Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: vrijdag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

vrijdag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

Je luistert naar HandicapNieuws UPDATE van vrijdag 3 mei 2019.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Meer apothekers overwegen actie tegen boze klanten.
Toch geen coulanceregeling CBR voor 75-plussers.
Drone levert voor het eerst nier af voor transplantatie.
Verkiezingen 23 mei: Stemmen voor iedereen!
Vandaag is het de Dag van Empathie.
Slapeloosheid is belangrijkste voorspeller voor ontwikkelen depressies.
Wereldprimeur! Nederlands bedrijf gaat grootschalig wietolie voor medicinaal gebruik.
Rijkssubsidie voor begeleiding naar werk ggz-cliënten.
Ede heeft onvoldoende grip op jeugdhulp.
Goede begeleiding maakt onbeperkt sporten mogelijk.
Betalingen worden stopgezet vanwege niet aanpassen minimumloon.
Terugblik op netwerk sociale inclusie en maatschappelijke participatie.
Meer verschoningsplekken? Laat het ons weten!
Mogelijk verband tussen antibioticagebruik en ontwikkeling astma en eczeem.
Persoonlijke informatie niet veilig bij sites over ziekte, geaardheid en geloof.
Injecteerbare 'chemo-gel' mogelijk alternatief voor buikspoelingen bij buikvlieskanker.
Feit of fabel: Vaak je handen wassen is slecht voor je weerstand.
Als je wacht op de hulpvraag is respijtzorg te laat.
Groei gebruik van Virtual Reality (VR) in de gezondsheidszorg.
Speciale microscoop filmt hoe poort in niercellen zich opent en sluit.
Verhoogd risico op miskraam bij nachtdiensten.
Waarom uit onderzoek niet blijkt dat je slimmer wordt van wijn.
HN-INFOpunt: Krijg je voor een sta-op stoel een vergoeding?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: MEER APOTHEKERS OVERWEGEN ACTIE TEGEN BOZE KLANTEN.
Bron: Redactioneel/Kassa/ANP.

De acties van apothekers in het Gooi krijgen mogelijk een vervolg in andere delen van het land. ,,Het Gooi is de eerste regio die protesteert. We weten dat ook andere regio's overwegen dit te doen'', zegt Gerben Klein Nulent, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP. ,,Agressie tegen apothekers om medicijntekorten is een landelijk probleem''.

In het Gooi hielden de helft van de 40 apotheken hun deuren woensdag tot het middaguur gesloten uit protest tegen geneesmiddelentekorten en het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. Zij zijn het zat om voortdurend aan boze klanten te moeten uitleggen waarom ze weer een ander doosje meekrijgen, zegt apotheker Carlo Schneider van Apotheek Zevenend in Laren.

Agressie.

Volgens Schneider krijgen apothekers steeds vaker te maken met agressie door leveringsproblemen van medicijnen. ,,Dat is niet het gevolg van het beleid van apothekers, maar van het beleid van de overheid'', aldus de apotheker.

Volgens Klein Nulent krijgt ruim een derde van de baliemedewerkers in apotheken dagelijks te maken met agressie. ,,Dat varieert van schelden en dreigen tot slaan'', aldus de bestuursvoorzitter.

Preferentiebeleid.

Het is al langer bekend dat honderdduizenden mensen jaarlijks, zonder medische reden, op een ander merk medicijn worden gezet. Dat komt door het zogeheten preferentiebeleid, waarbij zorgverzekeraars niet meer het duurdere merkmedicijn vergoeden, maar vaak een merkloze variant van hetzelfde medicijn. Volgens Schneider leidt dit tot onveilige situaties van patiënten.

Hij hoopt dat zorgverzekeraars en de overheid de handen ineenslaan om het voorkeursbeleid aan te passen en de medicijntekorten oplossen.

'Tekorten aan te pakken'

Volgens Klein Nulent wordt momenteel onderzocht of medicijnfabrikanten en groothandels grotere voorraden kunnen aanhouden om de tekorten aan te pakken. Een van de problemen is volgens hem de grote afhankelijkheid van China en India voor de productie van geneesmiddelen. ,,Als daar iets misgaat merken wij dat direct''.ARTIKEL: TOCH GEEN COULANCEREGELING CBR VOOR 75-PLUSSERS.
Bron: Redactioneel/Radar/ANP.

Er komt definitief geen coulanceregeling voor mensen die gedupeerd zijn door de problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Met de gedoogconstructie wilde de Tweede Kamer vooral 75-plussers tegemoetkomen die afhankelijk zijn van hun auto en door de lange wachttijden bij het CBR zonder rijbewijs zitten.

De Kamer steunde een regeling waarbij gedupeerden zouden mogen rijden met een verlopen rijbewijs mits zij in bezit zijn van een geldige gezondheidsverklaring en een document van het CBR waarin staat dat een verlenging van het rijbewijs is aangevraagd.

Maar volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) levert de regeling - voorgesteld door regeringspartijen D66 en CDA - risico's op voor de verkeersveiligheid en is het lastig uitvoerbaar en fraudegevoelig. Verder worden mensen van wie het rijbewijs verloopt of is verlopen nu als eerste geholpen bij het CBR, schrijft de bewindsvrouw aan de Kamer.ARTIKEL: DRONE LEVERT VOOR HET EERST NIER AF VOOR TRANSPLANTATIE.
Bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP.

Voor het eerst is er een drone ingezet om een nier af te leveren voor een transplantatie. De speciaal ontworpen drone zorgde er onder meer voor dat de nier de juiste temperatuur behield.

De dronebezorging was een experiment van de University of Maryland. Onderzoekers vlogen 4,5 kilometer met de drone en leverden de nier af bij het medisch centrum van de universiteit. Daar werd de nier op 19 april met succes getransplanteerd bij een 44-jarige patiënte uit Baltimore.

Door gebruik te maken van een drone is het mogelijk om files en vertragingen in het verkeer te omzeilen. Hoe sneller een orgaan kan worden getransplanteerd, hoe groter de kans op succes. De vlucht naar het ziekenhuis duurde ongeveer vijf minuten.

Temperatuur.

De nier zat in een speciale doos: de Human Organ Monitoring and Quality Assurance Apparatus for Long-Distance Travel, oftewel HOMAL. De HOMAL monitort tal van zaken, variërend van de gps-coördinaten en de luchtdruk tot de hoogte en de warmte. Die laatste gegevens worden onder meer gebruikt om ervoor te zorgen dat de nier de juiste temperatuur behoudt.

De onderzoekers hadden eerder al proefvluchten uitgevoerd met zaken als zoutoplossingen en bloedbuisjes en zelfs een keer met een ongeschikte nier. De patiënte die de nier ontving, noemt het ‘geweldig’ dat zij de wereldprimeur had van de eerste geschikte nier die per drone werd vervoerd. “Een paar jaar geleden had je dat niet kunnen denken.”

Zwitserland.

Ook elders experimenteren ziekenhuizen met drones. Zo worden drones van het Amerikaanse bedrijf Matternet ingezet om labresultaten en bloedmonsters te vervoeren tussen Zwitserse zorginstellingen.ARTIKEL: VERKIEZINGEN 23 MEI: STEMMEN VOOR IEDEREEN!
Bron: Redactioneel/Koninklijke Visio.

Tijdens de Europese verkiezingen op 23 mei kan iedereen zelfstandig en toegankelijk stemmen. In negentien gemeenten kunt u stemmen met stemmal en audio-ondersteuning. Ook als u in een andere gemeente woont, kunt u gebruik van maken van deze mogelijkheid. Hiervoor moet u een kiezerspas aanvragen bij uw gemeente.

De verkiezingen van de Provinciale Staten en Waterschapen op woensdag 20 maart 2019 waren de eerste inclusieve verkiezing. Dit betekent dat iedereen zelfstandig moet kunnen stemmen, ongeacht een beperking. Lees er meer over in het VN-verdrag Handicap.

Zelfstandig stemmen.

Dit stelt ook slechtziende en blinde mensen in staat zelfstandig te stemmen. Visio heeft samen met de partners uit de branche, de Oogvereniging, Robbert Coppes Stichting en Bartiméus, de handen ineengeslagen om gemeenten daarbij te adviseren en ondersteunen. In november is vanuit de branche de brochure Toegankelijk stemmen en leaflet Tips en informatie over toegankelijk stemlokaal onder gemeenten verspreid.

Benieuwd naar wat u kan doen? Bekijk de video met praktische tips over toegankelijk stemmen. Ook de Oogvereniging maakte een mooie videopromo voor toegankelijk stemmen voor iedereen op 23 mei bij de Europese Verkiezingen.

Stemloket op Visio-locaties.

Visio wil meer dan alleen het uitgeven van een brochure. We willen actief een positieve bijdrage leveren aan het stemmen voor iedereen. Dat doen we door op 20 maart op de Visio-scholen in Rotterdam en Amsterdam een stemlokaal te huisvesten binnen de Visio-muren.

Stemmen met stemmal en soundbox?

Tot voor kort konden mensen die zeer slechtziend of blind zijn alleen stemmen door iemand mee het stemhokje in te nemen of door een volmacht af te geven. Vorig jaar is daar verandering in gekomen dankzij de komst van de stemmal met audio-ondersteuning. Hoe werkt het?

Over het stembiljet wordt een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd.

De Soundbox vertelt welke partij er op welke lijst staat.

Dit voelen de stemmers dan met hun vinger op de mal (voelbare cijfers en braille).

Vervolgens kunnen ze per partij afluisteren welke kandidaat op welke plek staat.

Daarna kunnen ze door voelen en tellen de kandidaat vinden waarop ze willen stemmen.

Met het potlood maken ze het bijbehorende vakje rood.

Kijk voor uitgebreide informatie over stemmen met Stemmal en soundbox en andere mogelijkheden op de site van de Oogvereniging.

Naast stemmen met stemmal / soundbox heeft Visio onderzoek gedaan naar het stemmen met een loep. Het advies is om gebruik te maken van een loep die 3x vergroot met verlichting van 1000 - 1500 lux. Als gemeente behoefte aan aanvullend advies? Neem contact op met onze afdeling Visio Zicht op Toegankelijkheid via mail.

Gemeenten met stemmal en soundbox.

Mensen met een visuele beperking kunnen in 19 gemeenten zelfstandig stemmen met een stemmal en soundbox. Van onderstaande gemeenten is de locatie al bekend. Daarnaast kunt u ook toegankelijk stemmen in Leidschendam-Voorburg, Noordenveld, ?Renkum en Wormerland.

Alkmaar: ‘t Rekerheem, Hof van Luxemburg 63, 1825 TC Alkmaar

Amsterdam: Visio Onderwijs Amsterdam, Slotermeerlaan 103, 1063 JN Amsterdam - routebeschrijving.

Den Bosch: Centraal station ’s-Hertogenbosch, Stationsplein (voorzijde van het NS-station), 5211 BP ‘s-Hertogenbosch.

Den Haag: Bibliotheek Haagse Hout, Theresiastraat 195

Den Haag: Serviceflat Dekkershaghe, Aaltje Noordewierstraat 12

Den Haag: ROC Mondriaan Aspacialaan, Aspacialaan 19

Den Haag: Stadsdeelkantoor Escamp, Leyweg 813

Den Haag: CBS De Elout, Copernicusstraat 159

Den Haag: Revalidatie- en behandelcentrum Mechropa, Scheveningseweg 96

Den Haag: Jan van Nassauschool, Zaanstraat 25

Den Haag: De Oase, Van Meursstraat 1.

Grave: Stembureau 1: Catharinahof, Koninginnedijk 252 5361 CR Grave.

Haarlem: Stembureau 76: Raakspoort, Zijlvest 39 2011 VB Haarlem.

Haarlemmermeer: Raadhuis, Raadhuisplein 1, Hoofddorp

Haarlemmermeer: Trefpunt, Hoofdweg 1318, Nieuw-Vennep

Haarlemmermeer: De Olm, Olmenlaan 141, Zwanenburg

Haarlemmermeer: Het Dorpshuis, Snelliuslaan 35, Badhoevedorp.

Hilversum: Zorgcentrum ‘De Boomberg’, Vaartweg 42, 1217 SV. Lijnbus 1 stopt voor het zorgcentrum.

Rotterdam: Oogziekenhuis Rotterdam, Schiedamse Vest 180 3011 BH - routebeschrijving.

Rotterdam: ?Visio Onderwijs Rotterdam, Heindijk 4 3079 PM - routebeschrijving.

Sliedrecht: Gemeentekantoor Sliedrecht, Industrieweg 11, 3361HJ.

Veldhoven: Meiveld 1, Veldhoven.

Zaanstad: Oogheelkundig Medisch Centrum (OMC), H Gerhardstraat 10 1502 CK routebeschrijving.

Zeist: Gemeentehuis, Het Rond 1, Zeist.

Zeist: Trainingsbijeenkomst gemeenten

In 2018 is in de gemeente Den Haag ervaring opgedaan met het toegankelijk stemmen bij de kamerverkiezingen. Daarbij is gebleken dat de scholing van de medewerkers van stemlokalen een positieve uitwerking heeft gehad op de dag dat slechtziende en blinde mensen daadwerkelijk mochten stemmen. De medewerkers van stemlokalen hadden beter inzicht in de wijze waarop zij slechtziende en blinde stemmer konden begeleiden tijdens het stemproces.

Ook deze keer kunnen gemeentemedewerkers zich laten scholen via Visio. Neem daarvoor contact op met de afdelingen Advies van de lokale Visio-locaties, Revalidatie & Advies.

Onthulling toegankelijk stembureau bij Visio Onderwijs Rotterdam.

Bij de Provinciale verkiezingen onthulde commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit het toegankelijke stembureau bij Visio Onderwijs in Rotterdam. Hij deed dit samen met een stemgerechtigde Visio-leerling. De Gemeente Rotterdam en Visio vertellen hoe toegankelijk stemmen in zijn werk gaat, waarom dit zo belangrijk is en wat er anders is dan in een regulier stembureau.ARTIKEL: VANDAAG IS HET DE DAG VAN EMPATHIE.
Bron: Redactioneel/HandicapNieuws.

Stichting Nederland Wordt Beter organiseert sinds 2012 met verschillende partners de Dag van Empathie om mensen samen te brengen, te leren over elkaars verleden én heden om zo meer wederzijds respect en begrip op te wekken. We blijven de Dag van Empathie organiseren zolang ons doel om een empathische samenleving te bewerkstelligen nog niet is behaald.

In een gevarieerd programma met speeches, muziek en poëzie delen (bekende) Nederlanders hun verhaal met het publiek. De sprekers en artiesten geven elk op hun eigen manier en met persoonlijke verhalen inzicht in hun drijfveren, achtergrond en cultuur en de manier waarop die hun kijk op de huidige samenleving bepalen. De bezoekers worden uitgenodigd om mee te praten over wat empathie voor de samenleving kan betekenen en welke verhalen volgens hen gehoord moeten worden.

Tijdens eerdere edities waren er onder meer optredens van Jörgen Raymann, Ido Abrams, Gerson Main, Diana Matroos, Mounir Samuel, Robert Vuijsje, Jetty Mathurin, Akwasi, Andrew Makkinga, MC Fit, Jerry Kno’Ledge Afriyie, Ernestine Comvalius en Janne Schra.

Gastlessen.

Voorafgaand aan de Dag van Empathie, in de maand april, geven we op scholen in Amsterdam gastlessen over empathie. Tijdens deze gastlessen gaan we met de leerlingen in gesprek over empathie in de breedste zin van het woord. Wat betekent empathie eigenlijk, en in hoeverre vinden de leerlingen zichzelf empathisch? Wat voor rol speelt kennis van elkaars achtergrond in hun persoonlijke omgang met elkaar? En hoe kunnen ze bijdragen aan een meer empathische samenleving? De leerlingen maken als onderdeel van de les een kunstwerk dat tijdens de Dag van Empathie op 3 mei gepresenteerd wordt.ARTIKEL: SLAPELOOSHEID IS BELANGRIJKSTE VOORSPELLER VOOR ONTWIKKELEN DEPRESSIES.
Bron: Redactioneel/NU.nl/ANP MediaWatch.

Een gênante blunder voelt de volgende dag minder erg. Tenzij je last hebt van slapeloosheid, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Herseninstituut, in april gepubliceerd in Brain. Twaalf vragen aan onderzoeker en slaapprofessor Eus van Someren.

Wat gebeurt er eigenlijk wanneer we slapen?

Van Someren: "Slaap helpt niet alleen bij het onthouden van belangrijke dingen, maar ook bij het vergeten van de eventueel bijbehorende stress, emoties en spanningen."

's Nachts verwerken we dus dingen?

"Tijdens slaap veranderen de verbindingen tussen hersencellen: waar sommige verbindingen sterker worden zodat je dingen kunt onthouden, worden andere juist zwakker waardoor bijbehorende spanning wordt afgeschud. Dit nachtelijk verwerken kennen we van uitdrukkingen als 'er een nachtje over slapen' en 'dingen een plek geven'."

Maar slechte slapers kunnen dat dus niet?

"Nee, slechte slapers kunnen die spanning niet goed afschudden. Sterker nog: bij mensen met rusteloze nachten kan slaap zelfs een averechts effect hebben op stress, emoties en spanningen."

“Goede slapers geven schaamtevolle herinneringen een andere plek in de hersenen”

Eus van Someren, hoofd afdeling Slaap en Cognitie van Nederlands Herseninstituut.

Hoe zag het onderzoek eruit?

"We lieten deelnemers hun meest schaamtevolle herinneringen van jaren geleden ophalen. Tegelijkertijd maakten we hersenscans. Hieruit blijkt dat goede slapers deze herinneringen in de hersenen een andere plek hebben gegeven."

Welke plek dan? Hoe zag dat eruit op de scans?

"Nieuwe schaamtevolle ervaringen activeren de emotionele hersencircuits. Het ophalen van oude herinneringen aan schaamte niet meer. Althans bij goede slapers."

"Bij slapelozen blijven die circuits actief. Alsof de ellende nu plaatsvindt. Zelfs bij herinneringen van dertig jaar geleden. Slechte slapers worden met andere woorden 'achtervolgd' door emoties uit het verleden."

“Slechte slapers worden 'achtervolgd' door emoties uit het verleden”

Eus van Someren, hoofd afdeling Slaap en Cognitie van Nederlands Herseninstituut.

"Dit onderzoek bevestigt wat wij vonden in een eerdere studie, onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep. Daarbij vroegen we deelnemers mee te zingen met karaoke."

Karaoke?

"Deelnemers hadden tijdens het zingen een koptelefoon op, waardoor ze niet konden horen of ze wel zuiver en in de maat zongen. De zang werd opgenomen en later onverwacht afgespeeld."

"Deelnemers voelden intense schaamte bij het luisteren naar hun eigen valse gezang. Maar als ze de opname na een goede nacht slaap nog eens beluisterden, was de schaamte grotendeels verdwenen. Het falen had een plek gekregen. Tenminste, bij de goede slapers. Slapelozen waren bij het opnieuw beluisteren na een nacht slechte slaap juist nog meer van slag."

Waarom is deze ontdekking een doorbraak?

"Tot voor kort werden de onderliggende mechanismen van slapeloosheid onderzocht in hersengebieden die betrokken zijn bij slaap. Maar nu lijkt slapeloosheid misschien eerder een stoornis te zijn in emotieregulatie."

Wat betekent dat?

"Het suggereert dat slapeloosheid een stoornis is in het verwerken en opruimen van emoties. Hierdoor wordt het voor het eerst begrijpelijk dat slapeloosheid de belangrijkste voorspeller is voor het ontwikkelen van een depressie, angststoornis of posttraumatische stressstoornis."

“Gelukkig krijg niet elke slechte slaper een depressie of angststoornis”

Eus van Someren, hoofd afdeling Slaap en Cognitie van Nederlands Herseninstituut

Is er een causaal verband te noemen? Leidt slecht slapen altijd tot depressie of angststoornis?

"Slapeloosheid is de belangrijkste risicofactor, maar gelukkig krijgt niet elke slechte slaper zo'n stoornis. We zoeken nu hulp van veel slechte slapers om het 'wie en waarom' te begrijpen."

Is er ook sprake van een vicieuze cirkel?

"Zeker. Wie depressief is, slaapt slechter en krijgt nog meer last van depressieve klachten, wat weer leidt tot minder slaap. En als slapeloosheid na de depressie blijft bestaan, is de kans op terugval ook groter."

Wat betekent deze doorbraak? Zijn depressiviteit en angststoornissen te voorkomen?

"Als onrustige slaap verbindingen tussen hersencellen niet meer adequaat kan veranderen, is het goed voor te stellen dat dit op den duur kan leiden tot het opstapelen van spanning, somberte of angst. Om dit op termijn te kunnen voorkomen, is het belangrijk dat we het zo snel mogelijk tot op de bodem onderzoeken."

Is er een oplossing in zicht? Kunnen slechte slapers beter 'leren' slapen?

"Veel slechte slapers kunnen met cognitieve gedragstherapie wat beter leren slapen."

Prof. dr. Eus van Someren is hoofd van de afdeling Slaap en Cognitie van het Nederlands Herseninstituut, hoogleraar integratieve neurofysiologie aan de VU en hoogleraar psychiatrie aan Amsterdam UMC.ARTIKEL: WERELDPRIMEUR! NEDERLANDS BEDRIJF GAAT GROOTSCHALIG WIETOLIE VOOR MEDICINAAL GEBRUIK.
Bron: Redactioneel/Ofinext.

Het Nederlandse bedrijf Ofinext gaat wietolie produceren onder farmaceutische regelgeving. Dit gebeurt nog nergens ter wereld. Hiermee komt er voor het eerst een veilig alternatief voor illegale cannabisolie beschikbaar voor medicinaal gebruik. Eind dit jaar is de productie een feit.

Als noodoplossing wordt cannabisolie nu nog kleinschalig door lokale apotheken geproduceerd, maar dat is een relatief duur proces. Ook is er een bloeiende illegale handel. Hierdoor kan de kwaliteit en het effect van cannabisolie niet worden gegarandeerd. Mede daarom kiezen veel patiënten ervoor om de cannabis te blijven roken, in plaats van over te stappen op de olie. Het grootschalig produceren van cannabisolie onder farmaceutische condities bestaat nog niet, maar daar komt nu dus verandering in.

Plant-identieke cannabisolie.

Ofinext is een samenwerking tussen het Groningse Lab Ofichem en Phytonext uit Wageningen. Phytonext heeft de plant-identieke cannabisolie ontwikkeld dat door Lab Ofichem volgens de strenge regelgeving van de farmaceutische industrie wordt geproduceerd. “Deze cannabisolie bevat in tegenstelling tot andere cannabismedicijnen alle heilzame stoffen van de plant. Voor het eerst hebben patiënten hiermee dus een goed alternatief voorhanden”, aldus Juriën Koster van Ofinext. Zogenaamde full spectrum cannabisextracten, geproduceerd onder farmaceutische regelgeving (Good Manufacturing Practice), bestaan wereldwijd nog niet. De Ofinext-extracten zijn de eerste die aan deze eis voldoen.

Cannabis uit het verdomhoekje.

Jarenlang kampte cannabis met een negatief imago, maar dat is langzaam maar zeker aan het verdwijnen. Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan naar de medicinale eigenschappen van de plant. Met name in Noord-Amerika investeren bedrijven miljarden euro’s in deze nieuwe industrie. “Nederland heeft op het gebied van cannabis veel kennis en ervaring. Toch moeten we nu snel de volgende stappen zetten, anders worden we geheid ingehaald en zijn we ons concurrentievoordeel kwijt.”

Hogere effectiviteit, minder bijwerkingen.

Cannabis heeft de potentie om veel bestaande medicatie te vervangen. Zo kan het een oplossing bieden voor veel aandoeningen waar nu geen goede medicatie voor is. Nadeel is nu nog dat veel patiënten de cannabis moeten roken. Het kan weliswaar als geïsoleerde CBD of THC toegediend worden, maar veel gebruikers willen dat niet. “De extracten van Ofinext bevatten alle cannabinoïden en terpenen uit de plant. Er is wetenschappelijk bewijs dat deze extracten beter zijn dan de geïsoleerde cannabinoïden die nu op de markt zijn. Ze zorgen voor een hogere effectiviteit en minder bijwerkingen. De extracten kunnen verwerkt worden tot verschillende toedieningsvormen, waardoor patiënten de cannabis niet meer hoeven roken. Er kunnen hiermee medicijnen ontwikkeld worden voor verscheidene ziektebeelden”, aldus Koster.

Ofichem.

De Ofichem groep ontwikkelt, produceert en distribueert al meer dan 40 jaar actieve farmaceutische ingrediënten conform strikte internationale FDA- en GMP-farmaceutische regelgeving. “Deze samenwerking sluit perfect op aan onze missie om, vanuit een gereguleerde productie van API's (Active Pharmaceutical Ingredients), de gezondheid van mensen en dieren te helpen verbeteren", aldus ldus de CEO van de Ofichem Groep, Weite Oldenziel.

Phytonext.

Phytonext is onderdeel van de Wageningse incubator BOX en heeft een unieke gepatenteerde extractietechnologie ontwikkeld dat de productie van full spectrum extracten mogelijk maakt. Het opereert op lage temperatuur, waardoor de waardevolle stoffen niet afbreken en alle actieve stoffen behouden blijven. "Met deze samenwerking kunnen we onze uitvinding in de praktijk brengen en daarmee beschikbaar maken voor de maatschappij. Dit is een doorbraak op het grensvlak van voeding, gezondheid en farma", zegt Eral Osmanoglou, Managing Director van Phytonext.

Ofinext is een Joint Venture tussen Laboratorium Ofichem en Phytonext. Laboratorium Ofichem en Phytonext hebben beiden al jaren een opiumontheffing voor onderzoek naar en ontwikkeling van cannabisextracten. In deze joint venture komen de farmaceutische kennis uit Groningen en de botanische kennis uit Wageningen samen.ARTIKEL: RIJKSSUBSIDIE VOOR BEGELEIDING NAAR WERK GGZ-CLIËNTEN.
Bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur/Sjoerd Willen.

Het rijk stelt 1,3 miljoen euro beschikbaar voor betere begeleiding naar werk van mensen met een lichte psychische stoornis in de Participatiewet of met een arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). 200 mensen uit de doelgroepen kunnen daarmee een Individuele plaatsing en steun-traject (ips-traject) krijgen.

Subsidies kunnen vanaf deze maand worden aangevraagd bij het UWV. Dat kan tot en met 28 november dit jaar. Na overleg tussen cliënt en ggz-behandelaar kan de laatste zich in eerste instantie met een subsidieaanvraag wenden tot de gemeente of het UWV, afhankelijk van de instantie die de regie heeft over het re-integratietraject. Als een gemeente een toestemmingsverklaring geeft, kan de ggz-behandelaar met de aanvraag en de verklaring naar het UWV, dat de aanvraag uiteindelijk toetst.

Helft kosten voor gemeente.

Een andere mogelijke route richting het traject is dat een gemeente een cliënt voordraagt. Een gemeente moet dan contact leggen met de ggz-behandelaar van de cliënt waarop de gangbare procedure volgt. Voor alle deelnemers is een budget van 8000 euro per traject beschikbaar. De trajecten die via de gemeenten lopen worden voor de helft door het rijk en voor de andere helft door de woongemeente van de cliënt betaald.

Iedere cliënt met werkwens in aanmerking.

Om in aanmerking te komen, moet een aspirant-deelnemer in een specialistische ggz-behandeling zijn voor een zogenoemde ‘common mental disorder’ (cmd). Met cmd’s wordt gedoeld op veelvoorkomende psychische aandoeningen, waarvoor iemand niet langer dan twee jaar in specialistische ggz-behandeling is. Deelnemers moeten geen huidig dienstverband of een gering dienstverband hebben en aan het werk willen. In principe moet iedere cliënt met een wens om te werken in aanmerking komen voor een traject.

Reguliere baan.

Binnen een ips-traject, dat geïntegreerd is met het zorgtraject, krijgt de deelnemer hulp van een ips-trajectbegeleider bij het zoeken, krijgen en behouden van betaald werk. De ips-trajectbegeleider staat daarbij in nauw contact met de regiebehandelaar van de betrokken ggz-instelling. De bedoeling is dat deelnemers op zoek gaan naar een reguliere betaalde baan tegen op z’n minst wettelijk minimumloon. Na een baan te hebben gevonden gaat de deelnemer direct aan het werk en krijgt hij of zij begeleiding op werk. Daarnaast kunnen werkgevers ondersteuning krijgen. De ips-trajectbegeleider is er ook om de deelnemer te helpen met vragen over de gevolgen van betaald werk voor de inkomenssituatie.

Onderzoek.

De tweejarige ips-trajecten zijn al beschikbaar voor mensen met een ernstige psychische stoornissen. Daarbij gaat het om mensen die langer dan twee jaar in specialistische ggz-behandeling zijn en te maken hebben met meervoudige problematiek. Het nut van de ips-trajecten in het begeleiden naar werk is bij die doelgroep bewezen. De bestaande regeling is daarom uitgebreid naar de doelgroep met mildere stoornissen om te onderzoeken of deze ook gebaat is bij de extra begeleiding en ondersteuning.

Meer gebruik psychische zorg onder uitkeringsgerechtigden.

Hoe groot de cmd-doelgroep onder bijstandsgerechtigden en ontvangers van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen is, is niet bekend. Een stafmedewerker van kenniscentrum Phrenos, dat het onderzoek uitvoert, wijst op een publicatie in Economisch Statistische Berichten waarin gemeld wordt dat uitkeringsgerechtigden drie keer zo vaak gebruik maken van psychische zorg als werkenden.ARTIKEL: EDE HEEFT ONVOLDOENDE GRIP OP JEUGDHULP.
Bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur/Yolanda de Koster..

Het lukt Ede onvoldoende om dure, specialistische jeugdhulp te voorkomen. Er is te weinig aandacht voor preventie en onvoldoende grip en regie op de toegang tot de jeugdhulp.

Dat concludeert de Rekenkamercommissie Ede (RKC) in haar rapport ‘Uitvoering jeugdhulp op koers’. De huisarts of de gespecialiseerde aanbieders van jeugdhulp zijn veruit de belangrijkste verwijzers. Slechts een derde loopt via het Sociaal Team van de gemeente. ‘Het aandeel verwijzingen via deze andere partijen is relatief groot in vergelijking met de rest van Nederland en ook in vergelijking met de andere gemeenten in de regio Foodvalley.’ Dit alles ‘heeft onder meer geleid tot steeds grotere overschrijdingen van het budget’, aldus de RKC. Ede noteerde in 2015 nog een overschot van 2,8 miljoen op de jeugdhulp en noteerde in 2016 een kleine min van 14.000 euro. Dat tekort is over 2017 opgelopen tot ruim 2,3 miljoen euro.

Rol scholen.

Een van de redenen van de overschrijding van het budget is de groei van het aantal jongeren dat jeugdhulp krijgt. ‘Dankzij de decentralisaties zijn er simpelweg meer jeugdigen die jeugdhulp nodig hebben in beeld’, aldus de rekenkamercommissie. Het aanbod van hulp en ‘huidige maatschappelijke trends creëren meer vraag naar jeugdhulp’, vervolgt de RKC. Er is daarnaast te weinig laagdrempelig aanbod aan algemene voorzieningen beschikbaar. Daardoor krijgen jongeren langer dan nodig dure zorg krijgen. Ook is er te weinig grip op (samenwerkingspartners in) de toegang. Naast de vele verwijzingen via huisartsen, is het ‘ook lastig grip te krijgen op de rol van scholen, die een verantwoordelijkheid hebben voor passende ondersteuning aan hun leerlingen. In hoeverre zij die verantwoordelijkheid pakken is de vraag.’

Niet concreet.

Op meer onderdelen rammelt het jeugdbeleid, vindt de RKC. De doelen voor het jeugdbeleid zijn onvoldoende concreet gemaakt. ‘Er zijn weinig duidelijke doelen en streefwaarden opgesteld die getoetst kunnen worden. Cijfers over indicaties en financiën kunnen dus niet goed afgezet worden tegen gestelde doelen. Daarnaast worden er nog onvoldoende metingen verricht met betrekking tot de effectiviteit van de ingezette hulp (de effecten die het heeft op jeugdigen), aldus de RKC. Gemaakte beleidskeuzes worden niet systematisch geëvalueerd. ‘Dit maakt het voor de gemeenteraad lastig grip te krijgen op dit ingewikkelde beleidsveld.’ De raad krijgt bovendien onvoldoende volledige en tijdige verantwoordingsinformatie.

Meetbare beleidsdoelen.

Ede zou zich meer moeten richten op informele vormen van jeugdhulp, zoals het jeugd- en jongerenwerk, beveelt de RKC aan. Ook moet onderzoek worden gedaan naar de toegang tot de jeugdhulp, om antwoord op de vraag te krijgen waarom zo veel verwijzingen via de huisarts verlopen. Daarnaast moet het college beter inzicht geven in de kosten van de jeugdhulp. Trends moeten beter in de gaten worden gehouden zodat tijdig kan worden bijgestuurd. College en raad moeten samen concrete en meetbare beleidsdoelen opstellen.ARTIKEL: GOEDE BEGELEIDING MAAKT ONBEPERKT SPORTEN MOGELIJK.
Bron: Redactioneel/MEE.

Sport en bewegen draagt voor mensen met een beperking bij aan de kwaliteit van leven. Ze lopen daarbij echter vaak tegen belemmeringen aan, maar met de juiste ondersteuning en begeleiding wordt sport ook voor hen toegankelijk. Samenwerkende organisaties hebben binnen het programma 'Grenzeloos Actief' een e-learning ontwikkeld, die professionals traint om mensen met een beperking te begeleiden naar sport en beweging.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een beperking en organisaties, die sportaanbod voor deze doelgroep aanbieden, elkaar moeilijk kunnen vinden. Ook is er vaak sprake van praktische belemmeringen om mee te kunnen doen aan sport- en beweegactiviteiten, zoals vervoer, de toegankelijkheid van gebouwen en de juiste ondersteuning en begeleiding. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Vereniging Sport en Gemeenten, Sportkracht12, Kenniscentrum Sport, NOC*NSF en MEE NL hebben gezamenlijk een programma ontwikkeld om sporten en bewegen voor mensen met een beperking te bevorderen: ‘Grenzeloos actief’. Hierin wordt gebruikgemaakt van regionale en lokale netwerken om te zorgen dat sport beter bereikbaar wordt.

Begeleiden naar passend sportaanbod in de buurt.

De e-learning ‘Sporten en bewegen voor mensen met een beperking’ is gericht op het begeleiden en doorgeleiden van mensen met een beperking naar passend sport- of beweegaanbod. Hij is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn in de wijk, die in relatie staan tot mensen met een beperking, zoals medewerkers van sociale teams, buurtsportcoaches, beweegcoaches, welzijnsmedewerkers, cliëntondersteuners en praktijkondersteuners. Dankzij subsidie van het Ministerie van VWS kan de e-learning tot 1 augustus tegen een sterk gereduceerd tarief van € 27,50 worden aangeboden.

Grenzeloos Actief.

Grenzeloos Actief heeft zich gericht op het versterken van regionale samenwerkingsverbanden en het vergroten van het sport- en beweegaanbod. Met als motto: Grenzeloos actief, maakt sporten en bewegen voor iedereen met een beperking mogelijk. Met het ondertekenen van het nationaal sportakkoord, waarin inclusief sporten een belangrijke pijler is, zal verder worden gebouwd aan dit ideaal.

Meer informatie over de e-learning vindt je op onze website.ARTIKEL: BETALINGEN WORDEN STOPGEZET VANWEGE NIET AANPASSEN MINIMUMLOON.
Bron: Redactioneel/Per Saldo/Pgb.nl

Vanaf 1 januari 2018 is de Wet Minimumloon ook van toepassing op zorgverleners met een overeenkomst van opdracht en familie-overeenkomsten.

Tot 1 mei 2019 kreeg een groep budgethouders met lopende overeenkomsten van vóór 2018 de tijd om uurtarieven in overeenkomsten hierop aan te passen. Vandaag is het 1 mei en blijkt dat een groot aantal overeenkomsten nog niet is aangepast, ondanks meerdere oproepen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en pgb-verstrekkers.

Wat zijn de gevolgen?

Als de overeenkomsten niet per 1 mei zijn aangepast worden betalingen van deze zorgverleners stop gezet. Om dit te herstellen kunnen budgethouders binnen twee maanden een wijzigingsformulier aan de SVB sturen om de tarieven alsnog aan te passen. De betalingen worden dan weer opgestart. Is er na twee maanden nog steeds niets gewijzigd, dan moet een geheel nieuwe zorgovereenkomst worden opgesteld om betalingen weer te kunnen starten.

Het gaat om 868 zorgovereenkomsten van budgethouders met een pgb van de gemeente (Wmo en Jeugdwet), en om 610 zorgovereenkomsten van budgethouders met een pgb van het zorgkantoor (Wlz). De betalingen van deze overeenkomsten worden in de loop van mei stopgezet. De budgethouders om wie het gaat zullen hierover, voorafgaand aan het stopzetten, door de SVB worden gebeld en ontvangen een brief.

Wat kunt u doen?

Heeft u brieven hierover ontvangen van de SVB en betaalt u uw zorgverleners onder het wettelijk minimumloon? Dan moet u de overeenkomsten aanpassen.

Op de pagina van de website van de SVB vindt u meer informatie over het minimumloon en op welke overeenkomsten dit van toepassing is.

Neem contact op met de SVB als u hierover vragen heeft.

Lees het eerdere bericht met uitleg over de Wet Minimumloon en de maatregelen die hierop zijn genomen op onze website.ARTIKEL: TERUGBLIK OP NETWERK SOCIALE INCLUSIE EN MAATSCHAPPELIJKE PARTICIPATIE.
Bron: Redactioneel/GGZ Nederland.

Op donderdag 25 april werd de tweede bijeenkomst gehouden van het netwerk Sociale Inclusie en Maatschappelijke Participatie van de RIBW Alliantie en Federatie Opvang. Bestuurslid Ingeborg Siteur (portefeuille Volwaardig Burgerschap bij GGZ Nederland) nam enthousiast deel aan het programma en sprak diverse bestuurders en medewerkers van beschermd wonen en de opvang. Ingeborg: “Ik ben opnieuw bevestigd in de idee dat je samen zoveel sterker staat in de gewenste herstelgerichte aanpak in wijken en buurten. Meer inzet op ervaringsdeskundigheid, herstelgericht hulpverlenerschap, bestuurlijke steun en passende randvoorwaarden is nodig om mensen met een psychische aandoening volwaardig te kunnen laten deelnemen in de samenleving.”

Volgens Siteur moeten we daarbij o.a. kijken naar de regiefunctie bij samenwerkende partners, versteviging van het zelfmanagement, eenvoudiger op- en afschalen van zorg en time out mogelijkheden in buurten of wijken. En niet te vergeten: “Meer bij elkaar op de koffie, vragen wat er speelt bij die ander, aanbieden om te helpen zoeken naar een gezamenlijke oplossing, dat werk.” Als voormalig programmaleider van de Proeftuinen Taskforce EPA Midden Westelijk Utrecht beseft Siteur zij het geen gemakkelijke opgave is: “We zullen telkens moeten checken of de toegang tot zorg goed geregeld is, of we tijdig signalen oppikken van een mogelijke terugval en dan daadwerkelijk ingrijpen en of onze professionals voldoende handelingsruimte hebben. Dat is de kapstok voor volwaardig burgerschap of zo men wil, voor sociale inclusie en maatschappelijke participatie.”

Siteur ziet hierbij een belangrijke rol weggelegd voor GGZ Nederland: “Onze nieuwe beweging heeft een paar belangrijke idealen en ambities geformuleerd. Langs die lat wil ik samen met de collega’s en partners bekijken hoe we het symptomatisch, persoonlijk en maatschappelijk herstel van mensen met een psychische aandoening verder vorm kunnen geven. Ik hanteer daarbij de volgende uitgangspunten: 1) Het werk van de professional is wat mij betreft niet in beton gegoten en beweegt mee op een steeds veranderende omgeving, waarbij onze expertise weliswaar belangrijk is, maar slechts een onderdeel van een veel groter geheel; 2) Belangstelling naar de ander zijn werkelijkheid is onontbeerlijk voor goede samenwerking, en de werkelijkheid van de Wmo is nu eenmaal anders dan die van de Zvw of Wlz. Niets is beter of slechter, maar de een heeft wat meer empowerment nodig en de ander wat meer bescheidenheid en dienstbaarheid; 3) Bestuurders moeten zich meer verdiepen in de dilemma’s op de werkvloer en actief bijdragen aan oplossingen voor de problemen die daar spelen; 4 De systeemwereld van bekostiging en verantwoording is heel erg losgezongen geraakt van de werkelijkheid van het primaire proces. Daar valt nog een wereld te winnen. Ik kom in juni met een paar concrete voorstellen voor de korte en middellange termijn.”ARTIKEL: MEER VERSCHONINGSPLEKKEN? LAAT HET ONS WETEN!
Bron: Persbericht/BOSK.

Heb jij er ook last van dat er vaak geen verschoningsplek beschikbaar is om jouw kind, dat geen baby meer is, te verschonen? EMB Nederland, CP Nederland en SBH Nederland horen graag wat de wensen voor verschoningsplekken van ouders en zorgvragers zelf in Nederland zijn.

De drie verenigingen volgen hiermee het initiatief Changing Places in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Changing places wil alle beschikbare toiletten met extra voorzieningen in kaart brengen en ervoor zorgen dat deze toiletten in vele openbare ruimtes beschikbaar komen. Deze toiletten hebben voldoende ruimte, hebben de juiste benodigdheden en zijn veilig en schoon.

EMB Nederland, CP Nederland en SBH Nederland willen weten wat de wensen voor verschoningsplekken van ouders en zorgvragers zelf in Nederland zijn. De drie verenigingen gaan alle reacties verzamelen.

Bij voldoende respons willen zij kijken wat ze kunnen doen om meer en betere Changing Places in Nederland te regelen. Stuur daarom je droom, wens of obstakels rond verschoningsplekken in via info@embnederland.nl. Je kunt hierbij het lege formulier op de site gebruiken of bekijk het voorbeeld van Lotte als inspiratie voor je bijdrage.

Kijk voor meer info ook op: Twitter: @CP_Consortium | Facebook: @ChangingPlacesUK | Website: http://changing-places.org

ARTIKEL: MOGELIJK VERBAND TUSSEN ANTIBIOTICAGEBRUIK EN ONTWIKKELING ASTMA EN ECZEEM.
Bron: Redactioneel/Gezondheid.be.

Antibioticagebruik op jonge leeftijd leidt mogelijk tot de ontwikkeling van astma en eczeem bij kinderen. Omgevingsfactoren zijn niet van invloed, evenmin als genetische factoren.

Dat blijkt uit onderzoek aan het universitair ziekenhuis Amsterdam UMC en het Nederlandse Tweelingenregister.

De studie onderzocht in hoeverre het gebruik van antibiotica op jonge leeftijd (0-2 jaar) kan leiden tot het ontwikkelen van astma of eczeem. De resultaten suggereren dat het verband tussen antibioticagebruik op jonge leeftijd en het ontwikkelen van astma en eczeem niet door omgevingsfactoren en genetische factoren beïnvloed wordt.ARTIKEL: PERSOONLIJKE INFORMATIE NIET VEILIG BIJ SITES OVER ZIEKTE, GEAARDHEID EN GELOOF.
Bron: Redactioneel/EMERCE marketing.

Websites met informatie over gevoelige onderwerpen lappen de privacywet massaal aan hun laars. Dat zegt de Consumentenbond. Veel sites plaatsen zonder toestemming cookies van advertentienetwerken, waardoor die zeer persoonlijke informatie over de bezoekers in handen krijgen.

Onderzoekers van de Consumentenbond zochten in maart en april op onderwerpen binnen de categorieën geloof, jeugd, medisch en geaardheid. Via zoekvragen over onder meer depressie, verslaving, seksuele geaardheid en kanker kwamen zij op 106 websites.

Bijna de helft van die sites plaatste bij bezoek direct, dus zonder toestemming van de bezoeker, een of meer advertentiecookies, bijna altijd van Google. Websites als CIP.nl, Refoweb.nl en scholieren.com plaatsten er zelfs tientallen. Ouders.nl maakte het helemaal bont en plaatste maar liefst 37 cookies.

Ook een flink aantal instellingen voor geestelijke gezondheidszorg viel op. Onder andere ggzdrenthe.nl, connection-sggz.nl, parnassiagroep.nl en lentis.nl volgden ongevraagd het surfgedrag van hun bezoekers en speelden deze informatie door naar Google.

De privacywet AVG is nu een jaar van kracht, maar het is volgens de bond zorgwekkend hoe slecht de wet wordt nageleefd.ARTIKEL: INJECTEERBARE 'CHEMO-GEL' MOGELIJK ALTERNATIEF VOOR BUIKSPOELINGEN BIJ BUIKVLIESKANKER.
Bron: Redactioneel/Maastricht UMC+.

Buikvlieskanker is één van de dodelijkste kankertypes. Zonder behandeling is de verwachte overleving ongeveer 6 tot 12 maanden.

Een gel die in de buikholte kan worden geïnjecteerd om daar tot wekenlang zeer lokaal chemotherapie af te geven kan een beter alternatief zijn voor de chemo-buikspoelingen, die nu gangbaar zijn. Hoogleraar Patricia Dankers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), die aan de basis stond van de hydrogel, gaat deze nu testen in een vier jaar durende preklinische studie, samen met onderzoekers van Maastricht UMC+ en Catharina Ziekenhuis. KWF kankerbestrijding steunt het onderzoek met bijna € 600.000.

De ontwikkelde hydrogel is zo geprogrammeerd dat hij vloeibaar is bij injectie, maar na vrijgave in het lichaam verstevigt. De gel is geladen met een veel gebruikt antikankermedicijn (beter bekend als chemo), die over een periode van dagen of zelfs weken vrijkomt. Dankers: "Deze nieuwe behandeling combineert het voordeel van lokale chemotherapie met een niet-ingrijpende manier van langdurige toediening. Patiënten die niet in aanmerking komen voor de huidige vormen van behandeling, kunnen daardoor waarschijnlijk wel een behandeling krijgen met deze techniek."

Zware huidige behandeling.

Buikvlieskanker, ook wel peritoneale kanker genoemd, ontstaat voornamelijk door uitzaaiingen van darmkanker. 1 op de 8 patiënten met darmkanker krijgt uitzaaiingen in de buikholte. Op dit moment is de enige kansrijke behandeling een operatie waarbij de uitzaaiingen chirurgisch worden verwijderd, gecombineerd met een spoeling van lokale chemotherapie. Bij deze lokale behandeling wordt de buikholte 90 minuten gespoeld met chemo (zogenaamde Hypertherme Intra Peritoneale Chemotherapie ofwel HIPEC). Ignace de Hingh van het Catharina Ziekenhuis: "Deze spoeling is beperkt effectief vanwege de korte duur. Daarnaast komt een grote groep patiënten (1 op de 4) niet in aanmerking voor deze behandeling, omdat zij onvoldoende fit wordt geacht om deze zware behandeling te ondergaan. Het effect weegt dan onvoldoende op tegen de belasting voor de patiënt."

Tumorcellen oplichten.

De preklinische rattenstudie die het consortium nu gaat uitvoeren bestaat uit een reeks experimenten om de veiligheid en werking van het middel te onderzoeken. "Hiervoor gebruiken we tumorcellen die we zichtbaar maken door ze op te laten lichten. Een speciale camera kan zo uitwendig en op basis van de intensiteit van het licht nagaan hoeveel tumorcellen er in de buik aanwezig zijn en dus hoe succesvol de behandeling is", aldus Nicole Bouvy van Maastricht UMC+. Zo moeten de tests onder meer uitwijzen of de combinatie van de gel met het antikankermiddel veilig is, of de gel net zo goed of misschien wel beter werkt dan de spoeling en of de gel nog steeds succesvol is na de chirurgische ingreep. De uitgebreide laboratoriumstudie is inmiddels afgerond en laat veelbelovende resultaten zien. Als ook de preklinische studie succesvol blijkt, zijn de onderzoekers weer een stap dichter bij de klinische toepassing voor patiënten.

Een onderzoeksbeurs van het KWF is toegekend aan een consortium van Maastricht UMC+, Catharina Ziekenhuis en de TU Eindhoven voor de ontwikkeling van een nieuwe strategie ter verbetering van intraperitoneale chemotherapie voor patiënten met peritoneale kanker. Binnen dit consortium bundelen professor Nicole Bouvy (UMC), professor Ignace de Hingh (Catharina Ziekenhuis) en professor Patricia Dankers (TU/e) hun krachten om preklinische validatie van een innovatieve supramoleculaire hydrogel te starten die continue lokale intraperitoneale chemotherapie mogelijk maakt.ARTIKEL: FEIT OF FABEL: VAAK JE HANDEN WASSEN IS SLECHT VOOR JE WEERSTAND.
Bron: Redactioneel/NU.nl.

De Internationale Dag van de Handhygiëne (5 mei) bestaat niet voor niets: het kan bij veel mensen beter, ook bij Nederlanders. Zo zijn er maar weinig mensen die de aangeraden twintig seconden lang hun handen inzepen. Maar wat als je juist heel erg vaak en heel goed je handen wast? Is dat slecht voor je weerstand?

Wie z'n handen vaker wast dan nodig is, merkt het vanzelf: je handen drogen uit. Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research, vertelt: "Met alleen water spoel je het vuil van je handen af, met zeep ontvet je je handen ook. Als je te veel vet weghaalt, krijg je kloofjes en wondjes op je handen." Dat is vervelend, maar is te voorkomen met een vette handcrème.

Een slechtere weerstand?

Wat klopt er van het verhaal dat te hygiënisch leven een slechtere weerstand zou opleveren? "Vroeger was onze hygiëne slechter en hadden mensen een betere weerstand. Maar die betere weerstand aan de ene kant ging anderzijds wel gepaard met meer sterfte van kinderen en andere zwakkeren."

“Het is een illusie om te denken dat je handen na het wassen steriel zijn”

Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research.

Volgens Zwietering wordt er vaak beweerd dat onze omgeving te schoon is, maar nog steeds zijn overal om ons heen bacteriën. "Het is een illusie om te denken dat je handen na het wassen steriel zijn."

Op 1 vierkante meter huid zitten misschien een miljoen bacteriën, afhankelijk van de situatie. Zwietering: "Als je op de normale manier je handen wast, gaat dat aantal misschien tijdelijk met een factor duizend omlaag. Je houdt er dus nog steeds duizend over." Zou je die ook allemaal willen weghalen, dan moet je veel beter je best doen.

"Een chirurg is vlak voor een operatie misschien wel twintig minuten lang de handen en nagels aan het wassen en desinfecteren. Dat is ongelooflijk veel werk, maar zelfs daarna zullen ze nog steeds niet 100 procent steriel zijn."

Is handgel slecht?

Ook kwistig gebruikmaken van desinfecterende handgel met alcohol zal je weerstand niet schaden, zegt hoogleraar Zwietering. Sterker nog: bij de meeste mensen heeft het niet eens het beoogde resultaat. "Als je het echt goed wil doen, moet je vooraf je handen wassen met water en zeep, en dan pas de desinfecterende handgel gebruiken. Anders werkt het niet, dan haal je er alleen vuil mee weg."

“Desinfecterende gel is nog altijd beter dan niets”

Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research.

Niet voor niets gaan artsen eerst met water en zeep in de weer voordat ze desinfecterende gel gebruiken. "Maar ja, dat is zo omslachtig dat bijna niemand dat thuis zal doen." Gooi dat gelletje desondanks niet weg: in situaties waar geen kraan voorhanden is, bijvoorbeeld op reis, is wassen met desinfecterende gel nog altijd beter dan niets.

'Mensen met smetvrees niet per se slechtere weerstand'

Zelfs mensen met smetvrees hoeven voor een slechtere weerstand niet te vrezen, aldus Zwietering. "Ik zie niet direct een gezondheidsprobleem, nee. Het is alleen een psychologisch probleem, en er gaat geld, energie en chemicaliën aan verloren."

Toch zal volgens de hoogleraar zelfs bij die mensen het immuunsysteem nog vaak genoeg getriggerd worden. "Het is simpelweg onmogelijk om níét in contact te komen met bacteriën." Op alles wat we eten of aanraken en zelfs in de lucht die we inademen, zitten binnendringers.

“Ongewassen handen maken niet altijd ziek, maar zijn altijd een risico”

Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research.

Al met al mogen Zwieterings relativerende woorden absoluut geen reden zijn om de wasbak na een toiletbezoek maar ongemoeid te laten, zegt hij. "Natuurlijk moet je nog steeds regelmatig je handen wassen, zeker als je naar het toilet bent geweest of gaat koken, of tijdens het koken als je rauwe producten hebt aangeraakt. En heb je kleine kinderen, of werk je in de catering of zorg, dan moet je dat extra vaak doen."

Handen wassen is als opletten op straat.

Zwietering vergelijkt het wassen van je handen met naar links en rechts kijken voordat je de straat oversteekt. "Als ik dat een keer niet doe, zal ik heus niet altijd aangereden worden. En als ik een keer mijn handen niet was, zal ik heus niet altijd ziek worden of iemand anders ziek maken. Maar soms wel. Het is altijd een risico, dus iets wat je zoveel mogelijk moet voorkomen."

Jan Maarten van Dijl, hoogleraar Medische Microbiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is het in grote lijnen eens met Zwieterings relaas. "Uitgedroogde handen zijn wat minder beschermd tegen ziekmakende micro-organismen", nuanceert hij wel. "Maar ja, wat is 'te vaak'? Elke vijf minuten je handen wassen is niet goed, nee. Waar de grens ligt, zal ook van persoon tot persoon verschillen."

Handen wassen beschermt maar even.

Toch zullen mensen die 'gewoon' extra vaak hun handen wassen, daar echt niet zomaar last van krijgen. "Je hebt dan nog genoeg bacteriën in je leefomgeving of op je lichaam om voldoende weerstand op te bouwen."

Van Dijl benadrukt dat handen wassen slechts tijdelijk werkt: "Zodra je iets gaat doen, bijvoorbeeld het vasthouden van een trapleuning of het gebruiken van de pinautomaat, zal je lichaam weer met nieuwe micro-organismen in aanraking komen."ARTIKEL: ALS JE WACHT OP DE HULPVRAAG IS RESPIJTZORG TE LAAT.
Bron: Redactioneel/Per Saldo/Pgb.nl.

Clemence Ross, voormalig staatssecretaris voor volksgezondheid, is eind februari aangesteld als aanjager respijtzorg.

Ze zet de vaart er direct in om nieuwe mogelijkheden voor respijtzorg te onderzoeken: in vijf weken tijd heeft ze al 22 bezoeken afgelegd bij gemeenten, zorgaanbieders, mantelzorgers en mooie initiatieven voor respijtzorg. Eén van haar doelen? De neuzen van organisaties en gemeenten dezelfde kant op te krijgen. 'Dat gaat verheugend gemakkelijk.'

Wat haar zelf heeft geholpen door haar jarenlange mantelzorgperiode heen?

'Dat ik kon blijven werken en energie kon opdoen in mijn werk en met collega's.' Clemence Ross wil maar zeggen: voor iedereen is de manier waarop je kunt worden ondersteund anders. De ex-staatssecretaris (2002- 2007) en nu directeur van Stichting Agora (ondersteuning van en zorg voor mensen in de laatste levensfase) heeft van minister Hugo de Jonge de opdracht gekregen om samen met gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders een 'laagdrempelig, goed en gevarieerd aanbod van respijtzorg te ontwikkelen'. Haar motto: Als je wacht op de hulpvraag van mantelzorgers, dan ben je te laat, want dan zijn ze al bijna omgevallen.

Het woord "aanjager" schept hoge verwachtingen. Wat is uw doel en hoe wilt u dat voor elkaar krijgen?

'In het kort is mijn doel: onderzoeken en bevorderen wat nodig is om het goede te doen voor mantelzorgers en om vraag van en aanbod voor mantelzorgers bij elkaar te brengen. Dus kijk ik naar verschillende variëteiten van respijtzorg. Ik moet me eerst goed oriënteren op wat er al is aan onderzoek en initiatieven in het veld. Ik heb veel aanvragen gekregen sinds mijn aanstelling als "aanjager respijtzorg" en inmiddels al 22 bezoeken afgelegd. Eind juni wil ik alle partijen in het veld, gemeenten, verzekeraars, mantelzorgers, zorgorganisaties en initiatiefnemers van respijtzorg, bij elkaar roepen. Om de pitches van mooie voorbeelden te bespreken, maar ook om te discussiëren over de hobbels en wat we daaraan kunnen doen.'

Wat zijn de hindernissen om respijtzorg breed en laagdrempelig te organiseren?

'Respijtzorg is geen crisisopvang, van dat beeld moeten we echt af. Dat is de eerste hindernis om te overwinnen. Ik denk dat het belangrijk is om hierover breed te denken, dus respijtzorg gaat niet alleen over logeerhuis of logeeropvang. Maar het draait om het tijdig inzetten op ondersteuning van de mantelzorger. Bijvoorbeeld al bij het keukentafelgesprek of bij de diagnose van dementie of ernstige ziekte. Je weet van tevoren dat de cliënten in een kwetsbare situatie komen, daar moet je al op inspelen. Wij hebben de gewoonte pas iets te doen als er een hulpvraag is. Maar mantelzorgers schromen om hulp te vragen, daar moet je rekening mee houden.'

Clemence Ross kan nog wel enkele hobbels noemen waaraan gewerkt moet worden om respijtzorg te verbeteren. Zoals het papierwerk en de wachttijd voor respijtzorg te verminderen. En de taal en de communicatie tussen 'verschillende zorgkolommen' te verbeteren, bijvoorbeeld door in de thuiszorg meer in te zetten voor de mantelzorgers. 'Op dit moment wordt respijtzorg geïndiceerd op de zorgbehoevende en niet op de mantelzorger. Ik denk dat je ook moet kijken naar de specifieke ondersteuning die de mantelzorger nodig heeft. Dus in een keukentafelgesprek moet de hulpverlener een brede insteek kiezen naar de mantelzorger: "Wat heeft u nodig om zo lang mogelijk te doen wat u wilt doen?". Tot nu toe hopen we maar dat mantelzorgers gezond blijven en zich staande houden. Maar ik denk dat je hun ondersteuning aan de voorkant moet organiseren en niet pas handelen in crisissituaties.'

Gemeenten hebben soms ook een minimale insteek voor zorg, gericht op de zorgvrager 'Goddank is dat niet overal zo. Er zijn gemeenten die het heel goed doen met hun aandacht voor mantelzorg. En die gemeenten houden zelfs zorggeld over, juist door vroegtijdig de zorg voor de zorgvrager en respijtzorg voor mantelzorgers te combineren. Ik denk niet dat mensen op zorggebied de neiging hebben om te overvragen. We krijgen te maken met een tekort aan handen in de zorg, maar ook met steeds meer mensen die zorg nodig hebben, en hun mantelzorgers. Dat was 14 jaar geleden, toen ik staatssecretaris was, overigens ook al een probleem waar we onderzoek naar hebben laten doen. Het wordt steeds belangrijker dat mensen zich gesteund weten door hun informele circuit. Lang niet alles hoeft door professionals te worden gedaan. Dat maakt de samenwerking tussen mantelzorgers en zorgprofessionals des te noodzakelijker. Daar zijn trouwens goede voorbeelden van, zoals wijkverpleegkundigen die samenwerken met de wijkteams.'

Hoe wilt u zorgaanbieders, verzekeraars, gemeenten en welzijnsorganisaties in stelling krijgen achter respijtzorg?

'Nou, dat gaat eigenlijk verheugend goed. Instanties zijn erg bereid om mee te werken en mee te denken over bijvoorbeeld hoe je de schotten uit de zorg kunt weghalen. Professionals in de gemeente, in de zorg en in het welzijnswerk hebben elkaar vaak al gevonden om samen te werken. Ik wil eind juni een bijeenkomst organiseren met alle partijen. Om te spreken over de hobbels in het organiseren van respijtzorg. Maar ook om pitches te presenteren van mooie en goede voorbeelden van respijtzorg in het land, om te leren van elkaar.'ARTIKEL: GROEI GEBRUIK VAN VIRTUAL REALITY (VR) IN DE GEZONDHEIDSZORG.
Bron: Redactioneel/DutchCowboys.

Het gebruik van Virtual Reality (VR) in de gezondsheidszorg groeit in een rap tempo. Dat is een van de conclusies uit het VR Health Event tijdens de Dutch Technology Week in Eindhoven, waarbij vooral is gekeken naar toepassingen in de zorg industrie.

Een Virtual Reality (VR) bril kan voor meerdere doeleinden worden in gezet. Als voorbeeld, een prik kan behoorlijk vervelend zijn voor bange kinderen. Door ze tijdens het prikken een VR-bril op te zetten hebben ze nauwelijks nog in de gaten dat ze een prik krijgen. Met diezelfde bril kan een zorgmedewerker weer uitdagende situaties oefenen met een virtuele cliënt en zo ervaring op doen. In de operatiekamer wordt al veel langer gebruik gemaakt van VR in combinatie met robottechnologie. Daar worden nu al operaties uitgevoerd terwijl de chirurg zich aan de andere kant van de wereld bevindt.

Een woordvoerder van MedKitVR, het bedrijf wat tijdens VR Health Event demonstraties geeft over hoe VR kan worden toegepast geeft aan dat het gebruik ervan volop in ontwikkeling is, maar veel mogelijkheden nog niet worden benut terwijl VR inmiddels al een ‘oude’ techniek is. “Nintendo heeft in de jaren 90 VR-applicaties ontwikkeld, maar de techniek was toen nog niet zover. Nu kan het écht een succes worden, omdat er eindelijk goede brillen op de markt komen.” MedkitVR verwacht de komende jaren een flinke groei van toepassingen' van VR, vooral in de zorgindustrie en liggen er kansen genoeg voor ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Zo werd virtual reality technologie onlangs ook toegepast om de populaire Efteling attractie Droomvlucht toegankelijk te maken voor mindervaliden.

Praktijkcases met VR in de zorg.

Op de eerst hulp van het Deventer Ziekenhuis is al een test gedaan met VR. Maar er zijn meer ervaringen met VR in de zorg. De technologie wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om patiënten voor een bezoek of opname alvast een kijkje te geven in het ziekenhuis, wat weer angst en stress kan verminderen. “We begonnen twee jaar geleden met het bouwen van een VR app voor ziekenhuizen", zegt Freek Eunen een van de oprichters van het bedrijf. "Al snel merkten we dat er meer ontwikkelaars bezig zijn met deze markt. Deze ontwikkelaars leveren echter allemaal hun eigen VR brillen, waardoor een ziekenhuis straks een hele collectie brillen nodig heeft als het verschillende applicaties wil gebruiken”. Het doel van MedKitVR is vooral het bieden van een volledig VR service platform waarop verschillende ontwikkelaars hun applicaties aanbieden, zoals dat ook kan in de appstore op je telefoon. Het ziekenhuis kan met één soort bril, één systeem, gebruik maken van allerlei verschillende mogelijkheden.

Augmented Reality (AR) in het ziekenhuis.

Uiteindelijk zal VR ingehaald worden door Augmented Reality (AR). Ook op dit punt zijn er in Nederland al een aantal cases waarbij met behulp van AR patiënten in het ziekenhuis worden gestimuleerd om te bewegen. Hiervoor start dit voorjaar een pilot op de afdeling Cardiologie in het UMC Utrecht. Zo kunnen kinderen met behulp van AR virtuele ballonnen leegprikken. Voor ouderen worden er door de initiatiefnemers andere passende spelletjes bedacht. Op termijn moet deze manier van activeren voor alle patiënten, jong tot oud, beschikbaar zijn. Het team van bedenkers van deze AR-toepassing ontving eind vorig jaar de Ureka Mega Challenge-prijs (50.000 euro), een interne wedstrijd van het UMC om innovatie te stimuleren.

Duidelijk is dat VR en AR inmiddels hun weg hebben gevonden in de zorg-industrie. Het is nu aan ziekenhuizen en zorg-instanties om zo snel mogelijk meer toepassingen te ontwikkelen omdat er letterlijk een ‘green field’ is van mogelijkheden.ARTIKEL: SPECIALE MICROSCOOP FILMT HOE POORT IN NIERCELLEN ZICH OPENT EN SLUIT.
Bron: Redactioneel/RadboudUMC.

Onderzoekers van het Radboudumc brachten dat, samen met Amerikaanse collega’s, met een nieuwe techniek voor het eerst in beeld.

Een van de poorten in de niercel laat vrijwel uitsluitend calcium door. Maar hoe werkt dat calciumkanaal precies? Hoe zit de moleculaire machine in elkaar die ervoor zorgt dat het kanaal open- en dichtgaat? Onderzoekers van het Radboudumc brachten dat, samen met Amerikaanse collega’s, met een nieuwe techniek voor het eerst in beeld.

Een mens bestaat uit ongeveer 100.000 miljard cellen. Al die cellen zijn tamelijk zelfstandige eenheden, die binnen hun eigen grenzen (membranen) energie opwekken, eiwitten in elkaar zetten en talloze andere dingen doen. Daarvoor moeten stoffen de cel in en uit kunnen. Tegelijkertijd houden ze contact met hun buren en de buitenwereld. Om dat allemaal te kunnen, hebben cellen ‘poorten’ in hun membraan. “Dergelijke poorten zijn onmisbaar”, zegt Mark van Goor. “Sterker nog, zonder die celpoorten zou het leven zoals wij dat kennen onmogelijk zijn.”

Hete pepers.

Een mooi voorbeeld van dergelijke poorten zijn de ionkanalen. Deze poorten laten ionen - elektrisch geladen stoffen – naar binnen of naar buiten. Van Goor: “Ze komen voor in de meest uiteenlopende vormen. Zo kennen we ionkanalen die de branderigheid van hete pepers in het eten oppikken of het vleugje kou van de menthol in je kauwgum signaleren. Er zijn ionkanalen die warmte registreren, of licht, of ontstekingsprocessen, enzovoort. We hebben nog altijd niet het volledige spectrum van de activiteiten van alle ionkanalen in beeld.”

Calciumkanaal.

Van Goor en Jenny van der Wijst, beide verbonden aan de afdeling Fysiologie, hebben zich de afgelopen jaren intensief beziggehouden met één specifiek ionkanaal, namelijk het TRPV5 calcium kanaal. Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Het helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. Van der Wijst: “De meeste ionkanalen laten meerdere ionen door, maar dit TRPV5 kanaal transporteert eigenlijk alleen maar calcium. Het speelt een poortwachtersrol bij het terughalen van calcium uit de urine. Op die manier voorkomen de nieren dat er teveel calcium weglekt bij het zuiveren van het bloed en wordt de calciumbalans in ons lichaam netjes gehandhaafd.”

Nijmeegse poortwachter.

De afdeling Fysiologie heeft een speciale band met TRPV5, want het werd in 1999 ontdekt in het Radboudumc door Joost Hoenderop. Sindsdien is er veel meer bekend geworden over het functioneren van dit ‘Nijmeegse poortwachter’. Van Goor: “Zo weten we dat het hormoon vitamine D een belangrijke rol speelt in de regulering van het calcium. Dat het TRPV5 eigenlijk altijd open staat, totdat het door het eiwit calmoduline wordt afgesloten. En dat eigenlijk alle andere familieleden van het ionkanaal, zoals bijvoorbeeld TRPV1, TRPV2, TRPV3 en TRPV4, precies andersom functioneren: die zijn altijd gesloten totdat ze door een speciaal signaal worden geopend.

Samenwerking met VS.

“Met ons onderzoek van de afgelopen jaren wilden we ook de structuur van de poort, de moleculaire machinerie achter het open en dicht gaan, in beeld krijgen”, zegt Van der Wijst. “Dat werd pas mogelijk door revolutionaire ontwikkelingen van een techniek waarvoor in 2017 de Nobelprijs werd toegekend: de cryogene elektronenmicroscopie, kortweg cryo-EM. Daarvoor zijn we gaan samenwerken met fysicus Yifan Cheng van de Universiteit van Californië, die het apparaat - dat al gauw zo’n 5 miljoen kost - in zijn lab had staan.”

Beeld in drie dimensies.

Van Goor en Van der Wijst, die beide geruime tijd naar de VS gingen om het werk ter plekke uit te voeren, leggen uit hoe het apparaat werkt. “TRPV5 is een ionkanaal, een transmembraaneiwit dat als poort in de celmembraan fungeert. Deze eiwitten voeg je in grote hoeveelheden toe aan water, waar ze dan vrijelijk kunnen bewegen. Daarna bevriezen we het geheel ineens en maken dan vanuit allerlei verschillende hoeken 2D foto’s van de eiwitten. Uit de duizenden 2D plaatjes kunnen we dan een driedimensionaal beeld maken. Dat is een bijna filmachtige ervaring, geweldig om na bijna een jaar voorbereiding dit ionkanaal voor het eerst als moleculaire machinerie in beeld te krijgen!”

Op slot gooien.

Niet alleen de structuur van het ionkanaal werd in beeld gebracht, maar ook de manier waarop het calmoduline eiwit het kanaal ‘op slot gooit’. Van der Wijst: “Dreigt de concentratie calcium te hoog te worden, dan bindt calmoduline aan het ionkanaal en sluit als een kurk in de wijnfles de doorgang af. Daalt daarna de calciumconcentratie in de cel, dan wordt het calmoduline weer losgekoppeld en kan het calcium weer vrijelijk naar binnen toe.”

Structuur en functie.

Van Goor: “Uiteindelijk wil je het kanaal en de interactie met andere moleculen en eiwitten zó nauwkeurig in kaart brengen, dat je met de computer al stoffen kunt gaan identificeren die misschien als medicijn kunnen fungeren. Dat je op basis van de structuur de functie kunt berekenen. Intelligent drug design, zoals dat zo mooi heet. Dat zou een mooie volgende stap zijn.”ARTIKEL: VERHOOGD RISICO OP MISKRAAM BIJ NACHTDIENSTEN.
Bron: Redactioneel/Gezondheid.be.

Vrouwen die twee of meer nachtdiensten per week doen, hebben mogelijk een verhoogd risico op een miskraam in de daaropvolgende week. Dit blijkt uit een Deens onderzoek gepubliceerd in BMJ Occupational & Environmental Medicine. Uit eerdere studies bleek al dat nachtdiensten de kans op een miskraam verhogen, maar tot nu was nog onduidelijk of het ook daadwerkelijk om een oorzakelijk verband ging.

Meer dan 23.000 vrouwen die in ziekenhuizen in Denemarken werkten en die tussen 2007 en 2013 zwanger werden, vulden een vragenlijst in over hun zwangerschap. Die gegevens werden vergelijken met geboorte- en patiëntenregisters over miskramen. Hieruit bleek dat vrouwen die een week eerder twee of meer nachtdiensten hebben gedaan, 32 procent meer kans hebben op een miskraam na de achtste week zwangerschap in vergelijking met vrouwen die geen nachtdiensten hadden. Het risico nam toe met het aantal nachtdiensten en de achtereenvolgende nachtdiensten tijdens week 3 tot en met 21 van de zwangerschap. De onderzoekers vonden geen verhoogde kans op een miskraam als vrouwen kort na een nachtdienst (binnen elf uur) aan een volgende dienst begonnen.

Een mogelijke verklaring voor het gevonden verband is dat de productie van melatonine afneemt door blootstelling aan licht tijdens nachtdiensten. Uit studies is gebleken dat melatonine helpt bij het in stand houden van een zwangerschap. Er wordt gedacht dat melatonine een belangrijke rol speelt bij het behoud van een goede placentafunctie.ARTIKEL: WAAROM UIT ONDERZOEK NIET BLIJKT DAT JE SLIMMER WORDT VAN WIJN.
Bron: Redactioneel/NU.nl/ANP MediaWatch.

NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Uit onderzoek van de universiteit van Yale blijkt dat wijn je slimmer maakt."

Oordeel: onwaar

100%NL Magazine schreef op 27 april dat wijn je slimmer maakt. Na het drinken van een glaasje wijn zou je namelijk beter zijn in het oplossen van rekensommen, zo zou blijken uit onderzoek van een wetenschapper van de prestigieuze Amerikaanse universiteit Yale.

Waar komt het vandaan?

De bron van dit artikel is een stuk van Beautify uit april 2018. In dit artikel staat dat het drinken van een glas wijn volgens Yale-hoogleraar Gordon Shepherd zou helpen bij het oplossen van rekensommen. Beautify schreef echter ook dat het niet weet of het onderliggende onderzoek heel betrouwbaar is.

In april 2017 verschenen de eerste berichten waarin beweerd werd dat Shepherd zei dat het drinken van wijn je slimmer maakt in Engelstalige media, zoals Bustle en Brit.co. De bron hiervan was een interview met de hoogleraar bij het Amerikaanse National Republic Radio.

Wat heeft de Yale-hoogleraar gezegd?

Shepherd heeft tegen deze radiozender echter niet gezegd dat je slimmer wordt van wijn. En hij heeft al helemaal geen onderzoek gedaan waarin hij keek of mensen na een glas wijn beter zijn in het oplossen van een rekensom.

In het interview met National Republic Radio zei Shepherd wel dat het proeven van wijn een complexe activiteit is en dat er tijdens het proeven van wijn mogelijk een groter gedeelte van de hersenen actief is dan tijdens activiteiten als het luisteren naar muziek, het slaan van een honkbal en het oplossen van een rekensom.

Volgens Shepherd is wijnproeven zo complex omdat niet alleen smaak- en geurreceptoren in het brein worden geactiveerd, maar bijvoorbeeld ook de gebieden die voor de juiste beweging van de tong zorgen.

Shepherd vertelde aan masterstudenten van de University of California dat extra hersenactiviteit er niet automatisch voor zorgt dat je slimmer wordt. Ook verklaarde hij dat zijn vergelijking tussen wijn drinken en rekensommen maken "pure speculatie" was.

Wat weten we van effect wijn op hersenen?

Bovendien is het natuurlijk zo dat je alcohol binnenkrijgt als je de wijn na het proeven niet uitspuugt, en dus drinkt. En daarvan is bekend dat het slecht kan zijn voor het brein. Uit een andere NUcheckt bleek bijvoorbeeld dat zwaar drinken de kans op de ziekte van Alzheimer vergroot.

Alcohol zou heel slecht zijn voor je hersenenZie ook: NUcheckt: Heb je drie keer zoveel kans op dementie als je zwaar drinkt?

Hanneke Rhodius-Meester, onderzoeker en klinisch geriater bij het Alzheimercentrum van het Amsterdam UMC, vertelde eerder aan NU.nl dat alcohol een giftige stof is voor de hersenen. Het Trimbos-instituut schrijft dat langdurig overmatig drinken het korte- en langetermijngeheugen aantast. Op de lange termijn zorgt overmatig alcoholgebruik voor een verminderd intellect.

Daarnaast is alcohol slecht voor de gezondheid in het algemeen. Volgens Rhodius-Meester laat onderzoek steeds meer zien dat hoe meer je drinkt, hoe slechter dit voor je gezondheid is, en dat het het gezondst is om helemaal niet te drinken.

Het directe effect van één of twee glazen wijn op de intelligentie is niet duidelijk. Wel zijn er enkele aanwijzingen dat je na een kleine hoeveelheid alcohol een tweede taal beter spreekt, maar of dit ook daadwerkelijk het geval is, is nog niet duidelijk.

Conclusie.

Er bestaat geen onderzoek van de universiteit van Yale waarin is aangetoond dat je na een glas wijn beter bent in het maken van rekensommen. Een onderzoeker van deze universiteit heeft alleen gezegd dat bij het proeven van wijn een groot gedeelte van het brein wordt geactiveerd, mogelijk zelfs een groter gedeelte dan bij het oplossen van een rekensom. Dit betekent niet automatisch dat je slimmer wordt van wijn drinken.

Experts geven aan dat alcohol een giftige stof voor de hersenen is en dat overmatig gebruik van alcohol een negatieve invloed kan hebben op iemands intellect.

We beoordelen de stelling "Uit onderzoek van de universiteit van Yale blijkt dat wijn je slimmer maakt" als onwaar.ARTIKEL: HN-INFOPUNT: KRIJG JE VOOR EEN STA-OP STOEL EEN VERGOEDING?
Een HN-INFOrmateur beantwoord een ingezonden vraag.

Wij ontvingen de volgende vraag:
"Mijn man heeft sinds kort een stap-op stoel nodig. Krijg ik deze vergoed vanuit de zorgverzekering?"Onze HN-informateur antwoord:
Voor nu wilt u weten of er een vergoeding is voor een sta-op stoel. Helaas is dit niet het geval. Sinds 2009 is hier geen vergoeding meer voor vanuit de zorgverzekering. Bij dit soort hulpmiddelen geven wij vaak het advies om ook eens te kijken bij een kringloop, mocht u een nieuwe niet kunnen betalen. Steeds vaker komen daar ook hulpmiddelen in de verkoop.

Zinvolle aanvulling van de Staopwinkel uit Markelo:

Een sta-op stoel wordt inderdaad sinds 2009 niet meer vergoed. Dus een sta-op probleem geeft geen vergoeding. Wel is er een aan functiebeperking aangepaste stoel. Hierbij is het in sommige specifieke gevallen toch een vergoeding te krijgen. Het gaat hierbij om: - athrodese zitting - Specifiek gepolsterde rug dat noodzakelijk is om goed te kunnen zitten. Er zal altijd een controle zijn of iemand een aandoening heeft dat volgens de wet vergoed wordt. In de wet zijn de problemen uitgebreider en met andere beschreven dan wat ik net heb gedaan. Met vriendelijke groet,ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Vandaag ingezonden door Danny Hermes.

Jantje vroeg aan zijn ouders een fiets met tien versnellingen voor z’n verjaardag. Z’n vader zei op rustige en begrijpende toon: “Luister ‘ns even Jantje. Normaal gesproken zouden we je er graag eentje geven, maar we hebben een hypotheek van 280.000 euro en je moeder is net haar baan verloren. We moeten nu heel voorzichtig zijn met het geld, begrijp je?” Jantje knikte en ging naar z’n kamer. De volgende morgen komt Jantje de trap af met een koffer met al zijn kleren, en z’n vader vroeg: “Jantje, wat heeft dat te betekenen?” Jantje antwoordde: “Toen ik gisterenavond langs jullie kamer liep hoorde ik je zeggen: “Ik trek me terug!” daarna zei mama: “Wacht even, ik kom ook!” En ik ben niet zo gek dat ik hier in m’n eentje achterblijf met een hypotheek van 280.000 euro en geen fiets!”

En hiermee zijn we weer aan het eindgekomen van deze laatste editie van deze week.
Wij wensen je een heel weekend en graag tot maandag.
Want je kent ons motto: HandicapNieuws is dagelijks 'uitgesproken' actueel.

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.