie Witte Kruis maakt donderdag een promotietour om ambulanceverpleegkundigen te werven. De tour 'Superhelden gezocht' begint in Den Haag en eindigt in Vlissingen.

Onderweg wordt geprobeerd de interesse te wekken voor het werk, aldus Witte Kruis, dat met circa 830 medewerkers in vijf regio’s zit. De organisatie heeft om te beginnen al meer dan twintig mensen extra nodig.

Acties voor meer salaris.

Intussen breiden ambulancemedewerkers hun stiptheidsacties voor meer salaris uit en houden ze donderdag in Den Haag een demonstratie. Tientallen medewerkers worden daar met een aantal ziekenauto's verwacht. Al het spoedvervoer gaat gewoon door.

De FNV wil voor de medewerkers over het lopende jaar 7,5 procent loonsverhoging. Over 2019 is de looneis 3,5 procent.ARTIKEL: VEERTIG GEVALLEN VAN KOOLMONOXIDEVERGIFTIGING IN LAATSTE ZES WEKEN.
bron: Redactioneel/NZa.

Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting slaan alarm over 'sluipmoordenaar' koolmonoxide (CO). De afgelopen zes weken werden al veertig mensen opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging. Die worden veroorzaakt door defecte geisers, kachels, slechte ventilatie of verstopte rookkanalen.

"De kou heeft in Nederland nog niet eens ingezet en nu zien we al zo veel ongevallen", zegt Jet Vroege namens Brandweer Nederland. Naar verwachting is in de komende maanden sprake van een piekperiode. Volgens Vroege slaat "de 'sluipmoordenaar' CO dit jaar alweer hard toe".

In de voorbije weken werden vanwege achttien incidenten veertig mensen naar het ziekenhuis gebracht. Vorig jaar vielen er op basis van de ongevallenregistratie 2 doden en 161 gewonden, met 114 ziekenhuisopnames tot gevolg.

Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting veronderstellen dat het werkelijke aantal hoger ligt, omdat incidenten met open haarden of houtkachels niet in de cijfers zijn meegenomen.

De Nederlandse Brandwonden Stichting zegt dat uit een steekproef blijkt dat 43 procent van de ondervraagden niet weet dat een CO-melder moet hangen op de plaats waar een cv-ketel, geiser, open haard of kachel aanwezig is.

Door slecht onderhoud of slechte ventilatie kan koolmonoxide zich verspreiden. Het reukloze gas wordt niet opgemerkt en de eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Zonder ingrijpen kan dat leiden tot bewusteloosheid of erger.ARTIKEL: NZA VOERT CONTROLES UIT BIJ GGZ-AANBIEDERS NAAR DECLAREREN BURN-OUT.
bron: Redactioneel/NZa.

De Nederlandse Zorgautoriteit gaat bij een aantal ggz-aanbieders controleren of zij behandelingen van burn-out op de juiste wijze in rekening brengen. De eerste controle is vandaag. Wij doen dit omdat we aanwijzingen hebben dat verschillende ggz-aanbieders een werk-gerelateerde burn-out niet altijd correct declareren.

Sinds 2013 wordt 'hulp bij werk- en relatieproblemen' niet meer vergoed op grond van de zorgverzekeringswet. Aanbieders moeten een behandeling van werkgerelateerde klachten zoals een burn-out declareren bij de werkgever van de patiënt of bij de patiënt zelf.

Boete.

Eerder dit jaar legden we een boete op aan een aanbieder die werk-gerelateerde burn-outs als psychische stoornis bij de zorgverzekeraar in rekening bracht. Zorgverzekeraars zijn door de NZa ook van deze werkwijze op de hoogte gebracht. We willen met de controles onderzoeken of dit vaker voorkomt in de sector.

We nemen dit hoog op omdat een behandeling die onterecht bij een zorgverzekeraar gedeclareerd wordt, ten koste gaat van geld dat aan andere patiënten besteed kan worden. Bovendien is behandeling in de gespecialiseerde ggz, waar de wachttijden lang zijn, niet altijd nodig en kan deze zorg ook op andere plekken worden geboden. Voor patiënten kan het daarnaast zeer nadelig zijn als in hun medisch dossier ten onrechte gemeld wordt dat zij aan een psychische stoornis lijden.

Goede, betaalbare zorg.

In Nederland hechten we aan goede en betaalbare gezondheidszorg voor alle inwoners. Onterechte declaraties leiden tot hogere zorgkosten. De verzekerden – wij allemaal dus – dragen deze kosten. Via verzekeringspremies en belastingen. Daarom helpen wij zorgaanbieders correct te declareren en zorgverzekeraars hierop te controleren. Wij doen dit onder meer door voorlichting te geven het aanreiken van handvatten. Als er echt misbruik wordt gemaakt, pakken we dit aan.ARTIKEL: MEER INZICHT IN DE UITKOMSTEN VAN ZORG VOOR DIALYSEPATIËNTEN.
bron: Redactioneel/Gezondheid.be.

Dialysepatiënten in Nederland kunnen sinds kort een oordeel geven over de uitkomsten van de zorg die ze krijgen. Die uitkomsten kunnen ze vervolgens bespreken met hun arts. Patiënten rapporteren de uitkomsten zelf digitaal via zogenoemde patient reported outcome measures, kortweg PROMs. De toepassing van PROMs voor dialyse is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Een PROM is een uniforme vragenlijst die alle betrokken patiënten gebruiken. Het is de bedoeling dat de dialysezorg met de komst van de PROMs nog beter aansluit op de specifieke situatie van een patiënt. “Doordat mensen nu laagdrempelig en uitgebreid hun ervaringen kunnen aangeven en bespreken, kan dat leiden tot een nog meer op het individu gerichte behandeling. Bovendien levert het een bijdrage aan de eigen regie van de patiënt”, vindt Wout Adema, directeur Zorg bij ZN.

Kwaliteit van leven.

De aanname is dat PROMs uitkomsten van de behandeling weergeven die direct van belang zijn voor de patiënt in zijn dagelijks leven. Dat gaat verder dan alleen aandacht voor het ‘zieke orgaan’ en bijvoorbeeld de bloed- en functiewaarden. Voor iemand met een chronische nieraandoening die chronische dialysebehandeling ondergaat, gaat het erom hoe hij zich voelt; wat hij kan doen tijdens en tussen de behandelingen en hoe hij zijn leven vorm kan geven. Dialysepatiënten ervaren dagelijks hinderlijke symptomen als pijn, jeuk en concentratieproblemen. Welk effect een dialysebehandeling op de kwaliteit van leven heeft is het best te achterhalen door het aan de patiënt zelf te vragen. Dat gebeurt nu een aantal keer per jaar per patiënt via de nieuwe PROMs.

Beter gesprek met arts.

De Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) heeft samen met de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN), de afdeling Klinische Epidemiologie van het LUMC en het kwaliteitsbureau Nefrovisie de PROMs voor dialysepatiënten getest in een pilotonderzoek in 16 dialysecentra. Daaruit blijkt dat zowel patiënten als behandelaars het bespreken van de uitkomsten als positief ervaren. De kwaliteit van het gesprek tussen patiënt en zorgverlener verbetert er door. ”Hier wordt duidelijk hoe het gesprek in de spreekkamer er uit kan zien op het moment dat PROMs worden teruggekoppeld. We moeten meer van dit soort voorbeelden delen”, aldus Adema.

Om een indruk te geven hoe de PROMs voor dialysepatiënten in de praktijk werken, is er een informatiefilmpje gemaakt.ARTIKEL: 10 DAGDAGELIJKSE VOORWERPEN DIE MEER BACTERIËN BEVATTEN DAN JE WC-BRIL.
bron: Redactioneel/Gezondheid.be.

Zou je je boterhammen op de wc-bril leggen? Natuurlijk niet, maar misschien wel op je computerklavier? Wel, dat doe je beter niet, want meestal bevat die nog veel meer bacteriën!

En zo zijn er nog meer van die ‘ogenschijnlijk niet vieze dagelijkse gebruiksvoorwerpen’ …

Toetsenbord.

Het toetsenbord van je computer of ipad bevat massa’s meer bacteriën dan je toiletbril. Sommige bronnen vermelden tot 400 keer meer! En met de computermuis is het niet veel beter gesteld. Minuscule etensrestjes die achterblijven, maar ook bacteriën die op je handen (of op die van een collega die je computer gebruikt) achterblijven na een toiletbezoek, liggen aan de basis daarvan. Regelmatig schoonmaken is dus de boodschap! En uiteraard ook je handen niet snel snel, maar zeer grondig wassen na elk toiletbezoek. Zeker als je de zeeppomp aanraakte die misschien al door andere vuile handen is besmet …

GSM.

Ook je gsm is een broeihaard van infecties omdat hij vaak in de nabijheid van je gezicht komt of met ‘besmette’ handen wordt vastgenomen. Op het scherm zouden gemiddeld 100 keer meer bacteriën huizen dan op je wc-bril! Gelukkig zijn de meeste vrij onschuldig, maar de E.colibacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt, een griepvirus, en een bacterie die verantwoordelijk is voor huidaandoeningen zoals eczeem voelen zich daar jammer genoeg ook best thuis.

Daarom leen je je mobieltje (en ook je balpen!) maar beter niet uit aan om het even wie en reinig je het best regelmatig met ontsmettende doekjes.

Afstandsbediening.

Ogenschijnlijk vormt het geen gevaar wanneer je peuter de afstandsbediening van je televisie, van je radio, of van om het even welk staaltje domotica onderzoekend in zijn/haar mondje stopt. En toch is ook dat hebbeding een belangrijke bron van bacteriën. Weinig mensen denken eraan om ‘het bakje’ wekelijks te reinigen met een ontsmettend sopje.

Afstandsbedieningen die ook door anderen worden gebruikt - op hotel of in een huurhuisje – zijn sowieso een bacteriebom!

Tandenborstel.

123-tandenborstels-kleur-11-16.jpg Raar maar waar, een gebruiksvoorwerp dat voor je dagdagelijkse mondhygiëne moet zorgen, is vaak zelf een infectiebron. De bacteriën die je er achterlaat, gedijen zeer goed in een warme en vochtige omgeving en gaan zich vlotjes vermenigvuldigen. Daarom is het belangrijk dat je je tandenborstel regelmatig vervangt, hem goed droogwrijft met een nette (papieren) doek na elk gebruik en dat je hem niet in de buurt van het toilet neerplant (en liefst ook niet in een vuile beker!). Na het doorspoelen zweven er in de omgeving van het toilet bacteriën door de lucht die zich na een paar uur ook ergens neerzetten …

Ook cosmeticaproducten kunnen infecties verspreiden, lippenstift en mascara bijvoorbeeld.

Haardroger.

We blijven in de badkamer. De warme lucht van de haardroger is het perfecte transportmiddel voor bacteriën en virussen in de buurt. Hete lucht daarentegen doodt kiemen, maar die wil je niet op je haar of huid!

Beddengoed.

Gebruikte lakens en hoofdkussens zijn een walhalla voor huisstofmijten en bedwantsen, maar ook bacteriën hebben het er naar hun zin. Daarom is het zeer belangrijk dat je regelmatig de bedden in huis verschoont en de matras afwast of reinigt.

Kleding.

Verder in de categorie textiel: je kledij. Een wasbeurt in de machine is niet altijd een garantie voor 100 % kiem- en bacterievrije kleren. Het warme sopje slorpt inderdaad de bacteriën en andere vieze beestjes uit je vuile linnen op, maar in sommige machines blijft er na de wasbeurt een waterrestje op de bodem staan. Dat kan je maar beter vermijden.

Keukenspons of afdroogdoek.

123-sponsje-hygiene-afwas-11-16.jpg Het sponsje waarmee je het keukenaanrecht reinigt of de vaat doet, is een topbestemming voor zo’n ongewenste indringers. Ze hokken er in groten getale samen en doen zich te goed aan het vuil dat op het sponsje achterblijft. Per vierkante centimeter kunnen er miljoenen bacteriën zitten!

Daarom is het een must om het sponsje regelmatig te vervangen door een vers onaangetast exemplaar.

De vaatdoek is een dierentuin. Neem daarom elke dag een propere vaatdoek (gewassen bij minimum 60 °C).

Rooster van de oven of de BBQ

Achtergebleven etensrestjes vormen de ideale voedingsbodem voor bacteriën. En je wilt je verse, lekkere eten toch niet in contact brengen met die vieze gasten? Dus best ook de rooster of gril even schoonschrobben voor gebruik.

Winkelkarretjes.

Heel wat voorwerpen buitenshuis zijn uiteraard ook ziekteverspreiders bij uitstek! Dingen die door jan en allemaal worden ‘bepoteld’ en vaak ook ‘besmet’: winkelkarretjes, benzinepompen, parkeermeters, automaten, (rol)trapleuningen, liftknopjes …

Misschien is het toch geen slecht idee om het handvat van je winkelkar even schoon te vegen met een antibacterieel doekje voor je gaat shoppen. Ben je bang om voor mysofoob (iemand met smetvrees) te worden aanzien, en trotseer je liever de bacteriën op het handvat van de kar? Was dan meteen je handen als je thuiskomt.

Wat moet je vooral onthouden?

Regelmatig en grondig je handen wassen is een must!ARTIKEL: LICHT IN HET NIEUWE FEITHENHOF.
bron: Redactioneel/ActiZ.

woensdag 14 november, vindt de officiële opening plaats van het Nieuwe Feithenhof, een locatie van zorgorganisatie WZU Veluwe. Bestuurder Wim Martens is trots op het resultaat: 'De locatie was verouderd en helemaal verbouwd. Het was van binnen helemaal donker en bruin'. Nu is er veel glas en licht.

Het woonzorgcentrum ligt op het mooiste plekje van Elburg, vlakbij het centrum en met prachtig uitzicht. De kleuren die gebruikt zijn passen bij de kleuren die bij Elburg en de omgeving van het historische stadje passen. Zo zijn er diverse warme tinten te zien, zoals groen en oranje. 'De inrichting past bij de Elburgse mentaliteit en sfeer', zegt Martens.

Lees het hele artikel op de site van het Aedes-Actiz Knenniscentrum Wonen-ZorgARTIKEL: ZIEKENHUISZORG VAN ‘MORGEN’ ZIET ER ANDERS UIT.
bron: Redactioneel/FD/Supportbeurs.

Als ik over een tijdje zorg nodig heb, is er dan nog wel een ziekenhuis bij mij in de buurt? Vanwege de faillissementen van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaart ziekenhuis maken veel mensen zich daar zorgen over. Misschien geldt dat ook wel voor jou. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op de toekomst van de Nederlandse ziekenhuizen. Hoe ziet die toekomst eruit?

‘Een stapel stenen.’ Zo omschreef minister Bruins van Medische Zorg de failliete ziekenhuizen. Zijn uitspraak leverde hem veel kritiek op. Maar er zijn ook mensen die het eens zijn met hem. Want: het fysieke ziekenhuisgebouw wordt in de toekomst waarschijnlijk steeds minder belangrijk, aldus deskundigen. Wat verandert er en waarom?

Onze zorg wordt steeds duurder. Om de alsmaar stijgende zorgkosten tegen te gaan, moeten onder andere ziekenhuizen goedkoper en doelmatiger gaan werken. Dat vraagt concentratie, specialisatie, meer zorg thuis en intensievere samenwerking. In andere woorden: er zijn minder ziekenhuizen; in plaats daarvan vindt zorg vaker thuis plaats. Ook richten ziekenhuizen zich meer op één specialisme c.q. onderdeel.

Grote zorgcentra, kleinere ziekenhuizen.

Zo voorspelt Hans van der Schoot, tot voor kort bestuurder van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, dat er in de toekomst dertig tot veertig gespecialiseerde zorgcentra zijn. Deze centra zijn dan 24 uur per dag, 7 dagen per week open. Je kunt er terecht voor dringende zorg, maar ook als je een ingewikkelde operatie nodig hebt, lijdt aan een zeldzame ziekte, enzovoorts.

Daarnaast kent Nederland in de toekomst een netwerk van wat kleinere ziekenhuizen. Zij nemen planbare zorg en eenvoudigere ingrepen over van de grotere zorgcentra. Denk aan heup- en knieoperaties. Deze kleinere ziekenhuizen zijn ’s avonds en in het weekend wel dicht. Verder kun je in de toekomst voor nog meer zaken terecht bij de huisarts en het gezondheidscentrum, stelt Van der Schoot.

Meer zorg thuis.

Gespecialiseerde ziekenhuizen betekenen natuurlijk wel: meer reizen. Toch denken deskundigen dat de afstand altijd te overbruggen zal zijn. Blijven overnachten hoeft in veel gevallen niet. Dat is prettig, want de meeste mensen gaan natuurlijk het liefste weer snel naar huis. De ziekenhuiszorg gaat in de toekomst dan thuis verder. Soms is dat nu ook al het geval.

Zo biedt het Wilhemina Ziekenhuis in Assen een schouderoperatie waarna je direct (begeleid) thuis aansterkt. Ook is er de organisatie Hospital@Home, die complexe ziekenhuiszorg biedt voor kwetsbare mensen. Zij gebruiken onder meer e-health, oftewel zorg op afstand. Experts voorspellen dat deze zorg steeds populairder wordt, al blijft het gebruik vooralsnog achter bij het aanbod.

Nog veel vragen onbeantwoord.

Mogelijk ziet de ziekenhuiszorg van morgen er dus anders uit... en daarmee ook onze zorgkosten, die hopelijk verlagen. Er moet nog veel gebeuren voordat het zover is. Zo moeten organisaties in de zorgsector meer gaan samenwerken. Daarnaast zijn er nog diverse vragen onbeantwoord. Deze antwoorden zijn nodig om eventuele veranderingen in gang te zetten. Wel staat vast: verandering kan veel moois opleveren. Zo is het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse na een faillissement uitgegroeid tot een succesvolle organisatie voor minder complexe zorg.ARTIKEL: ONGEWENST URINEVERLIES: OPLOSSING NIET INLEGKRUISJES, MAAR BEHANDELING.
bron: Redactioneel/URinControl.

Inlegkruisjes zijn niet de oplossing voor ongewenst urineverlies, ze maken het probleem alleen maar erger. De reclames voor inlegkruisjes benadrukken dat urineverlies iets blijvends is, iets om u voor te schamen bovendien. Daarmee zorgen ze ervoor dat vrouwen niet praten over dit probleem. Dat is jammer, want er is weldegelijk iets te doen tegen urineverlies. Dat zeggen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen UMCG die onderzoek doen naar omgaan met en behandeling van ongewild urineverlies.

Een kwart tot de helft van alle vrouwen heeft in meer of mindere mate last van urineverlies. Van al deze vrouwen bezoekt maar een derde een hulpverlener. Omdat ze zich schamen, maar ook omdat ze niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden van een behandeling. Ze zien inlegkruisjes als enige oplossing.

De producenten van inlegkruisjes benadrukken dit graag in hun reclames. Iedereen kent ze wel, de reclames over vrouwen die middenin het leven staan en actief zijn, maar als ze lachen of springen dan verliezen ze wat urine. Het gevolg is schaamte, angst voor geurtjes en het vermijden van activiteiten waar dit weer kan gebeuren. In de reclame is de oplossing gelukkig nabij: inlegkruisjes gaan de nare geurtjes tegen en vangen het vocht op. Zo springt, lacht en danst de vrouw weer onbezorgd, zonder dat iemand er iets van merkt.

Wat ze er in de reclame niet bij vertellen, is dat het urineverlies alleen maar erger wordt als je er niets aan doet. De oorzaak van urineverlies is namelijk vaak verslapping van de bekkenbodemspieren, vaak het gevolg van een bevalling of de overgang. De spieren zijn dan niet sterk en snel genoeg meer om de plasbuis dicht te drukken. En zoals bij alle spieren geldt ook voor de bekkenbodemspieren dat ze niet vanzelf sterker worden.

Wat in de reclame ook niet wordt verteld, is dat er iets aan urineverlies te doen is. Oefeningen die de bekkenbodemspieren sterker maken, kunnen de problemen met urineverlies aanzienlijk verminderen en zelfs helemaal verhelpen. Ook kunnen overgewicht, plas- en drinkgedrag en bepaalde medicijnen urineverlies erger maken en kunnen aanpassingen hierin bijdragen aan vermindering van de klachten.

Veel vrouwen zien inlegkruisjes als enige oplossing voor urineverlies en leven naar de boodschap in de reclames: urineverlies hoort erbij, daar praat je niet over maar leer je mee leven. Urineverlies is niets om je voor te schamen. Door hulp te zoeken voor urineverlies, kun je springend, lachend en dansend door het leven zónder inlegkruisjes.ARTIKEL: MINDER ‘GEJURIDISEER’ BIJ JEUGDHULP.
bron: BinnenlandsBestuur/Yolanda de Koster.

Bij gemeenten komen opvallend weinig bezwaarschriften over de Jeugdwet binnen. Er is veel minder ‘gejuridiseer’, stelt hoogleraar Gijsbert Vonk. ‘We zitten net zo lang bij de ouders aan tafel tot dat er een oplossing is’, laat Wijk bij Duurstede weten.

Van het totaal aantal bezwaarschriften dat bij gemeenten wordt ingediend, gaat slechts een procent over de Jeugdwet, zo blijkt uit onderzoek onder 46 gemeenten. Het gros gaat over de Participatiewet, op afstand gevolgd door de Wmo.

Oplossing.

Over de Jeugdwet is in Wijk bij Duurstede al die jaren geen enkel bezwaarschrift binnen gekomen. ‘We geven nooit een negatieve beschikking af’, aldus Marja Pol, coördinator van Loket Wijk, de stichting die voor de gemeente de Wmo en de Jeugdwet uitvoert. ‘We zitten net zo lang bij de ouders aan tafel tot dat er een oplossing is. Soms is die oplossing minder dan de ouders willen, bijvoorbeeld als het om de hoogte van het pgb (persoonsgeboden budget, red) gaat.’ Niet dat de gemeente bulkt van het geld, ‘ook bij ons blijven de financiën een probleem’, maar gemeenten hebben rondom de jeugdhulp niet veel speelruimte, stelt Pol.

Samenspraak.

‘Het gaat hier vaak om feitelijke dingen, zoals wachttijden, de juiste persoon op de casus zetten, wanneer kan een kind uit huis worden geplaatst, of wanneer komt een psychiater langs. Dit soort zaken wil je in samenspraak regelen, zonder dat je daar elkaar met formele bezwaarschriften om de oren gaat slaan. Er is veel minder ‘gejuridiseer’’, aldus Gijsbert Vonk, hoogleraar socialezekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Nog niet op orde.

Almere ontving in vergelijking met de andere aan het onderzoek deelnemende gemeenten vooral in 2015 relatief veel bezwaarschriften: 49 stuks. Dat daalde in 2016 naar 24 bezwaarschriften. In 2017 werden er 7 bezwaarschriften ingediend en tot 1 augustus dit jaar 1. ‘In 2015 was de Almeerse organisatie voor jeugdhulp, ondergebracht bij de JGZ, nog niet geheel op orde’, zo laat een woordvoerder van Almere weten. ‘Ook waren niet alle verwijzers in die beginperiode nog volledig op hoogte van het aanbod jeugdhulp.’

Gedwongen kader.

Daarnaast speelde de discussie met gezinnen die om verlening van de pgb’s vroegen. ‘De bedragen voor informele hulp via pgb waren lager dan ouders gewend waren. Veel ouders wilden meer uren om tot ongeveer het bedrag te komen wat ze gewend waren. De gemeente ging daar niet altijd in mee’, aldus de woordvoerder. Daarnaast wordt veel jeugdhulp in het gedwongen kader ingezet. ‘In die gezinnen is dus een maatregel jeugdbescherming van kracht. Die gezinnen zullen minder snel geneigd zijn bezwaar te maken tegen de jeugdhulp’, aldus de woordvoerder. Het feit dat het aantal bezwaarschriften is gedaald ‘zien we als een indicatie van succes van de Almeerse JGZ’.

Stijging.

Ook in Lelystad klimmen ouders nogal eens in de pen om een bezwaarschrift in te dienen. In 2015 kwamen slechts 3 bezwaarschriften binnen, in 2016 steeg dat aantal naar 19, in 2017 waren dat er 18 en dit jaar kwamen er al 24 bezwaarschriften binnen. Lelystad was niet in de gelegenheid om hiervoor een verklaring te geven.

Ook weinig klachten.

Het aantal klachten over de jeugdhulp bij de Nationale Ombudsman wordt ingediend, is ook laag. In een interview met Binnenlands Bestuur (nr. 21) stelde de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen dat hij zich niet kan voorstellen dat die er niet zijn gezien de vele berichten over onder meer financiële tekorten bij gemeenten en wachtlijsten bij zorginstellingen. ‘Ik vind het, neutraal gezegd, opvallend dat er niet heel veel over geklaagd wordt en er ook dat er niet heel veel bezwaarschriften over worden ingediend. Voor mij is dit niet een doorslaggevend signaal dat het goed gaat.’

Geen zin.

Mogelijk dienen mensen geen klacht in ‘omdat ze denken dat het toch geen zin heeft. Of omdat ze al drie keer hebben geklaagd en er niets verandert’, aldus van Zutphen. Hij vermoedt daarnaast dat mensen die in hun gezin jeugdhulp krijgen of nodig hebben, wel iets anders aan hun hoofd hebben dan een klacht in te dienen.ARTIKEL: EEN OP DE ZES NEDERLANDERS ACHT KANS GROOT DIT JAAR OVER TE STAPPEN NAAR ANDERE ZORGVERZEKERING.
bron: Persbericht/Pricewise.

Een op de zes Nederlanders (17%) geeft aan dat de kans groot tot zeer groot is dat hij of zij dit jaar zal overstappen naar een andere zorgverzekering. De voornaamste reden om over te stappen, is de stijging in de zorgpremies. Vorig jaar stapte uiteindelijk 6,2% van de mensen over naar een andere zorgverzekering. De zorgpremies gaan in 2019 met zo’n 6% omhoog en dat betekent een toename in de jaarlijkse premiekosten voor een echtpaar van minimaal € 73,- en voor een alleenstaande ouder van minimaal € 165,-. Dit blijkt uit een doorberekening van de nieuwe zorgpremies voor verschillende profielen en een onderzoek onder 1.000 respondenten van Pricewise.

Ruim de helft van de respondenten (56%) in het onderzoek van Pricewise is van plan om dit jaar hun zorgverzekering te vergelijken. Dat is een verdubbeling ten aanzien van 2016, toen nog 28% aangaf zich te gaan oriënteren op een andere zorgverzekering. Een op de zes respondenten (17%) acht dit jaar de kans zelfs groot tot zeer groot dat hij of zij zal overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Premiestijgingen voornaamste reden om over te stappen.

Vier op de vijf (78%) van de respondenten die de kans groot achten dat zij zullen overstappen, geven aan dat de stijging in de zorgpremies de voornaamste reden is. Andere redenen om over te stappen zijn dat men de huidige verzekering te duur vindt (58%) of men ontevreden is over de huidige zorgverzekering (41%).

Hoog percentage geeft aan van plan te zijn over te stappen.

Het overstappercentage is al jarenlang stabiel (in 2016: 6,4%, in 2017: 6,3% en in 2018: 6,2%, bron: Vektis). Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Daarom is het opvallend dat maar liefst 17% van de respondenten dit jaar aangeeft dat de kans groot is dat zij gaan overstappen naar een andere zorgverzekering. Zelfs als straks het daadwerkelijke aantal mensen dat overstapt op de helft ligt, dus tussen de 8 en 10%, zou het nog om een zeer substantiële stijging gaan. De jaarpremies stijgen uiteraard fors dit jaar, met gemiddeld € 80,- ten opzichte van € 25,- vorig jaar. Dat is een verdrievoudiging van de stijging. Dan wil je als consument ook wel even goed kijken of je toch nog kunt besparen op je zorgverzekering.”

Inschattingen zorgkosten 2019.

Niet alleen zullen meer mensen dit jaar hun zorgverzekering vergelijken. De meerderheid van de respondenten (58%) geeft ook aan dat zij dit jaar van plan zijn een grove of gedetailleerde inschatting te maken van de zorg die zij in 2019 verwachten nodig te hebben. Hans de Kok: “Wij juichen het toe dat mensen hun zorgaanbieders, zorgbehoeften en zorgverzekering kritisch onder de loep nemen. De verschillen in premiestijgingen zijn ontzettend groot dit jaar, en bij sommige verzekeraars valt het mee. Je ziet dat door deze grote verschillen meer mensen scherper zijn in het kiezen van hun zorgverzekering voor 2019.”

Premiedoorrekeningen per profiel.

Aan de hand van vier veel voorkomende profielen heeft Pricewise berekend wat de nieuwe zorgpremies concreet betekenen voor de premiekosten. Pricewise heeft hiervoor de goedkoopste verzekeringen per profiel vergeleken met de goedkoopste verzekeringen van vorig jaar voor deze profielen. De nieuwe premies betekenen een toename in de jaarlijkse premiekosten van minimaal € 55,80 voor een alleenstaande, minimaal € 56,40 voor een gezin met twee kinderen t/m tien jaar, minimaal € 73,20 voor een echtpaar en zelfs minimaal € 165,12 voor een alleenstaande ouder met één kind. Hans de Kok: “De stijgingen in de zorgpremies zijn fors dit jaar. Maar op individueel niveau kunnen de stijgingen verschillen naargelang de voorkeur in gewenste dekking en de best passende zorgverzekering. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering kan zelfs oplopen tot 400 euro. Het loont dit jaar daarom nog meer om een goede inschatting te maken van de verwachte zorgkosten voor 2019 en op basis daarvan een vergelijking te maken.”ARTIKEL: EUROPEAN COMPANY SPORT GAMES IN 2021 IN GELDERLAND.
bron: Persbericht/Sport&Zaken.

In 2021 is Arnhem ‘host city’ van de European Company Sport Games. De European Company Sport Games worden al sinds 1977 georganiseerd. De eerste editie vond plaats in Eindhoven dankzij initiator Philips om werknemers uit heel Nederland met elkaar te verbinden. Na 44 jaar, komen de games terug naar Nederland! Tijdens deze unieke Spelen, van 23 tot en met 27 juni 2021, sporten zo’n 5.000 werknemers vanuit 500 bedrijven uit meer dan 30 landen tegen elkaar.

Op dinsdag 13 november was de officiële kick-off met alle betrokken gemeentes en de provincie Gelderland. Tijdens een ontbijtsessie in het hart van de sport; Papendal, kregen de genodigden van de provincie Gelderland en gemeenten Arnhem, Nijmegen, Achterhoek, Apeldoorn en Ede een vooruitblik op het evenement in 2021. Vanuit de samenwerking met sport&zaken gaan de partijen werken aan de gezamenlijke maatschappelijke ambitie om mensen fitter en bedrijven vitaler te maken. Begin 2019 wordt er actief gestart met de werving in het bedrijfsleven voor deelname.

Economische boost Gelderland.

De European Company Sport Games hebben tevens een grote economische impact op de provincie Gelderland. Dit gezien de verwachting dat er circa 5.000 deelnemers gedurende een week in Arnhem en omstreken verblijven. De meeste sporten worden georganiseerd in de steden Arnhem (Papendal en Valkenhuizen), Apeldoorn en Ede. Gezamenlijk werd er gesproken over de kansen en mogelijkheden die het grootste, meerdaagse sportevenement in Europa met zich meebrengt.

Salzburg2019.

De European Company Sport Games betreft een tweejaarlijks evenement waarbij de volgende editie georganiseerd wordt in het Oostenrijke Salzburg. Om goed voorbereid in Arnhem (2021) aan de start te verschijnen kan sportief werkend Nederland alvast deelnemen aan het toernooi in Salzburg! Inschrijven voor het evenement in Salzburg kan nog t/m 15 januari via www.arnhem2021.nl.

Organisatie European Company Sport Games.

De European Company Sport Games worden georganiseerd door sport&zaken en The Organizing Connection. Beide partijen hebben het gezamenlijke doel om een goed geslaagd en sfeervol evenement neer te zetten. Stichting sport&zaken is de matchmaker tussen het bedrijfsleven en de sport. Hierin is het doel om werkend Nederland meer in beweging te krijgen op weg naar meer vitale organisaties.

Sport&zaken heeft het sportevenementenbureau The Organizing Connection (TOC), gevraagd de organisatie van het evenement op zich te nemen. TOC was eerder verantwoordelijke voor de organisatie van meerdere WK’s Veldrijden, het WK BMX in 2014, de WK’s Para-Cycling op de baan en weg én de WK (Para) Handboogschieten in 2019.ARTIKEL: HERSENLETSEL ALLIANTIE OPGERICHT.
bron: Redactioneel/Hersenstichting.

Vorige week is de Hersenletsel Alliantie opgericht. In dit samenwerkingsverband bundelen partijen uit het hersenletselveld, zoals mensen met hersenletsel, medici en neuropsychologen, paramedici en verpleegkundigen en netwerkorganisaties en instellingen hun krachten, met als doel de kwaliteit van de zorg en welzijn voor mensen met hersenletsel te verbeteren.

Eén op de vier mensen in Nederland heeft een hersenaandoening. En bijna 650.000 mensen leven met de blijvende gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) na bijvoorbeeld een beroerte (CVA/TIA) of traumatisch hersenletsel, na een val of klap op het hoofd. De totale zorgkosten voor NAH zijn 2,7 miljard Euro. Dat is ruim 3% van de totale zorgkosten.

NAH verandert het leven van mensen radicaal. Of zij nu licht hersenletsel, bijvoorbeeld na een hersenschudding, of zeer zwaar hersenletsel, na bijvoorbeeld coma en langdurige bewustzijnsstoornis hebben opgelopen, de gevolgen zijn veelal levenslang en verstoren het ‘gewone’ leven in meer of mindere mate. Een grote klacht van veel van mensen is dat de zorg na het oplopen van hersenletsel te versnipperd en onduidelijk is.

Doolhof.

In het rapport ‘Navigeren naar herstel’ dat in 2011 in opdracht van de Hersenstichting is geschreven, zijn knelpunten voor de zorg ten behoeve van mensen met hersenletsel beschreven. Een belangrijke conclusie was dat patiënten de zoektocht naar zorg als een doolhof ervaren. Geconstateerd werd dat de zorg inderdaad versnipperd is en dat afstemming tussen zorgverleners binnen en tussen de verschillende fases niet goed verloopt, waardoor patiënten niet de juiste zorg op het juiste moment krijgen.

Samenwerken en kennis delen.

Als antwoord hierop zijn zorgstandaarden op het gebied van hersenletsel ontwikkeld en geïmplementeerd. Tijdens dit proces uitten betrokkenen uit het veld de wens om meer samen te werken en om daarvoor een samenwerkingsverband op te richten.

Vincent Buitendijk, bestuurder van Libra Revalidatie & Audiologie en al jaren intensief betrokken bij de problematiek van niet-aangeboren hersenletsel, is de voorzitter van deze kersverse Hersenletsel Alliantie:

"Samenwerking tussen de betrokken disciplines en onderlinge afstemming is een vereiste voor goede (keten)zorg. Een mooie stap, deze oprichting van de Hersensletsel Alliantie. Hiermee brengen we iedereen bij elkaar, zodat we waardevolle projecten kunnen stimuleren voor toepassing in de zorg en voor wetenschappelijk onderzoek. Ook kennisuitwisseling wordt belangrijk in dit nieuwe verbond. De Hersenletsel Alliantie zal daarnaast het beheer van de zorgstandaarden die betrekking hebben op hersenletsel op zich nemen. Het samenwerkingsverband gaat tevens zorgen voor bewustwording en aandacht vragen voor de gevolgen van hersenletsel, zodat deze beter herkend worden. De gevolgen worden namelijk nog te vaak gemist."

Subsidie vanuit de Hersenstichting.

De Hersenstichting stimuleerde en faciliteerde de oprichting van een samenwerkingsverband rond hersenletsel, omdat één van haar doelen is dat mensen met een hersenaandoening worden herkend en erkend. Vincent Buitendijk: ”Er is bij de partners van de Alliantie een breed gedragen urgentiebesef om in samenwerking meer te bereiken. Dit onderwerp verdient maximale aandacht. Daar gaan wij met de Hersenletsel Alliantie ons maximaal voor inzetten.”ARTIKEL: NIVEL-ONDERZOEKER LIESBETH VAN VLIET ONTVANGT DE L’ORÉAL-UNESCO ‘FOR WOMEN IN SCIENCE’ BEURS.
bron: Redactioneel/NIVEL.

Tijdens een feestelijke ceremonie in de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem ontving Nivel-wetenschapper Liesbeth van Vliet op 14 november de Nederlandse For Women In Science award. Voor haar onderzoek naar het effect van zorgverlener-patiënt communicatie en haar bijdrage aan de wetenschap ontving zij een beurs ter waarde van € 25.000 euro. Hiermee krijgt zij de kans om te werken aan haar onderzoek bij het prestigieuze Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS). Deze beurzen zijn een initiatief van L’Oréal en UNESCO, samen met partners van het programma, het NIAS en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH).

Liesbeth van Vliet (1985) onderzoekt welke communicatie patiënten en hun dierbaren nodig hebben op het moment dat ze geconfronteerd worden met ernstige – en vaak ook ongeneeslijke – ziekten. Naast goede medische zorg hebben zij namelijk goede informatie en emotionele ondersteuning nodig. Van Vliet onderzoekt welke communicatie hen zou kunnen helpen en welke communicatie hen zou kunnen schaden. De rode draad door het onderzoek van Van Vliet is het beter begrijpen van de kracht van communicatie op momenten dat dit het allerbelangrijkste is.

For Women in Science.

Het internationale programma For Women in Science is een samenwerking tussen L’Oréal en UNESCO, met als motto ‘The world needs science, science needs women’. Het programma bestaat sinds 1998 en reikt prijzen uit aan uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappers op het gebied van life sciences. Anno 2018 zijn al meer dan 3.100 excellente wetenschappers uit 117 landen geholpen met het programma. In 50 landen worden nationale en regionale beurzen aangeboden.ARTIKEL: VERZUIM VVT VERDER GESTEGEN.
bron: Redactioneel/ActiZ.

Het verzuimpercentage van VVT is in het derde kwartaal gestegen van 6,03 in 2017 naar 6,34 in 2018. In het voortschrijdend jaar 2017-4 t/m 2018-3 is het ten opzichte van een jaar geleden gestegen van 6,56 naar 7,08.

Het verzuimpercentage is sinds jaren niet zo hoog geweest. Het verzuim is in alle leeftijdsklassen gestegen, maar het meeste in de groep 36 t/m 45 jaar. De stijging van het verzuim wordt grotendeels veroorzaakt door het langdurig verzuim (92-730 dagen). In alle deeltijdklassen is het verzuim gestegen. Het hoogste verzuim en de grootste stijging zien we in de deeltijdklassen 40-80%. In alle regio’s is het verzuim voortschrijdend toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. In alle regio’s is het verzuim gestegen.

Het verzuim in de VVT wordt geregistreerd door Vernet, op basis van de verzuimgegevens van de bij Vernet aangesloten VVT-organisaties. Bekijk de uitgebreide BrancheMonitor Verzuim kwartaal 3 en het overzicht van verzuimcijfers sinds 2010.ARTIKEL: ER WARMPJES BIJZITTEN IN JE ROLSTOEL OF SCOOTMOBIEL.
bron: Redactioneel/Supportbeurs.

Terwijl het volgens de een de komende maanden ijzig en koud wordt, voorspellen anderen een zachte, natte en stormachtige winter. De weersvoorspellingen voor de komende week laten in ieder geval een flinke daling in temperatuur zien. Wat het wordt is afwachten.

Maar “een goed voorbereid man is er twee waard”, aldus een gezegde van onze Belgische buren. We geven je graag enkele tips om deze winter warm te blijven als je met je rolstoel of scootmobiel de kou en/of nattigheid buiten gaat trotseren.

Warme laagjes.

Je goed warm aankleden is de eerste logische tip. In laagjes kleden is het beste, want dat verbetert de isolatie. Als eerste laag kies je voor thermokleding. Thermo-ondergoed zit dicht op je huid en voert lichaamsvocht af, waardoor je geen last hebt van transpiratie. Wanneer je zweet, krijg je het namelijk weer sneller koud. Isolerende kleding, gemaakt van materialen zoals fleece of softshell, vormt een effectieve tweede laag. Deze isolerende tussenlaag zorgt ervoor dat je lichaam niet afkoelt en lichaamswarmte vastgehouden wordt. Als laatste laag kies je voor water- en winddichte kleding, zodat je niet afkoelt door de wind of nat wordt door de regen. Belangrijk is wel dat je altijd voor ademende kleding kiest, zodat het vocht naar buiten wordt afgevoerd. Anders wordt je kleding klam en koud en jijzelf uiteindelijk ook. Wil je extra comfort en warmte tijdens ijzige winterdagen? Dan is de jas van Ministry of Supply, met drie ingebouwde verwarmingselementen wellicht een goede tip. Een goedkope en praktische oplossing voor extra warmte: neem een vooraf in de magnetron opgewarmd kersenpittenkussentje mee.

Winterse drie-eenheid.

In de winter naar buiten? Vergeet dan niet je sjaal, muts en handschoenen. Wist je dat je via je nek en hoofd zo’n 30 procent van je lichaamswarmte verliest? Een goede muts is dus een must. Ben je toe aan een nieuw exemplaar? Kies dan voor een muts die winddicht is en een ademend vermogen heeft. Verkleumde handen wil je het liefst vermijden. Koude handen zorgen, net als koude voeten overigens, voor een koud lichaam. Leer of kunstleer is het perfecte materiaal voor handschoenen; zeker als je snel last hebt van koude vingers. Ben je rolstoelgebruiker, dan moeten de handschoenen niet alleen warm zijn, maar ook voldoende grip hebben op de hoepels. Er zijn ook elektrisch verwarmde handschoenen op de markt; zelfs exemplaren waarmee je, zonder je handschoenen uit te moeten doen, je smartphone kunt bedienen. Voor degenen die liever geen verwarmde handschoenen dragen maar wel warme handen willen hebben zijn er elektrische verwarmde handwarmer. Neem eens een kijkje op Warmtekleding.nl wat er allemaal mogelijk en te koop is op het gebied van elektrisch verwarmde kleding.

Warme voeten.

Last but not least voordat je de deur uit gaat: trek goede winterschoenen aan. Goed schoeisel is net zo belangrijk als een warme jas. Ook in sokken is de keuze groot. Bovendien zijn er elektrisch verwarmde inlegzolen. Je hebt er die werken op batterijen en inlegzolen die je kunt aansluiten op de accu van je scootmobiel of (elektrische) rolstoel.

Extra hulpmiddelen voor scootmobiel en rolstoel.

Wil je het absoluut niet koud hebben, overweeg dan een been- en voetenzak. Het lijkt nog het beste op een gevoerde, waterafstotende en winddichte slaapzak. Om gemakkelijk in en uit de zak te stappen, is de zak voorzien van een rits over de gehele lengte.

Om jou en je rolstoel of scootmobiel te beschermen tegen regen, heb je keuze uit verschillende regenhoezen. Welke mogelijkheden er op de markt zijn, hebben we in dit artikel al eens besproken. Praktische tips om met je rolstoel veilig én droog door de regen te rijden, vind je hier (op de website van de Supportbeurs).ARTIKEL: LEEFSTIJLPROGRAMMA’S EFFECTIEVER DOOR BETERE VERWIJZING DOOR HUISARTSEN EN ANDERE BEGELEIDING.
bron: Redactioneel/UMCG.

Een aanzienlijk deel van de bevolking is niet voldoende actief en voldoet niet aan de aanbevelingen voor een gezond voedingspatroon

Meer kennis bij huisartsen over leefstijlinterventies en een objectieve screening voor welke patiënten deze geschikt kunnen zijn, kan het aantal effectieve verwijzingen naar interventies verhogen. Ook een andere manier van begeleiden van deelnemers aan leefstijlinterventies kan ertoe leiden dat deze effectiever zijn, waardoor meer deelnemers langer actief blijven en meer kwaliteit van leven ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van bewegingswetenschapper Adrie Bouma van het UMCG. Zij verdedigt op 21 november haar proefschrift aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Een aanzienlijk deel van de bevolking is niet voldoende actief en voldoet niet aan de aanbevelingen voor een gezond voedingspatroon. Programma's voor leefstijlbegeleiding lijken geschikt om een gezondere leefstijl. Eerder onderzoek liet zien dat interventies kunnen leiden tot meer bewegen. Maar veel mensen volgen de adviezen niet op of bewegen te weinig.

In haar onderzoek ging Adrie Bouma na wat een bijdrage kan leveren aan meer effectieve interventies in de praktijk. Zij ging in haar studie de verwijzingsrol van huisartsen na en ontwikkelde een nieuwe manier om deelnemers aan interventies effectiever te begeleiden.

Verwijsrol van huisartsen.

Uit haar onderzoek blijkt dat huisartsen onvoldoende mogelijkheden hebben om een objectieve screening te maken van geschikte patiënten om een leefstijlprogramma te volgen. Ook zijn huisartsen vaak niet gemotiveerd en hebben ze niet de juiste middelen om door te verwijzen. Ook hebben ze weinig kennis over welke interventies effectief en succesvol zijn.

Bouma laat zien dat huisartsen vooral doorverwijzen als er bij een patiënt een duidelijke fysieke indicatie van een ziekte is en dat zij weinig preventief doorverwijzen. Huisartsen bleken vaker te verwijzen als ze zelf een gezonde leefstijl hebben, genoeg bewegen en gezond voedingspatroon hebben.

Barrières en motivatie van deelnemers.

De combinatie van motivatie van een deelnemer om te bewegen en de barrières die een deelnemer opwerpt tegen bewegen bepalen het succes ervan. Uit Bouma’s onderzoek blijkt dat de begeleiding van deelnemers zich tot nu toe vooral richt op hun motivatie, wat alleen effectief is op de korte termijn. Bouma laat in haar onderzoek zien dat het voor de lange termijn effectiever is om deelnemers te begeleiden in de barrières die bewegen belemmeren.

Ze ontwikkelde een nieuwe methode van gedragsverandering, de barrière-aanpak. Deze bestaat uit 4 strategieën:

• het aanleren van andere manieren om leefstijldoelen te bereiken, om daarmee barrières te omzeilen
• het doel veranderen om daarmee barrières van deelnemers te verlagen
• barrière-percepties van deelnemers te veranderen
• deelnemers de investeringen en de gevolgen om hun doel te bereiken, te leren accepteren.

Bouma volgde deelnemers aan leefstijlinterventies 2 jaar lang. Uit haar onderzoek blijkt dat de deelnemers die met deze nieuwe methode begeleid werden in het leren omgaan met hun barrières, langere tijd actief bleven en een hogere kwaliteit van leven ervaarden.

Effectiviteit programma’s verbeteren.

Bouma pleit er voor om een korte check van de leefstijl van patiënten op te nemen in het protocol voor huisartsen. Ook vindt Bouma dat leefstijlverandering door meer clinici als behandeloptie moet worden gezien, naast de reguliere zorg. Zij is er voorstander van om officiële richtlijnen en hulpmiddelen voor het screenen van geschikte patiënten te ontwikkelen. Hierdoor hebben huisartsen een indicatie voor een doorverwijzing, zodat meer mensen worden bereikt.

Verder moet volgens Bouma informatie over leefstijlprogramma’s worden aangeboden aan de eerstelijnsgezondheidszorg in Nederland, zodat hun kennis over deze interventies zich vergroot. Bouma bepleit ten slotte dat de huisartsen nauw moeten samenwerken met andere zorgprofessionals gespecialiseerd in gedragsverandering, die de interventies begeleiden.

Programma’s vanaf januari 2019.

Volgens Bouma dragen effectieve evidence-based leefstijlinterventies bij aan een toename van de levensverwachting en de kwaliteit van leven. De programma’s die vanaf januari 2019 worden vergoed door zorgverzekeraars, zijn gebaseerd op het motiveren van deelnemers. Zij vindt het beter de begeleiding te richten op het weghalen van barrières. In de plannen van VWS worden vooral mensen met overgewicht geselecteerd voor leefstijlprogramma’s. Bouma vindt het belangrijk dat ook andere mensen de programma’s kunnen volgen.ARTIKEL: DE ING TAN-CODE GAAT VERDWIJNEN! WAT NU?
bron: Redactioneel/NOS/ANP MediaWatch.

Iedereen die elektronisch bankiert bij ING, kent de TAN-code. Dit Transactie Autorisatie Nummer is een cijferreeks die moet worden ingevoerd om een elektronische betaling te bevestigen. De TAN-codes worden verstrekt per sms-bericht of op van tevoren opgestuurde papieren vellen. Dit systeem bestaat al meer dan 30 jaar. Maar begin dit jaar kondigde ING aan dat de TAN-codes per 2019 zullen worden afgeschaft…

ING wil volledig inzetten op betalen met de smartphone. Hierover kregen we de laatste tijd een aantal verontruste telefoontjes van mensen die niet zo’n telefoon hebben. Maar ook van mensen die er wel 1 hebben, maar er zeker niet mee willen bankieren. Maar denk ook aan hen die een smartphone door handicap of beperking gewoonweg niet kúnnen bedienen. Wat moeten zij doen als de TAN-codes verdwijnen? De koers die ING inzet, past in een steeds verdergaande digitaliseringstrend. De overheid en bedrijven gaan er steeds meer van uit dat iedereen een computer met internet heeft en daar ook mee uit de voeten kan. Denk aan de afschaffing van de blauwe envelop, waar we succesvol actie tegen hebben gevoerd. Met de afschaffing van de TAN-code luidt ING de volgende stap in: een internetaansluiting alleen is niet meer voldoende. Je moet ook een smartphone hebben.

Sluit niemand buiten.

Handicap Nationaal volgt deze trend zeer kritisch. Niet omdat we tegen internet en smartphones zijn, want dat zijn we niet, maar omdat we vinden dat niemand buitengesloten moet worden. Er moet dus rekening gehouden worden met mensen die niet mee kunnen of willen met de digitalisering. Een HN-INFOrmateur nam daarom contact op met ING. De bank gaf aan onze insteek te onderschrijven. ING zal haar klanten dus zeker niet verplichten tot de aanschaf van een smartphone. Het bedrijf was druk bezig met het ontwikkelen en testen van een alternatief voor de TAN-code.

Vorige week (meldde ING ons dat ze de oplossing hebben gevonden: de ING Scanner. Dat is een apparaatje waarmee, zonder gebruik van smartphone, betalingen kunnen worden bevestigd. Het heeft naar ons idee veel weg van de apparaatjes die Rabobank en ABN Amro gebruiken. Iedereen die niet kan of wil betalen met een smartphone, kan vanaf het voorjaar van 2019 zo’n scanner aanvragen. Klanten met een papieren TAN-lijst zijn als eerste aan de beurt, daarna volgen de klanten die een TAN-code per sms gebruiken. Zij krijgen hierover vanzelf bericht, en tot die tijd blijft de TAN-code in gebruik. Goed bericht, denken wij. We blijven de digitaliseringsperikelen volgen!ARTIKEL: HN-INFOPUNT: HOE ONTSTAAT ZWEEPSLAG?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.
Beantwoord door de mederwerkers van ons HN-INFOpunt.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"Een goede kennis liet afgelopen afweten omdat hij volgens eigen zegge een zweepslag had. Maar wat is dat eigenlijk en hoe loop je die op?"

Onze HN-informateur antwoord:

Heel simpel gezegd is zweepslag een scheur in een spier. Dat is op zichzelf niet heel ernstig, maar u kunt er wel veel last van hebben. Het komt in Nederland jaarlijks zo’n 70.000 keer voor, dus veel mensen krijgen er op een of andere manier mee te maken. Maar hoe ontstaat het en is er iets aan te doen? Dokter Ted van Essen geeft antwoord.

Scheur in een spier.

Zweepslag is zoals gezegd een scheur in een spier. Het kan gaan om een gedeeltelijke (kleine) scheur, of een grote scheur waarbij de spier helemaal afgescheurd. Als een spier scheurt, scheuren niet alleen de vezels van de spier, maar ook de bloedvaatjes en de lymfevaatjes rondom de plaats van scheuring. Daardoor loopt er bloed en lymfevocht in het lichaamsdeel waar de gescheurde spier zich bevindt. Het lichaamsdeel kan hierdoor blauw worden door het bloed of opzwellen. Die blauwe plek ontwikkelt zich vaak wat lager dan de plek van de zweepslag, omdat het bloed door de zwaartekracht naar beneden zakt. Zweepslag is zeer pijnlijk. De acute, scherpe pijn bijvoorbeeld in de kuit, zorgt er direct voor dat u geen stap meer kunt verzetten. Soms horen mensen het zelfs echt ‘knappen’. Zweepslag kan zich overal voordoen. In de nek, de rug, het bovenbeen of in de bil. Toch denken we bij de term zweepslag meestal aan de kuit. Maar ook een plotselinge pijn in de nek, een stijve nek dus, kan een spierscheurtje zijn. Ook spit, acute pijn in de rug, kan op een spierscheurtje berusten. Aan de achterkant van het bovenbeen heet het een hamstring blessure, die bij voetballers veel voorkomt. Maar ook aan de voorzijde kunnen de spieren scheuren. Bij zweepslag van de kuit is er sprake van een hele of gedeeltelijke scheuring van de musculus gastrocnemius, oftewel de oppervlakkige kuitspier. Hierbij gaat het meestal om het binnenste deel, ter hoogte van de overgang van de spier naar de achillespees. Zo’n scheur is meestal klein, 1-3 centimeter, maar kan ook groter zijn en soms kan een spier zoals gezegd helemaal afscheuren. Dan is het vaak een achillespeesruptuur.

Oorzaak.

De oorzaak is niet in alle gevallen makkelijk vast te stellen. Het kan u overkomen als u rustig wandelt of zelfs stilstaat. Vaker ontstaat de zweepslag bij een onverwachte, abrupte beweging of een plotselinge krachtsinspanning. Het gaat dan meestal om een beweging die u zelf niet ziet aankomen, zodat de betreffende spier er eigenlijk niet op is voorbereid. Meestal gebeurt het gewoon tijdens het sporten, wanneer er plotseling een sprintje moet worden getrokken of een snelle beweging moet worden gemaakt. Vaak zijn er sporten bij betrokken waarbij vanuit stilstand moet worden versneld, zoals voetballen en tennis.

Warming-up of niet?

Vaak wordt aangenomen dat een goede warming-up, rekken en stretchen van te voren een zweepslag kan voorkomen. Maar eigenlijk is daar geen hard bewijs voor. Er zijn zelfs aanwijzingen dat statisch rekken de spierkracht kan verminderen. Daarentegen lijkt leeftijd wel een rol te spelen. Het zijn veelal sporters van middelbare leeftijd die erdoor worden getroffen. Er wordt wel gedacht dat de verminderde belastbaarheid van spierweefsel op oudere leeftijd een belangrijke oorzaak kan zijn van zweepslag. Het komt voor dat mensen een paar dagen vóór de daadwerkelijke blessure al een vermoeid gevoel in hun kuit bespeuren. Over het algemeen lopen mannen een groter risico, maar vrouwen die altijd op hoge hakken lopen en dan ineens op platte schoenen kunnen het ook krijgen.

Behandeling.

De eerste 24 uur nadat het gebeurd is, is het van belang om het been hoog te leggen en de aangedane plek te koelen. Dit kan bijvoorbeeld met een ice-pack. Doe dit meerdere keren per dag een minuut of 15. Dat verlicht de pijnklachten en vermindert de zwelling. Verder is rust houden de eerste paar dagen belangrijk om de gescheurde spier te laten herstellen. Maar de pijn zorgt er automatisch wel voor dat u zo weinig mogelijk beweegt. Ga de plek niet masseren, want daardoor kan de spier verder beschadigd raken. Na 4-8 dagen kunt u voorzichtig proberen het been weer te belasten. Als dat redelijk gaat is het wel goed om weer wat meer te gaan bewegen. U kunt beginnen met wat lichte oefeningen, bijvoorbeeld rondjes draaien met uw voet of de voet beurtelings optrekken en naar beneden drukken. Het mag wel een beetje gevoelig zijn maar moet nooit echt pijn doen. Soms adviseren artsen ook een hakverhoging om de kuitspier te ontlasten.

Herstel.

Normaal gesproken geneest een zweepslag met rust vanzelf binnen 4- 8 weken. Dit is overigens wel sterk afhankelijk van de ernst van de blessure. Als de klachten niet binnen een paar weken verbeteren is het goed om een (sport)arts of fysiotherapeut om advies te vragen. Voor sporters geldt dat een echte terugkeer naar het oude niveau zeker een aantal maanden gaat duren. En na een spierscheuring blijft bijna altijd littekenweefsel aanwezig zodat een zwakkere plek in de kuitspier op de loer blijft liggen. Puntje van aandacht is overigens wel dat er goed moet worden opgelet of het echt gaat om een zweepslag, en niet om een afgescheurde achillespees. Die moet namelijk met gips of een operatie worden behandeld. Het verschil is soms moeilijk te zien.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Irma Jansen.

Komt een jochie van 9 de keuken inlopen met een peuk in z'n mond, zegt z'n moeder: "Zou je je niet schamen, op zo'n leeftijd al roken?!?!?!". Antwoord de knul: "Ach ma, ik ben van het weekend ook al met een meisje naar bed geweest!". Moeder witheet: "Oh ja, rotjong!?! En met w i e dan wel..." "Ja ma, dat weet ik niet meer... ik was stomdronken!!"En hiermee zijn we weer aan het eindgekomen van deze laatste editie van deze week.
We wensen jullie allen een heel prettig weekend en tot maandag.

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.