Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: woensdag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

woensdag

Keuze: Readspeaker uit.

Lees voor

U luistert naar HandicapNieuws UPDATE van woensdag 14 februari 2018.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Eerste Kamer stemt in met Donorwet: Iedereen straks standaard orgaandonor.
Speciale rookruimtes in horeca niet meer toegestaan.
D66 en VVD lanceren plan voor parttime verpleeghuizen.
Huisartsen sluiten zich aan bij aangifte tegen tabaksindustrie.
Politieagenten krijgen niet of nauwelijks ehbo-training.
Meer kort gedingen sociaal domein.
Zware casuïstiek trekt wissel op sociale wijkteams.
Alle stemhulpen samen op één website.
Leven met oorsuizen: Zelfs de directe omgeving begrijpt het soms niet.
Ouderenbond roept op tot 40 dagen niet drinken.
Verzekeraar moet vervangend medicijn vergoeden.
Nederlandse websites via blindensoftware misbruikt voor 'delven' cryptogeld.
Door een faillissement je baan kwijt? Er is altijd plek in de zorgsector.
Anonieme zaaddonoren niet benaderd om vindbaar te worden.
Veel telefoontjes naar 112 zijn onterecht.
Krimpenerwaard gaat begraafkosten mantelzorger betalen. [+Audio]
Loondispensatie dupeert werknemer met arbeidsbeperking.
Gebruikers betaalden in 2017 minder zelf voor medicijnen.
VPRO Tegenlicht: Dokteren met DNA.
Geen pillen maar VR-bril: paranoïde mensen durven straat weer op.
Stemhulp voor mensen met dementie.
Nu beschikbaar: een Verzilverlening voor huisaanpassingen.
Zo werkt het: werken met een arbeidsbeperking.
HN-INFOpunt: Wat betaal ik voor medicijnen op recept?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: EERSTE KAMER STEMT IN MET DONORWET: IEDEREEN STRAKS STANDAARD ORGAANDONOR.
bron: Redactioneel. door: Marlies van der Vloot en Ton van Vugt.

Het was gistermiddag tot het allerlaatste moment spannend, maar Nederland krijgt een nieuw donorregistratiesysteem. De Eerste Kamer heeft voor de nieuwe Donorwet van Pia Dijkstra gestemd.

Nu de Donorwet (38 stemmen voor en 36 stemmen tegen) is aangenomen, is straks iedereen donor tenzij je aangeeft dat je géén donor wilt zijn. Als je geen keuze maakt, word je geregistreerd onder het kopje 'geen bezwaar'. Nabestaanden houden echter wel het laatste woord. Als zij onoverkomelijke problemen hebben, zullen er geen organen worden afgenomen.

Voorafgaaande discussie.

Veel fracties waren verdeeld. Zo stemden zes VVD'ers voor en zeven tegen, bij het CDA waren er vier voor en acht tegen en bij de PvdA vijf voor en drie tegen. Bij 50Plus was de verhouding 1-1. Verder steunden negen SP'ers de wet. SP-senator Gerkens wilde "om politieke redenen" niet tegenstemmen, maar was "vanwege een persoonlijke overtuiging" ook niet voor. Daarom deed ze niet mee aan de stemming.

D66 was in zijn geheel voor; ook het ene OSF-fractielid steunde de wet. PVV, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren waren in hun geheel tegen.

Kern van de nieuwe wet is dat mensen als orgaandonor worden geregistreerd tenzij ze hebben laten weten dat niet te willen. De Tweede Kamer ging anderhalf jaar geleden al akkoord met de wet.

De discussie in de senaat spitste zich de afgelopen weken toe op de positie van nabestaanden. Dijkstra zegde de Eerste Kamer toe dat nabestaanden in feite het laatste woord hebben, ook al krijgen ze geen formeel vetorecht.

Voorstanders van de wet vinden het goed dat mensen dan meer aangespoord worden om een keuze te maken en dat er zo mogelijk meer donoren komen. Volgens tegenstanders gaat het te ver dat mensen in de wet-Dijkstra donor kunnen zijn zonder dat ze daar uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven.

Juli 2020.

De wet die voor meer nieuwe donororganen moet zorgen, gaat in juli 2020 in. Deze campagne gaat de overheid zo'n 20 miljoen euro kosten. In totaal gaat het invoeren van de wet tussen de 60 en 70 miljoen euro kosten. Dat geld is onder meer nodig om ict-systemen aan te passen en een voorlichtingscampagne voor de wet.

Het was tot het laatste moment spannend of er een meerderheid voor de nieuwe wet was. Verschillende partijen in de Senaat hebben verdeeld gestemd, want het is een vrije kwestie waarbij de Kamerleden hun eigen geweten mogen volgen.ARTIKEL: SPECIALE ROOKRUIMTES IN HORECA NIET MEER TOEGESTAAN.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP. door: Ton van Vugt.

Speciale rookruimtes in horeca-gelegenheden vallen niet langer buiten het algehele rookverbod. Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag bepaald dat de uitzondering voor rookruimtes in horeca-inrichtingen ongeldig is.

Het hof stelt daarmee de vereniging CAN (Club Actieve Nietrokers) in het gelijk. De uitzondering is volgens het hof in strijd met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik.

Niet-rokers in horecagelegenheden kunnen volgens het hof sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan. Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen.

Speciaal aangewezen rookruimtes.

Sinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. In september 2016 bepaalde een lagere rechtbank in een door CAN aangespannen zaak dat de rookruimtes mochten blijven bestaan.

De belangenbehartiger voor niet-rokers wil dat rookruimten volledig worden afgeschaft in alle openbare gebouwen, maar het hof in Den Haag vindt dat die eis onvoldoende is onderbouwd. Volgens CAN gaan de rookruimtes lijnrecht in tegen internationale afspraken die Nederland heeft ondertekend.ARTIKEL: D66 EN VVD LANCEREN PLAN VOOR PARTTIME VERPLEEGHUIZEN.
bron: Redactioneel/NOS/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Een paar dagen per week naar een verpleeghuis, in plaats van direct de hele week. Voor ouderen die nog wel thuis willen en kunnen wonen, maar toch verzorging nodig hebben kan het een uitkomst zijn, zeggen regeringspartijen D66 en VVD.

De partijen sturen het plan voor zogenaamde 'parttime verpleeghuizen' naar de Tweede Kamer en roepen de minister voor Volksgezondheid op het plan verder te onderzoeken en een pilot te starten.

Mantelzorgers ontlasten.

"Met de pilot willen we onderzoeken of het aansluit bij het de behoefte van ouderen, wat het betekent voor de organisatie van een verpleeghuis en bijvoorbeeld wie de kosten betaalt", zegt Tweede-Kamerlid Vera Bergkamp (D66).

Mede-opsteller Sophie Hermans (VVD): "Op deze manier geef je mensen een beetje de kans te wennen aan een verpleeghuis en bijkomend voordeel is dat mantelzorgers worden ontlast."

Daar kan Jan de Valk (74) over meepraten. Zijn vrouw Willy (73) heeft alzheimer en gaat steeds verder achteruit. Bovendien wordt voor Jan de Valk de mantelzorg te zwaar. Hij ziet wel iets in het plan van parttime verpleeghuizen, zegt hij tegen de NOS.

"Alzheimer heb je met z'n tweeën."

Jan de Valk.

"Het spreekt me aan als overgang naar een geheel verblijf in een verpleeghuis. Dat is heel rigoureus en er zitten veel haken en ogen aan, hoor ik uit de praktijk. Veel verdriet, boosheid en verzet. Deze parttime manier zou de overgang wat kunnen verzachten. Voor mijn vrouw, maar ook voor mij, want alzheimer heb je met z'n tweeën."

Geen ideale oplossing.

Het houdt De Valk erg bezig hoe zijn vrouw zal omgaan met eventuele parttime verzorging in een tehuis. "Wat mij wel bezighoudt is hoe het haar zal vergaan. Misschien ontstaat er wel een enorme onrust bij haar als we dan weer naar huis gaan. Het lijkt een geweldige tussenoplossing. Maar als het niet goed gaat heb je heel dramatisch uitstel van iets dat toch wel gaat gebeuren. Het zal altijd verdrietig zijn. De ideale oplossing is er niet. Mijn vrouw is nu nog nuchter, ze zegt: 'het is zoals het is'."

Mezzo, de landelijke organisatie voor mantelzorgers, en ANBO, de belangenorganisatie voor senioren, steunen het plan van VVD en D66.ARTIKEL: HUISARTSEN SLUITEN ZICH AAN BIJ AANGIFTE TEGEN TABAKSINDUSTRIE.
bron: Redactioneel/NHG/NOS/ANP. door: Carlijn de Groot.

Ook huisartsen sluiten zich aan bij de groeiende lijst organisaties die de aangifte tegen de tabaksindustrie steunen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging en InEen, een vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, scharen zich achter de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq.

"Roken is de belangrijkste verklaring van gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfte in Nederland", aldus NHG-voorzitter Rob Dijkstra. Hij zegt dat hij de aangifte steunt om zo bij te dragen aan een gezonde samenleving. "Er zijn vaak meerdere factoren die bijdragen aan gezondheidsproblemen, maar roken is de allergrootste risicofactor."

Volgens het NHG hebben huisartsen dagelijks te maken met mensen met een rookverslaving en zijn ze erg betrokken bij de problematiek. Het initiatief heeft volgens Dijkstra de steun van 86 procent van de Nederlandse huisartsen.

NOS op 3: hoe het imago van de roker is veranderd.

Per huisartsenpraktijk roken gemiddeld zo'n 400 patiënten. Zij hebben klachten als hoesten, maagpijn en problemen met zwanger worden. Ook leidt roken volgens het NHG nog te vaak tot een hartinfarct, beroerte, COPD, darmkanker, blaaskanker en longkanker.

"Er komen dagelijks rokers bij de huisarts en er wordt van alles geprobeerd om hen van het roken af te helpen. Dat er dan een hele industrie is die hen aan het roken houdt, dat stuit ons tegen de borst."

Per jaar sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Hoewel het voor de huisartsenorganisaties ongebruikelijk is om aangifte te doen, zeggen ze dat de verstrekkende gevolgen van roken de doorslag hebben gegeven om zich alsnog aan te sluiten. "Zoiets hebben we nog nooit gedaan", zegt Dijkstra.

Steun namens vrijwel alle huisartsen.

De drie organisaties vertegenwoordigen samen vrijwel alle Nederlandse huisartsen en bijna de hele eerstelijnszorg. De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) had al gezegd dat de organisatie mede-aangever wil zijn. Ook het Interfacultair Overleg Huisartsengeneeskunde (IOH) en de Landelijke Organisatie van Aspirant Huisartsen (LOVAH) steunen de zaak van advocaat Ficq.

Of de breed gesteunde aangifte ook tot een strafzaak leidt, is nog niet bekend. Het OM zei begin deze maand dat het onderzoek daarnaar zich in de afrondende fase bevindt.ARTIKEL: POLITIEAGENTEN KRIJGEN NIET OF NAUWELIJKS EHBO-TRAINING.
bron: Redactioneel/Telegraaf/NOS/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Politieagenten van de eenheid Den Haag hebben drie jaar lang niet of nauwelijks ehbo-trainingen gevolgd. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep West. De politie zelf verstaat onder ehbo ook levensreddende handelingen als reanimatie.

Agenten zijn in veel gevallen eerder bij een ongeval met gewonden dan de ambulance, blijkt uit onderzoek. Dat onderstreept het belang van goede ehbo-trainingen voor politieagenten.

Tot 2015 werd de halfjaarlijkse bijscholing verzorgd door een speciale ehbo-docent, staat in politie-notities die in handen zijn van Omroep West. Daarna zijn er geen reguliere trainingen voor eerstehulpverlening meer geweest. Volgens de politie komt dat door de omvorming van 26 regiokorpsen naar de Nationale Politie.

"In de eerste plaats kwam de functie ehbo-docent na de reorganisatie niet meer terug in de inrichting van de politieorganisatie. In de tweede plaats ontbreekt het landelijk aan een lijn omtrent bijscholing op het gebied van ehbo", schrijft de politie. Wel zijn er de afgelopen jaren enkele ehbo- of aed-trainingen verzorgd, door collega-instructeurs of externe aanbieders. "Dit zijn echter op zichzelf staande initiatieven op beperkte schaal."

Landelijke afspraken.

De ehbo-trainingen zijn een verplicht onderdeel van de politieopleiding en worden ook als zodanig getoetst. Agenten zijn niet verplicht zich periodiek te laten bijscholen. Er kunnen ook geen sancties worden opgelegd als er bij bijscholingstrainingen onvoldoendes worden gehaald. Dat is anders bij bijvoorbeeld schietvaardigheidstoetsen; als een agent die niet haalt, kan zijn of haar vuurwapen ingenomen worden.

Volgens de eenheid Den Haag zijn de afgelopen jaren ook bij de andere regionale politie-eenheden in Nederland niet of nauwelijks ehbo-trainingen gehouden. Een woordvoerder van de Nationale Politie kan dat niet bevestigen. "Met bijscholing wordt binnen de eenheden wisselend omgegaan. Dat stamt nog uit de oude situatie met verschillende korpsen. Met de eenwording van de politie is de behoefte aan landelijke afspraken ontstaan."

Agenten die op straat actief zijn.

Die landelijke afspraken gaan volgens de woordvoerder van de Nationale Politie gelden voor alle eenheden in Nederland. Vanwege de grote aantallen politiemedewerkers die bijgeschoold moeten worden zullen de ehbo-trainingen 'gefaseerd' worden ingevoerd.

Bij de eenheid Den Haag worden sinds 30 januari weer verplichte ehbo-trainingen gegeven. In heel 2018 zullen ruim 2500 politiemedewerkers worden bijgeschoold. Dat zijn de agenten die op straat actief zijn, zegt een woordvoerder van de eenheid.

Gisteren meldde De Telegraaf dat de politie dit jaar twee keer zoveel geld nodig heeft om alle opleidingen te kunnen aanbieden, die nodig zijn. Daaronder vallen ook reanimatiecursussen, schreef de krant.ARTIKEL: MEER KORT GEDINGEN SOCIAAL DOMEIN.
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur. door: Hans Bekkers/Ton van Vugt.

Binnen het sociaal domein is een stijging waarneembaar van geschillen rondom de aanbesteding. Kennisinstituut Europa decentraal spreekt van een trend. Voorzieningenrechters van de rechtbanken Rotterdam en Gelderland behandelden in het najaar van 2017 diverse kort gedingen naar aanleiding van aanbestedingen op het gebied van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015).

Bij de vormgeving en uitvoering van aanbestedingsprocedures in het sociaal domein is het voor de verantwoordelijke gemeenten van belang om rekening te houden met relevante Europese en nationale jurisprudentie.

Zorginkoop.

Europa decentraal acht het vanuit de signalerende functie van het kenniscentrum relevant om te wijzen op de toename van aanbestedingsrechtelijke geschillen in het gedecentraliseerde sociaal domein. ‘Het is waardevol voor de praktijk van Europese aanbestedingen in het kader van Jeugdwet en de Wmo 2015 om kennis te nemen van de zaken die aan de orde zijn in dergelijke aanbestedingsrechtelijke geschillen. Aanbestedende gemeenten kunnen leren van de wijze waarop andere gemeenten de zorginkoop vormgeven en de manier waarop geschillen in dat domein worden beoordeeld door de nationale rechter.’

De onlangs uitgebrachte Handreiking aanbesteden Wmo 2015 en Jeugdwet biedt gemeenten meer inzicht in de verschillende wijzen waarop de genoemde wetten kunnen worden uitgevoerd. De handreiking schetst de diverse mogelijkheden waarop gemeenten zorg kunnen inkopen.ARTIKEL: ZWARE CASUÏSTIEK TREKT WISSEL OP SOCIALE WIJKTEAMS.
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur. door: Sjoerd Willen/Ton van Vugt.

Sociale wijkteams hebben hun handen steeds voller met de aanpak van complexe en meervoudige problematiek, blijkt uit onderzoek van Movisie. Steeds meer gemeenten werken mogelijk daarom met doelgroep-specifieke teams.

Uit de derde peiling van Movisie onder gemeenten blijkt dat het aantal brede integrale wijkteams is afgenomen en dat het aantal wijkteams dat voor specifieke domeinen of doelgroepen werkt toeneemt. Het aantal gemeenten dat met allround-sociale wijkteams (voor enkelvoudige én meervoudige problematiek) werkt, nam in 2017 af met zes procent ten opzichte van 2015. Het aantal wijkteams dat allerhande meervoudige hulpvragen behandelt nam in dezelfde periode af met vijf procent. Movisie constateert een stijging van het aantal gemeenten dat met doelgroep-specifieke teams (van 14 procent in 2015 naar 23 procent in 2017) en met generalistische teams als voorpost voor specialistische hulp (van 9 procent in 2015 naar 14 procent in 2017) werkt. De onderzoekers opperen als verklaring hiervoor dat gemeenten op deze manier een hoge en complexer wordende caseload het hoofd willen bieden. Vooralsnog werken de meeste gemeenten met allround-wijkteams.

Werk en inkomen.

Een andere opvallende ontwikkeling is dat wijkteams zich minder bezighouden met werk- en inkomen. Steeds minder wijkteams hebben een medewerker vanuit de dienst werk en inkomen (van 55 procent in 2014 naar 37 procent in 2017) en het aantal wijkteams dat taken heeft op het gebied van werk en inkomen is ook gedaald (van 54 procent in 2014 naar 45 procent in 2017). De onderzoekers vinden deze trend opvallend omdat bij cliënten met een meervoudige problematiek meestal ook sprake is van financiële problemen. Movisie benadrukt dan ook dat een goede samenwerking met de diensten werk en inkomen cruciaal is voor een sluitende integrale aanpak. Onderzoeker Silke van Arum plaatst daarbij desgevraagd wel de kanttekening dat de Movisie-peiling niet laat zien hoe gemeenten handen en voeten geven aan werk- en inkomensbeleid buiten de wijkteams.

Geen tijd voor preventie.

Movisie concludeert ook dat sociale wijkteams met vier jaar op de teller de doelen hebben verlegd. Het bieden van maatwerk wordt nu door de meerderheid van gemeenten genoemd als hoofddoelstelling terwijl eerder het accent lag op het zoeken naar een nieuwe rolverdeling. Dat lijkt zich ook te vertalen naar de belangrijkste bezigheden van de wijkteams; In 2014 en 2015 ging de meeste tijd nog op aan registratie en administratie. Inmiddels zijn de meeste sociale wijkteams voornamelijk bezig met casusregie, verheldering en het maken van plannen met cliënten. Minder gemeenten dan voorheen zien taken die op niet-individuele hulpvragen gericht zijn als een kerntaak van de wijkteams. Sociale wijkteams komen er volgens Movisie door alle individuele hulpvragen en zware problematiek niet aan toe om met een duidelijk plan de wijk in de gaan; 59 procent van de gemeenten die deelnamen aan de peiling geeft aan dat wijkteams onvoldoende toekomen aan het benaderen van wijkbewoners in verband met vroegsignalering of preventie. Maar liefst 44 procent van de gemeenten geeft aan dat wijkteams onvoldoende toekomen aan ‘outreachend’ werken.

T-shaped professionals.

De toegenomen complexiteit van vraagstukken waar wijkteams mee te maken krijgen, wordt door veel gemeenten als zorg genoemd. Problemen bij het opschalen naar specialistische zorg en hulpverlening vormen daarbij vaak het knelpunt. Onder meer wachtlijsten bij Veilig Thuis en de Jeugdbescherming bemoeilijken de doorstroom. Daardoor blijven zware casussen bij de wijkteams liggen die eigenlijk bij de specialistische hulpverlening thuishoren. ‘Door de zware en complexe casuïstiek ontstaat er een spanning tussen de behoefte aan specialistische kennis en de generalistische werkwijze van wijkteams’, duidt Van Arum. Om die reden werken veel gemeenten volgens Movisie met zogenoemde ‘T-shaped professionals’; werknemers die breed inzetbaar zijn en een specialisme op één bepaald terrein hebben ontwikkeld.

Triage.

Een andere manier om de druk op wijkteams te verlichten volgens Movisie is om met triage te gaan werken, zoals gebeurt bij huisartsen en de spoedeisende hulp. Aan de hand van een vragenlijst wordt daarbij de urgentie van een casus en de hulpbehoefte vastgesteld, waarop een casus die acute aandacht vergt voorrang krijgt. Ook oppert Movisie dat er andere geschikte partijen zijn om de collectieve taken van wijkteams uit te voeren. ‘Als preventie, vroegsignalering en outreachend werken niet meer tot de kerntaken van wijkteams behoren zouden gemeenten collectieve taken elders moeten beleggen’, merkt Van Arum op. ‘Bijvoorbeeld bij vrijwilligers- of welzijnsorganisaties.’ARTIKEL: ALLE STEMHULPEN SAMEN OP ÉÉN WEBSITE.
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur./ANP door: Ton van Vugt.

Stemgerechtigden kunnen vanaf 21 februari op één centrale plek bekijken of er voor hun gemeente een stemhulp is. Op die dag lanceren de aanbieders Kieskompas, StemWijzer en MijnStem een gezamenlijk platform waarop al deze stemhulpen beschikbaar zijn. Het platform is te vinden via de website gemeenteraad.nl.

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In 128 gemeenten kunnen de inwoners straks Kieskompas, StemWijzer of MijnStem invullen om hun keuze te bepalen. Hiermee wordt 66 procent van de Nederlanders bereikt, zeggen de drie stemhulpen.

Opkomstbevorderende activiteiten.

De initiatiefnemers zien het platform als een manier om zoveel mogelijk Nederlanders te informeren over partijstandpunten in hun gemeente. 'Gebrek aan informatie is voor niet-stemmers een belangrijke reden om geen gebruik te maken van hun kiesrecht. Met gemeenteraad.nl wordt het voor de kiezers extra makkelijk om gerichte info over de verkiezingen in hun gemeente te krijgen', aldus de stemhulpen. Naar schatting 41 procent van de gemeenten heeft besloten geen digitale stemhulp in te zetten bij de komende verkiezingen. Ze kiezen voor andere opkomstbevorderende activiteiten.ARTIKEL: LEVEN MET OORSUIZEN: ZELFS DE DIRECTE OMGEVING BEGRIJPT HET SOMS NIET.
bron: Redactioneel/NU.nl. door: Carlijn de Groot.

In Nederland hebben ongeveer twee miljoen mensen soms of voortdurend last van oorsuizen, ook wel bekend als tinnitus. De aandoening, die deze week extra aandacht krijgt door de Week van het Oorsuizen, stuit echter nog op onbegrip, vertellen deskundigen aan NU.nl

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de aandoening die ervoor zorgt dat mensen voortdurend geluiden horen. Dat kan een piep zijn, maar ook bijvoorbeeld tikken, gezoem of gebrom. De ene patiënt hoort een relatief zacht geluid, maar bij de ander kan het zo hard zijn dat het omgevingsgeluiden overstemt.

Hoeveel mensen er precies zijn met tinnitus, is niet bekend. Volgens KNO-arts Diane Smit van het UMC Utrecht laat niet iedereen zich testen. Daarom zijn er geen exacte cijfers. Schattingen wijzen uit dat er ongeveer twee miljoen mensen zijn die soms of continu een piep of suis horen.

Peter van der Ende, voorlichter bij de stichting Hoormij en zelf tinnitus-patiënt, heeft vaak contact met KNO-artsen van wie hij hoort dat het aantal gevallen de laatste jaren is toegenomen.

Wanneer de tinnitus chronisch is, gaan de suizingen niet meer weg. Vaak ontstaat deze vorm door lawaaibeschadiging, zoals door het werken met machines of regelmatig dichtbij de geluidsboxen staan bij een concert.

Optater.

"De haarcellen in het slakkenhuis krijgen een optater en daardoor hoor je een suis. Vaak herstellen deze cellen zich en gaat de suis weer weg, maar in sommige gevallen is er niets meer aan te doen."

Bij Van der Ende is de tinnitus ontstaan door slechthorendheid. "Eenvoudig uitgelegd: bij gehoorverlies komen de prikkels niet meer door, waardoor de auditieve cortex (het deel in de hersenen waar geluidsprikkels worden verwerkt, red.) zich gaat 'vervelen'. Daarom gaan de hersenen zelf activiteit genereren." Hierdoor ontstaan de suizingen of andere geluiden die personen met tinnitus ervaren.

Harde muziek.

"Vooral jongeren zijn een risicogroep", zegt Smit. "Ze bezoeken festivals, concerten, gaan veel uit en luisteren vaak muziek via hun smartphone. Dat zou best een verklaring kunnen zijn voor het feit dat er meer mensen met tinnitus zijn."

Volgens Van der Ende zijn concertorganistoren zich bewust van de gevolgen van de luide muziek en delen zij vaker bij aanvang oordoppen uit. De kans dat het volume wordt verlaagd bij evenementen, schat hij laag in.

"We hebben contact met onder meer concertorganisator Mojo gehad hierover, maar die zeggen dat de beleving van een concert wordt veroorzaakt omdat je de muziek niet alleen hoort, maar ook voelt. Er zijn wel eens experimenten gedaan waarbij de muziek zachter werd gezet, maar dan mensen liepen gewoon weg. De concertorganisatoren verkopen dan geen kaarten meer."

Van der Ende vindt dat de overheid meer verantwoordelijkheid moeten nemen en aandacht moet besteden aan het onderwerpen oorsuizen. "Het is inmiddels een maatschappelijk probleem geworden." Stichting Hoormij heeft hierover contact gehad met het ministerie van Gezondheid, maar die vinden oorsuizen "nog een te klein probleem".

En dat terwijl tinnitus enorm negatieve gevolgen kan hebben op het welzijn van de patiënt. De maatschappelijke kosten als gevolg van tinnitus door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, therapie en behandelingen, liepen in 2016 op tot ongeveer zeven miljard euro.

Suïcidale gedachten.

Zelf leidde het bij Van der Ende tot een zware depressie en zelfs ook suïcidale gedachten. "Dat is extreem, maar komt voor", zegt hij. "Wanneer je van de arts hoort dat je tinnitus chronisch is, ze weinig voor je kunnen doen en dat je er mee moet leren leven, komen veel mensen in een fase van angst terecht."

Ook kan tinnitus invloed hebben op het sociale leven van de patiënt. "Mensen trekken zich terug, omdat ze overgevoelig zijn voor geluid. Ruimtes waarin mensen door elkaar praten, worden door hen vermeden."

En omdat de omgeving zich vaak moeilijk voor kunnen stellen hoe het is om tinnitus te hebben, wordt dit isolement versterkt. "Er is veel onbegrip, zelfs van de directe omgeving", zegt Van der Ende.

Om die reden heeft stichting Hoormij audiofragmenten van verschillende soorten tinnitus op hun website gedeeld, zodat mensen kunnen ervaren hoe het is om continu een ruis of suis te horen.

Niet te genezen.

Tinnitus is momenteel nog niet te genezen. "Er lopen nu meerdere onderzoeken wereldwijd. Zo is er een soort pacemaker in ontwikkeling die kleine pulsjes naar de hersenen stuurt."

"Met deze techniek kan de extra en ongewenste hersenactiviteit - en daarmee dus de tinnitus - worden verminderd. Een hoopgevende ontwikkeling", zegt Van der Ende. "Maar aan de andere kant is dit nog prematuur en duurt het wellicht nog decennia voordat het echt op grote schaal toepasbaar is."

"Er is eigenlijk nog geen goede behandeling", stelt ook Smit. "Ook omdat er zo veel mensen zijn en niet voor iedereen zorgt een suis of piep voor evenveel hinder." Wel zijn er enkele methoden die wellicht kunnen helpen bij mensen bij wie het dagelijks leven door de oorsuizen beïnvloed wordt. "Bij gehoorverlies wordt het gehoor beter gemaakt met een apparaat of hoortoestel, zodat de ruis meer op de achtergrond raakt. Bij een aantal mensen werkt dit goed."

Aandacht verleggen.

Medisch gezien is er dus nog geen behandeling voor tinnitus, maar er is wel cognitieve therapie die vergoed wordt via de basisverzekering. "Die leert je dat je eigenlijk geen last hebt van het geluid dat je hoort, maar vooral van de angstige gedachten die erbij komen kijken", zegt Van der Ende.

Hoewel de tinnitus niet weg gaat, hebben de behandelingen hem wel verder geholpen. "Slapen is nog steeds lastig, maar ik kan wel weer genieten van het leven."RTIKEL: OUDERENBOND ROEPT OP TOT 40 DAGEN NIET DRINKEN.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Ouderen grijpen steeds makkelijker naar een wijntje, borrel of een glas bier. Van de 55-plussers drinkt 84 procent zowel doordeweeks als in het weekend. In 2016 kwamen naar schatting 5000 55-plussers op de eerste hulp terecht na een ongeluk waarbij alcohol in het spel was. Dat waren er 2000 meer dan in 2013.

Ouderenbond KBO-PCOB roept voor het derde jaar op rij mensen op om gedurende de vastentijd veertig dagen niet te drinken. De alcoholvrije periode gaat woensdag in, de dag na het einde van het carnaval.

Initiatief herkenbaar maken voor omgeving.

Ouderen die de uitdaging aan willen gaan, krijgen een speldje toegestuurd met de tekst '40 dagen geen druppel'. De deelnemers wordt gevraagd het speldje zichtbaar te dragen. 'Zo maakt u het initiatief herkenbaar voor uw omgeving', aldus de ouderenbond. Wie meedoet met een groep maakt kans op 24 flessen mousserende wijn. Alcoholvrij uiteraard.

Maandag ontving staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid het eerste speldje uit handen van Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. Bekende Nederlanders als tv-persoonlijkheden Hella van der Wijst en Leo Fijen, priester Antoine Bodar, politicus Henk Krol en voormalig politiek verslaggeefster Wouke van Scherrenburg steunen de actie.ARTIKEL: VERZEKERAAR MOET VERVANGEND MEDICIJN VERGOEDEN.
bron: Redactioneel/NU.nl/ANP. door: Ton van Vugt.

Als er een tekort is aan een geneesmiddel wordt ook een vervangend medicijn dat uit het buitenland moet komen voortaan gegarandeerd vergoed. Nu is dat nog afhankelijk van de welwillendheid van de zorgverzekeraar, maar het kabinet wil dat verplicht stellen.

De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat er een tekort ontstaat aan een geneesmiddel. Dat kan meestal worden opgelost door een ander in Nederland geregistreerd medicijn te gebruiken.

Soms is een patiënt aangewezen op een middel dat niet in Nederland is toegelaten. Dat moet hij dan soms zelf betalen.

Mits de toezichthouder toestemming geeft om het middel te gebruiken, moet een zorgverzekeraar het in het vervolg gewoon vergoeden, vindt het kabinet. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil vergoeding van deze middelen opnemen in het basispakket. Zodra het gangbare medicijn weer voorhanden is, stopt de vergoeding van het vervangende middel weer.ARTIKEL: NEDERLANDSE WEBSITES VIA BLINDENSOFTWARE MISBRUIKT VOOR 'DELVEN' CRYPTOGELD.
bron: Redactioneel/NOS. door: Carlijn de Groot.

Meer dan honderd Nederlandse websites zijn afgelopen zondag misbruikt om de cryptomunt Monero te delven. Het gaat onder meer om sites van bibliotheken en gemeenten.

Lexima, de Nederlandse leverancier van de software, bevestigt dat kwaadwillenden maximaal vier uur Browsealoud hebben misbruikt. Browsealoud is software die een webpagina voor blinden, slechtzienden, mensen met dyslexie en anderstaligen voorleest.

Computer langzamer.

De maker van Browsealoud, Texthelp, zegt dat de software gisteren aan het begin van de middag werd geïnfecteerd. Er werd toen malafide code aan de software toegevoegd die als doel had om de rekenkracht van browsers die op dat moment sites bezoeken, te misbruiken voor het delven van de digitale valuta. Daardoor kunnen computer langzamer worden. Zodra een gebruiker het tabblad met de website in kwestie sloot, stopte het delven automatisch.

Aan de cryptocurreny Monero is snel geld te verdienen. Bij een miljoen bezoekers per maand kan een website ruim boven de 100.000 euro per maand verdienen, berekende Coin-Hive eerder. Dit is het kant-en-klare pakket waarmee websites, gebruikmakend van de rekenkracht van bezoekende browsers, de digitale valuta kunnen delven.

Lexima levert de software in Nederland aan diverse partijen. Zo maakten 34 bibliotheken, 23 gemeenten, diverse zorgorganisaties en de TU Delft gebruik van de software. Het is onduidelijk of de software bij al deze partijen gisteren nog actief was.

"Het probleem speelde alleen bij Windows-pc's, aangezien het op zondag gebeurde zullen er niet zoveel mensen gebruik hebben gemaakt van hun pc om op internet te komen", redeneert een woordvoerder. Daarnaast stelt het bedrijf dat probleem binnen een uur was ontdekt en de software offline was gehaald. Door het cachegeheugen kon het nog tot 16.00 uur duren voordat het delven overal was gestopt.

Texthelp benadrukt dat er geen klantgegevens zijn bekeken of verloren gegaan bij de aanval. De software is tot en met morgenochtend 12.00 uur Londense tijd offline gehaald. Daarnaast loopt er nog een onderzoek naar het incident.

Ook sites in VS en GB.

Niet alleen Nederlandse sites hadden last van het probleem. De schade was in de VS en Groot-Brittannië nog veel groter, schrijft The Register. Onder meer The City University of New York, de website van Amerikaanse rechtbanken, de Britse privacywaakhond, en de Britse financiële ombudsman hadden er last van. In totaal zijn er wereldwijd zo'n 4200 sites getroffen.

Beveiligingsonderzoekers zeiden eerder al tegen de NOS dat dit soort dingen steeds vaker gebeuren. In dit geval werd er misbruik gemaakt van software, maar soms doen websites het ook bewust. Dit wordt cryptojacking genoemd en is bedoeld om makkelijk extra geld te verdienen. Torrentsite The Pirate Bay bekende eerder al dit te doen.ARTIKEL: DOOR EEN FAILLISSEMENT JE BAAN KWIJT? ER IS ALTIJD PLEK IN DE ZORGSECTOR.
bron: Redactioneel/NOS. door: Marlies van der Vloot.

Minister De Jonge van Volksgezondheid wil "alles uit de kast trekken" om het personeelstekort in de zorgsector tegen te gaan. Een van de maatregelen die hij neemt, is actief nieuwe werknemers werven bij mensen die net zijn ontslagen in andere sectoren.

"Je ziet regelmatig berichten over faillissementen voorbijkomen", zegt De Jonge in het wekelijkse gesprek met de minister-president, dat de vicepremier deze week van premier Rutte overnam. "Laatst nog van de Kijkshop, eerder van de V&D. Waarom bellen we in zo'n geval niet de curator? Misschien worden er wel mensen ontslagen die we heel goed kunnen omscholen voor de zorg."

Volgens De Jonge moet iedereen op zijn netvlies krijgen dat er in de zorg altijd ruimte is voor nieuwe medewerkers, in iedere regio. "De zorg is met 1,16 miljoen werknemers de grootste werkgever van Nederland. Maar als we niks doen, komen we in 2022 zo'n 100.000 tot 125.000 mensen tekort."

Herintreders.

De minister is bezig met een actieplan, waarvan de omscholing van ontslagen medewerkers uit het bedrijfsleven een onderdeel is. Ook wil De Jonge inzetten op loopbaanoriëntatie. "We moeten zorgen dat jonge mensen zien hoe mooi het werk in de zorg eigenlijk is." Dat geldt ook voor mensen die ooit al in de zorg werkten. Minister De Jonge hoopt dat hij deze herintreders kan verleiden om weer voor een zorgberoep te kiezen.

Ook wil hij kijken of parttimers, die nu een paar uur per week in de zorg werken, misschien een of twee uur extra kunnen gaan werken. Al die uren bij elkaar opgeteld, kunnen al zo'n 15.000 banen schelen, denkt De Jonge.

Toverstokje.

"Maar", zegt hij ook, "ik weet niet of het helemaal gaat lukken om het tekort helemaal op te lossen." Er ligt geen toverstokje op het ministerie. Maar ik wil alles op alles zetten om te zorgen dat de voorspelling over het personeelstekort in 2022 niet uitkomt."

In 2018 trekt het kabinet 435 miljoen euro extra uit voor de verpleeghuiszorg. Uiteindelijk moet dat bedrag oplopen tot 2,1 miljard euro per jaar. Minister De Jonge zei in december al dat dat geld moet worden besteed aan extra personeel. Met de 435 miljoen euro van 2018 kunnen volgens hem zo'n tienduizend nieuwe zorgverleners worden aangetrokken.ARTIKEL: ANONIEME ZAADDONOREN NIET BENADERD OM VINDBAAR TE WORDEN.
bron: Redactioneel/Radar/ANP. door: Ton van Vugt.

Nederlandse klinieken die werken met donorsperma, hebben verzuimd om anonieme spermadonoren te vragen of ze alsnog bereid zijn hun anonimiteit op te geven als biologische kinderen om contact vragen.

De klinieken hadden deze vraag volgens wetgeving die in 2004 in werking trad wel moeten stellen. Slechts één kliniek benaderde daadwerkelijk alle donoren, constateert Nieuwsuur uit eigen onderzoek. Mannen die anoniem hebben gedoneerd kregen daardoor niet de kans om vindbaar te worden voor hun biologische nageslacht.

Anoniem doneren niet meer mogelijk.

Tot 2004 was anoniem sperma doneren mogelijk. Kinderen die waren verwekt met sperma van een anonieme donor, kregen dan niet te horen wie hun biologische vader was. Sinds de wetswijziging gaat het recht van kinderen om dit wel te weten te komen boven de anonimiteit van donors. Mannen die voor die tijd sperma doneerden, mogen wel anoniem blijven. Maar ze hadden hier destijds dus wel over benaderd moeten worden.

Donormannen alsnog benaderd.

Hoogleraar Gezondheidsrecht Martin Buijsen van de Erasmus Universiteit Rotterdam noemt het tegenover het tv-programma 'in strijd met de wet en buitengewoon laakbaar' dat klinieken geen contact hebben gezocht. De Nederlandse Vereniging van Obsteterie en Gynaecologie zegt in een reactie dat anonieme donoren alsnog worden benaderd als er een aanvraag van kinderen binnenkomt.ARTIKEL: VEEL TELEFOONTJES NAAR 112 ZIJN ONTERECHT.
bron: Redactioneel/NOS/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Het alarmnummer 112 wordt in Nederland vaak voor niets gebeld. In 38 procent van de gevallen was het noodnummer niet nodig geweest, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Europese Commissie.

Met valse meldingen wordt bedoeld dat na deze telefoontjes geen hulp nodig was van de meldkamer of van de hulpdiensten. Het Europese onderzoek gaat over de periode medio 2016 tot medio 2017.

Het beeld in Europa is sterk wisselend, blijkt uit het onderzoek. Zo zegt Cyprus dat het slechts 8 procent valse meldingen heeft, terwijl dat percentage in Griekenland 95,5 is. Het is niet duidelijk wat de verklaring is voor die verschillen.

België heeft met 32 procent iets minder valse meldingen dan Nederland en in Duitsland was 27 procent van het aantal telefoontjes naar het alarmnummer niet nodig geweest.ARTIKEL: KRIMPENERWAARD GAAT BEGRAAFKOSTEN MANTELZORGER BETALEN.
bron: Redactioneel/Radar [AVROTROS]. door: Carlijn de Groot.

De gemeente Krimpenerwaard gaat de kosten die Dolf Taekema maakte voor de begrafenis van de man die hij verzorgde toch betalen. Dat heeft de gemeente aan Radar laten weten.

Vorige week vertelde Dolf in de uitzending over de zorg die hij vierenhalf jaar verleende als mantelzorger. Toen hij na het overlijden de uitvaart van de man regelde, wilde de gemeente dat hij daarvoor ging betalen.

(Beluister het item uit Radar Radio [AVROTROS] op onze website)

Ongelukkig.

De gemeente is achteraf ongelukkig over de situatie. 'We betreuren de ontstane situatie en vinden het erg vervelend dat dit proces zo verlopen is. We willen benadrukken dat we mantelzorgers zeer waarderen. Mantelzorgers vervullen een erg belangrijke rol voor de inwoners van onze gemeente', schrijft zij in een verklaring. 'Het siert de heer Taekema dat hij zich zo lang als mantelzorger heeft ingezet. Na het overlijden regelde hij ook alles formeel met een begrafenisondernemer. Vervolgens verzocht hij de gemeente om een tegemoetkoming in de kosten van het begraven en het grafonderhoud. Hiervoor bleken, na onderzoek door de gemeente, geen wettelijke mogelijkheid te zijn.'

Coulance.

Afgelopen week ging de gemeente opnieuw om tafel met Dolf. Ditmaal zat hij niet alleen om tafel met ambtenaren, maar ook met burgemeester Cazemier en wethouder Boere. 'Tijdens het gesprek is opnieuw waardering uitgesproken voor zijn inzet als mantelzorger. Duidelijk is dat hij als mantelzorger een fout heeft gemaakt en de grens van mantelzorg heeft overschreden. Het college heeft besloten om in deze zaak - uit coulance - de kosten te vergoeden. Voorwaarde hiervoor is dat de heer Taekema aannemelijk maakt dat hij hiervoor in aanmerking was gekomen, als hij tijdig het verzoek had ingediend bij de gemeente.' Eerder al gaf de rechter de gemeente gelijk.

Verder verklaart de gemeente: 'De zaak van de heer Taekema was een leermoment voor de gemeente. Er is besloten mantelzorgers beter te informeren over hun taken en verantwoordelijkheden.'

Reactie Dolf.

Zelf is Dolf verbaasd als Radar hem belt met het goede nieuws. 'De gemeente heeft mij geen bericht gestuurd en ook niet gebeld', vertelt hij. 'Ik ga dus een brief sturen naar burgemeester en wethouders met de vraag wat ze precies van me willen hebben.' Wel is hij blij met de uitspraak. 'Dit betekent dat er een vorm van jurisprudentie is en dat iedere gemeente dit voorbeeld zou kunnen overnemen.'ARTIKEL: LOONDISPENSATIE DUPEERT WERKNEMER MET ARBEIDSBEPERKING.
bron: Redactioneel/Ieder(in). door: Ton van Vugt.

Werkgevers die werknemers met een arbeidsbeperking in dienst hebben, klagen over bureaucratie. De loonkostensubsidie die zij krijgen, brengt ingewikkelde administratieve lasten met zich mee. Het kabinet wil de loonkostensubsidie daarom afschaffen en vervangen door een andere maatregel: loondispensatie. Maar dit plan heeft zeer nadelige gevolgen voor werknemers met een beperking die niet boven het wettelijk minimumloon kunnen verdienen.

De vervanging zorgt er onder andere voor dat de arbeidsvoorwaarden van werknemers met een beperking verslechteren. Zij bouwen minder of helemaal geen pensioen op, geen WW en WIA-rechten. Loondispensatie en de verrekening van het inkomen achteraf, zorgen er ook voor dat het inkomen elke maand kan verschillen. Een onzeker inkomen tast mensen met een structureel laag inkomen aan in hun bestaanszekerheid en vergroot de kans op schulden.

De invoering van loondispensatie is een verschuiving van problemen die werknemers met de lasten opzadelt. De nieuwe maatregel maakt bovendien geen einde de onduidelijkheid voor werknemers. Zij hebben nog steeds te maken met meerdere regelingen gemeenten die het elk op hun eigen manier uitvoeren.

Een ronduit slecht idee dus. Samen met Ieder(in) ontwikkelde de Landelijke Cliëntenraad (LCR) daarom een alternatief: één systeem dat voor alle arbeidsbeperkte werknemers die onder het minimumloon verdienen geldt, in plaats van een veelvoud aan regelingen waar werkgevers mee te maken hebben. Een administratiekantoor zorgt voor de berekening en uitbetaling van het loon en de uitkering. Hierdoor komen werknemers niet achteraf voor verrassingen te staan door nabetalingen of terugvorderingen. Het is een alternatief dat de bureaucratie voor werkgevers oplost, zonder werknemers met een beperking te duperen.

In het Tweede Kamergebouw wordt vandaag gesproken over de Participatiewet, waar de loonkostensubsidie en loondispensatie onder vallen. Hieronder downloadt u de brief die Ieder(in) voorafgaand aan het Algemeen Overleg naar de Kamerleden stuurde, en de uitwerking van het alternatief voor de loondispensatiemaatregel.ARTIKEL: GEBRUIKERS BETAALDEN IN 2017 MINDER ZELF VOOR MEDICIJNEN.
bron: Redactioneel/SFK. door: Carlijn de Groot.

Eigen bijdragen zijn van kracht voor geneesmiddelen waarvan de inkoopprijs is vastgesteld boven een door de overheid bepaalde limiet.

Openbare apotheken verstrekten in 2017 voor € 174 miljoen aan receptplichtige geneesmiddelen die niet voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking kwamen. Dat is € 16 miljoen minder dan in 2016. Voor geneesmiddelen met een inkoopprijs boven de GVS-limiet moesten de gebruikers vorig jaar ongeveer hetzelfde bedrag als in 2016 aan eigen bijdragen ophoesten, namelijk € 39 miljoen. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bijbetalingen.

Eigen bijdragen zijn van kracht voor geneesmiddelen waarvan de inkoopprijs is vastgesteld boven een door de overheid bepaalde limiet. Het verschil komt niet voor vergoeding in aanmerking. Het hierboven genoemde bedrag van € 39 miljoen aan eigen bijdragen blijkt voor patiënten lager uit te komen. Dat komt door terugbetaalregelingen, waarbij fabrikanten de eigen bijdrage voor hun rekening nemen. Uit strategische overwegingen (prijsstelling in internationaal perspectief) willen fabrikanten de inkoopprijs niet verlagen, maar daar ook de patiënt niet de dupe van laten worden.

In de top tien van geneesmiddelen waarvoor in totaal het meest moest worden bijbetaald, staan twee middelen waar een terugbetalings regeling voor bestaat. Samen zijn ze goed voor € 8,5 miljoen aan bijbetalingen. Opvallend is dat voor het ADHD-middel methylfenidaat in 2017 in totaal € 2,5 miljoen minder is bijbetaald dan het jaar daarvoor. Deels komt dat doordat er minder aanbijbetaalproducten is gebruikt en voor een deel door prijsverlagingen van sommige van die producten.

Nieuw in de top 10 van bijbetalers zijn kalium (Slow K) en lithium (Camcolit). Deze middelen zijn door de nieuwe eigenaar in prijs verhoogd, waardoor patiënten fors moeten bijbetalen.

Niet vergoed.

Slechts zeer weinig receptgeneesmiddelen zijn in Nederland, al dan niet voorwaardelijk, van vergoeding uitgesloten. Zo behoren anticonceptiemiddelen voor vrouwen tot 21 jaar wel tot het basispakket, maar niet voor vrouwen boven die leeftijd. Ook komen slaap- en kalmeringsmiddelen en maagzuurremmers niet voor vergoeding in aanmerking, tenzij patiënten voldoen aan specifieke voorwaarden. Erectie bevorderende middelen worden onder geen enkele voorwaarde vergoed.

Twee geneesmiddelgroepen, de anticonceptiemiddelen en de slaap – en kalmeringsmiddelen, zijn samen goed voor meer dan de helft (56%) van de €174 miljoen aan geneesmiddeluitgaven die van vergoeding zijn uitgesloten. Voor de beide groepen samen is dit € 8,7 miljoen minder dan in 2016. Ook aan maagwandbeschermers werd in 2017 veel minder door mensen zelf betaald dan in het jaar daarvoor. Gebruikers van maagbeschermers betaalden in 2017 in totaal € 3,5 miljoen minder dan het jaar ervoor.

Aan geneesmiddelen ter begeleiding van het stoppen met roken is in 2017 € 3 miljoen meer uitgegeven dan in 2016. Deze geneesmiddelen zijn niet in het basispakket opgenomen. Ze worden wel vergoed uit een ander potje, namelijk dat van de integrale behandeling stoppen-met-roken.ARTIKEL: VPRO TEGENLICHT: DOKTEREN MET DNA.
bron: Persbericht/VPRO. door: Ton van Vugt.

Welkom in de wereld van de nieuwe natuur. We kunnen nu met de nieuwe CRISPR-technologie letterlijk knippen en plakken in DNA. Er is een revolutionaire ontwikkeling gaande die grote gevolgen gaat hebben voor mens, plant en dier. De nieuwe biotechnologie is daar.

‘Bio is the New Digital’. We zijn in staat de genetische code van onze lichaamscellen, embryo’s, bacteriën, virussen en planten nauwkeurig te herprogrammeren. Met de CRISPR-technologie kunnen we de eigenschappen van elk organisme naar onze hand zetten. Zo kunnen wij ziektes definitief uitbannen, onze lichaamscondities verbeteren en planten aanpassen aan onze voedselbehoefte.

Het bijzondere aan de CRISPR-technologie is dat deze relatief simpel is. Het afgelopen jaar is het aantal experimenten en toepassingen geëxplodeerd. Wereldwijd is men aan het knutselen met CRISPR geslagen: thuis experimenteren met de ‘Do it Yourself CRISPR-kits’. Wetenschappers roepen om nieuwe ethische kaders. De vraag naar de (on)wenselijkheid van zogenoemde designer-baby’s dringt zich op. Hoewel dit nog niet zover is kunnen we op korte termijn wel een einde maken aan erfelijke ziektes. Wellicht willen we ook bacteriën maken die olie of plastic kunnen opeten, varkens waarin menselijke organen groeien of uitgestorven dieren weer tot leven wekken. Het lijkt sciencefiction maar is dichterbij dan ooit.

Regie: Rob van Hattum

Research: William de Bruijn

VPRO Tegenlicht: Dokteren met DNA is te zien op zondag 25 maart om 21.05 uur op NPO 2.ARTIKEL: GEEN PILLEN MAAR VR-BRIL: PARANOÏDE MENSEN DURVEN STRAAT WEER OP.
bron: Redactioneel/RTLnieuws. door: Marlies van der Vloot.

Mensen met een psychose kunnen hun paranoia en extreme angsten overwinnen met een virtual reality-bril. Door hun angsten te confronteren in een virtuele omgeving, leren ze er beter mee omgaan en durven ze uiteindelijk in de echte wereld weer meer te doen.

Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de VU, het UMCG en de Parnassia Groep. Chris Geraets werkte mee aan het onderzoek en vertelt dat paranoïde mensen vaak heel bang zijn dat anderen ze iets aan willen doen. "Deze mensen hebben vaak een vertekend beeld van de werkelijkheid. Ze worden heel erg achterdochtig en trekken zich daardoor terug uit het sociale leven."

Nooit meer naar supermarkt.

Als ze in het openbaar in de buurt van veel andere mensen zijn, zijn ze vaak heel gespannen en krijgen ze soms zelfs vluchtreacties. "Een van onze deelnemers durfde daardoor niet meer naar de supermarkt. Ze stelde het steeds tot het allerlaatste moment uit en vluchtte soms zelfs de winkel uit. Andere mensen durven niet meer met het openbaar vervoer te reizen en zien daardoor hun vrienden en familie veel minder."

Met de VR-bril kunnen paranoïde mensen door een supermarkt lopen, zonder dat er gevaar voor ze is. "We kunnen van tevoren met ze bespreken wat voor situatie ze bij ons willen oefenen en hoeveel mensen ze willen dat er door die virtuele wereld rondlopen." De onderzoekers kunnen ervoor zorgen dat er maar een paar andere mensen in de supermarkt zijn, maar ook dat het er ontzettend druk is.

De behandeling werd getest op 116 mensen met een psychotische stoornis. Na 16 sessies was bij hen de achterdocht in het dagelijks leven behoorlijk verminderd. Ze waren minder bang om bijvoorbeeld met de bus te reizen of naar de sportschool te gaan. Drie maanden na de sessies was dat nog steeds zo. "Ook de vrouw die bang was om boodschappen te doen, gaat nu nog steeds zonder problemen naar de supermarkt. De wereld van de deelnemers is een stuk groter geworden."

Meer zelfvertrouwen.

Op dit moment worden de 100.000 Nederlanders met psychotische stoornissen vaak behandeld met medicatie en gesprekstherapie. Geraets denkt dat de VR-bril een belangrijke aanvulling kan zijn. "Tijdens het onderzoek zagen we dat mensen nieuwsgierig waren naar de VR-bril en het graag wilden proberen. Ze hadden er plezier van en kregen er echt meer zelfvertrouwen van."ARTIKEL: STEMHULP VOOR MENSEN MET DEMENTIE.
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur. door: Yolanda de Koster/Ton van Vugt.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart moeten medewerkers op de stembureaus voorbereid zijn op stemmers met dementie. Alzheimer Nederland roept gemeenten op om dementievriendelijke stembureaus in te richten.

Dat geldt ook voor de gemeenten waar op 21 maart alleen het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) (de ‘sleepwet) wordt gehouden. Het gaat hierbij om (herindelings)gemeenten die afgelopen november raadsverkiezingen hebben gehouden of in november een nieuwe raad kiezen.

Problemen.

Na de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar gaven verschillende gemeenten bij Alzheimer Nederland aan behoefte te hebben aan tips en handvatten om beter om te gaan met mensen met dementie op stembureaus. Ook kreeg de Stichting signalen van mantelzorgers dat mensen met dementie problemen ondervonden bij het stemmen. Door onbegrip en onbekendheid met dementie kan het stemmen misgaan, waarschuwt Alzheimer Nederland.

Bewegwijzering.

‘Begrip en een gemakkelijk toegankelijke locatie mét goede bewegwijzering zijn dan eenvoudig te realiseren’, stelt Julie Meerveld, manager belangenbehartiging van Alzheimer Nederland. ‘Stem jouw tempo af op de persoon met dementie als deze zich bij jou meldt’ en ‘Geef rustige en duidelijke uitleg voordat de persoon met dementie het stemhokje binnenloopt’, zijn de belangrijkste acties die de stembureauvrijwilliger kan ondernemen, aldus de Stichting. Op een speciale website https://samendementievriendelijk.nl/dementievriendelijke-stembureaus staat een vijftien minuten durende online training ‘Goed omgaan met dementie’ voor stembureauleden. Ook staat daar meer informatie voor stembureauleden.

Onbegrip.

Jacqueline de Kreek, medewerker Burgerzaken van de gemeente Binnenmaas, was een van de ambtenaren die na de Kamerverkiezingen de problematiek bij de Alzheimer Nederland aankaartte. ‘We hebben toen een aantal problemen gehad. Zo stuitten mensen op onbegrip van de stembureauleden.’ Onder begeleiders was er op hun beurt onbegrip over het feit dat ze niet mee het stemhokje in mochten. ‘En dat leverde weer bij de mensen met Alzheimer verwarring op. Ik wilde tips hebben hoe we daar in de toekomst mee konden omgaan.’

Online training.

De stembureauleden in de zeventien stembureaus in Binnenmaas krijgen voor 21 maart de online training, ook al kunnen de inwoners in maart zich alleen over de sleepwet uitspreken. Als Tweede en Eerste Kamer met het herindelingsvoorstel instemmen, fuseert Binnenmaas met Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen tot de nieuwe gemeente Hoeksche Waard.ARTIKEL: NU BESCHIKBAAR: EEN VERZILVERLENING VOOR HUISAANPASSINGEN.
bron: Redactioneel/ANBO. door: Carlijn de Groot.

Gemeenten en provincies kunnen woningeigenaren met overwaarde vanaf nu helpen dit geld 'uit de stenen' te halen.

Met de Verzilverlening van SVn kan de overwaarde worden gebruikt om de woning veiliger en comfortabeler te maken. Voor gemeenten is het een extra instrument om langer zelfstandig wonen of verduurzamen te stimuleren. ANBO is blij met deze nieuwe financieringsmogelijkheid, hoewel het de banken niet ontslaat van hun verantwoordelijkheid om een verdere flexibilisering van hypotheekregels voor (bijna)gepensioneerden te onderzoeken.

Betrouwbaar product.

"De eigen woning aanpassen is een wens van velen, niet in de laatste plaats omdat het aanbod van betaalbare, gelijkvloerse woningen niet groot is. Deze Verzilverlening helpt woningeigenaren hun woning toekomstbestendig te maken, zónder hogere maandlasten. Bovendien helpt het dat de gemeente of provincie een betrouwbare afzender is. Er zijn veel cowboys actief op deze markt met ondoorzichtige producten”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Extra hypotheken zijn niet makkelijk.

Het is voor mensen vanaf 57 steeds ingewikkelder om leningen af te sluiten, hypotheken te verlengen of overwaarde vrij te maken. Dat komt omdat slechts het inkomen telt voor een nieuwe hypotheek, en niet de overwaarde of het vermogen. En dat is lastig: mensen wonen steeds langer in hun eigen woning, ook als ze hulp of zorg nodig hebben. Financiële zekerheid én investeringsruimte zijn dan van groot belang. Bij de Verzilverlening is dat anders: er wordt niet gekeken naar het inkomen en/of het vermogen maar juist naar de overwaarde van de woning. Den Haan waarschuwt wel voor de toegankelijkheid van de Verzilverlening: "Dit product is zeker niet voor iedereen, en kan gevolgen hebben voor de eerdere financiering op de woning. Er is een relatief grote overwaarde nodig om daar een deel van te kunnen benutten. Vanuit het beperken van het risico snap ik dat. Maar daarmee is de Verzilverlening voor heel veel mensen géén oplossing."

De Verzilverlening in het kort:

1. Geen extra maandlasten; de rente wordt opgeteld bij het leenbedrag en na overlijden of bij verhuizen terug betaald;
2. Alleen voor mensen vanaf 10 jaar voor AOW-leeftijd, dus nu vanaf 57 jaar en 3 maanden;
3. U moet altijd met een onafhankelijke adviseur praten. Geen extra maandlasten betekent niet dat het risicovrij is;
4. Uw andere hypotheekverstrekker moet toestemming geven;
5. de Verzilverlening kán de erfenis beïnvloeden. Wanneer de woning in waarde daalt en de Verzilverlening moet terugbetaald worden, dan draaien uw nabestaanden daarvoor op.ARTIKEL: ZO WERKT HET: WERKEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING.
bron: Redactioneel/Ieder(in). door: Marlies van der Vloot.

Werken heeft een positieve invloed op het leven van mensen met een beperking of aandoening. Zij ervaren hun leven zinvoller en zijn doorgaans gelukkiger als zij werk hebben. Maar een grote groep mensen met een arbeidsbeperking heeft ongewild geen baan. Velen van hen ervaren dat het niet hebben van werk een negatieve invloed heeft op hun gezondheid en sociale contacten. Zij voelen zich bovendien vaak nutteloos. Deze en andere uitkomsten staan in het onderzoeksrapport Zo werkt het.

Ieder(in), MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid en Patiëntenfederatie Nederland vroegen 2811 mensen met een beperking of aandoening naar hun ervaringen bij het zoeken en hebben van werk. Meer dan de helft heeft geen betaald werk. Van de deelnemers heeft 45% een chronische ziekte, 25% een psychische aandoening en 19% een lichamelijke beperking.

Het vinden van werk blijkt lastig en het uitblijven ervan heeft grote invloed op de levens van mensen met een handicap of aandoening. Zij geven aan dat het daardoor voelt alsof ze er niet bij horen. Als obstakels bij de zoektocht naar werk worden onder meer het ontbreken van passend werk, stigmatisering en twijfels over eigen kunnen en mogelijkheden genoemd.

Toch komen ook zij die wel werk hebben veel knelpunten tegen. Bijna twee derde geeft aan te maken te hebben met werkstress, werk onder of boven hun niveau en onvoldoende begeleiding en begrip op de werkvloer. 20% zegt het moeilijk te vinden om naar de werkgever en collega’s toe open te zijn over de knelpunten in het werk. Vaak uit angst of schaamte.

Werk gaat over meer dan alleen inkomen. Veel deelnemers wijzen op het sociale aspect en geven aan dat werk ze het gevoel geeft deel uit te maken van de samenleving. De meeste mensen met een beperking, chronische ziekte of psychische aandoening willen daarom maar al te graag werken.

In het rapport staan de volgende aanbevelingen om meer mensen met een arbeidsbeperking werk te laten vinden en houden:

- Er moet voldoende passend werk zijn;
- Er moet voldoende passende ondersteuning zijn;
- Werk moet een veilige plek zijn, waar werknemers open kunnen zijn

Downloads:

Onderzoek ’Zo werkt het’ pdf / 2018-02-08
Onderzoek ’Zo werkt het’ word / 2018-02-08ARTIKEL: HN-INFOpunt: WAT BETAAL IK VOOR MEDICIJNEN OP RECEPT?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.
Beantwoord door de mederwerkers van ons HN-INFOpunt.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"Mijn vrouw en ik krijgen nogal veel medicijnen voorgeschreven door onze specialisten en huisarts. Wat moeten we op die recepten bij de apotheek nu eigenlijk betalen?"

Onze HN-informateur antwoord:

Het bedrag dat u bij de apotheek voor een receptmedicijn betaalt, bestaat uit 2 onderdelen. De kosten van het medicijn zelf en een vergoeding voor de dienstverlening van de apotheek. Zorgverzekeraars en apothekers spreken deze bedragen samen af. Daarom kan de prijs van hetzelfde medicijn verschillen per zorgverzekeraar, per zorgpolis en per apotheek. Vraag uw apotheker welke kosten u krijgt vergoed.

Kosten voor dienstverlening apotheek.

De apotheek mag u een vergoeding vragen voor:

- controle of de arts het geneesmiddel in de juiste sterkte en dosering heeft voorgeschreven;
- controle of u andere medicijnen gebruikt die een wisselwerking met het nieuwe medicijn kunnen hebben;
- levering van het geneesmiddel;
- uitleg over gebruik van het geneesmiddel.

De vergoeding hangt af van de handelingen die de apotheek moet verrichten en het moment van aflevering. ’s Nachts of in het weekend kan de vergoeding hoger zijn.

Goedkopere avondapotheken.

Moet u ’s nachts, ’s avonds of op zondag naar de apotheek voor medicijnen? Dan betaalt u vanaf 2016 voor deze spoedzorg maximaal € 45 per receptregel plus de eventuele niet-vergoede kosten voor de medicijnen. Met een tijdelijke subsidie wil de Rijksoverheid de apotheekzorg in dunbevolkte gebieden betaalbaar houden.

Vrije prijzen medicijnen.

De Rijksoverheid stelt geen vaste prijzen voor medicijnen vast. Apothekers en zorgverzekeraars spreken met elkaar de prijs van een geneesmiddel af. Hierdoor kan de prijs van een medicijn per zorgverzekeraar verschillen. Wel stelt de Rijksoverheid maximumprijzen vast zodat geneesmiddelen betaalbaar blijven.

Rekening medicijnen wel of niet eerst zelf betalen.

Hebben uw zorgverzekeraar en apotheker een contract afgesloten? Dan gaat de rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar.

Is er geen contract, dan betaalt u zelf de rekening. Daarna declareert u de kosten bij uw zorgverzekeraar. U bent vrij om naar een andere apotheek over te stappen die wel een contract heeft met uw zorgverzekeraar. U heeft dan wel een nieuw recept nodig.

Met welke apothekers en apotheekhoudende huisartsen uw zorgverzekeraar een contract heeft, leest u op zijn website.

Informatie opzoeken over vergoeding medicijnen.

Op Medicijnkosten.nl vindt u informatie over de vergoeding van geneesmiddelen. Op deze website kunt u nagaan:

- of uw medicijn in het basispakket van de zorgverzekering zit;
- welke kosten meetellen voor uw eigen risico;
- wat eventueel uw eigen bijdrage is;
- of er een goedkoper medicijn is dat u wel helemaal krijgt vergoed.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Petry Gerritsen uit Diever.

'Wat ben jij vroeg thuis!' zegt moeder tegen haar MAVO-dochter. 'Inderdaad,' zegt het meisje. 'Ik werd naar huis gestuurd omdat de jongen die naast mij zat rookte.' 'Wat krijgen we nou?' stuift de moeder boos op, ''JIJ naar huis omdat HIJ rookte?' Dochter: 'Ja, want ik had hem in de brand gestoken!'En hiermee eindigd ons nieuwsoverzicht van vandaag.
Morgen maken we weer een geheel nieuwe editie en hopen je er weer bij te treffen.
Je weet het: HandicapNieuws is dagelijks 'uitgesproken' actueel, dus graag tot morgen.

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.