Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: vrijdag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

vrijdag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

U luistert naar HANDICAPNIEUWSnet NIEUWSUPDATE van vrijdag 17 november 2017.
Handicapnieuwsmail is het dagelijkse mailmagazine van handicap nationaal.
De artikelen zijn afkomstig van hun internetsite www.handicapnieuws.net.
De voorleesfunctie wordt u aangeboden door readspeaker nederland.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Consumentenbond creëert onrust rondom afspraken ziekenhuizen.
Dementievoorspelling kan verbeteren door introductie punctie.
Psycholoog soms langer bezig met administratie dan met patiënt.
Antibioticaresistentie in de ouderenzorg aangepakt.
Thuiszorginstelling declareert 722 euro voor één telefoontje.
Ziekenhuizen betalen miljoenen te veel voor pacemaker.
CliniClowns gaan ook dementerenden bezoeken.
Mannen met prostaatkanker weten te weinig van bijwerkingen.
Zorgbaas vulde zakken.
Diabetespatiënt heeft vaker hart- en vaatziekten .
Overheid onbetrouwbaar met afschaffen wet Hillen.
Rijnmond wint kort gedingen aanbesteding jeugdhulp.
Omzet zorgpraktijken 50 procent hoger in 10 jaar.
Kwart buikpatiënten blijft regelmatig thuis uit angst geen toilet te vinden.14
Ruim twee derde van de Nederlanders kreeg in 2016 een geneesmiddel voorgeschreven.
Gezocht: Dove en slechthorende kunstliefhebbers.
Nieuwe Braille Zelfstudie beschikbaar.
Veel gemeenten kampen bij jeugdzorg met financiële problemen.
Ehbo-cursus voor en door moslima's.
Geluk als medicijn duurzame inzetbaarheid.
Last van vergetelijkheid?
Bekijk dagelijks ons nieuwsoverzicht op ons Youtube-kanaal.
Toegeeflijke opa en oma funest voor gezondheid kleinkind.
INFOpunt: Hoe zit het met de vergoeding van mijn revalidatie?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: CONSUMENTENBOND CREËERT ONRUST RONDOM AFSPRAKEN ZIEKENHUIZEN.
bron: Redactioneel/Maastricht UMC+. door: Marlies van der Vloot.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) haalt hard uit naar de Consumentenbond om het 'creëren van onrust' rond contractafspraken met ziekenhuizen. Volgens de koepelorganisatie heeft de bond hier een 'groot commercieel belang' bij omdat de consumentenorganisatie zelf verdient aan zorgverzekeringen.

'Hoe meer reuring, hoe meer mensen op internet gaan onderzoeken of ze misschien beter kunnen overstappen op een andere verzekeraar. Bijvoorbeeld via de zorgvergelijker van de Consumentenbond. Elke overstapper levert de Consumentenbond daar geld op, geld dat bovendien wordt betaald door de zorgverzekeraars', stelt ZN.

De bond kwam eerder deze week met een bericht dat de consument weer een zorgverzekering moet kiezen op basis van 'onvolledige informatie'. Dat komt volgens de belangenorganisatie omdat een aantal zorgverzekeraars nog niet met alle ziekenhuizen contracten heeft afgesloten.

'Ongenuanceerde berichtgeving'.

ZN spreekt van ongenuanceerde berichtgeving. 'Al jaren vergelijkt en verkoopt de Consumentenbond zorgverzekeringen. De Consumentenbond zou juist daarom beter moeten weten hoe het contracteringsproces verloopt'.

De koepelorganisatie wijst er ook op dat er twee partijen betrokken zijn bij het sluiten van een zorgovereenkomst, dus niet alleen de verzekeraar maar ook het ziekenhuis. 'Contracteren is een gezamenlijke verantwoordelijkheid', aldus ZN.

Volgens de zegsvrouw van de Consumentenbond heeft ZN daar een punt. 'We zullen ook de ziekenhuizen erop aanspreken.'

Lees ook: 'Keuze zorgverzekering wederom op basis van onvolledige informatie' (HN, woensdag 15 november 2017)ARTIKEL: DEMENTIEVOORSPELLING KAN VERBETEREN DOOR INTRODUCTIE PUNCTIE.
bron: Redactioneel/Maastricht UMC+. door: Marlies van der Vloot.

Het bepalen van Alzheimer-eiwitten in hersenvocht is een kansrijke techniek om de zorg rondom dementie en kwaliteit van leven te verbeteren. De techniek wordt in de praktijk echter nog niet standaard gebruikt.

Daarom voerden onderzoekers van het Maastricht UMC+ en Alzheimer Centrum Limburg een analyse uit om te bepalen of het standaard toepassen van de eiwitbepaling toegevoegde waarde kan hebben voor patiënten. In het Journal of Alzheimer's Disease publiceerden de onderzoekers recent hun resultaten.

De ziekte van Alzheimer kenmerkt zich onder meer door de ontwikkeling van zogeheten amyloïde plaques in het brein. Dit zijn ophopingen van eiwitten die de hersenfuncties verstoren en kunnen leiden tot geheugenklachten en dementie. Hoewel geheugenklachten vaak het eerste teken zijn van de ziekte van Alzheimer, ontwikkelt lang niet iedereen met geheugenklachten dementie. Door middel van afname van bijvoorbeeld geheugentesten en een scan van het brein kan het risico worden ingeschat dat iemand uiteindelijk dementie zal ontwikkelen. Het komt echter nog vaak genoeg voor dat op basis van deze onderzoeken geen uitsluitsel kan worden gegeven. Patiënten weten dan niet goed waar ze aan toe zijn en dat kan ten koste gaan van de kwaliteit van leven.

Punctie.

Eiwitbepalingen in hersenvocht kunnen de voorspelling op dementie verbeteren. Door middel van een lumbaalpunctie wordt hersenvocht uit het ruggenmerg gehaald. Vervolgens wordt hierin gekeken naar afwijkingen in de hoeveelheid Alzheimer-eiwitten. De techniek wordt echter nog weinig toegepast, aangezien de meerwaarde nog onvoldoende is vastgesteld. De Maastrichtse onderzoekers analyseerden daarom een fictief scenario via een computermodel, waarbij de lumbaalpunctie een standaard onderdeel vormde van de diagnostiek bij mensen met een geheugenstoornis. Daarbij stelden zij zich de eenvoudige vraag: 'Heeft deze test meerwaarde?', rekening houdend met verwachtingen over het effect op kwaliteit van leven, zorgkosten, bijwerkingen, etc.

Meerwaarde.

De onderzoeksresultaten laten zien dat de introductie van de lumbaalpunctie de nauwkeurigheid van de voorspelling op toekomstige dementie met elf procent vergroot. Hoewel dit gepaard gaat met kosten voor het aanbieden van de techniek als vast diagnostisch middel, verhoogt het de kwaliteit van leven. "Dat is precies waar het om gaat", zegt hoofdonderzoeker Ron Handels. "Als onze aannames kloppen dan is het standaard aanbieden van een lumbaalpunctie waarschijnlijk een doelmatige techniek. Omdat we deze potentie hebben aangetoond is het waardevol om het effect op kwaliteit van leven in de praktijk te onderzoeken en zo vast te kunnen stellen of de lumbaalpunctie standaard zou kunnen worden geïntroduceerd."ARTIKEL: PSYCHOLOOG SOMS LANGER BEZIG MET ADMINISTRATIE DAN MET PATIËNT.
bron: Redactioneel/GGZ Nederland/NOS/ANP. door: Carlijn de Groot.

Tienduizenden mensen met psychische problemen in Nederland krijgen niet de juiste zorg vanwege administratieve rompslomp. Volgens GGZ Nederland besteden hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg bijna een derde van hun dag aan administratief werk. De branche-organisatie is een landelijke campagne gestart om de regeldruk te verminderen.

Ook psychiater Niels Tinga uit Hoofddorp besteedt uren aan registreren en controleren. "Het zijn ontzettend veel handelingen", zegt hij. Als er iets verandert in een diagnose of behandelingstraject levert dat hem extra werk op. "Dat kost meteen een half uur of drie kwartier extra. Soms moet ik een gesprek met een patiënt inkorten als ik aan het einde van de dag op tijd naar huis wil."

Schrapsessies.

GGZ Nederland stelt dat de regelgekte is doorgeslagen en wil de administratieve last met zeker de helft terugdringen. "Dan heb je het ook nog heel erg op orde", zegt voorzitter Jacobine Geel. GGZ Nederland wil allereerst kritisch naar zichzelf kijken, want ook de eigen organisatie zorgt voor veel administratieve rompslomp. "We gaan schrapsessies organiseren. Gewoon per regel kijken: waar was dit ooit voor bedacht? Wie wordt hier beter van? De patiënt niet? Zullen we het dan eens even heel kritisch tegen het licht houden?"

Daarnaast hoopt ze dat verzekeraars, de inspectie en gemeenten hetzelfde doen. "Het is een enorme stapeling van administratieve taken. Dat kost niet alleen geld, maar ook aandacht en tijd. Die moet naar de patiënt, niet naar administratie."

De vele regels en formulieren zijn er onder meer om fraude te voorkomen, maar volgens Geel komt het bijna nooit voor dat zorgverleners geld in eigen zak steken. "Als er al dingen onrechtmatig zijn gaat het over geleverde zorg die niet precies volgens het boekje is. Misschien moet je het boekje er dan weer eens naast houden."
BearbeitenLöschen

(Bekijk het campagnefilmpje GGZ Nederland op onze website)

Staatssecretaris Blokhuis zegt dat hij het goed vindt dat GGZ Nederland in actie komt. Volgens hem kan er overbodige administratie geschrapt worden. "Dat is in ons aller belang. Mensen gaan niet de zorg in om formuliertjes in te vullen. Ze willen mensen helpen."

Blokhuis is bereid te kijken of alle regels uit Den Haag wel nodig zijn. Tegelijkertijd zegt hij: "Regels zijn er niet voor niets en we willen wel weten of ons geld goed besteed wordt."

Ook GGZ Nederland erkent dat verantwoording afleggen belangrijk is en dat zorgaanbieders moeten laten zien dat ze goede zorg bieden. Maar van al die kwaliteitseisen gaat ook een zeker wantrouwen uit, vindt Tinga. "Mensen mogen ervan uitgaan dat ik tijdens mijn opleiding heb geleerd zorgvuldig te werken."

Als iets ontbreekt in een patiëntendossier, is er de kans dat de verzekeraar niet betaalt.

Psychiater Niels Tinga.

De psychiater zegt dat veel administratief werk feitelijk wordt opgelegd door zorgverzekeraars, die niet doorhebben hoeveel tijd dit kost. "Als iets ontbreekt in een patiëntendossier, is er de kans dat de verzekeraar niet betaalt. Ook niet als de behandeling verder perfect is verlopen."

Zorgverzekeraars Nederland zegt de komende jaren te willen werken aan het terugdringen van onnodige administratie in de geestelijke gezondheidszorg.

Tinga probeert zijn patiënten zo min mogelijk te laten merken van de regeldruk. "Dit is allemaal overwerk. Ik probeer het te doen op andere momenten, zodat zij er geen last van hebben. Maar uiteindelijk is je agenda vol en kun je mensen later terugzien dan je eigenlijk had gewild."ARTIKEL: ANTIBIOTICARESISTENTIE IN DE OUDERENZORG AANGEPAKT.
bron: Redactioneel/RIVM. door: Ton van Vugt.

Deze week is er wereldwijde aandacht voor antibioticaresistentie. Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica. Dat kan betekenen dat een ‘gewone’ infectie zoals een blaasontsteking, moeilijker en niet langer met tabletten kan worden behandeld.

Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen in verpleeghuizen, is dit een probleem. Om de verspreiding van antibioticaresistentie te beperken worden er diverse activiteiten gestart voor de ouderenzorg, zoals een campagne voor professionals en een onderzoek naar resistente bacteriën onder bewoners van verpleeghuizen. Bovendien komen er vandaag 700 professionals bijeen voor een symposium over dit onderwerp.

Vanuit het programma ‘aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen’ vinden activiteiten plaats gericht op hygiëne en het verantwoord voorschrijven van antibiotica in verpleeghuizen. Vilans (kenniscentrum voor langdurige zorg) voert dit uit in samenwerking met verschillende partijen in de ouderenzorg, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Via de website www.resistentiepreventie.nl kunnen professionals in verpleeghuizen laten zien dat zij werk gaan maken van dit probleem door hun handtekening te zetten.

Onderzoek verpleeghuizen.

Om resistentie effectief te bestrijden, is het belangrijk inzicht te hebben in hoe vaak resistente bacteriën voorkomen. Daarom voert het RIVM in 2018 een landelijk onderzoek uit onder bewoners van 300 verpleeghuizen om deze gegevens in kaart te brengen. Het RIVM werkt hierbij samen met de regionale zorgnetwerken, verpleeghuizen en medisch microbiologische laboratoria.

Strijd tegen antibioticaresistentie.

De strijd tegen antibioticaresistentie richt zich in ons land op meerdere pijlers: het voorkómen van infecties, het verantwoord omgaan met antibiotica, het voorkómen van verspreiding van resistente bacteriën, en innovaties. Dit gebeurt via een landelijke, geïntegreerde aanpak, op het terrein van mens, dier, voedsel en milieu ('one health' benadering).

Wereldwijde aandacht.

De WHO heeft deze week uitgeroepen tot Wereld Antibioticaweek om aandacht te vragen voor antibioticaresistentie en verantwoord antibioticagebruik. In deze week vindt voor de tiende keer de Europese Antibioticadag plaats. Dit is een initiatief van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC) en wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden.ARTIKEL: THUISZORGINSTELLING DECLAREERT 722 EURO VOOR ÉÉN TELEFOONTJE.
bron: Redactioneel/AD/Zorg.nu/ANP MediaWatch. door: Marlies van der Vloot.

Een ex-borstkankerpatiënte uit Waddinxveen kwam erachter dat thuiszorginstelling Vierstroom 722 euro bij haar verzekeraar had gedeclareerd voor één telefoontje. 'Heel gek want ik heb nog nooit thuiszorg gehad', vertelt ze aan AD.

'Ik heb borstkanker gehad, en voor de behandeling moest ik mezelf thuis een injectie geven. Ik ben één keer gebeld door Vierstroom met de vraag of er iemand langs moest komen om het me uit te leggen. Ik heb gezegd dat dat niet nodig was. Dat telefoontje kostte dus 722 euro', legt de Waddinxveense uit aan de krant.

Declareren in overleg met verzekeraars.

Vierstroom erkent dat de mevrouw een uitleg is verschuldigd. Volgens hen is 722 absoluut niet de prijs voor een telefonisch gesprek. 'Sinds kort werken we met 'experimentele bekostiging'. Het betreft een experiment dat is opgezet in samenwerking met alle verzekeraars. Daarbij wordt gekeken naar het totaalbedrag dat we over een jaar aan zorg leveren. Dat bedrag wordt gedeeld door het aantal cliënten', legt René van de Wetering van de thuiszorginstelling uit.

Doelmatiger werken.

Volgens Van de Wetering krijgt Vierstroom 722 euro voor iedere cliënt waar ze zorg aan leveren. 'Dus ook voor de cliënt die in de laatste fase van zijn leven zit en zeven dagen in de week dag en nacht verzorgd moet worden. Zo word je geprikkeld om doelmatiger te werken. Als je, zoals voorheen, per uur declareert, is het lucratief om veel uren te maken.'

De ex-borstkankerpatiënte kan er wel begrip voor opbrengen. 'Ik snap de situatie wel, maar ik vind het nog steeds bizar dat het bedrag zo hoog is.'ARTIKEL: ZIEKENHUIZEN BETALEN MILJOENEN TE VEEL VOOR PACEMAKER.
bron: Redactioneel/Radar/ANP. door: Carlijn de Groot.

Door gebrek aan concurrentie betalen Nederlandse ziekenhuizen vele miljoenen te veel voor cardiologische hulpmiddelen zoals pacemakers, hartmonitoren en ICD's (inwendige defibrillators). Dat meldt Intrakoop, een inkoopcoöperatie van de zorg, woensdag.

Het komt vooral door het beperkt aantal leveranciers dat de markt domineert. Volgens de onderzoekers is de markt voor deze medische hulpmiddelen verdeeld tussen drie Amerikaanse bedrijven die samen 90 procent van de omzet in handen hebben. De overige 10 procent komt van twee Europese leveranciers.

'Nederland blijft internationaal gezien achter in het nemen van maatregelen om een meer gelijkwaardig speelveld te creëren tussen leveranciers en ziekenhuizen. Net als bij de inkoop van medicijnen is ook bij de inkoop van medische hulpmiddelen samenwerking tussen ziekenhuizen de oplossing', concludeert Intrakoop.ARTIKEL: CLINICLOWNS GAAN OOK DEMENTERENDEN BEZOEKEN.
bron: Redactioneel/ANP. door: Ton van Vugt.

Gisteren vierden de CliniClowns hun 25-jarige jubileum bij de opening van het Museum van Verbeelding op het KNSM-eiland in Amsterdam. Het publiek kan er vandaag, morgen en zondag kennismaken met het werk van CliniClowns. Dat gebeurt aan de hand van verhalen, workshops, diashows, ontmoetingen met clowns en zelfs een ziekenhuisbeddenrace.

Een clown aan een ziekenhuisbed is van oorsprong een Amerikaanse uitvinding. Straatartiest en clown Michael Christensen begon ermee in de jaren tachtig en richtte in New York de Big Apple Clown Care Unit op. Het idee van clownsbezoeken aan zieke en gehandicapte kinderen waaide daarna over naar Europa.

Clini Clowns Nederland.

Het was de Nederlands kinderarts en hoogleraar kinderoncologie Tom Voûte (1936-2008) die in 1992 CliniClowns oprichtte. Sindsdien zijn 1,2 miljoen kinderen bezocht. De organisatie telt thans 76 clowns die in 87 ziekenhuizen, hospices, revalidatiecentra en scholen spelen. Vanaf volgend jaar komen de CliniClowns ook langs bij demente mensen in verzorgingshuizen.

Positieve effecten CliniClowns wetenschappelijk bewezen.

Wetenschappelijke onderzoeken de afgelopen jaren hebben volgens CliniClowns aangetoond dat een clown bij een ziek kind positieve effecten heeft. 'Kinderen zijn tijdens een clownsbezoek actiever, gebruiken meer taal, maken vaker en gericht oogcontact. Ze lachen en geven aan minder pijn te ervaren', blijkt uit de resultaten.ARTIKEL: MANNEN MET PROSTAATKANKER WETEN TE WEINIG VAN BIJWERKINGEN.
bron: Redactioneel/RTLnieuws. door: Ton van Vugt.

Kies je voor een operatie, bestraling of laat je de tumor alleen goed in de gaten houden? Patiënten met prostaatkanker moeten vaak zelf een behandeling kiezen, terwijl ze niet goed weten wat die keuze inhoudt.

Prostaatkanker is de meestvoorkomende kankersoort onder mannen in West-Europa. En, anders dan bij andere vormen van kanker, krijgt een patiënt die de diagnose krijgt vaak de keuze uit meerdere behandelopties, waarvan er niet per definitie één 'de beste' is. Dat maakt het maken van een keuze nog moeilijker: elke behandeling heeft zijn eigen bijwerkingen en die kunnen ook na genezing veel invloed hebben op het leven van de (ex-)patiënt.

Verkeerde ideeën.

Maar hoe belangrijk die keuze ook is, onderzoekers van de ziekenhuizen Antoni van Leeuwenhoek en UMC Utrecht ontdekten dat veel mannen al een beslissing (moeten) nemen terwijl voor hen onduidelijk is wat de verschillen tussen de behandelingen zijn en ze daar verkeerde ideeën over hebben.

Zo blijkt uit het onderzoek dat slechts een derde van de patiënten met niet-uitgezaaide prostaatkanker dat een operatie en bestraling even effectief zijn. En slechts 20 procent van de mannen weet dat hun overlevingskansen even groot zijn als ze actief gevolgd worden als wanneer ze gelijk overgaan tot bestraling of een operatie.

Beste behandeling?

Dat moet anders, zegt onderzoekster Marie-Anne van Stam. "Het komt voor dat patiënten met prostaatkanker drie behandelopties krijgen: bestralen, opereren of actief volgen. Ze vragen dan vaak: welke behandeling is de beste? Maar hoewel dat bij andere vormen van kanker wel te zeggen is, is dat bij prostaatkanker niet zo."

"Als patiënten dan een keuze moeten maken, dan zijn vooral de bijwerkingen belangrijk. Bij een operatie is de kans op incontinentie en erectieproblemen bijvoorbeeld het grootst, terwijl na bestraling vaker plas- en darmproblemen voorkomen. Dat zijn stevige bijwerkingen, het is belangrijk dat een patiënt zich daarvan bewust is als hij voor een behandeling kiest."

Actief volgen.

De derde optie die patiënten met prostaatkanker nog wel eens krijgen, is dat ze 'actief gevolgd' worden. Dat houdt in dat er nog niet direct behandeld wordt, maar dat de patiënt goed in de gaten wordt gehouden om te kijken of er in een later stadium behandeling nodig is.

"Niet iedereen komt voor die optie in aanmerking, maar ook patiënten voor wie dat wel een mogelijkheid is, kiezen daar niet altijd voor", zegt Van Stam. "Er zijn mannen die zeggen: haal het er maar uit. Anders moet ik steeds weer met spanning wachten op de uitslag van de bloedtest. Daar kan ik niet mee leven."

Niet uitstellen.

Ook denken patiënten nog wel eens dat actief volgen betekent dat een behandeling wordt uitgesteld, maar dat is volgens de onderzoekers niet het geval. Meer dan de helft van de patiënten die deze optie hebben, hoeft nooit geopereerd of bestraald te worden.

Eén van de problemen die daaraan ten grondslag liggen, is dat een patiënt in één keer heel veel informatie krijgt, terwijl hij nog moet verwerken dat hij kanker heeft. "In de beperkte tijd waarin artsen en verpleegkundigen de opties met een patiënt moeten doornemen, is dat veel gevraagd", zegt Van Stam.

"Het woord 'kanker' heeft voor veel mensen een enorme lading. Iedereen kent wel mensen die daaraan overleden zijn. Als je dan zegt dat iemand prostaatkanker heeft, dan gaan de oogkleppen op en wil de patiënt daar alleen maar zo snel mogelijk van af. Welke bijwerkingen behandelingen hebben, is dan niet zo belangrijk meer." Prostaatkanker is een vorm van kanker waaraan relatief weinig patiënten overlijden. Na vijf jaar is bijna 90 procent nog in leven.

Wat kun je als patiënt doen?

KWF Kankerbestrijding geeft een aantal tips voor patiënten die zo'n slechtnieuwsgesprek hebben:

- Weet je dat het een moeilijk gesprek wordt? Denk dan vooraf na over welke vragen je hebt en schrijf die op

- Vraag of je het gesprek mag opnemen. Tijdens zo'n heftig gesprek kunnen mensen dichtslaan en horen ze niet meer wat er verteld wordt. Dat is een logische reactie. Door het op te nemen - dat kun je gewoon op je telefoon doen - kun je het nog eens rustig terugluisteren. Vraag wel eerst of de arts daarmee akkoord gaat.

- Neem als dat mogelijk is iemand mee als je weet dat je misschien slecht nieuws krijgt

- Kijk op de website kanker.nl. Dat is een site voor en door kankerpatiënten, waar je bijvoorbeeld vragen kunt stellen en met lotgenoten kunt spreken. Daar kun je veel steun vinden, al is het natuurlijk wel zo dat je medische vragen altijd het best aan je arts kunt stellen.ARTIKEL: ZORGBAAS VULDE ZAKKEN.
bron: Redactioneel/De Telegraaf. door: Marlies van der Vloot.

Er waren jaren dat zorgbestuurder Darryl N. 650.000 euro verdiende. Ruim boven de balkenendenorm. Als directeur van Vivence zou hij 1,9 miljoen euro naar zichzelf hebben doorgesluisd. Geld dat onder meer bedoeld was voor zorg en huisvesting van mensen met een licht verstandelijke beperking.

Darryl N. (39) weet ook wel dat zijn exorbitante beloning niet valt uit te leggen. „Al dacht ik toen van wel. Er is iets goed misgegaan”, zei hij gisteren in de rechtbank Rotterdam.

Hoewel N. directeur was van een zorgstichting, ’zocht hij mogelijkheden’ als ondernemer. Daarbij beloonde hij zichzelf rijkelijk. Hiervan kon hij een luxeleventje leiden. Zo reed hij onder meer in een Porsche, een Audi én een BMW. De huur van zijn luxe Rotterdamse appartement en de 10.000 euro die hij maandelijks neerlegde voor een villa in aanbouw werden betaald door de zorginstelling.

De voormalige directeur bekende dat hij onder meer de aangifte inkomstenbelasting, facturen over geleverde diensten en een handtekening vervalste.

Hij kwam er jaren mee weg. Van 2011, toen hij aantrad, tot zijn aanhouding in juni 2016. De accountant van de zorginstelling en twee leden van de Raad van Toezicht – onder wie een jeugdvriend van N. – zitten ook in het verdachtenbankje.ARTIKEL: DIABETESPATIËNT HEEFT VAKER HART- EN VAATZIEKTEN .
bron: Redactioneel/NU.nl/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Mensen van 45 jaar of ouder met diabetes (type 2), hebben ook vaker andere langdurige gezondheidsproblemen dan leeftijdsgenoten zonder deze vorm van suikerziekte.

Bijna negen op de tien diabetici ontvangen naast diabetesmiddelen ook medicatie tegen hart- en vaataandoeningen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Diabetici van boven de 45 hebben volgens het CBS twee keer zo vaak een hoge bloeddruk. Diabetici hebben ook vaak last van aandoeningen aan hun botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen. Ook hebben zij vaker huid- en nieraandoeningen en oogproblemen.

Ongeveer acht procent van de 45-plussers in Nederland heeft diabetes type 2. Bij 75-plussers is dat veertien procent. Zo'n negen procent van de bevolking van 45 jaar of ouder krijgt geneesmiddelen tegen diabetes, zoals insuline en andere bloedsuikerverlagende middelen.ARTIKEL: OVERHEID ONBETROUWBAAR MET AFSCHAFFEN WET HILLEN.
bron: Redactioneel/ANBO. door: Carlijn de Groot.

Hoewel het financieel nadeel van het afschaffen van de wet Hillen – een belastingvoordeel voor huiseigenaren die hun huis hebben afgelost – over het algemeen gering is, toont de overheid zich onbetrouwbaar.

Dat in zichzelf is voldoende reden om de wet Hillen in ieder geval voor hypotheken afgesloten vóór 2013 in stand te houden. Verder zien we in specifieke gevallen wel degelijk zoveel financieel nadeel dat toekomstige koopkrachtstijgingen (zoals inflatiecorrectie) op voorhand wegvallen. Dat zegt ANBO in aanloop naar de hoorzitting van de vaste Kamercommissie Financiën later vandaag. De wet Hillen stimuleerde vooral oudere huiseigenaren om hun hypotheekschuld af te lossen. Het eigen woningforfait kon via deze regeling nooit meer dan nul zijn, zodat men geen belasting over het eigen woningforfait hoefde te betalen. Deze wet, uit 2005, is in het regeerakkoord van Rutte III afgeschaft.

Principieel betrouwbaar.

"De overheid verwacht steeds meer van burgers en in dit geval wilde de overheid de collectieve hypotheekschuldenlast – die internationaal toch de wenkbrauwen doet fronsen - dempen. Burgers die gehoor gaven aan die oproep mogen niet opeens gestraft worden. De overheid moet principieel betrouwbaar zijn en tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen is dan niet toegestaan”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

In een brief aan de Tweede Kamer rekent ANBO voor wat de gevolgen kunnen zijn voor huisbezitters. Die kunnen individueel flink groter zijn, dan er uit de doorrekeningen van het Centraal Planbureau blijkt.ARTIKEL: OVERHEID ONBETROUWBAAR MET AFSCHAFFEN WET HILLEN.
bron: Redactioneel/ANBO. door: Carlijn de Groot.

Hoewel het financieel nadeel van het afschaffen van de wet Hillen – een belastingvoordeel voor huiseigenaren die hun huis hebben afgelost – over het algemeen gering is, toont de overheid zich onbetrouwbaar.

Dat in zichzelf is voldoende reden om de wet Hillen in ieder geval voor hypotheken afgesloten vóór 2013 in stand te houden. Verder zien we in specifieke gevallen wel degelijk zoveel financieel nadeel dat toekomstige koopkrachtstijgingen (zoals inflatiecorrectie) op voorhand wegvallen. Dat zegt ANBO in aanloop naar de hoorzitting van de vaste Kamercommissie Financiën later vandaag. De wet Hillen stimuleerde vooral oudere huiseigenaren om hun hypotheekschuld af te lossen. Het eigen woningforfait kon via deze regeling nooit meer dan nul zijn, zodat men geen belasting over het eigen woningforfait hoefde te betalen. Deze wet, uit 2005, is in het regeerakkoord van Rutte III afgeschaft.

Principieel betrouwbaar.

"De overheid verwacht steeds meer van burgers en in dit geval wilde de overheid de collectieve hypotheekschuldenlast – die internationaal toch de wenkbrauwen doet fronsen - dempen. Burgers die gehoor gaven aan die oproep mogen niet opeens gestraft worden. De overheid moet principieel betrouwbaar zijn en tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen is dan niet toegestaan”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

In een brief aan de Tweede Kamer rekent ANBO voor wat de gevolgen kunnen zijn voor huisbezitters. Die kunnen individueel flink groter zijn, dan er uit de doorrekeningen van het Centraal Planbureau blijkt.ARTIKEL: RIJNMOND WINT KORT GEDINGEN AANBESTEDING JEUGDHULP
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur. door: Sjoerd WIllen/Ton van Vugt.

De aanbesteding van de specialistische jeugdhulp door de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR) is definitief.

De Rotterdamse rechtbank verklaarde alle bezwaren die zes jeugdhulpaanbieders in kort gedingen maakten, ongegrond.

Bezwaren.

Aanbieder Yulius spande een kort geding aan omdat deze te weinig punten zou hebben gekregen in de aanbestedingsprocedure. Parnassia, een van de winnaars van de aanbesteding, claimde dat de GRJR te weinig geld had vrijgemaakt voor de jeugdhulp en vond dat er onevenredig veel risico bij de jeugdhulpaanbieders was neergelegd. Aanbieders Yoep, Fier, Virenze en Impegno waren onder meer van mening dat de GRJR te hoge eisen stelde waardoor zij als kleine aanbieders minder of geen kans maakten om mee te dingen in de aanbestedingsprocedure.

Raamovereenkomsten.

De GRJR, die uit 15 gemeenten bestaat, heeft raamovereenkomsten gesloten over de pleegzorg, opname, langdurig verblijf, crisishulp, ambulante hulpverlening en de dagbehandeling. Die onderdelen zullen worden uitgevoerd door dertien hoofdaannemers alle vormen van jeugdhulp moeten gaan leveren aan alle doelgroepen. Voorheen werkte Rotterdam met maar liefst 80 partijen.

Geen hoger beroep.

Ten behoeve van de zorgcontinuïteit kunnen kinderen waarvan de huidige jeugdhulp in 2018 doorloopt, bij hun aanbieders blijven, ook als die niet gecontracteerd zijn. Aanbieders Yulius, Fier en Impegno laat weten niet in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. De andere zorgaanbieders in kwestie konden woensdag nog niet zeggen of zij hoger beroep aantekenen.ARTIKEL: OMZET ZORGPRAKTIJKEN 50 PROCENT HOGER IN 10 JAAR.
bron: Redactioneel/CBS. door: Marlies van der Vloot.

Tussen 2005 en 2015 is de omzet van zorgpraktijken met 50 procent toegenomen. Tandartsen, huisartsen, medisch specialisten en fysiotherapeuten behaalden van de zorgpraktijken de meeste omzet. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Tandartsen namen de laatste jaren 28 procent van de omzet, oftewel opbrengsten uit zorgprestaties, van zorgpraktijken voor hun rekening; de huisartsen en medisch specialisten ieder een kwart. Fysiotherapeuten zijn goed voor een aandeel van 14 procent.

Oefentherapeuten behaalden de afgelopen tien jaar het hoogste rendement (of: resultaatratio) van alle typen zorgpraktijken. Dit resultaat voor belasting gedeeld door totale bedrijfsopbrengsten kwam boven de 60 procent uit. Tandartsen scoren gemiddeld het laagst qua rendement: 34 procent. Het algemene beeld is een dalend rendement van zorgpraktijken.

Zorguitgaven.

Waar de omzet van de zorgpraktijken tussen 2005 en 2015 dus met ongeveer de helft toenam, stegen de totale zorguitgaven in deze periode met 41 procent, tot 94,4 miljard euro. De uitgaven voor tandartsen, huisartsen en fysiotherapeuten vormden 7 procent van het totaal.ARTIKEL: KWART BUIKPATIËNTEN BLIJFT REGELMATIG THUIS UIT ANGST GEEN TOILET TE VINDEN.
bron: Persbericht/MLDS. door: Ton van Vugt.

Een gebrek aan openbare toiletten weerhoudt één op de vier buikpatiënten er regelmatig van om de deur uit te gaan. Dat blijkt uit onderzoek onder 3700 patiënten met maag-, darm- of incontinentieproblemen, uitgevoerd in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

Die angst blijkt gegrond, want 83 procent heeft wel eens tevergeefs gezocht naar een openbaar toilet. De MLDS en diverse patiëntenorganisaties presenteren daarom vandaag een norm waarmee ze overheden, retailers, bedrijven en horecaondernemers willen bewegen dit schrijnend tekort gezamenlijk aan te pakken.

Hoe groot is het probleem?

De resultaten van het onderzoek laten zien hoe groot het probleem is voor de twee miljoen buikpatiënten en mensen met incontinentie. De helft van hen heeft bij aandrang binnen vijf minuten een toilet nodig. Slechts één op de zes vindt een toilet binnen die tijd. Bovendien worden vier op de tien patiënten bij hoge nood weleens geweigerd bij een toilet. Vooral in winkels, maar ook bij cafés en restaurants. Vier procent wordt wel eens geweigerd bij overheidsgebouwen.

Landelijke norm.

De Maag Lever Darm Stichting en de patiëntenverenigingen pleiten voor een landelijke norm. Deze presenteert de MLDS vandaag tijdens de Ronde Tafel Conferentie. Bernique Tool: ‘Wij vinden dat in stadscentra iedere 500 meter een openbaar of opengesteld toilet moet komen. Liefst rolstoeltoegankelijk, schoon en met een prullenbakje. Buikpatiënten hebben bij aandrang niet meer dan 5 minuten. Nu vindt één op de zes daadwerkelijk binnen 5 minuten een toilet. Dat moet en kan anders.’

De MLDS en patiëntenverenigingen maken zich sterk om in gesprek te gaan met overheden en ondernemers om dit probleem gezamenlijk aan te pakken. Tool: ‘Onze droom is dat dit probleem binnen 5 jaar is opgelost. Dat we dan in Nederland kunnen zeggen dat we het goed hebben geregeld. We zijn ervan overtuigd dat dit niet alleen buikpatiënten en mensen met incontinentie helpt, maar ook (zwangere) vrouwen, rolstoelgebruikers, diabetici, ouderen, kinderen, toeristen en dagjesmensen! Landen om ons heen, zoals Duitsland en België, maar ook verder weg kunnen ter inspiratie en als voorbeeld dienen. Ik weet zeker dat we hier half Nederland blij mee maken.’

Toilettour langs gemeenten.

Vandaag is ook de officiële aftrap van de landelijke Toilettour op het Stationsplein in Amersfoort om 13.30. De tour staat in het teken van: ‘De klant is koning, de buikpatiënt ook?’ De komende maand strijkt een mobiel toilet in de vorm van een kasteel op verschillende openbare plekken in Nederland neer. Dit jaar is gekozen voor een selectie van steden die onderaan de lijst bungelen van de top 50 gastvrije toiletgemeenten. Zo kunnen o.a. Zaandam, Purmerend, Alphen aan den Rijn en Schiedam een bezoekje verwachten van het rondreizende toilet. Hiermee vragen de MLDS en patiëntenorganisaties aandacht voor het tekort aan openbare toiletten. En roepen tegelijkertijd gemeenten, winkeliers en horecaondernemers op hun toiletruimte aan te melden via www.waarkaniknaardewc.nl en de HogeNood app. Voorbijgangers kunnen het mobiele toilet bekijken en gebruiken en ter plekke de steunbetuiging tekenen voor meer openbare toiletten.

Het initiatief www.waarkaniknaardewc.nl

In 2016 startte de Maag Lever Darm Stichting samen met patiëntenorganisaties CCUVN, PDSB, Stomavereniging en SPKS het initiatief ‘waarkaniknaardewc.nl’. Een platform waar bezoekers ervaringsverhalen kunnen delen en de steunbetuiging kunnen tekenen om meer openbare toiletten mogelijk te maken. Sinds het platform in de lucht is hebben ruim 20.000 mensen dat gedaan, maar dat is nog niet genoeg. Het platform werkt nauw samen met de Hoge Nood app, waar overheden en ondernemers hun toiletruimte kunnen aanmelden.ARTIKEL: RUIM TWEE DERDE VAN DE NEDERLANDERS KREEG IN 2016 EEN GENEESMIDDEL VOORGESCHREVEN.
bron: Redactioneel/NIVEL. door: Marlies van der Vloot.

71% van de Nederlanders kreeg in 2016 minstens één geneesmiddelvoorschrift. Onder de mensen van 85 jaar en ouder was dat 97%. Maagzuurremmers zijn net als de afgelopen jaren het meest voorgeschreven geneesmiddel in de huisartsenpraktijk. Dit blijkt uit recente cijfers van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn.

Maagzuurremmers worden gebruikt tegen brandend maagzuur. Maar ook om te voorkomen dat er maagklachten ontstaan bij gebruik van andere veelgebruikte medicijnen, zoals ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs). Deze pijnstillers staan ook in de top-3 van meest voorgeschreven geneesmiddelen. Gegevens uit NIVEL Zorgregistraties geven inzicht in het voorschrijven van geneesmiddelen. Of deze middelen ook daadwerkelijk worden gebruikt blijkt niet uit de gegevens.

NIVEL Zorgregistraties brengt de eerstelijns zorg in kaart.

Het zorgaanbod in Nederland moet goed aansluiten op de zorgvraag. Maar welke zorgvragen spelen er eigenlijk? NIVEL Zorgregistraties brengt het zorglandschap en de actuele zorgvraag in kaart, soms zelfs op de week nauwkeurig. Zo weten we bijvoorbeeld of er griep heerst, of gezondheidscampagnes het juiste effect hebben gehad, en met wat voor zorgvragen mensen bij een huisarts of fysiotherapeut aankloppen. Hiervoor verzamelen we routinematig patiëntgegevens bij honderden hulpverleners uit de eerstelijnszorg verspreid over het land. Deze beveiligde gegevens zijn geanonimiseerd en geschikt gemaakt voor analyses, zodat we antwoorden kunnen geven op uiteenlopende beleidsvragen.

Meer over wat we kunnen meten en voor wie?

Bezoek de website van NIVEL Zorgregistraties.ARTIKEL: GEZOCHT: DOVE EN SLECHTHORENDE KUNSTLIEFHEBBERS.
bron: Redactioneel/Doof.nl. door: Carlijn de Groot.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam test binnenkort een Multimediatour in de Nederlandse Gebarentaal. Hiervoor zijn zij op zoek naar gebruikers van NGT die graag meedoen aan deze test en hun mening met hun willen delen.

Heb jij interesse in kunst en cultuur en ben je op 28 of 30 november een aantal uur beschikbaar? Meld je dan aan voor de test! Als dank ontvang je een onkostenvergoeding van €50.

Ben jij geïnteresseerd of ken je iemand die wil bijdragen aan de toegankelijkheid van het Van Gogh Museum voor NGT gebruikers? Stuur dan een mail naar selectie@motivaction.nl en vermeld daarin je leeftijd, geslacht, frequentie van museumbezoek en je beschikbaarheid.ARTIKEL: NIEUWE BRAILLE ZELFSTUDIE BESCHIKBAAR.
bron: Redactioneel/Koninklijke Visio. door: Carlijn de Groot.

Vanaf vandaag is via de webshop van Koninklijke Visio een nieuwe Braille Zelfstudie aan te vragen. Hiermee kunnen zeer slechtziende en blinde mensen zelfstandig braille leren, in eigen tempo en eigen omgeving.

De zelfstudiemethode is bedoeld voor volwassenen en biedt een goede basis om vaardigheid in het gebruik van braille uit te bouwen. De Vereniging Onbeperkt Lezen draagt bij in de kosten.

Inhoud van de methode:

De totale Braille Zelfstudie bestaat uit drie modules:

1. Kennismakingsmodule Tast: bestaat uit een introductie en gaat in op het herkennen van vormen op de tast, het lezen met twee handen en het herkennen van verschil in vormen.

2. Vervolgmodule Letters van het alfabet.

3. Vervolgmodule Cijfers, lees- en hoofdlettertekens. Ook het braille schrijven komt hier aan bod.

De eerste module is kosteloos aan te vragen in de Visio-webshop, module 2 en 3 zijn tegen betaling verkrijgbaar. Enkele weken na aanvraag van module 1 neemt een brailletrainer contact op om de voortgang en eventuele vragen te inventariseren. Na afronding van module 1 heeft de aanvrager de keuze uit een vervolgtraining bij Visio of een vervolg door zelfstudie via module 2 en 3.

Bij de zelfstudiemethode hoort een instructie voor het gebruik van het lesmateriaal. Deze is in de webwinkel van Visio te downloaden. Visio voorziet daarnaast in een helpdesk voor inhoudelijke vragen van cursisten.

Achtergrond.

Op 4 januari 2016 werd de Zelfstudie braille gepresenteerd. Deze was in heel korte tijd geheel “uitverkocht”. De vraag naar het zelfstudiepakket bleef groot en de reacties van gebruikers waren positief. Om die reden heeft Visio besloten dat er een variant op de zelfstudie komt, genaamd Braille Zelfstudie.ARTIKEL: VEEL GEMEENTEN KAMPEN BIJ JEUGDZORG MET FINANCIËLE PROBLEMEN.
bron: Redactioneel/VNG/Radar/ANP. door: Ton van Vugt.

Ongeveer honderd van de 388 gemeenten in Nederland kampen met financiële problemen. Vooral op het gebied van jeugdzorg zijn grote tekorten die nog verder oplopen, waarschuwt Jantine Kriens, directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Volgens haar voelen gemeenten er dan ook niets voor om mee te werken aan 'de ambitieuze voornemens' van het kabinet-Rutte III op het gebied van verduurzaming en energietransitie. Eerst moet gepraat worden over de financiële problemen, zegt Kriens in een gesprek met het Financieel Dagblad.

Zij wijst erop dat de vraag naar jeugdzorg de laatste jaren alleen maar is toegenomen, ondanks de vergrijzing. Het gezamenlijk tekort van gemeenten bedraagt naar schatting 300 miljoen euro.ARTIKEL: EHBO-CURSUS VOOR EN DOOR MOSLIMA'S.
bron: Redactioneel/NOS. door: Marlies van der Vloot.

"Het is zo onvoorspelbaar, zeker bij kinderen", zeg de 27-jarige Tugba Celen. Ze volgde een workshop 'Eerste Hulp bij baby's en kinderen voor en door vrouwen'. Ze wil voorbereid zijn als haar kind iets overkomt. "Je moet nooit denken: het gebeurt mij toch niet."

Celen is een van vrouwen die zich inschreven voor de workshop in de gebedsruimte van de Westermoskee in Amsterdam. De ehbo-cursus is speciaal georganiseerd voor moslima's.

Initiatiefnemer is brandweerman Vincent Sewgobind. Hij verzorgt al langer ehbo-cursussen, ontruimingsoefeningen en bhv-trainingen voor bedrijven. Bij de workshops viel hem op dat de opkomst van islamitische vrouwen laag was.

Daarom plaatste hij op Facebook een bericht over een workshop speciaal voor moslimvrouwen. Opvallend genoeg kwamen daar veel reacties op.

Tugba Celen.

Een van de reacties was van Celen uit Amsterdam Zuidoost. Ze is sinds twee maanden moeder van een dochtertje. De workshop op Facebook sprak haar meteen aan, omdat ze eigenlijk nog nooit een bhv-cursus heeft gevolgd. "Als moeder wil je wel weten hoe je moet handelen bij bepaalde situaties."

Voor haar was alles nieuw. Tot nu toe heeft zij nog geen situaties meegemaakt waar kennis van eerste hulp nodig was. "Het zal maar bij je eigen kind gebeuren", zegt Celen. "Dan is deze cursus wel handig."

Het maakte voor Celen niet veel uit dat de setting 'voor en door vrouwen' was. Anderen vinden dat wel belangrijk. Een workshop specifiek voor vrouwen in een moskee kan de drempel voor moslima's verlagen.

Joyce Molenaar.

Joyce Molenaar (32) komt uit Zaandam en is moeder van twee kinderen, van 3 jaar en 18 maanden. Via haar werk had ze al eerder een bhv-cursus. Het thema van deze workshop sprak haar aan omdat het specifiek over ehbo bij baby's en kinderen gaat.

Dat de workshop in een moskee werd gehouden vond Molenaar leuk. "Even een keer ergens anders. Het is een mooi initiatief van het bedrijf en de moskee. Hiermee bereiken ze namelijk ook een andere doelgroep. Dat wil ik graag steunen."

Voor Molenaar was de workshop een goede reminder en was vooral het onderwerp verstikking heel interessant. Dat zijn volgens haar toch de dingen die het vaakst bij kinderen voorkomen. "Ik denk dat elke moeder dit wel wil weten."

Filiz Batur.

Met haar pedagogische achtergrond geeft Filiz Batur (21) uit Amsterdam les aan kinderen op de Westermoskee in Amsterdam. In het verleden heeft ze wel eens een cursus gevolgd, maar die was niet heel uitgebreid. Daarom is ze blij dat ze deze cursus nu kan volgen - op een vertrouwde locatie nog wel. Batur vond de interactie tussen de vrouwen fijn.

Dat er alleen maar vrouwen waren, was voor haar niet nieuw. Ze zou het geen probleem vinden als de cursus ook met mannen erbij gegeven zou worden. ''Ik ken wel vrouwen in mijn omgeving die het fijner vinden om alleen met vrouwen te zitten. Zij voelen zich dan ook wat vrijer om bepaalde oefeningen of handelingen te doen."

Naast Amsterdam zijn er ook moskeeën in Rotterdam en Gouda die interesse hebben in de workshop. Sewgobind is nog in gesprek met andere organisaties en moskeebesturen. Op 13 december vindt er een workshop plaats voor een groep vrouwen in een buurthuis in Amsterdam Osdorp. In de toekomst willen beide partijen de cursus ook graag aanbieden aan moslimmannen.

Batur hoopt door deze cursus in de praktijk slagvaardig te kunnen handelen als er een noodsituatie is. "Vanuit de Westermoskee willen wij meer workshops aanbieden", zegt Batur. De Westermoskee is er niet alleen voor de Turkse gemeenschap, maar voor iedereen. Als de moskee iets mee kan geven aan de samenleving is dat alleen maar mooi."ARTIKEL: GELUK ALS MEDICIJN DUURZAME INZETBAARHEID
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur. door: Esther Walstra/Ton van Vugt.

Het ziekteverzuim is bij de overheid al jaren hoger dan gemiddeld. De oplossing: maak de ambtenaar gelukkig. In Eindhoven werken ze er op kleine schaal al mee.

Het project 'Waag' is niet van boven opgelegd maar bedacht en uitgevoerd door de ambtenaren zelf. Vooralsnog werkt het goed. 'We zien na een jaar een enorm verschil'.

Werkgelukproject.

De baan op de afdeling Handhaving van de gemeente Eindhoven daagde Just al een tijdje niet meer uit. Gelukkig werd hij er ook niet van. Sporten en het vrijwilligerswerk bij de voetbalvereniging, dat vervulde hem wel met blijdschap. Niet voor niets gingen daar heel wat vrije uurtjes in zitten. Toen zijn collega’s vanuit een werkgelukproject ook bij hem langskwamen om poolshoogte te nemen sprak hij deze gevoelens voor het eerst uit. Het zette iets in beweging bij de gemeenteambtenaar. ‘Dat was een jaar geleden, nu heeft Just een baan als beleidsmedewerker voetbal’, vertelt Hans Wensing, oprichter van het project. ‘Weliswaar bij een andere gemeente maar hij zit er helemaal op zijn plek, dolgelukkig’.

Zetje.

Hans Wensing (56), in het dagelijks leven ambtenaar ruimtelijke ordening bij de gemeente Eindhoven, is er bescheiden over. ‘Misschien had Just die stap uiteindelijk zelf ook gezet, maar mogelijk hebben we hem net dat een zetje gegeven’. Hij richtte een jaar geleden het interne project ‘Waag’ op, een team van collega’s dat de vinger aan de pols houdt bij medewerkers. Zijn ze tevreden, zitten ze op de goede plek, waar hebben ze een hekel aan, en waar worden ze blij van? Dit was vlak nadat hij zelf zijn mooie baan als afdelingshoofd had teruggegeven. Omdat hij ‘leegliep’ op die functie, zoals hij het zelf omschrijft.

Stroef.

Het duwtje in de goede richting dat hij destijds van zijn leidinggevende kreeg inspireerde hem. En toen de toenmalige gemeentesecretaris een oproep deed om met ideeën te komen om zaken beter te laten verlopen stak hij zijn vinger op. ‘Het management wilde van ons weten waarom zaken stroef verliepen en er frictie was tussen bestuur en ambtenarenapparaat. Ook is het verzuim hier redelijk hoog.’ Hans draaide de vraag van zijn werkgever echter om. ‘Wat maakt onze ambtenaren eigenlijk gelukkig?’ vroeg hij zich hardop af.

Passies en pijnpunten.

Samen met een coach daagt hij zijn collega’s uit om stil te staan bij hun werkgeluk en zogenoemde meetlatten op te stellen. Een lijstje met passies en pijnpunten. ‘Werkdruk en te weinig vertrouwen van de leidinggevende werden vaak als negatief aspect genoemd. En ook de angst om het werk niet goed te doen’, vertelt Wensing. ‘Dat ze resultaat van hun werk terugzien in de samenleving is daarentegen weer een grote geluksfactor’. Het is de bedoeling dat er een cijfer wordt toegekend aan de meetlatten en dat de beoordeling in de loop van de tijd ten goede verandert.ARTIKEL: LAST VAN VERGETELIJKHEID?
bron: Redactioneel/Zorgkrant. door: Marlies van der Vloot.

Waarom zijn we toch geneigd ons te concentreren op wat iemand met dementie niet meer kan, vraagt Tineke van Sleen zich af binnen haar nieuwe boek “Vergetelijkheid”.

Het is een boek, stampvol informatie over dementie en over heldere en effectieve communicatie, met, al lezende, handige tips en praktische achtergrondkennis. Verrijkt met kenmerkende tekeningen van Fred Boer, de cartoonist van ZorgKrant.nl.

Of u nu zorg draagt voor een geliefde of zorg verleent als professional, communicatie met uw naaste met dementie komt na het lezen van dit boek recht vanuit uw hart!

Een boek bedoeld voor iedereen die met dementie te maken heeft: mantelzorgers, naasten, beroepskrachten en vrijwilligers.

Maak kans op een gratis boek!

Mail jouw antwoord op de vraag van Tineke:

"Waarom zijn we toch geneigd ons te concentreren op wat iemand met dementie niet meer kan…"

naar info@zorgportaal.nl met als onderwerp: vergetelijkheid en maak kans op een gratis exemplaar van het nieuwe boek Vergetelijkheid!

Bestel het boek nu voor slechts € 18,97 bij Bol.com.

Meer dan 40 exemplaren? Koop dan het boek via de auteur en ontvang een aantrekkelijke korting!actueel!'.ARTIKEL: TOEGEEFLIJKE OPA EN OMA FUNEST VOOR GEZONDHEID KLEINKIND.
bron: Redactioneel/RTLnieuws. door: Carlijn de Groot.

Veel grootouders hebben de neiging niet al te streng te zijn voor hun kleinkinderen. Integendeel: ze stoppen ze vol met lekkers en nemen het niet zo nauw met de regels. Maar dat is ronduit ongezond voor hun kleinkinderen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Wetenschappers aan de Universiteit van Glasgow hielden 56 onderzoeken tegen het licht met gegevens uit 18 landen. Daarin keken ze naar de invloed van grootouders die geregeld de zorg voor hun kleinkinderen op zich nemen.

Drie belangrijke vragen die de onderzoekers stelden:

1. Wat geven opa en oma hun kleinkind te eten?

2. Zorgen ze dat het genoeg lichaamsbeweging krijgt?

3. Roken ze in het bijzijn van hun kleinkind?

Weinig mensen zullen er verbaasd van opkijken dat opa en oma geen goede invloed blijken te hebben op het voedingspatroon en het lichaamsgewicht van hun kleinkind. Dat leidt maar al te vaak tot frustratie bij de ouders: die vinden dat de kleinkinderen schromelijk verwend worden.

'Straks een ijsje!'

Grootouders hebben soms maar weinig op met goede voedingsgewoonten. Ze gebruiken voedsel bovendien om hun kleinkind onder druk te zetten ('Als je nu je bord leegeet, krijg je straks een ijsje'). Vet en suiker scoren hoog. Een frietje, een snoepje: kleinkinderen worden door hun grootouders volgestopt met van alles, niet zelden in de vorm van een traktatie.

Komt bij: worden kleinkinderen te dik, dan hoeven ze er niet op te rekenen dat ze bij opa en oma genoeg lichaamsbeweging krijgen. Dat blijkt alleen zo te zijn als de grootouders er zelf een actieve levensstijl op nahouden.

Niet roken a.u.b.

Nog zo'n struikelblok: roken waar de kleinkinderen bij zijn. Grootouders in sommige onderzochte landen trekken zich weinig aan van het verzoek niet te roken in de aanwezigheid van een kleinkind. Andersom is het ook geregeld zo, constateren de onderzoekers, dat grootouders hun rookverslaving juist afzweren bij de geboorte van een kleinkind.

Als opa en oma hun kleinkind dus constant verwennen en liefst met de iPad op de bank laten zitten, mag het geen wonder heten dat de gezondheid van het kleinkind onder druk komt te staan. Ouders zien dat gebeuren en sputteren geregeld tegen, maar durven opa en oma er niet mee te confronteren: veel grootouders zijn onmisbaar als oppas.

Risico op kanker stijgt

"Ouders vinden het moeilijk hierover in gesprek te gaan", zegt hoofdonderzoeker Stephanie Chambers tegen de Britse omroep BBC. "Doordat opa en oma hun kleinkinderen verwennen of roken in hun bijzijn, neemt onbedoeld het risico op kanker bij kleinkinderen toe zodra die volwassen zijn."

Dat vereist een goed gesprek tussen ouders en grootouders, denkt Chambers. Want het is niet goed als kinderen thuis een gezonde levensstijl krijgen aangeleerd die door het vrijblijvende gedrag van opa en oma weer onderuit wordt gehaald.

Linda Bauld van de Britse stichting voor kankeronderzoek Cancer Research wijst op roken en overgewicht als de twee belangrijkste vermijdbare oorzaken van kanker. Juist daarom is het belangrijk dat de hele familie, inclusief opa en oma, daarin één lijn trekt, zegt ze. "Wanneer je als kind een gezonde levensstijl aanleert, is het veel belangrijker om dat als volwassene vol te houden."ARTIKEL: INFOpunt: HOE ZIT HET MET DE VERGOEDING VAN MIJN REVALIDATIE?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"Na een noodlottig valincident in mijn huis ben ik nu toe aan revalidatie. Maar hoe zit dat met de verzekering?"

Onze HN-informateur antwoord:

Revalidatiezorg wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Hiervoor is een indicatiestelling van een revalidatiearts nodig. De behandelend revalidatiearts vraagt, als dat nodig is, voorafgaand aan de behandeling een machtiging bij de zorgverzekeraar aan.

Meer informatie over vergoedingen vind u hier.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Elise Teurlings uit Leliestad.

Er komt een Belg bij de Canadese grens.

Hij zegt tegen de douanebeambte:

“Ik wil graag emigreren.”

De douanebeambte zegt:

“Daar moet je wel werk voor hebben.”

“Dat heb ik,” zegt de Belg,

“ik ben houthakker.”

“Zo,” zegt de douanier,

“en waar ben jij dan houthakker geweest?”

“In de Sahara,” zegt de Belg.

“In de Sahara?” zegt de douanier,

“maar daar staan toch helemaal geen bomen?”

“Nee,” zegt de Belg, “nu niet meer!”We wensen jullie nog een heel prettig weekend toe en graag tot aanstaande maandag.

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.