Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: vrijdag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

vrijdag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

U luistert naar HANDICAPNIEUWSnet NIEUWSUPDATE van vrijdag 21 juli 2017.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Meer gedwongen opnames door eigen bijdrage ggz.
ALS-patiënt wacht maanden op noodwoning.
Efteling in gesprek over rolstoelbeleid nieuwe atrractie Symbolica. [+Video]
Inspectie Jeugdzorg sluit zorgboerderij Enschede wegens misstanden.
Gelekoortsmug gevonden in Moerdijk; NVWA zoekt broedplaatsen.
Terugbetaling psycholoog.
Dementie ook in 2016 voornaamste doodsoorzaak.
Eind aan maaltijdrel serviceflat: keuzevrijheid voor bewoners, rechtszaak van tafel.
Bouw aan een persoonlijk netwerk.
Kwaliteit Veilig Thuis Drenthe en Veilig Thuis Gelderland Zuid voldoende.
Apotheken in Zeeland nemen medicijnafval in
Gezamenlijke zorg en ondersteuning aan jeugdige onvoldoende passend.
Hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in patat en ontbijtkoek terugdringen.
Invoering PGB-systeem uitgesteld.
Prioriteringsonderzoek meten cliëntervaringen wijkverpleging.
VUmc en InHolland starten flexibele opleiding verpleegkundigen.
Netwerk van fysiotherapeuten gaat chronische hoofdpijn behandelen.
Blinden en slechtzienden moeten ook tv kunnen ‘kijken’. [+Video]
Foodwatch: info op Amerikaans importvoedsel klopt niet.
Zorgboerderij als inspiratiebron voor dementiezorg.
Vanaf nu LCI-richtlijnen altijd op zak met nieuwe RIVM-app.
Verstandig ijs eten, kan dat? Ouders moeten goede voorbeeld geven. [+Video]
Politie op Facebook: stuur doodzieke Brent (8) kaartjes.
INFOpunt: Mag ik mijn scootmobiel overal parkeren?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: MEER GEDWONGEN OPNAMES DOOR EIGEN BIJDRAGE GGZ.
bron: Redactioneel/NOS/ANP.
door: Ton van Vugt.

Het invoeren van een eigen bijdrage voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft in 2012 het beoogde effect gehad: er werd 70 miljoen euro bespaard op de zorgkosten. Maar dat werd grotendeels tenietgedaan doordat het aantal gedwongen opnames van mensen met een zware stoornis verdubbelde.

Die acute zorg kostte 57 miljoen euro extra, zeggen onderzoekers van het VUmc en GGZ inGeest, in samenwerking met de universiteiten van Tilburg, Rotterdam en Nijmegen. Ze bekeken de gevolgen de invoering van de eigen bijdrage in 2012, die overigens na flinke kritiek in 2013 alweer werd geschrapt.

Volwassenen die een ambulante behandeling volgden, moesten 100 euro zelf bijleggen en nog eens 100 euro als de behandeling meer dan 100 minuten duurde. Voor behandeling in een instelling werd maandelijks 145 euro in rekening gebracht.

Schizofrenie.
Het aantal mensen dat zich vrijwillig liet behandelen voor een psychische aandoening, daalde met 13 procent.

"Maar het mijden van zorg had meer gedwongen opnamen en crisiscontacten van mensen met een zware stoornis tot gevolg", zegt VUmc-hoogleraar Aartjan Beekman. Het ging daarbij vooral om patiënten met schizofrenie of een bipolaire stoornis.

Zo'n gedwongen opname of acute behandeling is duurder voor de samenleving en onprettiger voor de patiënt, zei gezondheidseconoom Bastian Ravesteijn, een van de onderzoekers, tegen het vakblad Medisch Contact. Hij pleit voor verder onderzoek naar de oorzaken. "Mijden mensen zorg en gaat het later zo slecht dat ze in een moeilijke situatie terechtkomen? Is er leed door 'onderbehandeling', of proberen mensen bewust kosten te omzeilen?"

Besparingsdoel.
De uitkomst van het onderzoek tot nu toe is volgens Ravesteijn voer voor discussies over een slimmer eigen risico dat niet geldt voor zorg met hoge waarde. "Je moet in elk geval geen eigen betalingen verlangen van echt ernstig psychisch zieken. Want zelfs als je alleen op de kosten let, haal je bij die groep je besparingsdoel niet."ARTIKEL: ALS-PATIËNT WACHT MAANDEN OP NOODWONING.
bron: Redactioneel/AD.
door: Carlijn de Groot.

De hulpverlening aan mensen met een progressieve ziekte moet snel beter worden. Dat vindt Stichting ALS. In veel gemeenten is het wmo-loket niet in staat om adequaat op de hulpvraag van mensen met de dodelijke spierziekte te reageren.

De lijdensweg van een echtpaar in Deurne: Hij kan de trap niet meer op. Niet in zijn eentje. Dus bedacht zij een truc. Elke avond pakt ze hem met één hand bij zijn broekriem. Met de andere hand duwt ze dan één bil omhoog. Zo overwinnen ze samen tree voor tree de trap. Al acht maanden lang.

Het echtpaar uit Deurne wacht sinds november op een noodwoning, waarin alles gelijkvloers en aangepast is. Tijd heb je niet als je ALS hebt, zegt hij. Er is veel misgegaan bij de aanvraag, zegt zij.

Dit voorbeeld uit Deurne is allesbehalve uniek. ,,Helaas werkt het in heel veel gemeenten nog niet optimaal'', zegt Ineke Zaal van de Stichting ALS, een dodelijke spierziekte. ,,In sommige plaatsen zijn de procedures voor mensen met een progressieve ziekte heel erg snel, zoals in Bussum. Maar in een gemeente als Amsterdam bijvoorbeeld, werkt alles erg traag. Veel wmo-consulenten weten niet wat een progressieve ziekte is. Die zeggen dan: u heeft nog geen traplift nodig, want u kunt nog lopen. Terwijl dat lopen binnen een week misschien niet meer kan.''

Het gaat er ons niet om dat patiënten alles moeten krijgen waar ze om vragen, we hopen alleen dat ze sneller geholpen worden

Ineke Zaal, Stichting AL

Wanhopig.

Het wordt geleidelijk beter, vertelt Zaal. ,,Er zijn gesprekken gevoerd met het Ministerie van Volksgezondheid. Het gaat er ons niet om dat patiënten alles moeten krijgen waar ze om vragen, we hopen alleen dat ze sneller geholpen worden.''

De gang van zaken bij het wmo-loket, daar werd het paar uit Deurne soms wanhopig van. Ze hadden zich net na de diagnose meteen gemeld. Om aan te geven dat hulp misschien snel nodig zou kunnen zijn. Ze hadden een goed gesprek met iemand van de gemeente, vertelt zij. Maar toen ze zich uiteindelijk in november meldden, moesten alle procedures door alle ambtelijke molens.

Hij moest gekeurd worden door een onafhankelijke arts, ondanks rapporten van de huisarts en het revalidatiecentrum. Ook moest er iemand komen kijken of het misschien niet anders kon, of een traplift geen optie was. Het lange wachten begon. Weken werden maanden. Uiteindelijk bleek ook de vergunning niet geregeld. Als ze belde om te informeren voelde ze zich lastig. U moet geduld hebben, zeiden ze. Maar ze had geen geduld, want ze had geen tijd te verliezen.

De gemeente Deurne vindt het uit privacyoverwegingen niet gepast om op de specifieke situatie in te gaan. ,,In zijn algemeenheid geldt'', volgens de woordvoerder, ,,dat we in het geval van een progressieve ziekte zo veel mogelijk zoeken naar maatwerkoplossingen. Als mensen niet tevreden zijn over de manier waarop hun aanvraag is behandeld, kunnen zij een klacht indienen bij Zorg in Deurne.''

Ik hoop dat de mensen die na mijn man komen, sneller geholpen worden

Champagne.

Achter het woonhuis van de familie zijn mannen inmiddels bezig met het opbouwen van een noodwoning in de achtertuin. Dankzij de wethouder die langskwam, zegt zij, en de aannemer die zich ermee ging bemoeien.

Nog even en ze kunnen die lastige trap links laten liggen. ,,Die laatste keer nemen we champagne mee naar boven'', zegt zij. ,,Ik hoop dat de mensen die na mijn man komen, sneller geholpen worden. Het laatste wat je kunt gebruiken, is tegenwind.''ARTIKEL: EFTELING IN GESPREK OVER ROLSTOELBELEID NIEUWE ATRRACTIE SYMBOLICA.
bron: Redactioneel/BN De Stem.
door: Marlies van der Vloot.

Kunnen mensen in een rolstoel straks toch beleven hoe het is om in de nieuwe attractie Symbolica te zitten? De Oosterhoutse Annemarie Verbunt uitte afgelopen week kritiek op de Efteling, omdat ze de attractie niet in kon. Nu is ze uitgenodigd om mee te denken aan een oplossing.

Annemarie Verbunt zit vanaf haar zesde jaar in een rolstoel. Johan Wouters/Pix4Profs Unknown © Johan Wouters

Aanstaande dinsdag schuift Verbunt aan, bevestigen ze bij de Efteling. ,,Ik wil graag ideeën aandragen om te kijken hoe ze hun rolstoelbeleid kunnen verbeteren'', zegt Verbunt.

Zaterdag was ze flink teleurgesteld, toen ze bij de entree van Symbolica zag dat ze niet vanuit haar rolstoel in een karretje kon worden getild. Te gevaarlijk, vinden ze bij de Efteling. Want als de attractie ontruimd moet worden, moet iedereen snel weg kunnen.

,,Maar in mijn rolstoel bén ik ook snel weg'', zegt Verbunt. Ze hoopt dat het mogelijk is om een wagentje te maken dat geschikt is voor een rolstoel. In Disneyland in Parijs bestaat dat al. Verbunt: ,,Daar rijd je heel simpel via een plaat op een bootje.''

(Bekijk de video van de Efteling op onze website)

Kostenplaatje
Met techniek kan veel, er zit alleen een kostenplaatje aan, beseft Verbunt. Ze hoopt dinsdag te horen wat wel en niet kan. ,,Ik vind het heel tof dat ze bereid zijn om in gesprek te gaan. Het hoeft geen onwil te zijn van de Efteling, dat ze geen rekening hebben gehouden met mensen in een rolstoel. Het kan ook zijn dat ze de kennis niet hebben die mensen in een rolstoel wel hebben. Mogelijk kan ik daaraan bijdragen.''ARTIKEL: INSPECTIE JEUGDZORG SLUIT ZORGBOERDERIJ ENSCHEDE WEGENS MISSTANDEN.
bron: Redactioneel/NOS/ANP.
door: Ton van Vugt.

Cliënten van een zorgboerderij in Enschede moeten van de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg direct worden overgeplaatst. Tekortkomingen bij zorgboerderij 't Polböske zouden voor gevaarlijke situaties zorgen.

Wat die tekortkomingen precies inhouden, is niet duidelijk. De inspecties deden kort geleden onderzoek bij de zorginstelling. Aanleiding daarvoor was een signaal over de slechte kwaliteit van de zorg. De gemeente Enschede heeft de samenwerking met 't Polböske per direct beëindigd, meldt RTV Oost.

In 't Polböske zitten jongeren van 14 tot en met 21 jaar die bijvoorbeeld een zware vorm van ADHD of autisme hebben.ARTIKEL: GELEKOORTSMUG GEVONDEN;
NVWA ZOEKT BROEDPLAATSEN.
bron: Redactioneel/NVWA/NOS/ANP.
door: Ton van Vugt.

In Moerdijk is een gelekoortsmug aangetroffen. Het dier was in een van de muggenvallen gevlogen die de NVWA in Nederland heeft neergezet. Na onderzoek bleek dat het ging om om een gelekoortsmug (ook wel: denguemug).

De voedsel- en warenautoriteit zoekt in een cirkel van 500 meter rond de vindplaats naar broedplaatsen, bijvoorbeeld stilstaand water, en ruimt die op. Als dat niet voldoende blijkt, bestrijdt de NVWA de larven met een biologisch middel.

Een woordvoerder van de autoriteit laat aan Omroep Brabant weten dat de kans dat de mug ook daadwerkelijk gele koorts overbrengt heel klein is. In Afrika en Zuid- en Midden-Amerika komt deze (dodelijke) ziekte wel voor, in Nederland niet.

Vorig jaar werden op Schiphol drie gelekoortsmuggen aangetroffen, dat was voor het eerst in zes jaar.ARTIKEL: TERUGBETALING PSYCHOLOOG.
bron: Redactioneel/De Telegraaf.
door: Marlies van der Vloot.

Terugbetaling van de psycholoog is een van de kabinetsplannen in België om het oplopend aantal gevallen van burn-out en depressies terug te brengen.

Naar schatting zouden per jaar een half miljoen Belgen gebruik gaan maken van de regeling, waaraan wel strenge toegangseisen zijn gesteld, aldus de Belgische zakenkrant De Tijd.

Groei.

De maatregel is voorgesteld door vice-premier Kris Peeters (CD&V). In België is het aantal langdurig zieken gestegen tot 400.000, 20.000 meer dan een jaar geleden en een groei van 70% in tien jaar tijd. Bij gebrek aan terugbetaalde therapie slikken volgens het kabinet veel patiënten depressiva waarvoor ze wel een vergoeding krijgen. Die aanpak zou veel minder effectief zijn zonder de psychologische begeleiding.

Aanvankelijk vreesden de Belgen voor de oplopende kosten van de maatregel, geschat op €300 miljoen over een jaar. Het aantal vergoede sessies bij de psycholoog wordt volgens De Tijd beperkt.ARTIKEL: DEMENTIE OOK IN 2016 VOORNAAMSTE DOODSOORZAAK.
bron: Redactioneel/Zorg.nu.
door: Carlijn de Groot.

Dementie was ook vorig jaar weer de voornaamste doodsoorzaak, met meer dan 15.000 gevallen. Bij mannen was er zelfs een stijging van 11 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat alleen de feiten onderzoekt en niet de oorzaken. Wel is duidelijk dat mensen ouder worden, waardoor dementie vaker de kans krijgt om toe te slaan.

Het totale aantal sterfgevallen bedroeg vorig jaar in Nederland 149.000. Na dementie kwam dat vooral door longkanker, beroertes, hartfalen, COPD, dikkedarmkanker, acute infarcten, vallen, borstkanker en longontsteking. Er stierven zo'n 3300 mensen door een val, 16 procent meer dan in 2015.

DEMENTIE: HOE TE HERKENNEN EN WAT TE DOEN?

Dementie is een van de meest voorkomende volksziektes in Nederland. In 2015 was het zelfs doodsoorzaak nummer een. Meer dan 250.000 Nederlanders lijden aan de hersenaandoening en verwacht wordt dat een op de vijf personen het op latere leeftijd krijgt. Wat zijn de signalen van dementie en wat kun je doen wanneer je iets vermoedt?

Het herkennen van dementie kan lastig zijn. Dat iemand af en toe iets vergeet is vaak onschuldig en hoeft niet direct te betekenen dat diegene dementie heeft. Ook zijn de verschijnselen verschillend per persoon.

Kenmerken van dementie

Om herkenning gemakkelijker te maken stelde Alzheimer Nederland – een stichting die zich inzet voor Alzheimer en andere vormen van dementie – de volgende lijst op met symptomen die kunnen duiden op dementie:

1. Er treedt vergeetachtigheid op
Terugkerende geheugenklachten kunnen een teken zijn van dementie. De persoon in kwestie stelt dan bijvoorbeeld een vraag steeds opnieuw of vergeet belangrijke data.

2. Gewone dagelijkse dingen gaan moeilijker
Hierbij kun je denken aan geldzaken regelen of koffie zetten.

3. Het besef van de tijd en plaats wordt minder
Een dementiepatiënt kan soms vergeten waar hij is en hoe hij daar is gekomen.

4. Er zijn problemen met taal
Het wordt voor mensen met dementie moeilijk om een gesprek te volgen en praten gaat minder vloeiend.

5. Spullen raken kwijt
Iemand met dementie wil spullen nog wel eens op vreemde plekken neerleggen. Waar een persoon zonder de ziekte zijn portemonnee in een la of kastje stopt, legt een dementiepatiënt hem in bijvoorbeeld de koelkast.

6. Situaties inschatten en keuzes maken wordt lastig
Mensen met de hersenaandoening kunnen onder andere aanbiedingen slecht beoordelen en daardoor grote sommen geld uitgeven.

7. Het deelnemen aan sociale activiteiten vermindert
Hobby’s of sporten worden bijvoorbeeld ingeruild voor uren televisie kijken en langer slapen.

8. Het gedrag en karakter verandert
Dementiepatiënten kunnen onder andere achterdochtig of angstig worden en dingen doen die zij voorheen nooit deden.

9. Onrust
Het kan zijn dat iemand met dementie constant het gevoel heeft iets te moeten doen.

10. Er zijn problemen met zien
Zo wordt afstanden inschatten lastiger. De hersenen van mensen met dementie hebben moeite met het verwerken van beelden.

Wat kan ik doen bij signalen van dementie?

Alzheimer Nederland heeft een geheugentest ontwikkeld. Deze kun je maken als je zelf last denkt te hebben van symptomen, maar ook als je je zorgen maakt om iemand anders. Daarnaast is het aan te raden langs de huisarts te gaan.

ARTIKEL: EIND AAN MAALTIJDREL SERVICEFLAT:
KEUZEVRIJHEID VOOR BEWONERS, RECHTSZAAK VAN TAFEL.
bron: Redactioneel/Radar/RTV Noord/ANP MediaWatch.
door: Ton van Vugt.

De bewoners van de Vondelflat in Groningen mogen voortaan zelf hun eten kiezen. Daarmee is de maaltijdrel opgelost. Volgens RTV Noord is dat de uitkomst van een bemiddeling door de gemeente Groningen.

Veertien bewoners van de flat wilden zelf hun eten kiezen, en niet verplicht zijn om het eten van de maaltijdleverancier te krijgen. Zij besloten om op eigen houtje eten bij een andere leverancier te bestellen. Dat schoot de Vondelflat in het verkeerde keelgat. Directeur Berend Lugies wilde de ontevreden bewoners voor de rechter slepen.

Zowel op onze site als in Radar Radio hebben we meerdere keren aandacht besteed aan de Vondelflat-maaltijdrel.

? Bekijk ons dossier: Maaltijdrel Vondelflat (RTV Noord)

Ook deden we een oproep aan Lugies om te stoppen met de rechtszaak. Die oproep kon op veel bijval rekenen.

Meer bewoners willen graag zelf bepalen wat ze eten.

Uiteindelijk trad de gemeente Groningen op als bemiddelaar. Zij hield een enquête onder de bewoners, waaruit bleek dat 22 van de 75 huishoudens die de vragenlijst hadden ingevuld, graag zelf willen bepalen wat ze eten.

Daarom is afgesproken dat alle rechtszaken van tafel zijn en dat er keuzevrijheid komt, zo meldt RTV Noord. In september zullen gesprekken plaatsvinden over de vraag hoe de maaltijdvoorziening eruit moet komen te zien. Alle bewoners mogen daarbij zijn.ARTIKEL: BOUW AAN EEN PERSOONLIJK NETWERK.
bron: Redactioneel/Koninklijke Visio.
door: Marlies van der Vloot.

De enige manier om een vriend te krijgen is er één te zijn. Onder dit motto organiseert Visio dit najaar in Breda de training Opbouwen en onderhouden van een persoonlijk netwerk.

Wat is vriendschap? Waarom is vriendschap belangrijk? Hoeveel vrienden heb je nodig? Waarvoor? Hoe onderhoud je vriendschap? Hoe maak je nieuwe vrienden? Veel mensen met een visuele beperking lopen het risico door het slechte zien in een isolement terecht te komen. Toch hebben zij, net als alle andere mensen, wel behoefte aan contacten.

Gezelligheid en steun.

Vriendschappen kunnen een bron van gezelligheid en steun vormen in het dagelijkse leven. Nieuwe contacten maken en oude contacten ophalen is zeer de moeite waard. Deze training biedt daarbij ondersteuning.

Praktische oefeningen.

Tijdens de bijeenkomsten krijgt u door middel van uitleg en praktische oefeningen vaardigheden aangereikt om stappen te kunnen zetten naar vriendschap. Elke week wordt een thema behandeld dat te maken heeft met sociale contacten en vriendschap.

Informatie en aanmelden.

Deze groepsgerichte training bestaat uit vier bijeenkomsten en zal doorgang vinden bij voldoende aanmeldingen. Wilt u meer weten, of wilt u zich meteen aanmelden? Neem dan contact op met contactpersoon Danielle Gideonse op telefoonnummer 06 14 31 21 77 of Ine Ros op nummer 06 14 31 21 93.

Data bijeenkomsten:

Maandag 9 oktober 2017 van 10.00 tot 12.00 uur

Maandag 23 oktober 2017 van 10.00 tot 12.00 uur

Maandag 6 november 2017 van 10.00 tot 12.00 uur

Maandag 13 november 2017 van 10.00 tot 12.00 uurARTIKEL: KWALITEIT VEILIG THUIS DRENTHE EN VEILIG THUIS GELDERLAND ZUID VOLDOENDE.
bron: Redactioneel/IGZ.
door: Carlijn de Groot.

De Inspectie jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg deden nader onderzoek naar de kwaliteit van Veilig Thuis Drenthe en Veilig Thuis Gelderland Zuid.

Het oordeel van de inspecties luidt dat de kwaliteit van beide organisaties voldoende is.

Sinds januari 2015 telt Nederland 26 regionale Veilig Thuis organisaties. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoeken de kwaliteit van Veilig Thuis stapsgewijs, omdat de organisaties nog in ontwikkeling zijn.

Het volledige bericht met rapportages vind je op de website van de Inspectie Jeugdzorg.ARTIKEL: APOTHEKEN IN ZEELAND NEMEN MEDICIJNAFVAL IN
bron: Redactioneel/KNMP.
door: Marlies van der Vloot.

Alle apotheken in Zeeland fungeren binnenkort als inzamelpunt voor medicijnafval. Dit is begin juli 2017 besloten na overleg tussen Zeeuwse gemeenten, waterbedrijf Evides en Waterschap Scheldestromen. Deze instanties nemen de kosten voor de verwerking van medicijnafval voor hun rekening in een pilot van twee jaar.

In Zeeland is lang onderhandeld over het medicijnafval. Met de proef sluit Zeeland aan bij de landelijke trend om het voor inwoners gemakkelijker te maken om op een veilige manier van hun medicijnafval af te komen. Voor de provincie Utrecht geldt al jaren dat de apotheek in alle gemeenten inzamelpunt is.

Uit een eigen onderzoek door de KNMP bleek in 2016 dat in 45 procent van de gemeenten geen regeling was getroffen met de apotheken. Uit een volgende meting in de zomer van dit jaar zakte dit percentage naar 25 procent. Steeds meer gemeenten komen tot inkeer, daartoe aangespoord door minister Schultz van het ministerie van I en M.

In de grote steden gelden al langere tijd uniforme regelingen. Van de G32 is alleen Maastricht nog niet tot een voorziening gekomen. Hier wordt wel overleg gevoerd. Vorige week besloot Eindhoven de apotheken te faciliteren.

Met het resultaat in Zeeland valt Hulst uit de top 5 van gemeenten waar de apotheken het meeste moeten betalen. Koploper Uden, waar de apotheken met circa 7.000 euro per jaar het meest betaalden, viel al eerder af. Ook nummer 2 Schijndel is onlangs overstag gegaan, nu het tot de nieuwe gemeente Meijerijstad behoort.

De SP in de Provinciale Staten van Drenthe heeft aandacht gevraagd voor een regionaal inzamelingssysteem.ARTIKEL: GEZAMENLIJKE ZORG EN ONDERSTEUNING AAN JEUGDIGE ONVOLDOENDE PASSEND.
bron: Redactioneel/IGZ.
door: Carlijn de Groot.

De vijf samenwerkende inspecties van Toezicht Sociaal Domein onderzochten een calamiteit in Heerlen waarbij een jeugdige suïcide pleegde.

Ondanks de inzet van de individuele professionals, is de gezamenlijke zorg en ondersteuning aan de jeugdige onvoldoende passend geweest voor de problematiek van de jeugdige, zo concluderen de inspecties.

In januari 2017 ontvingen de inspecties van Toezicht Sociaal Domein (TSD) meldingen van een calamiteit van een school, de gemeente en de GGD in Heerlen. Een 15-jarige jeugdige uit Heerlen had suïcide gepleegd. Deze calamiteit leidde tot veel media-aandacht, waarin centraal stond dat de jeugdige op school ernstig zou zijn gepest.Het volledige bericht met rapportages vind je op de website van Toezicht Sociaal Domein / Samenwerkend Toezicht Jeugd.ARTIKEL: HOEVEELHEID KANKERVERWEKKENDE STOFFEN IN PATAT EN ONTBIJTKOEK TERUGDRINGEN.
bron: Redactioneel/ANP.
door: Ton van Vugt.

Voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants moeten producten als patat, ontbijtkoek, brood, koffie en chips minder ongezond gaan maken. Ze moeten de hoeveelheid kankerverwekkende acrylamide terugdringen. Experts van de EU-lidstaten bereikten daar woensdag in Brussel een akkoord over.

Acrylamide ontstaat bij het frituren, bakken of roosteren met hoge temperaturen van zetmeelrijke producten. Ondanks vrijwillige maatregelen van de industrie is het gehalte in veel producten nog hoog. Daarom komen er nu regels, die wellicht ingaan in het voorjaar van 2019. De Europese Commissie denkt ondertussen na over welke maximale niveaus moeten gaan gelden voor bepaalde voedingsmiddelen.

'Een belangrijke stap'

EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid) is tevreden.'Vandaag hebben we een belangrijke stap gezet om de gezondheid en het welzijn van burgers te beschermen.' Hij denkt dat mensen nu ook thuis bij het koken beter gaan opletten.

De Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC verwelkomt het akkoord, maar had liever al bindende limieten gezien.ARTIKEL: INVOERING PGB-SYSTEEM UITGESTELD.
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur.
door: Sjoerd Hartholt/Ton van Vugt.

De invoering van een nieuw PGB-systeem is voorlopig uitgesteld. VNG en gemeenten gingen uit van 1 januari 2018 als peildatum. Deze wordt niet gehaald.

Ook volgend jaar verandert er dus niets voor betalingen, die nu nog via het systeem van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verlopen.

Systeem zorgt eenvoud.

Het nieuwe PGB-systeem zorgt ervoor dat budgethouders ondersteund worden in het voeren van een eigen regie over hun zorgbudget. Controles op de transacties gebeuren daarbij geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Daardoor worden veel processen gestandaardisseerd en vermindert de administratieve last. Ook vermindert het nieuwe systeem fraude, zo verwacht VNG. Nu de invoering is uitgesteld verandert er voorlopig niets en zijn vereenvoudigingen en taakverschuivingen in het uitbetalen van PGB-budgetten nog niet aan de orde.

Nieuw moment van invoering onbekend.

De VNG schrijft dat alle betrokken partijen hard meewerken aan de bouw van het systeem, er wordt momenteel bekeken hoe deze goed en beheerst kan worden ingevoerd. Het streven is om het nieuwe systeem 'In de loop van 2018' alsnog te laten draaien, maar dat kan alleen als de invoering zorgvuldig kan worden gerealiseerd. Bij het systeem zijn onder meer het ministerie van VWS, de SVB, zorgkantoren en gemeenten betrokken.

Leren van Trekkingsrecht.

De VNG beweert dat de partijen geleerd hebben vande invoering van het Trekkingsrecht, waarbij veel cliënten hun budget niet of te laat ontvingen, in 2015 en onderzoeken daarom hoe de invoering in de loop van 2018 stapsgewijs kan plaatsvinden, zodat voldoende tijd kan worden genomen voor een goede en beheerste invoering.SVB als ontwikkelaar PGB-portaal .

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) eind 2016 gevraagd om het technische systeem voor het trekkingsrecht te bouwen. Het budgethoudersportaal is daarvan ook een onderdeel. 'Gemeenten vinden het tijd om tot een efficiënte en gebruiksvriendelijke uitvoering te komen van het pgb-trekkingsrecht', zo schreef VNG daarover op haar website. De ketenpartijen wisten maar geen overeenstemming te bereiken over de realisatie van het budgethoudersportaal.ARTIKEL: PRIORITERINGSONDERZOEK METEN CLIËNTERVARINGEN WIJKVERPLEGING.
bron: Redactioneel/ActiZ.
door: Marlies van der Vloot.

Denk mee met het prioriteren van de vragen voor het ontwikkelen van een cliënt-ervaringsinstrument op basis van de PREM (Patient Reported Experience Maesures) Chronische zorg.

In ons bericht Oproep deelname focusgroep ontwikkeling PREM Wijkverpleging bent u geïnformeerd over de ontwikkeling PREM voor de wijkverpleging. In samenwerking met BTN, Patiëntenfederatie Nederland, V&VN en ZN is ActiZ bezig met de ontwikkeling van een cliënt-ervaringsinstrument. Onderzoekbureau ARGO BV, gelieerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, voert dit onderzoek uit, in het kader van een gezamenlijk traject en bestuurlijke afspraken met BTN, ActiZ, V&VN, de Patiëntenfederatie en ZN.

Doel oproep.

Het doel is te komen tot een set van 8-10 vragen, die een goede basis vormen om de kwaliteit van wijkverpleging vanuit cliëntperspectief te meten. Deze vragen moeten zowel goede keuze-informatie voor cliënten bieden als verbeterinformatie voor zorgaanbieders van wijkverpleging.
Door middel van focusgroepen met cliënten, aanbieders wijkverpleging en zorgverzekeraars is er nu een lijst van 22 vragen. In het prioriteringsonderzoek willen we deze lijst terug brengen naar 8-10 vragen.

Doe mee!

Wij vragen uw hulp! Wat zijn volgens u de belangrijkste vragen?
Doe mee aan dit prioriteringsonderzoek wijkverpleging. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 5 minuten van uw tijd.ARTIKEL: VUMC EN INHOLLAND STARTEN FLEXIBELE OPLEIDING VERPLEEGKUNDIGEN.
bron: Persbericht/VUmc.
door: Ton van Vugt.

VUmc ontwikkelt samen met Hogeschool Inholland een opleiding voor mbo-verpleegkundigen die zich willen scholen tot hbo-niveau. De opleiding loopt vooruit op de ontwikkeling van een duale hbo-V. Deze flexibele deeltijdopleiding speelt in op het thema ‘life long learning’ én de grote maatschappelijke vraag naar meer hbo-verpleegkundigen.

Wim Polderman, directeur VUmc Academie: "De zorg voor de patiënt vraagt om steeds meer kennis en vaardigheden van de verpleegkundige, een optimale mix van mbo- en hbo-verpleegkundigen. In de zorg is er de behoefte aan competenties op meerdere niveaus, naast de inhoudelijke differentiaties. Dit komt ook tegemoet aan de behoefte van een groep ervaren mbo-verpleegkundigen die graag verder willen door studeren.”

In april is gestart met de sollicitaties voor deze nieuwe opleiding en de belangstelling bleek groot; ruim 75 verpleegkundigen meldden zich aan. Met een assessment werden kandidaten geselecteerd, waarbij de Eerder Verworven Competenties (EVC) vastgesteld werden. Door het benoemen van de EVS kan een sterk verkort opleidingstraject worden aangeboden.

Vanaf najaar 2017 gaat de eerste groep van 25 personen met het traject beginnen. In 2018 start er een tweede groep. VUmc biedt deze kans aan alle VUmc verpleegkundigen op mbo-niveau of die inservice zijn opgeleid. Dat geldt bij VUmc voor ruim 2/3 van de verpleegkundigen.

Optimale mix mbo- en hbo-verpleegkundigen.

VUmc beraadt zich in NFU-verband op de optimale mix van mbo- en hbo-verpleegkundigen voor de toekomstige patiëntenzorg. Het aanbieden van een verkorte hbo-V speelt hierop in en sluit aan op de behoefte die leeft onder mbo- en inservice opgeleide verpleegkundigen bij VUmc zich verder te ontwikkelen in hun vak. Het doel is niet om aan zoveel mogelijk hbo-verpleegkundigen te komen, want de mbo-verpleegkundigen blijven nodig. De opleiding is sterk praktijkgericht en doet recht aan de kennis en ervaring van de mbo-verpleegkundige. Met behulp van het vaststellen van een instap competentie toets wordt een maatwerk traject aangeboden dat varieert van 1 tot 3 jaar.

“Wij delen met Inholland de visie over de wijze waarop; de werkzaamheden in praktijk en de competenties van de student zijn leidend. Samen creëren we een flexibel opleidingstraject in een rijke leeromgeving. Vandaar de naam: ‘bachelor op de werkvloer’”, aldus Polderman. Het leren gebeurt vooral op de eigen afdeling, afgewisseld met scholingsdagen en het maken van huiswerkopdrachten. Geïntegreerde praktijkopdrachten en eventueel een externe stage zorgen voor de breedte die bij een bacheloropleiding past. De regio kijkt belangstellend mee. Andere ziekenhuizen hebben al laten weten grote belangstelling voor dit traject te hebben.ARTIKEL: NETWERK VAN FYSIOTHERAPEUTEN GAAT CHRONISCHE HOOFDPIJN BEHANDELEN.
bron: Redactioneel/Martiniziekenhuis.
door: Ton van Vugt.

Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft een specialistisch Hoofdpijncentrum, waarbij een multidisciplinair team werkt aan de diagnostiek en behandeling van patiënten met chronische hoofdpijn. Voor een deel van de hoofdpijnpatiënten biedt fysiotherapie een effectieve behandeling. Het Martini Ziekenhuis heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een specialistisch netwerk van fysiotherapeuten geïnitieerd, Hoofdpijn Netwerk Noord. Met de fysiotherapeuten binnen dit netwerk heeft het ziekenhuis eenduidige afspraken gemaakt over de behandelwijze van patiënten. Dit initiatief sluit aan bij de ambitie van het ziekenhuis om de patiënt zo mogelijk te behandelen in de eerste lijn.

Circa vier procent van de Nederlanders heeft last van chronische hoofdpijn. Chronische hoofdpijn wil zeggen dat een patiënt meer dan vijftien dagen per maand hoofdpijn heeft gedurende een periode van minimaal drie maanden. Een deel van deze chronische hoofdpijn betreft chronische spanningshoofdpijn en is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse vormen van nog onvoldoende begrepen hoofdpijnen, zonder bekende neurologische oorzaak. De pijn voelt als een strakke band die om het hoofd zit. De pijn kan uitstralen vanuit de nek naar het hoofd, en veel mensen hebben last van een stijve nek en stijve schouders. De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend. Spanningshoofdpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan samengaan met depressieve verschijnselen.

Hoofdpijncentrum.

Het Hoofdpijncentrum van het Martini Ziekenhuis ziet jaarlijks ruim zeshonderd patiënten met chronische hoofdpijn. In de meeste gevallen worden patiënten verwezen via de huisarts, maar ook neurologen vanuit omliggende ziekenhuizen verwijzen door naar het Martini Ziekenhuis. Kenmerkend voor het Hoofdpijncentrum is de nauwe samenwerking tussen neuroloog, hoofdpijnverpleegkundige, fysiotherapeut, neuropsycholoog en (zo nodig) gynaecoloog en psychiater. Mariëlle Padberg, neuroloog: ‘Tijdens een eerste consult kijk ik eerst welk type hoofdpijn de patiënt heeft en welke factoren een rol spelen bij het ontstaan en aanhouden van de hoofdpijnklachten. Ook bekijk ik welke andere leden van het Hoofdpijncentrum voor de patiënt van belang zijn om te bezoeken.’ Zo nodig krijgt de patiënt op één dag afspraken met meerdere behandelaars. Het multidisciplinaire team maakt gebruik van verschillende behandelingen: met en zonder medicijnen. ‘Het volledig wegnemen van de hoofdpijn is vaak niet mogelijk, maar het streven is naar het verminderen van klachten én het leren omgaan met de hoofdpijn,’ vult Padberg aan.

Juiste zorg op juiste plaats.

Voor veel patiënten biedt fysiotherapie een goede behandeling bij chronische hoofdpijn. Tjerk Munsterman, fysiotherapeut van het Martini Ziekenhuis, heeft het initiatief genomen om een netwerk van fysiotherapeuten op te richten die een juiste behandeling biedt bij hoofdpijn. ‘Het is onmogelijk om de ruim driehonderd patiënten met hoofdpijnklachten die ik jaarlijks zie zelf te behandelen. Daarom hebben we met ruim twintig fysiotherapeuten, verspreid over de noordelijke regio, goede afspraken gemaakt over de inhoud van de behandeling. Kern van de behandeling is het trainen van diepe nekspieren. Ook de wetenschap laat zien dat oefenen van de nek het belangrijkste onderdeel van de behandeling is. Voor de patiënt is het prettig dat hij voor een goede behandeling terecht kan bij een fysiotherapeut in de buurt.’ Daar stelt het Martini Ziekenhuis als ambitie om patiënten zoveel mogelijk te behandelen in de eerste lijn. Op die manier probeert het ziekenhuis de zorgkosten voor iedereen betaalbaar te houden en kan het zich focussen op patiënten waarbij behandeling in het ziekenhuis echt noodzakelijk is.

Feiten & cijfers.

Bijna 3,5 miljoen mensen in Nederland lijden aan ernstige, bijzonder pijnlijke hoofdpijn, die niet zomaar overgaat. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. Vaak komt die hoofdpijn in aanvallen. Van alle hoofdpijnpatiënten heeft de grootste groep, ongeveer 2 miljoen, migraine. Ongeveer twee keer zoveel vrouwen als mannen lijden aan migraine. Ook komt migraine voor bij 250.000 kinderen onder de 16 jaar. Migraine heeft een grote impact op de levens van patiënten en hun naasten en staat in de top 10 van meest invaliderende ziekten ter wereld. Andere vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn, aangezichtshoofdpijn en clusterhoofdpijn, waarbij de laatste vorm het meest heftig is en vaker voor komt bij mannen. Hoofdpijn is een aandoening waar patiënten meestal een bepaalde aanleg voor hebben. Het komt bijvoorbeeld vaker voor in de familie. Ook kan een overmatig medicijngebruik of pijnstillers en veel cafeïne invloed hebben. In Nederland zijn veertig hoofdpijncentra verdeeld over het hele land waar neurologen werkzaam zijn met hoofdpijn als speciaal aandachtsgebied.ARTIKEL: BLINDEN EN SLECHTZIENDEN MOETEN OOK TV KUNNEN ‘KIJKEN’.
bron: Redactioneel/Bartiméus.
door: Carlijn de Groot.

Gisteren lanceerde Vereniging Bartiméus Sonneheerdt de campagnevideo van Ik wil audiodescriptie. Het filmpje laat glashelder zien dat het voor mensen met een visuele beperking bijna onmogelijk is om televisieprogramma’s te volgen. Hoewel de Nederlandse omroepen al twee jaar aangeven meer audiodescriptie te willen gebruiken, zijn de beschikbare programma’s tot op heden nog op één hand te tellen. De campagne Ik wil audiodescriptie roept daarom op de petitie te tekenen. Samen met andere belangenorganisaties wil Bartiméus Sonneheerdt 40.000 handtekeningen verzamelen voor spreektijd in de Tweede Kamer, om zo een structureel aanbod van audiodescriptie op televisie te realiseren.

Er wonen maar liefst 350.000 mensen met een visuele beperking in Nederland. Helaas zijn de mogelijkheden om reguliere tv te kijken voor hen zeer beperkt. Waar ondertiteling voor doven en slechthorenden al meer dan twaalf jaar verplicht is, bestaat er geen wetgeving die dergelijke voorzieningen voor blinden en slechtzienden faciliteert. Ons land loopt ver achter op het gebied van audiodescriptie; een techniek om films en tv-programma’s toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende mensen. In het Verenigd Koninkrijk is de dienst al verplicht en Netflix biedt het in het Engels aan bij hun Original series. Door het aanbieden van de petitie hoopt Bartiméus Sonneheerdt dat de overheid omroepen gaat verplichten twintig procent van het televisieaanbod te voorzien van audiodescriptie.

De campagnetour.
De campagnevideo is opgenomen tijdens de lopende Piaggo-tour. Een Piaggo-wagentje is omgebouwd tot reizende minibioscoop om mensen door het hele land te laten beleven hoe het is om televisie te kijken zonder beeld. De confrontatie tijdens de tour laat mensen inzien dat kijkplezier haast onmogelijk is als je niet ziet wat er gebeurt en alleen maar het normale geluid hoort. De video is bedoeld om het publiek de petitie online te laten tekenen op www.ikwilaudiodescriptie.nl/petitie.

(Bekijk de video 'Hoe werkt audiodescriptie' op onze website)

Meer over audiodescriptie.
Bij audiodescriptie beschrijft een stem alle visuele elementen in de pauzes tussen de dialogen, zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. Met behulp van de app Earcatch krijgt men te horen wat er op dat moment in beeld gebeurt. Mensen met een visuele beperking kunnen door deze extra uitleg de film of het tv-programma veel beter volgen. Er zijn 12.000 gebruikers van de app, die momenteel alleen van Nederlands gesproken filmaanbod kunnen genieten. Televisieprogramma’s met audiodescriptie zijn tot op heden zeer schaars, met als uitzondering een handvol NPO-programma’s die met de app experimenteerden, waaronder Boer zoekt Vrouw.

Ga naar de campagnevideo: Tv kijken als je blind bent; moeilijker dan je denkt!

(Bekijk de campagnevideo op onze website)ARTIKEL: FOODWATCH: INFO OP AMERIKAANS IMPORTVOEDSEL KLOPT NIET.
bron: Redactioneel/NOS/ANP.
door: Marlies van der Vloot.

De informatie op de verpakkingen van geïmporteerd voedsel uit Amerika voldoet niet aan de Europese regels. Dat concludeert actiegroep Foodwatch na een onderzoek.

Foodwach kocht 86 Amerikaanse importproducten bij winkels als Albert Heijn, Jumbo en Jamin. Geen enkel product voldeed volledig aan de wet voor wat betreft het vermelden van voedingswaarden, ingrediënten, allergenen en houdbaarheidsdatum.

Gebleekte bloem.
In vier producten (Betty Crocker Carrot Cake Mix, Betty Crocker Fudge, Pop Tarts S'mores en MagicAroni & Cheese) werden in de EU verboden ingrediënten aangetroffen. Het gaat om chemisch gebleekte bloem en meel. De producten lagen bij Jumbo, Spar, Hoogvliet en Jamin in de schappen. De ketens zijn door Foodwatch op de hoogte gebracht dat dit voedsel niet verkocht mag worden in Nederland.

Ingrediëntenlijst onjuist.
Bij ruim de helft van de producten voldeed de lijst van ingrediënten niet aan de regels. Zo hadden producten geen sticker met een ingrediëntenlijst in het Nederlands. Of stonden er op de Amerikaanse lijst ingrediënten die niet op de Nederlandse sticker stonden.

Zo stonden er bij 'Pringles Memphis BBQ' maar liefst 25 ingrediënten meer op de Amerikaanse lijst dan op de Nederlandse. En bij 'M&M Cookies' waren dat er 15 meer, terwijl er op de Nederlandse lijst 4 ingrediënten stonden die weer niet op de Amerikaanse vermeld waren.

Allergenen niet benadrukt.
Ingrediënten waar mensen allergisch voor kunnen zijn, moeten in de lijst extra nadruk krijgen, bijvoorbeeld door een extra dik lettertype. Het gaat dan bijvoorbeeld om pinda's, soja, ei en lactose. Maar in ruim een kwart van de gevallen kregen allergene ingrediënten geen extra nadruk. Ook ontbraken allergenen soms op de Nederlandse ingrediëntenlijst.

Voedingswaarde.
Volgens de EU-regels moet ook de voedingswaarde van een product vermeld worden; dus hoeveel gram, vet, verzadigd vet, koolhydraten, suiker, eiwitten en zout er per 100 gram in zit.

Bijna 80 procent van de producten voldeed niet aan deze regel. Bij de meeste was er helemaal geen voedingswaardevermelding en bij een klein deel alleen in het Engels, terwijl het ook in het Nederlands moet.

Houdbaarheidsdatum.
Bij ruim 70 procent was de houdbaarheidsdatum niet in orde. Bij een deel daarvan stond er bijvoorbeeld alleen 'Best Before: 12/11/2018'. Dat is verwarrend want volgens de Europese schrijfwijze betekent dat 12 november, terwijl in de VS op 11 december wordt geduid.

Volgens de wet moet de houdbaarheid in het Nederlands vermeld worden en moet ook voluit 'ten minste houdbaar tot' worden geschreven. Afkorten tot 'THT' mag niet en ook dit gebeurde vaak.

'Schrikbarend'
"We hadden al het vermoeden dat er veel misgaat bij het toezicht op dit soort Amerikaanse importproducten", zegt Foodwatch. "Maar dat niet één product uit een steekproef van ruim tachtig producten volledig aan de Europese wet- en regelgeving zou voldoen, is echt schrikbarend."

De actiegroep eist dat importeurs, supermarkten en toezichthouder NVWA actie gaan ondernemen tegen de foute verpakkingen.ARTIKEL: ZORGBOERDERIJ ALS INSPIRATIEBRON VOOR DEMENTIEZORG.
bron: Redactioneel/RIVM.
door: Ton van Vugt.

Het helpen verzorgen van dieren, naar buiten gaan, gezamenlijk koken of helpen tuinieren; verschillende kenmerken van zorgboerderijen kunnen ook worden toegepast in andere zorgomgevingen voor mensen met dementie.

Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en Maastricht University.

Het RIVM en Maastricht University interviewden managers en professionals van zorgboerderijen en reguliere zorginstellingen over de verbetering van de dementiezorg in Nederland. De onderzoekers hebben gekeken of specifieke kenmerken van zorgboerderijen ook kunnen worden toegepast in andere zorgomgevingen, zoals in verpleeghuizen of voorzieningen voor dagbesteding in de wijk. Dan kan het gaan om het aanbieden van betekenisvolle activiteiten, mogelijkheden om naar buiten te gaan, de aanwezigheid en het verzorgen van dieren, het creëren van een huiselijke sfeer en de benaderingswijze van mensen met dementie. De reden van dit onderzoek is de verwachte positieve invloed van zorgboerderijen op de kwaliteit van leven van mensen met dementie. Zo zijn er aanwijzingen dat zorgboerderijen ervoor kunnen zorgen dat mensen meer bewegen, sociale contacten hebben, buiten zijn, een gevarieerd dagprogramma hebben en goed eten en drinken.

Uit het onderzoek blijkt dat verschillende kenmerken van de zorgboerderij al worden toegepast in reguliere zorginstellingen. Alleen verschilt de mate waarin en de manier waarop. Zo zijn op zorgboerderijen activiteiten veelal niet speciaal georganiseerd; het zijn vaak dagelijkse klussen die gewoon gedaan moeten worden, zoals het verzorgen van de dieren of tuinieren. Ook kunnen mensen met dementie op de zorgboerderij doorgaans gemakkelijk naar buiten. In reguliere zorginstellingen worden activiteiten (spelletjes doen, naar een film kijken) vaak speciaal op specifieke momenten georganiseerd. Ook kunnen mensen met dementie wat minder gemakkelijk naar buiten. Dat kan te maken hebben met de omgeving waarin de zorginstelling gevestigd is, maar soms ook met het feit dat zorgprofessionals mensen met dementie graag in de gaten willen kunnen houden.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de manier waarop met mensen met dementie wordt omgegaan kan verschillen. Managers van zorgboerderijen geven aan dat er in de reguliere dementiezorg vaak wordt gekeken naar wat mensen met dementie niet meer kunnen, terwijl ze vaak meer dingen kunnen dan gedacht. De zorgboerderijen proberen activiteiten daarom zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de belevingswereld van hun cliënten. Managers van reguliere zorginstellingen geven aan dat het lastig kan zijn om op deze manier met mensen met dementie om te gaan. Volgens hen is het moeilijk om de traditionele instellingsgedachte "wij weten en bepalen wat goed voor u is" om te zetten naar een visie waarin autonomie, participatie en de capaciteiten van mensen met dementie het uitgangspunt zijn.

De onderzoekers van het RIVM en Maastricht University geven aan dat de organisatorische context van belang is wanneer traditionele zorginstellingen kenmerken van zorgboerderijen willen overnemen. Een stimulerende (buiten)omgeving kan goed zijn voor mensen met dementie, maar daarvoor zijn wel creatieve en flexibele zorgprofessionals nodig die de omgeving weten te benutten en activiteiten weten te verzinnen. Daarnaast zijn zorgmanagers nodig die dat steunen en ook een duidelijke visie hebben op wat goede dementiezorg is.

Het onderzoek werd gefinancierd door Alzheimer Nederland en PGGM.ARTIKEL: VANAF NU LCI-RICHTLIJNEN ALTIJD OP ZAK MET NIEUWE RIVM-APP.
bron: Redactioneel/RIVM.
door: Ton van Vugt.

Afgelopen dinsdag lanceerde het RIVM de nieuwe app ‘LCI-richtlijnen’ . De app is nu in de AppStore en Google Play te downloaden.

Alle informatie die nodig is voor een adequate infectieziektebestrijding overzichtelijk in één app. Vanaf nu kunnen professionals werkzaam in de gezondheidszorg snel en makkelijk LCI-Richtlijnen, LCI-Draaiboeken, quizzen en folders met publieksinformatie raadplegen.

De app is vooral voor artsen en verpleegkundigen van de afdeling infectieziektebestrijding van GGD’en. Maar ook voor andere zorgprofessionals, zoals huisartsen die in hun dagelijks leven te maken hebben met infectieziekten. Bij het ontwikkelen van de app zijn deze potentiële gebruikers betrokken waaronder GGD-artsen en verpleegkundigen, een dierenarts, huisarts, bedrijfsarts en arts-microbioloog.

De LCI-richtlijnen app is gratis te downloaden in de AppStore of Google Play als u een smartphone heeft met iOS vanaf versie 10.0 of Android vanaf 4.2. Heeft u een oudere versie of een Windowstoestel, gebruik dan de website www.rivm.nl/richtlijnen

Snel en gebruiksvriendelijk.

Met de gratis LCI-richtlijnen app speelt het RIVM in op de behoefte van haar gebruikers om de richtlijnen toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken. ‘Zou dit mazelen kunnen zijn? Welke diagnostiek moet ik doen om dat te bevestigen? Moet ik dit al melden bij de GGD? Vragen in de huisartsenpraktijk waarop je snel het antwoord kunt vinden met deze app’, vertelt huisarts Lizzy Slok.

Door visuele elementen en een samenvatting bij iedere richtlijn, kan de gebruiker makkelijker en sneller de relevante informatie tot zich nemen. Ook zijn alle meldingsplichtige infectieziekten nu in één oogopslag te raadplegen. Informatie in de app kan eenvoudig per e-mail of social media gedeeld worden. Bijvoorbeeld folders. Deze kunnen vanaf nu direct door de professional naar de patiënt worden gestuurd. Zodat ook de patiënt na het gesprek de informatie direct kan nalezen.

Altijd actuele richtlijnen bij de hand.

De landelijke LCI-richtlijnen zijn ‘levende richtlijnen’ die, waar nodig, snel moeten worden aangepast aan de actualiteit. Dat kan vanaf nu met de app.Om de app te raadplegen is het niet nodig om online te zijn. De app is gratis en ook offline kunnen professionals de richtlijnen lezen. De professional heeft de richtlijnen op deze manier altijd bij de hand.

Richtlijnen raadplegen op de website? Dat kan ook nog steeds. De website met richtlijnen is vernieuwd en visueel in lijn gebracht met de app. Raadplegen kan op: www.rivm.nl/richtlijnen

LCI -richtlijnen.

De LCI-richtlijnen zijn belangrijke instrumenten voor het realiseren en handhaven van landelijk kwaliteitsbeleid op het gebied van de infectieziektebestrijding. De Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) van het RIVM is verantwoordelijk voor ontwikkeling, onderhoud en implementatie van richtlijnen en draaiboeken.ARTIKEL: VERSTANDIG IJS ETEN, KAN DAT?
OUDERS MOETEN GOEDE VOORBEELD GEVEN.
bron: Redactioneel/RTLnieuws.
door: Marlies van der Vloot.

Mag ik een ijsje? Het is vast een van de meest gehoorde vragen in vakantietijd. Als je ja zegt (want je hebt zelf ook wel zin), wat is dan verstandig? Alleen waterijs of toch zo'n joekel van een Magnum? En geef je als ouder het gezonde voorbeeld?

"Ik adviseer toch echt waterijs", zegt kinderdiëtist Lindsey Langenhof. "Of sorbetijs bij de ijssalon." Dat zijn de fruitsmaken waar geen room in zit. Een bolletje sorbetijs staat ongeveer gelijk aan een waterijsje.

Drie bolletjes.
Het hangt er natuurlijk vanaf hoe groot en hoe oud het kind is, zegt Langenhof. "Soms zie ik een kind van 6 lopen met een ijsje van drie bolletjes. Dat zou te veel moeten zijn. Het lijkt me dat je daar op zo'n jonge leeftijd misselijk van wordt."

Daarom vindt de kinderdiëtist het niet slim om kinderen vrij te laten kiezen. "Ik zou een paar verschillende waterijsjes uit de vriezer pakken en daaruit de keuze geven. Als je kinderen uit heel de wereld laat kiezen, willen ze meestal het energierijkste product. De meeste kinderen vinden dat nou eenmaal het lekkerst. Als ze dat nou echt per se willen, geef dan een minivariant."

Goede voorbeeld geven.
Zo'n normale Magnum is namelijk veel te groot, zegt Langenhof: "Bij kinderen die niet te zwaar zijn, zeg je gewoon: dat ijsje is veel te groot voor jou. Aan te zware kinderen leg ik in mijn praktijk altijd uit waarom je dat roomijsje beter niet kunt nemen. Daar zit heel veel energie in en heel veel vet. Die energie moet je dan ook gaan gebruiken, maar in de vakantie sport je meestal ook minder. Het is beter om gewoon een perenijsje of raket te nemen. Dat staat ongeveer gelijk aan een toetje of een stuk fruit."

En de ouders dan? Moeten zij het goede voorbeeld geven en ook braaf aan een caloriearm raketje gaan likken? Ja, zegt de kinderdiëtist. "Ik vind van wel. Wil je per se een Magnum, dan zou ik het thuis doen en een pak met mini's halen bij de supermarkt. Een verschil mag er natuurlijk wel zijn. In de ijssalon zou je wel twee bolletjes kunnen nemen als je je kind er één geeft.

(Bekijk de video op onze website)

Zelf ijs maken.
"Een kind mag best begrijpen dat je als volwassenen meer eet. Je schept ook meer op bij het avondeten. Ik laat kinderen altijd naar handen kijken. Hoe groter, hoe meer energie mensen nodig hebben. In de handen van papa en mama past een wat groter ijsje."

Zelf ijsjes maken is trouwens heel makkelijk en leuk om te doen, tipt de kinderdiëtist. "Met vers fruit bijvoorbeeld: even pureren en invriezen in van die vormpjes. Zo krijgen kinderen toch hun fruit binnen, maar dan in vorm van een ijsje."

Magnum pakje boter?
Een Magnum bevat evenveel vet als een pakje boter en huismerkijsjes zijn altijd goedkoper dan ijsjes van het A-merk. Dit zijn volgens de Consumentenbond de hardnekkigste fabels over ijs:

1. Er zitten inderdaad veel calorieën in een Magnum, maar nog altijd zes keer zo weinig als in een pakje boter. In een pakje boter zit ongeveer 12 keer zo veel vet als in een Magnum. In een Magnum zitten wel meer calorieën dan in een saucijzenbroodje.

2. Veel mensen denken dat er in een hoornijsje meer suiker zit dan in een blikje cola, maar ook dat is niet waar. In het gemiddelde hoornijsje zitten zo'n vier klontjes suiker, maar in een blikje cola wel acht. In waterijsjes zit minder suiker, als je een perenijsje eet krijg je ongeveer twee klontjes binnen.

3. Dat laagje chocola het hoorntje van je Cornetto? Dat zit er niet voor de smaak, zoals veel mensen denken, maar heeft een functie. Door de chocola komt het ijs niet in aanraking met het hoorntje, waardoor het hoorntje niet zompig wordt.ARTIKEL: POLITIE OP FACEBOOK:
STUUR DOODZIEKE BRENT (8) KAARTJES.
bron: Redactioneel/RTLnieuws.
door: Carlijn de Groot.

De politie in Dieren (Gelderland) heeft vandaag op Facebook een oproep geplaatst voor de doodzieke Brent Greven (8). 28 juli wordt hij 9 jaar en dat is waarschijnlijk de laatste verjaardag die het jochie mee gaat maken.

Brent heeft neuroblastoom, agressieve vorm van kanker en geneest hier niet meer van. Aan Gelrenieuws vertelden ouders Chantal en Ruud dat het een aflopende zaak is. 'Brent en zijn ouders zouden het heel leuk vinden veel verjaardagskaarten te ontvangen. Brent houdt van husky honden, Pokémon en kittens', schrijft de politie op Facebook.

Kaartjes, veel kaartjes.
Die politie stond vanochtend voor de deur, vertelt Chantal via Facebook aan EditieNL. "Ze vroegen of ze wat mochten doen en Brent vroeg om kaartjes, veel kaartjes."

"Hij heeft net een kaartje met allemaal mopjes gekregen. Als je hem dan ziet lachen achter zo'n kaart, dan is de oproep geslaagd toch?" En die lach, dat is wat zijn ouders graag willen. "En zijn wensen vervullen."

Adres.
Wil jij ook een kaartje sturen? Dat kan. Het adres is: Fazantlaan 17, 6951 JJ in Dieren.ARTIKEL: INFOpunt:
MAG IK MIJN SCOOTMOBIEL OVERAL PARKEREN?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.

Wij ontvingen de volgende vraag:
"Sinds enkele maanden heb ook ik een scootmobiel. Nu zie ik mede-scootmobielers hun voertuig overal zomaar parkeren. Maar mag dat ook? Daar zullen in zo'n regelland als de onze toch best afspraken over gemaakt zijn."

Onze HN-informateur antwoord:
Om uw vraag te beantwoorden zal ik de parkeerregels voor scootmobielen (gehandicaptenvoertuigen) punt voor punt met u doornemen. U zult zien dat er - al zijn het er niet veel - ook aan het parkeren van uw scootmobiel eisen zijn.

Parkeervoorschriften scootmobiel:
Op de stoep:

U mag uw scootmobiel, net als een fiets, gewoon op de stoep parkeren. Bijvoorbeeld voor uw eigen woning. Het enige waar u rekening mee moet houden is dat anderen er zonder problemen langs kunnen. Denk daarbij aan: rollators, rolstoelen plus wandel- en kinderwagens.

Parkeervak:

Parkeren met uw scootmobiel mag ook in een parkeervak op de weg. En… is het een betaalde parkeerplek? Dan moet u net als automobilisten gewoon parkeergeld betalen.

Woonerf:

Als scootmobielrijder bent u op een zogenaamd woonerf niet verplicht om uw voertuig in de speciale parkeervakken neer te zetten. Voorwaarde is vaak wel dat u er niet langer dan 3 uur parkeert. Hiervoor gebruikt u een parkeerschijf.

Parkeerverbod en gele onderbroken streep:

Ook mogen scootmobielrijders - in tegenstelling tot andere bestuurders - parkeren bij een gele onderbroken streep en op plekken waar het verkeersbord ‘parkeerverbod’ staat. U mag daar maximaal 3 uur parkeren. Doet u dat? Dan moet u een parkeerschijf plaatsen waarop u het tijdstip van aankomst aangeeft.

Gehandicaptenparkeerplaats:

Zo’n gehandicaptenparkeerplek herkent u aan het blauwe bord met witte P en rolstoelsymbool. U heeft hiervoor geen speciale gehandicaptenparkeerkaart nodig. Immers, een scootmobiel is duidelijk te herkennen als gehandicaptenvervoermiddel. Let u er wel even op of er extra onderborden zijn geplaatst met aanvullende regels. Bijvoorbeeld een naam of nummerbord, want dan mag u er niet parkeren.

Parkeerschijf:

Ook is handig om als scootmobielbestuurder een parkeerschijf te bezitten. Want, op diverse parkeerplekken en in verschillende gemeenten heeft u die nodig. Bijvoorbeeld om op een gehandicaptenparkeerplaats - waar u een maximaal aantal uren - mag parkeren. Op een onderbord staat die aanvullende regel gemeld.

Gehandicaptenparkeerkaart (GPK):

Bezit u een gehandicaptenkaart? Dan gelden er per gemeente verschillende voorwaarden. Zo mag u in de ene gemeente onbeperkt gratis parkeren op parkeerplaatsen met parkeermeter terwijl in een andere gemeente een bepaald tijdslimiet geldt. Wilt u er gebruik van maken? Neem voor de regels en voorwaarden dan contact op met de desbetreffende gemeente of de dienst parkeerbeheer. Overigens kunt u ook op de website www.gehandicaptenparkeerkaart.nl kijken welke voorwaarden de verschillende Nederlandse gemeenten hanteren.

Vragen over parkeren en/of scootmobiel rijden?
Heeft u nog vragen over parkeren met uw scootmobiel? Wilt u een bijzondere ervaring in dit verband met ons delen? Of heeft u een andere vraag over scootmobiel rijden? Stel uw vraag of deel uw ervaring met ons. Dat kan hieronder of via Facebook. Wij komen er dan zo snel mogelijk bij u op terug.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Nienke van der Aa uit Zaltbommel.

Opa valt in de leunstoel in slaap en begint te snurken.

De kleine Nanette loopt voorzichtig naar hem toe,

pakt een van de knopen van opa’s jasje en begint daaraan te draaien.

Vraagt haar moeder: ‘Wat doe je daar, Nanette?’

‘Ik zoek een andere zender, oma.’En hiermee zijn de weer aan het einde gekomen van de laatste editie van Handicapnieuwsmail van deze week.
We wensen jullie een heel prettig weekend en tot aanstaande maandag.

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.