Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: woensdag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

woensdag

Keuze: Readspeaker uit.

Lees voor

Je luistert naar HandicapNieuws UPDATE van woensdag 14 november 2018.
Handicapnieuwsmail is het dagelijkse mailmagazine van handicap nationaal.
De voorleesfunctie wordt u aangeboden door readspeaker nederland.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Meer nadruk op prik tegen besmettelijke ziekten.
Ouderen en zieken dupe dure zorg.
Brandweer slaat alarm over 'sluipmoordenaar' koolmonoxide.
Diabetes type 2: Aangepaste leefstijl als medicijn?
Nog altijd tekort aan anticonceptiepillen.
Ziekenhuis gaat kinderen met Q-koorts onderzoeken.
Uniforme meetlat voor sociaal domein.
Scribit.tv maakt online video’s toegankelijk.
‘Een knokpartij in je lijf’ toont het gevecht van antibiotica.
Betrek mening patiënt actief bij de zorg in de eerstelijn.
Sociaal isolement ligt bij mantelzorgers op de loer.
BPM-maatregel kabinet dupeert ouderen en gehandicapten.
Stijgend zorggebruik: wat kun je zelf doen?
Koninklijke Visio presenteert zich als werkgever op Werkfestival Groningen.
Wetenschapsprijs 'Rolstoel-les voor kinderen die een rolstoel gebruiken'.
Nieuwe Zvw-pgb reglementen bij uw zorgverzekeraar.
noord-Limburg krijgt speciaal verwijsloket voor geestelijke gezondheidszorg.
Geen andere uitzendconstructies aangetroffen bij sociale werkbedrijven.
Zeker tot voorjaar geen extra geld jeugdhulp.
Als visueel gehandicapte beter de weg vinden via een ‘slim’ plafond.
Kankerspecialist krijgt zelf kanker: 'Ineens keek ik naar mijn lichaam en mijn tumor'.
Cremeren, begraven of resomeren? 'Composteren lijkt mij nou perfect'.
HN-INFOpunt: Hoe herken je cataract of staar?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: MEER NADRUK OP PRIK TEGEN BESMETTELIJKE ZIEKTEN.
bron: Redactioneel/RIVM/Zorg.nu/ANP.

Prikken tegen ziekten die snel om zich heen kunnen grijpen, zoals mazelen en kinkhoest, moeten voorrang krijgen. Daar was het Rijksvaccinatieprogramma oorspronkelijk voor bedoeld, maar dat begint nu een beetje een 'container' te worden. Dat zei directeur Ruud Coolen van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) maandag in EenVandaag op NPO Radio 1.

Hij denkt dat de vaccinatiegraad mede daardoor daalt. Vaccins tegen kwalen die meteen hele groepen zieken kunnen maken, zijn echt nodig voor de samenleving, vindt hij. Maar vaccins die in de eerste plaats belangrijk zijn voor jezelf of voor je kinderen, kunnen wel door de huisdokter worden aangeboden. Te denken valt dan aan baarmoederhalskanker en hepatitis b, aldus Coolen van Brakel.

Volgens het RIVM zijn alle inentingen nodig, omdat vrijwel alle ziekten uit het programma ernstig en besmettelijk zijn.ARTIKEL: OUDEREN EN ZIEKEN DUPE DURE ZORG.
bron: Redactioneel/De Telegraaf/ANP MediaWatch.

Zaterdagmiddag kwamen de nieuwe premies van Zilveren Kruis binnen voor mij en mijn man. Na snel de veranderingen te hebben doorgenomen en een berekening te hebben gemaakt, kwam ik uit op zo’n 450 euro per jaar extra en dan kunnen wij nog gebruik maken van een collectiviteit, mailt Cathy Stam-Gestman.

Je kunt nu al merken dat de extra verzekeringen zoals die van de tandarts langzaam worden uitgekleed met alle gevolgen van dien. Zorgverzekeraars dwingen mensen een bepaalde kant op maar vergeten dat velen juist baat hebben bij bijvoorbeeld alternatieve zorg, fysio en een goede mondhygiëne.

Als dit minder vaak wordt vergoed zullen de reguliere kosten nog meer toenemen en dat lijkt mij juist niet de bedoeling. Men gaat vaker een beroep doen op de huisarts en bijvoorbeeld de internist om toch gehoor te krijgen. Verder geef je mensen geen keuzevrijheid buiten het reguliere pakket om en dat is een slechte zaak.

Chronisch zieken, ouderen en mensen met een slechte gezondheid zijn de sjaak. Ik lees schrijnende verhalen van zieken die elk jaar met angst en beven op hun nieuwe polis wachten en moeten toezien hoe de zorg steeds meer wordt uitgekleed en de bedragen de pan uitrijzen.

Cathy Stam-Gestman,Purmerend.ARTIKEL: BRANDWEER SLAAT ALARM OVER 'SLUIPMOORDENAAR' KOOLMONOXIDE.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting slaan alarm over 'sluipmoordenaar' koolmonoxide (CO), waarvoor de afgelopen zes weken al veertig mensen werden opgenomen met een vergiftiging. Die wordt veroorzaakt door defecte geisers, cv-installaties, kachels, slechte ventilatie of verstopte rookkanalen.

'De kou heeft in Nederland nog niet eens ingezet en nu zien we al zoveel ongevallen', zegt Jet Vroege, namens Brandweer Nederland belast met het dossier koolmonoxide. De piekperiode vindt pas de komende maanden plaats. Volgens Vroege slaat 'sluipmoordenaar CO dit jaar alweer hard toe'.

In de voorbije weken werden bij achttien incidenten veertig mensen naar het ziekenhuis gebracht. Vorig jaar vielen er op basis van de ongevallenregistratie twee doden en 161 gewonden, met 114 ziekenhuisopnames tot gevolg. Brandweer en de Brandwonden Stichting veronderstellen dat het werkelijke aantal hoger ligt, omdat incidenten met open haarden of houtkachels daarin niet zijn meegenomen.

De Nederlandse Brandwonden Stichting zegt dat uit een steekproef blijkt dat 43 procent van de ondervraagden niet weet dat een CO-melder moet hangen op de plaats waar een cv-ketel, geiser, open haard of kachel aanwezig is. Door slecht onderhoud of slechte ventilatie kan koolmonoxide zich verspreiden. Het reukloze gas wordt niet opgemerkt en de eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Zonder ingrijpen kan dat leiden tot bewusteloosheid of erger.ARTIKEL: DIABETES TYPE 2: AANGEPASTE LEEFSTIJL ALS MEDICIJN?
bron: Redactioneel/BN De Stem/ANP.

In Nederland lijden 1,2 miljoen mensen aan diabetes type 2. Overal ter wereld zijn wetenschappers en artsen op zoek naar een remedie tegen de ziekte. Woensdag is het World Diabetes Day. Een mooi moment om te kijken hoe de zaken ervoor staan.

"Mogelijk nieuwe remedie tegen diabetes", kopte de Volkskrant drie weken geleden, en ook andere media repten van "goed nieuws voor diabetes type 2-patiënten". Aanleiding was Europees onderzoek onder leiding van Annieke van Baar, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten in het Amsterdam UMC.

Behandeling voor mensen met diabetes type 2 Zie ook: 'Nieuwe behandeling voor diabetes type 2 zonder spuiten insuline'

Het wegbranden van de slijmvlieslaag in de twaalfvingerige darm leidt mogelijk tot betere signalen naar de alvleesklier, met als gevolg dat het lichaam weer gevoelig wordt voor het hormoon insuline. Sommige diabetespatiënten zouden daardoor geen insuline meer hoeven spuiten.

Het is het jongste onderzoek in het wereldwijde diabetesonderzoek. Sinds de ontdekking van insuline in 1922 zijn er heel veel nieuwe ontdekkingen over de ziekte gedaan.

Vandaag is het World Diabetes Day. Jaarlijks wordt op deze dag aandacht gevraagd voor diabetes en diabetespatiënten.

Diabetes type 2 was ouderdomsziekte.

Vroeger heette het ouderdomssuiker als iemand diabetes type 2 had. Die werkelijkheid heeft ons volgens endocrinoloog en internist Hanno Pijl, die onderzoek naar diabetes doet bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), al lang ingehaald. Onder de patiënten zijn steeds meer kinderen.

Wat bij diabetes type 2 misgaat, is de werking van het hormoon insuline. Normaal gesproken maakt ons lichaam dat hormoon aan om de glucose in het bloed naar de weefsels te transporteren. Glucose dient als voedsel voor onder andere de spieren. Bij diabetes 2 maak je het wel aan, maar functioneert het hormoon niet goed. Het gevolg: de glucose kan je bloedbaan niet uit en daardoor wordt het glucosepeil in je bloed te hoog.

Dat te hoge glucosepeil is volgens Pijl schadelijk; je lichaam wil de te hoge suikerspiegel in balans brengen. Omdat dat niet lukt via de gewone weg, ontstaat er een chronisch laaggradig ontstekingsproces. Die ontstekingen brengen schade toe aan de bloedvaten. Dat is op lange termijn schadelijk; diabetes verhoogt de kans op ouderdomsziekten als hart- en vaatziekten, beroertes, kanker, oog- en nierproblemen en dementie.

Om het lichaam gevoeliger te maken voor insuline, schrijft de huisarts bijna altijd pillen voor. Daarna volgen andere medicijnen om de insuline te verhogen. Veel diabetespatiënten moeten om die reden insuline spuiten. Dat werkt vaak goed.

Toch heeft professor Pijl zijn twijfels. Hoge insulineconcentraties hebben namelijk veel bijwerkingen, zo verhogen ze de bloeddruk. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat ze de groei van kankercellen bevorderen.

Veel diabetespatiënten moeten insuline spuiten om de insuline te verhogen.

Medicijnen pakken kern van probleem niet aan.

Met medicijnen beland je volgens hem dus vaak van de regen in de drup. Bovendien pakken ze de kern van het probleem niet aan: "Je verlaagt indirect de bloedsuikerspiegel door de insuline te verhogen, maar het doet niets aan de ontstekingen."

Goed nieuws dus dat er gewerkt wordt aan nieuwe remedies zoals die in het Amsterdam UMC? Ja en nee, zegt Pijl. Het onderzoek uit Amsterdam lijkt te suggereren dat de ingreep het insulinegebruik kan uitstellen bij mensen die eigenlijk aan de medicijnen zouden moeten.

Na een jaar hoefde 90 procent van de negentien proefpersonen in het onderzoek nog niet aan de insuline. Het zou dus een manier kunnen zijn om de progressie van diabetes tot stilstand te brengen, denkt Pijl. Maar langetermijnresultaten zijn er nog niet. En bovendien verbetert de ingreep de gezondheid van de proefpersonen niet.

Diabetes type 2 is terug te dringen en te keren.

Vandaar dat de professor pleit voor meer leefstijladvies bij de huisarts. Verbetering van de gezondheid is namelijk wel degelijk mogelijk. Diabetes type 2 werd altijd gezien als chronische ziekte waar je nooit meer vanaf kwam als je het eenmaal had. Maar dat is dus niet waar. Het is volgens Pijl een van de grootste ontdekkingen van de afgelopen jaren; diabetes is terug te dringen en zelfs om te keren. Met goede voeding, veel bewegen, stressmanagement en gezonde slaap zijn veel patiënten in staat hun suikerwaarden omlaag te brengen.

Hoe dat kan? Leefstijl is volgens Pijl een van de belangrijkste redenen dat het aantal diabetes type 2-patiënten in de afgelopen decennia zo enorm is gegroeid. We zijn heel anders gaan leven dan onze voorouders van wie wij de genen hebben geërfd. We eten veel ongezonder en we zijn veel dikker.

Het probleem aanpakken bij de wortels.

Overgewicht werkt diabetes type 2 in de hand. Volgens wetenschappers komt dat waarschijnlijk doordat het immuunsysteem dat het ontstekingsproces veroorzaakt zich richt op vetweefsel, vooral van de buik. Bovendien maken de vetcellen als klier ook nog eens hormonen aan die de werking van insuline tegenwerken.

Afvallen helpt volgens Pijl vaak enorm. Want hoe minder vetcellen, hoe minder ontstekingsreactie, hoe beter de insuline werkt. De kans op diabetes wordt al meteen kleiner als je afvalt. Zelfs bij een paar kilo.

Veel groenten en goede vetten eten dus, en producten met veel zout, suiker en slechte vetten laten staan. Dan voorkom je laaggradige ontstekingen. Ook bewegen helpt. Soms is beter omgaan met stress ook nodig, en regelmatig slapen helpt ook.

Verschillende onderzoeken geven hem gelijk; diabetes type 2-patiënten die op een gezonde leefstijl overschakelen, hoeven minder of zelfs helemaal geen glucose meer te spuiten. Volgens Pijl dé remedie om diabetes type 2 mee te bestrijden, want met leefstijlinterventie pak je het probleem bij de wortels aan.

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en 2?

• Bij type 2 maakt het lichaam minder insuline aan en reageert het lichaam niet goed op insuline door insulineongevoeligheid.

• Diabetes type 1 is een immuunziekte: het ontstaat vaak in korte tijd bij mensen onder de dertig jaar. Het afweersysteem raakt uit evenwicht waardoor het de cellen aanvalt die insuline aanmaken.

• Eén op de tien diabetespatiënten heeft diabetes type 1, de andere negen hebben diabetes type 2.ARTIKEL: NOG ALTIJD TEKORT AAN ANTICONCEPTIEPILLEN.
bron: Redactioneel/BN De Stem/ANP.

Het tekort aan bepaalde anticonceptiepillen is nog steeds niet opgelost. Dat zegt de KNMP, de brancheorganisatie voor apothekers. In september ontstond het tekort als gevolg van productieproblemen.

,,Een paar fabrikanten kunnen weer leveren, maar een aantal andere nog niet”, aldus een woordvoerder van de brancheorganisatie KNMP. Eerder leek het productieprobleem van de pil met de werkzame stoffen ethinylestradiol en levonorgestrel bij de fabrikanten zich tot enkele weken te beperken, maar inmiddels blijkt uit gegevens van het KNMP-meldpunt Farmanco dat zij op zijn vroegst pas vanaf de week van 26 november weer leverbaar zijn. ,,Helaas kunnen we niet garanderen dat de pil dan ook daadwerkelijk weer geleverd gaat worden’’, legt een woordvoerder van de KNMP uit. ,,Voor de informatie op ons meldpunt zijn we afhankelijk van de informatie die de leveranciers ons aanleveren.’’

Volgens de KNMP is niet precies te zeggen wanneer een fabrikant aan de apotheek levert en hoe dit dan per apotheek in Nederland verdeeld wordt. ,,Ik kan mij voorstellen dat er pilgebruiksters zijn die van hun apotheek één strip per keer krijgen’’, zegt de woordvoerder. ,,Apothekers doen hun best om iedereen te voorzien van de pil en dat kan betekenen dat iedereen maar een beetje krijgt totdat er weer op normaal niveau geleverd wordt.’’ Op deze manier proberen apothekers te voorkomen dat iemand helemaal zonder komt te zitten.

Alternatief.

Door het gedoseerd leveren aan patiënten kan het ook zijn dat een apotheker moet kiezen voor een alternatieve fabrikant van een medicijn, of in dit geval de anticonceptiepil. ,,Er zijn verschillende leveranciers, dus als een apotheek bij de ene fabrikant nu wel wat pilstrips kan verkrijgen, kan het zijn dat de patiënte tijdelijk een ander merk krijgt dan zij gewend is’’, aldus de KNMP. ,,Maar in zo'n geval is de apotheek blij dat er alsnog een ander doosje kan worden geleverd en is de gebruikster ook blij dat ze een pil krijgt met dezelfde werkzame stof.’’

Geneesmiddelenproducten Bayer laat aan deze website weten dat bij hen de pil Microgynon-30 met de werkzame stoffen ethinylestradiol/levonorgestrel op voorraad is. ,,We hebben maar een beperkt marktaandeel, waardoor we niet aan de vraag van de hele markt kunnen voldoen’’, aldus een woordvoerder. Voor veel geneesmiddelen, waaronder Microgynon-30, geldt dat zorgverzekeraars alleen het goedkoopste middel vergoeden, legt het bedrijf uit. ,,Door dit voorkeursbeleid houdt Bayer kleinere voorraden Microgynon-30 aan. Hierdoor zijn wij niet in staat om aan de plotseling toegenomen vraag van de markt te voldoen.’’

"Maar in dit geval is de apotheker blij dat ze alsnog kunnen leveren en dat de gebruik­ster alsnog een pil krijgt met dezelfde bruikbare stof."

Judith Bijloos, KNMP

Gevolgen.

Medicijntekorten komen de laatste jaren steeds vaker voor. Vorig jaar gebeurde het in totaal 732 keer dat een geneesmiddel niet meer te koop was. Een van de redenen van deze regelmatige tekorten is dat de prijzen hier in Nederland laag zijn in vergelijking met andere landen. Daardoor is Nederland voor producenten niet aantrekkelijk en ontstaan er sneller tekorten, aldus KNMP.

Wel heeft een medicatietekort in algemene zin veel gevolgen, benadrukt de KNMP. Het leveren van een alternatief medicijn voor een bepaalde ziekte kan namelijk van mogelijke invloed zijn op de behandeling van de patiënt. Daarom moet een apotheker vaak nabellen bij de huisarts of een alternatief medicijn ook effectief is voor de behandeling van de klacht. Anderzijds kan het ook zo zijn dat het middel van een andere fabrikant niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar, waardoor de apotheker vaak extra tijd kwijt is om deze zaken uit te zoeken. Ook kan het zijn dat de patiënt zelf opdraait voor de kosten van een alternatief.ARTIKEL: ZIEKENHUIS GAAT KINDEREN MET Q-KOORTS ONDERZOEKEN.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) gaat kinderen onderzoeken die Q-koorts opliepen en last hebben van langdurige chronische klachten. De bedoeling is om te zien of hun klachten worden veroorzaakt door de infectieziekte en of behandeling mogelijk is.

Volgens een woordvoerder kan de uitkomst van de medische check van de kinderen aanleiding zijn voor het ziekenhuis om verder onderzoek te doen naar Q-koorts bij kinderen. Donderdag werd bekend dat de provincie Noord-Brabant 100.000 euro beschikbaar stelt voor onderzoek naar Q-koorts naar kinderen. 'Maar of dat voldoende is voor onderzoek, is nog wel de vraag', aldus de zegsman, die kinderen met klachten uitnodigt om bij het ziekenhuis een afspraak te maken.

Hard nodig.

Volgens de advies- en begeleidingsgroep Q-support is onderzoek hard nodig. 'Over kinderen met Q-koorts is nog erg weinig bekend. Lang is aangenomen dat kinderen geen langdurige klachten over konden houden aan een besmetting met Q-koorts. Verder onderzoek is dus beslist nodig', aldus directeur Annemieke de Groot.

Opluchting.

De Groot vertegenwoordigt zeventien kinderen en jongvolwassenen met Q-koorts en klachten. Het gaat dan om symptomen zoals ernstige vermoeidheid, spier en gewrichtspijn of een immuunsysteem dat in de war is. Het besluit van het WKZ om hen te gaan bekijken, levert opluchting op bij de kinderen en hun ouders, zegt ze. 'Het is ook mooi dat ze nu centraal gemonitord gaan worden.'

Crowdfunding.

Omdat er bij kinderartsen weinig bekend is over Q-koorts bij kinderen en de gevolgen ervan, zijn veel ouders in een medische mallemolen beland, zegt De Groot. Volgens haar is nog eens vierhonderdduizend euro nodig om gedegen onderzoek te kunnen doen. Patiënten zijn een crowdfundingactie begonnen.ARTIKEL: UNIFORME MEETLAT VOOR SOCIAAL DOMEIN.
bron: BinnenlandsBestuur/Yolanda de Koster.

Lokale autonomie was leidend bij de decentralisaties in het sociaal domein. Maar na bijna vier jaar wordt het tijd resultaten van gemeenten beter onderling te vergelijken, vindt de Algemene Rekenkamer. Een nieuwe tool helpt daarbij.

Samen met gemeenten, parlement en kabinet moet worden vastgesteld welke gegevens nodig zijn om voortgang en resultaten van de decentralisaties sociaal domein in beeld te krijgen. Het is daarbij noodzakelijk om gemeenschappelijke definities en begrippen te hanteren. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in het advies ‘Wegwijs in het sociaal domein’.

‘Als Algemene Rekenkamer hebben we voorafgaand aan de decentralisaties gepleit voor die ontwikkeling van een gemeenschappelijke taal. Zo zou je een beeld kunnen krijgen van wat er in dat sociaal domein gebeurt, zodat je het met elkaar kunt vergelijken’, stelt Ewout Irrgang, collegelid van de Algemene Rekenkamer. De tijd was er toen nog niet rijp voor; gemeenten waren druk bezig met het ‘inregelen’ van de nieuwe taken op het gebied van jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en (arbeids)participatie. ‘We merken nu dat er meer ruimte is om daarover de discussie te voeren.’

Het belang van de ontwikkeling van gemeenschappelijke definities en begrippen is groot, benadrukt Irrgang. ‘Voor de Kamer is het handig om zich een landelijk beeld te kunnen vormen van de voortgang en resultaten als dezelfde begrippen en definities worden gebruikt, anders krijg je misschien tachtig verschillende definities van participatie, zelfredzaamheid of eenzaamheid.’ Het is geen inperking van de lokale autonomie, benadrukt Irrgang. ‘Je gebruikt alleen dezelfde meetlat om elkaar onderling te vergelijken.’ Daarom ook moeten gemeenten bij de ontwikkeling van die gemeenschappelijke definities en begrippen worden betrokken.

Startpunt.

Naast het belang van een gemeenschappelijke taal, is het belangrijk om te bepalen wat je eigenlijk wilt weten. Dat moet het startpunt zijn, stelt Irrgang. Niet alleen de Kamer wordt overstelpt met informatie over de Wmo 2015, de Jeugdwet en de Participatiewet, ook gemeenteraden verzuipen welhaast in de informatie die ze van hun colleges krijgen.

‘Er zijn veel raadsleden en gemeenteraden die worstelen met het sociaal domein’, weet Irrgang. Niet alleen wat betreft de hoeveelheid informatie, maar vooral ook wat ze nu echt willen weten. ‘Wat hebben ze misschien niet nodig, waarover willen ze misschien meer weten. Allereerst moet de vraag worden gesteld wat de doelen zijn van het beleid op het gebied van de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet. Om te kunnen sturen, blijft het belangrijk dat je heldere doelen hebt.’

Op basis van onderzoek concludeert de Algemene Rekenkamer dat de Tweede Kamer díe informatie krijgt die hij mag verwachten op grond van de bevoegdheidsverdeling, terwijl de Kamer vaak het gevoel heeft onvoldoende informatie te krijgen. ‘Er zit toch een soort ongemak van ‘krijgen we wel de goede dingen?’. Wij verklaren dat vanuit het feit dat de Kamer heel veel informatie op veel verschillende tijdstippen krijgt. Mogelijk dat de Kamer met minder en betere informatie, beter wordt geïnformeerd. Slim en slank noemen we dat. Slim in de zin van dat je geen appels met peren moet vergelijken en slank in de zin van less is soms echt more.’

De informatie moet vervolgens gestructureerd worden aangeboden. Niet alleen per wet, maar ook daar waar overlap zit. De Algemene Rekenkamer heeft daarvoor een digitale tool voor de Tweede Kamer ontwikkeld, maar die is ook voor gemeenten bruikbaar. Gemeenten kunnen alle brieven, nota’s, raadsvoorstellen et cetera die burgemeester en wethouders over de drie wetten aan hun raden sturen, in het door de Algemene Rekenkamer ontwikkelde instrument opnemen.

De Wegwijzer sociaal domein is in open standaard ontwikkeld en via de site van de Algemene Rekenkamer downloadbaar.ARTIKEL: SCRIBIT.TV MAAKT ONLINE VIDEO’S TOEGANKELIJK.
bron: Redactioneel/Bartiméus.

Scribit is een nieuw online platform waarmee ziende mensen YouTube video's eenvoudig kunnen voorzien van beeldbeschrijving. Zo maken we online video samen toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. 'Eigenlijk kan ik nu meekijken met mijn oren.'

Scribit.tv is een innovatief platform waarmee je audiodescriptie kunt maken bij online video’s. Audiodescriptie? Dat is een techniek waarbij een voice-over, in de stiltes van een film of video, de scènes beschrijft die blinde en slechtziende mensen niet kunnen zien. Dankzij deze beschrijving kunnen zij veel beter volgen wat er in beeld gebeurt. Maar online video’s hebben nog geen beeldbeschrijving, en daar gaat scribit nu verandering in brengen.

Ziende mensen kunnen eenvoudig audiodescriptie maken op scribit.tv. En mensen met een visuele beperking kunnen de beschreven video’s op het platform bekijken en beeldbeschrijving voor een specifieke video aanvragen. Zo maken we samen de wereld een stukje inclusiever. Scribit.tv is een initiatief van Bartiméus.

Meelachen, meehuilen, meepraten, meedoen!

Steeds meer halen we onze informatie uit online video’s. Van nieuwsvideo’s, tot klusvideo’s, make-up tutorials of instructievideo’s. Maar ook staan een heleboel grappige filmpjes online. Die ene viral video waar al je vrienden of collega’s het over hebben, die iedereen heeft gezien. Als je die video ook kunt volgen en erover mee kunt praten doe je gewoon mee met de rest van je sociale netwerk.ARTIKEL: ‘EEN KNOKPARTIJ IN JE LIJF’ TOONT HET GEVECHT VAN ANTIBIOTICA.
bron: Redactioneel/RIVM.

Maandag ging in ARTIS-Micropia tijdens de World Antibiotic Awareness Week 2018 ‘Een knokpartij in je lijf’ van start. Deze nieuwe route door het microbenmuseum laat zien wat antibiotica zijn, waar ze vandaan komen en wat antibioticaresistentie eigenlijk is.

Ook ontdekken bezoekers wat de gevolgen van resistentie zijn voor de volksgezondheid, en wat ze zélf kunnen doen om antibioticaresistentie een halt toe te roepen.

Route door Micropia.

Deze nieuwe route door het museum ontwikkelde Micropia samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Micropia wil een breed publiek enthousiast maken voor microbiologie; de wetenschap over het kleinste en machtigste leven op aarde. Antibiotica zijn veelgebruikte medicijnen tegen bacteriële infecties, maar zijn van oorsprong natuurlijke stoffen Die stoffen komen oorspronkelijk uit de natuur. Microben maken daar antibiotica om hun bacteriële concurrenten uit de weg te ruimen. Als medicijn hebben ze in ons lichaam een vergelijkbaar effect. Ze doden ziekteverwekkende bacteriën. Zo hebben antibiotica in de afgelopen decennia miljoenen levens gered.

Steeds meer bacteriën worden helaas resistent tegen antibiotica. Als je antibiotica te vaak of verkeerd gebruikt, kunnen de ziekteverwekkers ongevoelig worden. Soms zelfs voor bijna alle antibiotica. De antibiotica kunnen hun werk dan niet meer doen en het wordt moeilijker om weer beter te worden. Wat je hieraan kunt doen, zie je in Micropia met de route ‘Een knokpartij in je lijf’. Ontdek hoe bacteriën zich razendsnel aanpassen aan antibiotica, en hoe zij zich vervolgens via onze handen verspreiden. De route is tot en met de voorjaarsvakantie te lopen.

Laborant vertelt over antibioticaresistentie.

Verkeerd en overmatig gebruik van antibiotica ligt vaak ten grondslag aan het ontstaan van resistente bacteriën. Het is daarom belangrijk dat antibiotica op de juiste manier gebruikt worden, en dat artsen deze medicijnen alleen voorschrijven als dat echt nodig is. De laborant van Micropia laat zien waarom antibiotica niet werken bij een verkoudheid of griepje, en werpt een blik op de toekomst van antibiotica. Tot begin maart vertelt de laborant van Micropia iedere dag over antibioticaresistentie, om 13.00 en 16.00 uur.ARTIKEL: BETREK MENING PATIËNT ACTIEF BIJ DE ZORG IN DE EERSTELIJN.
bron: Redactioneel/Patiëntenfederatie Nederland.

Patiënten moeten bij het verpleeghuis, de huisarts, fysiotherapeut en andere zorgverleners in de eerste lijn (dicht bij huis) actief worden betrokken bij de zorg. Geef hen een stem en doe iets met hun mening. Dat schrijft de Patiëntenfederatie aan de Tweede Kamer, die later deze week spreekt over medezeggenschap van patienten in zorginstellingen.

MedezeggenschapKLIn de politiek is op dit moment veel discussie over de vraag of een huisarts een cliëntenraad moet installeren. De Patiëntenfederatie vindt die discussie overbodig. Het gaat niet om de vraag of er een raad is, maar om de vraag of de dokter de patiënt uitdaagt om mee te denken over de praktijk, de zorg en de praktijkvoering.

En daar mag het niet bij blijven, vindt de Patiëntenfederatie. De dokter moet ook laten zien wat hij met de inbreng van de patiënten doet. Het zou goed zijn als hij de mening van de patiënten op de website zet en dan ook laat weten wat hij met de ervaringen doet.ARTIKEL: SOCIAAL ISOLEMENT LIGT BIJ MANTELZORGERS OP DE LOER.
bron: Redactioneel/Alzheimer Nederland.

Meer dan de helft van de mantelzorgers van mensen met dementie ervaart problemen met hun lichamelijke of geestelijke gezondheid. Ook voelen zij zich bijna twee keer zo vaak eenzaam als mensen uit de algemene Nederlandse bevolking. Dat blijkt uit de zesde editie van de Dementiemonitor Mantelzorg, een tweejaarlijks landelijk onderzoek van Alzheimer Nederland en het Nivel. Dit jaar werden 4.459 mantelzorgers bevraagd over ondersteuning, belasting, zorg en de impact van mantelzorg op hun leven.

Mantelzorg is vaak zowel lichamelijk als geestelijk zwaar: uit de monitor komt naar voren dat ongeveer 1 op de 8 mantelzorgers van mensen met dementie zich zwaar belast of overbelast voelt. Bijna de helft van de mantelzorgers die deelnamen aan de monitor gaf aan dat de zorg voor hun naaste vooral op hen neerkomt en dat familieleden of vrienden geen wezenlijk aandeel in de zorg hebben. 1 op de 5 mantelzorgers zegt zelfs geen ondersteuning te ontvangen van familie, vrienden, buren of kennissen bij de zorg voor hun naaste wanneer ze dat nodig hebben.

“Het is belangrijk dat mantelzorgers iemand hebben die een luisterend oor biedt en er voor hen is”, zegt Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging en Regionale Hulp bij Alzheimer Nederland. “Want overbelasting tegengaan, vraagt ook om mentale ondersteuning en het versterken van het sociale netwerk. Het is zaak dat professionals, thuis én in het verpleeghuis, hier oog voor hebben.’’

Mantelzorgers hebben niet alleen behoefte aan ondersteuning bij de dagelijkse verzorging van hun naaste en aan huishoudelijke hulp, zo blijkt uit de monitor, maar ook aan vormen van ondersteuning die de mantelzorger lucht geeft, zoals respijtzorg. “Daarbij wordt de zorg tijdelijk overgenomen van de mantelzorger. Dat kan de zorgdruk verlichten en de mantelzorger helpen zijn of haar sociale contacten in stand te houden”, aldus Meerveld.

Want het aantal contactmomenten met familie en vrienden neemt voor de meeste mantelzorgers af vanaf het moment dat bij hun naaste dementie wordt vastgesteld en zij de zorg krijgen voor hun naaste. Verminderde sociale contacten is een risicofactor voor ongewenst gedrag van mantelzorgers jegens de naaste, zo laat de monitor zien. Hierbij gaat het om het verliezen van het geduld, schreeuwen of schelden en in enkele gevallen om ruw behandelen van de naaste.

De casemanager dementie speelt een zeer belangrijke rol bij de ondersteuning van mantelzorgers, zo blijkt uit de monitor. Mantelzorgers vinden de begeleiding van een casemanager, naast hulp bij verzorging en verpleging, de meest noodzakelijke vorm van ondersteuning om de naaste zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Meerveld: “Deze vaste begeleider kan een belangrijke rol spelen bij het signaleren van risico’s op ongewenst gedrag van mantelzorgers”. Uit de Dementiemonitor Mantelzorg 2018 blijkt echter dat net als in 2016 de helft van de ondervraagde mantelzorgers aangeeft niet te zijn gewezen op hun recht op een casemanager dementie. “Alzheimer Nederland werkt samen met het ministerie, zorgaanbieders, verpleegkundigen en huisartsen om te zorgen dat mensen thuis kunnen rekenen op een vaste casemanager dementie. De Dementiemonitor onderstreept dat acties hard nodig zijn”.

De rol van de casemanager vervalt wanneer de naaste met dementie naar een verpleeghuis verhuist. Maar deze verhuizing betekent niet dat de mantelzorg stopt. Meer dan de helft van de mantelzorgers zorgt nog steeds meer dan 5 uur per week voor hun naaste, 20% zelfs meer dan 10 uur per week.

Meerveld: “Het Pact voor de Ouderenzorg omvat plannen voor eenzaamheidbestrijding, verpleeghuiszorg én mantelzorgondersteuning. De Dementiemonitor laat zien hoe belangrijk het is dat er in alle plannen aandacht is en blijft voor mantelzorgers van mensen met dementie. Als we het sociale netwerk van mantelzorgers versterken, voelen zij zich minder eenzaam en houden ze de zorg langer vol. Ook nádat hun naaste is verhuisd naar het verpleeghuis.”

Het onderzoeksrapport is hier te vinden.ARTIKEL: BPM-MAATREGEL KABINET DUPEERT OUDEREN EN GEHANDICAPTEN.
bron: Redactioneel/FNV.

Gistermiddag overhandigde een delegatie van betrokkenen in het zorgvervoer samen met FNV Taxi, CNV, Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Ieder(in), RAI Vereniging, SFT en AIM een petitie voor het behoud van de BPM-teruggave voor het taxi- en zorgvervoer.

Namens het kabinet en de Tweede Kamer werd de petitie in ontvangst genomen door de voorzitter van de Vaste Kamercommissie Financiën. De petitie is ondertekend door enkele honderden werknemers, cliënten, ondernemers en belangenbehartigers.

Kwetsbare groepen de dupe.

Om de overstap naar elektrisch taxivervoer te stimuleren en te versnellen, heeft het kabinet voorgesteld om de BPM-teruggave voor dit vervoer af te schaffen. De sociale partners en belangenorganisaties benadrukken dat deze maatregel leidt tot een kostenstijging van bijna 14% in het zorgvervoer. Deze stijging gaat ten koste van kwetsbare groepen die voor hun mobiliteit afhankelijk zijn van dit vervoer. De budgetten voor het zorgvervoer staan al jaren onder druk en zullen door deze maatregel nog verder onder druk komen te staan. Met als gevolg een verslechtering en verschraling van het zorgvervoer.

‘De bezuinigingen in de zorg en in het bijzonder in het doelgroepenvervoer hebben de afgelopen jaren hun tol geëist van zowel de cliënten als de ondernemers en werknemers. De overheid moet nu eens kiezen voor de kwetsbare groepen in plaats van wéér een bezuiniging’, aldus Minke Jansma FNV Taxi.

Geen bruikbare alternatieven voorhanden

Hoewel de sector voorstander is van elektrisch vervoer, moet een versnelde introductie wel realistisch en betaalbaar zijn. Omdat het zorgvervoer minder dan 2% van het totaal aantal bestelbussen vormt, staan fabrikanten niet te springen om een versnelde introductie van elektrische rolstoelbussen. Vanwege het gewicht van deze rolstoelbussen moeten chauffeurs bovendien in het bezit zijn van groot rijbewijs C in plaats van het B-rijbewijs.

‘Er zijn op dit moment gewoon te weinig betaalbare en bruikbare alternatieven voorhanden’, aldus Hubert Andela, directeur Koninklijk Nederlands Vervoer . ‘Het VN-verdrag Handicap benadrukt dat iedereen recht heeft op het gebruik van publiek vervoer. Maar door de BPM-teruggave af te schaffen, wordt het tegenovergestelde bereikt.’

Over de BPM-teruggave

Ondernemers in het taxi- en zorgvervoer krijgen bij de aanschaf van voertuigen, taxi’s en bijvoorbeeld rolstoelbussen de Belasting voor Personenauto’s en Motorvoertuigen (BPM) die zij betalen terug. Ook ondernemers in het OV, ambulancevervoer, vrijwilligersorganisaties en organisaties met zakelijke bestelbussen krijgen BPM-teruggave. Het kabinet wil alleen voor het taxi- en zorgvervoer de BPM-teruggave afschaffen. In Nederland zijn er 18.000 zorgvervoerbussen op een totaal van 820.000 bestelbussen.ARTIKEL: STIJGEND ZORGGEBRUIK: WAT KUN JE ZELF DOEN?
bron: Redactioneel/IZZ.

Voor jouw patiënten zorgen, dat is je passie. En die van je collega’s. Maar jij en je collega’s hebben zelf ook veel zorg nodig. Uit de cijfers van IZZ blijkt dat zorgmedewerkers steeds vaker fysiotherapie en psychische zorg nodig hebben. Elk team krijgt hiermee te maken. Wat is er aan de hand, en wat kun je eraan doen?

Als het om jouw gezondheid of die van je collega’s gaat, houdt IZZ de vinger aan de pols. Wij verzamelen en analyseren jaarlijks het zorggebruik van zorgmedewerkers met een collectieve IZZ Zorgverzekering. De onderzoeksresultaten zijn representatief voor alle zorgmedewerkers.

Bekijk het zelf.

De onderzoekscijfers staan dit jaar voor het eerst op een NIEUW digitaal dashboard. Iedereen kan daarop zien hoeveel psychische zorg en fysiotherapie zorgmedewerkers hebben gebruikt. Het zorggebruik is anoniem en op groepsniveau in kaart gebracht. Werk je bij een zorgorganisaties waar meer dan 25 medewerkers een IZZ Zorgverzekering hebben? Dan kun je met jouw werk e-mailadres een account aanmaken op het dashboard. Met dat account kun je het zorggebruik van de afgelopen 5 jaar binnen jouw organisatie inzien.

Ben je benieuwd of dit ook voor jouw organisatie geldt? Download hier het overzicht van organisaties met meer dan 25 IZZ leden.

Hoe gezond kun je werken?

Zorggebruik is een indicator voor hoe gezond mensen bij een organisatie kunnen werken. Het zegt net zoveel als verzuim en medewerkerstevredenheid. Hoe dat zit, lees je in een artikel dat is geschreven voor zorgorganisaties.

Wat doen we met de uitkomsten?

Lees hoe we de uitkomsten van het onderzoek Zorggebruik 2017 inzetten om de gezondheid en inzetbaarheid van zorgmedewerkers te verbeteren.ARTIKEL: KONINKLIJKE VISIO PRESENTEERT ZICH ALS WERKGEVER OP WERKFESTIVAL GRONINGEN.
bron: Redactioneel/Koninklijke Visio.

In Groningen heeft op 31 oktober de eerste editie plaatsgevonden van het Werkfestival. Deze ludieke banenbeurs heeft ruim 11.000 werkzoekenden getrokken naar het festivalterrein, een oude suikerfabriek. Visio Noord-Nederland heeft zich die dag gepresenteerd als werkgever.

De organisatie heeft de ruim 250 standhouders gevraagd zich origineel en gedurfd te presenteren, geen standaardstand dus. Visio regelde een showdown-tafel om de aandacht van bezoekers te trekken. Showdown is een reactiesport ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking, maar geschikt voor iedereen omdat je met een afgeplakte skibril op speelt. De sport is een kruising tussen airhockey en tafeltennis en wordt gespeeld op gehoor. Gijs Hulscher, visueel beperkt en receptionist bij Visio De Brink, demonstreerde de sport samen met vrienden. Dit zorgde voor veel aanloop en belangstelling.

De collega’s in de stand, waaronder HRM-adviseurs, een adviseur arbeid en cliëntbegeleiders, zijn erg enthousiast over het Werkfestival. HRM-adviseur Paula Peters stelt dat het festival ons echt iets heeft opgeleverd: “We hebben veel potentiële medewerkers gesproken, zowel voor Revalidatie & Advies als voor Wonen & Dagbesteding. Ik heb deze week al diverse mails ontvangen. Sterker nog, het heeft ons al concrete sollicitaties opgeleverd.”

Veel media-aandacht.

Ook in de media is veel aandacht geweest voor het Werkfestival. De Volkskrant schreef er over en de Visio-stand is kort in beeld geweest in de uitzending van Hallo Nederland (Omroep Max) (2.54 min). Daarnaast is HRM-adviseur Jur Botma geciteerd in het Dagblad van het Noorden: “Vacatures staan best lang open. Artsen, hoger opgeleiden en goede zorgmanagers zijn niet gemakkelijk te krijgen. Wat zich ook voordoet: jongeren hebben eerder dan vroeger de neiging weer eens iets anders te gaan doen. Een baan voor het leven bestaat bijna niet meer. Dus we hebben altijd wel mensen nodig.”ARTIKEL: WETENSCHAPSPRIJS 'ROLSTOEL-LES VOOR KINDEREN DIE EEN ROLSTOEL GEBRUIKEN'.
bron: Redactioneel/BOSK.

Het project van studente Marleen Stol “Rolstoel-les voor kinderen die een rolstoel gebruiken” is uitgeroepen tot winnaar van de derde Klokhuis Wetenschapsprijs (NTR). Op 7 november reikte Klokhuispresentator Janouk Kelderman de prijs uit tijdens de junioropening van wetenschapsfilmfestival InScience.

Kinderen konden via de website van Het Klokhuis stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant en relevant vinden. Van de 7.108 stemmen gingen 1.406 stemmen naar het winnende onderzoek.

Onderzoek "Rolstoel-les voor kinderen die een rolstoel gebruiken"

Artsen en onderzoekers krijgen met het onderzoek "Rolstoel-les voor kinderen die een rolstoel gebruiken" meer inzicht in hoe goed kinderen in een rolstoel kunnen rijden en of een rolstoeltraining het rolstoelgebruik verbetert. De doelgroep heeft het onderzoek gehonoreerd met de Klokhuis Wetenschapsprijs. Winnares Marleen Sol reageert op de prijs met: "Wat een mooie kans om kinderen te laten zien wat we te weten zijn gekomen tijdens dit onderzoek. Het is belangrijk dat kinderen in rolstoelen goed leren omgaan met hun rolstoel, zodat ze mee kunnen doen met andere kinderen".ARTIKEL: NIEUWE ZVW-PGB REGLEMENTEN BIJ UW ZORGVERZEKERAAR.
bron: Redactioneel/Per Saldo/Pgb.nl.

Maandag was het 12 november, de datum dat zorgverzekeraars hun nieuwe polissen en reglementen bekend moesten hebben gemaakt. Kijk op de website van uw zorgverzekeraar voor het pgb-reglement. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Traditiegetrouw zullen wij ook dit jaar weer een zorgvergelijker maken waarin wij het pgb-beleid van verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. De zorgvergelijker komt uiterlijk in de eerste week van december op onze website.

Pgb-tarieven.

Verzekeraars mogen hun pgb-tarieven veranderen, zowel omhoog als omlaag. Van Zilveren Kruis hebben wij bijvoorbeeld begrepen dat zij hun pgb-tarieven verlaagd hebben. Zij hebben aangegeven dat zij van mening zijn dat de verlaagde tarieven nu meer in lijn zijn met de tarieven van de andere verzekeraars.

Signalen van budgethouders.

Per Saldo heeft al signalen ontvangen van budgethouders die mogelijk hun zorgverleners kwijtraken door verlaging van de tarieven. Verzekeraars geven aan dat budgethouders dan maar naar zorg in natura moeten overstappen, terwijl dit voor de budgethouder niet passend is. Het kan niet de bedoeling zijn dat door het verlagen van de tarieven budgethouders zonder zorgverleners komen te zitten, en niet meer voor een pgb kunnen kiezen.

In de problemen door wijzigingen.

Komt u in de problemen doordat uw zorgverzekeraar de tarieven heeft verlaagd? Belt u dan met uw verzekeraar en bespreek wat er voor uw situatie nodig is. Komt u er met uw verzekeraar niet uit, belt u dan met onze advieslijn, dan kunnen wij kijken of we voor u kunnen bemiddelen. Tot slot kunt u natuurlijk ook kijken wat de pgb-voorwaarden (en tarieven) van andere zorgverzekeraars zijn. Mogelijk is een overstap naar een andere verzekeraar voor u de beste oplossing. U kunt tot 1 januari 2019 een andere zorgverzekering afsluiten.ARTIKEL: NOORD-LIMBURG KRIJGT SPECIAAL VERWIJSLOKET VOOR GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG.
bron: Redactioneel/GGZ Nederland.

In Noord-Limburg start vanaf januari 2019 een pilot waarin het verwijsproces anders wordt ingericht: een aantal huisartsen gaat via een speciaal loket verwijzen, het Regionaal Patiënt Plaatsingsbureau (RPB). De professionals van dat bureau helpen de patiënt bij het zoeken naar een geschikte zorgaanbieder en zorgt voor een afspraak voor een intake. Het RPB, nu nog een werktitel overigens, koppelt dit terug aan de huisarts. Het scheelt de huisarts veel zoekwerk en administratie en de patiënt wordt beter en sneller doorverwezen.

Nadine Mouchart is projectleider en werkzaam bij Provico, een netwerkorganisatie voor ggz-zorg in de huisartsenpraktijken in Noord-Limburg. “Voor huisartsen en praktijkondersteuners ggz is het moeilijk om op de hoogte te blijven van wijzigingen in het veld van ggz-zorgaanbieders. Daardoor is het lastig om goed door te verwijzen. Met als gevolg dat patiënten soms terugverwezen worden, of dat er moeilijk een plek te vinden is. We dachten op een gegeven moment: kan dat niet anders? En daaruit is het idee van een RPB ontstaan, waarbij we ook de ervaringen bij soortgelijke initiatieven hebben meegenomen.”

‘Patiënt in the lead’

De pilot bij drie huisartsenpraktijken gaat binnenkort van start. “We organiseren de verwijzing straks centraal. Alle verwijzingen van de huisarts voor basis of specialistische ggz lopen straks via het RPB. Die neemt contact op met de patiënt en bespreekt drie mogelijke aanbieders. Samen maken ze een keuze. Het RPB regelt een intake-afspraak en blijft de patiënt vasthouden tot er een datum bekend is. Dit koppelt het RPB terug aan de huisarts. Zo nodig kan die nog overbruggingszorg regelen. Belangrijk uitgangspunt is dat de patiënt in the lead is. Hij krijgt uitgebreide uitleg over de mogelijkheden, keuzes en voor- en nadelen en beslist zelf.”

Tijd.

Voor huisartsen lost dit een belangrijk probleem op. Huisarts Marlies Wegewijs, nauw betrokken bij de pilot: “Het is nu lastig om goed te verwijzen. Door de wachttijden weet je nu vaak niet hoe lang het duurt. Als patiënten op een wachtlijst staan, horen ze vaak niets tussendoor. De problemen kunnen toenemen als iemand te lang moeten wachten. Daarnaast is ook de communicatie naar de huisarts over die wachtperiode tot de intake niet goed geregeld nu. POH-ers bellen daar nu achteraan maar dat kost tijd.”

Brug.

Projectleider Mouchart: “Huisartsen en de ggz-aanbieders omarmen dit plan: het slaat letterlijk en figuurlijk een brug tussen die twee. ‘Verkeerde’ verwijzingen zijn voor beide partijen niet fijn en het levert nu veel extra administratie op. Een RPB kan dit wegnemen. Het voordeel van een RPB is dat die een goed overzicht van de aanbieders in de regio heeft en de wijzigingen bij houdt. Aan dat overzicht wordt nu hard gewerkt door Provico. “Door een regionaal overzicht kunnen patiënten beter worden verwezen en maak je meer gebruik van het regionale aanbod. We hopen op een betere samenwerking in de regio.

Pitbull.

Bij het RPB is een inhoudelijk persoon werkzaam, die kennis heeft van diagnoses en behandelingen zodat hij of zij een passend aanbod kan doen. Directeur Irene Piets van Provico: “Doordeweeks is die persoon fulltime aanwezig. Daarnaast is er een accountmanager die contacten onderhoudt en zorgaanbieders aan elkaar gaat koppelen. Voor ’s avonds, ’s nachts en in het weekend is er altijd een ggz-triagist beschikbaar bij de HAP. Dat is nu ook al zo overigens.” Huisarts Wegewijs: “Die medewerker van het RPB moet een pitbull zijn en kan zo voor huisartsen veel tijd besparen. De huisarts is wel regiebehandelaar, maar hoeft niet meer achter de plaatsing van patiënten aan te bellen.” Voorwaarde voor de huisartsen is dat er geen extra handelingen nodig zijn bij een RPB. “Het moet makkelijk zijn om direct contact te leggen met iemand zich medeverantwoordelijk voelt om het op te lossen. Dan weet je dat het wordt opgepakt en dat als het niet lukt, je dat terug hoort. Daarnaast zou het mooi zijn als instellingen zich verantwoordelijk voelen voor patiënten in de hele regio.”

Geslaagd.

”Als we van patiënten terug horen dat zij zich goed ondersteund voelen en geen last hebben van de schotten, dan is de pilot geslaagd,” zegt directeur Piets. “Daarnaast dat de huisartsen zich ondersteund voelen en het RPB als meerwaarde zien. Het zou nog mooier zijn als de samenwerking over de muren heen gaat en regio-breed wordt. Tussen aanbieders onderling en met de huisartsen.” Wanneer is voor Wegewijs de pilot geslaagd? “Als ik mijn patiënt kan verwijzen naar het RPB en ik er geen seconde over hoef te twijfelen of hij op de goede plek komt. En dat de patiënt snel terecht kan en ik ook goed op de hoogte wordt gehouden.”Uitrollen

Op den duur wil Provico ook ervaringsdeskundigen betrekken bij de RPB. Directeur Piets: “We beginnen nu bij de huisarts en de patiënt, daarna willen we het verder uitrollen. Door onder andere een groter netwerk van verwijzers te creëren en door de inzet van ervaringsdeskundigen en psychiaters bij het RPB. Ook willen we kijken of we dan gezamenlijke groepen kunnen draaien in de regio.”

Weg van de wachtlijst.

Het landelijk Actieplan Wachttijden GGZ werkt aan het terugdringen van de wachttijden. Dit actieplan is een initiatief van GGZ Nederland, MIND en Zorgverzekeraars Nederland. Meer weten? Kijk op wegvandewachtlijst.nlARTIKEL: GEEN ANDERE UITZENDCONSTRUCTIES AANGETROFFEN BIJ SOCIALE WERKBEDRIJVEN.
bron: Redactioneel/Cedris.

Er zijn geen andere leden van Cedris, die werken met uitzendconstructies voor mensen met een arbeidsbeperking die bij hen in dienst zijn via de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Er zijn wel enkele bedrijven die werken met een andere cao dan de Wsw-cao, maar uit onderzoek van AWVN blijkt dat die cao’s minimaal gelijkwaardig zijn aan de Wsw-cao en soms zelfs beter.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Cedris, naar aanleiding van de uitspraak van de kantonrechter over een uitzendconstructie bij Alescon. Hierbij kwamen mensen met een WSW-indicatie voor ‘begeleid werken’ in dienst via een uitzendbureau en dus op basis van een andere dan de Wsw-cao. Met Alescon is in december 2017 een regeling getroffen met de vakbeweging ter beëindiging van de bestaande constructie.

Directeur Jan-Jaap de Haan: “Deze uitzendconstructie voor Wsw-ers is elders niet aangetroffen. Uitgangspunt is dat onze leden voor personeel in hun eigen bedrijven de Wsw-cao moeten toepassen. Uit de inventarisatie blijkt nu dat het overgrote deel van onze leden dat ook doet.”

Uit de inventarisatie van Cedris blijkt dat vier leden in 2017 naast de Wsw-cao ook gebruikmaakten van andere cao’s. AWVN heeft deze cao’s onderzocht. Hun conclusie is dat deze cao’s niet ongunstiger zijn dan de Wsw-cao, en op sommige punten zelfs gunstiger. In alle gevallen wordt pensioen afgedragen. Het gaat overigens om een beperkte groep medewerkers die onder de andere cao’s vallen: 0,4 procent van het totaal aantal Wsw’ers.

Cedris heeft de resultaten van de inventarisatie besproken met de FNV en met de betreffende leden. Het gaat om de Inclusief Groep, Tomingroep, IBN en Werkzaak Rivierenland. Deze partijen zijn met de FNV in gesprek gegaan om een nadere toelichting te geven en de eventuele noodzaak en wenselijkheid van nadere afspraken te onderzoeken. Bij Werkzaak Rivierenland resulteerde dat inmiddels in aanpassing van de regeling. Voor de overige drie bedrijven heeft AWVN nu het vergelijkend onderzoek afgerond. Uit de vergelijking blijkt dat de cao’s die deze drie bedrijven hanteren minimaal vergelijkbaar zijn met de Wsw-cao. Hierdoor is aanpassing hiervan niet nodig. Bij Inclusief Groep hebben medewerkers de keuzemogelijkheid gekregen om over te stappen van de eigen cao Inclusief Groep (die ook van toepassing is op ‘reguliere’ medewerkers van IG) naar de cao Wsw.ARTIKEL: ZEKER TOT VOORJAAR GEEN EXTRA GELD JEUGDHULP.
bron: BinnenlandsBestuur/Yolanda de Koster.

Gemeenten krijgen voorlopig geen extra geld voor de jeugdhulp, als ze dat al krijgen. Een Kamermeerderheid wil, net als de minister van VWS, het eerder toegezegde onderzoek naar de oorzaken van de tekorten en de analyse van de volumegroei afwachten. Dat onderzoek moet er voor de voorjaarsnota van het kabinet liggen.

Dat is maandag duidelijk geworden tijdens het Kamerdebat over de begroting van VWS. D66 wil voor juni wel een tussenbericht van minister De Jonge (VWS) over de onderzoeksbevindingen. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld diende een motie in, waarin zij het kabinet oproept bij de voorjaarsnota voorstellen te doen om de tekorten te dekken, als uit het onderzoek blijkt dat er inderdaad financiële tekorten zijn. De motie werd medeondertekend door PVV, SP en PvdA, maar werd ontraden door minister De Jonge. Volgende week dinsdag wordt over de motie gestemd.

Chronisch geld te kort.

De vier oppositiepartijen zijn ervan overtuigd dat er grote tekorten zijn, gezien de vele signalen van wethouders van alle politieke gezindten en de brandbrieven vanuit veel gemeenten en/of jeugdzorgregio’s. ‘Gemeenten komen chronisch geld te kort. Is de minister doof voor de noodkreten van gemeenten, het veld en de ouders?’, vroeg PVV-Kamerlid Fleur Agema zich af. ‘Er is fors meer geld nodig’, stelde Lisa Westerveld (GroenLinks), die weliswaar geen concreet bedrag noemde, maar wel refereerde aan de 750 miljoen euro die de FNV nodig acht. ‘Het budget voldoet niet’, stelde ook SP-Kamerlid Maarten Hijink.

Te vroeg.

Coalitiepartijen CDA, VVD en D66 vinden het te vroeg om de portemonnee te trekken. Zij willen, net als minister De Jonge, eerst het onderzoek afwachten naar de oorzaken van de tekorten en de analyse van de volumegroei. ‘Op basis van het door de minister toegezegde onderzoek zullen we verder kijken’, liet Judith Tielen (VVD) weten. Zo staat ook het CDA erin. ‘We willen eerst weten waar het ‘m in zit, pas dan kunnen we concluderen wat er gebeuren moet’, aldus René Peters (CDA), doelend op de oorzaak van de tekorten. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind maakt zich zorgen over het accres, dat weliswaar stijgt, maar waarvan gemeenten zo veel andere ambities moeten bekostigen. ‘Het is aan gemeenten om daar keuzes in te maken’, stelde De Jonge. Hij verwacht dat gemeenten er zeker voor zullen kiezen een groot deel daarvan aan het sociaal domein te besteden.

Grote verschillen.

De minister benadrukte dat hij niet uitsluit dat er volgend jaar meer geld voor de jeugdhulp bijkomt, maar dat hij niet wil vooruitlopen op de uitkomsten van de onderzoeken naar de tekorten en de analyse van de volumegroei. ‘Er zijn grote verschillen tussen gemeenten en regio’s. We moeten kijken naar de achtergrond van die verschillen en naar de gemeentelijke keuzes. De keuzes van gemeenten zijn mede debet aan de tekorten dan wel overschotten.’ En: ‘Alleen geld kan nooit het enige antwoord zijn.’ Hij wil niet gelijktijdig met de voorjaarsnota al met een voorstel tot verruiming van het jeugdzorgbudget komen. ‘Ik loop er niet voor weg, maar ik loop er ook niet op vooruit’, aldus De Jonge.ARTIKEL: ALS VISUEEL GEHANDICAPTE BETER DE WEG VINDEN VIA EEN ‘SLIM’ PLAFOND.
bron: Redactioneel/Bartiméus.

De weg vinden in een gebouw valt vaak niet mee als je slechtziend of blind bent. Je moet soms om hulp vragen en voelt je onzeker. Om dit op te lossen werkt Bartiméus aan de ontwikkeling van een ‘slim’ plafond dat mensen met een visuele beperking helpt om zich zelfstandig te oriënteren in een ruimte.

De Vereniging Bartiméus Sonneheerdt maakt het financieel mogelijk om dit project uit te voeren en zo kunnen wij met deze technologie bijdragen aan een beter leven voor mensen met een visuele beperking.

Projectleider Nienke Nijhof van Bartiméus: 'Ook als je een visuele beperking hebt, wil je graag zelfstandig je weg kunnen vinden, zonder je onzeker te voelen en zonder hulp van anderen te moeten accepteren. Uit eigen onderzoek door Bartiméus is gebleken dat het toevoegen van technologie aan vloeren, muren en plafonds blinde en slechtziende mensen heel goed helpt om zich beter te oriënteren in een ruimte.'

Audioboodschappen.

'We werken nu aan een aantal prototypes van slimme plafondtegels. Aan de tegels voegen we technologie toe, zoals locatiebepaling voor binnen, ook wel beacons genoemd, en bewegingssensoren. De slimme tegels communiceren met een smartphone. Op je smartphone kies je bijvoorbeeld een gewenste route, en vervolgens ‘vertelt’ je telefoon via audioboodschappen hoe je moet lopen. De tegels moeten schakelbaar zijn, en als één systeem zijn in te richten en te beheren. De komende tijd gaan we de verschillende prototypes testen met mensen met een visuele beperking.'

Samenwerking.

'Bij het ontwikkelen van de prototypes werken we samen met bGrid, een bedrijf dat veel doet in gebouwenbeheer. Zij werken ook samen met enkele grote ziekenhuizen, waaronder een UMC. Uiteindelijk willen we de best werkende slimme plafondtegel vinden. Deze kan vervolgens binnen locaties van Bartiméus worden toegepast, maar ook in gebouwen van andere organisaties.'ARTIKEL: KANKERSPECIALIST KRIJGT ZELF KANKER: 'INEENS KEEK IK NAAR MIJN LICHAAM EN MIJN TUMOR'.
bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP MediaWatch.

Echte dokters huilen ook. Dat is de titel van het boek van Warner Prevoo, een arts en kankerspecialist die onlangs zelf kanker kreeg. "We zijn niet van steen of staal, maar hebben ook gevoel."

Prevoo kwam in zijn werk als interventieradioloog vele kankerpatiënten tegen. Eerst vijftien jaar bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, nu sinds enige tijd bij het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (ook wel OLVG), beide in Amsterdam.

Longkanker.

In januari 2016 werd Prevoo zelf gediagnosticeerd met kanker, longkanker om precies te zijn. Dat had misschien iets eerder kunnen zijn, maar het duurde even voordat Prevoo naar zijn huisarts ging. "Elke reden om niet naar de dokter te gaan is voor dokters een goede reden. Dat deed ik dus ook", vertelde hij bij RTL Late Night.

Zijn huisarts stuurde Prevoo naar een KNO-arts voor een voorhoofdholteontsteking. "Maar dat bleek het niet te zijn. Ik kreeg toen ook nog een longontsteking, die maar niet genas. Ik heb toen een scannetje laten maken. Dat was zo geregeld."

Enorme tumor.

Op de scan in zijn 'eigen' Antoni van Leeuwenhoek, een ziekenhuis gespecialiseerd in de behandeling van kanker, zag Prevoo al snel dat hij geen longontsteking had. "Ik zag een enorme tumor zitten. Dat was heel onwerkelijk. Ik keek naar mijn lichaam en míjn tumor. Dat is heel moeilijk te bevatten. Ik ontken het aan alle kanten."

De ziekte is enige tijd geleden teruggekeerd. Prevoo werd de afgelopen periode al 24 keer bestraald. "Dat heeft me veel kracht gekost. Ik werd er erg down van. Het kostte me veel moeite om het weer positief in te zien."

Empathische arts.

In zijn boek schrijft Prevoo hoe zijn blik op kankerpatiënten is veranderd. In RTL Late Night vertelde hij patiënten in ieder geval beter te begrijpen. "Ik denk dat ik altijd al wel een empathische arts was, maar ik wist helemaal niks van leven met kanker, helemaal niks. Als je het niet hebt, kun je niet oprecht zeggen: 'ik begrijp het'. Je kan het niet weten. Je kan mijn moeheid niet voelen. Je kan de moeheid van een gemiddelde kankerpatiënt niet voelen."

Gevraagd naar het verwachte verloop van zijn ziekte zegt Prevoo hier 'nog wel even' te zijn. "Als ik over een maand gerevalideerd ben, ben ik wel zo opportunistisch om te denken: ik ben hier weer jaren. En als ik mijn behandeld arts moet geloven, liggen er nog voldoende behandelingen op de plank. Ik ben hier nog wel even."ARTIKEL: CREMEREN, BEGRAVEN OF RESOMEREN? 'COMPOSTEREN LIJKT MIJ NOU PERFECT'.
bron: Redactioneel/NOS/ANP MediaWatch.

Resomeren, composteren of cryomeren. Het klinkt futuristisch, maar in de nabije toekomst kun je bij een uitvaart naast cremeren en begraven mogelijk ook voor een van deze opties kiezen.

D66-Tweede Kamerlid Den Boer komt in een initiatiefnota met veertien voorstellen om de Wet op de lijkbezorging te moderniseren. Zij pleit onder meer voor het toestaan van nieuwe uitvaartmogelijkheden.

Binnen de sector is al jaren behoefte aan innovatie. Volgens uitvaartondernemers zijn de alternatieven veelal milieuvriendelijker en een afscheid dat recht doet aan persoonlijke wensen helpt nabestaanden bij het rouwproces.

Resomeren?

Binnen de samenleving is er draagvlak voor nieuwe mogelijkheden, blijkt uit een onderzoek dat in 2016 door TNO werd uitgevoerd in opdracht van toenmalig minister Plasterk. Bijna een kwart van de Nederlanders gaf aan resomeren in overweging te willen nemen als het wordt aangeboden. Hierbij wordt een lichaam opgelost in een chemisch bad. Wat overblijft is een hoopje poeder.

Twee derde vindt het geen probleem als dat in Nederland wettelijk wordt toegestaan. In delen van de Verenigde Staten en Canada is resomeren al langer toegestaan.

"Zodra de mogelijkheid er is, zou ik gecomposteerd willen worden. Dat lijkt me perfect."

Jolien van der Kooij, uitvaartondernemer.

Resomeren is milieuvriendelijker dan bestaande opties, want er is geen directe uitstoot van schadelijke stoffen (zoals bij cremeren) en het neemt geen ruimte in beslag (zoals bij begraven). Daarnaast kan een doodskist worden hergebruikt, want het lichaam wordt in een speciaal wollen omhulsel gewikkeld. En dat gaat vervolgens in de sierkist.

Volgens uitvaartondernemer Edwert Sjaardema neemt de vraag naar resomeren toe. "Vooral vanwege het milieuaspect. Maar oplossen in water is voor sommige mensen ook minder eng dan vuur." Sjaardema verwacht dat de techniek daarnaast goedkoper is. "Begraafplaatsen zijn duur en door de stijgende gasprijzen wordt cremeren ook steeds duurder."ARTIKEL: HN-INFOPUNT: HOE HERKEN JE CATARACT OF STAAR?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.
Beantwoord door de mederwerkers van ons HN-INFOpunt.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"In mijn familie hebben veel mensen staar (Cataract). Wat is dit eigenlijk? Is het erfelijk? En hoe herken ik bij mezelf

Onze HN-informateur antwoord:

Cataract of staar is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid, vooral bij mensen boven 55 jaar. Als u cataract niet behandelt, zal de ziekte uiteindelijk leiden tot blindheid. Er is echter geen enkele reden tot paniek als uw oogarts zegt dat u cataract hebt. De aandoening kan met succes behandeld worden door een chirurgische ingreep waarbij de ooglens wordt vervangen door een kunstlens.

Wat is cataract of staar?

Cataract of staar is een vertroebeling van de ooglens. De ooglens zit in het oog vlak achter de pupil. Ze zorgt voor het scherpstellen van de beelden op het netvlies. Deze beelden worden via de oogzenuw aan de hersenen doorgegeven. Bij cataract vertroebelt de ooglens, waardoor er onscherpe beelden worden doorgegeven naar de hersenen en alles waziger en grauwer lijkt. Aangezien de lens troebel is heeft het geen zin om de bril aan te passen.

Cataract is dus niet een velletje dat over de ogen groeit, zoals vele mensen denken. Cataract is een vertroebeling van de lens zelf.

Symptomen.

Cataract ontstaat meestal langzaam en komt meestal in beide ogen voor. Maar het kan ook in één oog ontstaan. Op termijn raken meestal toch beide ogen aangetast.

De snelheid waarmee de ziekte zich ontwikkelt is sterk wisselend. Eens u cataract hebt, kan de aandoening snel toenemen over verloop van enkele maanden, of traag evolueren over meerdere jaren. Bovendien kan de snelheid van evolutie verschillen van oog tot oog. In het begin ondervindt u meestal weinig hinder.

Een plots verlies van het zicht kan dus nooit duiden op cataract.

Dit zijn de symptomen.

• Wisselende gezichtsscherpte en wazig zien, alsof de bril vuil of bekrast is, eerst van ver, nadien ook van dichtbij.
• Voorwerpen zijn minder goed afgelijnd en kunnen vervormd lijken. Er is een nood om meer licht te gebruiken bij het lezen, het contrast tussen de letters en de achtergrond vervaagt.
• Verstrooiing of straalvorming: vergelijkbaar met sterachtig beeld van lichten van tegenliggers door een natte, niet goed afgeveegde autoruit.
• Veel mensen verliezen door cataractvorming het verre scherptezicht en worden meer bijziend (myopie).
• Lichtschuwheid: u wordt sneller verblind door zonlicht of autolichten.
• Kleuren vervagen of worden bleker.
• Nachtblindheid, minder goed details kunnen zien bij schemerlicht, wat bijvoorbeeld hinderlijk is bij het autorijden en in schemer.
• Soms dubbelzien.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Annemarie van der Meulen.

Een adjunct-directeur in Amerika werd opgeroepen als jurylid in een rechtszaak die een hele tijd dreigde te gaan duren. Hij verzocht de rechter hem vrij te stellen. "We hebben het erg druk op de zaak," betoogde hij. "Ik kan me niet veroorloven lang weg te blijven." "Ik begrijp het al," zei de rechter. "U bent zo'n zelfingenomen zakenman die ervan overtuigd is dat het bedrijf zonder hem naar de knoppen gaat. Klopt dat?" "Nee, edelachtbare, ik weet best dat ze het zonder me kunnen stellen. Ik wil alleen niet dat ze daar achter komen."En hiermee zijn we aan het eind gekomen van ons nieuwsoverzicht van vandaag.
Voor meer nieuws gaat u naar www.handicapnieuws.net of volgt u ons op social media.
Morgenvroeg maken we weer een nieuwe update, want je weet het: HandicapNieuws is
dagelijks 'uitgsproken' actueel!

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.