Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: vrijdag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

vrijdag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

U luistert naar HandicapNieuws UPDATE van vrijdag 16 februari 2018.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
NVZ: Betrokken patiënt onmisbaar bij goede zorg.
Steeds minder kinderen sterven door kanker.
Beroepsvereniging verpleegkundigen steunt aangifte tegen tabaksindustrie.
Cijfers om van te schrikken: 120.000 ouderen slachtoffer van psychisch geweld.
Nieuwe donorwet levert voorlopig vooral extra communicatiewerk op.
Onderzoek: ZZP'ers in de zorg.
Nieuwe verkeersborden waarschuwen voor ongezonde lucht.
Jonge vrouwen last van psychische vermoeidheid door werk.
Oudste huisarts van Nederland (93) overleden. [+Video]
Waterschap Aa en Maas pakt medicijnresten in water aan.
Nieuw platform voor eten en welzijn in de zorg.
GroenLinks wil ouderentelefoon.
Abrikozenpitten nu overal uit de schappen.
Bloedvoorziening in gevaar door commerciële activiteiten Sanquin.
Voelbare plattegronden voor Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht.
Toegang tot maatwerk niet beperken.
Wij en CP: nieuwe site voor en door jongeren met CP.
Mezzo positief over initiatief parttime verpleeghuizen.
Geen oorzakelijk verband tussen longproblemen en platteland.
Huisarts uit Maastricht verdacht van moord.
Ziezo Beurs 16 en 17 maart 2018. [+Video]
Nieuw middel belooft je binnen een dag van griep af te helpen. [+Audio]
Tabaksindustrie verder onder vuur: Ook tandartsen en huisartsen doen aangifte. [Video]
HN-INFOpunt: Waar kun je terecht als je het niet eens bent met de gemeente?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: NVZ: BETROKKEN PATIËNT ONMISBAAR BIJ GOEDE ZORG.
bron: Redactioneel/NVZ. door: Carlijn de Groot.

'Zorginstellingen voeren samen met dokters intensief gesprekken met cliëntenraden en richten patiëntenpanels in om te horen wat zij belangrijk vinden in een portaal.' Dit schrijft Sander Gerritsen, directeur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in een brief aan Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie in reactie op haar oproep aan de ziekenhuizen met de patiënt in gesprek te gaan over patiëntenportalen.

Gerritsen onderschrijft het belang van het gesprek met de patiënt en meldt dat dit uitgebreid gebeurt in de instellingen. Ziekenhuizen en categorale instellingen maken na overleg met cliëntenraden en patiënten een zorgvuldige afweging om medische gegevens direct toegankelijk te maken, of om daar een vertragingstijd van maximaal zeven werkdagen voor in te richten.

Bij zorg altijd snel contact.

De meeste instellingen die nu patiëntenportalen inrichten, doen dit volgens de regels die zijn opgesteld binnen het VIPP-programma. De termijn van maximaal zeven werkdagen komt voort uit VIPP, met als aanvulling dat waar het kan de gegevens zonder vertraging beschikbaar gesteld moeten worden, ‘realtime’ dus. ‘Als er na een onderzoek reden is tot zorg, dan neemt de arts altijd snel contact op met de patiënt, om iemand niet langer dan nodig in onzekerheid te laten’, aldus Gerritsen.

Arts en patiënt belangrijk.

NVZ-leden werken er binnen VIPP aan dat informatie tussen de dokter en de patiënt online uitgewisseld kan worden, bijvoorbeeld via een patiëntenportaal. Zo kan de patiënt zich thuis goed voorbereiden op de volgende afspraak met de dokter door bijvoorbeeld na te denken over de vragen die hij wil stellen. Arts en patiënt spelen beide een belangrijke rol in deze ontwikkeling, het is aan beide om het patiëntenportaal te gaan gebruiken. Deelnemers aan VIPP maken zich hard voor online inzage omdat zij zien dat goede informatie-uitwisseling en een betrokken patiënt onmisbaar zijn bij het leveren van goede zorg.ARTIKEL: STEEDS MINDER KINDEREN STERVEN DOOR KANKER.
bron: Redactioneel/KWF/NOS/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Er sterven steeds minder kinderen door kanker. Dat meldt het CBS. Begin jaren 70 overleden nog 200 kinderen per jaar aan kanker, maar dat waren er in 2016 iets meer dan zestig.

Vooral het aantal doden als gevolg van leukemie daalt hard. In veertig jaar tijd daalde het aantal sterfgevallen van circa honderd per jaar naar minder dan twintig.

Volgens KWF Kankerbestrijding komt dat doordat er steeds meer bekend is over leukemie. Zo weten dokters inmiddels dat er veertig verschillende vormen van leukemie zijn, wat helpt bij de behandeling. Ook is stamceltransplantatie in opkomst en komen er nieuwe medicijnen.

Ondanks de daling is kanker nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak onder kinderen: drie op de tien kinderen die overlijden, overlijden aan kanker. Vooral hersentumoren eisen veel slachtoffers.ARTIKEL: BEROEPSVERENIGING VERPLEEGKUNDIGEN STEUNT AANGIFTE TEGEN TABAKSINDUSTRIE.
bron: Redactioneel/NOS/ANP. door: Ton van Vugt.

Ook de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN sluit zich aan bij de aangifte van Stichting Rookpreventie Jeugd en advocaat Ficq tegen de tabaksindustrie. Een peiling onder de leden leverde in korte tijd meer dan duizend reacties op, zegt de vereniging. 88 procent sprak zich uit voor aangifte.

"Verpleegkundigen en verzorgenden hebben in hun werk dagelijks te maken met de schrijnende gevolgen van roken", zegt V&VN-voorzitter Bakker. "Wanneer het verslaafd maken van mensen aan banden wordt gelegd, kunnen we voorkomen in plaats van genezen."

Opzettelijk.

Stichting Rookpreventie Jeugd besloot in 2016 samen met longkankerpatiënt Anne Marie van Veen om aangifte te doen tegen in Nederland gevestigde tabaksproducenten, voor het opzettelijk schade toebrengen aan de gezondheid van mensen.

"De sigaretten die zij produceren en in de verkoop brengen, zijn ontworpen met het doel de roker zo snel mogelijk verslaafd te maken", zei Van Veen destijds. "Een eenmaal verslaafde roker loopt door deze praktijken grote gezondheidsschade op."

Het Openbaar Ministerie moet nog besluiten of de zaak voor de rechter wordt gebracht.

De aangifte richt zich tegen vier tabaksfabrikanten die actief zijn in Nederland: Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux. Hen wordt poging tot moord cq. doodslag en/of poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade en/of poging tot opzettelijke benadeling van de gezondheid met voorbedachten rade verweten. Ook is er sprake van valsheid in geschrifte.

Steeds meer steun.

Het initiatief krijgt steeds meer steun. KWF Kankerbestrijding voegde zich in maart vorig jaar als eerste in deze zaak.

Later volgden het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, fysiotherapeuten, een aantal ziekenhuizen, ggz-instelling Parnassia, kinderartsen en huisartsenverenigingen.ARTIKEL: CIJFERS OM VAN TE SCHRIKKEN: 120.000 OUDEREN SLACHTOFFER VAN PSYCHISCH GEWELD.
bron: Redactioneel/RIVM/RTLnieuws/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Ongeveer 120.000 thuiswonende ouderen hebben te maken met psychisch geweld. "Cijfers om van te schrikken", vindt minister Hugo de Jonge. Met onder meer een landelijk waarschuwingsregister wil hij het probleem aanpakken.

Het is voor de eerste keer in twintig jaar dat onderzoek is gedaan naar mishandeling onder 65-plussers in hun eigen huis. Vier procent van de thuiswonende ouderen heeft vorig jaar in hun eigen woning last gehad van belediging, treiterijen of werd gekleineerd of uitgescholden. Dat komt neer op 120.000 ouderen.

0.3 procent van de ouderen kreeg vorig jaar te maken met lichamelijk geweld. Dat zelfde percentage had te maken met ongewenst seksueel gedrag. 1 procent van de ouderen werd financieel uitgebuit. Het onderzoek werd uitgevoerd door het RIVM.

Landelijk waarschuwingssysteem.

Daders van psychisch geweld kunnen gezinsleden, familieleden, ex-partners of huisvrienden zijn. Maar ook professionele hulpverleners die over de vloer komen, zoals iemand van de thuiszorg of een mantelzorger, maken zich er schuldig aan.

Om het geweld door professionele zorgverleners aan te pakken, wil minister De Jonge een landelijk dekkend waarschuwingsregister. In dat register kunnen hulpverleners die zijn ontslagen vanwege (mogelijk) grensoverschrijdend gedrag, worden opgenomen zodat ze niet meer ergens anders zomaar weer aan de slag kunnen.

Hugo de Jonge: "Ik ga de komende tijd met gemeenten aan de slag om dit landelijk register in te voeren. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren." Ook wil hij speciale trainingen voor werknemers om huiselijk geweld te ontdekken. "Ouderen moeten zich veilig voelen. Helemaal in hun eigen huis."

Verwaarlozing door eigen dochter.

Wijkverpleegkundige Marjolein Zilverentant vindt ook dat er veel meer aandacht moet komen voor psychisch geweld onder ouderen. "Nu kunnen we dat melden bij het meldpunt Veilig Thuis. Maar dat meldpunt is vaak overbelast en is vooral gericht op kindermishandeling."

Volgens haar is huiselijk geweld bij ouderen vaak lastig te ontdekken. "Ik zit nu dertig jaar in het vak. In al die jaren heb ik nog nooit een oudere gehad die naar mij toekwam en zelf toegaf dat er sprake was van mishandeling of verwaarlozing. Maar dat betekent niet dat het niet gebeurt."

Laatst ontdekte ze nog dat een dochter die mantelzorger was, haar moeder verwaarloosde. "Ze haalde geen eten, hielp haar moeder niet en ze haalde het belletje weg waarmee haar moeder om hulp kon vragen. De dochter bleek last te hebben van psychische stoornissen. Daardoor mishandelde ze haar moeder."ARTIKEL: NIEUWE DONORWET LEVERT VOORLOPIG VOORAL EXTRA COMMUNICATIEWERK OP.
bron: Redactioneel/RTLnieuws/RTL-Z. door: Carlijn de Groot.

Nu de nieuwe donorwet erdoor is zou je misschien verwachten dat ziekenhuizen, transplantatieteams en transporteurs zich schrap moeten zetten voor flink wat extra werk. Maar in de sector wordt eraan getwijfeld of het aantal orgaantransplantaties ook echt snel zal stijgen. Voorlopig lijkt de nieuwe wet vooral te zorgen voor extra communicatiewerk.

Nu de Donorwet is aangenomen door zowel de Tweede als de Eerste kamer, is vanaf de zomer van 2020 iedereen donor tenzij je aangeeft dat je géén donor wil zijn. Als je geen keuze maakt, word je geregistreerd onder het kopje 'geen bezwaar', maar nabestaanden houden dan wel nog steeds het laatste woord. Als zij onoverkomelijke problemen hebben, zullen er geen organen worden afgenomen.

Twijfels.

Of de wet ook echt zorgt voor een toename aan orgaantransplantaties valt nog te bezien. Het is namelijk nog maar de vraag of er uit de groep van negen miljoen mensen die zich nog niet hebben geregistreerd veel nieuwe donoren gaan voortkomen.

"Dat hangt af van het succes van de communicatiecampagne die de komende jaren wordt opgezet", zegt woordvoerder Jeantine Reiger van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). "In Zweden heeft een vergelijkbare donorwet geen verschil gemaakt. We weten nog niet wat het in Nederland wordt. Het is koffiedik kijken."

Urgentie.

Wie het de komende 2,5 jaar wel druk gaat krijgen met de Donorwet zijn communicatiemedewerkers van het ministerie van Volksgezondheid. "Deze wet moet bij de mensen urgentie gaan creëren", aldus Reiger.

Mensen zullen er nog steeds van overtuigd moeten worden dat het doneren van organen een goed idee is. Nog op dezelfde dag dat de donorwet werd aangenomen, hebben meer dan 30.000 Nederlanders ervoor gekozen om geen donor te zijn.

Daarmee gaat er een grote groep potentiële donoren verloren. De 24.505 mensen die zich voor het eerst registreerden hadden wellicht donor kunnen zijn, afhankelijk van het besluit van hun nabestaanden. Daarnaast wijzigden nog eens 6272 anderen hebben hun oorspronkelijke keuze naar nee.

Te w?einig donoren.

Van de 150.000 mensen die jaarlijks in Nederland overlijden zijn er 800 tot 1000 'potentieel geschikt' als orgaandonor en daarvan werden er vorig jaar 244 ook echt donor. De rest van de overledenen was geregistreerd als non-donor of niet geregistreerd. In dat geval lagen soms nabestaanden dwars of bleken de organen uiteindelijk toch niet geschikt.

De geregistreerde donoren leveren vaak meerdere organen en waren zo in 2017 goed voor 705 transplantaties. Dat waren er veel te weinig volgens de de statistieken van de NTS. Bij onder meer longen, het hart en de alvleesklier is de vraag twee maal groter dan het aanbod. Op dit moment staan 1091 mensen op de wachtlijst. "Veel artsen zetten patiënten al niet meer op de wachtlijst omdat ze geen kans maken", zegt Reiger.

Donorregister;

In Nederland hebben ruim 6 miljoen mensen het donorregister ingevuld. 60 procent geeft toestemming voor orgaandonatie, 29 procent geeft geen toestemming en 11 procent laat nabestaanden beslissen.

Als de nieuwe donorwet is ingevoerd, staat iedereen in het donorregister en kan het aantal donaties en transplantaties volgens de NTS ook omhoog gaan. Het betekent volgens hen dat meer van de nu nog ongebruikte organen van potentieel geschikte donoren ook echt gebruikt gaan worden.

Daarvoor moeten er onder meer extra operatiekamers komen met gespecialiseerde transplantatieteams. Ook is de verwachting dat het aantal transplantatiecoördinatoren en begeleiders toeneemt. Met meer transplantaties moeten ook meer nabestaanden daarin worden begeleid. Bovendien zal het systeem voor de toewijzing van organen meer capaciteit moeten krijgen, net als het transport.

Transport organen.

Voor het transport van donororganen zijn in Nederland twee bedrijven aangewezen: Witte Kruis Transplant uit den Haag en Medical Transport uit Nijmegen.

Een donor kan tot acht organen doneren. Het gemiddelde in Nederland ligt op drie organen die ook naar drie verschillende patiënten gaan. Bij meer donoren zal er dus flink meer heen en weer worden gereden door de auto’s van gespecialiseerde transportbedrijven.

Ruben de Gram van Medical Transport Nijmegen verwacht geen plotselinge groei van de transplantaties. "Als het groeit zal het heel geleidelijk zijn. En het moet allemaal nog blijken of het wel groeit." Zijn bedrijf heeft negen gespecialiseerde auto’s voor orgaantransplantatieactiviteiten.

Daaronder zijn twee verlengde ambulances waar een team van vijf man mee naar de donor kan reizen. "Het voordeel is: als we meer capaciteit nodig hebben dan bouwen we die auto’s zelf." Medical transport Nijmegen rijdt met onder meer met een omgebouwde Mercedes Sprinter, Volkswagens en een Volvo.

AMC.

Het AMC ziekenhuis in Amsterdam zegt al een tijdje bezig te zijn met groeimogelijkheden voor de transplantaties. Het AMC doet nu jaarlijks 130 tot 150 niertransplantaties. "We bekijken of we een hogere capaciteit aankunnen", zegt transplantatiecoördinator Fred Ultee. "Maar het wordt verder afwachten hoe de donorwet in de praktijk uitpakt."

Minister Bruins van Volksgezondheid heeft 60 miljoen euro uitgetrokken voor de voorlichting. Dat geld gaat naar een campagne van 20 miljoen euro, naar ICT, naar het helpen van gemeenten met het opzetten van een actief registratiesysteem en naar het brieven sturen (en eventueel een herinnering) naar alle nieuwe potentiële donors. Het ministerie heeft meteen een nieuwe website online gezet die uitleg geeft over de nieuwe wet Actieve Donorregistratie. Die wordt via sociale media ook meteen gepromoot.ARTIKEL: ONDERZOEK: ZZP'ERS IN DE ZORG.
bron: Redactioneel/Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen. door: Marlies van der Vloot.

Mannen die in de zorgsector werken kiezen steeds vaker voor een carrière als ZZP’er. In 10 jaar tijd is het aantal mannelijke ZZP’ers in de zorgsector met 290% toegenomen. Het aantal vrouwelijke ZZP’ers is in dezelfde periode met 65% toegenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen, die CBS data vanaf 2007 tot en met 2017 analyseerde.

Die analyseerde gegevens van het CBS van 2007 tot en met 2017. In 2017 was zo’n 10 procent van de werkenden in de zorgsector actief als zelfstandige zonder personeel. Het gaat om ongeveer 100.000 mensen. Naar schatting werkt zo’n 85 procent van de zzp’ers als verzorgende of verpleegkundige. De meeste van hen werken in de thuiszorg.

Aandeel mannelijk ZZP’ers in de zorg in de lift.

In de zorgsector werken meer vrouwen (ongeveer 80%) dan mannen (20%). Mannen kiezen naar verhouding echter vaker voor ZZP-werk dan vrouwen.

Tussen 2007 en 2017 is het aantal mannelijke ZZP’ers in de zorgsector met 290% toegenomen. Het aantal vrouwelijke ZZP’ers is in dezelfde periode met 65% toegenomen.

Leeftijd.

In 2007 viel ongeveer tweederde van de zzp’ers in de leeftijdscategorie 45 tot 65 jaar en bijna een derde in de leeftijdscategorie van 25 tot 45. Tegenwoordig valt 56 procent in de categorie 45 tot 65 en 37 procent in de leeftijdscategorie van 25 tot 45 jaar. Ook de groepen jongere zzp’ers (onder de 25 jaar) en oudere (boven 65) zijn gestegen. In 2007 waren er ongeveer 500 jongere zelfstandigen actief in de zorgsector en 1100 ouderen. Tegenwoordig is de groep jongeren gestegen tot ongeveer 2600 en de groep ouderen tot 2900.

Stijging aandeel van ZZP’ers met niet westerse migratieachtergrond.

De afgelopen 10 jaar is het aantal ZZP’ers met niet westerse migratieachtergrond met 268% toegenomen. Een opvallende stijging, als deze wordt afgezet tegen de stijging van het aantal ZZP’ers in de zorg met een westerse migratieachtergrond (85%) en zonder migratieachtergrond (57%).

Ongeacht de sterke stijging van ZZP’ers met een migratieachtergrond, bestaat het merendeel van de ZZP’ers in de zorg nog uit mensen zonder migratieachtergrond (82%).

Achtergrond.

Zuster Jansen onderzocht ook de afkomst en achtergrond van de zzp’ers. Opvallend is de groei van zzp’ers met een niet-westerse migratieachtergrond. Die groep is ook bijna verviervoudigd (stijging van 268 procent). Het waren er in 2017 ongeveer 7000. Het aantal zelfstandigen met een westerse migratieachtergrond – uit met name Duitsland, België en Polen – steeg met 85 procent. Het aantal Nederlandse zzp’ers met 57 procent. Het merendeel (82 procent) van het totaalaantal zelfstandigen in 2017 heeft geen migratieachtergrond.ARTIKEL: NIEUWE VERKEERSBORDEN WAARSCHUWEN VOOR ONGEZONDE LUCHT.
bron: Redactioneel/NU.nl/ANP. door: Ton van Vugt.

In zes steden plaatsten burgers gisteren verkeersborden die waarschuwen voor ongezonde lucht. Het gaat om locaties in Amsterdam, Eindhoven, Arnhem, Den Bosch, Utrecht en Rotterdam waar volgens Milieudefensie de lucht zo sterk is vervuild dat de Europese wet op de luchtkwaliteit wordt overtreden.

De burgers die met de verkeersborden in actie komen hebben zich na een oproep in november gemeld bij Milieudefensie als 'Luchtwachter'. Die zetten zich lokaal in om burgers en overheid bewust te maken van de ongezonde situatie in de stad. De onthulling van de borden is volgens Milieudefensie het startsein van een jaar lang actie voor gezonde lucht.

De waarschuwingsborden die donderdagochtend in elke stad op hetzelfde tijdstip worden onthuld zijn geel met de tekst 'Let op! Ongezonde lucht!' In het midden is een driehoekig verkeersbord te zien met daarop een auto die een zwarte wolk uitlaatgas produceert.

Volgens Milieudefensie is de lucht overal in Nederland ongezond. Er zit te veel ziekmakende stikstofdioxide in.ARTIKEL: JONGE VROUWEN LAST VAN PSYCHISCHE VERMOEIDHEID DOOR WERK.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Bijna een vijfde van de vrouwelijke werknemers van 25 tot 35 jaar had in 2016 last van psychische vermoeidheid door het werk. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO.

Volgens het onderzoek voelden zij zich minstens een paar keer per maand emotioneel uitgeput door het werk, zwaar vermoeid of leeg aan het einde van de werkdag. Van alle werknemers in de leeftijd van 15 tot 75 jaar had bijna 15 procent last van werkgerelateerde psychische vermoeidheid (burn-outklachten), vrouwen iets vaker dan mannen. Die klachten komen vaker voor bij langere werkweken en spelen meer bij alleenstaanden dan bij mensen die samenleven met een partner, kinderen of beide.

'Werknemers moeten verantwoordelijkheid nemen'

Vakbond CNV is verontrust door de cijfers. 'Dit zijn ronduit zorgwekkende cijfers, teveel werknemers worden opgejaagd tot ze niet meer kunnen. Dat kan natuurlijk niet. Zo branden talloze jonge mensen af voordat ze echt begonnen zijn. De gevolgen van een burn-out op jonge leeftijd kunnen je levenslang blijven achtervolgen', aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen. De bond stelt dat werkgevers hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor werkdruk en psychische belasting bij jonge werknemers.ARTIKEL: OUDSTE HUISARTS VAN NEDERLAND (93) OVERLEDEN.
bron: Redactioneel/NOS/ANP. door: Carlijn de Groot.

De oudste praktiserend huisarts van Nederland, Nico van Hasselt, is afgelopen woensdag overleden. Ondanks zijn zeer hoge leeftijd bleef hij werkzaam als dokter in Amsterdam. Hij deed zelfs nog huisbezoeken.

Met vakantie ging hij nooit, vertelde hij vorig jaar aan Nieuwsuur. Een paar dagen voor zijn 94ste verjaardag overleed hij.

De Amsterdamse wethouder Van der Burg noemt hem een zeer bijzonder mens voor wie niets dan respect past. "In de oorlog deed hij de belofte zich in te zetten voor de samenleving. Wat heeft deze man die belofte waargemaakt: Engelandvaarder, zestig jaar huisarts en altijd bezig anderen te helpen."

(beijk de Video van Nieuwsuur, die vorig jaar Van Hasselt opzocht, op onze website)ARTIKEL: WATERSCHAP AA EN MAAS PAKT MEDICIJNRESTEN IN WATER AAN.
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur. door: Martin Hendriksma/Ton van Vugt.

Waterschap Aa en Maas krijgt 400.000 euro van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor een pilot om medicijnresten uit het afvalwater te filteren. Door de vergrijzing neemt het medicijngebruik de komende jaren naar verwachting toe, met toenemende vervuiling van het water als gevolg.

Medicijnresten belanden volgens beleidsadviseur Maarten Nederlof van Aa en Maas op twee manieren in het afvalwater. ‘Door mensen die medicijnrestanten door de gootsteen spoelen in plaats van die in te leveren bij de apotheek of bij het gemeentelijk afvalscheidingsstation. Zelfs bij artsen of het verplegend personeel komt dat helaas nog voor. Maar in toenemende mate gebeurt dat ook door medicijnresten die het lichaam niet gebruikt en die via urine of ontlasting in het riool belanden.’

Nog geen normen.

Al filteren de huidige zuiveringsinstallaties een deel van de medicijnresten uit het afvalwater, ze zijn volgens Nederlof primair gebouwd om voedingsstoffen te verwijderen. Hoe erg het met de medicijnvervuiling is gesteld is, valt moeilijk vast te stellen. ‘Er zijn nog geen normen voor vastgelegd. Maar ook al gaat het om lage concentraties, ze hebben wel degelijk effect op het oppervlaktewater. En daarmee kunnen de medicijnresten ook in het drinkwater belanden dat drinkwaterbedrijven uit Maaswater produceren .’

Bedrag verdubbeld.

Aa en Maas had zelf voor dit jaar al vier ton gereserveerd voor aanvullend onderzoek naar medicijnresten. Dat bedrag wordt door het ministerie nu dus verdubbeld. Volgens Nederlof zal een groot deel dat bedrag opgaan aan technische installaties en daarnaast aan chemische analyses. ‘Chemische analyses zijn nu vaak het kind van de rekening.’ Ook zal het waterschap de effecten van de verwijdering van medicijnresten op het aquatisch milieu in kaart brengen via testen met onder andere watervlooien.

Maatregelen bij de bron.

Behalve door zuivering hoopt Aa en Maas ook via maatregelen bij de bron de hoeveelheid medicijnresten terug te dringen. Een bewustwordingscampagne moet medicijngebruikers en medisch personeel ervan overtuigen om geen resten meer door de gootsteen weg te spoelen en niet gebruikte medicijnen bij de apotheek of de gemeente in te leveren.

De pilot loopt heel 2018 met een uitloop naar 2019. Het waterschap verwacht begin 2019 de eerste onderzoeksresultaten te kunnen presenteren.ARTIKEL: NIEUW PLATFORM VOOR ETEN EN WELZIJN IN DE ZORG.
bron: Redactioneel/GastvrijeZorg. door: Marlies van der Vloot.

Er komt, in overleg met partijen in de zorg, een nieuw platform dat als doel heeft om de kwaliteit van eten, drinken en welzijn in de zorg te verhogen. De stichting Eten+Welzijn richt zich op thema’s als smaakvol, gezond en duurzaam eten en drinken, vitaliteit, welbevinden en mensgerichte zorg.

De directe aanleiding voor de stichting in oprichting is dat meerdere platformen voor deze belangrijke thema’s recent zijn beëindigd. Zo besloot uitgeverij Vakmedianet om per 31 december 2017 te stoppen met onder meer Gastvrije Zorg, Gastvrijheidszorg met Sterren en de Dag van de Gastvrijheid. De themagroep HACCP van het programma Waardigheid en trots is op hetzelfde moment geëindigd.

Doelgroep- en mensgerichte werkwijze.

“We voelen de urgentie om juist nu stappen te zetten op het gebied van eten in relatie tot welzijn in de zorg”, aldus Rudi Crabbé, adviseur bij Smaak van het Huis en initiatiefnemer van de stichting, samen met Jelle Ferwerda (Smaak van het Huis) en Anton François (eigenaar AFHS en voormalig themacoördinator Waardigheid en trots). “Met de nieuwe stichting willen wij hieraan een lerende en activerende invulling geven. Gericht op een integrale aanpak en een doelgroep- en mensgerichte werkwijze, samen met de zorg en verschillende stakeholders die ook de meerwaarde van de stichting onderkennen en actief ondersteunen.”

Zo attenderen branchevereniging ActiZ en het platform Patiënt & Voeding hun achterban naar eigen zeggen graag op de nieuwe stichting en zijn de initiatiefnemers in gesprek met andere geïnteresseerde partijen.

Activiteiten van de stichting.

De activiteiten van de stichting strekken zich uit van de agrisector tot op het bord, binnen de muren van de zorgorganisatie en in de wijk. Ze zijn gericht op het teweegbrengen van verandering in de keten en het bijdragen aan wezenlijke oplossingen. Een prominente rol speelt het vernieuwde sterrensysteem, waarmee zorgorganisaties hun prestaties en verbetermogelijkheden kunnen monitoren. Zorgorganisaties die zich bij de stichting aansluiten krijgen bovendien structureel toegang tot relevante content, netwerkbijeenkomsten, doelgroepgerichte workshops, een digitale leeromgeving en een kennismarkt.

‘Draagvlak essentieel’

Bij voldoende draagvlak onder organisaties en professionals in de zorg willen de initiatiefnemers de laatste stap zetten naar de oprichting van de stichting Eten+Welzijn. De website www.etenwelzijn.nl is gelanceerd, waar geïnteresseerden zich kunnen aanmelden om betrokken te raken bij de stichting in oprichting. Crabbé: “Draagvlak vanuit de zorg is essentieel voor ons. Hierdoor kunnen we samen met betrokken managers, gepassioneerde chefs, medewerkers die actief zijn op het gebied van eten en drinken en veranderaars in de voedselketen daadwerkelijk van start om eten en welzijn in de zorg de structurele aandacht te geven die het verdient.”ARTIKEL: GROENLINKS WIL OUDERENTELEFOON
bron: Persbericht/GroenLinks. door: Ton van Vugt.

In Nederland zijn jaarlijks 120 000 thuiswonende ouderen slachtoffer van psychisch geweld. Daarnaast krijgen maar liefst 10 000 ouderen te maken met lichamelijke mishandeling. Dit blijkt uit een recent onderzoek onder 65-plussers die nog thuis wonen uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). GroenLinks vindt deze cijfers ronduit schokkend en wil dat alles op alles gezet wordt om deze ouderen te helpen. Daarom roept de partij de minister vandaag op een ouderentelefoon in te voeren.

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt ook dat 1,1 procent van de thuiswonende ouderen financieel wordt uitgebuit. Daarnaast wordt 0,6 van hen verwaarloosd en krijgt 0,3 procent te maken met ongewenst seksueel gedrag. Daders van de mishandeling zijn onder andere familieleden, mantelzorgers of zorgverleners.

Het meldpunt Veilig Thuis waar mishandeling kan worden aangegeven is vaak overbelast en vooral gericht op kindermishandeling. GroenLinks wil daarom dat er een speciale ouderentelefoon komt waar ouderen terecht kunnen wanneer zij met mishandeling te maken krijgen. Ook bezorgde betrokkenen kunnen daar signalen van ouderenmishandeling melden. De ouderentelefoon is een laagdrempelige manier om mishandeling te melden en hulp te vragen.

Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet: “Ik ben ronduit geschokt door deze cijfers over ouderenmishandeling. Je veilig voelen in je eigen huis zou vanzelfsprekend moeten zijn. Het gaat om een kwetsbare groep mensen die vaker sociaal geïsoleerd zijn en daardoor niet makkelijk om hulp kunnen vragen. Met een ouderentelefoon kunnen zij aan de bel trekken en de hulp krijgen die ze nodig hebben. Ik roep de minister op deze telefoon zo snel mogelijk in te voeren. Liever vandaag dan morgen.”ARTIKEL: ABRIKOZENPITTEN NU OVERAL UIT DE SCHAPPEN.
bron: Radactioneel/RTLnieuws/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Abrikozenpitten liggen sinds deze week nergens meer in de winkel. Volgens de Volkskrant zijn nu alle winkels en leveranciers gestopt met het aanbieden van de pitten, die onschuldig ogen maar levensgevaarlijk zijn.

De NVWA zegt tegen de krant dat de pitten nu nergens meer te krijgen zijn. "Fabrikanten die in Nederland weer abrikozenpitten op de markt willen brengen, moeten eerst aantonen dat hun pitten veilig zijn."

Zeer giftig.

Abrikozenpitten zijn zeer giftig, zelfs het eten van een klein handje vol van deze pitten is levensgevaarlijk voor een gezonde volwassene. Toch verkochten met name natuurvoedingswinkels de pitten tot voor kort. Bij een winkel op het station lag een zakje abrikozenpitten gewoon in het schap naast de cashewnootjes.

Gert Arts uit Roermond kocht eind vorig jaar een zakje en nam achteloos een handje vol. Het kostte hem bijna zijn leven, vertelde hij RTL Nieuws. Er stond wel een waarschuwing op het zakje, maar die had hij niet gezien. "Zo'n zakje ligt daar tussen de normale nootjes en dingen. Dat ga je echt niet lezen", zei hij.

Een handje pitten werd Gert bijna fataal:

Gert Arts kocht een zakje abrikozenpitten, at het zakje half leeg, en belandde op de intensive care.

'Zou vol doodshoofden moeten staan'

Deskundigen gaven hem gelijk: in plaats van een waarschuwing in kleine letters 'maximaal 5 pitten per dag' zou zo'n zakje 'helemaal vol doodshoofden moeten staan'.

Twee weken geleden besloot minister Bruno Bruins van Volksgezondheid dat de pitten uit de schappen moesten. De NVWA zegt dat dat nu overal het geval is.ARTIKEL: BLOEDVOORZIENING IN GEVAAR DOOR COMMERCIËLE ACTIVITEITEN SANQUIN.
bron: Radactioneel/FD/Radar/ANP MediaWatch. door: Ton van Vugt.

Sanquin, vooral bekend van zijn Bloedbank, dreigt de komende jaren met zijn commerciële tak in dieprode cijfers te belanden. Daarmee komt een doemscenario dichterbij waarbij financiële problemen van de commerciële activiteiten afstralen op de belangrijke bloedvoorziening aan Nederlandse ziekenhuizen, aldus het Financieele Dagblad .

Het management van Sanquin Plasma Products (SPP) heeft volgens de krant intern alarm geslagen, omdat de belangrijkste opdrachtgevers van de onderneming zich terugtrekken. SPP maakt diverse geneesmiddelen op basis van bloedproducten en is goed voor ruim de helft van de Sanquin-omzet. Bij Sanquin werken 2600 mensen.ARTIKEL: VOELBARE PLATTEGRONDEN VOOR ROTTERDAM, AMSTERDAM, DEN HAAG EN UTRECHT.
bron: Radactioneel/ProRail/Bartiméus. door: Carlijn de Groot.

Sinds vorige maand zijn er voelbare stationsplattegronden beschikbaar van de stations Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Den Haag Centraal. Deze speciale kaarten zijn uitgevoerd in braille met verschillende hoogten en contrasterende kleuren. Ze helpen reizigers met een visuele beperking zich beter te oriënteren op de stations.

Voor mensen die blind of slechtziend zijn, kan een treinreis van en naar het station een flinke uitdaging zijn. Waar zijn de liften? Waar kan ik een kaartje kopen? Vanaf welk perron rijdt mijn trein en hoe kom ik daar? Allemaal vragen waarbij we blinden en slechtzienden zo goed mogelijk willen begeleiden. Daarom beproeft ProRail continu nieuwe manieren om de toegankelijkheid van stations te verbeteren. De voelbare plattegrond van het station zorgt ervoor dat visueel beperkte reizigers beter hun reis kunnen voorbereiden en hun weg kunnen vinden op het station.

Hoe werkt het?

Reizigers met een visuele beperking worden door de blindegeleidelijnen naar de OV servicewinkel geleid. Aan de balie kunnen zij vragen naar de gratis stationsplattegrond. Op een rustige plek in de winkel kunnen zij de kaart bestuderen. Na afloop kan de plattegrond weer bij de servicebalie worden teruggeven. De plattegronden zijn beschikbaar in de OV servicewinkels op de stations Amsterdam Centraal (ook in het Servicecenter), Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal en Den Haag. De thuisversie van de stationsplattegrond is te bestellen via prorail.nl/contact. Over een jaar kijken we samen met de OV servicewinkels en de Oogvereniging wat de ervaringen zijn en of we de plattegrond voor meerdere stations ontwikkelen.

Programma Toegankelijkheid.

Iedereen moet zelfstandig met de trein kunnen reizen, ook mensen met een functiebeperking. ProRail werkt hard aan een treinreis zonder obstakels. Ieder jaar worden stations meer en beter toegankelijk, onder andere door eenduidige en voorspelbare landelijke richtlijnen voor routegeleiding. Dat lukt alleen omdat we samenwerken. We stemmen veel af met andere partijen die zich inzetten voor een toegankelijk openbaar vervoer, waaronder de Oogvereniging.

Toegankelijkheid is géén keuze.

Bartiméus juist dit soort initiatieven van harte toe. Bartiméus streeft naar een toegankelijke samenlevingwaarin iedereen - ongeacht een (visuele) beperking - kan meedoen!ARTIKEL: TOEGANG TOT MAATWERK NIET BEPERKEN.
bron: Redactioneel/Per Saldo/Pgb.nl. door: Ton van Vugt.

Binnen gemeenten zijn de voorbereidingen op de verkiezingen in volle gang. Verkiezingen die van invloed zijn op de positie van de budgethouder. Want deze positie staat onder druk. Terwijl erkenning van de zorg en/of ondersteuningsvraag van de budgethouder toch voor elke gemeente vanzelfsprekend moet zijn.

Als iemand met een zorg en/of ondersteuningsvraag bij de gemeente komt, wordt er eerst gekeken of de vraag ingevuld kan worden met een algemene voorziening. We zien dat meerdere gemeenten het begrip ‘algemene voorziening’ steeds breder maken. Het volgende voorbeeld illustreert wat er dan kan gebeuren.

Afwijzing maatwerkvoorziening.

Meneer doet een aanvraag voor individuele begeleiding en dagbesteding, inclusief vervoer. De gemeente heeft een maatwerkvoorziening voor begeleiding op grond van de Wmo afgewezen. Volgens de gemeente is er sprake van een algemene voorziening, toegankelijk voor alle inwoners en zonder eigen bijdrage. De gemeente heeft organisatie X gecontracteerd die een breed palet aan voorzieningen en activiteiten biedt, dat aansluit bij de behoeften van de inwoners. Uit het onderzoek door de gemeente naar de zorgvraag van meneer, wordt niet duidelijk wat de begeleiding inhoudt, wie de begeleiding zal uitvoeren en wat de omvang is. Meneer vindt dat de begeleiding die hij op dit moment ontvangt (2 uur per week) voor hem noodzakelijk is. Hij is het daarom niet eens met de gemeente en stapt naar de rechter.

De voorzieningenrechter is van oordeel dat onvoldoende duidelijk is wat de algemene voorziening die de gemeente via organisatie X aanbiedt concreet voor meneer inhoudt. Het is überhaupt de vraag of organisatie X kan worden gekwalificeerd als algemene voorziening of dat sprake is van een maatwerkvoorziening. Het is niet duidelijk op welke manier de voorziening voor meneer wordt vormgegeven. Het is daarom niet duidelijk welke begeleiding aan hem is toegekend. Ook is niet duidelijk welke zorginstelling of welke persoon deze begeleiding feitelijk gaat verlenen en er is over de omvang van de begeleiding niets vermeld in het advies. De rechtbank zegt dat vanwege de kwetsbaarheid van meneer niet kan worden gevraagd om eerst deze voorziening uit te proberen en (pas) als deze niet geschikt blijkt te zijn, een pgb toe te kennen.

Naar aanleiding van deze uitspraak stelt de gemeente meneer in het gelijk en heeft de gemeente zijn verzoek voor een voorlopige voorziening toegewezen.

Uit dit voorbeeld blijkt dat de betreffende gemeente een algemene voorziening afgeeft, daar waar het een maatwerkvoorziening met bijbehorende keuzevrijheid tussen een pgb of zin had moeten afgeven. Het gaat hier immers om specifieke ondersteuning op basis van een vooronderzoek, afgestemd op een specifieke vraag van een zorgvrager.

Geen beschikking.

Steeds meer gemeenten werken ‘beschikkingsarm’. Dit betekent dat er geen beschikking wordt afgegeven voor de hulp die nodig is, men kan via een algemene voorziening of zorg in natura direct terecht bij een zorgverlener.
Bij beschikkingsarm indiceren is de rechtspositie van de hulpvrager in het gedrang, want zonder beschikking is het moeilijk om in bezwaar te gaan tegen de geboden ondersteuning. Per Saldo vindt het dan ook zorgelijk dat de VNG initiatieven met betrekking tot beschikkingsarm indiceren ondersteunt, terwijl dit juist als een knelpunt naar voren komt in de evaluatie van de Jeugdwet. Er zijn gemeenten die aangeven beschikkingsarm te werken, maar dat als mensen in bezwaar willen gaan, er alsnog een beschikking zal worden afgegeven. Voor de zorgvrager werpt dit echter een extra drempel op om in bezwaar te gaan.

Wat vindt Per Saldo?

Per Saldo vindt eigen regie en eigen verantwoordelijkheid belangrijke uitgangspunten voor ieder mens en elke budgethouder. De toegang, keuzevrijheid en de flexibiliteit van het pgb moet worden gestimuleerd, beperkingen daarin zijn ongewenst. Daarvoor is goede voorlichting aan gemeenten cruciaal, zodat zij op grond van de juiste kennis een besluit kunnen nemen. Bij het in kaart brengen van de zorgvraag vormt de persoonlijke situatie van het individu en de beperking die hij en zijn directe omgeving heeft het vertrekpunt. De wensen en voorkeuren van een zorgvrager, c.q. budgethouder moeten daarbij worden meegenomen.

Recente uitspraken:

Onder de Wmo kennen we (recente) jurisprudentie waarin rechtbanken oordelen dat de beoogde algemene voorziening als individuele maatwerkvoorziening zou kunnen worden aangemerkt, zoals uit de volgende uitspraken blijkt:

Wmo Emmen, individuele of algemene voorziening

Rechtbank Limburg, voorlopige voorziening (1)

Rechtbank Limburg, voorlopige voorziening (2)ARTIKEL: WIJ EN CP: NIEUWE SITE VOOR EN DOOR JONGEREN MET CP.
bron: Redactioneel/BOSK. door: Marlies van der Vloot.

De website Wij en CP is dé plek voor en door jongeren met cerebrale parese (CP). De plek waar je je vragen kunt stellen en je ervaringen kunt delen over leven met CP: www.wijencp.nl De site is ontwikkeld door jongeren met CP.

Op deze website willen zij andere jongeren met CP in de leeftijd van 13 t/m 25 jaar bij elkaar brengen om ervaringen met elkaar te delen. In het forum kunnen zij vragen stellen over allerlei onderwerpen: school, studie, stage, werk en bijbanen, je lijf, vakantie, sport en hobby’s, vriendschappen etc. Volg Wij en CP op Twitter: #wijencp (nieuw venster) en op Facebook: besloten groep ‘Wij en CP’ (nieuw venster)

De website: Wij en CP (nieuw venster).ARTIKEL: MEZZO POSITIEF OVER INITIATIEF PARTTIME VERPLEEGHUIZEN.
bron: Redactioneel/Mezzo. door: Carlijn de Groot.

D66 en VVD willen het mogelijk maken dat ouderen parttime in een verpleeghuis worden verzorgd. Dit initiatief moet mensen in staat stellen om langer thuis te blijven wonen, in combinatie met structureel één of twee nachten niet thuis verblijven.

Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers: “Mantelzorgers stellen een definitieve opname vaak uit terwijl de zorg eigenlijk te zwaar wordt. Met het deeltijdzorgwonen is er een alternatief voor mensen die samen langer thuis willen blijven.”

Mezzo is positief over dit initiatief. In eerste instantie zal het gaan om een pilot. Het kan een oplossing zijn om overbelasting van mantelzorgers tegen te gaan. In de tijd dat hun naaste niet thuis verblijft kan de mantelzorger even op adem komen. Ook kan het een oplossing zijn voor de mantelzorger om naast het zorgen te blijven werken.ARTIKEL: GEEN OORZAKELIJK VERBAND TUSSEN LONGPROBLEMEN EN PLATTELAND.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Mensen die in de buurt van veehouderijen wonen lopen een verhoogd risico op longaandoeningen. De oorzaak van deze luchtwegproblemen is echter onduidelijk, concludeert de Gezondheidsraad op basis van onderzoek.

'Er zijn aanwijzingen voor een verminderde longfunctie en voor een verhoogd risico op longontsteking. Op basis van de beschikbare onderzoeken kan echter niet worden geconcludeerd dat er sprake is van een oorzakelijk verband', stelt het adviesorgaan.

Uit eerdere onderzoeken wordt het slecht functioneren van de longen van mensen op het platteland in verband gebracht met hoge concentraties ammoniak bij veehouderijen. 'Het is echter niet duidelijk of ammoniak de oorzaak is', stelt de raad nu.

Het gezondheidsinstituut adviseert evenwel om de uitstoot van fijnstof en ammoniak terug te dringen bij boerderijen.ARTIKEL: HUISARTS UIT MAASTRICHT VERDACHT VAN MOORD.
bron: Redactioneel/NOS/ANP. door: Ton van Vugt.

Een huisarts uit Maastricht wordt verdacht van moord, meldt dagblad De Limburger. Hij was als arts betrokken bij het overlijden van zijn 76-jarige schoonmoeder, die in het particuliere verpleeghuis Martha Flora in Maastricht woonde.

Volgens De Limburger heeft huisarts W. zijn schoonmoeder vlak voor haar overlijden hoge doses medicijnen voorgeschreven. Het personeel van het verpleeghuis diende de medicijnen toe. Alle medewerkers van het verpleeghuis zijn de afgelopen maanden door de recherche gehoord, zegt de directie in De Limburger.

Agressief.

Schoonmoeder Ingrid vertoonde agressief gedrag en was psychisch in de war. Welke aandoening ze had, is niet vastgesteld, meldt De Limburger. W. schreef haar kalmerende middelen voor. Hij zou de doses steeds verder verhoogd hebben tot ze kwam te overlijden.

In de week voor haar dood in juli 2016 zou hij geregeld bij zijn schoonmoeder zijn geweest. Met gesloten deur, vertellen diverse personeelsleden aan De Limburger. Die voelden zich er toen al ongemakkelijk bij en hebben dat ook later bij de politie verklaard.

Politie en justitie geven geen commentaar in de krant. Huisarts W. laat via zijn advocaat aan De Limburger weten dat hij "zich van geen kwaad bewust is en onschuldig is". Over cliënten doet hij in verband met het beroepsgeheim geen mededelingen.ARTIKEL: ZIEZO BEURS 16 EN 17 MAART 2018.
bron: Redactioneel/ZieZoBeurs.nl. door: Carlijn de Groot.

De 22e editie van de ZieZo-beurs vindt plaats op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart 2018. Deze beurs is een evenement voor iedereen met een visuele beperking, hun familie, vrienden, begeleiders én iedereen die hiermee beroepsmatig te maken heeft. De bezoeker wordt naast een uitgebreide en gezellige beursvloer ook een beursprogramma aangeboden met presentaties en workshops over breed maatschappelijke onderwerpen gerelateerd aan low-vision.

Op 16 en 17 maart 2018 gaan we de beurs weer organiseren. Benieuwd hoe het er vorig jaar uit zag? Via deze link kunt u een uitgebreide impressie van de beurs bekijken.

(Bekijk de impressie van de ZieZo Beurs 2017 [Youtube] op onze website)

Bestel uw gratis kaarten voor de ZieZo-beurs 2018!

U kunt online kaarten bestellen voor de ZieZo-beurs 2018, op 16 en 17 maart in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs te Utrecht. U kiest eerst welke dag u de beurs wilt bezoeken, u selecteert daarna het aantal kaarten.

Bestel hier om deze gratis toegangskaart.

We hopen u te zien op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart 2018 op de ZieZo-beurs!ARTIKEL: NIEUW MIDDEL BELOOFT JE BINNEN EEN DAG VAN GRIEP AF TE HELPEN.
bron: Redactioneel/EenVandaag. door: Marlies van der Vloot.

Goed nieuws: binnenkort is er wellicht een middel waarmee je binnen een dag van je griep af bent. Een Japanse medicijnfabrikant heeft een medicijn ontwikkeld waarmee grieppatiënten in tests binnen een dag van de griep af waren.

Het middel, Baloxavir, werkt anders dan andere antigriepmiddelen zoals Tamiflu, zegt de fabrikant. De snelheid waarmee de griep wordt tegengegaan wil niet zeggen dat je dan ook meteen van je klachten af bent, waarschuwt de fabrikant, want niet alle patiënten voelden zich ook meteen beter terwijl het virus wel uit hun lichaam was verdwenen.

(Beluister het fragment uit EenVandaag Radio [AVROTROS] op onze website)

Mocht dit middel toch niet voor iedereen helpen, dan kunnen we onze hoop misschien vestigen op een Amerikaans onderzoek. Daar testen ze namelijk of het griepvirus kan worden verslagen met ultraviolet licht. Dr. David Brenner, de directeur van het Centrum voor Radiologisch Onderzoek op de Columbia University, doet met een team testen of een bepaald type ultraviolet licht het griepvirus in de lucht kan uitschakelen. Vooral in Amerika is de griepepidemie dit jaar erger en venijniger, meldt CBS.ARTIKEL: HN-INFOpunt: WAAR KUN JE TERECHT ALS JE HET NIET EENS BENT MET DE GEMEENTE?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.
Beantwoord door de mederwerkers van ons HN-INFOpunt.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"Ik ben het oneens met mijn gemeente over een besluit over mijn begeleiding dat uit het zogeheten keukentafelgesprek kwam. Waar ken ik nu aankloppen om te bezien of ik gelijk heb?"

Onze HN-informateur antwoord:

Veel gemeenten hebben het herkennen, oplossen of voorkomen van problemen over zorg, jeugdhulp en begeleiding naar werk niet op orde. Burgers worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dat schrijft de Nationale ombudsman in zijn onderzoeksrapport 'Terug aan tafel, samen de klacht oplossen'. Gemeenten moeten problemen actief opsporen en oplossen, zo zegt hij. ANBO herkent het beeld dat de Nationale Ombudsman schetst. "Het is de burger veel te vaak niet duidelijk op welke rechten hij zich kan beroepen in het contact met de gemeente.

Neem het voorbeeld van het keukentafelgesprek, waarin gemeente en burger samen vaststellen welke hulp nodig is. Daar hoort een verslag van de komen en de gemeente is daar verantwoordelijk voor. Dat verslag komt er heel vaak niet, en de burger in kwestie is zich daar niet eens van bewust. Gemeenten lijken soms laconiek om te gaan met hun plichten.

De ombudsman denkt bovendien dat lang niet iedereen die de verkeerde zorg krijgt een klacht indient, zo schrijft de NOS. "De drempels zijn daarvoor te hoog, mensen zijn bang dat het indienen van een klacht ertoe kan leiden dat ze helemaal niets meer krijgen, of ze weten niet waar ze moeten zijn."

Kastje naar muur.

Omdat gemeenten uitvoerders inhuren, zoals zorgaanbieders of cliëntbegeleiders, wordt het nog onduidelijker welke verantwoordelijkheden bij welke partij liggen. Handicap Nationaal's HN-INFOpunt wijst er altijd op dat de gemeente in de meeste gevallen verantwoordelijk is, ook als de uitvoering is uitbesteed. Ook is niet altijd duidelijk wanneer je in bezwaar kunt gaan bij de gemeente en wanneer je bij een lokale of de Nationale Ombudsman terecht kunt. Ook deze instanties verwijzen de burger vaak van het kastje naar de muur.

Wanneer kunt u waar terecht?

Bent u het niet eens met het verslag, het ontbreken daarvan of het afwijzen van een aanvraag voor een maatwerkvoorziening? Dien dan een bezwaarschrift in bij het college van B&W.

Bent u het niet eens met hoe de gemeente u heeft behandeld of benaderd? Het gaat dan om bejegening. Dien een klacht in bij de gemeente. Als de gemeente hier niet goed op reageert dien dan een klacht in bij de ombudsman. Kijk op de website van uw gemeente of de gemeente een lokale ombudsman heeft of de ombudsfunctie heeft uitbesteed.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Jan van der Akker uit Heeswijk-Dinther.

Er is weer eens ruzie in het gezin Jansen over wie er moet afwassen na het kerstdiner.

Op een gegeven moment schreeuwt vader: "En nu is het genoeg! Degene die nu nog zijn mond open doet, wast alles af."

Het is meteen doodstil....

Op dat moment komt het vriendje van de 15 jarige dochter met de brommer achterom het huis, stapt af, loopt naar binnen en wenst iedereen beleefd een gelukkig kerstfeest. Doodse stilte....

Uit balorigheid pakt hij na een minuut of tien zijn vriendin eens uitbundig bij haar jeugdige borsten; Doodse stilte....

Zo denkt hij, geen kommentaar van die ouwe en maakt even later een nummertje.

Niemand reageert. Even later vergrijpt hij zich aan de moeder; weer geen enkele reactie.

De jongen is inmiddels aardig uitgeraasd en besluit om dan maar zijn brommer te gaan schoonmaken. Dus hij vraagt aan vader Jansen waar hij de vaseline kan vinden.

Waarop Jansen langzaam uit zijn stoel komt en zegt: "Okay, Okay, ik doe die afwas wel."

Iedereen een heel prettig weekend gewenst en graag tot aanstaande maandag.
Dan verzorgt HandicapNieuws weer haar dagelijks update van nieuws voor gehandicapten, chronisch zieken én hun omgeving.
Want je weet het: HandicapNieuws is dágelijks 'uitgesproken' actueel!

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.