Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: woensdag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

woensdag

Keuze: Readspeaker uit.

Lees voor

U luistert naar HANDICAPNIEUWSnet NIEUWSUPDATE van woensdag 20 september 2017.
Handicapnieuwsmail is het dagelijkse mailmagazine van handicap nationaal.
De artikelen zijn afkomstig van hun internetsite www.handicapnieuws.net.
De voorleesfunctie wordt u aangeboden door readspeaker nederland.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Wat gaat er veranderen voor je zorgverzekering in 2018?
Prinsjesdag: 130 miljoen voor nieuwe medewerkers verpleeghuis.
VCP: zekerheid en lagere lasten voor middengroepen.
Pleister ontwikkeld die overtollig vet bij muizen laat verdwijnen. [+Video]
Iets meer gebruikers van cholesterolverlagers.
Een op de acht meisjes wordt online gepest.
OLVG eerste ziekenhuis in Benelux met chemotherapierobot.
Over paar jaar plukken we de wrange vruchten van tekorten jeugdzorg. [+Video]
Kijktraining leert basisschoolleerlingen slimmer kijken.
Toegang tot acute zorg op orde, maar druk neemt toe.
Meer GGZ-instellingen dreigen met patiëntenstop.
Huisarts anno nu: vaker vrouw en minder vaak gevestigd.
Vaker burn-out of overspannen door werk.
Besparen op zorgkosten? Vergelijk zorgverzekeringen!
Invoering quotum drukt overheid met de neus op de feiten.
VNG wil noodfonds voor jeugdzorg.
Vooral vrouwen hebben slaapproblemen.
Sjoemelt gemeente met medische adviezen? [+Video]
Onveilige situaties in klimparken en touwparcoursen.
Opnieuw prijs voor onderzoek naar acuut herseninfarct.
Europa maakt vuist tegen antibioticaresistentie.
Boer vraagt om bh's tegen borstkanker, en hij krijgt ze ook. [+Video]
Maak van het pgb geen olifant!
INFOpunt: Zijn mensen die kleurenblind zijn ook slechtziend?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.

ARTIKEL: WAT GAAT ER VERANDEREN VOOR JE ZORGVERZEKERING IN 2018?
bron: Redactioneel/Nursing. door: Marlies van der Vloot.

De komende maanden zijn belangrijke maanden voor onze zorgverzekering. Gaan we meer of juist minder betalen en wat gebeurt er met ons eigen risico? Wij hebben de belangrijkste data voor je op een rijtje gezet, zodat je goed op de hoogte blijft van alle veranderingen en je straks weet welke keuze je moet maken.

Naar het einde van het jaar toe verandert er veel wat betreft onze zorgverzekering. Er wordt inmiddels al flink gespeculeerd. Uit de stukken voor Prinsjesdag blijkt dat ons verplichte eigen risico stijgt naar vierhonderd euro. Ook bestaat er een kans dat de zorgpremie in 2018 stijgt met 72 euro, ofwel zes euro per maand. Daarbij ligt het in de planning dat lagere inkomens volledig gecompenseerd zullen worden door middel van een stijging van de zorgtoeslag.

Prinsjesdag.

Op Prinsjesdag, dat gisteren plaatsvond, werd het eigen risico en de nominale zorgpremie voor 2018 definitief bekendgemaakt. Vanaf nu zijn de Miljoenennota, de Rijksbegroting, het Belastingplan en alle bijbehorende stukken online beschikbaar.

Een andere belangrijke datum om in de gaten te houden, is 12 november. Op deze dag moeten alle zorgverzekeraars hun premies voor 2018 bekend hebben gemaakt. Je weet dan wat je voor je huidige zorgverzekering zal betalen in 2018 en welke vergoedingen gelden. Op dit moment is het dus nog niet zeker of de premies zullen stijgen of dalen. Dit alles hangt af van de keuzes die het demissionair kabinet zal maken.

Zorgverzekering vergelijken

Tot op de laatste dag van dit jaar is het nog mogelijk om je oude zorgverzekering op te zeggen. Zorg er dus voor dat je voor deze datum weet of je je huidige zorgverzekering wilt verlengen of dat je wellicht naar een andere verzekering wilt overstappen. Het is zinvol om hiervoor voldoende de tijd te nemen en je eigen zorgverzekering online te vergelijken met andere zorgverzekeringen. Dit kan al vanaf 12 november, als de premies definitief bekend zijn.

Op 31 januari 2018 krijg je voor het laatst de kans om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het is wel zo dat je vóór 31 december je oude verzekering opgezegd moet hebben. De nieuwe verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in. Uiteraard is het handiger om alles voor het einde van het jaar te regelen dus gebruik deze extra maand alleen als je zeker weet dat je ergens anders beter uit zult zijn.ARTIKEL: PRINSJESDAG: 130 MILJOEN VOOR NIEUWE MEDEWERKERS VERPLEEGHUIS.
bron: Redactioneel/Nursing. door: Marlies van der Vloot.

Het demissionaire kabinet trekt de komende vier jaar 130 miljoen euro extra uit voor de verpleeghuiszorg. Het geld is bedoeld voor een wervingscampagne en voor omscholing.

Het bedrag staat in de Miljoenennota die morgen, op Prinsjesdag, wordt gepresenteerd, Het komt bovenop het extra bedrag dat staatssecretaris Van Rijn eerder al naar buiten bracht: vanaf 2018 jaarlijks 435 miljoen.

Personeelstekort.

Er is een groot tekort aan personeel in de verpleeghuizen. Het kabinet wil dat er een campagne met onder meer televisiespots komt. Het is de bedoeling dat het voor personeel dat al in verpleeghuizen werkt aantrekkelijk wordt om dat te blijven doen. Daarnaast moeten bijvoorbeeld herintreders enthousiast gemaakt worden.

Reactie V&VN.

V&VN laat in een tweet weten blij te zijn met het extra geld voor de werving van nieuwe mensen, maar plaatst ook een kritische kanttekening. ‘Wie investeert in het behoud van zorgprofessionals die het nú doen?’

Extra geld voor werving nwe mensen.Mooi, maar wie investeert in behoud van zorg-professionals die het nú doen? https://t.co/7ICNhgNaiPARTIKEL: VCP: ZEKERHEID EN LAGERE LASTEN VOOR MIDDENGROEPEN.
bron: Redactioneel/NU.nl. door: Carlijn de Groot.

Werkenden en gepensioneerden zien de economische groei onvoldoende terug in hun portemonnee. Achter de huidige conjunctuur gaat voor grote groepen mensen nog veel onzekerheid schuil. Dat zegt de Vakcentrale voor Professionals (VCP) in een reactie op Prinsjesdag.

“Het overheidstekort is omgebogen en bedrijven maken weer volop winst", zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. "Werknemers en gepensioneerden hebben daaraan hun steentje bijgedragen. De VCP vindt het hoogste tijd voor lastenverlichting, hogere lonen, zekerheid en investeringen in professionals. Dat is een gedeeld belang.”

ANBO is sinds 1 juli jongstleden lid van de VCP. Op 5 september organiseerden we samen een ludieke actie om te laten zien hoe relevant de polder is.

Lastenverlichting middengroepen.

De koopkracht laat een voorzichtige plus zien. Maar zeker voor de middengroepen blijven de lasten onverminderd hoog. Zij ondervinden nog dagelijks de gevolgen van maatregelen die tijdens de crisis zijn ingezet. De afbouw van arbeidskorting en algemene heffingskorting treft nog altijd de midden- en hogere inkomens.

Gepensioneerden boven modaal met hoge zorgkosten betalen de rekening. Ook de hogere btw (21%) voelen veel mensen in hun portemonnee. De VCP roept op de lasten voor de middengroepen te verlichten. Door toegenomen complexiteit van belastingen en toeslagen profiteren middengroepen in beperkte mate.

Terug naar een normaal arbeidscontract.

Volgens de VCP is er ondanks de daling van de werkloosheid ook op de arbeidsmarkt nog sprake van veel onrust. De middenklasse ervaart een toenemende onzekerheid door zaken als digitalisering en robotisering, maar ook door flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Van Holstein: "Steeds meer werknemers hebben nauwelijks uitzicht op een normaal contract met voldoende zekerheid. Een normale arbeidsovereenkomst moet het uitgangspunt zijn voor alle professionals, zowel jonge als oudere werknemers. Er moet weer geïnvesteerd worden in professionals, zodat zij hun vak goed kunnen uitoefenen. Een nieuw kabinet zullen wij daarop beoordelen.”

Ruimte voor sectoraal maatwerk bij pensioen.

De VCP vindt verder dat het kabinet stappen moet zetten om arbeidsmarkt en pensioen beter op elkaar te laten aansluiten. De AOW-gerechtigde leeftijd stijgt voor veel mensen te snel en de koopkracht van pensioendeelnemers staat onder druk door indexatieachterstanden. "Het is niet in het gedeelde belang als professionals niet kunnen blijven werken tot hun pensioen en uitvallen door arbeidsongeschiktheid”, aldus Van Holstein. Daarom pleit de VCP voor:

- Een minder snelle verhoging van de AOW-leeftijd;
- De invoering van een flexibele AOW;
- Afschaffing van de RVU(regeling voor vervroegde uittreding)-heffing;
- Meer ruimte voor maatwerk.ARTIKEL: PLEISTER ONTWIKKELD DIE OVERTOLLIG VET BIJ MUIZEN LAAT VERDWIJNEN.
bron: Redactioneel/NU.nl. door: Carlijn de Groot.

Een pleister met micronaalden kan overtollig vet bij muizen wegnemen. De pleister weet witte vetten om te zetten in bruine vetten, die makkelijker te verbranden zijn.

De pleister is ontwikkeld door onderzoekers van de Colombia University Medical Center en de universiteit van North Carolina.

De micronaalden prikken door de huid waarne nanodeeltjes worden ingebracht in de vetlaag. Die deeltjes geven een medicijn vrij dat witte vetten verandert in bruine vetten. Het lichaam verbrandt bruine vetten, maar de witte vetten worden opgeslagen.

De pleister werd lokaal aangebracht bij muizen, het vetpercentage onder de pleister was na een week met 20 procent verminderd. Het glucosepercentage was ook verminderd.

De pleister is nog niet op mensen getest. Het zou kunnen dienen als remedie tegen obesitas maar ook diabetes. Eerder werden medicijnen om wit vet om te zetten in bruin vet, gegoten in de vorm van pillen of injecties, die het hele lichaam beïnvloedden. De pleisters hebben een lokale werking.

(Bekijk de animatie van NU.nl op onze website)ARTIKEL: IETS MEER GEBRUIKERS VAN CHOLESTEROLVERLAGERS.
bron: Redactioneel/SFK. door: Marlies van der Vloot.

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2016 aan iets meer mensen een cholesterolverlager dan in het jaar daarvoor.

Op een totaal van ongeveer twee miljoen mensen bedroeg de stijging ongeveer 15.000, wat neerkomt op 0,8%. De toename van het aantal gebruikers lijkt zich vooral voor te doen in de leeftijdscategorie van 70 tot en met 74 jaar, maar dat is een onjuiste interpretatie. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bij de interpretatie van gebruikscijfers van geneesmiddelen speelt de naoorlogse geboortegolf soms een belangrijke rol. Zo blijkt uit cijfers van de SFK dat in 2016 het aantal gebruikers van cholesterolverlagers in de leeftijd van 70 tot en met 74 jaar is toegenomen met 30.000. Dat komt neer op een stijging van het aantal gebruikers in die leeftijdscategorie met 10%.

In dezelfde periode is het aantal gebruikers van deze middelen in de leeftijdscategorie van 65 jaar tot en met 69 jaar afgenomen met 15.000 mensen (-4%). Daardoor lijkt het dat het gebruik van cholesterolverlagers door mensen in deze leeftijdscategorieën sterk is toegenomen, respectievelijk afgenomen. Maar het is niet wat het lijkt.

Geboren in 1946.

In het eerste jaar na de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland 286.000 kinderen geboren, een aantal dat sindsdien niet meer is overtroffen (bron CBS). Ter vergelijking: in 1945, het laatste oorlogsjaar, was dat aantal 210.000 en in 1947 waren er 267.000 geboorten.
Degenen die in 2016 de 70-jarige leeftijd hebben bereikt, zijn in 1946 geboren. Vorig jaar ‘verhuisde’ deze lichting van de leeftijdscategorie 65 tot en met 69 jaar naar de categorie 70 tot en met 74 jaar. Dat blijkt van grote invloed te zijn op het aantal mensen in de betreffende categorieën.

Mede door deze groep nam het aantal mensen in de leeftijdscategorie 70-74 vorig jaar met bijna 80.000 toe tot 800.000 (+11%) en in de leeftijdscategorie 65-69 met 30.000 af tot 1,0 miljoen (-3%). Voor een juiste beoordeling van de toe- en/of afname van het aantal gebruikers van cholesterolverlagers (en ook natuurlijk van de andere geneesmiddelen) moeten dergelijke ontwikkelingen daarbij worden betrokken.

Een betere maat om het aantal gebruikers van geneesmiddelen in uit te drukken is om dat te relateren aan het aantal mensen in de leeftijdscategorie, bijvoorbeeld per 1000 (of 100.000) inwoners. Als dat voor de cholesterolverlagers wordt gedaan betekent dat het aantal gebruikers daarvan per 1000 inwoners voor de leeftijdscategorie 70-74 in 2016 met 1% is gedaald van 441 naar 436. Ook binnen de leeftijdscategorie 65-69 bedroeg deze daling 1%: het aantal gebruikers per 1000 inwoners nam af van 360 tot 356.

75 jaar en ouder.

Voor de hier nog niet genoemde leeftijdscategorie 75 jaar en ouder steeg noch daalde het aantal gebruikers per 1000 inwoners. Deze groep bleef op het aantal 452 steken, terwijl het aantal inwoners in die leeftijdscategorie in één jaar tijd met 25.000 toenam (+2%).ARTIKEL: EEN OP DE ACHT MEISJES WORDT ONLINE GEPEST.
bron: Redactioneel/CBS. door: Carlijn de Groot.

In 2016 zei ruim 12 procent van de 15- tot 18-jarige meisjes dat ze wel eens gepest worden op internet, bijna twee keer zo veel als jongens van die leeftijd.

Het percentage mensen dat online gepest wordt is in de afgelopen jaren niet veranderd. Dit meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor.

In 2016 gaf 3 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder aan wel eens online gepest te zijn. Omgerekend gaat het om ruim 400 duizend personen. Dit aantal is sinds 2012 niet wezenlijk veranderd. Jongeren worden veel vaker online gepest dan ouderen. Van de 15- tot 18 jarigen had 9 procent in 2016 ermee te maken, tegen 1 procent van de 65-plussers. Meisjes van 15 tot 18 jaar zijn duidelijk vaker slachtoffer van online pesten dan jongens in die leeftijdsgroep (12 tegen 7 procent). Ook bij jongvolwassenen bestaat een verschil, al is dit minder groot. Bij 25-plussers zijn de verschillen naar geslacht veel kleiner.

Vooral laster.

De meest voorkomende vorm van online pesten bij jongeren van 15 tot 18 jaar is laster. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van kwetsende teksten op internetfora of profielsites, of het verspreiden van foto’s, films of roddels via het internet. Ruim 4 procent van hen werd hiermee naar eigen zeggen geconfronteerd. Daarna volgen stalken, bedreiging met geweld, en chantage.

Meestal niet gemeld.

Minder dan een op de zeven online gepeste jongeren van 15 tot 18 jaar maakte in 2016 hiervan melding bij de politie of een andere instantie. Dit verschilt niet wezenlijk van de jaren daarvoor. Het leeuwendeel van de slachtoffers is dus niet bekend bij instanties en wordt niet geregistreerd. Slachtoffers van online pesten van 25 jaar of ouder melden dit vaker dan jongeren.ARTIKEL: OLVG EERSTE ZIEKENHUIS IN BENELUX MET CHEMOTHERAPIEROBOT.
bron: Redactioneel/NU.nl/AT5. door: Marlies van der Vloot.

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam zet vanaf maandag een robot in die de chemotherapie voor kankerpatiënten bereidt. Het ziekenhuis is met deze innovatie de eerste in de Benelux en één van de slechts vijftig ziekenhuizen ter wereld.

De Cytostaticarobot, door het personeel Kymo genoemd, neemt het werk over van apothekersassistenten. Hiermee wordt de bereiding van de chemo volgens het ziekenhuis nauwkeuriger.

De robot zal zich bezig houden met het wegen van flacons, zakken en vloeistof. De flacons kunnen nu individueel geïdentificeerd worden, doordat gebruik wordt gemaakt van hoogtesensoren en fotoherkenning.

Afgelopen maanden hebben de assistenten een intensieve training gevolgd. "Tijdens de training hebben we alles over de robot geleerd. De robot verkleint de kans op blootstelling aan chemotherapie en geeft ons meer tijd voor complexere bereidingen", aldus apothekersassistente Karima Chichaou.

De naam Kymo komt uit een periode dat één van de assistentes in Amerika internationale kampen voor tieners met kanker begeleidde. "De kinderen hadden het altijd over 'my Kymo', waarmee ze hun chemo bedoelden."ARTIKEL: OVER PAAR JAAR PLUKKEN WE DE WRANGE VRUCHTEN VAN TEKORTEN JEUGDZORG.
bron: Redactioneel/NOS. door: Marlies van der Vloot.

Hulpverleners, gemeenten en ouders met kinderen in de jeugdzorg reageren bezorgd op het nieuws dat er meer kinderen aankloppen voor zorg, terwijl de geldpot juist leger is.

Marleen van der Vorst is moeder van drie kinderen die zorg nodig hebben. Ze runt een netwerk van ouders met kinderen in de jeugdzorg. Zij denkt niet dat gemeenten de zorg op termijn geregeld krijgen met de huidige budgetten. De geldpot is echt vaak leeg. "Nu al verloopt jeugdzorg moeizaam. Ik hoor signalen uit het hele land over ouders die naar de rechter moeten voor goede zorg, pgb's die niet meer worden toegekend en kinderen die veel te lang op wachtlijsten staan."

Van der Vorst bestrijdt niet dat er ook flink bespaard kan worden in de gemeenten. "Door een betere samenwerking tussen partijen, bijvoorbeeld. En gemeenten moeten aan de toegangspoort voor zorg veel meer deskundige kennis organiseren, zodat kinderen meteen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dan voorkom je dat kinderen te lang blijven hangen in zorg die niet helpt."

Maar ook daarmee zijn de problemen niet opgelost, zegt ze. "De problemen zijn te groot. Nu al lopen kinderen vast. Thuis, op school. Die kinderen zijn onze toekomst. Over vijf jaar plukken we als maatschappij de wrange en dure vruchten daarvan."

"Onderaan de streep blijft een enorm tekort."

Wethouder van Maastricht.

Gemeenten komen miljoenen tekort voor jeugdzorg. Maastricht is een van die gemeenten: voor dit jaar gaat dat tekort daar oplopen tot 8 miljoen euro. Wethouder Mieke Damsma (D66): "We doen van alles om dat tekort bij te passen. Door overal incidentele middelen vandaan te halen. Maar dat houdt op - en misschien is het al opgehouden. Onderaan de streep blijft een enorm tekort."

Toch denkt ze dat haar stad op termijn de jeugdzorg kan regelen met minder geld. Maar daarvoor moet de zorg flink veranderen en daarvoor is tijd nodig, zegt ze. Zij pleit er met honderd andere gemeenten voor om de bezuinigingen van de komende jaren op te schorten.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil een fonds waar gemeenten een beroep op kunnen doen als ze vernieuwende zorgprojecten willen uitproberen.

"Het grootste probleem is de file voor de voordeur. Die blijft."

Zorgaanbieder Lucertis.

Jozien Snijders, bestuurder van zorgaanbieder Lucertis, denkt niet dat verbeteringen en vernieuwingen in de zorg alle problemen zullen oplossen. "Dat is de bal aan ons terugspelen, door gemeenten. Het grootste probleem is de file voor de voordeur. Die blijft."

Toch kunnen ook zorgorganisaties een verbeterslag maken, vindt moeder Marleen. "Bij zware zorg heb ik geen reden om aan te nemen dat er meer zorg wordt verleend dan strikt noodzakelijk. Maar met name bij de lichtere hulp en therapieën, zie ik dat niet altijd duidelijk is of de zorg zinnig is en of de beloofde uren zorg ook geleverd worden. Door betere controle kan de gemeente dus nog besparen."

Staatssecretaris Van Rijn zegt in een reactie op het nieuws dat hij eerst de definitieve jaarrekeningen wil zien van de gemeenten, omdat gemeenten eerder op andere posten geld overhielden.

FNV Zorg en Welzijn is geschokt door de lege gemeentepotten en wijst ook op de gevolgen voor het personeel in de jeugdzorg. Zo stijgen bijvoorbeeld de werkdruk en de vermoeidheid en nemen burn-outklachten toe. "De politiek moet de handschoen oppakken en weer een realistisch bedrag begroten om deze structurele problemen in de jeugdzorg op te lossen."

(Bekijk de videoreportage van NOS-journaal op onze website)ARTIKEL: KIJKTRAINING LEERT BASISSCHOOLLEERLINGEN SLIMMER KIJKEN.
bron: Redactioneel/Koninklijke Visio. door: Carlijn de Groot.

Optimaal gebruik van de visuele vaardigheden. Gerichter verwerken van informatie en minder vermoeidheid. Dat zijn enkele van de doelstellingen van de Kijktraining basisschoolleerlingen.

Met trots presenteert Visio de training Kijktraining basisschoolleerlingen. Door deze training leren leerlingen hun visuele mogelijkheden optimaal te gebruiken. We richten ons op het versterken van reeds bestaande visuele vaardigheden en het aanleren van adequate compensatiestrategieën. Daardoor kan een leerling de visuele informatie in de klas gerichter verwerken. Dit leidt bijvoorbeeld tot een hoger werktempo, efficiënt kijkgedrag en minder vermoeidheid.

Lees een mooi voorbeeld van een basisschoolleerling die spelenderwijs leert "slimmer te kijken" in de blog: “Niet zo bescheiden Tijs”.ARTIKEL: TOEGANG TOT ACUTE ZORG OP ORDE, MAAR DRUK NEEMT TOE.
bron: Redactioneel/NZa. door: Marlies van der Vloot.

Nederlanders hebben voldoende toegang tot acute zorg op dit moment. Wanneer het druk is op de spoedeisende hulp zijn er voldoende uitwijkmogelijkheden bij andere ziekenhuizen of instellingen in de omgeving. Dat blijkt uit onderzoek naar de acute zorg door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In de marktscan geven we een overzicht van de capaciteit van en de vraag naar acute zorg. Hoewel dit per regio verschilt, neemt de druk op de acute zorg wel toe, met name op doordeweekse middagen.

De acute zorg in Nederland bestaat uit verschillende schakels, namelijk de ambulancediensten, de spoedeisende hulp in het ziekenhuis (seh) en de huisartsenpost (hap). Vooral de hap en de spoedeisende ambulancezorg zien steeds meer patiënten. We zien verschillende oorzaken voor de groeiende druk op de acute zorg. Zo bezoeken steeds meer thuiswonende ouderen de seh en de hap en zeggen huisartsen dat mensen de hap als alternatief voor de huisarts overdag gebruiken. Ook blijkt de samenwerking tussen de verschillende schakels onvoldoende. Het ambulancevervoer neemt toe. In 2016 voerden ambulances 16,9 procent meer ritten uit dan in 2013.

Aanbevelingen.

De NZa doet verschillende aanbevelingen om de acute zorg effectiever en efficiënter te organiseren. We zien dat goede samenwerking tussen ziekenhuizen en huisartsen leidt tot het verplaatsen van lichte spoedzorg naar de hap. Dit biedt ruimte voor de meer complexe zorg op de seh. Deze substitutie kan de kosten van de zorg en de druk op de spoedeisende hulp verlagen. Verder is het belangrijk dat zorgverleners voldoende kennis hebben over oudere patiënten met een complexe problematiek en moeten zij weten wat de mogelijkheden zijn voor vervolgzorg voor ouderen na de acute zorgfase.

Er is nog veel verbetering mogelijk in de samenwerking tussen de verschillende zorgonderdelen. Huisartsen, ambulancediensten en ziekenhuizen zijn aan zet om de samenwerking in de eigen regio te verbeteren. Zorgverzekeraars moeten actief de samenwerking aangaan met het Regionaal Overleg Acute Zorg om de informatievoorziening over de acute zorg te verbeteren. De NZa zal de samenwerking stimuleren en zal samen met de betrokken partijen bezien hoe de bekostiging van de acute zorg daarvoor aangepast kan worden.ARTIKEL: MEER GGZ-INSTELLINGEN DREIGEN MET PATIËNTENSTOP.
bron: Redactioneel/NZa/Zorg.nu/ANP. door: Ton van Vugt.

In navolging van twee GGZ-instellingen in Zeeland en Friesland, overwegen nog zeker drie andere aanbieders van geestelijke gezondheidszorg een patiëntenstop. Zij krijgen onvoldoende geld van zorgverzekeraars om alle patiënten te kunnen behandelen. Daarnaast voeren nog eens minimaal tien instellingen 'stevige onderhandeling' met verzekeraars over nieuwe contractafspraken, maakte koepelorganisatie GGZ Nederland dinsdag bekend.

'Wij weten dat er bij de zorgverzekeraars nog voldoende geld is voor behandelingen in de GGZ. Wat wij zien, is dat zorgverzekeraars het beschikbare geld onvoldoende inzetten om tot verhoging van budgetafspraken te komen. Daardoor kan een instelling gedwongen worden een behandelstop voor een bepaalde zorgverzekeraar af te kondigen of lopen de wachttijden op', waarschuwt de brancheorganisatie.

De Zeeuwse GGZ-aanbieder Emergis en GGZ Friesland waarschuwden onlangs dat er geen patiënten van een aantal verzekeraars meer aangenomen konden worden omdat het geld op was. Bij Emergis is dit inmiddels van de baan, na bemoeienis van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).ARTIKEL: HUISARTS ANNO NU: VAKER VROUW EN MINDER VAAK GEVESTIGD.
bron: Redactioneel/NIVEL. door: Marlies van der Vloot.

Wie in 2007 naar de huisarts ging, zag waarschijnlijk in 29% van de consulten een vrouwelijke huisarts. In 2016 is dit opgelopen tot 45%. Dat komt door een grote groei van het aantal vrouwelijke huisartsen. Het aandeel consulten met een zelfstandig gevestigd huisarts is tegelijkertijd teruggelopen. Dit blijkt uit de publicatie ‘10 jaar cijfers uit de registratie van huisartsen’ van onderzoekinstituut NIVEL.

Er werken nu veel meer huisartsen dan 10 jaar geleden: 21% meer om precies te zijn. Maar ze werken vaker in deeltijd. In 2007 werkt de gemiddelde huisarts nog 0,74 FTE en in 2016 is dat teruggelopen tot 0,67 FTE. Deze ontwikkelingen komen mede doordat het aandeel vrouwen bij de huisartsen sterk is gegroeid: van 36% in 2007 naar 53% in 2016. Vrouwen werken tegenwoordig 0,57 FTE en mannen 0,78 FTE.

Verandering van het vak.

De ‘gemiddelde huisarts’ is vaker vrouw en werkt vaker als HIDHA (huisarts in dienst van een huisarts) of waarnemer in plaats van als zelfstandig gevestigde huisarts. In aantallen is de totale huisartspopulatie met 21% in 10 jaar snel gegroeid. Die groei komt vooral door een zeer sterke groei van rond de 85% in het aantal HIDHA’s en waarnemers. Het aantal zelfstandig gevestigde huisartsen is daarentegen nauwelijks toegenomen. Het aandeel consulten met een zelfstandig gevestigd huisarts is daardoor teruggelopen van 89% in 2007 tot 80% in 2016.

Verschillen gevestigde huisarts, HIDHA en waarnemer.

Een gevestigde huisarts heeft een contract met de plaatselijke zorgverzekeraar om huisartsenzorg te leveren. Deze huisarts wordt betaald per ingeschreven patiënt per kwartaal en per verrichting. Een HIDHA of waarnemer wordt betaald via een loondienstverband of op uurbasis.

Over het rapport.

Het themagebied Beroepen in de gezondheidszorg van onderzoeksinstituut NIVEL brengt jaarlijks onder andere brochures uit met cijfers uit de registratie van huisartsen. De speciale uitgave ‘10 jaar cijfers uit de registratie van huisartsen’ geeft de ontwikkeling van het afgelopen decennium van het vak van de huisarts weer.ARTIKEL: VAKER BURN-OUT OF OVERSPANNEN DOOR WERK.
bron: Redactioneel/NOS/ANP. door: Ton van Vugt.

Het aantal mensen dat kampt met overspannenheid of een burn-out door werk neemt toe. Volgens het Centrum voor Beroepsziekten bestond ruim 40 procent van alle meldingen bij bedrijfsartsen vorig jaar uit dit soort klachten.

De oorzaak is niet onderzocht, maar ligt volgens Henk van der Molen van het Centrum voor Beroepsziekten wel voor de hand. "Je ziet dat in sectoren als dienstverlening, onderwijs en gezondheidszorg de druk op het personeel toeneemt."

Rapportages.

Het Centrum voor Beroepsziekten komt jaarlijks met rapportages. "Daarin zie je dat het aantal mensen met een beroepsziekte ongeveer gelijk blijft, maar het aantal mensen dat overspannen is of een burn-out heeft juist groeit," aldus Van der Molen.

Het rapport, gemaakt in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dient volgens Van der Molen vooral een preventief doel. "Want in principe is elke beroepsziekte te voorkomen, omdat het werkgerelateerd is. Als het in een bepaalde sector veel voorkomt, betekent dat dus dat er extra maatregelen genomen moeten worden."

Mannen.

De meeste beroepsziekten komen voor bij mannen en bij werknemers boven de 45. Over het algemeen zijn mensen met een beroepsziekte relatief lang uit het arbeidsproces. Beroepsziekten leiden in 70 procent van de gevallen tot tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid.

Vorig jaar werden er 6270 beroepsziekten gemeld, waarmee het aantal mensen met een beroepsziekte komt op ruim 11.000. "Voor deze groep is relatief weinig aandacht, als je dat bijvoorbeeld vergelijkt met het aantal verkeersslachtoffers", zegt Van der Molen. "Maar met beroepsziekten gaan veel verborgen leed en problemen gepaard."

Alleen een bedrijfsarts kan vaststellen wanneer sprake is van een beroepsziekte, op basis van bepaalde criteria. Het moet daarbij gaan om een ziekte die overwegend door werk wordt veroorzaakt. De vijf sectoren in Nederland met het hoogste aantal beroepsziekten zijn de bouwnijverheid, vervoer en opslag, financiën, de industrie en gezondheidszorg en de maatschappelijke dienstverlening.ARTIKEL: BESPAREN OP ZORGKOSTEN? VERGELIJK ZORGVERZEKERINGEN!
bron: Persbericht/VergelijkZorgvezekeringen2018.com. door: Fleur Zonneveld/Ton van Vugt.

Het lijkt erop dat de kosten voor zorg alsmaar stijgen. Het is echter toch mogelijk om te besparen op je zorgkosten. Vooral gehandicapten en chronisch zieken moeten goed verzekerd zijn tegen zorgkosten.

Wij adviseren je om je zorgwensen te bepalen. Welke zorgkosten heb jij allemaal in een jaar? Op basis van deze wensen kun je vervolgens je huidige zorgverzekering eens kritisch bekijken. Lees verder om te lezen hoe je een goedkope zorgverzekering kunt afsluiten en waar je op moet letten.

Zorgverzekering vergelijken.

Vergelijk jouw zorgverzekering in 2018 en bekijk hoe je tientallen euro’s kunt besparen op je zorgverzekering. Je kunt op het internet gebruik maken van diverse zorgvergelijkers. Stel je gewenste filter opties in en bekijk alle zorgverzekeringen die jij zou kunnen nemen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om allerlei aanvullende verzekeringen te nemen of kiezen voor extra dekking in het buitenland. Het is daarom van belang dat je een zorgverzekering kiest die bij je past. Wat heb je namelijk aan extra dekking in het buitenland als je eigenlijk nooit in het buitenland te vinden bent. Vergelijk de opties en kies voor een passende zorgverzekering.

Eigen risico.

Voordat de zorgverzekeraar je een vergoeding zal geven moet je eerst zelf het bedrag aan eigen risico betalen. Dit is niet van toepassing op alle zorg, dit geldt bijvoorbeeld voor een bezoek aan de huisarts. Je kunt ervoor kiezen om een hogere eigen risico te nemen. Deze kan maximaal 500 euro extra bedragen. Als je hiervoor kiest, zal de zorgverzekeraar je premie ook verlagen. Dit is niet altijd de beste optie. Om te kijken of dit voordelig is voor jou, is het aan te raden om je zorgkosten van de afgelopen jaren eens te bekijken. Als je gezond bent en het komende jaar geen bijzondere kosten verwacht, kan dit voor sommigen voordeliger uitpakken.

ARTIKEL: INVOERING QUOTUM DRUKT OVERHEID MET DE NEUS OP DE FEITEN.
bron: Redactioneel/Trouw/Ieder(in). door: Ton van Vugt.

Vanaf 2020 komt er een quotum voor het aantal arbeidsgehandicapten dat overheidswerkgevers in dienst moeten hebben. Staatssecretaris Klijnsma heeft dit besloten, omdat de overheid haar belofte om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking niet is nagekomen. Ieder(in) is blij met deze maatregel. Het quotum is een goede stok achter de deur om de enorme achterstand van mensen met een beperking op de arbeidsmarkt te verkleinen.

In de door werkgevers en werknemers gemaakte Banenafspraak staat dat de overheid 25.000 extra banen voor mensen met een beperking moet realiseren in 2023. Vorig jaar bleek dat de overheid bij lange na niet op schema ligt om dit doel te halen. De invoering van het quotum per 2020 is daarvan het directe gevolg. Voor elke niet-ingevulde baan moet een overheidswerkgever straks 5000 euro boete betalen.

Overigens heeft het bedrijfsleven tot nu toe wel ruim voldoende banen gerealiseerd en zal dus niet met niet met het quotum te maken krijgen.

Opinieartikel.

In een opinieartikel in Trouw riepen onlangs vertegenwoordigers van vakbonden en van mensen met een beperking de overheid op om de gemaakte Banenafspraak na te komen. De ondertekenaars - Ieder(in), CNV, de Landelijke Cliëntenraad, MIND Platform Psychische Gezondheid en FNV Uitkeringsgerechtigden - wezen op de voorbeeldrol die de overheid op dit gebied heeft. Bovendien heeft de overheid ook volgens het VN-verdrag de plicht om banen te realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking.

De staatssecretaris is het hiermee eens. Ze vraagt de overheidswerkgevers om alvast met een plan van aanpak te komen voor de komende jaren. Ze doet daarbij de suggestie om ambassadeurs in te stellen die overheidssectoren kunnen ondersteunen om de instroom van mensen met een beperking de hoogste prioriteit te maken. Ieder(in) ondersteunt dit van harte. Ervaringsdeskundige ambassadeurs kunnen van grote meerwaarde zijn voor de praktische uitvoering.

Training.

Wilt u bijdragen aan een meer inclusieve arbeidsmarkt? Ga dan naar het Ieder(in)-bericht ’Traningen maak je sterk voor werk’ en meld u aan voor de training. Hier leert u meer over het quotum, de Participatiewet en hoe u de arbeidsdeelname van mensen met een beperking in uw gemeente onder de aandacht kan brengen.ARTIKEL: VNG WIL NOODFONDS VOOR JEUGDZORG.
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur. door: Hans Bekkers/Ton van Vugt.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit naar aanleiding van het onderzoek van Binnenlands Bestuur en de NOS naar de financiële tekorten en wachtlijsten in de jeugdzorg opnieuw voor de oprichting van een speciaal fonds waarmee gemeenten die kampen met tekorten voor de jeugdzorg uit de brand kunnen worden geholpen.

De VNG is blij met het onderzoek, omdat het volgens de koepelorganisatie ‘nieuwe inzichten geeft.’ Gemeenten zouden tot nu toe slechts gegevens hebben tot en met 2016. ‘Wij herkennen de signalen: er zijn tekorten in de Jeugdzorg’, aldus een woordvoerder van de VNG.

Rijksbezuinigingen.

De gemeentelijke belangenorganisatie pleit voor een speciaal Transformatiefonds om te voorkomen dat gemeenten in de problemen komen en geen kans krijgen de transformatie door te zetten. Tijdens de in juni gehouden VNG-ledenvergadering werd daarover reeds een motie aangenomen waarin staat dat voor een goede overgang van het sociaal domein bovenop het macrobudget een transformatiefonds voor de komende vier jaar noodzakelijk is. De eerder door het rijk ingeboekte bezuinigingen gaan volgens de gemeenten veel te snel en belemmeren een goede decentralisatie. ‘En er moeten goede afspraken worden gemaakt over een fatsoenlijke indexering van de budgetten’, aldus de VNG in een reactie op het onderzoek. ‘De zorgvraag van jongeren stijgt. Het huidige systeem is toegankelijker. Gemeenten bereiken doelgroepen die vroeger onder de radar waren gebleven.’

Daarmee wordt verwezen naar de reden die veel gemeenten in het onderzoek aangeven dat het toenemende beroep op jeugdhulp ermee te maken heeft doordat de sociale wijkteams meer achter de voordeur zien en dan hulp inroepen.

Onbedoelde overschotten.

De VNG verklaart de tekorten waarmee veel gemeenten nu kampen door de door het kabinet doorgevoerde bezuinigingen en volumegroei (door betere toegang). ‘En er zijn aanwijzingen dat de verdeelmodellen niet goed werken waardoor bepaalde gemeenten onbedoeld overschotten en tekorten krijgen. We kunnen deze verdeelmodellen pas op termijn aanpassen, omdat je daar tenminste drie boekjaren voor nodig hebt – 2015, 2016 en 2017 – om verbanden te zien en conclusies te trekken. Sommige gemeenten kunnen tekorten nu nog compenseren vanuit andere taken, andere niet.’ARTIKEL: VOORAL VROUWEN HEBBEN SLAAPPROBLEMEN.
bron: Redactioneel/RTLnieuws. door: Ton van Vugt.

We slapen over het algemeen lang genoeg, maar dat betekent niet dat we ook goed slapen. Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders en vooral vrouwen, slaapproblemen hebben.

Voor een studie in opdracht van de Hersenstichting zijn de slaapgegevens van 140.000 mensen bekeken uit 34 bestaande Nederlandse bevolkingsonderzoeken uit de afgelopen 25 jaar.

Slechter slapen.

Ongeveer 90 procent slaapt binnen de aanbevolen duur van 7 tot 9 uur voor volwassenen. Vrouwen slapen iets langer dan mannen, maar wel een stuk slechter: ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen.

Van de vrouwen in de leeftijdsgroep 41 tot en met 65 jaar gebruikt 11 procent slaapmedicatie, tegen 4,6 procent van de mannen. In de leeftijdsgroep 65+ is dat zelfs 17,5 procent van de vrouwen, tegen 6,1 procent van de mannen.

Moeilijk in slaap.

Er zijn drie belangrijke slaapproblemen: moeilijk in slaap komen (duurt langer dan een half uur), moeite met doorslapen en vroeg wakker worden. Vrouwen doen het slechter dan mannen. Ruim 1 op de 5 mensen van 41 tot 66 jaar wordt te vroeg wakker (24 procent van de vrouwen, tegen 17,6 procent van de mannen).

Met name vrouwen vallen na nachtelijk wakker worden weer moeilijk in slaap. Vrouwen komen bovendien veel moeilijker in slaap dan mannen.

Er is sprake van slapeloosheid als deze symptomen minimaal drie keer per week voorkomen, dit minimaal drie maanden duurt, men er overdag last van ondervind en het niet door verstorende slaapomstandigheden komt.

Zo lang moet je slapen op jouw leeftijd

Hoe lang de perfecte nachtrust duurt, hangt ook af van je leeftijd. Dit is de aangeraden slaaptijd per leeftijdscategorie:

- Pasgeborenen (0-3 maanden): 14 tot 17 uur per dag
- Baby (4-11 maanden): 12 tot 15 uur per dag
- Dreumes (1-2 jaar): 11 tot 14 uur
- Peuters en kleuters (3-5 jaar): 10 tot 13 uur
- Scholieren (6-13 jaar): 9 tot 11 uur
- Tieners (14-17 jaar): 8 tot 10 uur
- Adolescenten (18-25 jaar): 7 tot 9 uur
- Volwassenen (26-64): 7 tot 9 uur
- Ouderen (65+): 7 tot 8 uur
- Gezondheidsschade.

Goede slaap is niet alleen belangrijk om goed te functioneren, maar ook om gezondheidsschade te voorkomen.

Chronisch slecht slapen vergroot namelijk het risico op angststoornissen, depressie en dementie. Ook de kans op lichamelijke aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes neemt toe. Slaap wordt vaak over het hoofd gezien als onderdeel van een gezonde leefstijl, terwijl dit juist zo essentieel is.ARTIKEL: SJOEMELT GEMEENTE MET MEDISCHE ADVIEZEN?
bron: Redactioneel/Hart van Nederland. door: Carlijn de Groot.

Werd er brutaal gesjoemeld met haar medische keuring? Dat is wat Carla Claassen zich afvraagt nu ze twee keer dezelfde brief kreeg, maar met een andere inhoud.

De gehandicapte Carla heeft een aangepast aanrecht en een handbewogen rolstoel nodig. Maar in het ene medisch advies wordt het haar toegezegd en in het andere afgewezen.

(Bekijk de videoreportage van Hart van Nederland op onze website)ARTIKEL: ONVEILIGE SITUATIES IN KLIMPARKEN EN TOUWPARCOURSEN.
bron: Redactioneel/EenVandaag/ERCA/NVWA/Ministerie van VWS/Radar/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Met de veiligheid in klimbossen en touwparcoursen op hoogte is veel mis. Wet- en regelgeving ontbreekt, waardoor er zo goed als geen overheidstoezicht is op de veiligheid, meldt EenVandaag.

Inspecteurs in de branche zeggen dat de normen die er zijn onvoldoende worden nageleefd. Zij komen geregeld onveilige situaties tegen in klimparcoursen, zoals houtrot, onjuiste constructies of verkeerd materiaal.

Parcoursen bieden weinig veiligheid.

Het aantal klimparken is de afgelopen jaren toegenomen. Nederland telt inmiddels tientallen van dit soort klimparcoursen in bomen of in palen tot wel 20 meter boven de grond. Vijf klimparken werden onderzocht en in drie parcoursen werden (potentieel) onveilige situaties aangetroffen. Die variëren van houtrot in platforms tot dode bomen, die daardoor onbetrouwbaar kunnen worden. Ook bleek in een parcours klimtouw als zekerkabel te zijn gebruikt, waardoor de kans bestaat dat, wanneer een klimmer zijn evenwicht verliest, zijn val niet wordt gebroken. 'Als ik dit tegen zou komen tijdens een inspectie zou ik dit parcours stilleggen', aldus Frank Schilders, inspecteur van klimparcoursen en bestuurslid van de European Rope Course Association (ERCA).

In een ander park bleken staalkabels met een touwkern te zijn gebruikt. Omdat die kabels makkelijk vocht vasthouden kunnen ze gaan roesten en uiteindelijk breken, stelt Schilders. Verder maakt hij zich grote zorgen om de hoeveelheid houtrot - vaak omdat er verkeerd of niet geïmpregneerd hout is gebruikt - en te strak aangetrokken spanbanden. 'Bomen worden gewurgd en zijn binnen 3 tot 4 jaar dood', aldus de inspecteur.

Overheidstoezicht ontbreekt.

Toezicht van de overheid op klimparken ontbreekt, zegt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Desondanks kreeg de toezichthouder in drie jaar tijd 12 meldingen over klimparcoursen, variërend van 'loos alarm tot ongevallen met dodelijke afloop'. Zo verongelukte in 2014 een agent die deelnam aan een teamuitje in een touwparcours in Hank; hij werd onder water getrokken toen een onderdeel van een tokkelbaan afbrak.

Klimparcoursen vallen, anders dan toestellen in pretparken of speeltuinen, niet onder het Warenwetbesluit Attracties en Speeltoestellen (WAS). De NVWA zegt slechts bij 'evidente tekortkomingen' op te kunnen treden. Het ministerie van VWS laat weten dat de branche zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid.ARTIKEL: OPNIEUW PRIJS VOOR ONDERZOEK NAAR ACUUT HERSENINFARCT.
bron: Redactioneel/Zorgkrant/Maastricht UMC+. door: Ton van Vugt.

De MR CLEAN studie, een gezamenlijk onderzoek van neurologen en radiologen naar een nieuwe behandeling voor het acute herseninfarct, is op een internationaal congres in Kopenhagen in de prijzen gevallen.

Afgelopen weekend nam interventie-radioloog Wim van Zwam namens het onderzoeksteam de Award of Excellence and Innovation in Intervention Radiology in ontvangst. Eerder dit jaar ontving het team ook al de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2017 van de Federatie Medisch Specialisten.

De MR CLEAN studie is een onderzoek naar een innovatieve techniek voor het behandelen van een acuut herseninfarct, ofwel een stolsel dat een bloedvat in het brein afsluit. Bij deze nieuwe methode wordt via een prik in de lies een dunne katheter in een bloedvat gebracht. Deze katheter wordt opgeschoven tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Vervolgens wordt het stolsel via de katheter verwijderd. Dit in tegenstelling tot de klassieke methode, waarbij antistolling in de arm wordt ingespoten. Het nadeel hiervan is dat het medicijn kostbare tijd nodig heeft om op de plek van bestemming te komen. Via de katheter gaat die tijd niet verloren, waardoor de kans op overleving groter is en het risico op hersenschade door zuurstoftekort kleiner. De resultaten van de MR. CLEAN studie waren dusdanig positief dat de behandeling inmiddels ook in de basisverzekering is opgenomen.

Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van het Maastricht UMC+, ErasmusMC en AMC en zal in de toekomst nog verder worden voortgezet om de techniek verder te verfijnen en verbeteren. Tijdens het CIRSE 2017 congres nam dr. Wim van Zwam de prijs in ontvangt namens het onderzoeksteam. Deze meerdaagse internationale conferentie wordt jaarlijks bezocht door duizenden interventie-radiologen. "Het is dan ook een hele eer dat we deze waardering van onze collega's van over de hele wereld mogen ontvangen", zegt Van Zwam. "Een mooie stimulans om ons werk voort te zetten."ARTIKEL: EUROPA MAAKT VUIST TEGEN ANTIBIOTICARESISTENTIE.
bron: Redactioneel/Rijksoverheid. door: Carlijn de Groot.

In Parijs is op onlangs de Europese Joint Action antibioticaresistentie gelanceerd.

De officiële naam is EU-JAMRAI (Joint Action on Antimicrobial Resistance and HealthCare-Associated Infections). De lancering vond plaats op het Franse ministerie van Volksgezondheid, onder toeziend oog van de Europese Commissie en beleidsmakers en organisaties uit 28 landen, waaronder Nederland. Dit initiatief brengt EU-lidstaten, internationale organisaties, instituten en universiteiten samen bij het aanpakken van antibioticaresistentie. Doel is om bestaande initiatieven te versterken, maar ook om zelf concrete stappen te zetten om antibioticaresistentie te verminderen.

Antibioticaresistentie.

Antibioticaresistentie is een wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid. Kern van het probleem is dat door onzorgvuldig gebruik steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor de werking van antibiotica. Gevolg is dat nu eenvoudig te genezen ziektes (zoals long- of blaasontsteking) weer levensbedreigend kunnen worden. Naar schatting van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vallen er wereldwijd jaarlijks ca 700.000 doden als gevolg van antibioticaresistentie.

EU-JAMRAI.

EU-JAMRAI wil binnen de Europese Unie gedragsverandering bevorderen op zowel individueel als gemeenschapsniveau. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘One Health’ aanpak, waarbij preventie en controle van antibioticaresistentie bij mensen, dieren en milieu centraal staat. Ook zorgt EU-JAMRAI ervoor dat bestaande internationale en Europese initiatieven op een gecoördineerde wijze worden uitgevoerd.

Groot aantal deelnemers.

Maarliefst 82 organisaties nemen deel aan deze Joint Action, waaronder bijvoorbeeld de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), maar ook vertegenwoordigers van patiënten, zorgprofessionals en industrie. Deze organisaties zorgen samen met de Europese Commissie voor de financiering. Het totale budget is 7 miljoen euro, waarvan ruim 4 miljoen afkomstig van de Europese commissie.

Nederlandse inzet.

Binnen Europa is Nederland een van de koplopers in de strijd tegen antibioticaresistentie. Zo investeerde Schippers onlangs nog 2 miljoen euro in de ontwikkeling en productie van nieuwe antibiotica. EU-JAMRAI bestaat in totaal uit 9 verschillende ‘werkpakketten’. Deze zijn hieronder te vinden. Het Nederlandse ministerie van VWS coördineert het pakket dat gaat over de implementatie van nationale strategieën en actieplannen. Dit is een directe uitkomst van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in 2016, waar de aanpak van antibioticaresistentie prioriteit had.ARTIKEL: BOER VRAAGT OM BH'S TEGEN BORSTKANKER, EN HIJ KRIJGT ZE OOK.
bron: Redactioneel/NOS. door: Marlies van der Vloot.

In Noorwegen hangt een hek rondom een boerderij helemaal vol met bh's. Niet zomaar: een Noorse boer vraagt om bh's en doneert voor elke bh geld aan een goed doel tegen borstkanker.

"Op een avond in de schuur kreeg ik een gek idee en schreef ik op Facebook: voor elke bh aan mijn hek, doneer ik 11 euro", vertelt boer Anders Grande. En dat kreeg veel aandacht. Inmiddels heeft hij al 700 bh's gekregen en hangt zijn hek zo vol met bustehouders dat hij het hek heeft moeten verlengen.

"Ik heb jonge vrouwen gekend die zijn gestorven door borstkanker en vrouwen die hun borsten moesten laten amputeren. Daarom is het een zaak waar ik veel om geef", vertelt Grande.

8000 euro.

Grande hoopt 8000 euro te kunnen doneren. "Klein, groot of kleurrijk: zolang we maar niet het gevecht tegen borstkanker vergeten. Dat is waar we ons op focussen."

Wat Grande precies gaat doen met alle bh's als zijn doel is bereikt, is onduidelijk.

(Bekijk de videoreportage van NOS-journaal op onze website)ARTIKEL: MAAK VAN HET PGB GEEN OLIFANT!
bron: Redactioneel/PerSaldo/Pgb.nl. door: Ton van Vugt.

Per Saldo organiseert samen met de VNG Academie een aantal regiobijeenkomsten voor beleidsmedewerkers van gemeenten. Doel van de bijeenkomsten is gemeenten handvatten te bieden bij hun pgb-beleid.

Op dinsdag 12 september vond de aftrap plaats in Utrecht. Alle 50 beschikbare plaatsen waren bezet.

Aanleiding voor kennisuitwisseling.

Aanleiding voor deze kennisuitwisseling met gemeenten is het rapport van Zorgmarktadvies over weigeringsgronden pgb in de Wmo en Jeugdwet. Daarnaast vormen ook vragen en dilemma’s rond het pgb die bij gemeenten spelen een reden om de bijeenkomsten te organiseren.

Inhoud regiobijeenkomsten.

Nadat Per Saldo-directeur Aline Molenaar een presentatie had gegeven over eigen regie en het makkelijker maken van de zorgaanvraag door goede informatievoorziening, onafhankelijke cliëntondersteuning, persoonlijk plan en dergelijke, werden in kleine groepen de volgende onderwerpen behandeld:

- Kwaliteit en pgb informeel
- Toegang tot het pgb
- Pgb bij beschermd wonen en wooninitiatieven
- Signaal van fraude bij pgb en wat dan?
- Toekomsttafel pgb over integraal pgb (i-pgb) en integraal gezinsgebonden budget (i-ggb)

Bij de bijeenkomsten zijn ook Per Saldo ambassadeurs aanwezig.

Vervolg.

Deze maand volgen nog regiobijeenkomsten in Breda, Amsterdam, Zwolle en Eindhoven. De resultaten van alle bijeenkomsten dienen als input voor werkateliers met consulenten die aan de toegangskant van de zorgaanvraag zitten en hun beleidsmedewerkers in oktober en november 2017.

De regiobijeenkomsten zijn mogelijk dankzij financiële steun van het ministerie van VWS.ARTIKEL: INFOpunt: ZIJN MENSEN DIE KLEURENBLIND ZIJN OOK SLECHTZIEND?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"In jongen bij mij in de klas is kleurenblind. Is hij nu ook 'slechtziend'?"

Onze HN-informateur antwoord:

Als je kleurenblind bent, is er iets niet goed in je oog. Je ziet alles als op een zwart-wit foto. Dat is lastig, maar je bent er nog niet slechtziend door.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Lenie de Bakker uit Utrecht.

Trots vertelt Karel aan zijn vriend:

“Moet je horen, ik ben vader geworden!”

Zegt de vriend enthousiast:

“Gefeliciteerd! En gaat het goed met je vrouw?”

Zegt Karel: “Nu nog wel goed…

… ik heb het haar nog niet verteld!”En hiermee eindigd ons nieuwsoverzicht van vandaag.
Morgen maken we weer een geheel nieuwe editie en hopen je er weer bij te treffen.
Je weet het: Handicapnieuws.net is dagelijks 'uitgesproken' actueel, dus graag tot morgen.

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.